Schrijf een review

We zijn op zoek naar reviewers met een Columbus-factor. Vanaf nu kan je zelf een review schrijven om andere reizigers te inspireren voor hun volgende reis! Schrijf een persoonlijke recensie over een plek waar je op reis bent geweest. Dat kan een land, regio of stad zijn. Of een nationaal park, een bar, een waterval, een hotel etc.

Staat jouw stad, regio of bezienswaardigheid er nog niet tussen?
Kies dan eerst een bestaande bestemming. Daarna kun je jouw stad, regio of bezienswaardigheid toevoegen.

9
India sundarbans
doppie was hier 01 apr 2017
"De Sundarbans moet je voelen, ook al zie je een hele tijd geen wildlife je weet dat er wat zit." Zo omschreef onze vriend Pralay ooit de Sundarbans. Twee jaar later deelden we zijn ervaring. Op safari in de Sundarbans betekent vanaf de boot in het struikgewas turen, in elke kreek kan een paar ogen zichtbaar zijn. ​De Sundarbans op de grens van India en Bangladesh is het grootste mangrovegebied ter wereld. Een doolhof van waterwegen, kanalen en kleine kreken doorsnijdt dit stelsel van eilanden en droogvallende slikplaten. Hier sluipen de beruchte mensenetende tijgers rond, er vallen jaarlijks enkele tientallen dodelijke slachtoffers. In het water wordt gejaagd door meterslange krokodillen en varanen. Dit is een ruig gebied, een dreigende maar verpletterend mooie omgeving. ​In veel nationale parken weten gidsen en chauffeurs met vrij grote zekerheid waar ze wild kunnen aantreffen, in de Sundarbans kan zelfs de meest ervaren gids niet meer dan gokken waar mogelijk wat te zien is. Groepjes herten die staan te grazen, kingfishers die kleurrijk afsteken tegen de donkere mudflats en waadvogels die de voedselrijke oevers afzoeken naar een maaltje; ze kunnen elk moment opduiken uit de muur van groen. Wil je de ultieme Sundarbans ervaring meemaken blijf dan slapen op de boot. Val in slaap met de geluiden van de jungle en ontwaak terwijl de opkomende zon door de mist boven het water breekt. ​Ontbijt met één hand aan je bord en de andere aan je camera want je weet maar nooit....
Accommodatie Natuurgebied Excursie Eiland Highlight
  • leven van de lokale bewoners
  • wildlife
  • unesco wereld erfgoed
  • primitief (onze keuze, luxe is ook mogelijk
Review geplaatst op 2019-01-18
9
Nederland tholen
hansdewildt was hier 01 jun 2018
Of je nu actief wilt zijn of juist ontspanning zoekt, op Tholen is genoeg te doen. Je geniet er op je eigen manier van het prachtig natuurschoon. Wandelend, fietsend, of aan het water; Tholen is de moeite waard om te ontdekken. Tholen is ook een echt wandeleiland. Met slechts één stoplicht op het eiland is Tholen super rustig. Er zijn talloze prachtige wandelingen uitgezet en met of zonder kaart kun je op pad gaan. Tientallen routes leiden langs onontdekte plekjes en stille paden. Geniet van de unieke natuur en authentieke dorpjes. De wandelingen behoren tot de mooiste routes van Zeeland. Die móet je een keer gelopen hebben.
Regio
  • prachtig natuurschoon
  • prachtig wandelgebied
  • buiten de gebaande paden
  • rust
  • kan in het hoogseizoen iets drukker zijn
Review geplaatst op 2019-01-15
9
Duitsland Cochem
hansdewildt was hier 01 sep 2017
Het prachtige historische marktplein van Cochem doet je verlangen naar lang vervlogen tijden. Het mooiste gebouw aan dit plein is het barokke stadhuis. Voor het stadhuis staat de Martinsbrunnen. Deze prachtige fontein vormt al vele jaren het centrum van de historische markt van Cochem. De meeste gebouwen aan het marktplein zijn opgetrokken in de bekende Fachbaustijl met op de begane grond winkels. Vanaf het marktplein kun je via de smalle kleine straatjes de rest van het historische centrum van Cochem verkennen. Ben je in de buurt sla dit mooie stadje dan niet over want het is echt de moeite waard.
