Schrijf een review

We zijn op zoek naar reviewers met een Columbus-factor. Vanaf nu kan je zelf een review schrijven om andere reizigers te inspireren voor hun volgende reis! Schrijf een persoonlijke recensie over een plek waar je op reis bent geweest. Dat kan een land, regio of stad zijn. Of een nationaal park, een bar, een waterval, een hotel etc.

Staat jouw stad, regio of bezienswaardigheid er nog niet tussen?
Kies dan eerst een bestaande bestemming. Daarna kun je jouw stad, regio of bezienswaardigheid toevoegen.

8
Nicaragua
silver was hier 01 feb 2018
Nicaragua een bezoek waard   Meestal worden reizen naar Nica aangeboden in combinatie met andere landen. Vaak heb je dan iets van 3 tot 6 dagen max. in Nica. Even Granada, Leon en wat dagen aan de kust of het eiland Ometepe, en dan weer verder. Jammer (vind ik) Nica heeft zoveel te bieden. Natuurlijk zon, zand en zee, maar ook diversiteit in natuur en cultuur. De kust of de bergen, droge landschappen en zelfs nevelwouden. De natuur van Costa Rica vind je ook in Nicaragua. Met zijn bewogen geschiedenis is er veel verschil per gebied dat je bezoekt.. Er zijn pracht steden te bezoeken die allen een andere beleving geven. Van rust tot hectisch. De hoofdstat is een stad die over kan slaan ga meteen naar Granada of een andere plek. Verplaatsen kan met de bus, zeer goedkoop maar let wel op je bagage die moet op het dak. Taxi kan ook goed en betaalbaar maar zorg voor een met je juiste papieren. Je wil niet ergens in de middel of weet ik waar stranden, tijdens een politie controlle. Slaapplaatsen zijn er ook in alle prijs en luxe kategorien te krijgen. Met andere woorden Nica heeft het allemaal. Ben je een strandliefhebber een natuur of cultuur freak bezoek Nicaragua eens, en het heeft ook nog eens heel vriendelijke inwoners. 
Land
Review geplaatst op 2018-03-17
8
Costa Rica Manuel Antonio NP
baatjes was hier 01 aug 2010
Tijdens onze Costa Rica-reis hebben wij ook Manuel Antonio NP bezocht. We gingen hier voornamelijk heen omdat je in het park mooie stranden hebt en je na een hike een heerlijk verkoelende duik kunt nemen. Dit is ook zo, maar zo idyllisch als het klinkt, vonden wij het niet. Allereerst kun je niet tegelijk het water in aangezien er brutale wasberen op je spullen uit zijn. Als je ze een beetje uit de buurt van je spullen wilt houden, kijken ze je aan met een blik van: wat zeur je nou? Jammer dat wild zo wordt beïnvloed door de mens, maar ook hilarisch om te zien. Het zijn echte schooiers. Wat wij minder vonden, is dat er veel Amerikanen in het park liepen. Manuel Antonio NP is een gemakkelijk begaanbaar park en Amerikanen kiezen dit gebied als standplaats en doen van hieruit allemaal excursies naar de bekende gebieden in Costa Rica. Maar eerlijk is eerlijk: het park is prachtig met z'n hagelwitte stranden en grote diversiteit aan wild, dat zich ook nog eens gemakkelijk laat bekijken (omdat ze aan mensen gewend zijn).
Highlight
 • Hagelwitte stranden
Review geplaatst op 2018-03-15
9
Oezbekistan Samarkand
Graaf was hier 01 sep 2017
De mooiste stedentrips maak je in Oezbekistan, want hier ga je niet heen voor het natuurschoon, maar alleen voor de cultuur, de indrukwekkende geschiedenis van de oude Zijderoute. Hier vind je de mooie sprookjesachtige steden zoals beschreven in de sprookjes van 1001 nacht. Samarqand spant de kroon, deze voormalige hoofdstad van het machtige Rijk van Amir Temur in de 14de en 15de eeuw, heeft een enorme pracht aan de mooiste met majolica betegelde bouwwerken. Als 2de en 3de staan de oude binnenstad van Bukhara, en Khiva met zijn geheel ommuurde centrum op de lijst. Er is hier zó veel moois te zien, je raakt niet uitgekeken. Al deze steden staan dus ook op de Unesco Werelderfgoedlijst. In Buchara en Khiva kun je alle moois makkelijk te voet bereiken. Samarqand is groter, hier kun je je voeten wat sparen door heel gemakkelijk taxi’s nemen voor slechts een paar dubbeltjes per rit, ook kun je met een electro-bus Tashkent Avenue op en neer voor ca. 10 cent per rit.
