Schrijf een reviewBETA

We zijn op zoek naar reviewers met een Columbus-factor. Vanaf nu kan je zelf een review schrijven om andere reizigers te inspireren voor hun volgende reis! Schrijf een persoonlijke recensie over een plek waar je op reis bent geweest. Dat kan een land, regio of stad zijn. Of een nationaal park, een bar, een waterval, een hotel etc.


Ook een cadeaucheque van CameraTools t.w.v. € 350 winnen?
Heeft jouw review betrekking op landschappen? Dan kun je meedoen met onze themawedstrijd ‘sublieme citytrips’. Kijk hier voor uitleg over de wedstrijd.


Staat jouw stad, regio of bezienswaardigheid er nog niet tussen? Kies dan eerst een bestaande bestemming. Daarna kun je jouw stad, regio of bezienswaardigheid toevoegen.

Waar ben je geweest?

Laatste reviews

Andere reizigers gingen je voor. Bekijk hieronder de nieuwste reviews:

Kies een categorie

Regio
Stad
Highlight
Accommodatie
Activiteit
Architectuur
Attractie
Autoroute
Bijzondere natuur plek
Cultuur
Dorp
Eiland
Excursie
Festival
Fietsroute
Gebedsplaats
Gebergte
Historie
Horeca
Markt
Meer
Museum
Natuurgebied
Natuurverschijnsel
Pleinen
Restaurant
Rivier
Shopping
Stadspark
Strand
Wandelroute
Woestijn
Zee
9
Douro (Portugal)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
baatjes was hier in oktober 2015

Porto was al genieten, maar de Douro-vallei deed daar zeker niet voor onder. We hebben een auto gehuurd en zijn het achterland in gereden, op naar ons hotel bij een Quinta (landhuis). Het eerste gedeelte van de vallei is het gebied van de Vinho Verde. De portdruiven worden dieper in de vallei verbouwd. Wij waren hier in de herfst wat prachtige kleuren oplevert van de wijnranken. En het is hier dan niet zo verzengend warm, want dat schijnt het te kunnen worden. Herfst houdt ook in dat je net het oogstseizoen mist, wat vooral ik wel jammer vond (maar in verband met werk is dit geen mogelijkheid). We hebben meerdere dagen van quinta naar quinta gereden en op veel plaatsen port geproefd en gekocht. En reken maar dat er wat zendingen achter ons aan gestuurd zijn. Het landschap is echt uniek en staat wat mij betreft terecht op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Wat wel jammer is dat er niet overal bier te krijgen is. Als je niet zo van port houdt is dat weleens lastig.

Uniek landschap Mooie quintas Onbekende(re) porthuizen
Bier slecht verkrijgbaar
Review geplaatst op 17 januari, 2018 Regio
9
Porto (Portugal)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
baatjes was hier in oktober 2015

Porto is gelegen aan de rivier de Douro en bestaat bekend om zijn portwijn. Voor mij een reden om een bezoek aan deze stad te brengen. Op de rechteroever van de rivier ligt het traditionele centrum van de stad, met onder andere de wijk Ribeira. Hier kun je leuk eten en lekker langs de boulevard lopen. Wij hebben heerlijk tapas (petiscos) gegeten met uitzicht op de Don Luis I brug. Er zijn genoeg kathedralen, kerken en musea te bezoeken voor de liefhebber. Maar gewoon rondlopen door de stad is ook heel fijn. Op de linkeroever vind je Villa Nova de Gaia, waar alle portkelders gevestigd zijn. Je kunt bij bijna elke porthuis een tour doen met aansluitend een proeverij. Persoonlijk vonden wij de proeverij bij Grahams erg leuk (we hebben er meerdere gedaan) omdat je hier kon kiezen uit vier verschillende proeverijen. Aan deze kant van de rivier heb je een prachtig uitzicht op het centrum van Porto (zie mijn foto ‘Kleurige daken’. Wandelen in Porto vergt wel een beetje conditie omdat zowel de linker- als de rechteroever op heuvels is gebouwd. Maar als je moe wordt, neem je gewoon de kabelbaan. Wij zijn niet heel erg gecharmeerd van de Portugese keuken, de petiscos zijn lekker, maar wij slaan de traditionele Portugese maaltijden de volgende keer over. Maar anderen zullen het hier wellicht niet mee eens zijn.