Stad
  • veel te zien
  • sfeervolle stad
  • mooi om te zien
  • kan druk zijn in hoogseizoen
Review geplaatst op 2019-01-04
9
Duitsland Rijnland-Palts
hansdewildt was hier 01 sep 2018
De Burcht Stahleck is een hoogteburcht bij Bacharach in Rijnland-Palts. De burcht huisvest nu een jeugdherberg en werd na een eeuwenlang bestaan als ruïne in de 20e eeuw herbouwd. Voorheen werd van 1940 tot 1942 het kasteel als lazaret door de Wehrmacht gebruikt. Aansluitend werd in het complex een heropvoedingskamp voor jongeren ingericht. Met ingang van januari 1943 werd de burcht een strafkamp voor jongeren die blijk hadden gegeven van onvoldoende trouw aan de nazi-leer. Daarna werd het complex een trainingskamp om jongeren in de leeftijd van 14 tot 18 jaar te harden, discipline en orde bij te brengen en voor te bereiden op de krijgsdienst. Een stukje geschiedenis is nog in deze burcht te vinden. Het heeft een belangrijke rol gespeeld in de oorlog. Als je geïnteresseerd bent in de 2e wereldoorlog is het interessant om te bezoeken. Nu is het dus gedeeltelijk een jeugdherberg. Sinds 2002 behoort het complex tot het UNESCO werelderfgoed. Als bijzonder waardevol historisch monument valt de burcht bovendien sinds 1989 onder de bescherming van het Cultuurgoederenverdrag van Den Haag. Het zeker de moeite waard om te bezoeken.
Regio
  • interessant
  • prachtig uitzicht
  • rustig
  • indrukwekkend
  • kan druk zijn in hoogseizoen
Review geplaatst op 2019-01-03
8
Duitsland Rijnland-Palts
hansdewildt was hier 01 sep 2018
De Lorelei is een 132 meter hoge rots langs de rechteroever van de Rijn bij de Duitse stad Sankt Goarshausen (tussen Koblenz en Wiesbaden) in de deelstaat Rijnland-Palts. Op dit punt maakt de rivier een scherpe bocht, waardoor er een stevige stroming ontstaat. De vele schepen die hierdoor zijn vergaan, vormen het voer voor legendes en verhalen. De beklimming van de Lorelei is een toeristische activiteit. Boven op de rots ligt een uitkijkpunt. In de geschiedenis zijn veel schepen bij de Lorelei verongelukt. De Rijn is er hier op zijn smalst (slechts 113 meter), maar met 25 meter ook op zijn diepst. Bovendien staat er een gevaarlijke stroming. Hoewel de gevaarlijkste stukken van de Lorelei zijn verwijderd, wordt de scheepvaart nog steeds voor de passage gewaarschuwd. In januari 2011 is het laatste schip vergaan. Het was een schip met 2400 ton zwavelzuur dat toen voor grote problemen zorgde. Volgens de legende zouden er ooit nimfen rond de Rijn gewoond hebben. Toen er meer mensen de oevers begonnen te bevolken werden ze echter verjaagd. Slechts één nimf bleef achter. Zij kon geen afscheid nemen van de Rijn en vestigde zich op de hoge rots, vanwaar zij zicht had over de hele rivier. Met haar prachtige, treurige zang, haar schoonheid en haar lange, gouden haren wist zij de schippers te betoveren, die de aandacht voor hun schepen verloren en door de sterke stroom op de rotsen liepen. Ja het zijn mannen he …. Velen verloren hierbij het leven.
