Schrijf een review

We zijn op zoek naar reviewers met een Columbus-factor. Vanaf nu kan je zelf een review schrijven om andere reizigers te inspireren voor hun volgende reis! Schrijf een persoonlijke recensie over een plek waar je op reis bent geweest. Dat kan een land, regio of stad zijn. Of een nationaal park, een bar, een waterval, een hotel etc.

Staat jouw stad, regio of bezienswaardigheid er nog niet tussen?
Kies dan eerst een bestaande bestemming. Daarna kun je jouw stad, regio of bezienswaardigheid toevoegen.

5
Colombia San Andrés and Providencia
travelbag was hier 01 Oct 2019
Colombia stijgt op de lijst van veel reizigers. Men zoekt naar plekken die je kunt ontdekken, zonder daar met honderden andere toeristen rond te lopen. Tierradentro is zo'n plek. Het is de tweede archeologische site van het land waar hypogea (grafkelders) en monumentale beelden zijn gevonden. Toch wemelt het er niet van de toeristen (tijdens mijn bezoek drie andere bezoekers). Het is een plek waar je historie en actief bezig zijn(wandeling van een aantal uur) kunt combineren. Er zijn ondergrondse grafkelders te vinden. Door wie ze zijn gebouwd, hoe en wanneer is nog steeds een raadsel. De grafkelders en beelden liggen op verschillende plekken en hoogteniveaus. Goede wandelschoenen en een beetje conditie is wel aan te raden. Vroeger waren de tombes onbeschermd, maar tegenwoordig liggen ze onder afdakjes en worden ze bewaakt. De tombes liggen onder de grond. In een smalle doorgang klim je op ongelijke treden van behoorlijke hoogte naar beneden en weer omhoog. Soms verdwijn je meer dan 7 meter onder de grond. Een zaklamp is nodig om de decoraties en de beschilderingen beneden te kunnen bekijken.Het gebied waarin de grafkelders liggen, is lang afgesloten geweest, omdat het er niet veilig was. De plek kan je bekoren als je van grafkelders en historie houdt.
Regio
  • Voor de liefhebber van graftombes
  • Gezien het de 2e archeologische site van het land is, moet je hem bezoeken
  • Actief gecombineerd met cultuur/historie
  • Nog een plek waar het niet wemelt van de toeristen
  • Het ligt wat afgelegen van de route
  • Zaklamp mee om de schilderingen beneden goed te kunnen bekijken
  • Je moet tegen kleine ruimten kunnen
  • Je moet goed ter been zijn
Review geplaatst op 2020-07-12 Door travelbag
8
Spanje Fuerteventura
J. was hier 01 Feb 2020
Is vanouds een zeer betrouwbare reisorganisatie ! Onze reis naar fuerteventura was een zeer bijzondere ervaring - Rural Eraa Corte was en is een geweldige plek / daar voel je je op je gemak een wordt je hartstikke verwend. Het eiland is heel bijzonder / ruw en ook aantrekkelijk.
Regio
  • Geen
Review geplaatst op 2020-07-08
9
Colombia Medellin
Nick_VL was hier 01 Feb 2020
Mijn eerste ervaring met Colombia, maar de tweede grote stad die ik aandeed naast Bogota. Medellin is duidelijk een veel groenere stad dan Bogota, wat het ook een paar aantrekkelijker maakt. De stad bruist van geschiedenis, gaande van de oorspronkelijke stammen tot de heerschappij van Pablo Escobar. De laatste hiervan is ook hetgeen waar bijna iedereen aan denkt als ze Medellin horen. Er is nog steeds veel te merken van zijn heerschappij, vooral in de wijk die hij zelf heeft gebouwd voor de lokale bevolking. Ik wil deze geschiedenis natuurlijk niet verheerlijken, maar het blijft wel interessant om hierover te leren. Ook commune 13, ooit bekend als gevaarlijkste wijk ter wereld, is ondertussen één van de veiligste plaatsen. Ook de perfecte plaats om te genieten van lokale street art en street food. Je merkt dat het toeristisch is geworden, maar zeker een bezoek waard. Medellin is een vrij jonge stad en dat merk je duidelijk aan de verschillende restaurants en trendy winkels die hier opduiken.
