10
Noorwegen Malangen
In Noord-Noorwegen zijn een aantal populaire gebieden zoals de Lofoten, Vesterålen en Senja. Minder bekend maar zeker zo mooi is Malangen, een gebied ongeveer 75 km ten zuidoosten van Tromsø. Je treft er nog heel veel "puur natuur" aan, waar je kunt rondrijden zonder ook maar iemand tegen te komen. Zorg tijdens de wintermaanden wel dat je een auto met spijkerbanden meekrijgt bij de autoverhuur; een 4x4 is niet perse nodig. In de winter is alles prachtig witbesneeuwd; en hoewel je minder daglicht hebt (in februari zo'n 6 uur) is dat licht echt hemels voor fotografen: het blauwe uur duurt ook echt een uur, en het daglicht bestaat uit de mooiste pasteltinten. Voor wildlife zit je ook goed: je komt regelmatig rendieren (de "huisdieren" van de Sami, je bent hier tenslotte in Sami-land) en soms ook elanden tegen. De temperatuur is in de winter niet zo bar, het is hier niet zo extreem koud zoals je bij plekken met een landklimaat meer aantreft. Een fijne accommodatie is Malangen Resort, waar je ook diverse activiteiten kunt boeken zoals een husky-sledetocht, langlaufen, een rit met een sneeuwscooter. En als uitsmijter: Malangen ligt precies in het gebied van de Noorderlicht-cirkel, een cirkel om de magnetische Noordpool. Je hoeft hier dus niet naar het noorden te kijken om dit magische licht te aanschouwen, het kan zich overal boven je bevinden. Je moet natuurlijk een beetje geluk hebben, maar de kans op Noorderlicht is in dit gebied wel heel erg groot.
Regio
  • Fijne winterbestemming
Review geplaatst op 2019-03-28
9
Frankrijk Bretagne
In het westen van Bretagne vindt je bij Pointe du Van en Pointe du Raz steile kliffen waar je een erg mooie wandeling kunt maken. Deze wandeling kun je op beide Pointes beginnen. Maar trek in ieder geval je stevige stappers aan en geniet van de omgeving met een vuurtoren (de oude dame), steile kliffen, cirkelende zeevogels en een kapelletje. Afhankelijk van het seizoen zie je ook bloeiende brem of heide. Met mooi weer kun je genieten op het zandstrand in de Baie des Trepasses (baai van de Overledenen). Een van de verklaringen van deze naam is dat hier vroeger verdronken zeelieden aanspoelden. Een andere verklaring is dat de Kelten hier hun overledenen op een bootje legden voor een de reis naar hun laatste rustplaats. In deze baai zou volgens een mythe oogverblindend mooie stad hebben gelegen, genaamd Ys. Niets van teruggevonden overigens. Het is een flink eind rijden maar je hebt dan ook het gevoel aan het einde van de wereld te zijn aangekomen. Pointe du Raz zou ook het meest westelijke puntje van het Franse vasteland zijn.
Regio
  • Mooi zicht op Phare de la Vieille (vuurtoren)
  • Heerlijke plek om uit te waaien
  • Gevoel einde van de wereld bereikt te hebben
  • Steile kliffen
  • Erg ver rijden
Review geplaatst op 2019-03-26
9
Ierland Doolin
Doolin, een dorpje vol muziek! Als je in Ierland bent en de prachtige streek ‘The Burren’ bezoekt, of je je vergaapt aan de indrukwekkende ‘Cliffs of Moher’, ben je zo dicht bij Doolin, dat je dit authentieke dorpje eigenlijk niet mag overslaan. Het dorpje is een pareltje! Het is eigenlijk nauwelijks een dorp te noemen want het bestaat voornamelijk uit kleine groepjes huizen en er wonen nog geen 300 mensen. Er is geen supermarkt, geen pinautomaat, maar er zijn wel drie pubs die elke avond helemaal vol zijn (het schijnt dat er inmiddels een vierde is). Hier wordt traditionele Ierse muziek gemaakt. We beginnen in O'Connors, de oudste van de drie en bestellen een pint Guinness. Dit warme en gezellige café zit vol vrolijke mensen die genieten van een praatje, een biertje en natuurlijk de muziek. Al snel raken we in gesprek met de andere pub gangers. We praten over muziek, de Ierse gewoonten en het leven op het Ierse platteland. Er volgen nog meer pints, er wordt veel gelachen en de live band blijft, aangemoedigd door de gasten, de ene folk song na de andere spelen. Vervolgens bezoeken we de andere twee pubs en ook daar is de sfeer fantastisch. Eigenlijk willen we hier niet meer weg, maar om twee uur ’s nachts zoeken we ons tentje op dat een boer speciaal voor ons op zijn land opgezet heeft en vallen in slaap met op de achtergrond de muziek van een fluit, violen en banjo’s. Doolin is een absolute aanrader voor wie het typische Ierse leven op het platteland wil beleven!
