9
Kroatië
Prachtig nationaal park met veel watervallen en meren die in elkaar overlopen. In 2 dagen kun je bijna alle wandelpaden belopen en prachtige foto's maken. Met een boot wordt je naar de overkant gebracht. Adembenemende natuur en erg vriendelijke lokale mensen. Voornamelijk erg rustig in de ochtend. Leuke familie hotels om te overnachten dichtbij de ingang van het park.
Land
  • bereikbaarheid
  • betaalbaar
Review geplaatst op 2016-09-08
8
Verenigde Staten Wyoming
Heel erg mooi nationaal park waarbij je diverse dieren zoals bizons, herten, beren en antilope's van heel dichtbij kunt zien. Bovendien zijn er ook mooie geisers en kalksteenterassen. Op bepaalde plekken is het erg toeristisch, maar er zijn ook hele stukken waar je niet zo snel iemand zult tegenkomen.
Regio
  • Bijzondere combinatie van flora en fauna die je nergens anders kunt vinden
  • De mens gaat dwars door het leefgebied van de dieren heen
Review geplaatst op 2016-09-08
10
Nepal
Nepal heeft veel verloren, prachtige gebouwen jammer genoeg ook mensen levens tijdens de aardbeving. Na enkele maanden waren ze al volop bezig met de heropbouw. Het leven herpakte zich geleidelijk aan. Voor de aardbeving was het een drukte van jewelste in de straten, toeristen alle nationaliteiten. Maar oké het heeft zijn voordelen, spotgoedkope souvenirs wat ze kunnen verkopen is verkocht. Vroeg in de ochtend zijn we met de locale bus naar Chitwan gereden, geweldig slechte wegen. De afstand Kathmandu - Chitwan is niet zo groot maar door het slechte wegdek duurt de tocht bijna een dag. Uitgeput aankomen, in onze hut vallen we in een diepe slaap om de dag erna bij het ochtendgloren op de rug van een olifant op zoek te gaan naar een " neushoren ". Terwijl het landschap volledig gehuld in de nevelen is doemt tussen het struikgewas een silhouet van een neushoren op. Zwalpend op de rug van de olifant komen we dichter bij. Het logge plompe dier graast rustig verder. We kunnen heel dicht komen de geur van de olifant maskeert de mensen geur. Prachtige gekleurde vogels vliegen rond ons. Ogen te kort... Na een tocht van een uur keren we terug. Neergeploft op een stoel genieten we van een lekker kop thee .... en proberen we de indrukken in ons geheugen te griffen. Aan iedereen Nepal is zeker de moeite !
Land
  • Vriendelijke mensen
  • Prachtige natuur
  • slecht wegendek
Review geplaatst op 2016-09-08
10
Tibet
LobsangMetok was hier 30 Jun 2016
Ik had het geluk een deel van de provincie Amdo te kunnen bezoeken en te verblijven bij Tibetaanse families. Dit maakte de reis uniek, bijzonder en zeer leerrijk. Ook het feit dat de Tibetanen waarmee ik in contact kwam (karma?) compleet anders denken dan wij Westerlingen, zo goed als niet communiceren over wat er te gebeuren staat en dat bovendien het begrip 'organiseren' een grote onbekende voor hen is, maken dat deze reis onverwacht ook nog eens een grote oefening werd in onvoorwaardelijk aanvaarden. Ik wist zo goed als nooit wat er ging gebeuren, en als ik het al eens wist of dacht het te weten veranderde het toch. De gastvrijheid, vriendelijkheid, respect, vrijgevigheid zijn omgekeerd evenredig aan hun gemis aan organisatie. De sterrenhemel en het ruimtegevoel op de met bloemen en kruiden bezaaide hoogvlakte bij de nomaden zijn niet in woorden te beschrijven. Dagelijks kon ik gezellig met de families genieten van het overheerlijke yakvlees(vers of gedroogd), de melk, de yoghurt, de tsampa. Ook de afgrijselijkste Chinese maaltijd ever, waarin al dan niet in plastiek verpakte artificiële roze en witte gestreepte, naar kunstmatig vlees- of vissmakend, worstjes ronddreven, zal ik nooit vergeten. De serene kloosters, het schrille contrast met de hectische reis er naar toe... de rijstijl van de nomaden kan best vergeleken worden met een kudde yaks die zich verplaatst. Wild, onvoorspelbaar, door alles heenstormend. Amdo, onvoorspelbaar in de breedste zin van het woord...
