Schrijf een review

We zijn op zoek naar reviewers met een Columbus-factor. Vanaf nu kan je zelf een review schrijven om andere reizigers te inspireren voor hun volgende reis! Schrijf een persoonlijke recensie over een plek waar je op reis bent geweest. Dat kan een land, regio of stad zijn. Of een nationaal park, een bar, een waterval, een hotel etc.

Staat jouw stad, regio of bezienswaardigheid er nog niet tussen?
Kies dan eerst een bestaande bestemming. Daarna kun je jouw stad, regio of bezienswaardigheid toevoegen.

9
Spanje bardenas-reales
agrotewal was hier 01 mei 2018
Het NP Bardenas Reales is een minder bekend natuurpark, vlakbij Tudela, in Spaans Baskenland. Het park is ruig en het heeft veel weg van een maanlandschap. De bizarre kalksteenrotsen zijn gevormd door weer en wind. Een extraatje zijn de schaapskuddes die in het voorjaar en de zomer te zien zijn. En waar schapen zijn komen ook vale gieren voor, die hier vlak over je heen scheren. Je kunt er met de auto doorheen rijden, maar het mooist is natuurlijk met een gids te voet of met de fiets het gebied verkennen. Het park is meer dan 42.000 ha groot en is vrij toegankelijk. Het Natuurpark Bardenas Reales telt bovendien meer dan 700 km paden, onverharde wegen en trekpaden voor vee, zeer geschikt voor wandel- en fietsliefhebbers.
Regio
  • Arguedas, biedt de camperaar faciliteiten
  • grotwoningen in de nabije omgeving
  • overnachten in de camper, vlakbij mogelijk
  • bizarre rotsformaties
  • een adembenemend landschap
  • Kosteloos toegang
  • kan lastig rijden zijn, bij regenval
  • door invloeden van het weer, verdwijnt het NP
Review geplaatst op 2018-07-17
9
Peru Andesgebergte
baatjes was hier 01 jul 2016
Een fantastische manier om Machu Picchu te bereiken is door een vier of vijfdaagse koffietour te doen. Tijdens deze tour wandel je van koffieboer naar koffieboer en overnacht je ook bij deze boeren. Verwacht geen luxe, maar gewoon een bed en stromend (koud) water. De vrouw des huizes kookt verrukkelijke maaltijden die je samen nuttigt. Bij de tweede boer kregen we zelfs cavia te eten, omdat ze het zo bijzonder vonden dat wij hier twee nachten verbleven in plaats van de standaard een nacht. Ook neem je een kijkje in de koffieboomgaard en krijg je uitleg over het proces, van boon tot koffie. Wij verbleven bij twee verschillende boeren en het was heel interessant om te zien dat het proces gelijkenissen had, maar de ene boer veel meer produceerde dan de andere. Ik heb hier ook mijn eerste (en tot nu toe laatste) bakkie koffie gedronken. Want ja, als je de bonen zelf hebt gebrand dan moet je dat toch proeven. Tijdens de laatste dag liepen we een gedeelte van de Salkantay-trail. Een groot gedeelte van deze wandeling hadden we zicht op Machu Picchu. Wat is deze stad toch schitterend gelegen.