Stad
  • street food en street art
  • makkelijk bereikbaar
  • groene stad
  • jong en modern
  • rijke geschiedenis
  • weinig engels gesproken
  • nog steeds veel (goedkope) drugs aanwezig
Review geplaatst op 2020-07-06 Door Nick_VL
8
Verenigde Staten New Orleans
Nick_VL was hier 01 Sep 2019
Ondertussen de tweede keer ik deze stad bezocht en hoe meer ik hier kom, hoe beter mijn mening van deze stad wordt. De eerste keer ergerde ik mij mateloos aan de drukte op Bourbon Street, maar de tweede keer leer je hier over te kijken. Ook heeft deze stad veel meer te bieden dan enkel deze straat. De French Quarter is gevuld met een rijke geschiedenis en staat vol met spookhuizen en voodoo rituelen. Maar er is meer dan enkel deze buurt. Dit heb ik tijdens mijn tweede bezoek ook gemerkt. Magazine Street en Frenchmen Street zijn hier een perfect voorbeeld van. Wandel rustig door de villa's op Magazine street en bezoek enkele van de winkeltjes die hier prominent aanwezig zijn. Buiten de cultuur staat deze stad ook bekend om hun goed eten. Geniet van Cajun in de French Quarter of proef een echte PoBoy of Muffuletta in een typische keuken van Louisiana. Deze stad heeft veel te bieden, gaande van kunst en cultuur tot een gastronomische sensatie.
Stad
  • goed eten
  • veel cultuur
  • wegenwerken
  • Druk
Review geplaatst op 2020-07-06 Door Nick_VL
10
Luxemburg
dreamer666 was hier 01 Jun 2020
De Mullerthal trail is een wandelroute van 112 km doorheen het fascinerende landschap van klein Zwitserland in Luxemburg. De trail omvat 3 lussen die elk hun eigen karakter hebben. Er zijn verschillende parkeerplaatsen vanwaar men ook kleine stukjes van de routes kan doen zodanig dat deze trail, niet alleen voor de stevige wandelaars, maar ook voor dagjesmensen zeer geschikt is. Hoogtepunten zijn onder andere de prachtige Schiessentumpel waterval en de indrukwekkende Kallektuffquel, waar kalkhoudend water over een rots in een mooie poel stroomt. De kleuren die hierdoor op de rots ontstaan zijn fel en geven dit plekje een tropisch uitzicht. Ook de Wolfsschlucht moet je gezien hebben. Je wandelt hier door een diepe kloof tussen de groen bemoste rotsen, waar vroeger de wolven hun toevluchtsoord hadden. De perkop is nog zo'n highlight. Dit is een grote rots die je moet beklimmen d.m.v. ladders. De wandelpaden zijn goed onderhouden en de markeringen zijn duidelijk en overal aanwezig.
Land
  • het gebied is zo groot dat je bijna geen last hebt van andere toeristen
  • genoeg parking bij sommige van de highlights
  • heel fotogeniek
  • aanrader voor jong en oud
  • goed gemarkeerde paden
  • mooie natuur
  • bij een hete zomerdag kan het wel zijn dat er veel toeristen zijn aan de waterval
Review geplaatst op 2020-07-05 Door dreamer666
8
Namibië
agrotewal was hier 01 Nov 2012
Dusternbrook Guest Farm, heeft de eer de oudste vakantiefarm te zijn van het land. Het ligt 50 km van Windhoek en is met de auto te bereiken. We zijn er een nacht geweest na een rondreis in Namibië. Ik zoek graag zelf onze locaties uit en heb bij Dusternbrook een hippo chalet geboekt bij een klein meertje met nijlpaarden. Overnachten in de natuur, zonder andere mensen in de nabije omgeving. Bij het meertje staat op een behoorlijk afstand nog een chalet maar dat is niet verhuurd als wij er zijn. De nijlpaarden scharrelen in de avond rond het chalet, wat gelukkig op palen staat. Vele diersoorten komen langs om te drinken, de vogels vliegen af en aan en in het donker hoor ik de hyena's huilen. Je kunt vrij wandelen, er zijn verschillende wandelparcours uitgezet, paardrijden onder begeleiding en de big cat tour is een aanrader. Toch zit er een addertje onder het gras, het houten chalet heeft geen klamboe en 's avonds krioelt het er van de insecten.Wij zijn met een safariauto naar de big cats gegaan en dat is een prachtige ervaring. Oog in oog met een luipaard of cheeta is iets wat ik nooit meer vergeet.
