Reisnieuws

Niemandslanden

Gepubliceerd: 01 sep 2010
1

Vaak hoef je maar een zijstraatje in te lopen om de toeristen achter je te laten, maar wat zijn eigenlijk de witste vlekken op de wereldkaart? Welke landen ontvangen de minste buitenlandse toeristen? Hint: het zijn niet alleen de bekende oorlogsgebieden.

Columbus Travel
Columbus Travel

1. Turkmenistan

Aantal jaarlijkse bezoekers: 1080
Reisadvies: positief
Highlights: het Kopetgebergte, de Karakumwoestijn
In 1991 werd Turkmenistan onafhankelijk van de Sovjet-Unie. Onder het nieuwe regime werd playbacken verboden en kwamen er feestdagen voor de meloen en het tapijt. Je mag het land alleen op uitnodiging bezoeken, met een gids. Bekijk meer foto's en informatie van Turkmenistan op de landenpagina's van Columbus.

Foto Turkemenistan: 'Tapijten te koop' door Reisreporter Vlinder

2. Afghanistan

Aantal jaarlijkse bezoekers: 4000
Reisadvies: negatief
Highlights: de meren van Band-i-Amir, de Vallei van Paghman
Afghanistan wordt al 25 jaar geteisterd door burgeroorlogen. De veiligheidssituatie verschilt echter per provincie; reizen naar grote steden in het noorden en het westen, waaronder Kaboel, kunnen met de nodige voorzorgsmaatregelen wél plaatsvinden. Bekijk meer foto's en informatie van Afghanistan op de landenpagina's van Columbus.

Foto Afghanistan: 'Meisje in het groen' door Reisreporter 1981

3. Centraal Afrikaanse Republiek (CAR)

Aantal jaarlijkse bezoekers: 6000
Reisadvies: negatief
Highlights: Dzanga-Sangha Reserve, Boali-watervallen, het stadje Bouar
Natuurliefhebbers treffen in het noorden woestijn aan, in het zuiden uitgestrekte savanne en langs de rivieren in het zuidwesten tropisch regenwoud. De variatie in wildlife laat zich raden. Helaas is de armoede schrijnend en maken gewapende bendes het land onveilig. Bekijk meer informatie over de Centraal Afrikaanse Republiek op de landenpagina's van Columbus.

4. Somalië

Aantal jaarlijkse bezoekers: 10.000
Reisadvies: negatief
Highlights: Fakir al-Din moskee, Bajuni-eilanden, opgravingen van Las Geel
Somaliërs hebben één taal, één cultuur en één godsdienst. Je zou zeggen dat er daardoor weinig problemen zijn, maar niets is minder waar. De bevolking is gesplitst in vele clans, waartussen oneindige ruzies en burgeroorlogen zijn ontstaan. Buiten de bewoonde wereld vind je uitgestrekte nationale parken, wildlife en de langste kustlijn van Afrika. Bekijk meer informatie van Somalië op de landenpagina's van Columbus.

5. Tsjaad

Aantal jaarlijkse bezoekers: 21.000
Reisadvies: negatief
Highlights: Zakouma National Park, Tibesti-bergen
Tsjaad wordt sinds de jaren zestig geteisterd door burgeroorlogen en opstanden. Toerisme is nauwelijks ontwikkeld. Wie toch afreist, komt terecht in enorme savanne- en woestijngebieden waar veel verschillende nomadische bevolkingsgroepen wonen. Bekijk meer informatie van Tsjaad op de landenpagina's van Columbus.

6. Congo Kinshasa

Aantal jaarlijkse bezoekers: 22.000
Reisadvies: negatief
Highlights: Salonga National Park, havenstad Matadi
Het West-Afrikaanse land is nog steeds herstellende van de grootste burgeroorlog uit de moderne Afrikaanse geschiedenis. Vooral het oosten is nog onrustig. Het land is gezegend met spectaculaire bergketens en tropische regenwouden, die onderdak bieden aan onder meer chimpansees en berggorilla’s. Bekijk meer foto's en informatie van Congo Kinshasa op de landenpagina's van Columbus.

Foto Congo Kinshasa: 'Berrgorilla's in Virunga NP' door Reisreporter hayhaenen

7. Mauritanië

Aantal jaarlijkse bezoekers: 30.000
Reisadvies: positief
Highlights: Richatstructuur (natuurfenomeen), Chinguetti, de moskeeën van Tichît
Je moet avontuurlijk ingesteld zijn, wil je door Mauritanië reizen. Het grootste deel van het land wordt bedekt door de Sahara. Toeristische voorzieningen zijn er niet en de politiek is onvoorspelbaar. Slavernij werd pas in 1981 afgeschaft. In de grensgebieden zijn bandieten actief. Bekijk meer foto's en informatie van Mauritanië op de landenpagina's van Columbus.

Foto Mauritanië: 'Nomade jongen' door Reisreporter Mandy en Peppi

8. Niger

Aantal jaarlijkse bezoekers: 55.000
Reisadvies: positief, maar reizen naar het gebied ten noorden van Tahoua wordt ontraden vanwege de aanwezigheid van rebellen
Highlights: Aïrgebergte, Tenerewoestijn, Grande Mosquée
In het noorden van Niger overheerst de Arabische cultuur van de nomadische Toeareg en Peul. In het groenere zuiden gelden Afrikaanse tradities. Het land staat als laatste genoteerd in de Human Developement Index van de VN. Reizigers moeten oppassen voor bandieten en landmijnen. Bekijk meer informatie van Niger op de landenpagina's van Columbus.

9. Sudan

Aantal jaarlijkse bezoekers: 61.000
Reisadvies: negatief
Highlights: kathedraal van El-Obeid, de piramides van Meroë, de markten van Omdurman
De droge woestijnen in het noorden worden door machtige bergen gescheiden van het tropische regenwoud in het zuiden. Binnen de landsgrenzen leven 578 stammen. In 1956 werd Sudan onafhankelijk, hierna hebben verschillende burgeroorlogen het land verwoest. Alleen al het conflict in de regio Darfur heeft 300.000 doden geëist. Bekijk meer foto's en informatie van Sudan op de landenpagina's van Columbus.

Foto Sudan: 'Wachten op de overzetboot' door Reisreporter Lieve

10. Papoea-Nieuw-Guinea

Aantal jaarlijkse bezoekers: 69.000
Reisadvies: positief
Highlights: inheemse stammen, Varirata National Park
Van de bijna 7000 talen ter wereld, worden 823 in Papoea gesproken en wel door zo’n duizend verschillende etnische groepen. Deze leven in de jungles van het binnenland of op de vlakten langs de kust. Buiten de hoofdstad zijn de toeristische voorzieningen beperkt. Papoea word regelmatig opgeschrikt door natuurgeweld. Bekijk meer foto's en informatie van Papoea-Nieuw-Guinea op de landenpagina's van Columbus.

Foto Papoea-Nieuw-Guinea: 'Openingsceremonie' door Reisreporter Jorinda

Ben jij naar een van deze landen geweest en heb je daar foto's gemaakt? Meld je aan op Reisreporter.nl en deel je foto's en tips met andere reizigers.

deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

Pergola55

Door: Pergola55 • Geplaatst op

Ik mis bv. Tuvalu: ca. 1000 bezoekers per jaar.
Ook veel andere eilandstaatjes zitten ruim onder de 69.000 van bovenstaande nr. 10.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.