Highlight
  • Je kunt optimaal genieten van de omgeving
  • Je hebt prachtig zicht op Machu Picchu
  • Je maakt kennis met het echte Peruaanse leven
  • Je ziet geen andere toeristen
  • De afdaling tijdens de laatste wandeldag is zwaar
Review geplaatst op 2018-07-17
9
Maleisië Sipadan
MariekeH was hier 01 sep 2017
Duikliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Maleisië. Vanuit Semporna, het oosten van Sabah, worden duiktrips georganiseerd naar Mabul en Sipadan. Semporna is een stad met kneuterige details die bij het reizen horen, zoals duikwinkels, een luxe hotel op palen boven de zee, lekker eten, een kleurrijke markt, een pinautomaat die iedere avond ´leeg´ is. Al met al zou een toeristische stad als deze véél schoner moeten zijn. Rondom Manul, Kapalai en Sipadan is het avontuurlijk duiken. De meerdaagse trips zijn tot in de puntjes geregeld. Je kunt kiezen voor een privébungalow bij het Scuba Junkie resort als je er op tijd bij bent of een goedkopere slaapkamer met meerdere personen en stapelbedden. Dat laatste heeft ook wel wat. Een beetje het kampgevoel van vroeger krijg je erbij en dat alles in een tropische sfeer. Bij Sipadan mag er maar een beperkt aantal duikers per dag de onderwaterwereld verkennen, dus boek je permit ruim van tevoren. Je zult worden beloond: schildpadden, ´crocodile flathead´, pufferfish, lionfish, alen, naaldvissen, roggen, Nemo´s, regenboogvissen, zeepaardjes, noem het maar op en je ziet het! Er is een strand voor het resort, waar je heerlijk kunt bijkomen van een actieve dag. De locatie is bijzonder, want vlak bij zee is een dorp met houten huisjes gebouwd op palen waar de lokale bevolking woont. Zorg voor een onderwatercamera of een GoPro actiecamera en neem een slot mee die je op de slaapzaal aan een kluis kunt bevestigen.
Regio
  • Halen van een duikbrevet is mogelijk
  • Iedere reiziger heeft dezelfde focus als jij
  • Geheel verzorgde meerdaagse trip
  • Veel duiken maken in enkele dagen
  • Eén van ´s werelds beroemdste duikplekken
  • Rond zonsondergang zijn er veel muggen
Review geplaatst op 2018-07-16
9
Bolivia Potosi
ThijsVanDenBurg was hier 01 jul 2011
Bolivia is een van de armste landen van Zuid Amerika maar ook een van de meest interessante als het gaat om aparte dingen om te zien en te doen. Een voorbeeld heirvan is de mijnstad Potosi. Dit stadje ligt op iets meer dan 4000 meter hoogte en is daarmee een van de hoogstgelegen steden in de wereld. Zilver is wat er hier uit de mijnen wordt gehaald en in hoogtij dagen was dit een enorm rijk bolwerk. Dalende prijzen en minder erts heeft er voor gezorgd dat de stad minder floreert dan vroeger. De meeste toeristen in Bolivia slaan Potosi over. Maar wil je een erg aparte en actieve ervaring dan kun je met een groepje een mijn in waar gewerkt wordt. Een overall en lamp wordt aan iedereen verstrekt. Je daalt af in de mijn en gaat kijken bij de arbeiders en onder welke omstandigheden zij dit moeten volbrengen. Het is een gewoonte dat je voor hen iets meebrengt (liefst water, of ander drinken, eten of een staaf dynamiet). Dat laatste kun je gewoon kopen in speciale winkels. HIernaast mag je even meehelpen wat ze lachend accepteren. Ook de berggeesten en eerplaatsen worden aangedaan. Een bezoek aan de mijn is lichamelijke inspannend en je moet ook tegen kleine ruimtes kunnen. Maar het is een ervaring om nooit te vergeten en geeft je nog meer respect voor de mensen die dit elke dag moeten doen om hun dagelijkse kost te verdienen.
Regio
  • lichamelijk pittige inspanning
  • minder toeristen dan in de rest van Bolivia
  • Heel aparte ervaring in de mijn
  • Je kan last hebben van de hoogte
  • erg warm in de mijn
  • lichamelijk pittige inspanning
Review geplaatst op 2018-07-15
9
Nepal Pokhara
ThijsVanDenBurg was hier 01 mrt 2011
In de tweede stad van Nepal, Pokhara heb je naast de relaxte sfeer en het mooie uitzicht op de Himalaya ook enkele grot bezienswaardigheden. Zo is er het kleine Devi Falls, welke bij droog weer bijna leegstaat. De Mahendra cave in het Noorden van Pokhara, Indrukwekkende grot maar niet bijster goed onderhouden. Dicht in de buurt is the Batcave. Niet met de batmobiel maar wel met honderden vleermuizen die op een halve meter van je hoofd hangen. Leuk om mee te maken. Maar een gids van de Batcave gaf aan dat hij nog een grottenstelsel kende waar bijna geen toeristen kwamen. Een beetje wantrouwend zijn we met hem meegegaan. 45 minuten door de landerijen wandelen. Prachtig uitzicht over de gele koolzaadvelden. Tot opeens een kleine grotopening opdoemde. De naam the Cristal cave was helemaal terecht. Fonkelende wanden wanneer er licht op geschenen werd. Een klein jongetje zat een vuurtje te stoken, oftewel hier komen niet veel mensen anders zou dat nooit kunnen. Het was zeker de moeite waard. Maar het is geluk hebben of de grot bekend is bij de gidsen.
