Reisnieuws

Film zelf in HD-kwaliteit

Gepubliceerd: 17 sep 2009
0

De technologie staat niet stil. Na camcorders, digitale spiegelreflexcamera's en flatscreentelevisies is het nu de beurt aan: HD!

Het is het nieuwste hebbeding: HD. Geen product, maar een eigenschap: HD staat voor 'high definition', ofwel hoge kwaliteit van video's en films. Deze techniek moet in de toekomst op televisiegebied analoge systemen als Pal en NTSC vervangen.

Beeldlijnen

Net zoals camera's met meer megapixels fijnere en scherpere foto's schieten, is HD-beeld scherper door het grotere aantal beeldlijnen. Daardoor is de resolutie en kleurruimte groter.
Televisies werden al met HD uitgerust, zodat je opnames in de hoogste kwaliteit kon bekijken. Waar een gewone televisie 570 beeldlijnen heeft, heeft HDTV er 720 of zelf 1080.

Camcorders

Maar het opnemen van HD was nog weggelegd voor grote filmmaatschappijen die met dure camera's werkten. De consumentenmarkt kon natuurlijk niet achterblijven. Binnen afzienbare tijd kwamen de eerste camcorders op de markt, die in kwaliteit nauwelijks onderdoen voor de luxe broertjes.

Filmen met je spiegelreflexcamera

En nu word je als consument helemaal op je wenken bediend: er is sinds dit jaar aantal digitale spiegelreflexcamera's op de markt, waar je niet alleen mee kunt fotograferen, maar ook kunt filmen, op HD kwaliteit wel te verstaan. Je kunt zelfs tijdens het filmen blijven fotograferen.

Filmen voor Columbus

Columbus-fotografe Louise ten Have heeft zo'n spiegelreflexcamera tot haar beschikking: de Canon EOS 5D Mark II. Deze camera wordt ook gebruikt om de reportages voor het magazine mee te schieten. Louise heeft op haar reizen ook geëxperimenteerd met de HD-videofunctie en is razend enthousiast: 'De kwaliteit is geweldig en het feit dat ik met één camera op stap kan om te fotograferen én te filmen, maakt het helemaal gemakkelijk.'

Professionele films

De videofunctie van de spiegelreflexcamera's is zo hoog, dat er zelfs professionele films mee worden opgenomen. Bekijk maar eens the making of van de film die Vincent La Foret maakte met een Canon EOS 5D Mark II.

Voor amateurfotografen

Overigens zijn er nu ook spiegelreflexcamera's beschikbaar voor amateurfotografen, die graag fotografie en film willen verenigen. Denk bijvoorbeeld aan de Canon EOS 500D, een instapmodel met veel mogelijkheden, waar net als bij het grotere broertje de HD-videofunctie is geïntegreerd.

Louise's ervaringen

Wil je meer lezen over Louise's ervaringen met haar camera, lees dan haar verhalen op haar blog. Je kunt ook de filmpjes uit Sicilië en Frans Polynesië bekijken.
(Deze films zijn gecomprimeerd voor het web en dus geen weerspiegeling van de werkelijke kwaliteit.)


Meer informatie over HD vind je hier.

deel dit artikel met je vrienden:

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.