Schrijf een review

We zijn op zoek naar reviewers met een Columbus-factor. Vanaf nu kan je zelf een review schrijven om andere reizigers te inspireren voor hun volgende reis! Schrijf een persoonlijke recensie over een plek waar je op reis bent geweest. Dat kan een land, regio of stad zijn. Of een nationaal park, een bar, een waterval, een hotel etc.

Staat jouw stad, regio of bezienswaardigheid er nog niet tussen?
Kies dan eerst een bestaande bestemming. Daarna kun je jouw stad, regio of bezienswaardigheid toevoegen.

9
Portugal Minho
Wisseschout was hier 30 Nov -1
Ga een fietsen in Portugal over oude spoorlijnen die nu geasfalteerd zijn en geschikt gemaakt om te fietsen. Wij reden er 2. Eentje vanaf Vila Nova de Cerveira in het uiterste noorden van Portugal. Je kunt richting kust fietsen of de andere kant op. Nog nooit zoveel kiwi's zien groeien. Een deel is ook camino route dus redelijk wat wandelaars. De andere [ onze favoriet ] van 49 km lang vanuit Santa Combo Dão naar Viseu. Netjes verhard met gekleurd asfalt. Zo weet je in welke gemeente je zit. Je fiets door spoorwegtunnels en over bruggen, langs dalen en bergen, wijngaarden en dorpjes en o zo leuke oude stationnetjes. Wil je wat eten of drinken dan neem je een afslag naar zo'n dorpje. Fietsen verhuren ze in Santa Combo. De route heet Ecopista do Dão. Heerlijk een dagje fietsen en bijna niemand tegenkomen.
Regio
  • Heel erg rustig
Review geplaatst op 2021-06-20
8
Italië Catania
Gillian was hier 18 Aug 2018
Cantania op Sicilië kan je niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan La Pescheria, de vismarkt, die ook wel "de buik van Catania" genoemd wordt. Lopend op het Piazza de Duoma hoor je al het aanhoudende geschreeuw van de marktkoopmannen die luidkees hun vis aanprijzen. Aan de rand van het plein daal je via een trap af naar La Pescheria, waar je vervolgens oren en ogen tekort komt en je overvallen wordt door een waar spektakel. Je ruikt onvermijdelijk de lucht van de zee en vissers met rubberen schorten en laarzen aan hun voeten proberen luidkeels hun collega's af te troeven. De verkoop vindt plaats vanaf geïmproviseerde tafels, vanuit emmers en karren. Het afval wordt gewoon op straat gegooid wat niet bepaald voor een frisse aanblik zorgt. Je vindt er alles wat de Middellandse Zee te bieden heeft; meterslange zwaardvissen, haarstaartvissen, prachtig geaderde zeebaarzen, wolfsbaars, inktvis. Sardines, ansjovis en makrelen liggen in ijs in houten kisten of zwemmen zelfs nog rond in blauwe plastic kuipen. Rode tonijn wordt met vlijmscherpe messen in dikke schijven gesneden en onder luidkeelse aanbevelingen over de kwaliteit te koop aangeboden. De markt wordt elke dag gehouden met uitzondering van de zondag en eindigt om 12 uur. Voor de beste beleving kan je het beste vroeg in de ochtend komen.
