Schrijf een review

We zijn op zoek naar reviewers met een Columbus-factor. Vanaf nu kan je zelf een review schrijven om andere reizigers te inspireren voor hun volgende reis! Schrijf een persoonlijke recensie over een plek waar je op reis bent geweest. Dat kan een land, regio of stad zijn. Of een nationaal park, een bar, een waterval, een hotel etc.

Staat jouw stad, regio of bezienswaardigheid er nog niet tussen?
Kies dan eerst een bestaande bestemming. Daarna kun je jouw stad, regio of bezienswaardigheid toevoegen.

9
Rusland Novgorod
marjolijn was hier 01 May 2019
Mei 2019 maakte ik een rondreis van Moskou naar Sint Petersburg, langs de steden van de “Gouden Ring”, een verzameling historische steden in een ring rond Moskou. Zou je vragen naar welke plaats ik nog wel een paar dagen terug zou willen, dan staat Suzdal op één, maar Novgorod is een goede tweede. Kleine kanttekening: we hadden mooi zonnig weer, dat scheelt natuurlijk in de beleving. Novgorod is de oudste stad van Rusland. Ryuriyk, of Rurik, aanvoerder van Zweedse Noormannen, vestigde hier een nieuwe stad, in het Russisch: Novgorod. De onderling verdeelde Slaven vroegen Rurik om hun leider te worden, en zo werd hij de grondlegger van wat nu Rusland en Oekraïne zijn, en stamhouder van het vorstengeslacht dat Rusland tot in de late middeleeuwen bestuurde. Sinds de stad Gorki haar oude naam Nizjni Novgorod terugkreeg heet Novgorod Novgorod Veliki, de grote. De stad werd in WO II verwoest, maar tegenwoordig beheerst het “kreml”, de citadel, weer trots de linkeroever van de rivier de Volkhov. Op de rechteroever was de handelskant, de overslagmarkt, en ook het vorstenhof van Yaroslav de Wijze.
Highlight
  • Ligt mooi aan rivier Volchov/Imenmeer
  • Compact stadshart aan weerszijden van rivier
  • Mooi ommuurd Kremlin
  • Binnen muren Kremlin veel te zien: Sofiakerk, museum, Millenniummonument
  • Rond Kremlin veel groen en zandstrandje
  • Boottochtjes mogelijk
  • Voldoende restaurants, soms met Engelstalig menu
  • Nog restjes Sovjetmentaliteit
Review geplaatst op 2020-02-22
10
Turkije Cappadocië
Graaf was hier 01 Nov 2010
De mooiste streek van Turkije die je niet mag missen in Centaal Anatolië. De landstreek Cappadocië is een van de grootste natuurwonderen, de streek is meer dan 30 miljoen jaar geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen. Het bestaat uit tufsteen en kalksteen die met een verschillende snelheid zijn geërodeerd tot een bijzonder grillig landschap. In deze typische tufsteenkegels zijn veel woningen en kerken uitgehakt die tot de jaren ’50 van de vorige eeuw nog bewoond werden. (een enkele wordt nog steeds bewoond, en is soms ook te bezoeken) In Göreme staat een openluchtmuseum met een groot aantal grotkerken die je nog kunt bezoeken sommige met prachtige Byzantijnse Fresco’s. Er zijn ook nog een aantal ondergrondse steden te bezoeken (je moet geen engtevrees of last van je rug hebben, want je moet door nauwe gangen kruipen). Deze hele landstreek staat inmiddels op de UNESCO’s werelderfgoedlijst. Ik vind Cappadocië de mooiste streek van Turkije om te bezoeken. Ook heel erg mooi om te doen is een ballonvaart maken bij zonsopkomst!