Land
  • verrassend
  • alles is anders
  • veel ongerepte natuur
  • veilig
  • heel weinig personen spreken Engels
  • internationaal rijbewijs is er niet geldig
  • zo goed als onmogelijk wanneer geen kennis van Tibetaans(Amdo dialect) of Chinees
Review geplaatst op 2016-09-08
5
Zwitserland
Zwitserland is in een woord te beschrijven. WOW. Voor de ruige natuur, hoge bergen en de eeuwige sneeuw. Maar ook WOW in de vorm van de hoge prijzen en de mentaliteit van de mensen. Ik werk nu voor het vijfde seizoen op een camping in het midden van canton (provincie) walles. Hier worden vier talen gesproken. Duits, Frans, Italiaans en Romanisch. Uiteraard kan ik een goed woordje Duits/Frans en Engels maar dat is niet genoeg. De mensen zijn hier zeer stug en kunnen zelf maar een taal en weigeren moeite te doen om zich zelf verstaanbaar te maken. Onze buitenlandse gasten zijn de laatste drie jaar weg gebleven door dat de koerswisseling zo ongunstig lag. Zwitserland is altijd al een duur land geweest, maar momenteel is er nog eens 20% bij gekomen. Maar de mensen die door de hoge prijzen kunnen kijken zien een prachtig landschap dat per trein, kabelbaan of the voet te bezichtigen is. Fietsen kan ook maar dan mag u niet klagen dat de helling zo stijl is. Ik kan u aanraden om de wandelschoenen aan te trekken zodat u na de wandeling kunt genieten van de lokalen gerechten zonder bang te zijn om kilo's aan te komen. De Zwitsers zijn trots op hun eten maar helaas bestaan die alleen uit aardappelen, kaas, gedroogd vlees en uiteraard chocolade. Niet het gezondste maar wel lekker.
Land
  • Ruige natuur
  • Duur
Review geplaatst op 2016-09-08
9
Senegal
Ik blijf een paar dagen in Dakar om te acclimatiseren en besluit dan om naar het noorden te reizen: de delta van de Senegal rivier op de grens met Mauritanië. Op het busstation van Gare Pompiers is geen bus te zien. Gare Pompiers is een ontmoetingsplaats van kooplieden, vervoerders en reizigers. Op een volgepakte personenauto staat op een met de hand geschreven karton: St Louis. Ik ben de laatste passagier. M’n bagage wordt op het dak vastgebonden, ik pers me op de achterbank en we vertrekken direct. Een reis van 3 uur ligt voor me, waarvan een kwart van de tijd nodig is om de stad uit te komen. De kustweg wringt zich door gehuchten en dorpen. Scharminkelige ezels en paarden sukkelen voortdurend naar de overkant. De chauffeur mindert nauwelijks vaart, maar raast claxonnerend door. Schoolkinderen lopen langs de kant van de weg. Een gier plukt aan het karkas van een ezel. Na de hitte dringt het stof de taxi binnen. Het wordt benauwd. M’n buurvrouw tovert voortdurend mandarijntjes tevoorschijn en voorziet de hele achterbank van fruit. Opgelucht zie ik de oceaan terugkeren en niet veel later doemt St Louis op. De chauffeur stopt op de markt. Ik bevrijd mezelf en niet veel later ploft m’n bagage naast me neer. Een taxichauffeur aan de overkant hangt uit het raam en kijkt me vragend aan. Ik laat me naar het hotel Residentie brengen, waar het gevoel me bekruipt dat ik terugkeer naar de Franse koloniale tijd. St Louis is de voormalige hoofdstad van Senegal, gebouwd op drie eilanden.