Stad
  • waar spektakel
  • unieke vismarkt
Review geplaatst op 2021-06-12
9
Nederland Gelderland
ManonVerijdt was hier 01 May 2021
Hoewel Gelderland geen onbekende plek voor me is, was ik verbaasd toen ik erachter kwam dat ik de Klompenpaden nog niet kende. Zowel in Gelderland als in Utrecht zijn deze wandelpaden uitgezet, waarbij je op leuke, interessante, mooie en onbekende plekken komt. De klompenpaden zijn goed aangegeven gedurende de route, met verschillende kleuren bordjes op paaltjes en hekwerken langs de weg. Tijdens een weekend weg aan de rand van de Veluwe liepen wij (ik en mijn moeder) twee routes; het Molenbeeksepad en het Dorenweertsepad. Startend in de zon en onbekend wat er zou komen liepen we het dorp uit, om zo 17 kilometer lang te genieten van bos, heide én verrassende plekken in en rondom de dorpen. Helaas liepen wij gedurende deze wandeling dus verkeerd (wij liepen ineens de verkorte route), waardoor we uiteindelijk besloten om het tweede deel ook nog te lopen. Onze eindstand was 26 kilometer. Het Dorenweertsepad begon bij Kasteel Doorwerth en vond ik een absolute aanrader. Door een prachtig, heuvelachtig landschap en bos lieten we ons verrassen door de uitzichten aan beide kanten van het bos. De terugweg liep buiten om, dus langs het water op en in het open veld. Ondanks dat we hier overvallen werden door de regen mocht dat de pret niet drukken. Zowel voor jonge gezinnen als voor de meer ervaren wandelaar is dit een leuke, ontspannende en verrassende route om te lopen. Na deze ervaring met de klompenpaden weet ik zeker dat ik nog vaker ga wandelen in Gelderland en Utrecht.
Regio
  • Veel variatie in omgeving/landschap
  • Routes variërend van kort tot lang
  • Helaas tot nu toe alleen in Utrecht en Gelderland
  • Soms onduidelijk aangegeven als er verkorte routes zijn
Review geplaatst op 2021-06-04
10
Zuid-Afrika
MirandaNoomen was hier 25 Nov 2019
De Zuid-Afrikaanse Wildcoast is de perfecte bestemming voor iedereen die op zoek is naar plekken buiten de gebaande paden vol avontuur, cultuur en natuur. Deze ‘Wilde Kust’ in de Oostkaap kenmerkt zich door woeste zee, ruige kliffen, prachtige kustlijnen, oerwoud en watervallen die rechtstreeks de zee in kletteren. Koeien, geiten en schapen lopen hier letterlijk op het strand. Tel daarbij een interessante Pondo en Xhosa cultuur en de geboortegrond van Nelson Mandela bij op en dan zijn er meer dan genoeg redenen om dit gebied te ontdekken. Het gebied ligt wat geïsoleerd, waardoor veel reizigers het links laten liggen, omdat het simpelweg wat tijd kost om er te komen. Verwacht geen geplaveide paadjes, maar plaatselijk steile dirtroads die kunnen veranderen in modderpartijen, dus een SUV of 4x4 is wel te adviseren. Wij hebben het plaatsje Mbotyi gekozen als uitvalsbasis voor ons verblijf. Vanuit dit plaatsje dat direct aan de kust ligt, zijn er tal van prachtige wandelingen te maken naar watervallen (o.a. Fraser Falls, Hidden Falls, Waterfall Bluff en prachtige rotsformaties in zee zoals Cathedral Rock. Je kunt op zoek gaan naar de prachtige flora en fauna die dit jungle gebied rijk is, iets verder het achterland induiken tussen de theeplantages, met een kajak de lagoon verkennen of gewoon lekker op het strand chillen en het dorp te bezoeken. Verwacht geen luxe hotels maar wel prachtig gelegen stekjes en geweldig vriendelijke mensen.
Safari Onderwaterwereld Bergen Lekker Eten & Drinken
  • puur en ongerept (buiten gebaad pad, weinig toerisme)
  • eindeloze wandelmogelijkheden
  • interessante cultuur
  • prachtige natuur
  • wildlife spotten (dolfijnen, walvissen, etc.)
  • soms lastig bereikbaar vanwege slechte onverharde wegen
Review geplaatst op 2021-05-28
7
Bhutan
Travelbag was hier 01 Oct 2019
Dat Bhutan zijn cultuur wil beschermen is wel bekend. Doordat toeristen $ 250,00 per dag moeten besteden, bereiken ze dit doel ook aardig. Wanneer je bestedingspatroon het toelaat, is het een aanrader om je reis rondom een festival te plannen. In Thimphu heb je in september/oktober een van de grootste Tsjechus van het land. Een groot en druk bezocht boeddhistisch festival van 3 dagen lang. Het wordt bezocht door de lokale bevolking die echt uit alle hoeken van het land komt. Op hun mooist gekleed komen ze met hele families naar het festival. Hier kun je als toerist van mee genieten. Het aantal toeristen is tussen de massa te tellen. Dus het voelt daardoor best wel bijzonder aan. Er wordt voornamelijk gedanst in kleurrijke gewaden en er worden mooie maskers gebruikt. De omgeving is vaak in een klooster of Dzong wat daardoor mooi bijdraagt aan de sfeer. Een mooie ervaring en herinnering aan Bhutan.
