Reisnieuws

DISCUSSIE: Bel in buitenland

Gepubliceerd: 05 feb 2009
5

Hoe kun je checken of je telefoon werkt in het buitenland én hoe houd je de belkosten in de hand? Heb je tips over bellen in het buitenland voor je medereizigers, reageer!


-- Deze discussiepagina hoort bij het artikel 'Wáár zit je?' uit Columbus Magazine editie 17. Zie het artikel op pagina 28 in het blad voor het gehele artikel met alle informatie. --

Tegenwoordig willen we graag overal ter wereld mobiel kunnen bellen of gebeld worden. Soms wil je ook lokaal kunnen bellen, bijvoorbeeld om op de bonnefooi een hotelkamer te kunnen boeken. In de praktijk blijkt echter dat je telefoon in veel landen niet werkt of dat je na je reis een enorme telefoonrekening krijgt. Columbus zocht voor je uit hoe je kunt checken of je telefoon werkt in het buitenland en hoe je de belkosten in de hand kunt houden.

Aanvullende tips:

Gratis bellen met je mobiel via Skype
Met Skype kun je gratis of heel goedkoop bellen. Van computer naar computer is kosteloos. Wil je een vaste of mobiele lijn bellen, dan heb je een Skype-Out account nodig, waar je geld op kunt storten. Bellen kost slechts een paar cent per minuut. Voor Skype heb je normaliter wel internetverbinding of wifi nodig. Heb je een smartphone of laptop, dan kun je op op Jiwire.com zoeken waar in het vakantieland de dichtstbijzijnde Wifi-hotspot zit.
Ben je in het bezit van een LG, Motorola, Nokia, Samsung of Sony Ericsson telefoon, dan kun je geluk hebben. Skype heeft namelijk een programma gebouwd waarmee je overal ter wereld je skype contacten kunt bellen tegen lokaal tarief. Hiervoor heb je geen wifi- of 3G verbinding nodig.
Een vergelijkbare optie biedt Jajah. Als je een account aanmaakt en prepaid tegoed stort, kun je in het buitenland met je mobiel naar andere landen bellen tegen lokale tarieven.

Dualsim
Als je een lokale simkaart koopt maar ook op je Nederlandse nummer bereikbaar wilt blijven, is dual sim een goedkope oplossing, Hiermee steek je twee simkaarten in één toestel. Via het menu van je telefoon kun de makkelijk switchen van het ene naar het andere nummer.
Je kunt kiezen tussen twee versies: cut en non-cut. Bij de non-cut hoef je de chipjes uit de twee simkaarten niet te knippen, maar niet elk type telefoon biedt daartoe voldoende ruimte. Het met een schaar bijknippen van je simkaarten klinkt eng. Gelukkig bestaat een simkaart voor een groot deel uit overbodig materiaal. Een dual sim-adapter kost tussen de € 15 en 25 en is alleen via www.dual-sim.nl te bestellen.
Er bestaan ook speciale telefoons voor twee kaarten.


Nog enkele handige tips
~ Zoek voor vertrek uit welke provider op je reisbestemming het goedkoopst is en zorg dat je je netwerk handmatig kunt instellen op het netwerk met de laagste roamingkosten.
~ Schakel je voicemail uit voordat je op reis gaat. Tenzij je graag dubbel betaalt voor het bellen naar je mailbox én voor het afluisteren van de voicemail.
~ Sla je telefoonnummers op op je telefoon in plaats van op je simkaart. Als je tijdelijk een buitenlandse sim gebruikt, heb je alle nummers toch bij de hand.

Handige links uit het artikel
Lijst van alle landen met de providers binnen dat land.
Lijst van alle landen en de gebruikte frequentie binnen dat land, zodat je kunt zien of jouw telefoon voldoet.
Wereldkaart waarop je kunt zien waar je in ieder land ontvangst hebt.
Dualsim voor dualsim kaarten en telefoons
Mobielbellenbuitenland voor prepaidkaarten voor buitenland
Vakantiebellen voor overzicht van de bel- en internetkosten per provider, per land
Hallobuitenland voor goedkoop naar buitenland bellen
Belkampioen voor goedkoop naar buitenland bellen
Skype voor goedkoop bellen overal ter wereld
Jajah voor goedkoop mobiel bellen waar je ook bent
Jiwire voor wifi-hotspots overal ter wereld
Rentcenter voor de huur van satelliettelefoons
Telfort
T-Mobile/ Orange
Vodafone
KPN
Ben
HiREAGEER!
Heb je aanvullingen of ervaringen die je wilt delen? Reageer dan hieronder!

deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

Geert

Door: Geert • Geplaatst op

Dat www.bellen.com wordt altijd en overal genoemd maar is verre van objectief want supercommercieel. Ik zou dit niet vertrouwen.

Traveler

Door: Traveler • Geplaatst op

Goedkoper en beter dan Skype -> www.voipbuster.com of één van de vele andere Betamax merken.

janhermens

Door: janhermens • Geplaatst op

Voor een handig overzicht en antwoord op vele vragen: zie www.bellen.com
Vul in het zoekvenster rechtsboven 'bellen buitenland' in.

elreydelripio

Door: elreydelripio • Geplaatst op

De beste manier om geld uit te sparen is NIET bellen. Al die avontuurlijke reizigers die, als ze het vliegtuig nog niet uit zijn naar huis willen bellen, moeten dat niet doen. Dat bespaart geld. Bellen als je in de volgende bestelling bent aangekomen: niet doen. Als je echt verdwaald bent en je wilt bellen: ga je gang, er is geen dekking in de betere afgelegen plekken. Als je TOCH wilt bellen, doe dat als je weer thuis bent, tegen lokaal tarief.

Geert

Door: Geert • Geplaatst op

Heeft iemand ervaring met dual-simkaart waarmee je 2 simkaarten in je telefoon kan doen? Handig voor op reis: je gewone nummer en een simkaart die je ter plekke hebt gekocht. . . Maar ik weet dus niet of het ook werkt. Iemand wel?

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.