Land
  • Luxe overnachten in het hoofdgebouw, waarbij er verschillende leuke aanbiedingen zijn voor een tour
  • The Big cat tour, waarbij je luipaarden en cheeta's kunt zien
  • Goede vriendelijke ontvangst en lekker eten
  • betaalbare chalets bij een dam met nijlpaarden
  • Een zijn met de natuur
  • In het Hippochalet ontbrak een klamboe
  • Slechte weg er naar toe, niet sedan vriendelijk
Review geplaatst op 2020-07-04 Door agrotewal
9
Marokko fezna
wisseschout was hier 01 Mar 2020
In Fezna gelegen aan de R 702 tussen Tinnerhir en Erfoud kun je in de 10 meter diepe eeuwenoude irrigatiekanalen afdalen met een gids.[ Khattara's] Bij een bron in de bergen is een gat gegraven van 100 meter diepte. Om de 10 meter vervolgens gaten van 10 meter diep. De gaten dienen voor aanvoer van mens en materialen en afvoer van zand en rotsblokken. Verder zorgen ze voor zuurstof en licht. De kanalen moesten wel met elkaar verbonden worden en dat was gevaarlijk werk. Het water ging dan immers stromen en instortingsgevaar dreigde. Nu zie je dus duizenden hopen aarde in het landschap liggen en dat betekend dus allemaal schachten de diepte in. Een soort enorme mierenhopen. 65 jaar geleden stond er nog zo'n 3 meter water in, maar na aanleg van een dam zijn de ondergrondse kanalen droog gevallen en kan je er dus in afdalen en doorheen wandelen. De omgeving is ook erg mooi met rode zandduinen en na een flinke wandeling een rivier en als je nog verder wandelt een vreemd kunstwerk van een Duitser [ wat dat daar doet in de middle off nowhere ] Een trap van steen eindigend als een uitzichtpunt? Gebouwd in een soort piramide achtig blok. Zomaar verlaten van alles in het landschap. En met zonsondergang de rode duinen ingewandeld samen met de eigenaar en zijn kamelen en vele liters berber thee gedronken.
Highlight
  • De verassing van " de stairway to heaven " in de middel of nowhere
  • Toen wij er waren maar 2 andere toeristen gezien
  • Je mag er met je camper bij blijven overnachten voor een gering bedrag
  • Prachtige omgeving
  • Kleinschalig door de plaatselijke bevolking gerund en onderhouden
Review geplaatst op 2020-06-28 Door wisseschout
10
Rusland openluchtmuseum-van-taltsy
wisseschout was hier 01 Jun 2019
De sovjet-unie bouwde een waterkrachtcentrale in de Angara rivier en zo ontstond een enorm stuwmeer. De vele oude gebouwen moesten worden verplaatst en zo ontstond in de jaren 60 een volkenkundig openluchtmuseum. Wij reden er met onze eigen camper ernaartoe. Maar er gaan ook excursies vanuit Irkoetsk ongeveer 60 km hiervandaan. Het is een uiteenlopende verzameling van houten huizen, fort, kerken, watermolens, schuren, houten yurts. Eerst loop je door een schitterend bos met veel uitleg over de gebruiken van de Siberische stammen die hier leefden. Er zijn restaurantjes en je kunt zelfs naar een strandje en zwemmen. In de winkels worden typische Russische dingen verkocht zoals huiden en bontmutsen. In de kerk waren ze Russische liederen aan het zingen. Wij betaalden ongeveer 3 euro p.p, Rij je nog 30 km verder dan sta je aan het Baikalmeer.
Highlight
  • Heerlijk eten en drinken.
  • Dichtbij het Baikalmeer.