Land
  • mooi land voor vogels kijken
  • let op voor diefstal
Review geplaatst op 2016-09-08
9
Birma Mandalay Region
Het tweede land met een glimlach. En niet alleen als ze hun zakken aan je mogen vullen. Merkbaar is zeker dat de grenzen voor toeristen geopend zijn, maar het pure Myanmar is zeker nog kenbaar. Sterker nog, de lokale mensen zijn nog heel terughoudend en hier geldt wel: nee is nee. Daarnaast vinden ze het ontzettend leuk om met je te spreken om hun Engels al dan niet andere taal te oefenen. Medio mei is het gortdroog in het land en zijn er helaas geen ballonvaarten wat toch het idyllische plaatje oplevert. Wel is het hierdoor een stuk rustiger in de omgeving en kan je op een elektrische scooter door de tempelvallei van beide oud en nieuw Bagan racen. Ga gerust een tempel in en klim de trap op naar boven. Dit mag nagenoeg overal en de locals zijn prima bereid je te helpen. Kijk ook even hoe laat de zon opgaat en onder gaat en vraag aan de lokale mensen rond welke tempel zij aanraden om dit moment te bekijken. Ga ook zeker aan de kant staan waar nog een boel tempels voor zullen staan (Zon - Tempels - Tempel waar jij op staat) om zo je nieuwe cover te schieten van je fotoalbum. Burmees eten lijkt erg op Indisch eten. Het is echter een stuk minder uitgebreid. Je kunt kiezen uit diverse curries, maar is zeker niet onbeperkt aan bijgerechten. Dit zou dan ook wel het enige minpuntje zijn. Voor de rest is het een heerlijke plek om een paar dagen te verblijven en uit te rusten van je reis. Geen zwembad? Informeer naar hotels waar je tegen betaling kunt zwemmen!
Regio
  • Tempelvalei
  • Vriendelijke mensen
  • Makkelijk met elektrische scooter
  • Geen uitgebreide Burmeesche keuken te eten
  • Relatief duur als je het vergelijkt met de rest van ZO Azië
Review geplaatst op 2016-09-08
10
Indonesië
Een jaar geleden rond deze tijd waren we in sulawesi. Sulawesi is nog niet echt bekend bij de toeristen en op aanrader van mijn tante zijn we hier naar toe gereisd. Het is een onzettend mooi en veelzijdig eiland. Je hebt er prachtige bounty stranden (bara beach)waar je het gevoel hebt totaal alleen op de wereld te zijn. Je kunt genieten van de super mooie landschappen In de Toraja regio. Huur een scooter en ga zelf op pad. De landschappen en Toraja huisjes die je tegen komt lijken zo van een postcard af te komen. Woon ook een van de begrafenisceremonies bij. Als laatste heb je ook nog eens een van de beste duikbestemmingen van de wereld (bunaken). Wanneer je dit leest, kies er dan voor om van de gebaande wegen te gaan zoals bali en ga naar Sulawesi. Je zult hier het echte columbus gevoel krijgen
Land
  • Veelzijdig
  • Puur
  • Bountystranden
  • Cultuur
  • Natuur
  • Duiken en snorkelen
  • Moeilijker bereisbaar
Review geplaatst op 2016-09-08
10
Nepal
Ik ben nog geen week terug uit Nepal en stiekem wil ik alweer terug. Het is een veelzijdig land waar je nooit op uitgekeken raakt. Van de hoogste bergpieken tot aan jungle met wilde neushoorns, olifanten, beren en als je geluk hebt tijgers. De lokale mensen in de kleine dorpjes zijn de liefste mensen die ik in Azië ben tegen gekomen. Tijdens mijn twee weken in de bergen was ik een aantal dagen de enige toerist op de route waardoor ik mij een echte ontdekkingsreiziger voelde. Ook in Chitwan National Park voelde ik mij net Freek Vonk. Bij elk geluidje wat je hoorde hoopte je dat je oog in oog kwam te staan met een tijger of olifant. Naast dat Nepal hele mooie natuur heeft is het ook het geboorteland van Budha. Er zijn erg veel steden waar hele mooie tempels te zien zijn. Voor de echte waaghalzen kan je ook nog bungeejumpen, paragliden en wildwatervaren!
Land
  • Veelzijdig
  • Lieve mensen
  • Het land is nog ECHT
  • Het eten is veel te lekker!