Highlight
  • Sprookjesachtig mooi
  • Voor liefhebbers van bizarre landschappen
  • Je mag beschilderde kerken niet fotograferen
Review geplaatst op 2020-02-20
9
Verenigde Staten New Mexico
Willemien was hier 30 Sep 2019
Bezoek het centrum van de Acoma Indianen Van verre zie je het dorp al liggen, hoog boven op een tafelberg van 112 meter hoog. Pueblo Acoma, in de staat New Mexico, is het centrum van de Acoma indianen. Het dorpje dat nog wordt bewoond door deze native americans ligt op een rots en is met één toegangsweg met de buitenwereld verbonden. Wil je het dorp bezoeken dan kun je in het bezoekerscentrum centrum een arrangement boeken: busvervoer en gids inclusief een permit om foto’s te maken. Je mag niet zelf met de auto naar boven. De indiaanse gids vertelt alles over de geschiedenis van het dorp: het leven van de indianen voor de komst van de Spaanse conquistadores, de onderdrukking door de Spaanse militairen, de rol van de Franciscaanse geestelijken en tenslotte hoe het leven er in de pueblo er nu aan toe gaat. Iets wat me bij gebleven is, is dat in elke familie een vrouw de baas is en ook eigenaar van alles is tot ze sterft. Daarna gaat alles over naar het jongste meisje in de familie. De huizen zijn dicht op elkaar gebouwd en meerdere lagen op elkaar. Met grote ladders klimmen de bewoners naar de ingang van de woning. In het dorpje zijn veel kraampjes met handwerk en aardewerk. Naar beneden kun je weer met de bus maar ook klauterend via een steile, in de rots uitgehouwen trap, zoals de bewoners het vroeger deden.
Regio
  • bezoekerscentrum met veel informatie o
  • lhet dorp ligt in een uniek landschap boven op een berg
  • wordt veel verteld over het leven van Indianen
  • verplicht met een gids door het dorp te wandelen als je dat een minpunt kunt noemen.
  • geen
Review geplaatst op 2020-02-13
10
Ecuador Galapagos eilanden
Nicole Matijssen was hier 28 Feb 2019
Voor mijn reisorganisatie Travel Happiness Company ben ik in maart 2019 voor de 4e keer naar de Galapagoseilanden geweest. In mijn blog over de mooiste natuurplekken in Ecuador lees je over de cruise met de Petrel. Na de 4-daagse cruise verbleven we 2 dagen op Santa Cruz. Graag deel ik mijn review over 2 accommodaties waar we hebben overnacht: Galapagos Habitat Hotel en Galapagos Safari Camp. Galapagos Habitat Hotel ligt aan het einde van de boulevard in het havenstadje Puerto Ayora. Inmiddels wordt Puerto Ayora druk bezocht door toeristen maar doordat dit hotel aan het einde van de boulevard ligt tussen de mangrove is het rustig. Het restaurant heeft een fantastisch uitzicht op de oceaan. Er is ook een kleine baai waar regelmatig zeeleeuwen, leguanen, pelikanen en blauwvoet jan van genten te zien zijn. Er is zelfs een speciale lounge area ingericht voor zeeleeuwen! Het hotel biedt gratis fietsen waardoor je op je gemak Puerto Ayora en omgeving per fiets kan verkennen. Galapagos Safari Camp is gelegen in de hooglanden van Santa Cruz en is een luxe glamping. De safari-spirit is naar de Galapagos gebracht met 9 luxe glamping tenten. De persoonlijke service en rustige omgeving in de natuur maken dit tot een pareltje om te verblijven. Ver weg van de massa en tussen de reuzenschildpadden! Ook op culinair gebied verrast Galapagos Safari Camp. Ideaal voor als je geen cruise wilt maken of eilandhoppen maar een aantal dagen op een uniek plekje in de natuur wilt verblijven.
Regio
  • De dieren zie je rondom de accommodatie
  • Glamping op de Galapagos is uniek!