Regio
  • weinig toeristen
  • interessant verhaal
  • prachtig uitzicht
  • kan druk zijn in hoogseizoen
  • even zoeken naar de Nimf
Review geplaatst op 2019-01-02
8
Nederland Amsterdam
hansdewildt was hier 01 sep 2018
Amsterdam heeft ook zijn eigen uitkijktoren, de A'dam Toren. De A'dam Toren is gevestigd in het voormalige Shell-gebouw aan de overzijde van het IJ. Het gebouw is 80 meter hoog en bestaat uit 22 verdiepingen. Het heeft een draaiend restaurant waar je heerlijk en romantisch kunt dineren. Stevig aan de prijs maar dan heb je ook wat…. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over de stad en kun je bij helder weer tot de duinen en het IJsselmeer kijken. Met “gevaar voor eigen leven” kun je dan nog even in de schommels op het hoogste plateau. Je wordt dan opgetrokken zodat de schommel naast het gebouw komt te hangen. 80 meter boven de grond dus maar niet doen na het heerlijke dinertje…
Stad
  • leuk om te proberen
  • spannend
  • prachtig uitzicht
  • kan druk zijn in hoogseizoen
Review geplaatst op 2019-01-01
7
Nederland Friesland
hansdewildt was hier 01 jun 2018
De Afsluitdijk is de waterkering tussen Noord-Holland en Friesland, die het IJsselmeer afsluit van de Waddenzee. Hieraan ontleent de dam zijn naam. De Afsluitdijk is belangrijk om Nederland tegen overstromingen te beschermen. De Afsluitdijk is een onderdeel van de Zuiderzeewerken. In 1927 werd begonnen met de aanleg. In 1932 werd het laatste sluitgat, de Vlieter, gesloten. Een jaar later werd de dijk opengesteld voor het wegverkeer. Op de plaats waar de Afsluitdijk werd gedicht, werd een monument opgericht, het Vlietermonument. Sinds kort heeft Friesland er een nieuwe attractie bij gekregen. Het Afsluitdijk Wadden Center in Kornwerderzand. Hier krijg je alles wat met de Afsluitdijk te maken heeft, in tekst en beeld te zien. Zeker de moeite waard om te bezoeken.!!
Regio
  • prachtig uitzicht
  • interessant
  • redelijk rustig
  • kan druk zijn in hoogseizoen
Review geplaatst op 2018-12-31
9
Peru santa-eulalia-canyon
baatjes was hier 01 jul 2016
Santa Eulalia Canyon ligt op ongeveer 2 uur rijden van Lima. Een fijne plek om te ontsnappen aan de grijze mist die gedurende onze zomermaanden vaak over Lima ligt. Omdat wij geïnteresseerd zijn in vogels stelde onze reisorganisator voor dat wij met een vriend van hem deze verborgen parel zouden bezoeken. Je hebt wel een auto nodig, en het liefst een 4wheel drive aangezien je flink de hoogte in gaat. Vroeg vertrekken is ook belangrijk. Het is een behoorlijk stuk rijden en het verkeer in Lima kan chaotisch zijn, zeker in de spits. Bepakt met telescoop, statief, verrekijkers en lunch (er zijn niet echt lunchgelegenheden) gingen we op pad. De natuur in Santa Eulalia is prachtig en je vindt er veel verschillende vogelsoorten die je alleen op de Westflank van de Andes vindt. De vegetatie hier is namelijk heel anders dan op de Oostflank, veel minder bomen en veel droger. Je brengt hier met gemak een dag door, zeker als je een gids bij je hebt die de vogelspots weet te vinden. En je natuurlijk van vogels houdt. Maar zelfs als je daar niet in geïnteresseerd bent is het een mooi gebied waar je vanuit Lima kennis kunt maken met de Andes.
