Schrijf een review

We zijn op zoek naar reviewers met een Columbus-factor. Vanaf nu kan je zelf een review schrijven om andere reizigers te inspireren voor hun volgende reis! Schrijf een persoonlijke recensie over een plek waar je op reis bent geweest. Dat kan een land, regio of stad zijn. Of een nationaal park, een bar, een waterval, een hotel etc.

Staat jouw stad, regio of bezienswaardigheid er nog niet tussen?
Kies dan eerst een bestaande bestemming. Daarna kun je jouw stad, regio of bezienswaardigheid toevoegen.

9
Letland Kemeri  NP
In Riga is het goed mogelijk om de stad met een groen uitstapje te combineren. Op een uur treinen (richting Tukums) ligt het stadje Kemiri. Hiervandaan is het nog een half uur lopen naar de ingang van Kemiri NP, bekend om zijn gigantische moeraslandschap met drassig gras en honderden meertjes. Op het eerste gezicht een vriendelijk gebied, maar er zijn hier al heel wat mensen, dieren en tanks (WO II) opgeslorpt en naar de bodem gezakt. Een echte killer dus. Tegenwoordig hoef je je daarover geen zorgen meer te maken. Er is een prachtige boardwalk, waarover je uren kunt wandelen en omdat het gebied zo groot is, kom je amper andere mensen tegen. Het landschap is uitzonderlijk mooi maar het beste uitzicht krijg je pas wanneer je op de uitkijktoren in het midden van het park klimt. Daar heb je een 360º-zicht over het hele NP en kun je de schoonheid ervan echt ervaren. Het gebied staat bekend om z’n grote variatie aan dieren, je kunt hier onder andere dassen, vossen, herten en vooral veel verschillende soorten vogels spotten. Een mindere (veel voorkomende) diersoort is de mug, dus zorg dat je DEET bij je hebt èn iets te drinken en te eten, want voorzieningen zijn hier niet.
Highlight
  • bijzonder gebied, ecologisch en historisch
  • weinig bezoekers, zelfs midden in de zomer
  • prachtig groen wandelgebied
  • goede verbinding vanaf Riga
  • OV is spotgoedkoop
  • gratis
  • veel muggen
  • geen voorzieningen
Review geplaatst op 2020-06-02
8
Turkije Istanbul
Mooie tocht is de Gouden Hoorn op naar Eyüp Sultan, een van de heiligste plaatsen van Istanbul. Je vertrekt van Eminönü, vlakbij de Galatabrug. De lokale veerboot vertrekt 1x per uur en kost 2 TL naar de laatste halte. Bij Eyüp stap je uit bij de oude Galatabrug (in 1910 door de Duitsers gebouwd en na de vervanging in 1992 hierheen gesleept, ligt nu onder een blauw-groene verflaag te verkommeren) en dan is het zo’n 10 minuten lopen naar de moskee van Eyüp. Onderweg passeer je een straatje vol met kraampjes met religieuze souvenirs en de Sultansgraven. Vrouwen moeten in de moskee hun hoofd en benen bedekt hebben, en moeten direct naast de ingang de trap op naar boven, of buiten blijven. Voorbij de moskee kun je over de grote begraafplaats de heuvel op lopen naar het Pierre Loti café. Mooie wandeling met prachtige uitzichten over Eyüp, Istanbul en de Gouden Hoorn. Je kunt ook met een kabelbaan naar boven, dit is helaas wel erg toeristisch en het terras van het café is ook drukbezocht. Het café is genoemd naar zijn beroemdste gast schrijver Pierre Loti (1850-1923) die hier een aantal beroemde romantische boeken geschreven heeft. Kijk nog even binnen naar de authentieke inrichting, foto’s en lithografieën, en het keukentje met prachtige tegelkachel en kolen gestookte boiler. Terug over de begraafplaats naar beneden kun je ook nog even de wijk inlopen, hier vind je nog een gezellige winkelstraat en voldoende eetgelegenheden. Dan weer met de veerboot terug naar Eminönü.
