8
Roemenië Donau-delta
agrotewal was hier 30 Jun 2019
De Donaudelta, een schitterend natuurgebied (biosfeerreservaat) is maar liefst 5800 km2 groot. Het grenst aan het Biosfeerreservaat Doenajsky dat in de Oblast Odessa van Oekraïne ligt. In het hele gebied komen heel veel watervogels voor, dat heeft vooral te maken met de samenstelling van het gebied. Moerassen, riet en bossen die tijdens de lente en de herfst overstromen. Het biedt meer dan 300 soorten vogels een goed rustplaats tijdens de trek, maar ook in de zomer en winter zijn er veel vogels te vinden. Je kunt vanaf Camping Lacul Murighiol Str. Mahmudiei, 827150 Murighiol, Dobroedzja / Roemenië met een bootje de delta bezoeken voor ongeveer 40 euro pp. Verder zijn er veel oude dorpen met houten huizen in de delta.
Regio
  • pelikanen in hun habitat
  • leuke camping
  • Roemenie is nog goedkoop
  • excursie met bootje op de delta
  • mogelijkheden te over om vogels te spotten
  • weinig toerisme
  • vooral in het voor-en najaar kan het koud zijn tijdens de excursie
Review geplaatst op 2019-09-07 Door agrotewal
9
China Hongkong
saskiahamminga was hier 30 Jun 2019
Volgens onze zoon "het mooiste wat hij ooit gezien had": de Symphony of Lights in Hongkong. Deze betoverende lichtshow op de skyline van de stad kun je iedere avond om 20.00u bekijken in de Victoria Haven. Op een aantal plaatsen langs het water kun je ook de bijbehorende muziek erbij horen, van het Hong Kong Philharmonic Orchestra. Dit is in de omgeving van het Hong Kong Cultural Centre in Tsim Sha Tsui en bij het Golden Bauhinia Square in Wan Chai. Je kunt ook de app downloaden en de muziek zelf beluisteren. Deze lichtshow wordt wel een van de meest spectaculaire lichtshows ter wereld genoemd. Het is adembenemend om de lichten en kleuren boven op de gebouwen te zien flitsen en bewegen op de muziek. Wij genoten ervan tijdens een tussenstop naar Australië, een prachtige belevenis!
Stad
  • ook leuk met kinderen
  • veel te doen!
  • heerlijk eten
  • Lekker chaotisch
  • Totaal andere cultuur
  • Indrukwekkende lichtshow
  • druk
  • Vochtig warm buiten, airco koud binnen
Review geplaatst op 2019-09-04 Door saskiahamminga
9
Servië zaovine-meer
agrotewal was hier 31 Jul 2019
Servie, een land wat me heel erg verrast heeft tijdens onze Europa reis is nog ongerept en bijna vrij van toeristen. Woeste hoge bergen worden afgewisseld door lieflijke oude dorpjes met authentieke eeuwenoude huizen. We zijn een paar dagen in het NP van het Taragebergte geweest. Daar is een kunstmatig meer gecreerd met mooie baaien en kleine strandjes. Het gebied leent zich uitstekend voor het maken van wandelingen, die goed bewegwijzerd zijn. Het meer van Zaovine ligt op ongeveer 900 meter en is bereikbaar door vanuit Banja Basta weg nummer 170 en 403 te volgen. Het is een smalle weg die goed berijdbaar is, ook voor een camper.
Natuurgebied Highlight
  • overnachten op de dam
  • wandelen, fietsen of varen
  • zwemmen in het meer
  • onvergetelijk uitzicht
  • men is heel erg vriendelijk
  • eten en drinken is bespottelijk goedkoop
  • nog puur en zonder toeristen
  • lastig om er te komen
  • smalle wegen in de bergen
Review geplaatst op 2019-08-30 Door agrotewal
8
Letland
agrotewal was hier 31 May 2019
De Ventas Rumba, is volgens Wikipedia de breedste waterval van Europa. Maar liefst 240 meter breed is hij en de rivier mondt uit in de Oostzee. In het plaatsje Kuldiga is de waterval in al zijn glorie goed te zien. En wanneer je over een portie durf beschikt en goed schoeisel (of blote voeten) kun je in het voorjaar en zomer, de watervallen zelfs oversteken. Voor kinderen is het een feestje om onder de waterval te gaan zitten. Het dorp is oud en heeft een prachtig park en authentieke huizen. De natuur rond de rivier de Venta is schitterend en leent zich uitstekend voor mooie wandelingen. Je kunt er komen door vanuit Riga de A10/E22 te volgen naar Ventspils en vandaar over de P108 naar Kuldiga. Het is ongeveer 2 uur rijden over redelijke wegen.