  • Goedkoop
  • Erg rustig.
  • Veel bloemen waaronder orchideeën in het bos.
  • In mooie omgeving
  • Goede uitleg in het Engels.
  • Slechte weg ernaar toe
Review geplaatst op 2020-06-17 Door wisseschout
9
Turkije Istanbul
Graaf was hier 01 Mar 2012
Ondergrondse Basiliek: Als je eens wat anders wilt in Istanbul, ideaal als het regent, of te heet is om in de stad rond te lopen, kun je de Basilica Cisterne of Yerebatan Sarnici bezoeken. Ingang is een klein gebouw aan het begin van de Yerebatan Caddesi, iets westelijk van de Hagia Sofia en de Blauwe Moskee, en de ligging is onder het Hippodrome. Als je de trappen afdaalt (na een kaartje gekocht te hebben) kom je in enorme onderaardse gewelven, 140 bij 70 meter met 336 zuilen van 9m hoog, 12 rijen met 28 zuilen waarop het fraaie bogendak van bakstenen rust. Dit onderaardse waterreservoir werd door de Byzantijnse keizer Justianus (527-565) vanaf 532 gebouwd. Het water kwam via een aquaduct (restanten ook nog te zien in de stad) uit het Belgrado-woud. De wanden en de bodem zijn 4,8 meter dik en de totale oppervlakte van het gewelf is 9800 vierkante meter, en het kan bijna 100.000 ton water bevatten. 2 zuilen staan op marmeren Medusa-hoofden, en er zwemmen ook enorme vissen rond. Later werd het nog gebruikt als waterreservoir voor het Topkapi-paleis. Daarna is het bouwwerk in de vergetelheid geraakt tot de 16de eeuw, toen mensen in huizen in de buurt van de Hagia Sofia water uit putten konden halen en zelfs vissen vangen. De eerste renovering vond in 1723 plaats, De tweede eind 19de eeuw. Bij een laatste restauratie en reiniging 1985-1987 werden er platformen en paden op steigers aangelegd. Nu kun je er dus onder muzikale begeleiding en fraaie verlichting doorheen lopen.
Stad
  • Prachtige locatie voor fotografen
  • Een bijzonder historisch bouwwerk
  • Om de hitte van de stad ontvluchten
  • Ook ideaal tijdens slecht weer
  • geen
Review geplaatst op 2020-06-16 Door Graaf
9
Duitsland
TravelGoom was hier 01 May 2020
Op een half uur van onze oostgrens liggen de Dörenther klippen. Een rij zandsteenformaties bovenop de heuvels van het Teutoburger Wald. Het is een heerlijk avontuurlijk wandelgebied waarbij je soms echt moet klimmen. Het brede pad over de heuvelkam is onderdeel van de Hermannsweg. Ga je de kleine paadjes in dan loop je tussen de varens en heb je onverwacht (pas op!) een geweldig uitzicht over het Münsterland vanaf de kliftoppen. Je stapt letterlijk een heel andere wereld binnen die je nog avontuurlijker kan maken door de rotsformatie Höckenens Weib (gehurkte vrouw) te beklimmen. Iets dat veel mensen, kinderen voorop, doen. Er is een echte berghut waar je wat kunt eten en drinken. Sluit je dag af met een bezoek aan Bad Bentheim en bezoek daar evt. nog de hooggelegen burcht. Een ideale familiedag. Leuke weet: het paleis op de Dam is gemaakt van het zandsteen uit deze regio.
