Reisnieuws

Stappenplan reisfotografie

Gepubliceerd: 10 mei 2011
5

De komst van digitaal fotograferen heeft vele voordelen met zich meegebracht: meteen je foto kunnen zien, makkelijk je foto's kunnen bewerken achteraf en zelf je foto's kunnen printen. Máár... dan moeten de beelden wel van goede kwaliteit zijn! Columbus helpt je op weg.

Fotografeer op hoogste kwaliteit

Voordat je uberhaupt je camera ter hand neemt om foto's te schieten, moet je er eigenlijk voor zorgen dat je instellingen goed staan. Bij spiegelreflexcamera's heb je vaak de keuze uit RAW (zie voor meer informatie hieronder), TIFF en Jpeg. Wanneer je voor jpeg kiest, kun je doorgaans ook weer kiezen voor verschillende formaten, die tevens de kwaliteit van de foto bepalen - een kleiner formaat betekent een kleinere hoeveelheid megapixels.

Of je nu met een compactcamera of met een spiegelreflexcamera schiet, kies standaard voor het grootste formaat! Voor de ruimte hoef je het niet te laten - een geheugenkaart kost tegenwoordig nog maar een schijntje. Neem liever een extra kaart mee, dan dat je inlevert op de kwaliteit van de foto. Het is toch zonde, als je een prachtige plaat hebt, maar deze niet kunt uitvergroten omdat de kwaliteit onvoldoende is?

Stel zelf je ISO-waarde en diafragma in

Bij alle spiegelreflexcamera's en inmiddels ook bij verschillende compactcamera's kun je zelf de ISO (filmgevoeligheid) en het diafragma bepalen. Het lijkt misschien makkelijker om op automatisch te schieten, maar met handmatige instellingen kun je veel mooiere effecten bewerkstelligen. Automatische instellingen kunnen ervoor zorgen dat je foto vrij vlak en sfeerloos wordt. Tip: speel vooraf een beetje met de instellingen om eenmaal op reis met weinig moeite de juiste afstelling te vinden. Bij sommige camera's kun je je favoriete instellingen ook vooraf instellen.

Waarom schieten op RAW?

Professionals fotograferen altijd in RAW. Wil jij de kans maken dat jouw foto's in Columbus worden gepubliceerd, dan heeft de fotoredactie grote bestanden nodig. Voor drukwerk is dat nou eenmaal nodig, nog meer dan voor grote fotoprints. Het omzetten van RAW lijkt veel werk, maar is met een programma als Adobe DNG Converter zo gepiept. Je kunt hele fotomappen in één keer converteren naar jpeg. RAW vreet wel meer geheugen van je geheugenkaart, maar ook hier geldt: liever een extra geheugenkaart dat een kwalitatief minder hoogwaardige foto.
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

marceltoonen

Door: marceltoonen • Geplaatst op

Hoe groot moet er gedrukt worden in het magazine?
Met een beetje camera is een foto al snel goed genoeg in JPG. Fotografeer zelf 95% in JPG. Is er een echt speciaal moment, dan maak ik een duo opname. Met mijn 18Mp camera is een foto in JPG 200% zeker groot genoeg voor een A4 pagina... Voor drukwerk eigenlijk met mijn foto's geen problemen ondervonden.
Feit is wel dat een nabewerking / verscherping beter mogelijk is in RAW. Het geeft net een beetje extra scherpte. Omzetten van foto's hoeft niet het probleem te zijn.

http://www.photofacts.nl/fotografie/rubriek/tips_en_truuks/fotograferen_op_raw_of_jpeg_formaat.asp

havawu

Door: havawu • Geplaatst op

De keuze om al dan niet in RAW te werken, ligt puur aan wat je met je foto's wilt gaan doen. Ben je iemand
die graag foto's bewerkt en het onderste uit de kan wilt halen, dan kun je eigenlijk niet zonder RAW. Wil je alleen maar je foto's aan familie en vrienden laten zien, dan is JPG een goede keuze.
De huidige generatie spiegelreflex camera's hebben een vrij gemakkelijk menu, waardoor je ook heel snel kunt wisselen van RAW naar JPG en andersom. Ben je getuige van hét magazine moment schakel dan snel om naar RAW. Het kan allemaal, maar de keuze ligt bij wat je met je foto's wilt gaan doen.
Een goede en snelle geheugenkaart is bij RAW ook aan te raden. Daarnaast is het ook beter om met meerdere kaarten van 1 of 2 GB te werken, dan met een grote van 16GB (bijv.) Raak je een geheugenkaartje kwijt of raakt het beschadigd, dan ben je tenminste niet alles kwijt.

RoelBeurskens

Door: RoelBeurskens • Geplaatst op

On derstaande reacties vind ik een beetje kort door de bocht. Het omzetten van raw foto's naar jpeg of tiff is, als je het eenmaal een keer gedaan hebt, veel minder omslachtig dan het lijkt. Ik neem aan dat men foto's neemt om o.a. leuke reisherinneringen te hebben en niet speciaal om in columbus magazine te komen. Raw heeft veel meer voordelen dan alleen maar een groter bestand. De mogelijkheden om de foto's goed te bewerken zijn vele malen groter. Ook als je eens een keer een foutje hebt gemaakt met bv. de belichting is dit veel beter te herstellen. Een groter bestand is in mijn ogen slechts het kleinste voordeel!

fraju

Door: fraju • Geplaatst op

Ben het met zeester eens. De kans dat je in het magazine komt te staan is erg klein en de romslomp die je je op je nek haalt is enorm. Het is en blijft een site voor (hobbie)fotograferende reizigers die graag hun ervaringen en mooiste plaatjes met elkaar delen en geen stockphoto-site.

zeester

Door: zeester • Geplaatst op

Sorry maar ik vind dit een belachelijk verzoek., dan maar niet in Columbus. Al het extra werk dat je ervan hebt , je praat over honderden, zo iet duizenden foto's! en de extra kaarten die je ervoor kopen moet. Nee sorry, ik begin er niet aan.

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.