Stad
  • Omgeving van Eyüp Sultan nauwelijks toeristen
  • Mooie wandeling over de begraafplaats
  • Jammer dat het restaurant zó toeristisch is.
Review geplaatst op 2020-05-30
9
Sri Lanka delft-eiland
Een bezoek aan Delft eiland is vooralsnog een reis terug in de tijd van het koloniale verleden. Delft Eiland is het meest westelijke eiland van Sri Lanka. Het noordelijke puntje van dit eiland ligt slechts 42 kilometer van Indië verwijderd. Vanuit Jaffna moet je eerst een eind rijden naar de haven op een ander schiereiland en dan is het nog ruim anderhalf uur met de boot. Dit eiland dankt zijn naam uit de tijd dat de Hollanders daar zaten in de 17de eeuw, en er was veel ruzie met Portugezen en Spanjaarden. In alles hier kun je nog het koloniale verleden zien, op dit eiland is vooral veel Nederlandse invloed zichtbaar. Er zijn nog wat ruïnes van Hollandse forten te zien. De hoofdstad van Delft eiland bestaat uit wel 3 straten, met paar winkeltjes. En er is een echt postkantoor, waar nog een aantal stenen duiventillen staan. Er zijn op dit eiland (nog) geen accommodaties voor toeristen, wel worden er al wat excursies aangeboden. Er worden ook alleen nog maar dagtochten vanuit Jaffna georganiseerd. Een aantal van de lokale bewoners ontvangt wel groepjes toeristen in hun tuin, om wat meer inkomsten te genereren, ze bakken dan heerlijke lokale snacks bij een drankje. Belangrijkste bron van leven is de visserij rondom de eilanden. Het haventje huisvest een paar lokale vissersboten en één keer per dag komt de veerboot uit Jaffna.
Regio
  • Je wordt met open armen ontvangen door de lokale bevolking
  • Nog heel rustig, nauwelijks toerisme
  • Lange zit op kleine motorboot
Review geplaatst op 2020-05-30
8
Nederland Drenthe
Afgelopen periode verbleven we onverwacht een paar dagen in een Natuurhuisje in Drenthe, vlakbij Norg. Onbekend gebied voor ons, maar wat hebben we genoten, en wat is Drenthe een verrassend mooie en veelzijdige provincie. Bekend om de mooie ongerepte natuur, de bossen en de heide, maar ook zeker geschikt voor een mooie kanotocht. Hier maakten we vanuit het dorpje Annen een kanozwerftocht over de rivier De Hunze. Je peddelt door smalle slootjes langs het prachtige natuurgebied ‘De Duunsche Landen’. En met een beetje geluk kun je zelfs een bever spotten... je kunt deze tocht reserveren via Breeman Recreatie in Annen.
Regio
  • Dichtbij huis, in eigen land
  • je kunt kiezen uit diverse types kano en kayak
  • Op zoek naar bevers
  • Mooie natuur
  • Ongerept en rustig
  • Je moet af en toe in en uit de kano om een ander slootje of andere rivier te bereiken
  • Je kunt typisch Nederlands weer hebben :-)
Review geplaatst op 2020-05-26
10
Marokko agadir-van-ait-kine
Van de eigenaar waar we onze camper op zijn binnenplaats mochten zetten kregen we de volgende tip. Aan een doodlopende weg iets buiten Tagmoute aan de R 109 neem je de afslag RP1895. Je komt dan in een soort middeleeuws dorpje aan een oase en helemaal van leem gebouwd met een gerestaureerde Agadir [ graanschuur] Vraag aan een inwoner waar de sleutelbeheerder woont en die zal je dan een rondleiding geven. De Agadir heeft 8 uitkijktorens waarvandaan vroeger de graanschuur bewaakt werd. Je komt via een fraai bewerkte deur op een binnenplaats. Daar zijn 76 luikjes die bereikbaar zijn door op een houten boomstam omhoog te klimmen en via een piepklein luikje kun je dan je kostbaarheden [ en dat was graan ] laten bewaken en bewaren. Het is nog steeds in gebruik. Een soort berberbank dus. Ook de eeuwenoude perkament rollen [ 700 jaar ]waarop alles werd bijgehouden zijn nog te bewonderen. Betalen doe je per 30 minuten die ze aflezen door een schaal met water te vullen en daarin een schaal met gat. Is die bovenste schaal vol dan zijn er 30 minuten om. Een soort zandloper, maar dan met water. Een donatie is gewenst en als je genoeg betaald krijg je thee en een rondleiding in een fraai oud huis, zie je een olijfpers door ezels aangedreven en een pers d.m.v mankracht. Toeristen komen er heel weinig vlgs de eigenaar.
