Reisnieuws

De 5 zwaktes van je reisgids

Gepubliceerd: 21 aug 2008
0

Lonely Planet, Rough Guides, Footprint, Trotter, Let’s Go. Het aantal reisgidsen is voor veel bestemmingen bijzonder groot en allemaal claimen ze dat je niet zonder hen kunt. Nu is een reisgids zonder twijfel zeer nuttig bij de voorbereiding van je reis én als steun en toeverlaat onderweg, maar het is even belangrijk om de zwaktes van reisgidsen te kennen. Columbus somt er alvast een paar op.

Columbus Travel
Columbus Travel

1 Reisgidsen zijn vaak verouderd

Het kan – gerekend vanaf de tekentafel - zeker twee jaar duren voordat een reisgids belandt in de boekenwinkel. Het bereizen van de gehele route, langs alle bestemmingen en hotels die besproken worden, kost immers bijzonder veel tijd. Een reisgids die twee jaar geleden is verschenen, is dus voor een deel al zeker vier jaar oud, en dat is voor sommige bestemmingen erg lang. Check dus altijd de verschijningsdatum van de reisgids voor je ‘m koopt.

2 Ze doden wat ze liefhebben

Hoe komt het toch dat de idyllische plaatsen die besproken worden in de gidsen, in werkelijkheid niet geheel idyllisch blijken te zijn? Het antwoord is dat het effect van met name de grotere en bekendere reisgidsen ronduit verwoestend kan zijn. Wat wordt beschreven als een onontdekte parel, kan binnen enkele jaren geheel volgeboekt zijn.

3 Een reisgids is vaak te positief

Als een reisgids zou vertellen over de gevolgen van het toerisme voor bepaalde bestemmingen, dan zou je weleens kunnen besluiten om maar helemaal niet naar die bestemming te gaan.. Laat staan dat je het reisboek koopt. Check dus ook andere bronnen naast je reisgids.

4 De auteur is er helemaal niet geweest

Geen auteur krijgt het voor elkaar om bij grote bestemmingen alle adressen, hotels en restaurants te bezoeken. Vaak wordt er gebruikt gemaakt van plaatselijke contacten voor een deel van de informatie. Let dus goed op zodra een auteur over een bepaald hotel niet echt een oordeel velt of opvallend vaag blijft: hij of zij is er dan waarschijnlijk niet zelf geweest.

5 Ze hebben allemaal hun specialisme

Geen reisgids is goed in alles. Waar de Lonely Planet vaak hele goede stadsplattegronden heeft, is de Rough Guide sterk in het bespreken van culturele achtergronden. En als je goed en lekker wilt eten, dan neem je de Michelin-gids mee. Reisgidsen vereenvoudigen het zoeken, maar vraag ook eens een local naar de leukste plaatsen en evenementen. Reizen is immers bovenal nog altijd een avontuur. En dát lijken reisgidsen soms wel eens te vergeten.


Voor reistips kijk op www.columbusmagazine.nl/reisreporter
deel dit artikel met je vrienden:
Reisnieuws
Lonely Planet pleegt plagiaat

Eén van de schrijvers van de bekende Lonely Planet boeken geeft toe dat hij een deel van zijn werk uit zijn duim heeft gezogen. Ook maakte hij zich schuldig aan plagiaat en drugshandel om zijn salaris aan te vullen.

0

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.