Schrijf een review

We zijn op zoek naar reviewers met een Columbus-factor. Vanaf nu kan je zelf een review schrijven om andere reizigers te inspireren voor hun volgende reis! Schrijf een persoonlijke recensie over een plek waar je op reis bent geweest. Dat kan een land, regio of stad zijn. Of een nationaal park, een bar, een waterval, een hotel etc.

Staat jouw stad, regio of bezienswaardigheid er nog niet tussen?
Kies dan eerst een bestaande bestemming. Daarna kun je jouw stad, regio of bezienswaardigheid toevoegen.

10
Verenigde Arabische Emiraten Sharjah
vanessavermunt was hier 01 nov 2019
Ik ben 5 volle dagen in Sharjah geweest en heb me geen moment verveeld. Het is het 3e grootste Emiraat, na Abu Dhabi en Dubai, en ik voelde me er meteen thuis. Hier geen chique Emirati met Ferrari's, maar het gewone volk. Veel grote en groene parken (de meeste bewaakt en omheind) om ongestoord in te kunnen wandelen/hardlopen. Flaneren langs de eindeloze boulevard. Veel musea en bezienswaardigheden. Ook voor kinderen is er genoeg te doen: grote speeltuinen, leuke musea en het pret-en waterpark op het Island of Legends (Al Montazah park). Bezoek de Rain Room, een heel aparte ervaring, ga een stuk verrukkelijke dadeltaart eten met verse kardemom thee bij het Arabian Teahouse. Koop lekkernijen (dadels met chocolade!) of vers fruit in de Souq al Jubail of neem een ijsje gemaakt van kamelenmelk in de ijssalon aan de ingang van Hotel al Bait. Geniet van het mooie Islamitische Museum, bezoek de Al Noor Mosque (open voor niet-moslims op ma.+do.ochtend v.a 10u) en het Al-Noor Island met de vlindertuin (ik was er op vrijdagochtend en zowat alleen). Ga ontbijten of lunchen bij het bij de locals populaire Beit Setti aan het Qasba kanaal. 's Avonds sta je vooraan bij de fontein voorstelling (in Dubai stonden er altijd vele mensen voor me...) en slenter door de Blauwe Souq. Alles is te lopen, maar er is ook een hop-on/hop-off bus met diverse routes. Lonkt Dubai? Met bus 304 rij je in korte tijd van Sharjah naar het Dubai City Center (winkelcentrum) en ga vanaf daar verder met de metro.
Stad
  • goed bereikbaar vanaf Dubai
  • ook leuk met kinderen
  • goed openbaar vervoer netwerk
  • veel bezienswaardigheden en musea
  • weinig toeristen
  • Heritage Area niet goed uitgewerkt qua info
  • weinig hotels in de oude stad
  • weinig zebrapaden/oversteekplaatsen voor voetgangers
  • sommige gebouwen/souqs charme verloren door over-renovatie
Review geplaatst op 2020-01-22
10
Verenigde Staten Yosemite NP
vanessavermunt was hier 01 sep 2019
Nooit geweten dat bomen zo lekker kunnen ruiken! Doe zeker in Yosemite de Sentinel Dome Walk en ruik aan de Jeffreys Pine die daar veel voorkomt. De stam van de boom is (donker)rood met een bruin schors patroon. Zoek een wat grotere scheur in de stam en ruik eraan. Zeker weten dat je een soort karamel-achtige/butterscotch geur zult ruiken. Let op: verwar de Jeffreys Pine niet met de Pondorosa boom. Deze lijkt op de Jeffreys Pine, maar heeft niet dezelfde (sterke) geur en komt veel vaker voor in Yosemite.