Stad
  • Grot is erg toegankelijk
  • Wandeling naartoe is prachtig
  • (bijna) geen andere toeristen
  • Gidsen zijn op hun hoede vanwege directie batcave
  • Niet bekend bij veel gidsen
Review geplaatst op 2018-07-12
10
Verenigde Staten dinosaur-national-monument
martinhectors was hier 01 sep 2016
Het park ligt op de grens van de staten Colorado en Utah. Grote delen van het park zijn voor de gemiddelde toerist niet toegankelijk, de meeste mensen beperken zich tot een bezoek aan het zuidwestelijke deel. In het park lopen geen doorgaande wegen. Je kan niet van het ene naar het andere deel rijden. Als je meerdere delen wilt bezoeken, zal je dus eerst het park uit moeten rijden, om vervolgens via een andere toegangsweg het park weer in te gaan. De belangrijkste trekpleister van het park is The Wall of Bones, een 24 meter lange en twee verdiepingen hoge rotswand waarin zo’n 1500 fossielen bewaard zijn gebleven. Over die rotswand heen is een gebouw neergezet, the Quarry Exhibit Hall. Bezoekers kunnen dicht langs de rotswand aflopen, en zo de vele fossielen bekijken (en op sommige plekken ook aanraken). Tussen het Visitor Center en de Quarry Exhibit Hall ligt een 1,2 mijl lange wandelpad met de naam Fossil Discovery Trail. Via dit pad kan je dus ook te voet naar de Quarry gaan. Het eindpunt van de trail ligt 46 meter hoger dan het beginpunt. Onderweg loop je door diverse rotslagen door, op sommige plekken kan je daarin fossielen zien. Verder zijn er nog verschillende trails te lopen.
Autoroute Horeca Beauty En Gezondheid Fietsroute Highlight
  • In de hal zijn er rangers aanwezig die je vragen kunnen bantwoorden
  • Indrukwekkend om te zien
Review geplaatst op 2018-07-12
9
China
corriedewinter was hier 01 mei 2018
In de provincie Fujian vind je honderden toulous, ‘aarden huizen’ Het zijn kasteelachtige gebouwen geconstrueerd door de Hakka bevolkingsgroep. In vroeger tijden dienden deze huizen als bescherming tegen indringers. Er wonen meerdere families in een toulou, zij hebben kamers op galerijen rond een grote binnenplaats. Veel toulous zijn te bezoeken, het kan er soms erg druk zijn. De Yuqing tulou in Chuxi is niet zo druk en heeft ook gastenkamers. Als je daar logeert, maak je het traditionele leven mee. Je kunt eindeloos thee drinken in de grote poort bij de ingang, wandelen langs boomgaarden en theeplantages in de omgeving, 's avonds in het dorp kennis maken met mahjong of als je geluk hebt op het dorpsplein een traditionele Fujian marionettenvoorstelling bezoeken. adres: Yuqing tulou Chuxi, een riviertje oversteken en langs steile trappen de berg op. Bagage wordt tegen betaling opgehaald.