Stad
  • Vriendelijke mensen
  • Goedkoop
  • Zeer traditioneel
  • Er gaan weinig bussen heen, dus een auto is handig, maar liften is zeer makkelijk in Ierland
Review geplaatst op 2019-03-26
8
Duitsland Trier
De oudste stad van Duitsland, Trier is gelegen in het Moezeldal omringd door de heuvels van de Eifel en de Hünsruck. Trier trekt jaarlijks veel bezoekers en niet alleen vanwege de vele intact gebleven bouwwerken uit de Romeinse tijd maar ook om vele andere beschermende monumenten, vroeg christelijke heiligdommen en kunstschatten uit de klassieke oudheid. Vele monumenten staan op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Trier is een prachtig plaatsje en veel huizen zijn de moeite waard om te bekijken. De meeste zijn opgetrokken in de bekende Fachbaustijl.
Stad
  • mooie binnenstad
  • veel te zien
  • sfeervolle stad
  • weinig toeristen
  • weinig parkeergelegenheid
  • kan druk zijn in hoogseizoen
Review geplaatst op 2019-03-25
8
India Camel-research-center-bikaner
Het Camel Research Center of Camel Farm in Bikaner is uniek in de wereld. Op de boerderij wordt onderzoek gedaan naar kamelen/dromedarissen en hun belang voor het ecosysteem van de woestijn. Er worden honderden dieren gehouden van 3 verschillende rassen. Een ideale plek om kinderen kennis te laten maken met kamelen, zonder dat je meteen een kamelensafari hoeft te doen. Je kunt hier de dieren aaien, kamelenmelk drinken (zoutig) of kamelenijs eten en zelfs voor een klein bedrag (50 Rs) een ritje maken. Een leuk uitje voor een uur of 2. Omdat de Camel Farm naast onderzoekcentrum ook een fokkerij is, is de kans groot dat je ook geboorte meemaakt. Wij hebben dat geluk en zien een baby geboren worden. Na een vrije val van 2.5 meter staat de kleine binnen een paar minuten al (wankel) op zijn poten. Op dat moment kan hij ook kennismaken met zijn 'tantes', die vol ongeduld bij de omheining staan te wachten, een kennismaking die bijzonder en warm is. Echt heel leuk om mee te maken. De Camel Farm ligt ongeveer 8 km buiten de stad en is vrij eenvoudig te bereiken per taxi of tuktuk, het entree is 100 Rs. Zeker een bezoek waard, ook voor grote mensen.
Activiteit Excursie Highlight
  • Uniek in de wereld
  • Kans om een geboorte mee te maken
  • Leerzaam, interessant museum
  • Leuk voor kinderen en volwassenen
  • Kan er warm zijn
  • Kan druk zijn in het hoogseizoen
Review geplaatst op 2019-03-24
7
Zwitserland Graubünden
Tot voor kort had ik nog nooit van skigebied Samnaun gehoord, het bestaat uit de volgende bergdorpen Samnaun, Compatsch, Laret, Ravaisch en Samnaun-Plan. Tot 1902 was dit gebied alleen te bereiken via Oostenrijk, door het afgelegen karakter van dit gebied is dit al jaren een douanevrije zone, net zoals het nabijgelegen Livigno in Italië. Zo ver ik heb kunnen constateren dat alleen rookwaren en benzine iets goedkoper waren dan in Nederland. Als je goedkoop luxe goederen wilt inslaan kun je veel beter naar Livigno gaan, bovendien hebben ze daar een veel groter assortiment. Ook après-ski is duur en uit eten gaan idem, het blijft natuurlijk wel Zwitzerland. Even een vergelijking te geven, een pizza in Samnaun kost toch al gauw tussen de 16 en 21 euro, in Livigno betaal je beduidend minder, namelijk tussen de 7 en 15 euro. De Samnaun pistes liggen in het Silvretta ski-gebied en je kunt zo skiënd de grens met Oostenrijk oversteken naar het grotere en veel drukkere Ischgl. Het skigebied is behoorlijk groot, namelijk 239 km, en er liggen weinig liften direct in het dorp waar wij waren en moesten de bus naar de Bergbahn nemen. Toen wij er waren heeft het gigantisch gesneeuwd en waren de pistes en een flink aantal liften gesloten voor bijna twee dagen, we hebben toen sneeuwschoenen gehuurd en op deze manier ons uitstekend vermaakt. De twee dagen erna scheen de zon en waren de pistes en de liften weer grotendeels opengesteld en hebben we nog twee prachtige skidagen gehad.