Land
  • De bevolking is op zijn mooist gekleed in de traditionele kleding
  • Het duurt 3 dagen, dus 3 mogelijkheden om het bij te wonen
  • Bijzonder om dit mee te maken en mee te genieten met de lokale bevolking
  • Er mag niet gerookt worden
  • Vaak geen zitplaats meer te vinden
  • Het is enorm druk
Review geplaatst op 2021-05-18
9
Groot-Brittannië Belfast
Saskiahamminga was hier 16 Apr 2008
Een aantal jaar geleden bezochten wij de bijzondere stad Belfast. Komende zomer hopen we er weer terug te gaan. De Noord-Ierse hoofdstad staat natuurlijk bekend om 'The Troubles' en dat is ook precies een van de redenen waarom deze stad zo interessant is om te bezoeken. Wij lazen ons vooraf uitgebreid in over de achtergrond van de troubles, de bloedige strijd tussen de katholieken en protestanten in in Noord-Ierland. Van deze strijd zijn nog veel 'restanten' te zien in de stad: indrukwekkende 'murals', muurschilderingen die de onvrede en geschiedenis van 'the troubles' laten zien, stoepranden geschilderd in de kleuren van Groot-Brittannië, of, afhankelijk in welke wijk je loopt, in de kleuren van Ierland. Je kunt nu prima door de wijken lopen, maar je kunt ook een 'black cab tour' boeken. Tijdens een rondrit met één van de beroemde zwarte taxi’s reis je naar de wijken met de indrukwekkende muurschilderijen en komt alles te weten over de achtergronden van The Troubles. Maar Belfast heeft ook een hele andere, mooie en gezellige kant. Prachtige oude gebouwen, zoals het stadhuis en St. Anne's cathedraal, veel gezellige pubs, leuke winkelstraten, groene parken en natuurlijk het mooie Titanic Belfast. Dit museum, op de plek waar de Titanic ooit gebouwd werd, is al een ware attractie op zich. In 9 gallerijen met special effects en interactieve tentoonstellingen kom je meer te weten over het echte verhaal van de Titanic.
Stad
  • Leuke stedentrip tijdens een rondreis door (Noord-)Ierland
  • St. George Market: gezellige weekend (food)markt
  • Het prachtige Cityhall
  • Belfast Castle
  • Schitterende omgeving: prachtig landschap en bergen, ruige kustlijn
  • Gezellige pubs en binnenstad
  • Titanic Experience
  • Veel geschiedenis, met name over the troubles: indrukwekkende murals en memorials
  • Belfast is niet heel groot (wat ook een pluspunt kan zijn)
  • Het kan regenen :-) Neem je regenjas mee
Review geplaatst op 2021-05-16
9
Chili Torres del Paine NP
Gillian was hier 25 Oct 2016
In het Torres del Paine N.P. in Chili kan je fantastische trektochten maken. De meest iconische is die naar de Torres del Mirador, een van de meest beroemde bestemmingen in Patagonië. Een goede plek om voorafgaand aan de tocht naar de Mirador las Torres te overnachten is Hosteria las Torres, waar je in slaapzalen slaapt met stapelbedden. Vanaf hier is de tocht naar de Mirador las Torres 18 kilometer (heen en terug). In het eerste gedeelte steek je een paar slingerende bruggen over en kronkelt het pad langs een kleine kloof alvorens het licht begint te stijgen baar Refugio Chileno. Wil je de Torres bereiken voor de mooiste foto's (het weer moet wel meewerken natuurlijk) dan is dit de plek om de nacht door te brengen. Je vertrekt dan vanuit hier heel vroeg om op de Torres de zonsopgang te zien. De zon schijnt dan precies op de drie pieken. Zodra je Refugio Chileno gepasseerd bent leidt het pad door een bos en steek je verschillende beekjes over, dit stuk van ongeveer drie kilometer is redelijk gemakkelijk. Als je het bos uitkom zie je een steile heuvel voor je. Dit is met meest uitdagende stuk van de tocht, omdat het over gladde rotsen en stenen gaat en de wind hier vrij spel krijgt. Maar eenmaal op het hoogste punt wordt je beloond met een prachtig uitzicht op de Torres en het prachtige meer eronder. De tocht op zich is niet eenvoudig maar ook niet echt zwaar en voor iedereen met een goede conditie goed te doen, maar kan door het snel wisselende weer wel een uitdaging worden.
