Reisnieuws

Fotograferen op RAW

Gepubliceerd: 17 sep 2009
2

Wanneer je als fotograaf professioneel te werk gaat, zal je door tijdschriften vaak gevraagd worden je beelden als RAW-bestand aan te leveren. Maar dat RAW, wat is dat nu eigenlijk?

Je kent vast wel benamingen als jpeg, tif of gif, afkortingen voor ingewikkelde benamingen.
RAW daarentegen is precies wat de naam al zegt: een 'rauw', ofwel onbewerkt beeld. En om die reden heeft dit bestandsformaat voor fotografen ook vaak de voorkeur: je kunt er nog van alles mee.

Gegevens kunnen bewerken

Normaliter bepaalt een camera bij het schieten van een foto wat de witbalans, kleuren, scherpte en contrast van het beeld is. Wanneer je het plaatje schiet, worden al deze gegevens vastgelegd en kun je dit moeilijk of zelfs niet meer aanpassen, ook niet met een beeldbewerkingsprogramma.

RAW stelt feitelijk de opslag van de gegevens uit, waardoor alle gegevens later met RAW software nog in te stellen zijn. De bewerking gaat daarbij niet ten koste van de kwaliteit van de foto.

Negatief versus scan

Je zou een RAW beeld kunnen vergelijken met een analoog negatief voordat het digitaal ingescand is: het is het origineel waarmee je nog alle kanten uit kunt.

Digitale spiegelreflexcamera's

Tegenwoordig hebben vrijwel alle digitale spiegelreflexcamera's (DSLR) de mogelijkheid om foto's in RAW te schieten. Toch kiezen veel amateurfotografen er nog steeds voor om de camera vooraf in te stellen op jpeg. RAW neemt namelijk veel meer ruimte in van de geheugenkaart. Bovendien lijkt het omzetten van beeld naar jpeg erg omslachtig.

Adobe DNG Converter

Daarvoor zijn er nu echter handige snufjes op de markt. Zoals het programma Adobe DNG Converter. Hiermee kun je hele fotomappen in één keer converteren naar een Photoshop document.

Hoogwaardige foto

Hoewel RAW wel meer geheugen van je geheugenkaart vreet, kiezen steeds meer fotografen ervoor dit bestandsformaat te gebruiken. Geheugenkaarten worden steeds goedkoper en dus is de afweging makkelijker: liever een extra geheugenkaart dat een kwalitatief minder hoogwaardige foto.

RAW en jpeg

En er komen daarnaast nog veel handige extra snufjes op de markt. Zo bieden sommige camera's de mogelijkheid om een foto in RAW én jpeg op te slaan. Zo kun je kiezen welke foto's mooi genoeg zijn om later te optimaliseren en kun je de rest van de kiekjes als jpeg bewaren.


Wil je ook de mooiste foto's kunnen maken? Tegenwoordig is er voor bijna ieder niveau wel een geschikte digitale SLR-camera beschikbaar, of je nu hobbyist of professioneel fotograaf bent.deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

RuudvanderLubben

Door: RuudvanderLubben • Geplaatst op

"Wanneer je als fotograaf professioneel te werk gaat, zal je door tijdschriften vaak gevraagd worden je beelden als RAW-bestand aan te leveren."

Ik lever met enige regelmaat materiaal voor publicatie, echter altijd en uitsluitend in JPG.

Er is mij nog nooit door wélk blad od uitgever dan ook gevraagd om RAW materiaal, sterker nog, als ze het zouden vragen dan krijgen ze het niet.

Het RAW beeld is mjn "negatief " en ook mijn manier om in geval van dispuut over een publicatie mijn eigendomsrechten te kunnenclaimen en bewijzen.

Geen Pro fotograaf zal het in z'n hoofd halen RAW beelden af te staan !!

huubverbeek

Door: huubverbeek • Geplaatst op

Het ligt er maar helemaal aan waar je jouw foto's voor gebruikt.
Ben je prof dan is het logisch.Ben je amateur of gevorderd en gebruik je je foto's voor jezelf, websites en/of je print voor familiegebruik dan is raw niet erg zinvol en zonde van je tijd.
Ik heb vaak in raw gefotografeerd om het verschil te bekijken met jpeg > mijn ervaring is dat bij normale foto's geen kwaliteitswinst te behalen valt. Slechts bij een moeilijke belichting zou je meer mogelijkheden hebben maar voor huis , tuin en keukegebruik vind ik het gebruik van raw-bestanden zwaar overgewaardeerd. Je kunt je tijd beter besteden aan een goed belichte foto.

M.vr.gr.
Huub

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.