Reisnieuws

Wildlifefotografie Tips

Gepubliceerd: 27 sep 2010
26

Om te zorgen dat je wildlifefoto's zo mooi mogelijk worden geeft Reisreporter Wilko zijn beste tips, de bijbehorende wildlifefoto's zijn ook door hem gemaakt. Met deze tips leer je alles over scherpstelpunten, macrofotografie, achtergronden, je standpunt en nog veel meer. Heb je zelf ook nog aanvullende fotografietips speciaal voor wildlife? Reageer op deze wildlifetips en deel je tips met de andere Reisreporters!

Columbus Travel
Columbus Travel
De 25 tips van Wilko

1. Houd je camera standby
Houd altijd je camera standby, want zeker bij dieren heb je vaak maar een paar seconden om de foto te maken.

2. Ga met goed licht
Probeer met goed licht te gaan, dus ’s ochtends vroeg of aan het einde van de dag als de zon niet hoog aan de hemel staat. ’s Ochtends is vaak de beste tijd omdat het dan vaak rustiger is. Maar weinig mensen staan heel vroeg op als het niet hoeft. De foto van de leeuw hier rechts is 's morgens vroeg genomen.

3. In het bos
In het bos is het vaak handiger om je camera op 1 scherpstelpunt te zetten i.v.m. takken die in de weg zitten. Je kan dan makkelijk tussen bijvoorbeeld de bladeren door op het dier scherpstellen.

4. Corrigeer je belichting
Corrigeer je belichting bij bijvoorbeeld vogels met een lichte lucht er achter. Als je dat niet doet zal de vogel als een silhouet op de foto komen te staan. Op het moment dat je 1 à 2 stops overbelicht zal je nog doortekening in de vogel houden.

5. Ander standpunt
Neem eens een ander standpunt in. Een hagedis van bovenaf heeft veel minder impact dan vanuit een lager standpunt.

6. Gebruik een schuilhut
Een stilstaande auto wordt door veel dieren niet als bedreigend ervaren. Het kan dus een mooie schuilhut zijn om vanuit te fotograferen. Als je maar zo min mogelijk beweegt!

7. Wazige achtergrond
Net als bij portretten kan het heel mooi zijn om de achtergrond wazig te fotograferen. Kies hiervoor een grote diafragma opening. Ook het gebruik van een zoomlens zal sneller een onscherpte achter het dier geven.
Bij de foto hiernaast zie je wat voor resultaat dit oplevert.

8. Beweging in een foto
Beweging in een foto kan een heel leuk effect geven. Zorg dat je camera een sluitertijd van ca. 1/15 seconde of minder heeft. Op het moment dat een dier voorbij komt rennen of vliegen beweeg je de camera op dezelfde snelheid mee.. tijdens deze beweging druk je af. Dit vergt enige oefening. Je kan het mooi uitproberen op bijv. fietsers of auto’s. Als je het goed doet is het object nog redelijk scherp en de achtergrond bewogen wat de idee van snelheid versterkt! Zet bij een gestabiliseerde lens wel de horizontale stabilisatie uit!

9. Scherpstelpunten
Gebruik bij bewegende dieren alle scherpstelpunten. Je hebt dan meer kans dat de camera het dier kan volgen in zijn beweging. De foto van de zebra's hieronder is daar een goed voorbeeld van.

10. Pas je diafragma aan in het donker
In bijvoorbeeld het bos kan het donker zijn. Pas op tijd je diafragma (en Iso waarde) hierop aan zodat je niks mist omdat je camera nog niet goed staat. Indien de sluitertijden na het aanpassen nog niet acceptabel zijn kan je een flits gebruiken of van de nood een deugd maken en bij bewegende dieren gaan meetrekken.

11. Inzoomen
Niet teveel er omheen mee fotograferen als de omgeving niks toe voegt. Inzoomen op een dier kan veel indrukwekkender zijn.

12. Let op lijnen in een foto
Let op lijnen in een foto. Probeer deze zo in de foto op te nemen dat ze je automatisch naar het onderwerp leiden! Dit kan een tak zijn of een kleurverschil in achtergrond maar ook letterlijke lijnen.

13. Scherpte
Maak gebruik van de scherptediepte om het onderwerp te isoleren zodat het oog daar automatisch naar toe gaat (grote opening laag getal). Een voorbeeld hiervan zie je bij wildlifefoto onderaan (laatste rij, eerste foto: kikker met insect).

14. Dieren van de zijkant
De regel van 1/3, 2/3 werkt ook bij dieren. Probeer een dier niet heel klein in het midden te nemen maar meer aan de zijkant. Ook de horizon niet in het midden (indien van toepassing) maar hoger of lager kan veel speelser werken. Let er wel op dat het dier de foto in moet kijken of bewegen, dus dat er aan die kant ruimte is!
deel dit artikel met je vrienden:

Reacties van bezoekers Reageer

irmauhlenbusch

Door: irmauhlenbusch • Geplaatst op

ik ga al je tips ter harte nemen als ik straks in een (donker) regenwoud zit!

FRIEDAJANSEN

Door: FRIEDAJANSEN • Geplaatst op

Heel nuttig. Bedankt!!

corriedewinter

Door: corriedewinter • Geplaatst op

Uitstekende tips!

LWesterik

Door: LWesterik • Geplaatst op

Goede tips en bijzonder mooie foto´s! Ik ga hier op mijn reis naar Namibië en Botswana dit jaar zeker mijn voordeel mee doen.

trijntje1

Door: trijntje1 • Geplaatst op

wat een handige tips !! daar heb je ook echt wat aan !!

bedankt !!

Laat een reactie achter

Meld je aan of log in met je Reisreporter account of met Facebook als je zelf een reactie wilt achterlaten.