image
Vakantiepark ljeppershiem

Thuisblijven is geen straf: 13 Summer escapes in eigen land

Thuisblijven en in eigen land op vakantie gaan is absoluut geen straf — en al helemaal niet als je een weekend of weekje in één van deze heerlijke accommodaties kunt vertoeven. Van boomhutten en woonboten tot knusse chalets en tiny houses: we tippen de 13 mooiste overnachtingen in Nederland. Voor ieder wat wils!

1. Boetiekbungalow, Overijssel 

BoetiekbungalowFoto: Airbnb

Een hottub, een sauna, een relaxterras en twee open haarden; tijdens een verblijf in deze ‘Boutique Bungalow’ geniet je van een vijfsterrenbehandeling. Ideaal voor (stads)mensen die even lekker zen willen worden. Vanuit de serre kun je je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat vergapen aan de natuur in het Vechtdal. Je verwarmt de hottub overigens zelf met brandhout. Vanaf € 150 per nacht.


2. Bosstudio, Gelderland

Bosstudio gelderland Veluwe Treehouse Studio

Hoewel de geasfalteerde weg slechts zestig en het recreatieoord Vierhouten slechts zeshonderd meter verderop ligt, waan je je tijdens een verblijf in de Treehouse Studio alléén op de Veluwe. De houten vakantiewoning is pas gerenoveerd en uitgerust met een metershoge raampartij. Als je op de vide in bed ligt, kijk je recht het bos in. Maak je op voor de ultieme Nederlandse boservaring. Vanaf € 318 per nacht voor twee personen.


3. Boerenlodge, Gelderland

Boerenlodge Gelderland De zevende hemel

De Zwevende Hemel is de zevende hemel voor de bewuste reiziger. De lodge is gemaakt van hout uit het omliggende bos en het kraanwater is afkomstig uit een bron op het erf. Overdag help je mee met het voeren en verzorgen van de boerderijdieren, en als de avond valt neem je plaats in de hottub. Als je geluk hebt vang je al bubbelend een glimp op van een hert of ree. Vanaf € 135 per nacht voor max. vier personen.

Lees ook: Tiny houses - 10 x bijzonder overnachten in Nederland

4. Boscottage, Noord-Brabant

Boscottage Noord-Brabant

De Kampina en de Oisterwijks Bossen en Vennen staan bekend om de prachtige wandelroutes en vele dieren. Te midden van al dat moois ligt KampinaStaete. In dit hagelnieuwe vakantiepark staan twaalf knusse cottages. De indeling is functioneel en de bank kan worden uitgeklapt tot een extra bed. Tot slot heb je een vlonder ter beschikking waarop je, onderuitgezakt, kunt genieten van de groene omgeving. Vanaf € 426 (lang weekend) en € 505 (midweek) voor twee personen.


5. Tiny house, Friesland

Ljeppershiem Foto: Vakantiepark Ljeppershiem

Ljeppershiem is een kleinschalig vakantiepark op de oevers van de Nije Swemmer in het Friese Westergeest. In de jaren zeventig werden hier fierljepwedstrijden (polsstokverspringen) gehouden — ljeppershiem is Fries voor ‘spingerserf’. Het park telt slechts drie huisjes: De Pols, De Schans en De Ljepper. Alle drie de huisjes zijn tiny en beschikken over een eigen douche en toilet. Een schuifpui biedt toegang tot een veranda met ligstoelen. Voor elk van de huisjes is een aanlegplaats beschikbaar. Vanaf € 99 per nacht voor twee personen.


6. Glazen kas, Noord-Holland

Foto: Familie Buitenhuys

Het ‘familiealbum’ van Familie Buitenhuys omvat vier fotogenieke vakantiehuizen: eentje in het bos bij het Brabantse Schaijk en drie aan de rand van het Markermeer in Noord-Holland. Onze aandacht gaat uit naar Huisje 7. De glazen kas aan de achterkant van het huisje is een heerlijke plek om tot rust en bezinning te komen. Geniet van het onbelemmerde uitzicht op het polderlandschap en laat je wekken door de opkomende zon. Vanaf € 196 per nacht voor max. vier personen.

Lees ook: 10 wereldse slaapplekken in Nederland waar je je in het buitenland waant

7. Charme camping, Noord-Brabant

Familie Buitenhuys Huisje 7 Noord-HollandFoto: Willeke Machiels

Ben je een buitenmens en wil je genieten van rust, ruimte en natuur? Dan is een Charme Camping iets voor jou. Hartje Groen is er zo één. Deze Charme Camping ligt verscholen in de bossen van natuurgebied De Maashorst in Brabant. Voor kinderen zijn er talloze buitenactiviteiten en je kunt er fiets- en wandeltochten maken. Vanaf € 23 per nacht voor twee personen.