Land
  • het échte dorpsleven
  • traditionele tulou
Review geplaatst op 2018-07-09
10
Australië gnaraloo-station
MariekeH was hier 01 jan 2017
Check of jij bent voorbereid op het avontuur: 4WD auto, voldoende water, voedsel en frisse energie voor dit unieke stukje West-Australië. Naast het feit dat de route langs de westkust ontzettend mooi is, moet je het aandurven om vanuit Carnarvon 70 kilometer van het pad te gaan richting het noorden, een ´schiereiland´ op als het ware. De oceaan is hier woest! Dat kun je zien aan de enorme kracht waarmee het zeewater uit de blowholes knalt! Rijd nog eens 100 kilometer verder naar Three Mile Campground om primitief te genieten van een privéstrand aan de oceaan met gewéldige surfgolven. Het Ningaloo Reef begint hier! De koraalrozen zijn enorm groot en het is er rijk aan vissen, rifhaaien en schildpadden. De camping heeft twee toiletgebouwen en voldoende plaats om te genieten met zicht op de oceaan. Er is een kleine campingwinkel om je van extra benodigdheden te voorzien. Naast deze camping is er een aantal kilometers verder naar het noorden het Gnaraloo Homestead. Ideaal voor backpackers die willen werken voor eten en accommodatie. Je verblijft in een visserslodge met gemeenschappelijke keuken en werkt in de ochtenduren. ´s Middags is er volop gelegenheid om de onderwaterwereld te leren kennen. Reistip: Vraag aan de eigenaar van Gnaraloo Station of je met het onderzoeksteam mee mag om schildpadden te zien nestelen in de nacht of tracks te onderzoeken vroeg in de morgen! Deze activiteit is níet toeristisch! Een fantastische ervaring en een toetje op je avontuur Down Under.
Accommodatie Activiteit Wandelroute Fietsroute Highlight Strand Autoroute
  • Schildpadden zien nestelen en uitkomen
  • Schoonheid van het Ningaloo Reef
  • Surfen, duiken, snorkelen
  • Eén met de natuur buiten het gebaande pad
  • Héél veel zoute zeelucht waardoor spullen snel vergaan
Review geplaatst op 2018-07-08
9
Groot-Brittannië de-kastelen-van-edward-i
Sierd was hier 01 aug 2016
Wales is het land van kastelen. Overal in Wales vind je ze. En de door Edward I gebouwde kastelen behoren tot de indrukwekkendste in Europa. Edward I besloot na zijn aantreden in 1272 de Welsh voor eens en altijd te onderwerpen. In 1277 wist Edward de Welsh te verslaan. Ze behielden een deel van hun gebied, maar werden vassal van Edward. De Welsh kwamen echter in opstand. In 1283 versloeg Edward ze definitief en hun gebied kwam direct onder de Engelse kroon. Drie kastelen werden gebouwd, die samen met een aantal eerdere een ring om Snowdonia heen vormden. Zo kon het gebied worden gecontroleerd. De kastelen werden gebouwd in Conwy, Caernarfon en Harlech. Na een mislukte opstand in 1294 werd een kasteel toegevoegd, Beaumaris. Deze kastelen behoren tot de beste voorbeelden van militaire architectuur die de Middeleeuwen heeft voortgebracht. Ze zijn dan ook werelderfgoed. De kastelen waren binnen vijf jaar grotendeels klaar. Alleen Beaumaris is nooit volledig afgebouwd. Bij elk kasteel werd een stadje gebouwd. Hier kwamen Engelse kolonisten te wonen, die de omgeving naar hun hand gingen zetten. Veel van deze stadjes is ook bewaard. Conwy is zelfs de best bewaarde ommuurde stad van Groot Brittannië. En of dit alles nog niet bezienswaardig genoeg is, Snowdonia is een berggebied met geweldige natuur en wandelmogelijkheden. Een bestemming niet alleen voor geschiedenis liefhebbers maar voor iedereen.
Highlight Architectuur Cultuur Natuurgebied Gebergte
  • Mooi reisthema
  • Elk kasteel heeft zijn eigen karakter
  • Goede horeca in de stadjes
  • Zelf te verkennen.