Land
  • eten en drinken is goedkoop
  • oud authentiek dorp
  • leuk voor kinderen
  • de breedste watervallen van Europa
  • watervallen die je kunt oversteken
  • het kan er zomers druk zijn
Review geplaatst op 2019-08-26 Door agrotewal
9
Spanje La Palma
fotodebeuckelaer was hier 30 Jun 2019
La Palma, één van de 13 Canarische eilanden in de Atlantische Oceaan is er eentje waar je meteen verliefd op wordt. Voor zowel de zonneklopper, wandelaar, fotograaf, cultuur of natuurliefhebber ieder vind op dit eiland met iets meer dan 80.000 inwoners zijn gading om een prachtige vakantie te beleven. Jaarlijks bezoeken z'on 200.000 toeristen La Palma, waarvan bijna de helft een daguitstap maakt vanuit het naburige Tenerife. Om een idee te geven, de populairste eilanden Gran Canaria en Tenerife krijgen respectievelijk zeven en acht miljoen bezoekers op vakantie. Als je niet van massatoerisme houdt dan zal je zeker een geluksgevoel overhouden aan je vakantie op La Palma.
Regio
  • Indrukwekkende sterrenhemale
  • Tazacorte
  • Roque de los Muchachos
  • Los Tilos
  • Santa Cruz
  • Cultuur
  • Natuur
Review geplaatst op 2019-08-25 Door fotodebeuckelaer
8
België Antwerpen
Dalix was hier 31 May 2019
Anders Antwerpen Antwerpen kent vele bezienswaardigheden, die de meeste mensen wel kennen. Laat ik je meenemen naar een paar mooie plekjes, juweeltjes in deze prachtige stad. Als de portemonnee het toelaat kan je in het centrum fantastisch lunchen in ‘Het Gebaar’ (Leopoldstraat 24). Chef kok Roger van Damme is beroemd om zijn toetjes, prachtige creaties waarbij jij niet de enige zult zijn die er een foto van maakt! Een ‘Bolleke’ drinken in het oudste café van Antwerpen, ‘Den Engel’, gebouwd rond 1400 op de Grote Markt, mag niet ontbreken. Hier zat de bekende Antwerpenaar Fonske tot zijn 101ste elke dag op dezelfde plek zijn biertje te drinken. Vele foto’s herinneren je aan deze vriendelijke man. Of ga terug naar de Middeleeuwen en drink een biertje in de ‘Pelgrom’ (Pelgrimstraat 15), een kelder uit 1425. Ik beloof je dat je je even in een serie van Floris en Sindala waant. Eten kan je overal in Antwerpen. Vooral de ‘kaaien’ zijn een aanrader, waar ze in het seizoen heerlijke mosselen serveren. Voor en overnachting is hotel ‘Banks’ (Steenhouwersvest 55, net achter de Groenplaats) een goede optie. Zij bieden van maar liefst halfvijf tot acht uur gratis tapas en wijn! De volgende ochtend is een bezoekje aan de Voetgangerstunnel een aanrader. Deze tunnel die onder de Schelde loopt, werd gebouwd in 1933 en is bekend om zijn prachtige houten roltrappen. De tunnel zelf doet surrealistisch aan en is zeer fotogeniek. Veel plezier!
