Reisnieuws

Cambodja - Meer dan Angkor

Gepubliceerd: 05 dec 2007
0

Cambodja heeft zoveel meer te bieden dan de beroemde tempels van Angkor. Op elke hoek van de straat speelt zich een scène af, die je nergens anders ter wereld tegenkomt. Het is alsof je naar Cambodjaans mini-theater kijkt.

De taxichauffeur die ons naar het noorden van Cambodja brengt, scheurt alsof zijn leven ervan af hangt. Al een halfuur lang is er geen enkel gemotoriseerd verkeer op de weg, op wat brommers, soms een fiets of een ‘verdwaalde’ olifant na. Bijna niemand heeft hier een auto.

SCENE 1

Stipt om half een zet hij de taxi stil op een soort rotonde: nooit zal een Cambodjaan een maaltijd overslaan of uitstellen. In het midden staan tientallen eetstalletjes, de een nog smeriger dan de andere, allemaal druk bezet. Hij kiest een stal en loopt naar een tafel met voedsel in grote dampende pannen. Hij twijfelt geen seconde en kiest, waarna dertig seconden later de bestelling voor zijn neus staat. Rijst met gedroogde vis. Mijn maag is niet bestand tegen stalletjes-voedsel, dus ik bestel een Angkor, de naam van het nationale biermerk. Op het blikje staat een afbeelding van Cambodja’s grootste toeristische trekpleister en misschien wel de grootste religieuze bouwwerken ter wereld, het tempelcomplex van Angkor. Minimaal tweehonderd tempels sieren de voormalige hoofdstad van het Khmer-rijk uit de twaalfde eeuw, de een nog indrukwekkender dan de ander. Nog geen maand geleden ontdekte een NASA-satelliet op zijn minst 74 nieuwe tempels en een ingewikkeld irrigatiesysteem. Angkor blijkt minimaal drie keer zo groot te zijn geweest dan tot nu toe gedacht werd.

SCENE 2

De chauffeur rijdt voldaan verder. Bij de markt in het plaatsje Kratie, dat langs rivier de Mekong ligt, komt een kleine vrachtwagen de hoek om rijden. Uit de laadbak puilt een enorme berg spullen en… een brommer. Eigenlijk was er geen ruimte meer voor het vehikel, dus alleen het voorwiel bevindt zich in de laadbak, de rest steekt uit de achterkant van de vrachtwagen op zo'n drie meter hoogte. Het voorwiel is stevig vastgesjord met touwen. De eigenaar zit op het zadel, met beide handen aan het stuur. Het lijkt alsof hij vanaf zijn brommer de vrachtwagen bestuurt.

SCENE 3

Niet lang erna rijden we - omgeven door rode stofwolken - Banlung binnen. Op een lokale markt loopt een vrouw met haar een infuus aan een bamboestok. Er moet gewerkt worden, ook mét infuus, dus hup...shoppen maar.

Het ‘Cambodjaanse straattheater’ laat grote armoede zien. Tijdens de twintig jaar lange burgeroorlog waarbij de communistische Rode Khmer aan de macht kwam, werden de meeste intellectuelen direct omgebracht. Alle anderen werden te werk gesteld op de rijstvelden. Sinds het einde van de burgeroorlog in 1997, krabbelt Cambodja er heel langzaam weer bovenop. De corruptie en armoede zijn nog steeds groot. En toch moeten de Cambodjanen zelf ook vaak lachen om hun scènes.

BESTE REISTIJD

December en januari, want koel (25 graden) en lage luchtvochtigheid.

VLIEGEN

Cathay Pacific vliegt dagelijks via Hongkong naar Phnom Penh. In het binnenland kun je in verband met de slechte wegen beter vliegen tussen Siem Reap en Banlung, met PMT Air.

SLAPEN

Terre Rouge, koloniaal hotel in Banlung met veel kunst en prachtige tuin. Kamer € 35, suite € 70.

Meer informatie over dit land van de tempels van Angkor, regenwouden en chaotische makten is te vinden in
editie 9
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.