Review geplaatst op 2016-09-08
7
Indonesië Lombok en Gili
Lombok We starten met een tocht langs de kust, prachtig, rotsachtig, leuke strandjes, uitzicht op veel eilandjes, veelal onbewoond. En we stoppen bij een lokale markt. We vallen op. Hier zijn ze duidelijk niet gewend aan toeristen. En dan 3 toch best grote blonde mensen. We worden zelfs even aangeraakt door vrouwen, dan aaien ze even over mijn hoofd of armen. Grappig. Mijn zus koopt een hoofddoek voor haar Marokkaanse buurvrouw en past hem eerst tot grote hilariteit van de plaatselijke vrouwen. Daarna gaan we een dorpje bezoeken dat gespecialiseerd is in Ikat. Daar bezoeken we een weverij. We hebben niets nodig. Toch kopen we een leuk tafelkleedje en sponseren zo het dorp. We rijden met het busje steil omhoog de bergen in. Best een enge weg. Bij Tembowong werken een paar honderd mensen op de berg. We zien blauwe plastic zeilen gespannen boven gaten in de grond. Een flink stuk van de berg is al kaal en vol met gaten, holen en kuilen. Als je dapper bent, hak je onder de grond, en de rest hakt in daglicht, in spleten en holen. Daar is dan wel minder goud, maar nog altijd genoeg. De stenen met goud gaan naar beneden naar de dorpen, daar wordt het kostbare metaal uit de stenen gehaald. In de trommels wordt het vermalen tot zand, en met een giftig schuimend mengsel van cyanide en caustische soda, steenkool en vuur wordt daarna het goud van het zand gescheiden. Of ze werken met kwik. Ook al zo’n lekker stofje. En niemand maalt om veiligheid, milieu, gevaren voor het nageslacht!
Regio
  • authentiek
  • aardige bevolking
  • goedkoop
  • mooie natuur en cultuur
  • mensen hebben geen aandacht voor het milieu
Review geplaatst op 2016-09-08
9
Bolivia
Dit is echt een topper! We sliepen in Refugio los Vulcanos in Amboro National Park, te bereiken vanuit Santa Cruz of Samaipata met prive vervoer. Als je eenmaal van de doorgaande weg af bent is het nog een dik half uur verder onverhard en dan moet je overstappen in de jeep van de eigenaar die je dan verder brengt. Je moet er dus wel even voor rijden maar dan heb je ook wat. In een schitterende omgeving ligt daar de Refugio van alles en iedereen verlaten (geen wifi dus), een lodge met slechts 6 kamers. Vanuit de lodge worden er wandelingen georganiseerd met een gids die je op de mooiste plekjes brengt. Bergen, watervallen, vogels, vlinders ...........Heerlijk om even te onthaasten en te genieten van heerlijke wandelingen
Land
  • omgeving
  • rust
  • wandelingen
  • vriendelijke mensen
  • geen
Review geplaatst op 2016-09-08
10
Namibië
Op reis door Namibië met ons gezin in een Toyota Hilux met 2 tenten op het dak. Op advies naar de Erongo Mountains gereden en geslapen op de 'campsite' van Farm Omandumba. Dit ging als volgt: je hebt de Farm, daar krijg je een papiertje mee met een 'plattegrond'. Bij de boom met een schild van een schildpad, ga je naar links en daar zijn de 5 'kampeerplekken'. Allen kilometers uit elkaar gelegen. Geen last van eventuele buren. Onze kampeerplaats had een open lucht douche met toilet. Voor het warme water moest je dit eerst opwarmen met een vuurtje. We hebben (op advies van de landeigenaar) lekker gelopen en geklommen tussen de bergen. Echt super mooi en fantastische uitzichten. Daar zijn geen woorden voor. 's avond lekker koken en een vuurtje stoken tussen de rosten. Ondertussen kijken naar de prachtige sterrenhemel met een erg duidelijke Melkweg. Wat wil een mens nog meer.'s Nachts werden we echter wakker van gegrom.... Gelukkig hoefde er niemand naar de wc! De volgende ochtend keken we eens goed op de grond rondom de tent en zagen we toch wel hele grote katachtige pootafdrukken! Omdat we toch wel erg nieuwsgierig waren welk dier er onder onze tent was doorgelopen, hebben we navraag bij de landeigenaar gedaan. Op de vraag: Welke dieren wonen hier eigenlijk? Kregen we als antwoord: Hyena's en jachtluipaarden!!