  • Weg van de massa
  • Persoonlijke service
  • Culinair verrassend
  • Rustige locaties
  • De kamers bij Galapagos Habitat Hotel zijn iets verouderd
Review geplaatst op 2020-02-13
8
Noorwegen Troms
Graaf was hier 31 Dec 2019
Arctic Polar Park in Bardu is een heel bijzonder soort dierentuin; de dieren uit arctisch en subarctisch gebied leven hier in zo natuurlijk mogelijke omstandigheden, hun “kooien” zijn volledig natuurlijke gebieden zo groot als voetbalvelden. Je wordt begeleid door een enthousiaste gids die allerlei wetenswaardigheden over lynxen, wolven, muskusossen, elanden, herten, rendieren en beren hier kunnen vertellen. Ook worden een aantal dieren bijgevoerd, zodat je ze dan goed kunt zien. Mits ze door de weersomstandigheden tevoorschijn willen komen. Het blijven echter wel volledig wilde dieren en je mag dan ook niet te dicht bij de omheining komen. Tegen extra betaling van zo’n € 150 mag je mee naar binnen met het voeren van de lynxen, zodat de fotografen foto’s kunnen maken zonder hekken erop. Je mag echter geen stap voorbij de begeleiders zetten. Dit geld wordt door de stichting goed gebruikt voor de dieren, voor bestudering en observering en onderhoud van het park. Het park ligt zo'n 50-60 km ten noordoosten van Narvik. Bardu is een gemeente in de Noorse provincie Troms og Finnmark. De gemeente telt zo’n 4000 inwoners. Het administratief centrum is in Setermoen. Bardu is de enige gemeente in Troms die nergens aan zee grenst en wordt daarom de 'binnenlandsgemeente' in Troms genoemd.
Regio
  • Wildlife bekijken in een natuurlijke omgeving.
  • Sommige dieren moeilijk te fotograferen achter gaas.
Review geplaatst op 2020-02-06
10
Vietnam Noord Vietnam
Huff was hier 30 Sep 2019
Motortocht in Thong Nguyen door de rijstvelden. In Thong Nguyen sliepen we in een huisje met uitzicht op de rijstvelden en die zijn daar heel mooi. S’Middags een tocht op de motor met de eigenaar en familieleden, langs zeer smalle paadjes en soms hoogte verschil zodat je van de motor af moest anders trok hij het niet en vaak eraf omdat het zo mooi was. En dan foto’s maken. Ook was er een rustpunt om wat te drinken en ook was er gelegenheid tot een wandeling door de rijstvelden. De mensen waren op sommige terrassen de rijst aan het oogsten, zodat het een prachtige middag was. Het is een plaats om te onthouden.
Regio
  • Prachtige natuur.
  • Goede motorrijders.
  • Avontuurlijk.
  • Off road motortocht.
Review geplaatst op 2020-02-02
9
Noorwegen vesteralen
Graaf was hier 31 Dec 2019
In het uiterste noorden van de provincie Nordland ligt een sprookjesachtige eilandengroep: Vesterålen. De ruige natuur, de hoge bergen en ongerepte bergweiden met op de achtergrond indrukwekkende fjorden maken Vesterålen tot een van de mooiste gebieden in Noord Noorwegen binnen de poolcirkel. Vesterålen ligt direct ten noorden van de Lofoten en in het oosten ligt Ofoten met Narvik en ook het vliegveld Evenes. De eilandengroep bestaat uit vele kleine eilanden en vier grote: Andøya, Langøya, Hinnøya en Hadseløya. De bijzondere natuurgebieden, uitgestrekte hellingen, het prachtige witte strand bij Bleik en idyllische vissersdorpjes maken een vakantie hier een reis om nooit te vergeten. Je kunt hier geweldige excursies maken zoals walvissen spotten en zeearenden voeren en fotograferen vanaf een RIB-boot. Ook de Samen bezoeken en de rendierfarm vlakbij Sortland bezoeken. Ook is dit een ideaal gebied om het noorderlicht te spotten omdat je ver van grote steden en lichtvervuiling bent.
Regio
  • Heerlijk rustig, de meeste toeristen gaan naar de Lofoten.
  • van 25 november tot 15 januari geen zonlicht!
