Reisnieuws

Oman Weblog

Gepubliceerd: 22 feb 2008
0

Carola Romein woont nu al weer ruim een jaar en voor de tweede keer in Oman. Getrouwd met een daar (bij de Shell) werkende Hollandse man, bekijkt en beschrijft zij het leven in Oman. Een kennismaking met Oman en Omani van 'binnenuit'.

Hieronder zie je delen uit het weblog van Carola. Wil je de complete weblog lezen of wil je meer informatie over Oman? Bezoek de website visitOman.nl, de website van het Sultanaat Oman. Hier kun je gelijk de speciale Oman-uitgave van Columbus bestellen!

22 februari 2008

Een bezoek aan The Sultan Centre
Mijn boodschappen doe ik in The Sultan Centre. Door Nederlanders “Het Sultan?? genoemd. Het zou ook wel raar klinken als je zou zeggen dat je even boodschappen gaat doen bij de Sultan ;) Engelsen kunnen dat onderscheid dan weer niet maken.

Het Sultan is groot; twee verdiepingen koopwaar met levensmiddelen op de begane grond en daarboven een verdieping met van alles: van tuinmeubelen via stofzuigers naar keukenbestek. Die bovenste verdieping snap ik wel. Ik heb wel eens vaker stofzuigers gezien en ik begrijp ook wat ik met een snijplank moet doen. De onderste verdieping is veel intrigerender.

15 februari 2008

Wadikippen en Houseboys
Ik woon in een bungalow. Als ik vanuit mijn keukenraam kijk, zie ik de bergen met meestal een staalblauwe lucht erboven. Daarvoor de wadi met ‘wadikippen’. Wadikippen zijn een niet bestaande soort. Het zijn een soort korhoen-achtigen, heel dom, er komt een heel raar geluid uit, ze zijn altijd in familieverband en ze lopen graag onder auto’s. Ik kan uren naar ze kijken want behalve dom, zijn ze ook heel leuk!

8 februari 2008

“Wat doe je daar toch in die zandbak…..???
Een veelgestelde vraag die duidelijk een antwoord behoeft, al was het maar om het misverstand weg te nemen dat Oman alleen uit zand bestaat. Het is er wel en veel ook, maar we hebben ook de Hajar Mountains bijvoorbeeld, met bergtoppen tot 2400 meter!

Ik woon dus in de hoofdstad Muscat. Weliswaar een stad zonder kern, winkelstraten of uitgaanscentrum, maar toch een stad. Muscat bestaat eigenlijk uit een aantal wijken tussen de bergen, die door brede vier- en zesbaanswegen met elkaar verbonden zijn.

31 januari 2008

Weekend, werken en winkelen in Oman
In het oude Muscat werden tot de jaren ’60 van de vorige eeuw, ‘s avonds de stadspoorten nog gesloten. Om het gespuis buiten te houden, denk ik, want ik denk niet dat het was om de bewoners binnen te houden. Nu dienen de poorten alleen nog als objecten om gefotografeerd te worden. Het paleis van de Sultan staat in Oud Muscat en daar kun je omheen lopen, en het Bait al Zubair is een leuk museum dat een goed beeld geeft van het traditionele Omaanse leven.

25 januari 2008

Zon, zee en...een pijlstaartrog!
Ik ga graag naar de zee. Soms gaan we voor een dag of drie naar Khaluf, waar je helemaal alleen op het strand kan kamperen, of we gaan naar Bar al Hikman waar achter de duinen de zee poelen heeft gevormd waar je lepelaars ziet en flamingo’s. Eens, toen we daar kampeerden, kregen we bezoek van een kamelenfamilie. Het was al donker en ik had net wat uit de auto gehaald. Toen ik terugliep naar het kampvuur, zag ik achter de groep mensen die rond het vuur zat, de kamelen staan. Drie stuks, als silhouetten tegen de sterrennacht. Het was net een kerststal.

18 januari 2008

Vrouwvriendelijk land
Buitenlandse vrouwen zullen zich in Oman bijzonder op hun gemak voelen. Belangrijk om te weten is, dat je hier als vrouw rustig alleen over straat kunt, dat je mag autorijden, dat je geen burka (die worden trouwens in Pakistan gedragen) hoeft te dragen en ook geen hoofddoek. Dat betekent niet dat er geen kledingvoorschriften zouden zijn, die zijn er namelijk wel.

10 januari 2008

Oudejaarsavond in Oman
Hier geen vuurwerk en het grootste voordeel daarvan is dat je je dus ook niet druk hoeft te maken over welk "pakket" we dit jaar weer de lucht in zullen schieten.

We hebben hier maar 1 keer per jaar vuurwerk, namelijk ter viering van de Engelse Guy Fawkes Night, op 5 november. In 1605 probeerde die met een aantal vriendjes The Houses of Parliament in London op te blazen, maar dat werd voorkomen en sindsdien vieren ze dat in Engeland met "Bonfire Night". Er worden poppen in brand in brand gestoken die Guy Fawkes moeten voorstellen en er wordt vuurwerk afgestoken. Hier hebben we een half uur durend daverend vuurwerk, dat is opgebouwd op de rotsen aan de zee, met schallende klassieke muziek op de achtergrond. Een spektakel!

Bekijk het complete weblog van Carola Romein in Oman op visitOman.nl, de website van het Sultanaat Oman.


deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.