Reisnieuws

Zo fotografeer je landschappen

Gepubliceerd: 01 okt 2010
24

Reisreporter Hillebrand heeft speciaal voor Reisreporter een cursus Landschapsfotografie geschreven. Bekijk de tips, apparatuur en voorbereidingen die je kunt gebruiken om de mooiste landschapsfoto's te maken!

Dit is deel 3 van de Columbus Fotografiecursussen.
Bekijk hier Deel 1: Cursus Reisfotografie door Columbus Hoofdredacteur Louise ten Have
Bekijk hier Deel 2: Cursus Wildlife fotografie door Reisreporter Wilko

Inleiding

Een plaatje van een landschap maken is natuurlijk niet zo moeilijk, maar als je meer dan alleen een kiekje wilt dan komt er iets meer bij kijken. Je wilt landschapsfoto’s maken die de essentie raken van hetgeen je hebt gezien, geroken en geproefd. Al die zintuigprikkelende emoties zijn natuurlijk moeilijk over te brengen op een 2 dimensionaal beeld, maar met een aantal praktische tips en overwegingen op het gebied van apparatuur, compositie en voorbereidingen zal ik proberen een aantal handvaten aan te reiken om met mooi beeld thuis te komen.

What’s in the bag?

Als je je vrij wilt kunnen bewegen dan is het prettig dat je niet te veel spullen meesjouwt. Dat is ook niet nodig. Om “serieuze?? landschapsopnames te maken is het volgende voldoende:

* Camera
Een spiegelreflexcamera (SLR) is ideaal omdat je dan flexibel bent t.a.v. gebruik van kwalitatief goede objectieven. Daarnaast is bij een SLR over het algemeen minder snel ruis zichtbaar dan bij een compact camera.

* Objectieven
Voor landschapsfotografie gebruik ik over het algemeen 3 lenzen:
- Groothoeklens
- Standaard zoomlens
- Telelens
Als ik zo licht mogelijk wil reizen dan val ik terug op 2 zoomlenzen; een groot hoek voor het weidse landschappen en een telelens voor details en “kleinere?? landschappen. (Ik gebruik zelf de 17-40 f/4 L en de 70-200/4 L lenzen van Canon) Met deze 2 lenzen ben ik behoorlijk flexibel en ze zijn relatief licht van gewicht. Als ik meer kan meenemen dan neem ik ook nog een 1.4x converter en 24-105mm f/4 IS L lens mee. Deze laatste lens is heel handig als reportage lens omdat je er door de beeldstabilisatie toch nog met relatief lage sluitertijd uit de hand kunt fotograferen.

* Filters
Voor landschapsfotografie maak ik gebruik van een polarisatiefilter en een grijsverloopfilter. Het polarisatiefilter gebruik ik om kleuren te verzadigen, hinderlijke glinsteringen te verminderen en de sluitertijd te verlagen. Een grijsverloopfilter gebruik ik om het contrast tussen lucht en land te verminderen.

* Over batterijen en geheugen
Als je op reis bent dan heb je niet altijd de luxe dat je over stroom kunt beschikken. Daarom is het handig dat je altijd voldoende reservebatterijen bij je hebt, die je direct oplaadt als je daartoe de mogelijkheid hebt. Als je per auto reist dan kun je ervoor kiezen een lader te kopen die je op de sigarettenaansteker kunt aansluiten.

Geheugen is goedkoop en herinneringen te waardevol om daarop te bezuinigen. Neem zoveel geheugen mee je nodig denkt te hebben en dan nog een paar gigabyte extra.

Als je een laptop mee kunt nemen dan is dat ideaal. Je hebt dan de mogelijkheid om je beelden direct over te zetten, zodat je je geheugenkaartjes weer kunt gebruiken. Als je op die manier werkt dan is het te overwegen om een externe harde schijf mee te nemen om een back-up te maken van al je beelden. Mijn geheugenkaartjes zijn nog nooit gecrasht, maar mijn laptop wel!
Vergeet niet om een universele stekker te kopen. In veel landen buiten Europa zijn er andere stopcontacten dan we hier gewend zijn.

* Andere spullen
Ik ga nooit zonder statief op pad. Voor mij is dit een essentieel voorwerp om scherpe foto’s te produceren. Bij landschapsfotografie maak ik namelijk veel gebruik van relatief langzame sluitertijden. Het statief geeft daarnaast de mogelijkheid mijn compositie zorgvuldig te bepalen.
Tijdens het verwisselen van je lenzen zul je merken dat je stofjes op je sensor krijgt. Zeker in “stoffige?? omstandigheden zoals de woestijn, het strand, maar ook in steden kan dit een probleem zijn. Je ziet dit terug aan de zwarte vlekjes op je foto’s. Vaak is het voldoende om zo nu en dan even een met blaasbalgje de stofjes weg te blazen.
Als laatste zit er bij mij altijd een draadloze ontspanner in de tas. Deze gebruik je om alle trillingen die ontstaan bij het indrukken van de ontspanknop te vermijden.

Compositie

Over compositie is al heel veel geschreven. Ik heb de wijsheid niet in pacht, maar ik zal een paar handvatten geven die je als startpunt kunt gebruiken voor het maken van je compositie. Probeer ze eens, maak ze je eigen en vergeet ze daarna weer. Fotografie gaat om creativiteit en niet om regels.