Stad
  • Alle bezienswaardigheden zijn goed te bewandelen
  • Makkelijk bereikbaar
Review geplaatst op 2019-08-23 Door Dalix
10
Zwitserland 5-seenweg
karinm was hier 31 Jul 2019
Zermatt, een wandel- en klimparadijs in de zomer. Ruige bergtoppen om je heen, met als bekendste toch wel de Matterhorn, vanwege z'n vorm ook wel de Toblerone-berg genoemd. Vanuit het dorp Zermatt kun je de prachtige 5-Seenweg lopen, die je in ongeveer 3 uur langs 5 verschillende meren voert. Om bij het begin van deze wandeling te komen pak je de gondelbaan naar Blauherd. Nog leuker (en een heel stuk goedkoper!) is het om de tandradbaan naar station Sunnegga te nemen, en van daaruit eerst te beginnen met het Marmottenpad. Deze wandeling loopt eigenlijk van station Blauherd via de Stellisee naar beneden om bij Sunnegga uit te komen, maar andersom kun je 'm ook prima wandelen en kun je na de marmotten direct naar het eerste meer, de Stellisee. Wel bergop, tel hiervoor een uur op bij je totale wandeltijd. Op dit pad loop je door de leefomgeving van de bergmarmot, je ziet ze scharrelen in het groen of zonnebaden op de rotsen. Aangekomen bij de Stellisee vervolg je je wandeling langs de Grindjisee, Grünsee, Moosjisee en de Leisee. Als je geluk hebt en het weer is zonnig en rustig, dan zie je bij 3 meren de weerspiegeling van de Matterhorn in het meer! In het laatste meer dat je tegenkomt, de Leisee, kun je zwemmen en de vermoeidheid van je af laten glijden. Tussen de Grünsee en de Moosjisee kom je restaurant Ze Seewinju tegen, een fijne onderbreking van je wandeling met een heerlijk terras! Gedurende de hele wandeling heb je een schitterend bergpanorama om van te genieten!
Regio
  • Steeds weer een nieuw meer om naar toe te wandelen
  • Marmotten in het wild als je je wandeling begint op het Marmottenpad
  • Goede foto-ops met de weerspiegeling van de Matterhorn
  • Mooie dagwandeling door de bergen
  • Ruig bergpanorama op je wandeling
  • Dure liftverbinding naar het officiële startpunt
Review geplaatst op 2019-08-21 Door karinm
9
Costa Rica
YvesGorissen was hier 31 Jul 2018
Net iets ten zuiden van San José in Costa Rica ligt Cèrro Chirripo, het hoogste punt van Guatemala tot aan Colombia. Een plek om weg te dromen bij de misschien wel meest bijzondere zonsopgang die je kunt meemaken! Daarnaast een plek waar maar weinig toeristen komen, omdat het iets is wat wel alleen voor sportieve hikers is weggelegd en dus niet in standaard reispakketten wordt opgenomen. Daarnaast lopen veel Costa Ricanen hier zelf naartoe. De eerste dag loop je vanuit San Gerardo de Rivas naar Basecamp Crestones, dit is een dag waarin je in 14km 2000 (!!!) hoogtemeters overbrugd. Je kunt hier in het hoogseizoen max 2 nachten slapen en in het laagseizoen 3 nachten. Maaltijdenbonnen koop je van te voren en je krijgt boven een heerlijke typische costaricaanse maaltijd voorgeschoteld drie keer per dag. Houdt er daarnaast rekening mee dat het er erg koud kan worden. De volgende ochtenden kun je in het donker beginnen te lopen, dus neem een hoofdlamp mee, zodat je op Cèrro chirripo de zonsopgang kunt bewonderen, toen wij er waren stonden we zelfs boven de wolken en waande wij ons echt op de top van de wereld terwijl de zon opkwam. Daarnaast zijn er voor de andere dagen en momenten van de dag genoeg mooie paden die naar andere hoge pieken, rotsformaties en meren lopen. Ps. Voor de echte uitdaging, neem de bagage zelf op je rug mee! Er lopen namelijk ook ezels maar niets geeft zo'n voldaan gevoel als zelf alles mee te nemen.
