Reisnieuws

Zo kun je luipaarden spotten!

Gepubliceerd: 02 sep 2010
1

Columbus Magazine geeft elke week tips voor het spotten van wildlife. Van tijgers tot gorilla's. Deze week geeft Columbus tips voor een ontmoeting met een luipaard.

Columbus Wildlife Planner Tip 6 : Hoe spot ik een luipaard?


Luipaard - Elastische duvel uit een doosje
Zolang ergens voedsel en schuilplaatsen zijn, vind je er luipaarden. Bijna dan. Het luipaard is de meest wijdverspreide grote katachtige; hij past zich met gemak aan in allerlei soorten leefgebieden, van droge woestijnen tot dichte regenwouden, van Afrika tot aan Zuidoost-Azië. Er is zelfs een dode ingevroren luipaard gevonden op de berg Kilimanjaro, op 5638 meter hoogte.Het dier dat wij als panter kennen is eigenlijk ook een luipaard, maar dan de zwaardere variant die in bossen leeft. In Afrika en Azië leven naar schatting 500.000 luipaarden, tot 2 meter lang en 75 kilo zwaar. Een aantal ondersoorten wordt bedreigd. Het luipaard is enorm behendig, kan zich doodstil verplaatsen (pas op als je onder een boom loopt!) en verslindt graag antilopen, herten, knobbelzwijnen en andere varkens, geiten en bavianen. No way dat je ooit nog een bontjas aanraakt als je eenmaal een luipaard gezien hebt. Sinds 1983 is de handel in luipaardbont verboden. De luipaard is moeilijk te spotten omdat hij 's nachts of in de schemering actief wordt. Overdag verschuilt hij zich ergens tussen de struiken of bomen.


SABI SANDS GAME RESERVE – ZUID-AFRIKA
Spotkans 75 - 99 %
Beste tijd april t/m september
Hier vind je één van ‘s werelds hoogste concentraties luipaarden. De dieren zijn gewend aan jeeps en laten zich zelfs volgen tijdens hun jacht. Je kunt ook op wandelsafari met gewapende gids. Het droge seizoen is de beste tijd: dieren verzamelen zich dan rond het schaarse water. sabi.krugerpark.co.zaYALA NATIONAL PARK - SRI LANKA
Spotkans 75 - 99 %
Beste tijd december t/m maart
In delen van dit park vind je grote hoeveelheden luipaarden. Ze leven hier in droge laagland- en rivierbossen, open graslanden, struiklanden, wetlands en zandstranden. Er leven geen andere grote roofdieren, waardoor het luipaard de ‘top predator’ is en ze ook overdag, vaak lopend over de zandpaden, worden gezien. Je verkent het park met jeeps. www.srilankaecotourism.com/yala.htm

SOUTH LUANGWA NATIONAL PARK - ZAMBIA
Spotkans 75 - 99 %
Beste tijd april t/m augustus
In deze schitterende, ongerepte wildernis leeft een enorme hoeveelheid wilde dieren waaronder een zeer grote populatie luipaarden. In dit park is het fenomeen ‘walking safari’ ontstaan. Met gewapende gids kan je van kamp naar kamp trekken, met jeeps maak je nightdrives. Meestal zie je meerdere luipaarden op een safari.
www.south-luangwa.comSneeuwluipaard - Eenzame bergkat
Deze sterk bedreigde diersoort met zijn gewilde vacht laat zich niet makkelijk zien. De sneeuwpanter verblijft het liefst boven de boomgrens, diep in de bergen van onder meer China, Rusland, Mongolië, Nepal, Bhutan en Afghanistan. Met grote harige poten als sneeuwschoenen, bewegen nog zo’n 4.000 tot 7.000 van deze dieren zich in het wild. Zijn dikke, wollige staart is net als zijn lichaam een meter lang, om zijn evenwicht te bewaren bij sprongen over diepe kloven. Alleen in al te barre winters en voor zijn prooi daalt het sneeuwluipaard af naar lager gelegen gebieden, op zoek naar geiten, steenbokken, muskusdieren, herten en wilde zwijnen.

RUMBAK VALLEY IN HEMIS NATIONAL PARK - INDIA
Spotkans 1 - 15 %
Beste tijd juni t/m oktober
In de hoge Himalaya leven zo’n 400 tot 600 sneeuwluipaarden, het park werd in 1981 opgericht om sneeuwluipaarden en Ibexen te beschermen. Het steile en rotsige landschap in de vallei is bijna woestijnachtig, op woeste smeltwaterrivieren na. Rumbak wordt ook wel de ‘Snowleopard Capital of the World’ genoemd, een aantal documentairemakers hebben sneeuwluipaarden hier in het wild gefilmd. In de zomer kun je een tour maken met gids én een goede conditie.
www.indiantigers.com/hemis-national-park.html

Benieuwd hoe je nog meer wildlife kunt spotten? Hieronder vind je een totaaloverzicht van onze wildlife-specials:

- Gorilla's spotten!
- Tijgers spotten!
- Beren spotten!
- Leeuwen spotten!
- Olifanten spotten!
- Luipaarden spotten!

Volgende week: Neushoorns spotten!

Voor de volledige COLUMBUS WILDLIFE PLANNER bestel Columbus editie 10

Fotocredits:
Luipaard met prooi door angiev.reisreporter.nl
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

Sharon81

Door: Sharon81 • Geplaatst op

Leuke special! Ik was in augustus in South Luangwa en ik heb daar zowel overdag als 's avonds luipaarden van heel dichtbij kunnen spotten. Alleen daarom is het park al een aanrader! Maar je vind er ook Thornicroft giraffen, Burchell zebra's en wij hadden het geluk een roedel Wilde Honden van dichtbij te mogen zien. Het landschap is hier overigens ook echt prachtig!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.