Reisnieuws

DISCUSSIE: Geef met verstand

Gepubliceerd: 06 mei 2009
25

Wel of niet pennen uitdelen aan kinderen? Een stoomcursus verantwoord schenken op reis. Heb je tips over geven in het buitenland, reageer! En lees de tips van medereizigers


-- Deze discussiepagina hoort bij het artikel 'Gimme Gimme Gimme!' uit Columbus Magazine editie 17. Zie het artikel op pagina 136 in het blad voor aanvullende informatie. --

Veel reizigers in ontwikkelingslanden voelen de noodzaak iets te doen aan het leed dat hen onder ogen komt. Reiskoffers worden volgestouwd met 'hulpgoederen' en het nodige papiergeld wordt in de uitgestoken handen van bedelaars gedrukt. Maar wie niet een aantal essentiële regels in acht neemt, kan meer kwaad dan goed doen.

DOEN!
• Win informatie in over je bestemming
• Koop bij voorkeur je cadeaus ter plekke
• Geef dingen die lang meegaan
• Steun lokale organisaties die de zaken goed op orde hebben
• Kies het goede moment om je donatie te doen
• Probeer naar verhouding te geven. Een grote gift kan mensen in verlegenheid brengen
• Geef bij voorkeur aan een school, een ziekenhuis of een dorpshoofd
• Zorg dat er getuigen zijn, zodat spullen niet verdwijnen

NIET DOEN!
• Geef geen spullen die snel onbruikbaar worden
• Geef geen dingen met een uiterste houdbaarheidsdatum
• Geef in collectivistische culturen nooit aan een individu
• Voorkom opstootjes door opzichtig Sinterklaas uit te hangen
• Stimuleer geen bedelgedrag bij kinderen (geef dus ook geen pennen)
• Betaal niet voor foto’s
• Laat je niet uitnodigen bij mensen thuis, zonder vooraf uit te sluiten dat achteraf betaling wordt verwachtREAGEER!

Heb je aanvullingen of ervaringen die je wilt delen? Reageer dan hieronder!


deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

AndyAubri

Door: AndyAubri • Geplaatst op

Wel of niet pennen uitdelen aan kinderen? Mijn vraag is dan: Wat is bedel gedrag?
Als er een nieuw frisdrank op de markt komt staan ze hier in de stad blikjes uit te delen soms reik ik m'n hand uit om het aan te pakken is dat dan bedel gedrag? Het zelfde maakte ik mee in de Kampong in Indonesië alleen nu deelde wij de pennen uit aan de kinderen. Logisch dat zo'n kind haar hand uitsteekt en dat de rest volgde. Een pen lijkt me juist nuttig voor de kinderen in de Kampong. Ach..en geld geven soms doe ik het wel. Je ziet dan zo'n arm vrouwtje zitten op de stoep waar de ellende van af te lezen is ja dan krijg ze van mij wat klein geld daar kan ze dan eten voor kopen. En wat is nou 50 roepia...ze kan daar de hele dag van eten. Egypte is een ander verhaal daar worden vrouwen en kinderen door hun man of ouders opzettelijk aan het werk gezet om te bedelen. Let maar eens op als je zo'n resort uit loopt.

mama-afrika

Door: mama-afrika • Geplaatst op

(deel 2, ivm 250 woorden...)

we geven alleen in situaties waarin we zeker weten dat we genoeg hebben. Jaloersheid onder de kinderen kan groot zijn! We geven op scholen, aan de juffrouw, omdat die het beste kan bepalen welk kledingstuk het beste bij een kind past. Ook bij opvangcentra e.d. is die hulp hard nodig en zijn giften als kleding ed. heel welkom. Ook vragen wij locals op grote markten naar boekenwinkels waar lesboeken en schriften voor te koop zijn. Hier slaan wij voor een x bedrag in en vervolgens bezoeken we kleine scholen in dorpen en geven wij deze schoolspullen af. Daarnaast kopen we vaak fruit op markten, dat we uitdelen aan kinderen (alleen als we genoeg hebben). Op deze manier hebben wij nog geen nare ervaringen gehad en was het geven juist een groot geschenk. In mijn eentje de wereld verbeteren is een illusie, maar ik wil na een reis toch wel een beetje het gevoel hebben dat ik iets heb bijgedragen aan mijn medemens!
Geld geven voor foto's doe ik eigenlijk niet.

mama-afrika

Door: mama-afrika • Geplaatst op

Deel 1 (ivm 250 woorden..)
Allereerst valt het mij op dat de mensen die minder bedeeld zijn vaak gelukkiger zijn met het beetje dat ze hebben, soms zelfs gelukkiger dan wij. Zij zitten niet met de situatie dat kinderen een replay broek of een spelcomputer moeten hebben, omdat ze anders worden gepest op school.

In mijn ervaring is het geven afhankelijk van de situatie. Geld geven doe ik over het algemeen niet, aangezien dit bedelen bevorderd. Ik schakel vooraf bedrijven in Nederland in, die zich bezig houden met de verkoop van relatiegeschenken, promotiekleding etc. Mijn familie spaart kinderkleding, schoentjes, slippertjes enz op. Al deze spullen gaan in een extra reistas, die als overbagage meegaat op reis en die gesponsord (betaald) word door mijn baas.

Loer

Door: Loer • Geplaatst op

Lees veel zinvolle meningen. Mijn tip is geef nooit iets (maakt niet uit wat) aan kinderen op tijdstippen dat ze normaal gesproken op school moeten zitten. Het komt maar al te vaak voor dat spijbelen lucratiever (op de korte termijn) is dan leren.

Annemaria

Door: Annemaria • Geplaatst op

Lees hier veel verschillende, maar ook gedeelde meningen.
Over de pennen en schriften etc. wil ik ook wel wat zeggen: het is idd zo dat in landen in Afrika kinderen zelf pennen en schriften mee moeten nemen naar school. Zal niet overal zo zijn, maar in veel gevallen wel. DUs het kan geen kwaad die dan ook uit te delen. Bedenk wel waar je dat dan uitdeelt. Midden op straat is niet zo'n goed idee. Krijg je (zoals hier al vele malen te lezen) jaloezie, ruzie en scheve gezichten. Als je nou bij mensen op bezoek bent, uitgenodigd wordt of bij een schooltje langsgaat, geef het daar dan. BIj de mensen als bedankje en bij de school in de hoop dat het naar de kinderen gaat. Maar in Afrika weet je zoiets nooit zeker......

In Azië zie je veel kinderen bij toeristische trekpleisters spulletjes verkopen. Nu lijken die schattige koppies toch onweerstaanbaar, maar als je iets van ze koopt, houd je dit systeem in werking! Koop niets, koop in een winkeltje of bij een organisatie die een deel van de opbrengst aan de opleiding van mensen besteed o.i.d. Die vind je wel in de bazars. Een ballonnetje aan een kind op straat kan heus geen kwaad. Maar als er dan 5 beteuterd toe moeten kijken..... Iedereen of niemand zou ik zeggen!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.