Review geplaatst op 2020-01-31
9
Colombia filandia
MariekeH was hier 30 Jun 2019
Verrast door de schoonheid van de bergen van Filandia, kwamen we in het donker aan bij het Sierra Morena Eco Hotel. De volgende was een enorme verrassing: groene natuur! Paarden voor de ramen van onze kamer. Cowboys aan het werk met de paarden. Wie wil dit nou niet meemaken?! Lekker koffie drinken in de hangmat buiten bij het terras. Filandia heeft enorme kleurrijke huisjes en ligt rondom de koffiedriekhoek van Colombia. Er zijn nauwelijks toeristen, want die gaan vaak op reis naar het bekende Salento. Filandia staat ook bekend om de sfeervolle tentjes waar je koffie kunt drinken. Ga wandelen in de bergen met behulp van Maps.Me om niet te verdwalen. Geniet van het uitzicht op 'Mirador'. Laat je haar knippen in een bloemenwinkel. Koop een zakje macadamianoten voor 5000 COP. En geniet vooral van de spectaculaire uitzichten en het contact met de lokale bevolking.
Wandelroute Architectuur Cultuur Gebergte Highlight
  • Geen toeristen
Review geplaatst op 2020-01-30
10
Vietnam Hanoi
Huff was hier 31 Aug 2019
Dagje Hanoi met de brommer. We gaan een dagje Hanoi doen met de brommer. Als je het verkeer daar ziet, lijkt het best wel eng. Alles krioelt door elkaar , maar wij gaan achterop met ervaren rijders. Ze hebben helmen mee en daar gaan we. De jongens voegen zich helemaal naar het verkeer en als je achterop zit is het een heel avontuur. Je spreekt van tevoren af wat je wilt zien , je wordt er heen gebracht,, er wordt gewacht en je gaat weer verder. De jongens weten leuke eettentjes en ook waar lekkere koffie is. Het vervoer gaat snel en je bent op het einde van de dag een hele ervaring rijker.
Stad
  • Je ziet Hanoi op een andere manier.
  • Je bent midden in het verkeer
  • Snel van A naar B
  • Even aan de drukte wennen.
Review geplaatst op 2020-01-23
10
Singapore
CDahlkamp was hier 30 Jun 2018
Juli 2018 bezochten wij Singapore als tussenstop naar Maleisië. Wat waren we blij dat we hier op de heen-en terugweg een aantal dagen hadden geboekt. Want Singapore vonden wij fantastisch! Zo bezochten wij de Gardens by the Bay; een park waar planten groeien die ze van over de hele wereld hierheen hebben gebracht. Midden in het park staan dan de gigantische supertrees van metaal waar allerlei soorten varens en orchideeën in groeien. Ook staan er twee grote kassen in de gardens The Flower Dome en in The Cloud Forest. Deze zijn zeker een bezoekje waard! Ook Little India vonden wij een prachtige wijk . Door de geuren , kleuren en vele lekkernijen daar waan je je in India. Chinatown moet je bezoeken als je dol bent op foodstalletjes. Je vult hier voor een klein bedrag je maag en het eten is er voortreffelijk. In de Arabische wijk Kampong Glam sta je direct in een totaal andere wereld. Door al die verschillende culturen bij elkaar heb je soms het idee dat je in een andere wereld bent in plaats van een stad. Als je een lange stopover hebt van meer dan 5,5 uur dan heb ik nog een goede tip: je kunt namelijk gebruik maken van een Free Singapore Tour. Ze bieden twee verschillende tours aan. Wil je meer weten kijk dan even op deze link : https://www.singaporeair.com/nl_NL/nl/plan-travel/privileges/free-singapore-tour/ Singapore moet je gezien hebben!