Land
  • geen vervelende toeristen
  • lekkere costa-ricaanse maaltijden
  • uitdagende hike
  • magistrale zonsopgang
  • je hebt de top niet voor je alleen
Review geplaatst op 2019-08-20 Door YvesGorissen
8
Turkije Cappadocië
Dianadm was hier 30 Jun 2017
De Ihlaravallei ligt ten zuiden van de stad Aksaray en is de groene uitzondering in het droge landschap van Cappadocië. De vallei ligt in een kloof, die in de loop van eeuwen uitgesleten is door de Melendir rivier en is omringt door hoge, loodrechte rotswanden, waarin meer dan 60 kerken en rotskapellen verscholen liggen. De kerken met de mooiste fresco’s zijn te vinden tussen Ihlara en Belisirama. Het is soms wel een klim om bij een kerk te komen, maar zeker de moeite waard. Het begin van de wandeling is in Selime, de afdaling naar beneden gaat eerst over een stoffig paadje en daarna over gevallen rotsblokken, maar hierna is er een goed begaanbaar pad (met af en toe een groot rotsblok waar je overheen moet). Aan het begin van de tocht zijn kleine, maar prachtige watervallen te zien, hierna volg je de rivier, verdwalen is onmogelijk. Soms is er een brug over de rivier, zodat je afwisselend in de zon en in de schaduw kunt lopen. Onderweg is het genieten van een oase van rust. Je hoort alleen de wind in de bomen en het ruisen van het water. De afstand die afgelegd wordt, is ongeveer 15 km, dit kan je in drie tot vier uur lopen (is afhankelijk van de hoeveelheid kerken je onderweg wilt zien). De vallei staat weliswaar in de Lonely Planet maar wordt amper bezocht, wij hebben er uren alleen gelopen. Dit komt waarschijnlijk door de bereikbaarheid. Je kunt er wel komen, maar je moet er wel moeite voor doen. Tip: neem voldoende water mee. Er zijn geen voorzieningen.
Highlight
  • prachtige hike door een prachtig gebied
  • avontuurlijk
  • weinig bezoekers, zelfs midden in de zomer
  • mooie kerkjes en fresco's
  • rustig
  • niet voor mensen die slecht ter been zijn
  • geen voorzieningen
  • kan er heet zijn
  • lastig om te bereiken
Review geplaatst op 2019-08-14 Door Dianadm
9
Groot-Brittannië weymouth
aticketto was hier 31 May 2019
Weymouth is een badplaats dat aan de zuid-kust van Engeland ligt. In 1789 werd het al een populaire bestemming omdat koning George III hier graag op vakantie kwam. De authentieke Engelse sfeer is behouden ondanks het best druk kan zijn. Het plaatsje ligt namelijk aan de inmiddels steeds populair wordende Jurassic Coast. Er zijn bezienswaardigheden zoals het historische Nothe Fort en het Tudor House Museum. Maar wandel ook zeker over de boulevard tijdens zonsondergang en eindig bij de pubs aan de ingang van de oude haven. Hier is volop fish & chips verkrijgbaar maar pas op voor de hongerige meeuwen. Overnachten kun je in een van de B&B’s die aan het eind van de boulevard ‘ The Esplanade’ zijn gevestigd. Vanuit hier is alles op loopstand. Weymouth is tevens een perfecte uitvalbasis om de Jurassic Coast te verkennen. Ook andere interessante plekken zijn makkelijk te bezoeken als je over eigen vervoer beschikt. Ga naar de vuurtoren op Isle of Portland of neem een kijkje bij Chesil Beach dat bekend staat om zijn kiezelterras.
Stad
  • Perfect voor het verkennen van Jurassic Coast
  • Toeristisch maar toch authentiek
  • Levendig stadje
  • Hoogseizoen is erg druk
Review geplaatst op 2019-08-14 Door aticketto
9
Duitsland moezelstreek
karinm was hier 31 Jul 2019
De regio aan de Moezel is een bezoek meer dan waard. Niet al te ver van Nederland, en zelfs hier kun je een beetje "buiten het gebaande pad" gaan. Natuurlijk zijn de bekende stadjes ook aantrekkelijk, maar een bezoekje aan het minder bekende Riol geeft je de kans om het Weinlehrpfad te lopen. Dit is een route van 5km langs de druivenstokken, met 15 borden die je wegwijs maken over het stadje (oud-Romeins) en de wijnbouw in de regio. De start van de route is aan het begin van het stadje Riol, en loopt door het dorp naar de druivenstokken. Bij een aantal wijnhuizen en restaurants in het dorp kun je de Moezelwijn natuurlijk ook proeven!