Highlight
Review geplaatst op 2020-01-22
8
Sri Lanka Yala Ruhunu NP
kuiken was hier 01 mrt 2016
Sri Lanka is naast alle prachtige culturele schatten ook een prima safari land. Yala NP is zo'n park. Prachtige vogels, natuur en dieren, waaronder de luipaard en olifanten. Wij zijn in 2016 een aantal dagen in het park geweest, logeerden in een tenten camp vlakbij de ingang. En het is juist de ingang die het verschil maakt of je veel ziet, en dan met name luipaarden en veel minder bezoekers tegen komt. wij namen de Katamaguwa ingang. Vraag een gids mee van het park, die brengt je helemaal op plekken waar niemand komt. Wij reden langs paden waar in lange tijd niemand was langs gereden en resulteerde in een avontuurlijke dag met verschillende luipaarden en prachtige vogels.
Highlight
  • Veel dieren en vogels
Review geplaatst op 2020-01-22
8
India majuli
doppie was hier 01 jan 2019
Majuli is het grootste, bewoonde, riviereiland ter wereld. Het ligt aan de noordkant van de Brahmaputra, de megarivier die Assam in tweeën deelt. Majuli is de thuisbasis van het Neo-Vaishnavisme, een monotheïstische variant van het hindoeïsme die Vishnu als de hoogste vereert. Verspreid over het eiland liggen zo'n 20 satra's waar deze godsdienst wordt beleden en onderwezen. Het merendeel zijn 'gewone' kloosters waar monniken een eenvoudig leven leiden. Een aantal heeft zich toegelegd op culturele activiteiten. Zo is het kleine Chamaguri Satra leverancier van maskers die worden gebruikt bij toneel- en dansvoorstellingen die door andere satra's worden verzorgd. De makers geven graag een demonstratie van hun kunnen; wij hebben gefascineerd zitten kijken hoe ze met simpele middelen zeer expressieve, bewegende, koppen maken. Ter plekke kun je het beste informeren of en waar een voorstelling te zien is. Een goede tijd om Majuli te bezoeken is eind januari/ begin februari als een groot cultureel festival op het eiland gehouden wordt. Majuli is over land bereikbaar via de noordelijke route maar veel leuker is om vanaf Jorhat op de zuidoever de ferry te nemen. Auto's worden tot op de millimeter naast elkaar geplaatst op de smalle boten. Brommers en motoren gaan op het dak van de kajuit en elke vrije plek wordt gevuld met allerhande goederen. Dit alles gebeurt zoals overal in India uitermate 'gestructureerd'. Accommodatie is beperkt tot homestays en een resort van de staat.
Regio
  • Mooie natuur
  • Overtocht per ferry
  • Cultuur van de Satra's
  • Accommodatie beperkt
Review geplaatst op 2020-01-21
9
Chili Patagonie
hamminga was hier 01 jan 2016
Een van de meest bijzondere plekken waar ik ooit ben geweest: Isla Magdalena in het uiterste Zuiden van Chili. Vanuit Punta Arenas boek je eenvoudig een boottocht naar dit eilandje Isla Magdalena, op zo’n 35 km afstand van deze stad. Kaartjes kun je onder andere kopen bij het tourist office. Het is zo'n 2 uur varen over de Straat van Magellaan, waar het flink kan spoken. Isla Magdalena is een klein eiland en een National Park, waar maar liefst zo’n 120.000 pinguïns leven en broeden. Met name tussen de maanden oktober en maart zijn hier veel pinguïns te zien. We kunnen onze ogen niet geloven; het strand staat vol pinguïns! We mogen een uur rondlopen op het eiland. Er loopt een pad, dat is afgezet door touwen, zodat je niet in de holen stapt waar de pinguïns hun nest hebben. Verder is het niet bewoond, er staat alleen een vuurtoren met een huisje. Zover je kijkt: pinguïns…We zien schattige donzige kuikens, vrolijk langs waggelende volwassen pinguïns, overal om ons heen. We lopen rond met een enorme glimlach op ons gezicht: wat een bijzondere plek! Na een tijdje rondlopen gaan we op de grond zitten en kijken rustig hoe de dieren zich gedragen en rondhobbelen. Een moeder en kuiken komen ook nog even nieuwsgierig ons bekijken en waggelen langzaam langs. Met pijn in ons hart stappen we na een uur weer op de boot. Wat een goede beslissing om Isla Magdalena te bezoeken; deze tocht was echt een geweldig en onvergetelijk einde van onze prachtige reis door Chili.