Highlight
  • voor iedereen met een goede conditie goed te doen
  • fantastische natuur
  • het weer kan snel wisselen
Review geplaatst op 2021-05-04
9
Nederland Gelderland
Henk Vanetie was hier 02 May 2021
De Stadswaard bij of in Nijmegen. Het is een vrij onbekend gebied voor nog steeds vele Nijmegenaren en voor de Nederlander. Wanneer je een dag in Nijmegen vertoeft is meer dan de moeite waard kan je je dag bijvoorbeeld afsluiten in een heel mooi stukje natuur. Daar hoef je voor in de auto te stappen om het te bezoeken, want het gebied ligt pal naast het centrum van Nijmegen. Je loop naar de Waalbrug en je gaat de Waalbrug onderdoor en je loopt richting de Ooijpoort - is een gebogen bruggetje kan niet missen. Je loop via dit bruggetje de Stadswaard in. Het is een stukje "nieuw natuurgebied" speciaal ingericht om samen te gaan met de natuur. De boeren hebben hun land toen verkocht of geruild voor land dat veilig achter de dijk ligt. Sinds 2005 wordt de Stadswaard beheerd door Staatsbosbeheer. Als je over de Waalbrug Nijmegen binnen rijdt, zie je de Stadswaard aan de linkerkant liggen. Het is de bedoeling om bepaalde dieren terug te krijgen in hun habitat. Je kan echt hele leuke wandelingen maken waar je onderweg Koniks paarden< Galloways en heel veel soorten vogels tegen kunt komen. In het gebied ligt een nader bruggetje 't Zeumke . Het Zeumke is het restant van een oude rivierloop. In 2017 is die uitgebreid en uitgediept en in verbinding met de Waal gebracht. Daardoor bewegen de waterstanden in de oude, uitgegraven rivierloop mee met de waterstanden in de Waal. Dat heeft een goede uitwerking op de zich ontwikkelende natuur. Koffie drinken doe je B&B 't Roosje.
Regio
  • Je kan heel veel Koniks paarden tegenkomen
Review geplaatst op 2021-05-04
10
Rusland Altaj-gebergte
Wisseschout was hier 30 Nov -1
Het Altaj gebergte staat op de werelderfgoedlijst en is vlgs sommigen het mooiste gebied op aarde. Bergen tussen de 3500 en 4500 meter met eeuwige sneeuw, 1499 gletsjers, 7000 meren, 20.000 rivieren en vele waterbronnen. Bijzondere diersoorten zoals de sneeuwluiaard en lynx. Veel vogelsoorten, mossen, paddenstoelen en bloemen. Ik zag velden vol met edelweiss. Verder bijzondere archeologische vindplaatsen. Een van de oudste menselijke kampementen werd hier gevonden [ Sibirische Scythen 5de tot 2 de eeuw voor Christus] Veel rotstekeningen [ we vonden er zelf ook ]grafheuvels en stenen figuren die nog een raadsel zijn voor de wetenschappers. Toen wij er rondliepen was er een team van een universiteit onderzoek aan het doen naar de rotstekeningen. Het ruige onherbergzame landschap staat nog in de toeristische kinderschoenen. Huur een gids met een 4WD. Een echte Russische UAZ Bukhanka [ broodje] Die kunnen werkelijk overal over en doorheen. Ook al waren we in de zomer het was er erg koud. Dus neem genoeg kleding mee.
