image
Camping Kallumaan

De 7 leukste pop-upcampings in Nederland (voor de gestrande wereldreiziger)

De coronacrisis gooide ook voor een recordaantal openluchtfestivals roet in het eten. Om de festivalterreinen toch in te kunnen zetten, is een nieuwe kampeertrend ontstaan: de pop-upcamping! Wij zetten de leukste 7 voor jou op een rijtje. Plus: win zelf een vierdaags verblijf op een luxe pop-upcamping in Abcoude.

1. Camping Kallumaan in Kraggenburg: familiecamping meets festival

‘Een paradijsje in vlak land,’ zo omschrijft Jiska Roewen, mede-organisator van Camping Kallumaan deze idyllische plek met veel bos en strand in de Noordoostpolder. Normaal zou ze er het jaarlijkse muziekfestival Wildeburg organiseren, maar vanwege de coronamaatregelen ging dat niet door.

Na ons bezoek aan de camping kunnen we niet anders dan concluderen dat haar omschrijving klopt als een bus. De camping maakt deel uit van recreatiepark Netl de Wildste Tuin waar je, ver verwijderd van de drukke stad, prima tot rust kunt komen. Dit prachtige fietsgebied ligt bovendien op een steenworp van Giethoorn, oftewel ‘het Venetië van Nederland’.

Ook op de camping zelf is er veel te doen, niet in de laatste plaats voor kinderen. Zo kun je meedoen aan een vier kilometer lange obstacle run, een rondje varen per kano of supboard of tot bezinning komen in de beeldentuin.

Er zijn kampeerplekken waar je je eigen tent, camper of vouwwagen kunt opzetten, maar wil je voor een combinatie tussen luxe en avontuur gaan, dan kun je ook een vaste tent reserveren. Deze is voorzien van stroom, opgemaakte bedden en prima sanitair. Alles is er al, dus je hoeft alleen maar een goed humeur mee te nemen!

Camping Kallumaan is geopend tot en met 31 augustus. In- en uitchecken kan alleen op maandag en vrijdag.

Geniet van het strand of ga een stukje kanoën bij Camping Kallumaan.

2. Kool Geit Wolf in Abcoude: barefoot luxury

Ga je voor duurzaamheid en een milieuvriendelijke plek om neer te strijken? Dan is Kool Geit Wolf iets voor jou. Deze zomer is het fort van Abcoude, het oudste fort in de stelling van Amsterdam, omgebouwd tot een prachtige glamping. Zonder in te hoeven boeten aan luxe, krijg je toch dat echte campinggevoel mee.

Lichtvervuiling beu? Mooi, want in de nacht gaan hier enkel de dwaallichtjes aan. Volg ze naar je tent en spot de vleermuizen die langs vliegen. De volgende dag volg je een yogales, brouw je je eigen fortenbier of stap je op de fiets voor een farmtour door het boerenlandschap. In de avond kun je gezellig dineren aan lange tafels op de binnenplaats.

Verspreid over het terrein staan zes luxury tenten. Kool Geit Wolf is geopend tot en met 30 augustus.

Speciaal voor Columbus-abonnees: win een minivakantie op Kool Geit Wolf Maak kans op een vierdaags arrangement (drie overnachtingen) op de zomercamping! Het enige wat je hoeft te doen is vóór 3 augustus je abonneenummer te mailen naar info@columbusmagazine.nl. De winnaar wordt geloot en ontvangt 4 augustus bericht. Het arrangement is exclusief maaltijden en dranken.

Zo ziet dineren op de binnenplaats bij Kool Geit Wolf eruit, met op de achtergrond het fort van Abcoude.

3. Glamp Outdoor Veluwe in Hoenderloo: de avontuurlijke luxepoes

Midden op de Veluwe bevindt zich een heuse pop-upglamping, speciaal voor de luxepoezen die graag de rust van de natuur willen ervaren zonder in te moeten leveren op comfort. De pop-upcamping op bungalowpark Hoenderloo is opgebouwd in samenwerking met CampSolutions, een organisatie die normaalgesproken tenten opbouwt voor grote festivals zoals bijvoorbeeld Lowlands.

Luxueuze awaji’s, bunkhouses en airs werden daarom binnen een mum van tijd opgezet en begin juli konden de eerste gasten al worden ontvangen. In elke tent vind je een koelkast, elektriciteit, een gaspitje om op te koken en meubilair. Daarnaast beschikken de gasten over eigen sanitair.

De glamping is speciaal bedoeld voor actievelingen die er graag op uit trekken en daarnaast houden van een gezellige borrel, maar niet tot in de late uurtjes door willen feesten – het terrein is vanaf 10 uur ‘s avonds stil.

Glamp Outdoor Veluwe is geopend tot en met 31 oktober.