Highlight
  • mooie oase
  • Prachtige omgeving
  • Dorpje waar je je in de middeleeuwen waant
  • Geweldige uitleg
  • Geen toeristen
Review geplaatst op 2020-05-22
8
Marokko Merzouga
Merzouga, het startpunt voor een overnachting in Erg Chebbi heeft nog veel meer te bieden. Zo is er een heel groot meer, omringd door woestijn waar heel veel vogels te zien zijn. Zeker in het voorjaar als de vogeltrek goed op gang is gekomen, is het een aanrader. Je kunt het meer bereiken via ongeasfalteerde wegen dwars door de woestenij. In Merzouga kun je een quad huren, dat is makkelijker dan met de fiets zoals ik het nu doe. Het meer ligt een paar kilometer buiten Merzouga, maar is zo groot dat je het niet kunt missen. Echt een parel in de woestijn. We hebben er flamingo's gezien en veel cascares, een soort gansachtige eend te herkennen aan zijn roep.
Stad
  • de prachtige duinen van Erg Chebbi
  • vertrek punt van karavanen naar Erg Chebbi
  • huren van een quad
  • een meer in de steenachtige woestijn
Review geplaatst op 2020-05-18
10
Verenigde Staten devils-garden
Devils Garden bestaat uit een verzameling grillig gevormde zandstenen rotssculpturen, die het resultaat zijn van wind- en watererosie. In de zomer kan het erg heet zijn, je kan Devils Garden daarom het beste 's ochtends of 's avonds bezoeken. Ook voor het maken van foto's zijn dat de beste tijden. Houd er wel rekening mee dat de avondzon vrij snel achter de in het westen gelegen rotsen verdwijnt, je moet dus vrij snel nadat de zon begint te dalen beginnen met fotograferen. Het totale gebied is slechts 80 hectare groot. Er is een pit toilet aanwezig, en er zijn een paar picknicktafels. Er zijn geen wandelpaden, je mag vrij in het hele gebied rondlopen. In Devils Garden heb je geen wandelpaden, en dat is nou juist een van de charmes van deze mooie plek. Wij vonden het heel erg leuk om tussen de rotspilaren rond te dwalen, mooie vormen te zoeken en leuke fotoplekjes te vinden. Vooral voor kinderen is dit een schitterend gebied, omdat ze er echt zelf op ontdekkingstocht kunnen gaan, over de rotsen kunnen klimmen, zich kunnen verstoppen. Dus als je met kinderen in de basisschoolleeftijd naar zuid-Utah gaat, is Devils Garden een echte aanrader. Maar ook zonder kids is het zeker de moeite waard hier een uurtje voor uit te trekken.
Highlight
  • Er zijn picknicktafels
  • Je kan hier vrij ronddwalen en fotogenieke plekjes opzoeken
  • Heel erg leuk om met kinderen te bezoeken
  • Er zijn weinig toeristen
  • In de zomer erg heet
Review geplaatst op 2020-05-13
9
Canada telegraph-cove
Tijdens onze rondreis met onze knusse camper over Vancouver Island verblijven we een aantal dagen in het plaatsje Telegraph Cove. Het dorpje ligt zo'n 210 kilometer ten Noordwesten van Campbell River. dus voor veel mensen ligt dit gehucht te ver buiten de route, maar voor ons was het verblijf hier een van de hoogtepunten van onze reis. Het dorpje bestaat uit een verzameling rode houten huizen, een campground en een haventje. In dit haventje brengen we uren door, turend naar de bijzondere kwalletjes die langszwemmen in het water, vergapen ons aan de enorme vissen die stoere vissersmannen aan land brengen en genieten van de ongerepte natuur, waar bald eagles boven je hoofd zweven en de tijd stil lijkt te staan. Er zijn diverse mogelijkheden om te overnachten: in cabins of huisjes langs het water, of op een van de 2 campgrounds. Er zijn vele mogelijkheden om te gaan vissen of georganiseerd of niet georganiseerd, het water op te gaan op zoek naar orca's, walvissen, zeeleeuwen en ander wildlife. Een prachtige plek om op Vancouver Island van de gebaande paden af te gaan.