Regio
  • rustige wandeling
Review geplaatst op 2019-08-07 Door karinm
8
India hoollongapar-gibbon-wildlife-sanctuary
doppie was hier 31 Jan 2018
Slechts 20 vierkante kilometer meet dit natuurreservaat ten oosten van Jorhat. Toch vind je hier een biodiversiteit die verbazend is voor zo'n klein gebied wat omgeven wordt door theeplantages en dorpen. Zeven soorten primaten komen hier voor waaronder de naamgever van dit gebied: de Westelijke hoelok gibbon, de enige mensaap op het Indische subcontinent. Daarnaast zijn er populaties Beermakaken, Leeuwmakaken, Assammakaken, Resusapen, Kuiflangoeren en Bengaalse plompe loris. ​Een opvallende verschijning in de bomen is de Tweekleurige reuzeneekhoorn die je niet kan missen als je door dit gebied wandelt. Met luide kreten geven ze aan dat ze je gezien hebben. Toch zijn dit niet de grootste herriemakers, dat zijn de Hoeloks waarvan je het gezang op honderden meters door het bos hoort schallen. Bij deze gibbonsoort zijn de mannetjes volledig zwart met alleen zeer opvallende witte wenkrauwen. De vrouwtjes zijn minstens net zo fraai met hun grijsbruine vacht en witomlijnde gezicht. ​Naast de genoemde 7 apensoorten komen in Gibbon WLS een aantal katachtigen waaronder luipaarden, verschillende slangen en ruim 200 soorten vogels voor. Gibbon Resort van Diganta Gogoi is een zeer fijne homestay, met een uitstekende kok. Kleinschalig toerisme kan ook hier er voor zorgen dat de lokale bevolking inziet dat bescherming van dit prachtige gebied de moeite waard is. Wij vonden het een onvergetelijke ervaring om hier te voet op safari te gaan; de zingende Hoeloks galmen nog altijd na.
Natuurgebied Excursie Highlight
  • Goed te combineren met Kaziranga N.P., Majuli, Sivasagar en Nagaland
  • Beste homestay van Assam 2018
  • Lopend op safari
  • De zang van de hoeloks
Review geplaatst op 2019-08-06 Door doppie
9
Rusland Soezdal
marjolijn was hier 30 Apr 2019
De Gouden Ring is een verzameling historische steden, in een halve ring ten oosten van Moskou. Het is steeds meer een bekende toeristische route, sinds de Russische historicus Yuri Bychkov in 1967 een reeks essays schreef over deze steden. Het meest aantrekkelijk is misschien wel Suzdal, dat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ik had er in elk geval graag nog wat meer tijd doorgebracht. Zelfs in de Sovjettijd durfden stadsontwikkelaars hier geen grote fabriekscomplexen en flats neer te zetten, waardoor Suzdal zijn authentieke karakter heeft weten te bewaren. Het is een soort levend openluchtmuseum, een rustige plaats (met bij de volkstelling van 2002 rond de 12000 inwoners), idyllisch gelegen aan de rivier de Kamenka, waarlangs kwistig een groot aantal historische gebouwen en complexen zijn gestrooid. Hoogtepunten tussen de vele bezienswaardigheden zijn het Sint Euphimiusklooster (Spaso Evfimiev), een groot weerklooster met een imposante vestingmuur, en het Kreml, de oude citadel met in het oude aartsbisschoppelijk paleis een fraai historisch museum en een museum voor Oudrussische iconen gevestigd. Maar je ziet in de houten huizen en de boerenmarkt ook nog iets van het dagelijks leven op het Russische platteland. Wij logeerden in hotel Sokol, een prettig hotel, een voormalig herenhuis van een koopmansfamilie, centraal gelegen. Schuin aan de overkant van het hotel, in de oude overdekte winkelgalerijen, zit een prima restaurant (kaart ook in Engels).