Land
  • ideaal familie-uitje in het buitenland
  • heuse bergsfeer inclusief berghut
  • verrassend en avontuurlijk
  • op zondag druk, kies een doordeweekse vakantiedag
Review geplaatst op 2020-06-06 Door TravelGoom
9
Letland Kemeri  NP
Dianadm was hier 01 Jul 2019
In Riga is het goed mogelijk om de stad met een groen uitstapje te combineren. Op een uur treinen (richting Tukums) ligt het stadje Kemiri. Hiervandaan is het nog een half uur lopen naar de ingang van Kemiri NP, bekend om zijn gigantische moeraslandschap met drassig gras en honderden meertjes. Op het eerste gezicht een vriendelijk gebied, maar er zijn hier al heel wat mensen, dieren en tanks (WO II) opgeslorpt en naar de bodem gezakt. Een echte killer dus. Tegenwoordig hoef je je daarover geen zorgen meer te maken. Er is een prachtige boardwalk, waarover je uren kunt wandelen en omdat het gebied zo groot is, kom je amper andere mensen tegen. Het landschap is uitzonderlijk mooi maar het beste uitzicht krijg je pas wanneer je op de uitkijktoren in het midden van het park klimt. Daar heb je een 360º-zicht over het hele NP en kun je de schoonheid ervan echt ervaren. Het gebied staat bekend om z’n grote variatie aan dieren, je kunt hier onder andere dassen, vossen, herten en vooral veel verschillende soorten vogels spotten. Een mindere (veel voorkomende) diersoort is de mug, dus zorg dat je DEET bij je hebt èn iets te drinken en te eten, want voorzieningen zijn hier niet.
Highlight
  • bijzonder gebied, ecologisch en historisch
  • weinig bezoekers, zelfs midden in de zomer
  • prachtig groen wandelgebied
  • goede verbinding vanaf Riga
  • OV is spotgoedkoop
  • gratis
  • veel muggen
  • geen voorzieningen
Review geplaatst op 2020-06-02 Door Dianadm
8
Turkije Istanbul
Graaf was hier 01 Mar 2012
Mooie tocht is de Gouden Hoorn op naar Eyüp Sultan, een van de heiligste plaatsen van Istanbul. Je vertrekt van Eminönü, vlakbij de Galatabrug. De lokale veerboot vertrekt 1x per uur en kost 2 TL naar de laatste halte. Bij Eyüp stap je uit bij de oude Galatabrug (in 1910 door de Duitsers gebouwd en na de vervanging in 1992 hierheen gesleept, ligt nu onder een blauw-groene verflaag te verkommeren) en dan is het zo’n 10 minuten lopen naar de moskee van Eyüp. Onderweg passeer je een straatje vol met kraampjes met religieuze souvenirs en de Sultansgraven. Vrouwen moeten in de moskee hun hoofd en benen bedekt hebben, en moeten direct naast de ingang de trap op naar boven, of buiten blijven. Voorbij de moskee kun je over de grote begraafplaats de heuvel op lopen naar het Pierre Loti café. Mooie wandeling met prachtige uitzichten over Eyüp, Istanbul en de Gouden Hoorn. Je kunt ook met een kabelbaan naar boven, dit is helaas wel erg toeristisch en het terras van het café is ook drukbezocht. Het café is genoemd naar zijn beroemdste gast schrijver Pierre Loti (1850-1923) die hier een aantal beroemde romantische boeken geschreven heeft. Kijk nog even binnen naar de authentieke inrichting, foto’s en lithografieën, en het keukentje met prachtige tegelkachel en kolen gestookte boiler. Terug over de begraafplaats naar beneden kun je ook nog even de wijk inlopen, hier vind je nog een gezellige winkelstraat en voldoende eetgelegenheden. Dan weer met de veerboot terug naar Eminönü.
Stad
  • Omgeving van Eyüp Sultan nauwelijks toeristen
  • Mooie wandeling over de begraafplaats
  • Jammer dat het restaurant zó toeristisch is.