Highlight
  • Geen toeristen
Review geplaatst op 2021-04-30
9
Verenigde Staten Utah
Henneke was hier 03 May 2019
Cottonwood Canyon Road is een onverharde zijweg van de hw 89 tussen Page en Kanab. Wij reden deze weg als route van Page naar Bryce. 45 mijl goed te rijden zandweg, echter met slecht weer vaak onbegaanbaar. De conditie van de weg kun je opvragen bij een rangerstation in Big Water. 4x4 is niet echt nodig, wij reden met een high clearance auto en dat ging prima. De weg begint met wat grijs landschap, maar in mei stond hier wel veel in bloei. De Cottonwood Creek gaat een tijd gelijk op met de route en de weg wordt steeds mooier, tamarindes langs het water links, bloeiende cactussen rechts én een prachtige rotsachtige omgeving. Je kunt een kudde koeien tegenkomen en daar zaten een paar echte longhorns tussen. Het eerste stuk van de route wordt wat ontsierd door elektriciteitsmasten, later minder in beeld. Na zo'n 25 mijl gaat de weg verder bergopwaarts en op het hoogste punt heb je plots een prachtig uitzicht op de naar beneden slingerende weg met prachtige rode rotsen aan weerszjjden. Werkelijk adembenemend mooi! Er zijn langs de route ook diverse mogelijkheden om een trail te lopen, o.a. door een mooie canyon. Langzaam wordt het landschap wat 'gewoner' en groene bomen en struiken domineren het landschap. Dan, na ca.40 mijl is daar opnieuw een verrassing: er torenen hoge lichtgekleurde rotsen boven het groen, Grosvenor Arch, prachtige rotsen, waarvan sommigen mooie arches, natuurlijke bogen, hebben. Heerlijk om hier doorheen te dwalen. Kortom een prachtige route. Gewoon doen!
Regio
  • Natuurschoon
  • Mooie trails te wandelen
  • Prachtige omgeving
  • Rustige, stille weg
  • Bij slecht weer niet te rijden of alleen 4x4
  • In het begin ontsierende electriciteitsmasten
Review geplaatst op 2021-04-26
9
Zimbabwe Matobo NP
Matobo National Park ligt ten zuiden van Bulawayo in Zimbabwe. In dit NP zie je mooie rotsformaties en zelfs rotstekeningen maar hoogtepunt was de neushoornwandelsafari. De avond voor vertrek werd medegedeeld dat de mogelijkheid bestond om de dieren op ca 20 meter te kunnen benaderen. Dit klonk heel spannend. De volgende dag werden we opgehaald door onze gids Andy. Na entree in het park was het eerst zoeken waar de neushoorns zich zouden ophouden. Na wat rondrijden ontmoeten we rangers, die ons vertelden waar ongeveer de neushoorns zich bevonden. Andy als bestuurder van de open jeep wilde een goed uitzicht hebben op sporen en ging daarvoor staan waarbij hij met zijn andere voet dan die van het standbeen het gaspedaal bediende. Even later zijn we gestopt. Andy gaf aan monden dicht achter elkaar aan lopen en follow me. Andy liep voorop de bush in en op enig moment stonden we op ca 15 tot 20 meter afstand van een aantal neushoorns. Er stond een groot mannetje links. Recht voor ons een aantal vrouwtjes met een kalf. Ik hoorde de dieren snuiven en lopen. Elke pas dreunde. Ongelofelijk en hoe bijzonder was dat. Maar het meest bijzonder was het moment waarop de dieren onrustig werden en weg wilden lopen. Andy blies toen op zijn fluitje. Dit geluid was een signaal dat neushoorns herkenden als iets vertrouwds en ongevaarlijk, waarop de neushoorns bleven staan. We zijn daar 20 minuten geweest toen hebben we de neushoorn met rust gelaten want Andy zei they really become nervous now.  