Activiteit Excursie Gebergte Natuurgebied Highlight
  • Onontdekt gebied
  • Veel vogels
  • Mooie natuur
  • Aardig stuk rijden vanaf Lima
Review geplaatst op 2018-12-30
9
Bolivia La Paz
ThijsVDenBurg was hier 01 aug 2011
In de hoogste hoofdstad van de wereld La Paz en de omgeving, kun je je hart ophalen als je aparte activiteiten en dingen wilt zien. Naast een heksenmarkt met rariteiten, soms een sterke maag vragend. Adembenemende downhill routes met de mountainbike, verschillende bijzondere uitgaans gelegenheden en ander vertier. Zo ook het volgende volksvermaak Cholita Fighting genaamd. De meeste hostels en hotels weten wanneer en waar het is. Wie bekend is met het Amerikaanse Showworstelen kan hier zijn hart ophalen. Verschillende 'vechters', lees acteurs die best goed kunnen bewegen, bestrijden elkaar in de ring in zelfgemaakte scheefgenaaide pakjes. Opkomend door een gouden douchegordijn, geven ze een hilarisch slechte show weg. Aan timing doen ze niet echt en de reactie op een klap komt vaak pas een seconde later. De wedstrijden worden ingevuld door verschillende individuen, maar de dames (cholita's) stelen de show. Zelfs zij maken nog enkele salto's vanaf de touwen van de ring. Aangespoord door een juichende menigte van westerse backpackers en net zoveel lokale bevolking die het erg serieus nemen en al joelend laten horen of ze het goed of niet vinden. Al met al een met tranen van het lachen gevulde avondinvulling. Een echte echte aanrader.
Regio
  • lokale bevolking die helemaal los gaat
  • indrukwekkende acrobatiek
  • gratis popcorn en een drankje bij de entree
  • Hilarische show
  • beetje buitenaf in La Paz
Review geplaatst op 2018-12-30
9
Griekenland van-eresos-naar-sigri
baatjes was hier 01 mei 2018
Lesbos is een fantastisch eiland om vogels te kijken. Verschillende biotopen en de ligging van het eiland zorgen voor een grote diversiteit aan vogels, met name tijdens de voorjaarstrek. Een plaats die er voor ons qua natuurschoon met kop-en-schouders bovenuit staken de route van Eresos naar Sigri. Het s even zoeken naar de weg die je moet hebben, maar eenmaal aangekomen rijdt je door een voortreffelijk landschap met heel, heel veel vogelsoorten die je in Nederland niet ziet. Het is zeer aan te raden vroeg in de ochtend te gaan. Dan is het nog niet zo warm, zijn de vogels dus actiever, en heel belangrijk, heb je de zon in je rug wat hel zoveel makkelijker maakt om vogels te spotten (wel vanuit Eresos gaan rijden!). Halverwege deze autoroute kom je langs de Meladia-riever (nou ja, stroompje). Hier kun je heerlijk wandelen door het bijzonder mooie landschap. Aan het einde van de toch kun je in Sigri heerlijk lunchen aan zee. Wat een fantastische plek op dit mooie eiland!
Autoroute Wandelroute Natuurgebied Zee Highlight
  • Veel verschillende vogelsoorten
  • Bijzonder mooi landschap
  • Leuk om af te sluiten in Sigri
  • Waarschijnlijk een eindje rijden
Review geplaatst op 2018-12-25
9
India pobitora-wildlife-sanctuary
doppie was hier 01 feb 2018
Pobitora is een echt wonder van natuurbehoud, hier werken parkwachters, dorpelingen en lokale ondernemers in toerisme samen aan het in stand houden van dit unieke gebied. De kern van het reservaat is een moerassig gebied wat van oudsher niet geschikt was voor agrarisch gebruik. In de jaren 60 van de vorige eeuw doken hier opeens een aantal Indische neushoorns op die vermoedelijk uit verderop gelegen reservaten als Laokhowa en Orang afkomstig waren. ​Pobitora Wildlife Sanctuary meet maar een bescheiden 16 vierkante kilometer. Met een populatie van tegen de 100 neushoorns levert dat de hoogste dichtheid van deze diersoort in heel Noord India op. ​Het gebied bestaat uit grasland, bos en een aantal Beels (meren). Dankzij dit water is het, vooral in de winter, smullen voor vogelaars: duizenden eenden en andere watervogels overwinteren hier. Opvallende verschijning zijn de Javaanse en Indische Maraboes. Verschillende soorten Kingfishers en roofvogels laten zich hier vaak zien net als jakhalzen en een kleine kudde nogal agressieve waterbuffels. ​In de Brahmaputra ten noorden van Pobitora komt een vrij grote populatie van de zeldzame Gangesdolfijn voor. Een tocht over de rivier vormt een mooie afwisseling met de safari's in het kerngebied. Een aantal gidsen en rangers zijn zeer actief op Facebook, zij plaatsen vrijwel dagelijks foto's van al het moois wat hier te zien is.  Pobitora ligt op een uur rijden van Guwahati. Maibong Eco Resort is de beste plek om te verblijven.