Regio
  • Laagdrempelige manier om veel pinguins te zien als je geen geld en tijd hebt om naar Antarctica te gaan
  • Prachtig gebied
  • Als in een National Geographic Docu...
  • Veel pinguins!
  • Vooral tussen oktober en maart geschikt om te bezoeken
  • Het kan onstuimig weer zijn in dit gebied
Review geplaatst op 2020-01-21
10
Verenigde Staten white-sands-np
Willemien was hier 01 okt 2019
Het White Sands National Monument is een uniek mooi duingebied van 275 vierkante mijl van spierwitte fijne gipskristallen en niet zoals de naam doet vermoeden van zand. Het is een uniek landschap in de wereld. In de duinen zijn diverse korte trails uitgezet die heel goed te bewandelen zijn. Wil je de duinen ongerept zien kies dan voor de wat langere Alkali trail van 8 km. De witte gipsduinen zijn onbeschrijflijk wit in de felle zon en de lucht daarboven fel blauw. De trails zijn goed aangegeven zodat je niet kunt verdwalen. Voor de langere trail is wel een beetje conditie nodig want het gaat duin op en duin af. Het gips heeft een redelijk vaste structuur en er is goed op te wandelen. Neem voor de wandelingen voldoende water mee en bescherm je hoofd, huid en de ogen tegen de felle zon. Aan te raden is het visitorcentrum te bezoeken, waar je o.a. een video over het park kunt bekijken. Tevens kun je hier het ranger programma bekijken. Geen zin in wandelen, geen probleem, het uitzicht vanaf een duin is al geweldig. Voor kinderen zijn er sleetjes te huur zodat zij van de duinen kunnen roetsjen. Er zijn voldoende beschutte picknicktafels. Het park ligt dicht bij de plaats Alamogordo in New Mexico waar voldoende overnachtings- en eetgelegenheden zijn. De entree is 25 dollar per voertuig. Aan te raden is een America the Beautiful pas aan te schaffen ad 80 dollar waarmee je alle nationale parken kunt bezoeken en deze pas is een jaar geldig.
Regio
  • ook voor kinderen erg leuk
  • uitgezette wandelingen
  • uniek landschap
  • geen
Review geplaatst op 2020-01-19
9
China fujian
corriedewinter was hier 01 apr 2019
Tijdens een rondreis in de provincie Fujian kom je veel typische 'tulou'(aarden huizen) tegen. Deze tulous waarvan er hier al 32 staan, dienden in vroeger tijden voor het Hakkavolk als bescherming tegen indringers. Een aantal tulous zijn opengensteld voor bezoekers, het is er erg druk met vooral Chines toeristen. Veel leuker is het om in een toulou te logeren. Wij kozen voor de Yuqing tulou in Chuxi. Er zijn 34 eenvoudige gastenkamers, met eigen badkamer. Bij de tulou is een restaurant waar lekkere (vegetarische) maaltijden geserveerd worden. In dit dorp logeer je echt weg van de massa, omdat het moeilijk is om er te komen (je steekt een riviertje over) en je bovendien nog veel moet klimmen. Overdag maak je lange wandelingen in de bergen waar je (bijna) niemand tegenkomt. Vooral ’s avonds is het rustig in het dorp. Wij genoten van het dagelijks leven in de tulou met eindeloos veel thee en een feestelijke marionettenvoorstelling in de avond. Afstand: 3 uur 10 min met de auto vanaf Xiamen Airport. Prijs €23
Accommodatie Highlight
  • veel contact met locals
  • originele locatie
  • kan overdag druk zijn met Chinese toeristen
Review geplaatst op 2020-01-18
10
Vietnam Noord Vietnam
Huff was hier 01 jul 2019
In het hoge noorden van Vietnam (district Dong Van , provincie Ha Giang) is er de Lung Cu vlaggetoren. Hij is 33 meter hoog en heeft een vlag van 54 m2 , wat het aantal aan minderheden in Noord Vietnam symboliseert. Je moet wel een hoge trap met veel treden op om eerst op een plateau te komen , om weer verder via een trap in de toren helemaal bovenin te komen, maar dan heb je ook wat. Een prachtig uitzicht tot in China toe en over de dorpjes van de minderheden (Mong en Lolo) die je ook kan gaan bezoeken. Een bezoekje meer dan waard.