Stad
  • Rustig
  • Heel veel wildlife, zowel op land als in zee
  • Leuke vernachtingsmogelijkheden
  • Koffie drinken op de steiger terwijl orca's langszwemmen
  • Gezellig dorpje met rode huisjes en leuk haventje
  • Prachtige natuur
  • Slim om van te voren slaapplek te reserveren
  • Misschien beetje uit de route als je maar kort hebt op Vancouver Island
Review geplaatst op 2020-05-13
8
Verenigde Staten estes-park
Estes Park is een klein maar aangenaam bergstadje aan de voet van de Rocky Mountains in Colorado. Een perfecte uitvalbasis voor een bezoek aan de Rocky Mountains. Mooi aangelegd (op zijn Amerikaans: schoon, overzichtelijk, fraai ingericht en aangekleed). Rijd in Estes Park in ieder geval langs Stanley Hotel, een oud en mooi hotel dat als voorbeeld diende voor het boek en de film The shining. Jack Nicholson moet met zijn gezin de hele lange winter op een ingesneeuwd hotel passen en draait volledig door. Het zal hier ’s winters niet direct compleet verlaten zijn, maar bij dat ingesneeuwde kan ik me wel iets voorstellen. Het hotel ligt er mooi, dramatisch omringd door hoog oprijzende rotsen (333 East Wonderview Avenue). Met een oppervlakte van bijna de provincie Utrecht biedt het nationale park Rocky Mountains een prachtig berglandschap met dito vergezichten en ruim 150 meren. Meer dan zestig bergtoppen zijn hoger dan 3.700 meter en het hoogste punt is Longs Peak met een hoogte van maar liefst 4.300 meter. De Trail Ridge Road is een aan te raden route. De bochtige weg klimt geleidelijk tot aan 3700 meter. Je hebt hier fantastische uitzichten. Deze weg is ’s winters afgesloten. Uiteindelijk kom je op het hoogste punt van Amerika dat via de weg bereikbaar is: 3713 meter. Een andere mooie plek om te bezoeken is Bear Lake. Ik zou voor alles zeker twee nachten uit trekken. Dan heb je voldoende van deze plaats en van het nationale park gezien.
Stad
  • Relaxt plaatsje
  • Schitterende natuur
Review geplaatst op 2020-05-08
8
Singapore
Singapore is een levendige stad. Het is een stad waar je overdag de botanische tuin, de dierentuin, Gardens by the Bay en de Merloin kan bezoeken. Kijk ondertussen uit naar rivierotters en varanen die af en toe je pad kruisen, super gaaf. Wordt het je te warm zoek dan de verkoeling in een van de tientallen reusachtige shoppingmalls. En ga hierna heerlijk op het terras van Clark Quay gezellig dineren onder het genot van muziek en een drankje. En wanneer de zon achter de wolken is leeft de stad (en jij) weer op voor de avond en nacht. Een avond met lichtshows en vuurwerk bij Gardens by the Bay én vanaf de promenada van het machtige Marina Bay Sands. De stad is een beleving op zich en aan drie dagen hadden we lang niet genoeg.