Land
  • Garden Rhapsody
  • heerlijke foodcourts
  • Verschillende culturen in één stad
  • Marina Bay Sands met panoramauitzicht over de stad op de 57e verdieping
  • geen
Review geplaatst op 2020-01-23
10
Verenigde Arabische Emiraten Sharjah
vanessavermunt was hier 31 Oct 2019
Ik ben 5 volle dagen in Sharjah geweest en heb me geen moment verveeld. Het is het 3e grootste Emiraat, na Abu Dhabi en Dubai, en ik voelde me er meteen thuis. Hier geen chique Emirati met Ferrari's, maar het gewone volk. Veel grote en groene parken (de meeste bewaakt en omheind) om ongestoord in te kunnen wandelen/hardlopen. Flaneren langs de eindeloze boulevard. Veel musea en bezienswaardigheden. Ook voor kinderen is er genoeg te doen: grote speeltuinen, leuke musea en het pret-en waterpark op het Island of Legends (Al Montazah park). Bezoek de Rain Room, een heel aparte ervaring, ga een stuk verrukkelijke dadeltaart eten met verse kardemom thee bij het Arabian Teahouse. Koop lekkernijen (dadels met chocolade!) of vers fruit in de Souq al Jubail of neem een ijsje gemaakt van kamelenmelk in de ijssalon aan de ingang van Hotel al Bait. Geniet van het mooie Islamitische Museum, bezoek de Al Noor Mosque (open voor niet-moslims op ma.+do.ochtend v.a 10u) en het Al-Noor Island met de vlindertuin (ik was er op vrijdagochtend en zowat alleen). Ga ontbijten of lunchen bij het bij de locals populaire Beit Setti aan het Qasba kanaal. 's Avonds sta je vooraan bij de fontein voorstelling (in Dubai stonden er altijd vele mensen voor me...) en slenter door de Blauwe Souq. Alles is te lopen, maar er is ook een hop-on/hop-off bus met diverse routes. Lonkt Dubai? Met bus 304 rij je in korte tijd van Sharjah naar het Dubai City Center (winkelcentrum) en ga vanaf daar verder met de metro.
Stad
  • goed bereikbaar vanaf Dubai
  • ook leuk met kinderen
  • goed openbaar vervoer netwerk
  • veel bezienswaardigheden en musea
  • weinig toeristen
  • Heritage Area niet goed uitgewerkt qua info
  • weinig hotels in de oude stad
  • weinig zebrapaden/oversteekplaatsen voor voetgangers
  • sommige gebouwen/souqs charme verloren door over-renovatie
Review geplaatst op 2020-01-22
10
Verenigde Staten Yosemite NP
vanessavermunt was hier 31 Aug 2019
Nooit geweten dat bomen zo lekker kunnen ruiken! Doe zeker in Yosemite de Sentinel Dome Walk en ruik aan de Jeffreys Pine die daar veel voorkomt. De stam van de boom is (donker)rood met een bruin schors patroon. Zoek een wat grotere scheur in de stam en ruik eraan. Zeker weten dat je een soort karamel-achtige/butterscotch geur zult ruiken. Let op: verwar de Jeffreys Pine niet met de Pondorosa boom. Deze lijkt op de Jeffreys Pine, maar heeft niet dezelfde (sterke) geur en komt veel vaker voor in Yosemite.
Highlight
Review geplaatst op 2020-01-22
8
Sri Lanka Yala Ruhunu NP
kuiken was hier 29 Feb 2016
Sri Lanka is naast alle prachtige culturele schatten ook een prima safari land. Yala NP is zo'n park. Prachtige vogels, natuur en dieren, waaronder de luipaard en olifanten. Wij zijn in 2016 een aantal dagen in het park geweest, logeerden in een tenten camp vlakbij de ingang. En het is juist de ingang die het verschil maakt of je veel ziet, en dan met name luipaarden en veel minder bezoekers tegen komt. wij namen de Katamaguwa ingang. Vraag een gids mee van het park, die brengt je helemaal op plekken waar niemand komt. Wij reden langs paden waar in lange tijd niemand was langs gereden en resulteerde in een avontuurlijke dag met verschillende luipaarden en prachtige vogels.
