Grootste reisangsten van reizigers in 2025

De 10 grootste angsten van Europese reizigers in 2025

Oorlogsdreiging, extreme hittegolven en stijgende prijzen: voor veel Europese reizigers voelt reizen in 2025 minder zorgeloos dan voorheen. Uit meerdere internationale onderzoeken blijkt dat angst en onzekerheid steeds vaker de reisbeslissingen beïnvloeden. Wat zijn de belangrijkste zorgen van reizigers anno nu — en hoe ga je ermee om? We zetten de 10 grootste angsten op een rij, met actuele cijfers én uitleg.

1. Burgerlijke onrust, oorlog en terrorisme (36%)

De oorlog in Oekraïne, spanningen in het Midden-Oosten en de toenemende onvoorspelbaarheid van geopolitieke verhoudingen zorgen voor een gevoel van onveiligheid bij meer dan een derde van de reizigers. Volgens een wereldwijd reizigersonderzoek van Global Rescue staat de angst voor oorlog of burgerlijke onrust met stip op één. Reizigers vragen zich af of ze bepaalde regio’s nog wel kunnen bezoeken en hoe snel situaties ter plekke kunnen escaleren. Deze angst speelt een grote rol bij de keuze voor veilige, stabiele bestemmingen, binnen of buiten Europa.

De spanningen in het Midden-Oosten beheersen het nieuws. We zochten uit in hoeverre je nog veilig naar landen als Jordanië, Oman en Egypte kunt reizen.


2. Hoge reiskosten en inflatie (36%)

Uit cijfers van de European Travel Commission blijkt dat de hoge kosten voor veel reizigers een reden zijn om hun plannen aan te passen of uit te stellen. Budgetreizigers zoeken naar alternatieven buiten het hoogseizoen, boeken vroeger of kiezen voor minder populaire bestemmingen om geld te besparen.

Een stedentrip die ooit betaalbaar was, voelt nu als een flinke investering. De stijgende kosten van vluchten, accommodatie, eten en excursies leiden ertoe dat reizigers kritischer worden over waar en hoe ze hun vakantiegeld besteden. Uit cijfers van de European Travel Commission blijkt dat de hoge kosten voor veel reizigers een reden zijn om hun plannen aan te passen of uit te stellen. Budgetreizigers zoeken naar alternatieven buiten het hoogseizoen, boeken vroeger of kiezen voor minder populaire bestemmingen om geld te besparen.

Op deze 10 bestemmingen krijg jij het meeste waar voor je (vakantie)geld. Nog meer geld besparen op reis? Kijk op onze themapagina Goedkope vakanties.


3. Extreme weersomstandigheden (33,7%)

Volgens The Guardian mijdt een groot deel van de reizigers landen en regio’s waar extreem weer de afgelopen jaren heeft toegeslagen. Denk aan Zuid-Europa in juli en augustus, waar temperaturen van boven de veertig graden steeds vaker voorkomen.

Van verschroeiende hittegolven tot verwoestende bosbranden: klimaatverandering heeft een steeds directere impact op de vakantiekeuze van Europeanen. Volgens The Guardian mijdt een groot deel van de reizigers landen en regio’s waar extreem weer de afgelopen jaren heeft toegeslagen. Denk aan Zuid-Europa in juli en augustus, waar temperaturen van boven de veertig graden steeds vaker voorkomen. Noordelijke bestemmingen als Scandinavië en Schotland winnen juist aan populariteit.


4. Ziekte of medisch incident op reis (25%)

Ongeveer een kwart van de reizigers noemt ziekte als een van de belangrijkste angsten. Hoewel deze bezorgdheid sinds de coronapandemie is afgenomen (toen het percentage nog boven de 50% lag), blijft het een belangrijke overweging.

Wat als je in een afgelegen gebied een ongeluk krijgt? Of voedselvergiftiging oploopt in een land waar je de taal niet spreekt? Ongeveer een kwart van de reizigers noemt ziekte als een van de belangrijkste angsten. Hoewel deze bezorgdheid sinds de coronapandemie is afgenomen (toen het percentage nog boven de 50% lag), blijft het een belangrijke overweging. Goede reisverzekeringen, EHBO-kennis en betrouwbare lokale zorgfaciliteiten spelen hierbij een grote rol, aldus Global Rescue.

Wil je ziekte op reis voorkomen? Bekijk alle tips & tricks op onze themapagina Gezond op reis!