Land
  • Gezellig eten op de Clark Quay
  • De lichtshows
  • Botanische tuin
  • Gardens by the Bay (day and night)
  • Vochtig klimaat
Review geplaatst op 2020-05-08
9
Turkije bosporus
Als je voor het eerst een trip naar Istanbul maakt, dan ben je vooral druk met het bezoeken van de bekende highlights. Heb je wat meer tijd dan is een boottocht over de Bosporus aan te raden. Als je langs de kade van Eminönü loopt wordt je overladen met aanbiedingen voor de Bosporus tour, erg leuk, je kunt op meerdere locaties kaarten kopen (kost ca. 10 TL pp) en ieder uur instappen voor een ca. 2 uur durende boottocht langs de bezienswaardigheden aan de Europese oever tot de 2de Bosporusbrug en dan weer terug langs de Aziatische zijde en de Leandertoren naar de Galatabrug. Als je nog een hele dag over hebt neem dan een ‘full Bosphorus tour’, kaarten koop je o.a. bij het eerste gebouw vanaf de Galatabrug voor 25 TL pp. Je vaart dan om 10:30 uur, deze veerboot doet onderweg nog een 5-tal stops tot je na ruim 1,5 uur bij het dorpje Anadolu Kavaği vlak voor de Zwarte Zee bent. De veerboot blijft hier bijna 3 uur liggen wachten en in die tijd heb je de gelegenheid om naar de ruïne van het Yoros kasteel (uit de Romeinse tijd) boven op de berg te lopen. Boven heb je een magnifiek uitzicht over de Bosporus en de Zwarte Zee. Onderweg heerlijk vis (of iets anders) eten bij een van de vele restaurantjes met een magnifiek uitzicht op het terras alvorens terug af te dalen naar de boot die ligt te wachten om je om 3 uur ’s middags terug te brengen naar Istanbul.
Regio
  • heerlijke boottocht, + mooie wandeling met prachtige uitzichten
  • iets anders dan door de stad slenteren
  • kan wel druk zijn, met vnl. lokale toeristen.
Review geplaatst op 2020-05-07
9
Verenigde Staten
Tussen Flagstaff en Phoenix in Arizona ligt - te midden van een prachtig landschap met bergen, rode en oranje rotsen, diepe canyons en naaldbossen (Red Rock Country)- het stadje Sedona. Sedona is een voorbeeld van handig en uitgekookt ondernemerschap. Het kleine plaatsje stelde nog niet zo lang geleden niet zo veel voor, totdat blijkbaar het idee ontstond om dit stadje uit te baten als ‘new age’ stadje. Een plaats met magische krachten, een centrum voor new age en spiritualiteit. Sommige van de rode rotsen die Sedona aan alle kanten omringen zouden immers oeroude, magische (Indiaanse) krachten hebben. Tegenwoordig vind je hier allerlei new-age winkeltjes en kunnen vele soorten behandelaars je van je klachten afhelpen en je een mogelijk beter leven geven. Kaartlezen, healing, massage, van alles is mogelijk. Sedona, dat momenteel 10.000 inwoners heeft, is een bijzonder ‘goed lopend dorp’, het is leuk om er te zijn, rond te lopen, te shoppen en te genieten van het omringende landschap. De beste reden om naar Sedona te gaan is echter de omgeving. Die is beslist adembenemend mooi en heel fotogeniek. Er liggen talloze natuurparken, b.v. Oak Creek Canyon ten noorden van de stad en het gebied van Cathedral Rock ten zuiden van de stad. Cathedral Rock is zo fotogeniek, dat je het rustig de droom van iedere fotograaf mag noemen.
