Reisnieuws

De hyena als huisdier

Gepubliceerd: 01 jul 2010
6

Als de in Zuid-Afrika wonende fotograaf Pieter Hugo een intrigerende foto ziet en vervolgens een krantenartikel over hetzelfde onderwerp onder ogen krijgt boekt hij gelijk een ticket naar Lagos, Nigeria.

Columbus Travel
Columbus Travel
Op de foto staat een groep mannen die door de straten van Lagos loopt met een hyena aan een ketting. Bij het krantenartikel staat een vergelijkbare foto met daarbij de vermelding dat het hier gaat om een bende van bankrovers en schuldeisers. De foto en het artikel intrigeren Pieter dusdanig dat hij een paar weken later in het vliegtuig zit. Op weg naar de Gadawan Kura, oftewel de hyena gidsen.

Pieter Hugo trekt 8 dagen met de hele groep rond en het blijkt dat het geen bende is maar een familie van rondtrekkende entertainers. Van generatie op generatie wordt het vangen en temmen van hyena's doorgegeven. Dat dit geen ongevaarlijke bezigheid is wordt bewezen door de vele schrammen en littekens op de gezichten, benen en handen van de leden van de groep. Dit ondanks de veelvuldige aanwezigheid en gebruik van geneeskrachtige kruiden, poeders en amuletten die beschermen tegen letsel.

Columbus laat je hieronder een deel van de foto's van Pieter Hugo zien, deze zijn afkomstig uit het fascinerende boek 'The hyena & other men'.The Hyena Men of Abuja


Mummy Ahmadu and Mallam Mantari Lamal with Mainasara


Jatto with Mainasara


Mallam Galadima Ahmadu with Jamis


Abdullahi Mohammed with Mainasara

Meer foto's zien of het boek bestellen? Klik hier voor de website van Pieter Hugo.
Bekijk ook de andere Nigeria foto's gemaakt door de Columbus Reisreporters.
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

edwinaverdingh

Door: edwinaverdingh • Geplaatst op

Ik heb deze foto's en een documentaire ooit al eens gezien. Ik werd overmand door diverse gevoelens. Knappe foto's zijn het sowieso. De kracht van deze dieren, maar ook het 'macho'gehalte van deze mannen straalt ervan af. De omstandigheden voor deze dieren zijn natuurlijk niet goed te praten. Wildlife hoort niet aan een ketting.

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Vind de foto's prachtig. Hoewel ik niet zo gek ben op hyena's vind ik het nodig om ze als circusattractie te gebruiken. Overigens net zo erg als koeien in een circus in Nederland. Dieren horen in de natuur of in ieder geval in de wei.

doppie

Door: doppie • Geplaatst op

Een aantal jaren geleden werd ik voor het eerst geconfronteerd met dit verschijnsel, ik kon toen niet geloven dat dit echt was !
Fascinerend verschijnsel en erg mooie foto's.
Wel hoop ik dat er ooit een einde komt aan dit soort gebruiken, net zoals ik dat hoop bij het houden van honden in kleine flatjes, het houden van vogeltjes in kooitjes en het jezelf vol vreten met kilo's dier per week.

trijntje1

Door: trijntje1 • Geplaatst op

de foto's trekken inderdaad direct je aandacht, maar ik vind het ook schokkend en tragisch....had het toen ook in de krant gezien - ik hou er helemaal niet van als wilde dieren zo als "circus (?!) dieren worden gehouden - laat ze lekker vrij rondlopen ! tuurlijk snap ik die mensen ook wel dat ze geld willen verdienen, maar niet ten kosten van levende wezens .......

ik wordt er een beetje triest van.......

huubverbeek

Door: huubverbeek • Geplaatst op

Dit lijkt erg veel op de circusvoorstelling van de beren die hun dansje op de gloeiende plaat hebben geleerd.Ik begrijp wel dat mensen in armoedige omstandigheden dit doen om iets te verdienen maar ik vind dat niet ten koste moet gaan van dieren.(welke dan ook).

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.