image
ANP

Heilige nachten: 8 goddelijke overnachtingsplekken in Europese kerken

De interesse in het christendom neemt af. Alleen al in Nederland komen in de nabije toekomst honderden kerken leeg te staan. Dat biedt óók kansen. Zo worden in heel Europa kerken, kloosters en andere christelijke gebouwen omgetoverd tot unieke, welhaast goddelijke overnachtingsplekken.

Kies voor champing in Engeland

Champing in Engeland CREDIT GettyFoto: Getty Images

Hoe zorg je ervoor dat ongelovigen weer naar de kerk gaan? De Churches Conservation Trust, een Britse organisatie die zich inzet voor het behoud van religieus erfgoed, heeft er iets op verzonnen: Champing, een samenvoegsel van churches (kerken) en camping. De inkomsten worden gebruikt voor onderhoud. Momenteel kun je slapen in zestien verschillende kerken in het zuidoosten van Engeland, waaronder de All Saints (afgebeeld) nabij Aldwincle, vanaf € 57 p.p.


Sluit je ogen in een voormalige abdij in Frankrijk

Fontevraud Frankrijk CREDIT L. de SerresFoto: L. de Serres

Nondedju! De 11de-eeuwse Abdij van Fontevraud wordt gezien als de best bewaarde verzameling kloostergebouwen ter wereld. In één van die gebouwen, de priorij Sint Lazare, is een godallemachtig mooi hotel ondergebracht dat het oude met het nieuwe verenigt: Fontevraud l’Hôtel. Strak ingerichte hotelkamers gaan hier schuil onder eeuwenoude gewelven. Als gast krijg je ook meteen toegang tot het gloednieuwe moderne kunstmuseum in de voormalige stallen, en mag je zowel overdag als ’s nachts vrijelijk door de abdij dwalen, vanaf € 88 voor twee personen.


Hemels genieten in Nederlandse stadskerken

Bunk Hotels Utrecht CREDIT Bunk HotelsFoto: Bunk Hotels

Compacte doch luxe kamers en pods, voor een zacht prijsje en op een unieke locatie, in een monumentale kerk in Amsterdam of Utrecht; wij zijn er heilig van overtuigd dat het concept achter BUNK Hotels aan zal slaan, vanaf € 60 (kamer) en € 40 (pod) en voor twee personen.


Vind een hemels toevluchtsoord in Duitsland

holiday in prussian village church, Havelsee, Duitsland CREDIT Juliane BeerFoto: Juliane Beer

Het typisch Pruisische, roodstenen kerkje in het Duitse Briest is niet langer een toevluchtsoord voor kerkgangers, maar voor vakantiegangers. De kerkbanken zijn opzijgeschoven en op de plek waar eerst de pastoor predikte, is nu een tweepersoonsbed geposteerd. Vul je dag met het lezen van een boekje in de wilde tuin en een plons in de nabijgelegen Havelrivier, vanaf € 74 voor twee personen.


Slaap in een aards paradijs in Spanje

Monasterio De Corias, Asturias, Spanje CREDIT Marije van de VlekkertFoto: Marije van de Vlekkert

De serene tuinen en wandelgangen van abdij Johannes de Doper van Corias zijn niet langer voorbehouden aan de benedictijnermonniken die er hun aards paradijs vonden. Hier slaap je in verrassend ruime en luxueus ingerichte kloostercellen, loop je over sfeervol krakende trappen van donker hout naar het refectorium en neem je een hemelse duik in het zwembad in de voormalige wijnkelder van het klooster, vanaf € 77 voor twee personen.


Overnacht in een modern bedevaartsoord in Portugal

CREDIT Convento EspinheiroFoto: Convento Espinheiro

Op de plaats waar de Heilige Maagd Maria zich omstreeks 1400 liet zien boven de espinheiros (doornenstruiken), verrees enkele decennia later Convento do Espinheiro. Het witgekalkte complex werd lange tijd bewoond door monniken van de Orde van St. Jeronimus en vormde een belangrijke halte voor pelgrims. Vandaag de dag vindt er een heel ander soort bedevaart plaats: van reizigers die de rust en schoonheid van het Portugese platteland komen aanbidden. Het vijfsterrenhotel, dat vooral in het laagseizoen betaalbaar is, staat op acht hectare en is volledig gerenoveerd. In de kelder kun je genieten van gastronomische hoogstandjes, in de voormalige keuken zit nu een pianobar en in de gotische cisterne, een onderaards waterreservoir met zuilen, kun je wijnproeven. De conciërge biedt dagelijks rondleidingen aan, vanaf € 150 voor drie personen.


Waan je in designhemel in België

August Antwerp. Credit: Design HotelsFoto: Design Hotels

Wat krijg je als je de bekendste, nog levende architect van België loslaat op een voormalig augustijnerklooster? Het antwoord: één van de fraaiste nieuwe designadressen van Europa. De 44 kamers van August zijn stuk voor stuk geschikt voor op de cover van een lifestylemagazine. Het Antwerpse boetiekhotel, dat is opgenomen in het portfolio van Design Hotels, beschikt onder andere over een tuin met zwemvijver, spa, bibliotheek en restaurant. Maar het pronkstuk is de bar in de oude kapel, met zijn zwarte dak en witte muren, bezet met marmer en sierlijke ornamenten, vanaf € 153 voor twee personen.


Kerken op het platteland, Nederland

pepergakerk CREDIT Roman RobroekFoto: Roman Robroek

Sanne Kiel en Jennemie Stoelhorst zagen het licht! Om de iconische kerken die ons land rijk is te behouden en in gebruik te houden, bedacht het tweetal Heilige Nachten, een initiatief dat het mogelijk maakt om de nacht door te brengen in historische kerken. Word bijvoorbeeld wakker onder een preekstoel in de dorpskerk van Oosterwolde of in een hemels hemelbed in het kerkje van Peperga (zie boven). Veertig procent van de inkomsten vloeit terug naar de eigenaren en kan dus worden aangewend voor het behoud, € 150 voor twee personen.


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Of bestel de nieuwste editie van onze special In Eigen Land, met 101 tips om te ontsnappen in Nederland!