Review geplaatst op 2020-05-30 Door Graaf
9
Sri Lanka delft-eiland
Graaf was hier 01 Oct 2016
Een bezoek aan Delft eiland is vooralsnog een reis terug in de tijd van het koloniale verleden. Delft Eiland is het meest westelijke eiland van Sri Lanka. Het noordelijke puntje van dit eiland ligt slechts 42 kilometer van Indië verwijderd. Vanuit Jaffna moet je eerst een eind rijden naar de haven op een ander schiereiland en dan is het nog ruim anderhalf uur met de boot. Dit eiland dankt zijn naam uit de tijd dat de Hollanders daar zaten in de 17de eeuw, en er was veel ruzie met Portugezen en Spanjaarden. In alles hier kun je nog het koloniale verleden zien, op dit eiland is vooral veel Nederlandse invloed zichtbaar. Er zijn nog wat ruïnes van Hollandse forten te zien. De hoofdstad van Delft eiland bestaat uit wel 3 straten, met paar winkeltjes. En er is een echt postkantoor, waar nog een aantal stenen duiventillen staan. Er zijn op dit eiland (nog) geen accommodaties voor toeristen, wel worden er al wat excursies aangeboden. Er worden ook alleen nog maar dagtochten vanuit Jaffna georganiseerd. Een aantal van de lokale bewoners ontvangt wel groepjes toeristen in hun tuin, om wat meer inkomsten te genereren, ze bakken dan heerlijke lokale snacks bij een drankje. Belangrijkste bron van leven is de visserij rondom de eilanden. Het haventje huisvest een paar lokale vissersboten en één keer per dag komt de veerboot uit Jaffna.
Regio
  • Je wordt met open armen ontvangen door de lokale bevolking
  • Nog heel rustig, nauwelijks toerisme
  • Lange zit op kleine motorboot
Review geplaatst op 2020-05-30 Door Graaf
8
Nederland Drenthe
saskiahamminga was hier 01 May 2020
Afgelopen periode verbleven we onverwacht een paar dagen in een Natuurhuisje in Drenthe, vlakbij Norg. Onbekend gebied voor ons, maar wat hebben we genoten, en wat is Drenthe een verrassend mooie en veelzijdige provincie. Bekend om de mooie ongerepte natuur, de bossen en de heide, maar ook zeker geschikt voor een mooie kanotocht. Hier maakten we vanuit het dorpje Annen een kanozwerftocht over de rivier De Hunze. Je peddelt door smalle slootjes langs het prachtige natuurgebied ‘De Duunsche Landen’. En met een beetje geluk kun je zelfs een bever spotten... je kunt deze tocht reserveren via Breeman Recreatie in Annen.
Regio
  • Dichtbij huis, in eigen land
  • je kunt kiezen uit diverse types kano en kayak
  • Op zoek naar bevers
  • Mooie natuur
  • Ongerept en rustig
  • Je moet af en toe in en uit de kano om een ander slootje of andere rivier te bereiken
  • Je kunt typisch Nederlands weer hebben :-)
Review geplaatst op 2020-05-26 Door saskiahamminga
10
Marokko agadir-van-ait-kine
wisseschout was hier 01 Feb 2019
Van de eigenaar waar we onze camper op zijn binnenplaats mochten zetten kregen we de volgende tip. Aan een doodlopende weg iets buiten Tagmoute aan de R 109 neem je de afslag RP1895. Je komt dan in een soort middeleeuws dorpje aan een oase en helemaal van leem gebouwd met een gerestaureerde Agadir [ graanschuur] Vraag aan een inwoner waar de sleutelbeheerder woont en die zal je dan een rondleiding geven. De Agadir heeft 8 uitkijktorens waarvandaan vroeger de graanschuur bewaakt werd. Je komt via een fraai bewerkte deur op een binnenplaats. Daar zijn 76 luikjes die bereikbaar zijn door op een houten boomstam omhoog te klimmen en via een piepklein luikje kun je dan je kostbaarheden [ en dat was graan ] laten bewaken en bewaren. Het is nog steeds in gebruik. Een soort berberbank dus. Ook de eeuwenoude perkament rollen [ 700 jaar ]waarop alles werd bijgehouden zijn nog te bewonderen. Betalen doe je per 30 minuten die ze aflezen door een schaal met water te vullen en daarin een schaal met gat. Is die bovenste schaal vol dan zijn er 30 minuten om. Een soort zandloper, maar dan met water. Een donatie is gewenst en als je genoeg betaald krijg je thee en een rondleiding in een fraai oud huis, zie je een olijfpers door ezels aangedreven en een pers d.m.v mankracht. Toeristen komen er heel weinig vlgs de eigenaar.
Highlight
  • mooie oase
  • Prachtige omgeving
  • Dorpje waar je je in de middeleeuwen waant
  • Geweldige uitleg
  • Geen toeristen
Review geplaatst op 2020-05-22 Door wisseschout