Verblijf in een klassieke Indonesische awaji-tent of ga voor de speciale ‘dormer cabin’, een mix tussen een chalet en een tent, bij Glamp Outdoor Veluwe.

4. EastNomads in Aalten: oerend luxe

Voordat de crisis uitbrak, ontzorgde Huibert van Os met zijn bedrijf ‘Deworrying’ grote festivals in Nederland met de op- en afbouw van hun terreinen. In plaats daarvan ontzorgt hij nu zijn gasten op de gloednieuwe glamping EastNomads in de Achterhoek.

Op de glamping word je coronaproof in de watten gelegd. Zo kun je gaan voor high-dining – eten op hoogte – of ga voor een sterrenchef die je eten voor je tent klaarmaakt. Wil je deze omgeving beter leren kennen? Huur een fiets of trek een paar stevige wandelschoenen aan en bezoek de traditionele theetuinen en of wijngaarden die de Achterhoek rijk is.

Ook voor kinderen is er genoeg te doen. Zo is er in de buurt een waterbaan, een klimbos en een bus die tot bios is omgebouwd waar iedere ochtend kinderfilms worden afgespeeld.

EastNomads is geopend tot en met 30 september.

Verblijf op de glamping van EastNomads in een luxe tent met alles erop en eraan.

5. Laguna Beach in Camperduin: een exotisch stukje surfwalhalla

‘Meer dan de helft van onze gasten is een door corona gestrande wereldreiziger,’ zegt Joost Botman, mede-organisator van Laguna Beach, een relaxt surfdorp in de buurt van het Noord-Hollandse Bergen.

Het idee voor de pop-upcamping ontstond toen zijn evenementenorganisatie De Jongens van Schoorl alle zeilen moest bijzetten om er deze coronazomer nog wat van te maken. Luxe, avontuur en watersport in één, dat was het idee.

En dat is gelukt. Je kunt hier suppen en windsurfen op de lagune, golfsurfen op zee, mountainbiken in de duinen, sporten op het strand en zelfs brandingraften. De golven zijn goed (en hartstikke veilig voor kinderen). Kinderen die nog wat te jong zijn om te surfen, kunnen zich uitleven op het Speelschip dat op het strand staat.

Laguna Beach is geopend tot en met 31 augustus.

Links: het speelschip. Rechts: moeder loopt met de kinders over het glampingterrein van Laguna Beach.

6. Camping De Wereld in Overasselt: op wereldreis in eigen land

In de buurt van Nijmegen, midden in de Hatertse en Overasseltse Vennen, vind je de knusse pop-upcamping De Wereld. Bij aankomst zien we de puntige tipi’s al tussen de bomen uitsteken.

De organisatie van Camping De Wereld had alle spullen al ingekocht om dit jaar te gebruiken op het festival Op het Eiland. Toen dat feestje niet doorging, besloten ze om de materialen te gebruiken voor een pop-upcamping.

Je kunt kiezen uit een groot aantal tipi’s en Mongoolse yurts waar je een weekend, midweek of langer kunt verblijven. De camping is kindvriendelijk en je beschikt over je eigen sanitaire voorzieningen. Op het terrein is een grote partytent te vinden waar je wat kunt eten en drinken en waar ook iedere avond entertainment te vinden is: een pubquiz, een avondje griezelverhalen vertellen of een muziekoptreden van professionele artiesten.

Wil je iets meer van de camping af en meer van de regio zien? Huur dan een fiets en verken het prachtige natuurgebied de Vennen in het land van Maas en Waal en rijd van de schitterende haven van Cuijk naar het pittoreske Grave.

Camping De Wereld is geopend tot en met 4 september. In- en uitchecken kan alleen op maandag en vrijdag.

Op deze plek komt iedereen die op Camping De Wereld verblijft even samen.

7. Slot Doddendael in Ewijk: kamperen als een vorst

Soms is enkel luxe niet genoeg maar ga je voor absolute decadentie. Welkom in Slot Doddendael.

Eigenlijk wilde het slot dit jaar vaste, duurzame suites op het terrein zetten om te kunnen verhuren aan gasten. Toen dat vertraging opliep vanwege de crisis, besloot de organisatie samen te werken met een aantal contacten binnen de festivalwereld en werd in korte tijd een glamping opgezet aan de Waal dicht bij Nijmegen.

Hier staan geen bierkratjes naast de tent of luide muziek, maar een chic ontbijt en dineer in het slot, met heerlijke wijnen uit de kelder. Na 11 uur ’s avonds is het muisstil op het terrein.

Glamping Slot Doddendael is geopend tot en met 31 augustus.

Links: Zo zien de tenten er van buiten uit ... Rechts: ... en zo van binnen. Designerstoelen, nachtkastjes en strakke, houten meubels. Foto: Marscha van Druuten.