Regio
  • mooie omgeving
  • 239 km skigebied
  • Bergbahn ligt buiten het dorpscentrum
  • duur
Review geplaatst op 2019-03-23
9
Guatemala Todos-santos
Guatemala is bij toeristen onder andere bekend om de Maya-tempels van Tikal, prachtige dorpjes en markten vol kleurrijke Maya-indianen, de mooie jungle en de indrukwekkende oude koloniale hoofdstad Antigua. Maar dan is er ook Todos Santos, een heel bijzonder plaatsje in de hooglanden van Guatemala. Het wordt nog steeds niet veel bezocht door toeristen. Als je hier naartoe gaat, doe dat dan absoluut begin november. Op 1 november viert men hier Todos Santos (Allerheiligen). Op die dag is er een indrukwekkende paardenrace, waarbij de in klederdracht gestoken mannen (in rood en wit gestreepte broeken, kleine strooihoedjes en in allerlei kleuren gestreepte jasjes) na een volle nacht van drinken en dansen, zo snel mogelijk de eindstreep moeten halen. Velen van hen vallen voortijdig van hun paard. De dag erna wordt op het kerkhof doorgebracht (Allerzielen). Families nemen lekkernijen en alcohol mee om samen met de overledenen deze dag te vieren en te herdenken. Het is heel bijzonder om deze twee dagen vol traditie in Todos Santos te mogen ervaren. Een aanrader!
Stad
  • Goed te doen als onderdeel van een bezoek aan Guatemala
  • Rustig
  • Zeer authentiek
  • Zoek tijdig een slaapplaats. Er is niet veel aanbod en er komen veel Guatemalteken
Review geplaatst op 2019-03-15
9
India Karnataka
Het leuke van reizen vind ik dat je steeds weer nieuwe culturen ontdekt en inzichten opdoet. Ook tijdens onze recente reis door Zuid India is er een wereld voor mij opengegaan waar ik geen weet van had. Zoals de archeologische site van Hampi. Een staaltje cultuur- en architectuurgeschiedenis dat zeker kan tippen aan die van de Inca’s en Maya’s. Hampi heeft een oppervlakte van 30 km2 en bestaat uit een gebied met honderden tempelruïnes in een surrealistisch rotslandschap. Het beleefde zijn hoogtijdagen in de 16e eeuw toen het na Beijing de grootste en belangrijkste handelsstad van Azië was. Bezoek Hampi bij zonsopkomst en geniet van de magie die de site dan uitstraalt; de rotsen en tempels gloeien rood op in de ochtendzon. Maar Karnataka heeft nog veel meer bijzonders te bieden! Zoals de prachtige Hoysalatempels van Belur en Halebid uit de 11e-14e eeuw met hun oogverblindende en gedetailleerde beeldhouwwerk. In de koningsstad Mysuru kijk je je ogen uit op één van de fotogeniekste markten van India, de Devarajamarkt. De geuren en kleuren zijn een lust voor de zintuigen. Het indrukwekkende paleis van de voormalige maharadja’s lijkt zó uit de Sprookjes uit duizend en één nacht gestapt. Kortom: Karnataka is een bezoek meer dan waard. Er zijn nog nauwelijks westerse toeristen. De natuur mag er wezen met kokospalmplantages, rijstvelden, suikerriet. En wie graag wildlife spot: in Karnataka kun je nog tijgers en olifanten in het wild tegen komen. Ik zeg: doen!
Regio
  • De Devarajamarkt in Mysuru
  • Prachtige paleizen in Mysuru
  • Rustig om te bereizen
  • Nauwelijks westerse toeristen
  • Bijzondere beelhouwkunst in Belur en Halebid
  • eeuwenoude cultuur en architectuur in Hampi
  • geen minpunt
Review geplaatst op 2019-03-14
8
Portugal Lissabon
De toren van Belem is gebouwd in Renaissance- en Manuelstijl tussen 1515 en 1521 en diende als uitkijkpost om vijandelijke schepen uit de haven te weren. Deze toren stond oorspronkelijk op een klein eilandje, ongeveer in het midden van de rivier de Taag. Door de Grote Aardbeving van 1755 wijzigde de loop van deze rivier zich en met het geleidelijk opschuiven van de oever ligt de toren nu aan de kade. Heel bijzonder eigenlijk ! Het is een toeristische trekpleister van formaat en je zult hier dus nooit de enige zijn om van dit bouwwerk te genieten maar het is zeer zeker de moeite van het bezoeken waard, een mooie herinnering aan de glorietijden van Portugal.
