Reisnieuws

10 vulkanen die je gezien moet hebben

Gepubliceerd: 21 aug 2008
9

Ze zijn gevreesd en geliefd, vervloekt en aanbeden: ‘s werelds ruim 1500 actieve vulkanen. Eén ding staat vast: als vulkanen uitbarsten, levert dit indrukwekkende, ‘levende’ landschappen en spannende reisbestemmingen op. Een selectie van tien totaal uiteenlopende vulkanen.

1 Tanzania: Ol Doinyo Lengai (2.890m)

Op de top van de Lengai is het uitzicht buitenaards:
rokende en spetterende torentjes met olie-achtige lava. De Lengai ligt spectaculair, ingeklemd tussen de Serengeti en de Kilimanjaro, en is de heilige berg van de Maasai.
Laatste eruptie: 1966, verder constant pruttelend
Bonus: de Serengeti en de Kilimanjaro

Beste reistijd: december t/m februari en juni t/m oktober

 

2 Hawaii: Kilauea (1.222 m)

Al sinds 1983 stroomt de lava van deze toegankelijke vulkaan continue als rivieren in zee. Van zeer dichtbij kun je zien hoe de vuurgodin Pélee de strijd aangaat met haar zuster Bytset, de godin van het water. Enorme stoomwolken en –explosies zijn het gevolg. Een aanrader bij volle maan. Laatste eruptie: constant sinds 1983
Bonus: stranden, surfen (!), dolfijnen, walvissen en zeer relaxte mensen: ‘Aloha!’
Beste reistijd: het hele jaar

 


3 Costa Rica: Póas (2.708 m)

De Póas ziet er lieflijk uit en is toegankelijk, maar door en door verzuurd. De gassen uit de krater zorgen voor zure regen aan de lijzijde van de berg, waar bar weinig groeit. Het kratermeer zelf is zelfs zó zuur (als een autoaccu) dat een mens er binnen minuten in op zou lossen. Geregeld slingert ze water en stenen om zich heen.
Laatste eruptie: dit voorjaar
Bonus: jungle, strand, hot springs en andere (werkende) vulkanen.
Beste reistijd: januari t/m maart

 


4 VS: In één klap beroemd

Mount St Helens (2.549 m)
Deze vulkaan werd in één klap wereldberoemd op 18 mei 1980. Door de magmadruk, zette de berg uit, zakte de noordhelling in en ontplofte de berg zijwaarts(!). De supersonische ‘stenenwind’ die daarop volgde deed 600 vierkante kilometer aan bomen knappen als luciferhoutjes. Je kunt het gebied waar de bomen bijna horizontaal staan, nog steeds bezoeken.
Laatste eruptie: 18 mei 1980 en sinds september 2004 weer actief…
Bonus: buurvulkaan Mt Rainier (begint ‘wakker’ te worden), Seattle en Vancouver
Beste reistijd: april t/m november

 


5 Ethiopië: Erta Ale (613 m)

Door de ligging in de Danakil-woestijn, met als bewoners de schietgrage Afar-stam, is dit een expeditie voor gevorderden. Maar je wordt beloond met een blik in het binnenste van de aarde: een 80 meter diepe en 100 meter brede put met kolkende en pruttelende lava.
Laatste eruptie: constant actief
Bonus: interessante volksstammen
Beste reistijd: november t/m februari

 


6 Montserrat: Soufriére Hills (915 m)

Deze Caribische vulkaan bouwt telkens een enorme massa lava op die vervolgens met donderend geraas naar beneden stormt. Inmiddels is tachtig procent van het eiland bedekt met vulkanisch puin - en onbewoonbaar. In Plymouth, de voormalige hoofdstad, tref je net als bij Pompeii het dagelijks leven in een ‘bevroren’ toestand aan, doordat mensen ‘m halsoverkop verlieten.
Laatste eruptie: 2006
Bonus: eilandhoppen door de Cariben
Beste reistijd: december t/m mei

 


7 Italie: Stromboli (926m)

Als je een kind een vulkaan laat tekenen, krijg je het uiterlijk van de Stromboli. Deze vulkaan die deel uitmaakt van Eolische eilanden ligt voor de kust van Sicilië. Zij barst zó regelmatig uit dat je bijna je klok erop gelijk kunt zetten: elke 20 minuten. De centrale krater heeft wel negen verschillende sissende en knallende kratertjes. Perfect te bereiken na 3 uur flink doorstappen over ashellingen.
Laatste eruptie: een paar minuten geleden...
Bonus: andere eilanden en de Italiaanse keuken
Beste reistijd: mei, juni, september en oktober