* Gulden snede of regel van derden
Als je in een foto 4 lijnen tekent dan wordt het beeld opgedeeld in 9 vlakken en zijn er 4 snijpunten. Het snijpunt van de lijnen noemt men de gulden snede. Door om en nabij dit punt een onderwerp te plaatsen vestig je daar direct de aandacht op. De 4 lijnen verdelen de foto in 3 horizontale en 3 verticale vlakken. De 2 horizontale lijnen kun je gebruiken voor de positiebepaling van je horizon. De verticale lijnen kun je gebruiken om bijvoorbeeld een persoon of een ander onderwerp op te plaatsen.


* Invoerende lijn
De invoerende lijn is een lijn die je van voor naar achter door een foto meeneemt. Deze lijn creëert diepte in je opname. Je kunt in heel veel onderwerpen lijnen vinden. Denk eens aan slootjes, rivieren, heggen, muurtjes, bomenrijen, etc.


* Mensen of cultuurelementen in het landschap
Het landschap op zich kan al fantastisch zijn. Toch kan een persoon in het beeld veel toevoegen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het weergeven van schaalgrootte. Vaak heb je als je een foto ziet er geen idee van hoe groot iets is. Door een persoon op de foto te plaatsen kun je goed laten zien hoe weids het landschap is of hoe enorm hoog een waterval eigenlijk is.


* Voorgrond elementen
Het werkt vaak erg goed om als start in je foto een leuk onderwerp te plaatsen dat je op de voorgrond zet. Dit onderwerp is een eyecatcher, maar leidt je daarna ook door de foto.

Voorbereiding

* Fotograferen in een reisgezelschap
Zo nu en dan probeer ik alleen of samen met gelijkgestemde vrienden speciaal om te fotograferen een reis te maken. Dit is ideaal omdat je dan geen rekening hoeft te houden met andere mensen die een andere interesse hebben en sneller doorlopen.
“Helaas?? moeten we rekening houden met andere mensen. Wat je dan kan doen is met een compact camera eerst eens snel wat opnamen maken van de veelbelovende plekken en dan later terugkomen om met mooi licht te fotograferen. Tijdens mijn familievakanties ga ik bijvoorbeeld voor het ontbijt of nadat de kinderen op bed liggen nog even een paar uurtjes fotograferen. Het licht is dan trouwens ook het mooiste.

* Van te voren informatie inwinnen
Voordat ik op reis ga dan zoek ik al heel veel zaken van te voren uit. Je kunt hierbij denken aan de meest veelbelovende plekken, getijde tabellen en tijden van zon op en zon onder.
Als ik specifieke dingen wil fotograferen dan zoek ik ook vaak contact met lokale fotografen. Naast dat het veel informatie oplevert (mensen delen graag hun enthousiasme) levert het vaak ook leuke internationale contacten op. Natuurlijk kun je ook veel info vinden op Columbus!

10 beste tips voor Landschapsfotografie (in willekeurige volgorde)

- Fotografeer ’s ochtends en ’s avonds in het mooiste licht

- Gebruik een statief en draad(loze) ontspanner

- Neem je rust om een goede compositie te maken. Landschappen kunnen overweldigend zijn. Emotie oproepen. Bij mij werkt het vaak zo dat ik eerst een tijdje moet rondlopen voordat de goede beelden komen.

- KISS, keep it stupid simple (vaak staat er te veel op een foto)

- Bereid je goed voor en maak een lijstje van de onderwerpen/ plekken die je wilt fotograferen.

- Probeer er achter te komen wat de lokale gebruiken zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan

- Ken je camera binnenstebuiten. Dan hoef je niet na te denken op het “ moment suprême??. Niet alleen de knopjes zijn belangrijk, maar leer vooral hoe je goed moet belichten.

- Oefen veel in Nederland, Je raakt dan gewend aan je camera en krijgt gevoel voor compositie.

- Zorg er voor dat je horizon recht is.

- Mooie foto’s komen niet alleen uit dure spullen! Ook met een compact camera kun je geweldige foto’s maken

- Hou rekening met je medereizigers. Het is voor je medereizigers niet leuk als ze steeds op je moeten wachten.


Over Reisreporter Hillebrand

Reisreporter Hillebrand is allround natuurfotograaf en maakt deel uit van het fotografencollectief PIXUS.
PIXUS organiseert cursussen, lezingen en excursies op het gebied van natuur- en landschapsfotografie. Op de website www.pixus.nl staat een overzicht van hun actviteiten, waaronder de workshop natuurfotografie die in 2009 twee keer wordt gegeven.

Foto's door Hillebrand Breuker, www.pixus.nl

Bekijk meer foto's van Hillebrand op Reisreporter.nl


deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

UrvilleDjasim

Door: UrvilleDjasim • Geplaatst op

Ik keek net voor het eerst op pixus.nl... wat een mooie foto's heb je daar op staan!

jdevaan

Door: jdevaan • Geplaatst op

Bedankt voor dit fijne artikel. En ik houd me aanbevolen voor een dergelijk artikel over belichting.
Dat is voor mij nog een stuk waar ik veel over kan leren.

Annemieke50

Door: Annemieke50 • Geplaatst op

Weer goede tips opgedaan!! Leuke info!

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Goede info, zeker in deze maand.

jeannette

Door: jeannette • Geplaatst op

interessante info, met name de gulden snede ga ik vaker op letten,
bedankt!
Jeannette

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.