Stad
 • alle bezienswaardigheden keurig onderhouden
 • prettige stad om te vertoeven
 • veel souvenirverkopers in medressa's
Review geplaatst op 2017-10-03
10
Litouwen Vilnius
heleenwesterman was hier 07 okt 2017
We twijfelen. Is het gebouw wel open? Van buiten kijken we door de grote glazen puien naar binnen en zien niemand. We zien ook geen kunstwerken hangen, maar volgens onze gegevens moest dit wel de National Gallery of Art zijn. We trekken onze stoute schoenen aan en gaan naar binnen. De dame bij de receptie spreekt slecht Engels, maar kan ons wel duiden dat we de galerie kunnen bezoeken. Snel kopen we een kaartje, dat slechts 1,80 euro kost. We betreden de expositieruimte en zijn op slag betoverd. Niet alleen door de prachtige kunstwerken, maar ook door de stilistische architectuur van het gebouw. Het museum zelf toont een overzicht van de Litouwse kunst vanaf de 20ste eeuw. Elke zaal vertegenwoordigt een periode en op informatieborden wordt een uitgebreide uitleg gegeven over de belangrijkste invloeden van die tijd. Alhoewel het museum al in 2009 is geopend, is het nog steeds niet opgenomen in de Lonely Planet. Erg jammer, want Litouwse kunstenaars zijn wereldwijd actief. Zo maakten we in Penang (Maleisië) al kennis met Ernest Zacharevic. Hij is de man achter al die befaamde muurschilderingen. En regelmatig zijn er exposities van Litouwse kunstenaars in Nederland. Een uitgebreidere overzicht van onze highlights in Vilnius is te lezen op mijn website.
Stad
 • mooi overzicht van Litouwse kunst
 • Architectuur van gebouw is prachtig
 • Entreeprijs is slechts 1,80 euro
 • Heldere informatie over de kunstenaars
 • De medewerkers spreken beperkt Engels
Review geplaatst op 2017-10-07
10
Roemenië
aticketto was hier 12 okt 2017
Corvin Castle (Roemeens: Castelul Corvinilor) is een gotische burcht. De bouw van dit kasteel begon in de 15e eeuw met een oude nederzetting als uitgangspunt. Afhankelijk van de koningen en edelen die hier wonen, veranderde dit kasteel zijn uiterlijk. Je begint het bezoek door een lange houten brug over te steken en eenmaal in het kasteel kom je bij de kassa. De entree is ongeveer € 6, afhankelijk van het seizoen. De weg door het kasteel is makkelijk te vinden als je de voorgestelde route volgt. Ook zijn er panelen geplaatst zodat je ziet waar je bent en waar de ruimte voor diende. In het kasteel zijn een aantal fresco's uit de 15e tot 17e eeuw te zien. Op de binnenplaats is een waterput van 30 meter diep. Vergeet ook zeker niet aan de achterkant even de brug over te steken. Naar mijn mening is het kasteel vele malen mooier dan kasteel Bran (ook wel het kasteel van Dracula genoemd) en ook een stuk rustiger. De meeste rondreizen hebben dit kasteel niet in hun programma.
Land
 • Schitterend kasteel
 • Heel goed individueel te bezoeken
 • Prachtige locatie
 • Goed bereikbaar met auto
 • Populariteit neemt snel toe
Review geplaatst op 2017-10-12
8
Zwitserland
schenkel was hier 15 mrt 2018
Wat een geweldige belevenis wandelen over een hangbrug.Deze hangbrug die pas een paar jaar geopend is en wat een uitkomst is voor de vele wandelaars en fietsers .Dit omdat hij verschillende gebieden verbind met elkaar.. Deze brug is ook gangbaar voor mensen in een rolstoel wat best uniek is. Je moet geen hoogtevrees hebben want je hangt ongeveer 92 meter boven de grond.Deze brug is 280 meter lang en best een flinke tippel. Maar echt goed tedoen
Land
 • Je mag er gratis gebruik van maken
 • Gratis parkeren
 • Ook voor mensen in een rolstoel
 • Schitterend uitzicht,middenin de natuur
 • Klein restaurantje aanwezig
 • Toiletten in de buurt
 • ligt wel afgelegen
Review geplaatst op 2018-03-15
8
India Goa
barga was hier 01 nov 2008
Voorafgaand aan het jaarlijkse Feast of St. Francis Xavier in old Goa verzamelen de locals zich in en rond de kerk. Er wordt eten en drinken meegenomen en iedereen gaat gezellig bij elkaar zitten. Normaal is Old Goa een spookstad zonder bewoners met lege kerken, maar ten tijde van dit festival komen er duizenden Indiërs naar deze plek om samen in de Basilica de bom Jesus de overblijfselen van St. Francis Xavier te gedenken op zijn sterfdag. Uren staan ze in de rij om de basiliek in te mogen. Na de plechtigheden in de Basiliek en in de open lucht wordt er uitgebreid gepicknickt, waarna iedereen richting kermis gaat. Het is absoluut een belevenis om hier naar toe te gaan; er zijn weinig toeristen en het geduld en de devotie van de Indiërs is indrukwekkend. Je wordt als buitenlander overigens hartelijk begroet en bent meer dan welkom.Wij waren er enkele dagen na de aanslagen in India in 2008 en hierdoor waren de veiligheidscontroles extreem aanwezig met overal lange rijen als gevolg.