Land
  • geen toeristen!
  • geweldige uitzichten
  • prachtige sterrenhemel
  • kennismaken met de San mensen
  • douchen in de open lucht
  • mooie wandelingen
  • geen
Review geplaatst op 2016-09-08
9
Letland
BAM, daar gaan we bijna. Het enige rotsblok tot dusverre bevindt zich exact onder onze kajak (of kano, daarover later meer) en met het nodige kunst- en vliegwerk houden we de boel nog net droog. De Gauja rivier verrast meteen. De volgende dagen zakken we de Gauja rivier dwars door het gelijknamige park af. Reispartner Roger en ik laden de kano vol met kampeerspullen en de rust kan beginnen. Het doorkliefde water in samenzang met de vogelgeluiden is een rust die we beiden niet kennen. Blauwgekleurde libellen liften mee op de kano, reigers vluchten als we langs glijden. Heel bewust nemen we de belevenis in ons op. Besef van tijd is hier niet aanwezig noch nodig. Bocht na bocht verandert het landschap, naaldbomen maken plaats voor berken en verlaten strandjes worden opgevolgd door rode rotspartijen die als flatgebouwen in de natuur opdoemen Slapen kan op een van de 'waterplekken' die om de paar kilometer verscholen liggen op de oevers. Ruimte, vuurplek en een droog toilet is alles wat je nodig hebt. De mensen die we tegen komen zijn op een hand te tellen en zijn van het soort jager, visser of rustzoeker. Combineer deze trip met een citytrip Riga en je beleeft twee verschillende werelden. Wij gaan zeker een keer terug!
Land
  • Ongerepte natuur
  • Men spreek goed engels
  • Vriendelijk geprijsd
  • Geen mensenmassa's
  • Soms erg basic.
Review geplaatst op 2016-09-08
7
Mauritius
Saphira was hier 31 May 2016
Tijdens onze honeymoon reis brachten we een bezoekje aan de hoofdstad van Mauritius, Port Louis. De winkels en een kleine mall zijn niet zo bijzonder. Je kunt er veelal goedkope T-shirts kopen van merken die nagemaakt zijn. Le Caudan Waterfront is leuk om een keer geweest te zijn, vanwege de bekende gekleurde parapluus. De straten zijn er niet altijd even schoon. De centrale markt is te druk, waarbij de verkopers je zeker niet met rust laten. De geuren die je doormekaar ruikt van diverse kruiden e.d. zijn niet altijd even aangenaam. We zijn hier dan ook erg snel doorheen gelopen.
Land
  • Gezellige eettentjes aan het water
  • Straten zijn niet schoon
  • Te druk met zowel locals als toeristen
  • Winkels zijn niet bijzonder
Review geplaatst op 2016-09-08
7
Nieuw-Zeeland
Ikarotenbosch was hier 28 Feb 2015
Wellington is een heerlijke stad om te zijn. Er is heel veel te doen, zoals het Te Papa museum, de openbare bibliotheek ( hele lekkere koffie! ), meerdere kunstgalerijen waar je vaak zelfs zonder betaling naar binnen mag, goed eten en er is een hoop leven in de brouwerij. Met mooi helder weer kan je de besneeuwde toppen van de bergen in de vertezien terwijl het water zich fonkelend uitstrekt. Alhoewel het de hoofdstad van Nieuw Zeeland is, voelt het niet groot, je bent er binnen de kortste keren bekend. Je kan wel makkelijk je geld uitgeven. Overnachtingen kunnen duur oplopen en zoals veel plaatsen in Nieuw Zeeland is het leven er niet goedkoop. Het weer in Wellinton laat vaak iets te wensen over, maar op de mooie dagen is het echt een prachtstad, en op de mindere dagen is het nog steeds niet mis.
Land
  • Prachtige omgeving
  • Veel te doen
  • Leuke mensen
  • Winderig
  • Erg heuvelachtig
  • Prijzige overnachtingen
Review geplaatst op 2016-09-07