Land
  • Adembenemende natuur
  • Goede sfeer
Review geplaatst op 2020-04-30
9
Nederland np-alde-feanen
Er heerst een heerlijke rust over het water dat zelfs op de grotere vlaktes als een spiegel blinkt. Er is geen wind bij ons vertrek voor de kanotocht door NP De Alde Faenen waar we in het dorpje Earnewald onze kano's hebben opgehaald. We varen het dorp uit en kruizen een kanaal waar het zomers druk kan zijn. Nu in de lente en een bewolkte lucht is het rustig en zo steken we over naar de smalle petgaten die verborgen tussen de bomen liggen. Daar gaat onze kanotocht door smalle stroken water en en verborgen lagunes die doen denken aan mangrove bossen ver bij ons vandaan. Ganzen, zwanen en heel veel futen kijken ons kort aan maar lijken niet te schrikken van het zacht glijdende kanogeluid. Omringt door bossen en oude stronken in het water dobberen we en luisteren naar niets. Alleen de vogels maken hier geluid. Eenmaal door de smalle stuken water, enkel voor kano's toegankelijk, komen we bij een eiland waar je kunt kamperen en zomers kunt zwemmen. Dan breekt van onder de bomen de watervlakte weer open en peddelen via breder water terug naar Earnewald. Wat een zalige kanotocht en wat een goed moment om niet bij het mooiste weer te gaan. Ga juist in de lente en wacht niet op de zomer. We huurden onze kano's bij Hollema in Earnewald. Ze hebben een kaart met deze kanotocht van ca. 9km waar je zo'n 2,5u over doet. Er zijn onderweg genoeg plekken om aan te leggen voor een pauze of picknick.
Highlight
  • Stilte en rust in het voorjaar, veel vogels
  • Gevarieerde kanoroute
  • Prachtig natuurgebied
  • In zomer drukker op het water
Review geplaatst op 2020-04-30
9
Panama San Blas
De San Blas eilanden zijn gemakkelijk te bereiken vanuit Panama-stad, per auto en boot. Met een boot(je) verlaat je het vaste land terwijl er voor je honderden eilandjes liggen, de één nog kleiner dan de ander. Slechts een deel is bewoond door de inheemse Kuna-bevolking. Hier maakte ik voor het eerst kennis met de Caribische kust; adembenemend mooi. Naast zon, zee & strand gebeurt er hier weinig tot niets. Je kunt met dagtourtjes ''eiland hoppen'' en snorkelen bijvoorbeeld. Een verblijf van twee nachten/drie dagen is voldoende. Aanrader!
Highlight
  • Authentiek
  • Ultiem ontspannen
  • Idyllische locatie
  • Geen massatoerisme
  • Weinig voorzieningen/faciliteiten
Review geplaatst op 2020-04-23
10
Verenigde Staten calhan-paint-mines
De oppervlakte van het park is ongeveer 300 hectare. Er zijn diverse wandelpaden aangelegd die een gezamenlijke lengte van 4 mijl (6,2 kilometer) hebben. De paden zijn heel eenvoudig begaanbaar, er zijn alleen wat kleine hoogteverschillen. Het park is elke dag open van zonsopgang tot zonsondergang, en het is gratis toegankelijk. Er zijn twee parkeerplaatsen. Op het moment dat je de eerste parkeerplaats bereikt zie je alleen de uitgestrekte prairie voor je. Pas nadat je een stuk hebt gelopen zie je langzaam aan de eerste hoodoos verschijnen. De eerste rotssculpturen zijn nog niet heel indrukwekkend, maar als je het gebied verder inloopt worden de kleuren steeds mooier en de vormen steeds grilliger. Kort voor de tweede parkeerplaats ligt een uitkijkpunt, vanwaar je goed uitzicht over het hele gebied hebt. Calhan Paint Mines ligt ongeveer 30 mijl ten oosten van Colorado Springs. Ga vanuit Colorado Springs via State Route 24 in noordoostelijke richting, tot aan de plaats Peyton. Blijf ook daar State Route 24 volgen, pal in oostelijke richting. Het plaatsje Calhan ligt 10 mijl verder. Rijd door het plaatsje heen, en ga kort daarna rechtsaf via de Yoder Road. Neem vervolgens de Paint Mines Road, de afslag wordt met een bord aangegeven. De eerste parkeerplaats ligt ongeveer 1 mijl verder. Je kan ook doorrijden, ongeveer een halve mijl nadat de weg een bocht naar links heeft gemaakt bereik je de tweede parkeerplaats.
Highlight
  • De inkom is gratis
  • Weinig of geen toeristen
  • Prachtig gekleurde hoodoos en rotsen
  • Het ligt wat ver van andere bezienswaardigheden
Review geplaatst op 2020-04-21