Fotogenieke stad Portkelders
In oogsttijd druk
Review geplaatst op 17 januari, 2018 Stad
10
Harbin Sneeuw En Ijs Festival (China)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
sgtravel was hier in januari 2018

Ieder jaar van eind december tot eind februari, vind in Harbin één van de grootste ijs festivals ter wereld plaats. Op drie locaties in de stad, die zowel lopend als met de taxi vanuit het centrum te bereiken zijn. De meest centrale bevind zich in het Zaolin park, waar elk jaar het een ijssculpturen wedstrijd plaats vind. zo'n 40 sculpturen van 2 meter hoog worden aangevuld met enkele bouwwerken tot 10 meter hoog, de avond is de beste tijd om hier heen te gaan als alles word verlicht. Aan de overkant van de rivier op Sun Island, bevinden zich de andere twee locaties. Bij Harbin snow world vind de jaarlijkse sneeuwsculpturen wedstrijd plaats, ook hier vind je ongeveer 40 sculpturen van ongeveer 4 meter hoog. Maar iedereen komt voor de mega projecten, een kerk van 20 meter hoog of één van 100 meter lang en 15 meter hoog met de Olympische winterspelen als thema. Deze kun je best overdag bezoeken, al worden ze s'avonds ook mooi verlicht. De hoofdlocatie is het Harbin ice&snow world, waar je bijna een complete stad van ijs kunt aanschouwen. Kerken, forten, tempels en torens tot 30 meter hoog, allemaal gemaakt van ijs uit de Songhua rivier. Hier kun je het best 2 uur voor zon's ondergang naar toe gaan, zodat je het spectacle zowel in transparant ijs kunt zien alsmede in de avonduren. Wanneer de bouwwerken compleet verlicht zijn in alle kleuren van de regenboog. Omdat het rond deze tijd gemiddeld -20 is, zijn er vele restaurantjes waar je even kunt opwarmen!!!

Sneeuw en ijs sculpturen in MEGA formaat Op loopafstand van het centrum max 45 min voldoende restaurantjes om op te warmen
Het is niet goedkoop!!! Zoalin park €20 de andere 2 €40 per locatie Sla maandag over, extra druk met locals
Review geplaatst op 17 januari, 2018 Eiland Festival Attractie Highlight
9
Rifgebergte (Marokko)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
agrotewal was hier in april 2017

Ouezzane een stadje aan de rand van het Rifgebergte is nog onbekend bij het grote publiek. Dat betekent dat je ongestoord rond kunt dwalen in de Medina. Het centrum van de stad is voornamelijk groen en vooral schoon. Mensen zijn er vriendelijk en geinterreseerd in bezoekers. Een groot plein midden in het centrum is een ontmoetingsplaats voor jong en oud en wordt omringd door gezellig cafeetjes en eethuisjes. Ouezzane is een bezoek meer dan waard, zeker als je kennis wilt maken met een stad die door zowel Joden als Moslims als een heilige plaats wordt beschouwd. Op een begraafplaats net buiten de stad, ligt een bekende Rabbi begraven. Verder is er een hele mooie indrukwekkende moskee, die helaas niet toegankelijk is voor niet moslims. Wat voor ons een bijkomend voordeel was, is een hele fijne camping op 10 km. van de stad. De eigenaar van de camping is bereid om je tegen een kleine vergoeding naar de stad te rijden en weer op te pikken.

nog onontdekt door toeristen het oude centrum is groen geschilderd authentiek Marokko gezellige straatjes en steegjes vriendelijke inwoners
je kunt er alleen komen met eigen vervoer
Review geplaatst op 16 januari, 2018 Regio
7
Brownsberg (Suriname)
Columbus factor
Gebaand pad, maar toch rustig
MarryvanderGeest was hier in december 2016

Mooi stuk natuur zoals in heel Suriname maar zeer goed bereikbaar en toegankelijk met wandelpaden naar de watervallen. Er is accommodatie maar zeer primitief. Maar ach een beetje avontuur is prettig.

veel te zien en te doen
accommodatie beetje viezig
Review geplaatst op 16 januari, 2018 Highlight
8
Cruz Del Condor (Peru)
Columbus factor
Veel toeristen, maar nog te doen
baatjes was hier in augustus 2016

Ik had er moeite mee. Moeite met de gedachte dat ik samen met honderden anderen bij Cruz del Condor zou staan om die majestueuze vogel, de Andes Condor, over te zien vliegen. Maar ja, we hadden niet veel ruimte meer in ons reisschema en we wilden niet naar huis voordat we een Condor behoorlijk hadden gezien. Dan moet je keuzes maken en kom je weleens ergens wat misschien niet je eerste keuze is. Zo kwamen wij aan bij Cruz del Condor. Er stonden inderdaad al veel mensen, maar we wisten een behoorlijk plekje te bemachtigen. En dan begint het wachten. De Condors hebben de thermiek die in de ochtend ontstaat nodig om uit de canyon te komen. De dag dat wij er waren, waren er veel Condors te zien. En wat was het indrukwekkend! Wij, als volwassenen, vonden het al best een beetje eng om zo'n enorme vogel over te zien vliegen, laat staan kleine kinderen. Er waren er dan ook die in huilen uitbarstten. Wij zijn vogelliefhebbers, dus wij worden hier heel enthousiast van. Maar hoe leuk is het om honderden mensen kreten als 'ohhhhh' en 'ahhhhhh' te horen slaken als er weer zo'n enorme vogel over kwam. Misschien zijn er een paar vogelaars 'geboren' daar. Ondanks dat het dus zo druk was, had ik het niet willen missen. Ik vond het leuk om de bewondering van iedereen te zien voor deze geweldige vogels. Ik vond het wel een desillusie dat ze kadavers in het ravijn gooien, maar ja, het blijft een toeristische melkkoe. Overigens geen garantie dat je ze ziet, hangt ook van de thermiek af.