Regio
  • geen of weinig toeristen.
  • leuke dorpjes in de omgeving.
  • Prachtig uitzicht.
  • vele traptreden om boven te komen.
Review geplaatst op 2020-01-16
10
Frankrijk Normandie
aticketto was hier 01 okt 2019
Op 6 juni 1944 landde de grootste strijdmacht in de geschiedenis op de stranden van Normandië en Operatie Overlord was ingezet. Ook wel bekend als D-Day. De invasie van Normandië was het keerpunt in de Tweede Wereldoorlog, maar er werd een bijzonder hoge prijs voor betaald. En dat is vandaag de dag nog steeds merkbaar als je de stranden, begraafplaatsen en musea bezoekt. Op de verschillende locaties bij de stranden staan wat infoborden maar als je er wat meer van wilt weten zou ik me van te voren inlezen. De films The Longest Day, Saving Private Ryan of Band of Brothers geven ook een zeer goede indruk. Point du Hoc (Omaha Beach) vond ik de indrukwekkendste. En de overblijfselen van de kunstmatige haven Mulberry bij Arromanches (Gold Beach) zijn erg interessant. Er zijn genoeg musea om uit te kiezen. Van 360 graden bioscoop tot een museum in een echte bunker. De meeste musea laten de plaatselijke gebeurtenissen zien maar Museum Overlord brengt alles in beeld. Batterie de Longues is een reeks van bunkers bij het kustplaatsje Longues su Mer. In de bunkers staan kanonnen die de stranden konden bereiken en dus gebruikt konden worden tijdens D-Day. De bekendste begraafplaats is de Amerikaanse. Er liggen meer dan 9000 soldaten begraven die elk worden herdacht door een wit kruis op het graf. In Bayeux kun je de Britse Commonwealth begraafplaats bezoeken en bij La Cambe is de grootse Duitse begraafplaats.
Regio
  • Een groot openlucht museum
  • Makkelijk bereikbaar
  • Buiten het hoogseizoen is het rustig
Review geplaatst op 2020-01-15
9
Singapore
kimmel was hier 01 jan 2020
Wil je Singapore eens op een andere manier verkennen, huur dan een fiets en ga er met een ervaren gids op uit. Een zogenoemde 'bike & bites (private) tour' is absoluut aan te raden. Al fietsend richting Chinatown, Little India, Kampung Glam en geniet van al het heerlijke eten, óók zeker voor de vegetariër! Ondertussen vertelt je gids alle ins&outs van Singapore. Niet goedkoop, maar wel een hele belevenis!
Land
Review geplaatst op 2020-01-11
9
Indonesië kawah-ijen
Dianadm was hier 01 jul 2018
De Ijen vulkaan op het Indonesische eiland Java is een natuurspektakel van formaat. Uniek door zijn metershoge blauwe vlammen (komt slechts op 2 plaatsen in wereld voor), het zuurste kratermeer ter wereld en de zwaveldragers die het zwavel aftappen en twee keer per dag 80 kilo zwavel omhoog brengen in rieten manden die ze aan een stok op de schouder dragen. De beklimming van de Kawah Ijen is pittig vanwege de hoogte (2250m) en de steilheid van de paden en het nachtelijk uur. De vulkaan is bereiken vanuit de omliggende dorpjes en het eerste deel gaat door een tropisch bos. Daarna begint de klim naar de kraterrand, ongeveer een kilometer steil omhoog en in het pikkedonker daal je af in de krater. Geen pad, dus puur op gevoel gaan ga je steen voor steen naar beneden. De gasmaskers die hier verplicht zijn, zijn geen overbodige luxe, evenals een gids die op de juiste momenten met zijn zaklantaarn bij schijnt. Ruim een uur later sta je ín de krater, middenin het meest onaardse schouwspel dat je ooit gezien hebt. Onderin de krater wordt het blauwe vuur zichtbaar dat alleen ’s nachts te zien is, een betoverend gezicht omdat de vlammen lijken te dansen. Een uur later, nog in het donker, klim je weer omhoog en zittend op de kraterrand zie je het langzaam licht worden en kun je genieten van een weergaloze zonsopgang. Ik vond dit echt één van de hoogtepunten van mijn bezoek aan Java en de inspanning voor de volle 100% waard. Een aanrader voor wie van avontuur houdt.