  • Wel toegangsprijs, maar alleszins redelijk
  • Enige drukte in het hoogseizoen
Review geplaatst op 2018-07-08
10
Verenigde Staten snow-canyon-state-park
martinhectors was hier 01 sep 2017
Ongeveer 180 miljoen jaar geleden was een groot deel van het gebied dat nu de staat Utah is, bedolven onder een dikke laag zand. Door het enorme gewicht werden de onderste lagen samengedrukt. De rotslagen die hierdoor werden gevormd worden nu Navajo Sandstone genoemd. Navajo Sandstone is heel licht van kleur, je ziet vooral witte en oranje tinten. De naam van het park heeft niet, zoals soms wordt gedacht, met sneeuw te maken. Het park is vernoemd naar de 19e eeuwse pioniers Lorenzo en Erastus Snow. Het park is 30 km² groot en heeft twee toegangen. Een in het noorden en een in het zuiden. De parkweg die beide toegangen met elkaar verbindt, is 7 mijl lang. Er zijn 12 wandelpaden aangelegd, in lengte variërend van een halve mijl (800 meter) tot 8 mijl (13 kilometer). De meeste trails zijn zeer eenvoudig, maar enkele van de middellange trails zijn vanwege steile hellingen en diep zand aanmerkelijk lastiger. Op het moment dat je het park binnenrijdt krijg je een folder uitgereikt waarin de diverse trails kort staan beschreven.
Highlight
  • Nog niet bekend bij het grote publiek: zeer rustig!
  • Mooi wandelgebied
Review geplaatst op 2018-07-07
9
Portugal evora
aticketto was hier 01 apr 2018
Nós ossos que aqui estamos pelos vossos esperamos (vertaald: Wij wiens botten u hier ziet wachten op de uwe) staat er bij de ingang van het bottenkapel in Evora. De Capela dos Ossos werd gebouwd in de 17e eeuw en is onderdeel van de São Francisco-kerk. Naar schatting zijn er zo'n vijfduizend botten gebruikt om de muren, pilaren en het plafond te decoreren. Deze zijn afkomstig van de begraafplaatsen die verbonden zijn met het klooster. De fresco's die het gewelfde plafond versieren daterend uit 1810. Monniken maakten deze kapellen van de skeletten in het dorp, om de bezoekers te herinneren aan de vergankelijkheid. De kapel zelf is een vrij grote ruime maar het bezoekersgedeelte is beperkt. Er is gebruik gemaakt van glazen wanden tot heuphoogte dus het belemmert het zicht niet. Bij de entree is ook een museum inbegrepen dat religieuze sculpturen en schilderijen uit de 16e tot de 18e eeuw laat zien. In de bovenste galerijen van de kerk staat ook nog een bijzondere verzameling van kerststallen tentoongesteld. Gevarieerde composities en verschillende materialen zowel van populaire smaak als van duidelijk artistiek werk. Zeker even bezoeken. Entree € 4 pp
Meer Activiteit Autoroute Cultuur Highlight
  • Bijzonder Bottenkapel
  • Indrukwekkende kerststal verzameling
  • Druk op populaire tijden
Review geplaatst op 2018-07-04
10
Portugal rota-vicentina
aticketto was hier 01 apr 2018
Rota Vicentina werd in 2016 gecertificeerd door het Europese label "Leading Quality Trails - Best of Europe". Deze route is een netwerk van paden en is in totaal zo’n 445 kilometer wat je te voet kun afleggen. Vroeger werd deze gebruikt door pelgrims, reizigers en geitenhoeders uit de regio. De volledige route loopt van Santiago do Cacem (Alentejo) tot aan de bekende vuurtoren Cabo de São Vicente (Algarve). Langs deze route vind geen massatoerisme, geen grote resorts en geen overvolle stranden. Wel vind je er duidelijke bordjes en heel veel prachtige uitzichten. Er zijn verschillende routes die wat korter zijn zoals de Historische Weg, de Vissersroute en verschillende Circulaire Routes. Sommige routes zijn ook met de fiets af te leggen. Er zijn genoeg overnachtingsmogelijkheden waarvan de meeste B&B’s zijn. Voor de avonturiers zijn er ook kleine campings op de route. Voor meer info kijk op http://en.rotavicentina.com/
Regio
  • Flexibele routes
