Reisnieuws

4 bijzondere pelgrimstochten

Gepubliceerd: 23 jul 2010
0

Lang geleden, toen nog niemand van sabbaticals of ‘round-the-world-tickets’ gehoord had, ging men op bedevaartstocht om de zin des levens al reizende te overdenken, op zoek naar verlichting. Tegenwoordig kun je dat nog steeds doen. Vier bekende religies en hun pelgrimsoorden op een rij.

Christendom - Santiago de Compostela

Het noordwestelijk gelegen Santiago de Compostela lijkt in niets op een stereotype Spaanse stad. Reden: sinds de negende eeuw toen het graf van Sint Jakobus werd ontdekt, is dit het belangrijkste pelgrimsoord voor katholieke christenen in Europa. Het is allemaal net iets anders dan in de rest van Spanje, zo klinkt er doedelzakmuziek door de straten en worden er geen tapas maar eendenmosselen geserveerd als lunch. In de negende eeuw vierden pelgrimages hoogtij in Europa. Te voet en te paard trokken monniken massaal over het continent. Santiago trekt jaarlijks een paar miljoen bezoekers (op 100.000 inwoners), die een certificaat ontvangen als ze hun reis op eigen kracht hebben volbracht, dus per fiets, benenwagen of paard. De echte doordouwers doen uiteraard een van de vier routes in zijn geheel, bijvoorbeeld van Parijs naar Santiago. Het centrum van de stad is erg romantisch met kleine oude straatjes en mooie gebouwen. De 300.000 studenten in de stad brengen wat leven in de brouwerij: wie zelfs na zo’n pelgrimstocht nog wil zondigen kan dit mede dankzij hen doen in een van de vele levendige barretjes en restaurants.
Tip: Hang rond in de vele parken en tuinen die de stad rijk is, of bezoek een van de twaalf musea.
Reizen: Amsterdam-Madrid, Madrid-Santiago boek hier je tickets
Slapen: www.hesperia.com

Islam - Mekka

Het credo ‘de reis is belangrijker dan de bestemming’ kan handig zijn voor niet-moslims die een reis maken naar Mekka in Saudi-Arabië. Zij mogen de stad namelijk niet in: liefhebbers kunnen alleen vanaf een afstandje toekijken. Maar iedere moslim moet, indien dit in zijn vermogen ligt, zeker één maal in zijn leven de tocht – ‘de hadj’- maken naar de heilige stad Mekka, geboorteplaats van Mohammed en ontstaansplek van hun religie. Tussen de achtste en de twaalfde dag van de hadj-maand (de twaalfde maand van de islamitische kalender), bezoeken jaarlijks drie miljoen moslims de stad. Bussen vol rijden dan in colonnes van het nabijgelegen vliegveld in Jeddah over de superbrede snelweg Mekka binnen. Na de laatste afslag richting het lieflijke bergdorpje Taif, de ‘christelijke doorgangsweg’, is er een politiepost waar gecheckt wordt of je inderdaad een moslim bent. En wel eentje die nog niet eerder de pelgrimstocht maakte, om overbevolking te voorkomen. Ieder jaar sterven er honderden mensen tijdens de hadj, doordat ze vertrapt worden in de mensenmassa. Opmerkelijk: Mekka heeft een aantal sloppenwijken waar pelgrims wonen die geen geld meer hadden voor de terugtocht naar huis.
Tip: Bezoek naast de heilige moskee, ook de Jabal al Noor. Deze ‘Berg van Licht’ hoort niet bij het vaste hadj-ritueel, maar is wel belangrijk: hier verscheen de Koran voor het eerst aan Mohammed.
Reizen: Amsterdam-Jeddah boek hier je tickets
Slapen: Hoe verder van de heilige moskee, hoe minder duur, www.intercontinental.com

Boeddhisme - Lumbini

Volgens wetenschappers werd Siddharta Gautama zo’n 2600 jaar geleden geboren in Lumbini, een Zuid-Nepalees bergplaatsje dat nu volstaat met boeddhistische tempels. Siddharta was een prins die later wereldberoemd zou worden als ‘Boeddha’, stichter van het boeddhisme. Om verlichting te vinden ontdeed hij zich op 29-jarige leeftijd van al zijn bezittingen. Hij ging op reis, op zoek naar de waarheid. Zes jaar later vond hij zijn verlichting onder een Bodhiboom in Bodhgaya, India. Deze plaats is nu, net als zijn geboorteplaats Lumbini en twee andere belangrijke stops tijdens zijn reis (Sarnath en Kushinagara in India), een belangrijk bedevaartsoord. Gelovigen die de vier plaatsen bezoeken zouden sterke emoties voelen. Het is nog niet lang geleden dat ‘bewezen’ werd dat Boeddha’s wortels daadwerkelijk in het Nepalese Lumbini liggen, een aantal Indiase wetenschappers spreekt dit nog steeds tegen. Eigenlijk moet je er gaan kijken voordat iederéén Lumbini ontdekt heeft. Nu is het nog relatief rustig, maar het is absoluut een van de belangrijkste plekken in Nepal, met een prachtige omgeving en ruïnes van meer dan drieduizend jaar oud. En: voor de biljoen boeddhisten op onze wereld, is dit de plek waar het allemaal begon!
Tip: Vier Boeddha’s verjaardag (Boeddha Jayanti) in april of mei
Reizen: Stap bij Lumbini uit de bus tussen Kathmandu en India.
Slapen: Lumbini Buddha Hotel, lumbinibh@mail.com.np

Hindoeïsme: Gangotri

Wie naar hindoeïstische traditie afreist naar de vier voornaamste bedevaartsoorden in India (de Char Dham) zal bevrijd worden uit zijn of haar samsara. Samsara is het cirkeltje waarin je telkens dezelfde misstappen begaat. De meest heilige plek is de tempel Gangroti in de bergen van Noord-India, op 3042 meter hoogte. Ongelovigen zien in de nabijgelegen gletsjer bij Gaumukh de oernormale bron van de rivier de Ganges, maar volgens de Hindoes raakte ‘de stroom van leven’(Ganga) bij Gangroti voor het eerst de aarde. De rivier de Ganges is voor hen heilig. Ieder jaar tussen mei en oktober ondernemen pelgrims te voet en te paard hun tocht naar de symbolische bron. De omgeving is geweldig voor avonturiers; de vriendelijke valleien, steile groene hellingen en scherpe rotspieken lenen heel goed om te wandelen en te klimmen.
Tip: Bezoek ook Uttarkashi, een ander belangrijk bedevaartsoord in de buurt van Gangroti
Reizen: Amsterdam-Delhi, boek hier je tickets
Slapen: www.uttarkashi.nic.in/gangotri

deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.