Reisnieuws

DISCUSSIE: Betalen voor foto's

Gepubliceerd: 08 jul 2009
17

Het is een bekend dilemma voor reisfotografen: geef je wel of niet geld aan locals die je in beeld brengt?


In Columbus editie 17 stond het artikel Gimme Gimme Gimme, waarin we jullie lezers opriepen via deze site te laten weten of jullie wel of niet geven op reis. Het bleek een onderwerp wat flink leefde en de redactie werd overstroomd met reacties.
Daaruit bleek dat niet alleen het geven aan bedelaars op vakantie reden was voor discussie, maar ook het wel of niet betalen voor een foto onderwerp van gesprek was.

Aan de hand daarvan hield Columbus een enquête, waaruit bleek dat 64% weigerde om te betalen voor een foto van een local, terwijl 34% hier geen probleem mee had.

Louise ten Have, creative director en fotograaf van Columbus:
‘Belangrijk is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen amateurfotografen en professionals. Alleen professionele fotografen horen geld uit te geven. Maar lang niet altijd. Voor een landschapsbeeld waar iemand toevallig doorheen loopt, is betalen geen optie. Is een persoon het middelpunt van de foto, dan is het van belang hoelang je met deze persoon in de weer bent en of de foto mooi is geworden. Is het beeld geschikt voor publicatie? Zo ja, dan is een vergoeding toepasselijk. Daarbij let ik altijd goed op dat het bedrag in verhouding staat tot de plaatselijke levensstandaard. Het laatste wat je wilt is dat iemand denkt dat poseren voor foto’s zo lucratief is, dat hij gaat bijklussen als ‘model'.’Hoe denk jij erover? Zou jij op reis geld geven aan een local die je in beeld brengt of weiger jij te betalen? Deel je ervaringen hieronder.


Meer weten over fotoreizen? Lees dan het uitbreide artikel in Columbus editie 18, pagina's 130 - 135.
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

mbisschops

Door: mbisschops • Geplaatst op

Ook foto's maken is mensenwerk. Ik betrap mij er zelf op dat ik dat op andere continenten wel doe en in Europa maar heel beperkt. Natuurlijk omdat europeanen voor ons trotters niet zo fotogeniek zijn-zijn wij gelijkwaardig?- maar des te agressiever is de reactie in Europa als je het wel doet. Probeer maar eens op de weekmarkt in je dorp te doen wat je op een marktje in Azie doet...
Mijn sleutelwoord is respect, als je respect toont voor de ander, respecteert ook hij/zij jouw wens om dat vast te leggen via een foto. Als de ander daar betaald voor wil worden heeft dat niets meer te maken met respect. Maar wat is voor ons een euro als je daar iemand gelukkig mee maakt...waar ligt de grens? Volgens mij is dat ook het dilemma.
Ik kies voor respect en dan maar geen foto.......

miepie20

Door: miepie20 • Geplaatst op

Het hangt er een beetje van af. Iemand die eerst komt vragen om een foto te maken en dan geld vraagt, nee, daar doe ik niet aan mee, maar een oudje aan een groentestalletje, dat ik mooi kan in beeld brengen, daar wil ik gerust iets van kopen., of een schooltje waar je mag komen om de klassen te bezoeken tijdens de les, daar wil ik ook wel iets achter laten dat voor de kinderen kan gebruikt worden. Het liefst fotografeer ik interactie, zoals op een locale markt, en dan helpt het om een telelens te gebruiken. Voor echte portretten vraag ik toestemming, en vaak is het dan voldoende om de foto die je van de mensen gemaakt hebt te laten zien. En als ze weigeren om op de foto te staan, dan is het maar zo.

Everlasting

Door: Everlasting • Geplaatst op

Ik vind het heel leuk om mensen te fotograferen en tot nu toe heb nooit voor een foto van mensen betaald. Maar ik denk in andere wereld delen is het anders dan in Azie.
Ik probeer mensen te fotograferen in hun eigen omgeving en op een natuurlijk manier. Dat kost soms veel tijd, om interaction te krijgen.
Ik neem nooit stiekem foto's en als het duidelijk is dat men wil liever geen fotos dat respect ik hun wensen.
Nu zie je op veel plaatsen (naamelijk India) waar de het maken van foto's verpest zijn doordat touristen betalen voor het maken van een foto. Maak geen bedelaar van de mensen!

Kitten

Door: Kitten • Geplaatst op

Ik denk dat het er ook aan ligt in wat voor omstandigheden je iemand tegekomt die je op de foto wilt zetten. Heb in Marokko met een groepje straatkinderen een uurtje wat gedold en foto's gemaakt en ze daarna getrakteerd op een broodje en wat drinken. Ze zagen er ronduit slecht uit. In zo'n situatie ben ik wel altijd bereid om wat te geven, en als er niets anders voorhanden is zou dat toch wel wat geld zijn denk ik. Helaas is later in het hotel mijn sd kaart gestolen, dus de foto's heb ik alsnog niet!

Iemand die zich aankleed voor toeristen om zo zich voor geld op de foto te laten zetten... lastig. Aan de ene kant is dat blijkbaar een baan die iets oplevert, aan de andere kant is het gemaakt en dus niet iets authentieks dat je op de foto zet. Maar goed, wij als toerist hebben het al zo goed dat we de oceaan kunnen overvliegen om ze op de foto te zetten, dus waarom zouden we eigenlijk ook niet af en toe iets geven?!

Annemieke50

Door: Annemieke50 • Geplaatst op

Sorry, ik bedoelde dus, dat ik dan GEEN foto maakte als ze kwaad werden!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.