  • Pittoreske dorpjes
  • Authentiek Portugal
  • Geen massatoerisme
Review geplaatst op 2018-07-04
10
Verenigde Staten Grand Canyon
MariekeH was hier 01 jul 2016
´I've been through the desert on a horse with no name. It felt good to be out of the rain. In the desert you can´t remember your name, 'cause there ain't no one for to give you no pain.´ Een reis door de westelijke staten van de USA mag niet ontbreken op de bucketlist van de reiziger. Huur een luxe camper of wat meer simpeler bus en start een onvergetelijke roadtrip door woestijnachtige landschappen. Wanneer je in de Grand Canyon kijkt, zal de adem worden ontnomen. Wat een natuurwonder is dit! In de canyon zijn verschillende prachtige wandelingen te maken voor ieder niveau wat hiken betreft. Er is zelfs de mogelijkheid om een nachtje met een tent te kamperen. Voor wie niet zo goed ter been is en graag van deze schoonheid wil genieten, zijn er fantastische uitzichtpunten zoals ´Desert View´ en ´Watchtower´. Zowel zonsopkomst als zonsondergang boven dit gebied zijn geweldig om mee te maken. Een ´once in a liftime experience´ is een helikoptervlucht boven dit gebied. Geniet van een rafttrip over de Colorado River. Leer over de geschiedenis en archeologie door met een gids een wandeling te maken. Er is zelfs een treintour mogelijk over de Grand Canyon Railway. Genoeg te doen en te zien in dit prachtige gebied in Arizona.
Highlight
  • Zowel een stop van 1 dag als meerdere dagen is de moeite waard
  • Dit gebied is goed te bereiken voor iedere doelgroep
  • Zonsopkomst en zonsondergang zijn onvergetelijk
  • Adembenemende view
  • In de zomer heel toeristisch
Review geplaatst op 2018-07-03
8
Uruguay Colonia del Sacramento
ThijsVanDenBurg was hier 01 aug 2011
Uruguay is een relatief klein land in Zuid Amerika en niet heel veel bezocht door een groot gedeelte toeristen, zeker het binnenland niet. De kustplaatsten zijn de plekken waar men meer neerstrijkt. Vooral de hoofdstad Montevideo en het kleine koloniale kustplaatsje Colonia del Sacremento. Een veelgemaakte dag- of weekentrip is de boot vanuit Buenos Aires. Er zijn verschillende maatschappijen om uit te kiezen maar het komt veelal op hetzelfde neer. Iets sneller aankomen is iets meer betalen. Het plaatsje zelf is klein en goed rustig te belopen en bekijken in een goede dag. Er zijn overblijfselen van de oude nederzetting maar ook gebouwen uit latere koloniale perioden. De met kinderkopjes belegde straatjes verbinden kleine gezellige pleintjes waar je kunt genieten van kunstzinnige cafe's. Een aanrader is ook om de kleine vuurtoren te bezoeken voor een overzicht van het stadje. Natuurlijk dineer je in een van de restaurantjes of een oude auto die omgebouwd is als dinerplek.
Stad
  • Sfeervolle pleintjes en eetgelegenheden
  • Veel geschiednis terug te vinden in de gebouwen
  • Klein en goed in 1 dag te bezoeken
  • Het licht aan het strand maar het nodigt niet uit om een duik te nemen
Review geplaatst op 2018-07-01
8
Slowakije
schenkel was hier 01 jun 2018
Dit land is een echte aanrader.Wist niet dat de natuur hier zo mooi is.Wij waren in de buurt van de Hoge Tatra een schitterend gebergte op de grens van Slowakije en Polen.Alles hier is nog puur en ongerept en dat maakt dit land ook zo bijzonder.Hier vind je bijna géén mooie wandelpaden en fietspaden.En het land is nog betaalbaar ook hoe leuk is dat!! Wat ons heeft verbaasd dat hier nog géén chinezen en Japanners zijn.We zijn 1x een hollands echtpaar tegen gekomen verder totaal géén toeristen.
Land
  • Hier kom je nog tot rust.
  • Bijzonder aardige mensen
  • Veel mooie bergmeertjes
  • overal redelijk goedkoop wat eten en drinken betreft
  • Géén toerist tegen gekomen
  • Wegen zijn soms minder goed begaanbaar
Review geplaatst op 2018-07-01