Reisnieuws

Oman: het land van de sultan

Gepubliceerd: 04 dec 2007
0

Ahmed kijkt ons lachend aan en vraagt of we thee komen drinken bij hem thuis. Thuis is hier in Wadi Bani AWF, waar we nu staan: de diepste en langste bergkloof van Oman. ‘Jebels’ noemen ze de gastvrije mensen van de bergen.

Columbus Travel
Columbus Travel
Na een ijzingwekkende bergrit van zes uur staan we met onze terreinwagen aan de rand van een bergriviertje die zich via de bodem van de kloof een weg naar zee baant. Het stroompje loopt over de enige weg die de dorpen in de kloof met de rest van het land verbindt. Of eigenlijk is het stroompje de weg. Tijdens de regentijd is het onmogelijk om bij de dorpen te komen als de weg tot een diepe en snelstromende rivier is uitgegroeid.

Gastvrije bergen
We nemen Ahmeds vriendelijke uitnodiging aan, volgen hem naar zijn huis en even later zitten we met de benen gekruisd op een Arabisch kleed aan een kopje thee. Een ingelijste foto van een vriendelijk glimlachende Sultan Qaboos, de ‘koning’ van Oman pronkt aan de wand. Na 32 jaar geisolateerd te zijn, nam hij in 1970 de macht over van zijn vader. Op dat moment lag er in het hele land slechts 5 kilometer verharde weg, waren er twaalf doktoren en vijftien telefoontoestellen. Door Sultan Qaboos veranderde alles ten goede en langzaam gingen de deuren naar de wereld gestaag open.
De geur van frank-incense – de hars van de boswelliaboom, een soort wierook – hangt om ons heen. Na een gesprek met handen en voeten bedanken we vriendelijk voor de thee en vervolgen onze tocht door de kloof. Op sommige plekken is deze angstvallig smal en rijden we minutenlang door de rivier, langs spookdorpen, watervallen en oases met palmbomen. Geluiden van schapenhoeders galmen tussen de hoge bergen door. Het staat in groot contrast met de uitgestrektheid van ´Rub al Khali´ in het westen; de grootste woestijn ter wereld. En in contrast met de uitgestrekte onontdekte stranden, langs een slordige 3200 kilometer kustlijn. Heerlijk zoals het landschap voortdurend voor je ogen veranderd.

Veilig
Voor een ieder die gewend is zijn eigen plan te trekken is dit gevarieerde land een walhalla. De bevolking is vriendelijk en criminaliteit lijkt er niet te zijn. De wekelijkse wapenmarkt wordt gehouden daar waar je geld kunt wisselen: recht voor deur van de ‘Bank of Oman’ in het centrum van de hoofdstad Muscat. Elke week lopen er meerdere Omani-mannen gewapend de bank binnen. ‘Goedemorgen, ik heb net dit geweer gekocht. Kunt u misschien een briefje van honderd voor me wisselen?’

Veiligheid maakt wild kamperen mogelijk. Dus kochten we ter plekke kampeerspullen en zo kwam het dat we kampeerden we in de vrije natuur, afgewisseld met overnachtingen in hotels. We sliepen bij Bedoeïnen, struinden door lemen dorpen, maakten boottochten door fjorden en zagen schildpadden geboren worden. Alles wat je nodig hebt hier is een goede kaart, een tent en een terreinwagen met twee benzinetanks.

Wil je meer lezen over Wadi Bani AWF, wildkamperen in Oman en Sultan Qaboos? Het volledige artikel over Oman staat in Columbus nr 5.
Meer informatie over Oman, de goedkoopste tickets naar Oman en de overige Oman foto's vind je hier.
deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.