8. Voorhuis, Friesland

Voorhuis FrieslandFoto: Hans Mossel

Van de oprit tot de achtertuin en van de meubels tot het uitzicht vanachter het keukenraam; de groepsaccommodaties van it Flinkeboskje kloppen gewoon. Het Voorhuis is de kleinste van het stel. Binnen vind je drie lichte en frisse slaapkamers en twee badkamers en buiten een grote tuin. Terwijl de kinderen spelen in de schaduwen van de vele fruitbomen, genieten jij en partner van een wijntje en het weidse uitzicht over de weilanden. It Flinkeboskje ligt in een van de dunst bevolkte delen van Nederland, in het zuidwesten van Friesland, met de Friese Meren en enkele van de ‘Elf Steden’ in de buurt. Je betaalt € 650 (lang weekend) en € 950 (midweek) voor maximaal vijf personen. Met de hele familie of vriendengroep op stap? Vakantieboerderij it Flinkeboskje, een voormalige deel uit 1927, biedt plaats aan max. 24 personen. Aan de overkant ligt de Flinkefarm. De boerderij vormt het decor voor streek- en kofferbakmarkten en een pop-up store.


9. Brugwachtershuisje, Noord-Holland

SWEETS hotel AmsterdamFoto: Mirjam Bleeker

Zelfs als je weet waar je naar moet zoeken is de kans groot dat je ze mist. De 28 voormalige brugwachtershuisjes van SWEETS hotel liggen verspreid door Amsterdam en zijn piepklein. Ooit werden de huisjes bemand door brugwachters. Vanachter het bedieningspaneel boden zij grote schepen doorgang over de waterwegen. De brugwachters moesten perfect zicht hebben over het water. Jij kunt nu profiteren van die ligging. SWEETS hotel was er in 2017 als de kippen bij om de huisjes op te kopen en om te bouwen tot hotelkamers. De kamers zijn ingedeeld als tiny houses en bieden plaats aan twee personen. Verwacht overigens geen receptie — het inchecken verloopt via een app op je mobiele telefoon. Ontbijt en andere maaltijden kunnen tegen meerprijs worden afgeleverd voor de deur. Vanaf € 110 per nacht voor twee personen.


10. Wikkelboat, Zuid-Holland

Wikkelboat Zuid-Holland NederlandFoto: Boje Ploeg

De Wikkelboat is misschien wel de bijzonderste slaapplek van Rotterdam. Het drijvende en duurzame tiny house ligt voor de kop van een haveneiland en daardoor enigszins verscholen. Het woordje ‘wikkel’ verwijst naar de 24 lagen golfkarton die om de boot zijn gewikkeld. Tegen betaling is het mogelijk om een elektrisch bootje, e-bikes en een privéconcertje bij te boeken. Kijk voor de exacte prijs voor max. vier personen op Wikkelboat.nl.


11. Watervilla, Friesland

Watervilla FrieslandFoto: Natuurhuisje

Voor de luxepaardjes is er deze watervilla in het hart van Friesland. In het ongerepte natuurgebied eromheen kun je op zoek gaan naar vogels en, als je geluk hebt, spot je zelfs een otter. Zelfs op frisse herfstdagen zit je er warmpjes bij, want de villa beschikt over een sauna. Let wel: door de afgelegen ligging is de villa alléén met een (gehuurde) boot te bereiken. Vanaf € 219 per nacht voor max. zes personen.


12. Tiny tuinkamer, Zuid-Holland

Tiny tuinkamer Zuid Holland Proeftuin van HollandFoto: Natuurhuisje

Aan de rand van De Proeftuin van Holland, een educatie- en informatiecentrum over de sierteelt, vind je een aantal bijzondere tuinkamers. Greenhouse Rudbeckia (afgebeeld) is een basic houten huisje met een keukentje en badkamer - vanaf € 279 voor twee nachten en twee personen. Heb jij behoefte aan ruimte en comfort? Kies dan voor het gloednieuwe en in het oog springende Greenhouse Luca of Greenhouse Mica, vanaf € 363 voor twee nachten en twee personen. Kijk voor meer informatie op Natuurhuisje.nl


13. Luxe boomhut, Drenthe

boomhut tolhek drentheFoto: Guido Rikkers

Boomhut Tolhek torent hoog boven alles en iedereen uit. Het houten bouwwerk op Landgoed Tolhek heeft maar liefst twee verdiepingen en is uitgerust met een moderne keuken en badkamer en twee riante balkons. Ook de locatie is prijzenswaardig. Vanuit de boomhut heb je vrij zicht op de omringende natuur en je loopt zo de Drentscha Aa in, een afwisselend beek- en esdorpenlandschap. Vanaf € 165 per nacht all-in voor max. zes personen. Kijk voor meer leuke overnachtingen op Origineelovernachten.nl


Wil je meer van dit soort tips? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief, of bestel onze zomerspecial 'In Eigen Land' nu voor slechts €4,99. Binnen Nederland betaal je geen verzendkosten!