Highlight
  • Veel dieren en vogels
Review geplaatst op 2020-01-21
8
India majuli
doppie was hier 31 Dec 2018
Majuli is het grootste, bewoonde, riviereiland ter wereld. Het ligt aan de noordkant van de Brahmaputra, de megarivier die Assam in tweeën deelt. Majuli is de thuisbasis van het Neo-Vaishnavisme, een monotheïstische variant van het hindoeïsme die Vishnu als de hoogste vereert. Verspreid over het eiland liggen zo'n 20 satra's waar deze godsdienst wordt beleden en onderwezen. Het merendeel zijn 'gewone' kloosters waar monniken een eenvoudig leven leiden. Een aantal heeft zich toegelegd op culturele activiteiten. Zo is het kleine Chamaguri Satra leverancier van maskers die worden gebruikt bij toneel- en dansvoorstellingen die door andere satra's worden verzorgd. De makers geven graag een demonstratie van hun kunnen; wij hebben gefascineerd zitten kijken hoe ze met simpele middelen zeer expressieve, bewegende, koppen maken. Ter plekke kun je het beste informeren of en waar een voorstelling te zien is. Een goede tijd om Majuli te bezoeken is eind januari/ begin februari als een groot cultureel festival op het eiland gehouden wordt. Majuli is over land bereikbaar via de noordelijke route maar veel leuker is om vanaf Jorhat op de zuidoever de ferry te nemen. Auto's worden tot op de millimeter naast elkaar geplaatst op de smalle boten. Brommers en motoren gaan op het dak van de kajuit en elke vrije plek wordt gevuld met allerhande goederen. Dit alles gebeurt zoals overal in India uitermate 'gestructureerd'. Accommodatie is beperkt tot homestays en een resort van de staat.
Regio
  • Mooie natuur
  • Overtocht per ferry
  • Cultuur van de Satra's
  • Accommodatie beperkt
Review geplaatst op 2020-01-21
9
Chili Patagonie
saskiahamminga was hier 31 Dec 2015
Een van de meest bijzondere plekken waar ik ooit ben geweest: Isla Magdalena in het uiterste Zuiden van Chili. Vanuit Punta Arenas boek je eenvoudig een boottocht naar dit eilandje Isla Magdalena, op zo’n 35 km afstand van deze stad. Kaartjes kun je onder andere kopen bij het tourist office. Het is zo'n 2 uur varen over de Straat van Magellaan, waar het flink kan spoken. Isla Magdalena is een klein eiland en een National Park, waar maar liefst zo’n 120.000 pinguïns leven en broeden. Met name tussen de maanden oktober en maart zijn hier veel pinguïns te zien. We kunnen onze ogen niet geloven; het strand staat vol pinguïns! We mogen een uur rondlopen op het eiland. Er loopt een pad, dat is afgezet door touwen, zodat je niet in de holen stapt waar de pinguïns hun nest hebben. Verder is het niet bewoond, er staat alleen een vuurtoren met een huisje. Zover je kijkt: pinguïns…We zien schattige donzige kuikens, vrolijk langs waggelende volwassen pinguïns, overal om ons heen. We lopen rond met een enorme glimlach op ons gezicht: wat een bijzondere plek! Na een tijdje rondlopen gaan we op de grond zitten en kijken rustig hoe de dieren zich gedragen en rondhobbelen. Een moeder en kuiken komen ook nog even nieuwsgierig ons bekijken en waggelen langzaam langs. Met pijn in ons hart stappen we na een uur weer op de boot. Wat een goede beslissing om Isla Magdalena te bezoeken; deze tocht was echt een geweldig en onvergetelijk einde van onze prachtige reis door Chili.
Regio
  • Laagdrempelige manier om veel pinguins te zien als je geen geld en tijd hebt om naar Antarctica te gaan
  • Prachtig gebied
  • Als in een National Geographic Docu...
  • Veel pinguins!
  • Vooral tussen oktober en maart geschikt om te bezoeken
  • Het kan onstuimig weer zijn in dit gebied
Review geplaatst op 2020-01-21