Regio
 • Uniek religieuze happening
 • India in volle glorie
 • Extreem druk
Review geplaatst op 2017-09-30
8
India Karnataka
barga was hier 01 nov 2008
Badami is een must als je in Karnataka bent. het is een authentiek stadje in ene gebied vol cultuur en historie. De cave temples van de stad zijn zeer de moeite waard, maar ook een trip naar de sight in de omgeving is een must (o.a. tempelstad Pattadakal(Unesco).
Regio
 • Authentiek
 • Culturele rijkdom
 • Slecht eenvoudige accomodatie beschikbaar
Review geplaatst op 2017-09-30
10
Rusland Sint Petersburg
sidonius was hier 01 feb 2013
Sint Petersburg is de tweede stad van Rusland. Een stad die vanuit historisch oogpunt tot de verbeelding spreekt. Ik zie dan vooral een winters St. Petersburg voor me, en dus gingen we in februari. Er lag verse sneeuw, zoals bedoeld. Dan is St. Petersburg als een sprookje. Het centrum heeft een architectuur en stedenplan dat is geïnspireerd op de grachtengordel in Amsterdam. Tsaar Peter de Grote is hiervoor verantwoordelijk. Met bevroren stadsgrachten en een grotendeels bevroren Neva, de rivier waaraan St. Petersburg is gebouwd, is de stad in de winter betoverend mooi. Natuurlijk bezoek je de culturele hoogtepunten zoals de Hermitage (Winterpaleis van de tsaar), de prachtige kerken en kathedralen, de musea. En de beroemde metro (lijn rood!) met zijn schitterende Art Deco stations is een must. Maar om de sfeer en de geschiedenis van de stad te proeven en te begrijpen vind ik de stadswandeling langs de helden en sporen uit de romans van de schrijvers Dostojevski en Pushkin een aanrader buiten de gebaande paden. Je komt dan op plekken waar je anders niet zou komen. Een balletvoorstelling bijwonen in het Mariinskytheater mag niet aan je lijstje ontbreken. Een leuk alternatief is een voorstelling in het intieme en prachtige Hermitagetheater in de Hermitage. Ga je liever in de zomer naar St. Petersburg? Maak dan de bruisende Witte Nachten mee in juni/juli, als het maar niet donker wordt. Dan wordt er ook het Witte Nachten Festival gehouden met veel dans en muziek.
Stad
 • Interessante cultuur en geschiedenis
 • Prachtige kathedralen en kerken
 • Hoogtepunt: de Hermitage
 • In de voetsporen van Dostojevski
 • Bijzondere sfeer in de winter én de zomer
 • De mooiste metro ter wereld
 • Geen minpunten
Review geplaatst op 2017-09-30
8
Laos Luang Prabang
barga was hier 01 nov 2007
Luang Prabang is een serene plaats, die op de werelderfgoedlijst van de Unesco stata. De religieuze sfeer is alom aanwezig. Overal zijn tempels en monniken. Ondanks het feit, dat er aardig wat toeristen komen heeft de stad zijn unieke karakter weten te behouden.
Stad
 • Wereld erfgoed
 • Meer toerisme dan elders in Laos
Review geplaatst op 2017-09-30
8
Italië Milaan
sidonius was hier 01 apr 2015
Milaan heeft de naam een modestad te zijn. De stad heeft echter veel meer te bieden en is zeker de moeite waard om een stedentrip naar toe te ondernemen. De stad op zichzelf is misschien niet de mooiste van Italië - zeker niet - maar er zijn verrassende bezienswaardigheden. Alsof je in Milaan verschillende mooie dingen uit andere Europese steden bij elkaar hebt. Zo is er het prachtige Centraal Station van de Italiaanse spoorwegen. Een station met fraaie mozaïekvloeren en mooie architectuur. Het doet denken aan het mooie station van Antwerpen. Klim naar het dak van de Dom (Duomo) en geniet van het uitzicht over de stad. Maak mooie foto´s van alle details die je op dat dak van het gebouw binnen handbereik hebt. Zoek in de hete zomer verkoeling in de groene long van Milaan, het centrale Parco Sempione met de prachtige Arco de Pace (Vredesboog) die veel weg heeft van een combinatie van de Arc de Triomph en de Brandenburger Tor. 's Avonds is het genieten in de gezellige wijk Navigli met de vele restaurantjes en terrasjes aan het water; het "Quartier Latin" van Milaan. En als je dan toch ook nog je garderobe wilt uitbreiden is de Galleria Vittorio Emanuele en omgeving de wijk waar je moet zijn voor de laatste mode of gewoon om je ogen uit te kijken naar het shoppende publiek. Ben je tenslotte toe aan wat rust en stilte, denk dan eens aan een bezoek aan het Cimitero Monumentale, een grote begraafplaats waar veel beroemde Italianen begraven liggen.