Uitstekende plek met veel overzicht Bijzondere sfeer Condors komen echt laag overvliegen
Druk
Review geplaatst op 16 januari, 2018 Gebergte Natuurgebied Excursie Bijzondere natuur plek Highlight
3
Kaapverdië
Columbus factor
Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wies was hier in november 2017

Zij voor de 5 keer in riu hotel geweest Toeareg via tiu ons uit zicht was een fabriekje dat 24 uur werkte . Hadden een stank in de kamer uit de wc. Wc deur kon niet dicht Op het strand waren de lichtbeden zoooooo vies We zien dit hotel zo achter uit gaan dat ik niet meer zou zeggen RIU is de beste

Lief pesoneel
Gewoon wordt zo slecht sonde van je geld
Review geplaatst op 13 januari, 2018 Land
9
Boppard (Duitsland)
Columbus factor
Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
hansdewildt was hier in september 2017

De stad Boppard ligt aan de Rijn tussen Koblenz en Wiesbaden. Boppard is al meer dan 2000 jaar oud en in het centrum valt dan ook veel te zien. In het romantische centrum van Boppard liggen smalle straten met prachtige vakwerkhuizen. Hier kan je wijnproeven in één van de vele wijnlokalen. Mijn favoriete bezigheid. Vanuit Boppard kan je met de kabelbaan naar het uitzichtspunt "Vierseenblick", hoog op een berg aan de Rijn. Tijdens de twintig minuten durende tocht heb je een mooi uitzicht over Boppard en de Bopparder Hamm. Op de berg ligt een restaurant met terras en je kunt er wandelen en fietsen. Als je goed kijkt, zie je 4 meren (seen) , maar in werkelijkheid sta je in een bocht van deze mooie rivier de Rijn.

prachtig uitzicht indrukwekkend leuke bezigheid
kan koud zijn boven
Review geplaatst op 12 januari, 2018 Wandelroute Gebergte Rivier Bijzondere natuur plek Highlight
9
Aksoe Dzjabaglysoe Natuurreservaat (Kazachstan)
Columbus factor
Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
sidonius was hier in juli 2008

Een wandeling in het Aksoe Dzjabagly natuurreservaat is prachtig en zeer ongerept, maar je moet het wel goed plannen in de tijd. Ga liever niet in de zomer en niet op het midden van de dag, want er kan er ontzettend heet worden. In vriendelijker jaargetijden voor dit gebied kun je er bijzondere dieren tegenkomen, zoals het sneeuwluipaard, Marco Poloschapen, beren en steenbokken. Er zijn ook zeldzame vogels te spotten, zoals de paradijsvliegenvanger met zijn lange staartveren. De omgeving is prachtig, met weidse vergezichten, kuddes wilde paarden en je kunt een afdaling maken naar een helderblauwe rivier die in een kloof stroomt. Je kunt een excursie regelen via je hotel in een naburige stad, zoals Dzjamboel of Tsjimkent. Wij deden het natuurreservaat aan op onze route van Samarkand naar Bisjkek (in juli 2007).

Prachtig natuurgebied Kans om zeldzame dieren te spotten Ongerept en geen toeristen Je voelt je een avonturier
Zeer heet in de zomer
Review geplaatst op 12 januari, 2018 Natuurgebied Excursie Bijzondere natuur plek Highlight
9
Taquile Island (Peru)
Columbus factor
Bestemming buiten de gebaande paden
baatjes was hier in augustus 2016

Na een bezoek gebracht te hebben aan de Uros-eilanden gingen we met de boot naar Taquile Eiland. Dit is ongeveer een uur varen vanaf Uros-eilanden. Op het eiland aangekomen moesten we eerst belasting betalen en kregen we uitleg over de klederdracht. Vervolgens hebben we bij een aantal huisjes gekeken en kregen we een demonstratie hoe we onze eigen zeep/shampoo konden maken. Daarna rustig naar het dorpsplein geklommen, dat op ongeveer 3950 m hoogte ligt. Van hier heb je een schitterend uitzicht op het Titicacameer en in de verte Bolivia. Wij hadden het geluk (althans dat werd ons verteld) dat er deze week gedanst werd door de bewoners ter ere van San Santiago. De mannen en vrouwen waren schitterend gekleed. De dorpsoudsten kijken vanuit plastic stoeltjes toe en de vrouwen zitten op de grond. Ook wordt er veel gehandwerkt op dit eiland. De mannen breien, de vrouwen maken garen en weven. Wij vonden Isla Taquile een verademing na de wel heel erg toeristische Uros-eilanden.

Cultuur Niet zo toeristisch
Hoogte
Review geplaatst op 11 januari, 2018 Activiteit Cultuur Eiland Highlight