Highlight
  • Witte neushoorns
  • Mooie rotsformaties
  • Oude rotstekeningen
  • Entree is duur
Review geplaatst op 2021-04-19
9
Groot-Brittannië Snowdonia NP
Gillian was hier 19 May 2015
Snowdonia National Park in Wales is een prachtige plek om te wandelen. Het heeft een netwerk van wandelpaden voor alle niveau's en je bent altijd verzekerd van adembenemende en diverse landschappen, of je nu kiest voor een wandeling langs de kustlijn of de uitdaging aangaat om de hoogste berg van Engeland en Wales, de Snowdon, te beklimmen. Het bergachtige terrein kan wel een uitdaging zijn met af en toe steile hellingen en rotsachtige paden. Wil je de hoogste top van Engeland en Wales, de Snowdon, beklimmen dan is er keus uit zes paden, die allemaal redelijk zwaar zijn. Hiervan is het Llanberis Path met een lengte van 14,5 km ( heen en terug) het langste maar ook het meest geleidelijke pad naar de top waardoor de inspanning minder zwaar is. De Pyg track van 11km (heen en terug) is de meest ruige en uitdagendste van de zes paden die naar de top van de Snowdon leidt, hij loopt langs een bergkam en mag niet worden onderschat. Maar welke van de zes paden er ook gekozen wordt, de panoramische uitzichten op de top van de Snowdon zijn ronduit schitterend. Wel vereist is inzicht in het weer van de dag van de beklimming want het weer in Snowdonia ken heel snel omslaan en menig wandelaar is hierdoor in moeilijkheden gekomen. In het hoogseizoen kan het helaas erg druk zijn, beter is het om het voorjaar te kiezen voordat de ergste drukte komt. Wil je het rustiger aandoen dan is er een groot aanbod van meerdere wandelingen zoals b.v. de Panorama Walk in Barmouth. Keus genoeg voor elk.
Highlight
  • wandelingen van licht tot zwaar
  • prachtige vergezichten
  • druk in het hoogseizoen
Review geplaatst op 2021-04-19
9
China Kham
Your Travel Reporter was hier 01 May 2015
Larung Gar Larung Gar ligt in het plaatsje Sêrtar in de Tibetaanse autonome prefectuur Garzê, in Sichuan, bekend als Kham. Sinds 1980 is hier de grootste Boeddhistische school ter wereld gevestigd: de Larung Gar Buddhist Academy. Het instituut is opgericht door Lama Khenpo Jigme Phuntsok van de Nyingma traditie. Nu wonen er circa 10.000 monniken en nonnen. Sêrtar ligt op een hoogte van 4000 meter en is daarom erg moeilijk bereikbaar. De besneeuwde bergtoppen in de groene vallei van Garze zijn adembenemend. De puurheid van de natuur en de omgeving hier is onbeschrijflijk. De dichtstbijzijnde vliegveld is Chengdu en ligt op bijna 24 uur rijden. Overal rode houten huisjes Bij aankomst in Larung Gar wordt je overweldigd door de grootte en de schoonheid van het complex. Bij de ingang tref je enorme gebedsmolens aan, indrukwekkend is een understatement. Het is werkelijk immens wat je tegemoet komt bij het betreden van deze speciale plek. Overal rode houten huisjes. Monniken en nonnen in rode gewaden. Groene valleien en gebedsvlaggen, je kijkt je ogen uit, zo ongelofelijk mooi! Af en toe raakten we de weg kwijt en voelde het aan als een doolhof. Maar via verborgen steegjes en trappen vonden we toch ons weg. Iedereen die je tegemoet komt, zegt Tashi Delek of verwelkomt je met een brede glimlach. Wat een bijzondere wereld om te verkennen. Wil je meer lezen over mijn rondreis door Tibet? Neem dan een kijkje op mijn website: www.yourtravelreporter.nl
Regio Blog
  • Roadtrip om nooit te vergeten
  • Bijzonder en exclusief
  • Cultuur
  • Prachtige omgeving
  • Zeer afgelegen
Review geplaatst op 2021-04-12
8
Zwitserland Graubünden
Henneke was hier 24 Jun 2019
