Reisnieuws

Zo kun je beren spotten!

Gepubliceerd: 03 sep 2010
0

Columbus Magazine geeft elke week tips voor het spotten van wildlife. Van pandaberen tot tijgers. Deze week geeft Columbus tips voor ontmoetingen met beren!

Columbus Wildlife Planner Tip 3: Hoe spot ik een beer?


Bruine beer – Teddy in levende lijve

De associatie met de knuffelberen, verdwijnt snel als je een bruine beer ziet. Hij is het sterkste dier van Europa, zijn Amerikaanse grizzly-verwant kan zelfs tien keer zo groot worden. Toch zijn beren schuw, je moet er geruisloos naar op zoek gaan. Beren hebben overigens slechte ogen, dus ze zien je niet van een afstand. Ze ruiken je wel! De bruine beer komt voor in Azië en Amerika en Europa. Op ons continent leven er door ontbossing en de jacht nog maar 5500 tot 6000 beren.


TAIGA WOUDEN LANGS DE FINS-RUSSISCHE GRENS - FINLAND
Spotkans 75 – 99 %
Beste tijd mei t/m oktober
Tussen meren en bossen leven hier nog 1.200 bruine beren. Eind april ontwaken de eerste uit hun winterslaap en gaan direct op zoek naar voedsel. Door de sneeuw zijn hun sporen nog goed te zien. In juni en juli kun je met middernachtszon beren kijken. Er liggen observatiehutten diep in de wouden, waarin je kunt overnachten, eten drinken, en waar ook je gids verblijft. www.finland.fi

KATMAI NATIONAL PARK - ALASKA
Spotkans 75 – 99 %
Beste tijd juni t/m augustus
Met ruim 2.000 exemplaren de hoogste concentratie grizzlyberen ter wereld. Bekend zijn vooral de op zalm vissende beren bij Brooks Falls, waartegenover een observatieplatform ligt. Het 480 km lange kustgebied is echter een veel betere en veel minder toeristische plek. Je kunt hier groepen van wel 30 tot 40 grizzly beren spotten. Afhankelijk van het seizoen zie je hoe de beren paren, hun jongen grootbrengen of op zalm vissen in de rivieren. Je kunt wandelen door het gebied.
www.katmai.national-park.com

TWEEDSMUIR PROVINCIAL PARK IN BRITISH COLUMBIA - CANADA
Spotkans 75 - 99 %
Beste tijd april t/m augustus
De nieuwste ‘grizzly bear hot spot’ is de adembenemende Bella Coola Valley, de parel in de kroon als het om aantallen beren gaat. Je ziet de beren hier niet vanaf een platform, zoals elders, maar lopend met gidsen en varend in geluidloze driftboats. Je kijkt beren in hun ogen, van heel dichtbij!
www.britishcolumbia.com/parks

IJsbeer – Geelwitte recordhouder

De ijsbeer is de grootste recordhouder van alle beren, hij is het zwaarst (1002 kg), produceert de vetste moedermelk, heeft de grootste prooi (beloega van 600 kg), kan het langst zonder eten (8 maanden), heeft de beste isolatie (-37 °C geen probleem), is de grootste zwerver (tot 3220 km per jaar) en de beste zwemmer (100 km af zonder rust). De verwachting is dat het broeikaseffect het arctische leefgebied van de geelwitte reus drastisch zal verkleinen, maar op dit moment zijn vervuiling en toerisme(als je dit zegt, moet je ook vertellen hoe en dit meenemen in de parken) de voornaamste bedreigingen van ijsberen. Ze komen enkel voor in en rond het Noordpoolgebied, en zijn met z’n tien tot veertigduizenden.

CHURCHILL IN MANITOBA - CANADA
Spotkans 75 - 99 %
Beste tijd oktober t/m november
‘The Polar bear capital of the world’ wordt omgeven door eindeloze tundra’s en taigawouden, waar zich in oktober en november bijna 1.000 ijsberen verzamelen. Ze wachten tot het ijs in de baai dik genoeg om er hun favoriet hapje, de zeehond, te kunnen jagen. Je rijdt in een bus op hoge wielen over de tundra. Ook kan je hier in een verplaatsbaar hotel op wielen slapen, letterlijk tussen de beren. Dit is trouwens ook je kans om het noorderlicht te zien! www.arcticcircle.ca, www.belugareizen.nl

SPITSBERGEN IN DE SVALBARD ARCHIPEL - NOORWEGEN
Spotkans 50 - 75 %
Beste tijd oktober t/m november
Deze archipel ligt op 1.000 km afstand van de Noordpool, met Spitsbergen als grootste eiland. Met Expeditie Cruise schepen kan je in de korte Arctische zomer, naar het noorden varen. Je landt met zodiaks op afgelegen kusten en gaat wandelend op zoek naar ijsberen. Vooral de natuur is hier bijzonder: besneeuwde bergen, machtige gletsjers, fjorden en ijsschotsen.
www. belugareizen.nl

Pandabeer – Schattige brilmans

Het Wereld Natuur Fonds heeft de pandabeer niet voor niets als symbool gekozen, ze hebben onvoorstelbaar schattige gelaatstrekken, en er leven nog maar 1500 dieren in het wild. Ze komen alleen voor in China, tachtig procent van hen in de zuidelijke provincie Sichuan. En zelfs al neem je de moeite hier helemaal heen te reizen, het is niet realistisch om een ontmoeting te verwachten. Zelfs de meeste gidsen hebben geen wilde panda’s gezien. De reuzenpanda is bedreigd door de beperktheid van zijn dieet het verloren gaan van zijn leefgebied.

WOLONG NATIONAL PARK - CHINA
Spotkans 50 - 75 %
Beste tijd april t/m september
Hier worden pandaberen voorbereid op hun terugzetting in de natuur. In de beboste vallei vlakbij het Giant panda breeding center kun je (maximaal 5 mensen per dag) wandelend met gidsen, pandaberen ‘tracken’. Natuurlijker dan dit krijg je niet.
www.travelchinaguide.com


Benieuwd hoe je nog meer wildlife kunt spotten? Hieronder vind je een totaaloverzicht van al onze wildlife-specials:

- Gorilla's spotten!
- Tijgers spotten!
- Beren spotten!
- Leeuwen spotten!
- Olifanten spotten!
- Luipaarden spotten!

Volgende week: Neushoorns spotten!

Voor de volledige COLUMBUS WILDLIFE PLANNER bestel Columbus editie 10
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.