Activiteit Excursie Natuurgebied Highlight
  • avontuurlijke hike
  • natuurspektakel, uniek in de wereld
  • adembenemende zonsopkomst
  • nog niet overspoeld door toeristen
  • zwaveldampen, gasmasker verplicht
  • pittig, niet voor iedereen weggelegd
Review geplaatst op 2020-01-05
9
Verenigde Staten Yellowstone NP
CorrieKetelaar was hier 01 jul 2019
Dit park verdient het om op ieders bucketlist te staan. Wanneer je een rondreis VS maakt dan mag je Yellowstone NP zeker niet overslaan. Dit is niet alleen “a place to be” maar ook zeer zeker “a place to see”, zelden zo iets moois gezien. Dit park heeft zoveel te bieden! Alleen al met betrekking tot het wildlife, zoals een Elk kudde, bizons, zwarte beren, grizzly beren en adelaars. Geloof het of niet, maar we hebben al deze dieren in de 3 dagen die we er verbleven gespot, alleen de wolven lieten zich niet zien. Daarnaast is dit park ook heel kleurrijk met zijn warmwaterbronnen en geisers waar je langs kunt wandelen en op bepaalde tijdstippen ziet spuiten, een echt spektakel, wat een natuurkracht! En niet te vergeten de Canyon, waar je mooie hikes kunt maken langs de south rim en Uncle Tom’s Trail, alwaar je onderaan gekomen een fantastisch uitzicht hebt op de canyon. Onvoorstelbaar wat er allemaal door de jaren heen door natuurkrachten kan ontstaan. En dan nog een pluim voor de expositie in het visitor center in Old Faithful, deze is ontzettend goed verzorgd en interessant.
Highlight
  • Mooie kleuren in het landschap
  • Goede mogelijkheden om wildlife te spotten
  • Fantastisch park
  • In de zomermaanden erg druk
Review geplaatst op 2019-12-30
9
Frankrijk rouen
neretslok was hier 01 sep 2017
Rouen is zo’n stad waarvan veel mensen de naam wel kennen, maar er nooit komen. Vaak rijdt men voorbij op weg naar Bretagne of het zuiden. Wij hebben er twee dagen voor uitgetrokken en het werd een ware verrassing. Rouen (120.000 inwoners) is de historische hoofdstad van Normandië met de nadruk op historie. De binnenstad is één groot openluchtmuseum met kasseien straatjes, intieme pleintjes, middeleeuwse huizen en indrukwekkende kerken (Onze Lieve Vrouwkathedraal en Saint-Maclou). Er zijn bijzonder veel terrasjes en restaurants. Een wandeling door deze bruisende stad is een aanrader. Je komt ongetwijfeld op de Rue des Gros Horloge terecht, een gezellige winkelstraat. Deze gezellige straat vol leuke winkels en prachtige vakwerkhuizen is dé blikvanger van Rouen. Bijna op het eind ligt le Gros Horloge een fraaie poort met klok. Het astronomisch uurwerk dateert uit 1389 en daarmee één van de oudste in Frankrijk. Doorwandelend, langs de indrukwekkende kathedraal, die tussen de 13e en 16e eeuw is gebouwd, kom je op de Vieux Marché, een groot gezellig plein. Dit is de plaats waar in 1431 Jeanne d'Arc werd veroordeeld en op de brandstapel werd gedood. De sfeer in oud Rouen is goed. Wij hadden een hotel aan de Seine, even buiten het centrum, met prima vervoer naar de stad. Van een bezoek aan deze mooie stad zul je beslist geen spijt krijgen.