Graubünden, ons favoriete kanton in Zwitserland. Het grenst aan Italië, Oostenrijk en Liechtenstein. Waarom favoriet? Natuurlijk om de mooie berglandschappen, alpenweiden en pittoreske dorpjes, maar vooral omdat je hier zo veel mogelijkheden hebt. Behalve wandelen kun je hier ook mooie passentochten maken met de auto, of met de fiets! Ga je zuidelijk dan kom je al snel in het Italiaans sprekende deel, overgaand in Tessin, een Italiaans getint gebied. Andere delen van Graubünden laten juist een Reto-romaanse stijl zien, huizen met dikke muren, bewerkte deuren en muurschilderingen. Graubünden heeft ook vele oude kerkjes, die dateren uit 11e en 12e eeuw. Vaak met prachtige fresco's op de muren en mooie houten plafonds. De sleutel kun je bij het plaatselijk café ophalen of bij het huis van de dominee. Gemoedelijk gaat dit er aan toe. De wandelingen variëren in zwaarte, van lieflijke dalwandeling tot pittige, ruige bergwandeling. Door de vele mooie passen is dit ook voor de sportieve fietser een paradijs. De Furkapas, waar je zicht hebt op de Rhonegletscher. De Grimmslpas met zijn blauwe én groene meer. De Sustenpas, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ja, Zwitserland is duur, maar als je veel meeneemt best te doen en er zijn ook goedkopere supermarkten. Graubünden heeft nóg een groot pluspunt: het is hier nog aangenaam rustig. En ben je aan de wandel, dan kom je vaak alleen nog maar wat koeien of paarden tegen. O ja, én de alpenmarmot, die fluitend verraadt waar hij zit.
Regio
  • Stadjes die het bezoeken waard zijn
  • Mooie historische kerkjes
  • Redelijk rustig
  • Variatie aan wandelingen
  • Bergen
  • Prachtige natuur
  • Prijzig, vooral restaurants
  • De sneeuw kan zelfs in juni een wandeling soms onmogelijk maken
Review geplaatst op 2021-04-08
9
India Ladakh
Gillian was hier 07 Mar 2016
Graag wil ik hier een lans breken voor een uithoek in het noorden van India, namelijk Ladakh. Minder bezocht dan de meer bekende gebieden in India, maar voor de liefhebber die een andere kant van India wil zien een aanrader. Alleen de reis er naar toe al over de weg vanuit Manali over de een na hoogst berijdbare pas ter wereld, de Laglang La van 5328 meter, is spectaculair. Gedurende grote delen van het jaar is deze weg echter gesloten en is Ladakh alleen per vliegtuig te bereiken. De hoofdstad van Ladakh is Leh, een stadje van zo'n 35.000 inwoners. Als een baken staat boven de stad het oude paleis, de sfeer is er ontspannen en gemoedelijk en vrouwen uit de omliggende dorpen verkopen groente op het trottoir. De bevolking bestaat hoofdzakelijk uit moslims en Tibetaanse boeddhisten. Vanuit Leh kan je uitstapjes maken naar talrijke gompa's in de Indus vallei, zoals Thikse, Shey en Hemis. Op ongeveer drie uur rijden van Leh ligt Alchi Gompa, een 1000 jaar oud heiligdom en het prachtig Lamayuru Gompa. Maar het meest tot de verbeelding sprekend zijn de trekkings die je vanuit Leh kan maken door adembenemende berglandschappen met veel prachtige natuur, afgewisseld met pittoreske dorpjes. En wat ook belangrijk is; Leh heeft veel aandacht voor milieu en duurzaamheid. Zo zijn er in Leh winkeltjes van Dzomsa waar je voor enkele roepies je waterfles of hergebruikte fles met drinkwater kan laten vullen. Het water is bij 120 graden gekookt en wordt rechtstreeks in je waterfles gedaan.
Regio
  • mooie trekkings
  • prachtige boeddhistische kloosters
  • mooie uitstapjes vanuit Leh
  • gemoedelijke bevolking
  • hoogte kan een probleem zijn
Review geplaatst op 2021-03-31