Natuurgebied Meer Accommodatie Highlight
  • Fantastische eten bij Maibong
  • Wildlife
  • Lokale ondernemers
  • Vermijd tijdens Indiase hoogtijdagen.
Review geplaatst op 2018-12-25
8
Duitsland Rijnland-Palts
hansdewildt was hier 01 sep 2018
De mause turm is een voormalige toren van defensie en is tevens uitkijktoren. Hij is op het eiland gebouwd midden in de Rijn voordat je de stad Binger bereikt. Hij is 24,65 meter hoog en als een douane uitkijk toren aan het begin van de 14e eeuw gebouwd. De muizen in de toren zorgde voor de naam. In de eerste helft van de 14e eeuw is hij gebouwd als een douane wachttoren. De locatie is bijzonder geschikt zo in het midden van de Rijn op het punt waar de stroom van Oost naar West loopt. Vanaf deze plek kon had je een goed overzicht en kon er tol geheven worden. Het is interessant om deze toren te bezoeken.
Regio
  • mooi rustpunt
  • weinig toeristen
  • prachtig uitzicht
  • niet in het hoogseizoen
Review geplaatst op 2018-12-21
8
Nederland museum-vrolik
aticketto was hier 01 dec 2018
De combinatie ziekenhuis en museum lijkt misschien niet voor de hand liggend maar in dit geval is dat zeker wel. In museum Vrolik staan namelijk de normale en afwijkende bouw en ontwikkeling van het menselijk lichaam centraal. Museum Vrolik is vernoemd naar Gerard Vrolik (1775-1859) en zijn zoon Willem (1801-1863). Gerard en Willem waren allebei hoogleraar Anatomie in Amsterdam. Hun Museum Vrolikianum was een privécollectie die stond opgesteld in hun grachtenhuis. Sinds 1984 is het museum in het AMC gevestigd en sinds kort helemaal opgeknapt. Misschien niet voor iedereen weggelegd want een groot deel is op sterk water gezet. Er zijn aangeboren misvormingen te zien zoals éénogigheid (cyclopie), open ruggetjes en Siamese tweelingen. Maar ook skeletten die duidelijk vergroeien laten zien. Ook zijn er collecties te zien van andere tijdgenoten zoals de Hovius-Bonn collectie. Dit is de oudste anatomische verzameling van Amsterdam. Veel beenderen in de kast laten inmiddels zeldzaam geworden aandoeningen zien in een vergevorderd stadium. Andere bieden een bizar kijkje in het dagelijks leven van de 18e eeuw: een been dat door een karrenwiel is verbrijzeld; de schedel van een man die een trap van een paard heeft gekregen. Dat maakt de Vrolik-verzameling tot een waardevolle en tegelijk ontroerende erfenis, die je met gepast respect bekijkt. Museum Vrolik is van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 geopend. Entree € 7.50
Meer Highlight
  • Bijzonder Museum
  • Unieke Collectie
  • Niet geschikt voor mensen met een zwakke maag
Review geplaatst op 2018-12-20
8
Groot-Brittannië brighton
baatjes was hier 01 okt 2018