Highlight
  • compact, alles is te belopen
  • rustige plaats
  • mooi gelegen aan rivier Kamenka
  • veel bezienswaardigheden
  • UNESCO Werelderfgoed
  • dagelijks leven: houten huizen, markt
  • aanrader: hotel Sokol
  • goede restaurants/terrasjes
  • compact, maar je moet mobiel zijn
  • miste iets van OV of fietsverhuur
  • ga NU, voor het te toeristisch is
  • openingstijden niet altijd duidelijk
  • soms nog minder klantgericht, Sovjet-mentaliteit
Review geplaatst op 2019-08-03 Door marjolijn
9
Groot-Brittannië tyneham
aticketto was hier 30 Jun 2019
In november 1943 kregen de bewoners van het kleine dorpje Tyneham een bericht van het oorlogskabinet van Churchill dat ze hun dorp moesten verlaten. Het dorp en 7500 ha van het omliggende land rond de Purbeck Hills werd aangewezen als oefenterrein. Britse troepen moesten opgeleid worden in gevechten gedurende de Tweede Wereldoorlog en ter voorbereiding op D-Day. Tyneham was naar hun mening de meest geschikte locatie met de minste bewoners om overlast te veroorzaken. Omdat er op scherp werd geschoten kregen dorpsbewoners het bevel om hun huizen te verlaten voor hun eigen veiligheid. De 252 inwoners moesten vóór Kerstmis van dat jaar hun huis verlaten. In eerste instantie zou het tijdelijk zijn maar in 1948 werd het gebied permanent oefenterrein. Een van de laatste personen die uit Tyneham vertrok liet een bericht achter op de deur van de kerk: "Please treat the church and houses with care; we have given up our homes where many of us lived for generations to help win the war to keep men free. We shall return one day and thank you for treating the village kindly." Het gebied is nog steeds een militair oefenterrein en is meestal gesloten voor publiek maar als er geen oefeningen zijn in het weekend wordt de plek vrijgegeven. Op de toegangswegen zijn borden geplaatst waarop staat of je het gebied in mag. De natuur heeft hier ook het land teruggewonnen doordat het gebied vrij is van pesticiden en ‘geïndustrialiseerde’ landbouwmethoden.
Wandelroute Autoroute Natuurgebied Dorp Highlight
  • Gratis entree
  • Donatiebox aanwezig bij parkeerplaats
  • Prachtig natuurgebied
  • Gelegen aan South West Coast Path
  • Beperkt toegankelijk
Review geplaatst op 2019-07-31 Door aticketto
9
Duitsland Trier
ChristaThieme was hier 31 May 2019
Trier is de oudste stad an Duitsland met prachtige bezienswaardigheden. Ondanks de vele toeristen vind ik het een prachtige stad. Zeker als je de bezienswaardigheden heel vroeg of juist heel laat op de dag gaat bekijken, dan vermijd je de grootste drukte. Zeker een bezichtiging waard is de Dom van Trier, de oudste bisschopskerk van Duitsland. Hij gaat in de kern terug op een Romeinse basilica die vanaf 326 werd gebouwd door de Romeinse keizer Constantijn de Grote. In de 11de eeuw kreeg de dom zijn huidige westfaçade, die de Salische stijl vertegenwoordigt. De dom van Trier staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Wil je even de toeristische drukte vermijden? Loop om de kerk heen en ga aan de achterzijde de pandhoftuin in. De tuin wordt omringt door een Gotische kloostergang. En in alle drukte is het hier... stil en ben je (vrijwel) alleen! Geniet van dit stiltemoment!
Stad
  • Vind de rust in de pandhoftuin aan de achterzijde van de dom
  • De dom is een must-see als je in Trier bent
  • de enorme hoeveelheid toeristen
Review geplaatst op 2019-07-29 Door ChristaThieme