Reisnieuws

De wereld in 8 festivals

Gepubliceerd: 25 sep 2008
0

Het is zomertijd en dat betekent zon, zee, strand en...festivals! Maar waarom zou je binnen de Nederlandse grenzen blijven? Vergeet Lowlands, vergeet Pinkpop, het is tijd voor het échte werk.

La Tomatina, Spanje

Als voedselgevechten jouw ding zijn, zet dan koers naar het onbeduidende Spaanse stadje Bunol. Dat verandert elke laatste zondag van augustus in één groot tomatenzwembad. Wanneer de karren met 125.000 kilo overrijpe tomaten arriveren, barricaderen winkeleigenaars hun hebben en houden en vullen de straten zich met 20.000 locals en toeristen om ‘s werelds grootste hoeveelheid bolognesesaus te maken. De tomaten vliegen je om de oren en het is gooien of verzuipen. Na twee uren maakt een sirene er een einde aan en is het wegwezen geblazen als tonnen water van het Romeinse aquaduct door de straten worden gepompt. Daarna is het tijd voor, hoe kan het ook anders, een Bloody Mary.
Laatste zondag van augustus, www.latomatina.es


Henley-on-Todd Regatta, Australië

Wat doe je als je een bootrace wilt houden in een droge rivierbedding? Dan trap je gewoon de bodem uit je boot, stap je in het wrak en ren je naar de finish. De inwoners van Alice Springs in Australië kwamen met deze creatieve oplossing toen de bedding van Todd River droog viel. Nu staan teams van over de hele wereld klaar om badkuipen, roeiboten en complete jachten op te tillen tot hun dijen en als Fred Flintstones naar de finish te spurten, aangemoedigd door het publiek en grote hoeveelheden bier.
30 augustus, www.henleyontodd.com.au


Loy-Krathong-festival, Thailand & Laos

Eer de godinnen van de vijf elementen en laat je eigen krathong te water, een bootje in de vorm van een lotusbloem dat gevuld is met een brandende kaars en wierookstokjes. Rivieren, kanalen, meren en zelfs de zee worden verlicht door duizenden lichtjes. Ook de hemel staat in brand: met dank aan een heel legertje Thaise heteluchtballonnen, beter bekend als Sky Lanterns.
Laatste week van oktober en eerste drie weken van november


Aloha Festivals, Hawaii

Met een eiland als Hawaii als festivallocatie, kan het bijna niet misgaan – het weer is hier zo perfect dat er niet eens een woord voor 'weer' bestaat! Op dit evenement op Big Island wordt al zestig jaar de Hawaiiaanse cultuur vereerd met traditionele ukelelemuziek en huladansen. Allemaal tegen een achtergrond van regenwouden, bergen en uitgestrekte lavawoestijnen. Ben je de ukelele zat? Swing dan in je strokenrokje en kokosnotenbikini met nog een kwart miljoen mensen mee op de gigantische blockparty’s in de hoofdstad Honolulu.
1 september-15 oktober, alohafestivals.com


Lake of Stars, Malawi

Met de kick-off in 2004 is dit evenement aan de oevers van het Malawimeer een groentje onder de festivals, maar wel eentje om je vingers bij af te likken. De sterren vind je hier zowel boven het meer als op het podium. Muziek van lokale artiesten wordt gemixt met beats van internationaal bekende dj's. Onder andere de mannen van Groove Armada en Basement Jaxx sierden in het verleden de line-up en ook dit jaar is de Britse inbreng weer overweldigend.
10-12 oktober, www.lakeofstars.co.uk


Westmann Islands Festival, IJsland

IJsland is cool en de festivals zijn hot! Deze uitschieter neemt elk jaar de Westmann Eilanden, elf kilometer van de IJslandse kust, over. Reken op rokende vulkanen, enorme vreugdevuren en genoeg drank om het massaal toegestroomde publiek drie dagen lang dronken te houden. Plus natuurlijk muziek uit IJsland, Groenland en de Faeröereilanden.
Eerste weekend van augustus, www.visitwestmanislands.com/festival


Kandy Esala Perahera,Sri Lanka

Honderd kleurrijk uitgedoste olifanten en duizenden devote boeddhisten trekken naar de oude hoofdstad Kandy in de heuvels van Sri lanka, ter ere van de heilige tand van Boeddha die wordt bewaard in een eeuwenoude tempel in de stad. Tempelmonniken, Kandy-dansers, vuurspuwers en muzikanten gaan in optochten door de straten.
10-20 augustus


De jaarmarkt van Pushkar, Noord-India

Normaal is Pushkar een bescheiden stadje met zo'n 15.000 inwoners, maar tijdens de jaarmarkt komt daar ongeveer een kwart miljoen bezoekers bij. Woestijnnomaden trekken elk jaar naar Pushkar in Rajasthan om deel te nemen aan de grootste kamelen- en veemarkt ter wereld. Gevolg: een chaotische zee van maar liefst vijftigduizend kamelen, muzikanten, handelaren en toeristen. Onbetwist hoogtepunt: de kamelen- en paardenraces die steevast onder luide muzikale begeleiding plaatsvinden.
10-13 november

Een festivalreis boeken

Heb je na het lezen van dit overzicht zin in een retourtje festival gekregen? Baobab organiseert festivalreizen naar verschillende bestemmingen. Kijk op www.baobab.nl voor meer informatie!
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.