Stad
 • Veel mooie bezienswaardigheden
 • Minder toeristisch dan andere grote steden
 • Stad als geheel oogt wat rommelig
Review geplaatst op 2017-09-30
9
Laos Noord Laos
barga was hier 01 nov 2007
Een trekking langs de bergstammen van Noord-Laos is een bijzondere ervaring in een ongerept gebied. De bevolking is puur en zeer toegankelijk. Het bergachtige gebied is prachtig en gevarieerd. Uit het niets duiken de dorpjes van de diverse stammen op. In enkele dagen hebben we wandelend en per boot diverse stammen bezocht, sommigen in traditionele kledij, anderen in hun dagelijkse kloffie, zoals de oma op de foto. Toerisme stond destijds nog in de kinderschoenen, wegen waren slecht en onverhard, de ervaring daardoor des te puurder. Dit jaar gaan we terug naar Laos. We zijn benieuwd of de cultuur bewaard is gebleven.
Regio
 • Traditionele bergstammen
 • Deels moeilijk terrein
Review geplaatst op 2017-09-30
9
Cambodja Centraal Cambodja
afpmvannunen was hier 01 jun 2008
Heb eigenlijk maar twee steden in Cambodja bezocht Phon Phen en Siem Reap, beide voor de diverse excursies die vanuit deze steden makkelijk te bezoeken zijn zoals het Tuol Slengmuseum en de killing fields in Phnon Phen. Het wordt afgeraden om hier met kleine kinderen naar toe te gaan en met ouderen die zeer snel geëmotioneerd zijn aangezien het beide zeer indrukwekkende plekken zijn. Vanuit Siem Reap is het makkelijk om naar het tempelcomplex Angkor Wat te gaan. Ikzelf heb gekozen voor een twee dagen pas maar je kunt kiezen voor 1,2, of drie dagenpas. Voor mij was 2 dagen voldoende.
Regio
 • prima uitvalsbasis voor excursies
 • mooi landschap
 • mooie steden
 • Toeristisch
Review geplaatst op 2017-09-30
8
Laos Noord Laos
barga was hier 01 nov 2007
In Laos kom je op elke lokale markt wel een bijzonder uitgedoste dorpeling tegen. dat is één van de vele mooie en bijzonder kanten van dit prachtige en vriendelijke land
Regio
 • Wereld erfgoed Luang Prabang
 • Landelijke omgeving
 • Toeristischer dan rest van Laos
Review geplaatst op 2017-09-30
9
Cambodja Phnom-Penh
afpmvannunen was hier 01 jun 2008
Phnom Penh is een prima uitvalsbasis voor diverse (heftige) excursies zoals o.a. het Tuol Sleng museum en de killing fields. Op 17 april 1975 viel de stad en werd zij bezet door strijders van de Rode Khmer. De stad werd hierna geheel ontruimd. De bewoners werden naar boerderijen op het platteland gestuurd om nieuwe mensen te worden. De Tuol Svay Prey hogeschool werd veranderd in de gevangenis Tuol Sleng. Deze gevangenis is nu het Tuol Sleng-museum een herinnering aan diegenen die vermoord zijn door de Rode Khmer. Choeung Ek, ook wel de killing fields of velden des doods geheten, is een agrarisch gebied ongeveer 14 km ten zuiden van Phnom Penh in een boomgaard. Gevangenen van Tuol Sleng werden hiernaartoe gebracht en omgebracht. Om kogels te sparen sloegen de Rode Khmer kinderen dood door ze tegen bomen aan te slingeren of bij ouderen door hun hoofden met de achterkant van geweren in te slaan. Ook doodbloeden werd veel toegepast. Minimaal 20.000 mensen zijn hier omgebracht tussen 1975 en 1979. In een monument, een witte toren met glazen ramen liggen veel schedels gesorteerd. Sommige graven zijn slechts half afgegraven en men kan de restanten van mensen en kleding erin zien liggen. Het wordt afgeraden om dit museum met jonge kinderen te bezoeken en ook door volwassen die snel geëmotioneerd zijn. Een bezoek aan deze velden en aan het Tuol Sleng Museum maakt vaak een zeer indringende indruk op mensen.
Stad
 • mooie hoofdstad
 • goede uitvalsbasis voor excursies
 • geen
Review geplaatst op 2017-09-30