Stad
  • Goede sfeer
  • Veel te zien
  • Fantastische fotogenieke entourage
  • Geen echte minpunten
Review geplaatst op 2019-12-30
9
Nederland drents-friese-wold
karinm was hier 01 nov 2019
De regio waar Drenthe, Friesland en Overijssel aan elkaar grenzen is een goed bewaard geheim. Je ervaart rust wanneer je hier verblijft, met een prachtig wandel- en fietsgebied binnen handbereik. Wij verbleven op de grens van Overijssel en Friesland in een alleraardigst tot vakantiehuis verbouwd kerkje, www.westerkerkje. nl Van daaruit hoef je maar de weg over te steken en je bent op Landgoed Eese, waar je op je wandeling grafheuvels vindt die meer dan 30.000 jaar geleden gebouwd zijn. Ook zijn er overblijfselen van karrensporen gevonden uit de Middeleeuwen, die aangeven dat hier een handelsroute was. Iets verder weg kun je heerlijk uitwaaien bij de heidevelden van het Drents-Friese Wold. Parkeer je auto op de parkeerplaats op de Canadaweg bij het Aekingerzand en loop zo de Kale Duinen op, waar je je route deelt met grazende schapen. Vlakbij is ook het museumdorp Orvelte, met oude boerderijtjes en een aantal bijzondere winkeltjes. En ook heel leerzaam om te bezoeken: Museum de Proefkolonie in Frederiksoord, waar verteld wordt over de tijd dat arme stedelingen naar Drenthe werden gehaald om te werken in de veenkoloniën om zo in hun levensonderhoud te voorzien; naderhand kun je een fietstocht of wandeling maken en zo de tijd van weleer beleven.
Regio
  • Gezellig museumdorp Orvelte
  • Leerzaam museum in Frederiksoord
  • Wandelen over de heide
  • Rust en ruimte!
  • Eigen vervoer noodzakelijk
Review geplaatst op 2019-12-29
9
Noorwegen folgefonna-glacier
hamminga was hier 01 jul 2018
In Folgefonna National Park, in de Noorse provincie Hordaland, kun je prachtig wandelen. Voor de beetje geoefende wandelaar is de tocht richting de Botnabrea Glacier een aanrader. Om bij het begin van de wandeling, die zeker 3 uur duurt (enkele reis...), te komen rij je eerst een prachtige route over kronkelweggetjes door een werkelijk schitterend berglandschap. Je waant je hier alleen op de wereld, zo rustig is het. We moeten op de weg alleen oppassen voor overstekende schapen, die je dan brutaal aankijken "wat doe jij hier?". Aan het eind van de weg, bij een electriciteitscentrale (Jukla Power Plant) parkeren we de auto en beginnen vol goede moed aan de tocht. Rugzakje op, proviand mee. In een boek dat in een klein houten kastje op een paal ligt moeten we onze naam schrijven en welke datum we zijn gaan wandelen. Just in case... De wandeling begint vrij vlak, maar als snel wordt de route erg steil en klimmen we sommige stukken op handen en voeten. Het is moeilijk het pad te vinden en we vervolgen de route vooral op gevoel. Onze zoon vindt het prachtig, maar wij vinden het op een een gegeven moment toch wel een beetje gevaarlijk worden. Na 1,5 uur klimmen rusten we uit naast een sneeuwveld, maken een paar mooie foto's, en gaan dan toch maar terug. Helaas hebben we de Botnabrea Glacier dus niet van dichtbij gezien...Maar wat een prachtige tocht! Dus mocht je die kant op gaan: doen en graag een foto van de Botnabrea gletsjer maken voor ons...
Accommodatie Activiteit Wandelroute Fietsroute Highlight Blog Autoroute Natuurgebied
  • Voor de geoefende wandelaar een leuke tocht
  • Avontuur!
  • Je voelt je alleen op de wereld
  • Prachtig berglandschap
  • Het weer kan snel omslaan, let op!
  • De route is best steil en soms lastig te vinden
Review geplaatst op 2019-12-20