 


8 La Palma: Cumbre vieja (1.900 m)

Vanaf de vulkanische rug op het steilste eiland van de wereld, lijkt de rotskust ongevaarlijk. Maar schijn bedriegt. Bij de volgende uitbarsting is de kans groot dat de hele westflank (1x5x20km) in zee stort, waarna een vloedgolf ontstaat die binnen acht uur de oostkust van de Verenigde Staten wegspoelt.
Laatste eruptie: 1971
Bonus: sterren kijken, rust, wandelparadijs en de andere Canarische Eilanden
Beste reistijd: het hele jaar rond!

 


9 Chili: Láscar (5592m)

Deze vulkaan in de Atacamawoestijn in Noord-Chili is berucht om haar onvoorspelbare erupties die gepaard gaan met hete as-gaslawines en aswolken, een serieus probleem voor de luchtvaart. Met een jeep kom je tot 4500 meter, daarna volgt een immens zware klim van 1000 meter naar de grootste krater ter wereld.
Laatste eruptie: voorjaar 2006
Bonus: desolaat woestijnlandschap, hete bronnen, flamingo’s, bizarre rotssculpturen.
Beste reistijd: november t/m februari

 


10 Indonesië: Krakatau (813m)

Driekwart van deze vulkaan tussen Java en Sumatra, ging op 27 augustus 1883 de lucht in. Het gevolg: vier ongekende tsunami’s en 36.000 doden. Daarna werd het stil tot 1927 toen tussen de oude resten een nieuw klein vulkaantje van zich liet horen: de Anak Krakatau (‘kind van Krakatau’), dagelijks actief en groeiende. Je kunt een geweldige dagexcursie maken met speedboot uit verschillende vissersplaatsjes aan de westkust van Java, bijvoorbeeld Carita.
Laatste eruptie: bijna dagelijks kleine uitbarstingen
Bonus: je kunt er super snorkelen.
Beste reistijd: mei t/m september

 

Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is. 

 

 

deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

lionfishie

Door: lionfishie • Geplaatst op

Ook ik mis Yasur van Tanna (Vanuatu). Een paradijselijk land en zeer bijzonder om daar op de rand te staan, je voelt de kracht van de natuur. Zeker een aanrader!

annemarieplat

Door: annemarieplat • Geplaatst op

Ja, best mooie vulkaan alleen toen wij daar aanwezig waren was hij iets te actief !!!
Hij zorgde afgelopen zomer voor ernstige aarbevingen. Maar dat was ook een leuke ervaring.

PaKos

Door: PaKos • Geplaatst op

Met 1500 actieve vulkanen wereldwijd is een lijstje van 10 misschien een beetje aan de krappe kant. Dus er zullen er altijd mooiere, interessantere of actievere tussen zitten. En de situatie rond een vulkaan kan ook snel veranderen : Ol Doinyo Lengai is op dit moment misschien wel té actief. En op Hawaï is het sinds een paar weken precies goed. Ook de impact ná een eruptie kan indrukwekkend zijn zoals op bijv. Mt St Helens. De St Helens foto hierboven komt overigens uit mijn kamera. Verder ben ik net terug van een vulkaan expeditie (verslag op mijn site) naar de Erta Ale en Dallol in Ethiopië. En inderdaad , het is er zoals hierboven omschreven is: constant actief en interessante volksstammen. Vulkanen zijn voor mij echt de ideale bestemming voor een avontuurlijke reis.

Specie

Door: Specie • Geplaatst op

Leuke special! 'Helaas' is het verhaal over het gevaar van een enorme vloedgolf die kan worden veroorzaakt bij La Palma zeer omstreden. Dit wordt onder andere heel mooi uitgelegd op de website van TUDelft: http://www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=4096f2de-bb4e-4d1f-830f-45d19de32940&lang=nl. Maar een indrukwekkend landschap is het zeker op La Palma!

Harold Versteeg

Door: Harold Versteeg • Geplaatst op

Beste redactie,

Ik weet dat het maar een selectie is van 10, maar ik mis ook nog de machtige Cotopaxi in Ecuador en de prachtige Qulatoa-krater in Ecuador. Ben het eens met Ricardo dat de Pacaya vulkaan in Guatemala ook echt een toppertje is! Ik zou hem dus uitbreiden naar een top 25, dit om alle lezers tevreden te stellen en anderen bewust te maken van deze prachtige natuurfenomenen.

Harold

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.