Na een concertticket geboekt te hebben in de Brighton Dome, besloten we om er een citytrip van te maken en dus wat langer te gaan dan één nacht. Brighton is een leuke stad om een paar dagen in door te brengen. Een paar hoogtepunten zijn het Royal Pavillion (neem een audio tour en leer alles over het paleis, gebouwd door/voor prins George van Wales, erg interessant), the Lanes (heerlijk gebied om te shoppen met winkels als Choccywoccydoodah (wat mij dan weer een beetje tegenviel)), en de Brighton Pier (erg toeristisch, maar gewoon leuk om toch even over heen te lopen). Wandel lekker over de promenade en geniet van een prachtige zonsondergang (als je natuurlijk geluk hebt met het weer). Het stikt in Brighton van de gezellige pubs en restaurantjes. Ben je de drukte van de stad even zat? Vanuit het stadscentrum zit je snel in het national park South Downs, waar je prima kunt wandelen bij bijvoorbeeld Devils Dyke. Ook de kliffen ‘Seven Sisters’ zijn een aanrader om te bezoeken. Ook hier kun je heerlijk wandelen. Wat wij wel moeilijk vonden is dat er zoveel zwervers zijn in de stad, waaronder heel veel jonge mensen. Ik liep dan ook altijd met wat kleingeld bij de hand, want wij zijn van mening dat we bevoorrecht zijn en het iedereen kan overkomen om op straat te belanden. Ook ons.
Stad
  • Compact, beloopbaar centrum
  • Leuk gelegen aan het strand
  • Veel pubs en restaurants
  • Mooie natuur rond de stad
  • Vermoedelijk in zomer écht druk
  • Veel zwervers (maar dat is in de UK veelvoorkomend in steden)
Review geplaatst op 2018-12-16
9
Verenigde Staten asheville
vulture1960 was hier 01 jun 2018
Asheville in North Caroline. Ik had er nog nooit van gehoord. We kwamen er na een prachtige rit door de Great Smoky Mountains in de Appalachen. Asheville is een stad met bijna 70.000 inwoners. Wij vonden het een hippiestad. Er heerst een gezellige ongedwongen sfeer. Dat zie je ook terug in de winkeltjes, restaurants en galerieën. Gelukkig heeft daar de globalisering in de winkelstraat nog niet plaatsgevonden. Je vind er veel winkels met kunst, souvenirs uit het flower power tijdperk maar ook winkels waar je spulletjes kunt kopen om te blowen. Ik heb er een paar prachtige T-shirts gekocht. Wij hebben de stad op met de benenwagen ontdekt dat is makkelijk te doen. Er zijn ook vele mooie gebouwen te zien zoals het stadhuis, het Battery Park Hotel, het Jackson-gebouw, de St. Lawrence-basiliek of de victoriaanse huizen in het Montford. Je kunt ook rondleiding door het grootste woonhuis van Amerika, Biltmore Estate (250 kamers) dat eigendom was van de familie Vanderbilt. Als je avontuurlijk ingesteld bent is erg ook genoeg te doen. In het centrum van de stad is een klimmuur. Je kunt raftend of tubend de Nantahayla rivier af. Je kunt er ook fietsen huren. Als je lekker en gezellig wilt eten is de Tollivers Crossing Irish Pub een echte aanrader. Jaarlijks in juni organiseert AshevilleFM.org een festival met veel country en grass muziek, dans workshops en ook een markt. Erg leuk om mee te maken. Asheville zeker een bezoek waard.
Stad
  • Mooie (groene) omgeving
  • Avontuurlijke activiteiten
  • Flower power sfeer
  • Historische gebouwen
  • Gezellige stad
  • entree Biltmore Estate is (te) prijzig
Review geplaatst op 2018-12-16