Stad
  • indrukwekkend om te zien
  • sfeervolle stad
  • mooi om te zien
  • prachtig uitzicht
  • kan druk zijn in hoogseizoen
Review geplaatst op 2019-03-12
9
Zuid-Afrika Paternoster
Paternoster is een echt vakantieplaatsje. Het heeft mooie stranden, ontelbare accommodatie om uit te kiezen en diverse restaurants. Waaronder het beste restaurant van de wereld: Wolfgat. (maar daar gaat deze review niet over) Wat ik ontdekt heb tijdens mijn verblijf in Paternoster is de Crayfish Wharf. Hier was vroeger de kreeftenverwerkingsfabriek en niet toegankelijk voor publiek. Het is nu een leuke plek met historische waarde. De geschiedenis van de visserij in Paternoster. Er zijn twee restaurants gevestigd. Hartje zomer zul je hier ook zeker moeten reserveren. Tot mijn verbazing stond de Crayfish Wharf nog niet op de kaart en informatie die ik had ontvangen. Het ligt tussen de twee stranden van Paternoster. Dit was mijn 3e keer in Paternoster. Gekozen voor 2 nachten. En nu heerlijk tijd gehad voor strandwandelingen. Toen ik hier 11 jaar geleden voor het eerst was lagen er nog veel bootjes op het strand. Nu rijden er 4x4 auto's het strand op om de boten bij de huizen te kunnen stallen. En behalve dat er nog wat meer huizen zijn bijgekomen vond ik het er verder niet verandert. Een aantrekkelijk vakantieplaatsje.
Stad
  • toeristische attracties in regio
  • Goede horeca
  • Lange en brede zandstranden
  • in seizoen wellicht aan drukke kant
Review geplaatst op 2019-03-11
8
Zuid-Afrika Milnerton-flea-market
Op zaterdag (08.00 t0t 14.00) en zondag (8.00 - 15.00) kun je naar een enorme vlooienmarkt. De Milnerton Flea Martket. Een paar jaar terug nog vooral kofferbakverkoop, maar nu toch ook met allemaal kramen. Het is een lokaal gebeuren dus je ziet een enormiteit aan diverse mensen. Ligt buiten de stad, maar als je geen eigen vervoer hebt kun je gebruik maken van de MyCity bus. Enorme afwisseling in voorwerpen. Het meeste oud en gebruikt. Maar er zitten daar toch wel heel leuke zaken tussen. Zeker niet de gebruikelijke toeristische items. Huishoudelijk, gereedschap, meubilair, leren tassen, sieraden, schilderijen, munten... om maar iets te noemen. Gewoon er lekker overheen struinen met de Tafelberg op de achtergrond. Er zijn ook wat foodstalletjes, toiletvoorzieningen en bankjes om even te rusten. Ons bezoek duurde zo'n 1,5 uur. Daarna ga je bv. naar het strand in Lagoon beach dat er vlakbij ligt of rij door naar Blaubergstrand dat ik persoonlijk wel leuker vind en paar goede eettentjes heeft zoals bv. Ons Huisie.
Markt Highlight
  • Parkeren en entree is gratis
  • lokale klandizie
  • zeer gevarieerd aanbod
  • heel veel parkeerplaats
  • Te bereiken met openbaar vervoer
  • Op hete zonnige dagen vrijwel geen beschutting
  • Als je iets groots koopt... hoe het dan naar NL te krijgen...
Review geplaatst op 2019-03-10
10
Namibië Welwitschia-drive
De Welwitschia Nature Drive in Namib-Naukluft NP biedt een kans een bijzondere plant te zien: de welwitschia. Deze plant komt alleen in het zuidelijk deel van Afrika voor en kan wel 1.500 jaar worden. Op de route kun je ook dieren als oryx, springbok en zebra tegen komen. De rit duurt zo'n 4 uur als je vanuit Swakopmund start. Rij hem vroeg in de ochtend of in de namiddag, dan heb je kans dieren te spotten. Deze zijn dan het meest actief, terwijl ook de temperatuur aangenaam is. De Welwitschia Drive is een prima mogelijkheid om in een dagdeel te doen, met name als je goed voorbereid op pad gaat en een picknickmand meeneemt zodat je bijvoorbeeld bij het maanlandschap op een van de uitkijkpunten een picknick kunt houden. Ook al is het mistig en/of koud in Swakopmund, hoe verder je naar het oosten rijdt (de woestijn in) hoe warmer het wordt. Aangezien je geen enkele schaduw hebt in dit deel van de woestijn, moet je zorgen dat je goed voorbereid bent: neem voldoende water en beschermende kleding mee.
Regio
  • Prachtige rit ernaartoe
  • Geen toeristen
  • Afhankelijk v/d periode zeer warm
Review geplaatst op 2019-03-10
9
Costa Rica El-bosque-eterno-de-los-ninos
El Bosque Eterno de los Niños, vertaald 'Het Eeuwige Woud der Kinderen', is het grootste privéreservaat van CR, gekocht door kinderen uit meer dan 40 landen. Een initiatief dat gestart is in 1986 met als doel het tropisch regenwoud en de bijbehorende fauna te behouden, en dat is gelukt. Het reservaat is in ruim 30 jaar gegroeid van 6000 naar 20.000 ha. Het gebied ligt tussen twee bekende trekpleisters in, het vulkaanpark Arenal en Monteverde-nevelwoud en omdat deze plaatsen steeds drukker worden, zijn veel dieren naar El Bosque Eterno de los Niños getrokken. Je vindt hier 50% van alle voorkomende diersoorten van CR, waaronder jaguars, tapirs en 700 verschillende vlindersoorten. Het reservaat is minder bekend en minder toegankelijk en hierdoor komen er veel minder bezoekers.Het telt 3 biologische stations waar je kunt overnachten in één van de zes kamers en een heerlijke Costa Ricaanse maaltijd geserveerd krijgt. Er is ook een onderwijscentrum voor kinderen, waarvandaan je een geweldig uitzicht hebt. Er zijn vogel-, dag- en nachtwandelingen, die elk 2 uur duren en waarbij je goed het verschil kunt zien tussen het bos overdag en ’s nachts. Een unieke ervaring, die je zeker niet wilt missen. Het minpunt is dat het slecht bereikbaar is. De laatste 6 km gaan dwars door de jungle over een nogal extreme weg, een 4 WD is daarom een must. De coördinaten van het San Gerardo station waar wij hebben overnacht zijn 10 ° 21'34.77 "N, 84 ° 47'27.57" W
Natuurgebied Excursie Highlight
  • eco-bestemming
  • prachtige natuur
  • hoge dierdichtheid
  • rustig, weinig andere bezoekers
  • wandelingen zijn een unieke ervaring
  • educatief
  • weinig overnachtingsplaten - reserveren moet
  • moeilijk bereikbaar
Review geplaatst op 2019-03-10
10
Frankrijk Parijs
WAAW Parijs wat een geweldige stad. Mijn eerste keer Parijs. Ik had vanalles verwacht van deze stad, maar niet dat het zo mooi zou zijn. de gebouwen zijn prachtig op elke hoek van de straat kan je mooie fotos maken. Ondanks dat wij in februari zijn gegaan hadden we heel goed weer. Het was zoon 15 graden vol op zon perfect voor een stad als Parijs. Wat een aanrader is is om te ontbijten bij la duree. Een echt frans tentje waar je echte franse lekkernijen krijgt. Ook is het leuk om eens door de wijk le Marais te lopen. Dit is een echte franse wijk met veel modieuze winkels.
Stad
  • niet te druk
Review geplaatst op 2019-03-07
9
Finland Juutuanjoki
Lapland in februari betekent sneeuw en vrieskou. Waar je normaal kunt zwemmen, kun je nu over water lopen. Zo ook over de rivier Juutuanjoki bij Inari. In de zomer is dit een uitstekende plek om te forelvissen, in de winter kun je hier goed sneeuwschoenwandelen. Met deze sneeuwschoenen ondergebonden, kun je lopen op plekken waar je normaal tot aan je knieën wegzakt in de sneeuw. Wanneer je je op de rivier begeeft, is het wel zaak niet te ver middenop te willen lopen. Doordat de Juutuanjoki een aantal stroomversnellingen heeft zal het ijs daar nooit heel dik worden. Deze rapids leveren ook mooie ijsschotsen en aangevroren oevers op. Overal langs de rivier vind je plaatsen waar je vuur kunt maken en bijvoorbeeld je eigen lunch kunt bereiden. En dat allemaal in een wonderschone witte wereld.
Activiteit Natuurgebied Rivier Excursie Highlight
  • Compleet andere wereld in de winter
  • Vuurplaatsen waar je je eigen lunch kunt maken
  • Rustig
  • Mooie stroomversnellingen
  • Het is een behoorlijk stuk lopen vanuit Inari
Review geplaatst op 2019-03-05