5. Persoonlijke financiële situatie (16%)

Niet alleen de algemene inflatie, maar ook de eigen portemonnee zorgt voor stress. Volgens de European Travel Commission stelt 16% van de reizigers vakanties uit of annuleert plannen door persoonlijke financiële druk. Studenten, starters, jonge gezinnen en gepensioneerden blijken het meest kwetsbaar voor deze drempel. Flexibiliteit en bewust reizen — bijvoorbeeld via huisruil, kamperen of slow travel — worden populairder als reactie op deze zorg.

Europa on a budget: 5 onbetaalbare reizen voor betaalbare prijzen


6. Verlies of diefstal van bezittingen (9%)

De vrees om je telefoon, bankpas of paspoort kwijt te raken in een vreemd land blijft groot. Zo'n 9% van de ondervraagden in het onderzoek van Global Rescue noemt dit als primaire zorg.

De vrees om je telefoon, bankpas of paspoort kwijt te raken in een vreemd land blijft groot. Zo’n 9% van de ondervraagden in het onderzoek van Global Rescue noemt dit als primaire zorg. Vooral in grote steden met veel toeristen is de angst voor zakkenrollers actueel. Maar ook corruptie op reis vormt een reëel gevaar. Slimme voorzorgsmaatregelen zoals digitale kopietjes van documenten, gebruik van waistbags of hotelkluisjes en apps voor locatie-tracking van bagage helpen om dit risico te verkleinen. Is je bagage verloren of vernield op de luchthaven? Volg dan dit handige stappenplan.

Zo ben je zakkenrollers op reis te slim af: 12 tips


7. Reisannulering door externe factoren (8%)

Stakingen, pandemieën, natuurrampen of plotselinge politieke onrust: ook hier ligt de impact buiten de controle van de reiziger. Het risico dat een dure reis in rook opgaat zonder dat je er iets aan kunt doen, is volgens Global Rescue voor zo'n acht procent van de reizigers een bron van stress.

Stakingen, pandemieën, natuurrampen of plotselinge politieke onrust: ook hier ligt de impact buiten de controle van de reiziger. Het risico dat een dure reis in rook opgaat zonder dat je er iets aan kunt doen, is volgens Global Rescue voor zo’n acht procent van de reizigers een bron van stress. Verzekeringen met een ‘annulering om welke reden dan ook’-clausule winnen aan populariteit, zeker voor verre reizen en rondreizen met veel vluchten en tussenstops.

Zo claim je je geld terug bij vertraging of annulering van je vlucht. En een reisverzekering: is die nou eigenlijk echt nodig?


8. Positief testen op COVID-19 of andere virussen (5%)

Hoewel de coronacrisis officieel voorbij is, zijn de herinneringen aan gestrande reizigers, quarantainehotels en testlocaties nog vers. Zo’n 5% van de reizigers geeft in het onderzoek van Global Rescue aan nog altijd bezorgd te zijn over het oplopen van COVID-19 of een nieuwe virusvariant.

Hoewel de coronacrisis officieel voorbij is, zijn de herinneringen aan gestrande reizigers, quarantainehotels en testlocaties nog vers. Zo’n 5% van de reizigers geeft in het onderzoek van Global Rescue aan nog altijd bezorgd te zijn over het oplopen van COVID-19 of een nieuwe virusvariant. Dit speelt vooral bij oudere reizigers of mensen met een kwetsbare gezondheid. In sommige landen gelden nog steeds quarantaineregels of testverplichtingen.

Het grote vaccinatie-overzicht: alles over de ziektes, vaccinaties en bescherming op reis


9. Natuurrampen (5%)

Naast extreme hitte of kou zijn ook rampen als aardbevingen, overstromingen of vulkaanuitbarstingen een punt van zorg. Zeker bij reizen naar risicogebieden zoals IJsland, Zuidoost-Azië of de westkust van de Verenigde Staten speelt deze angst een rol. Global Rescue noemt deze categorie een blijvende zorg, al wordt deze minder vaak als primaire angst genoemd dan meer alledaagse zorgen als ziekte of diefstal.

Naast extreme hitte of kou zijn ook rampen als aardbevingen, overstromingen of vulkaanuitbarstingen een punt van zorg. Zeker bij reizen naar risicogebieden zoals IJsland, Zuidoost-Azië of de westkust van de Verenigde Staten speelt deze angst een rol. Global Rescue noemt deze categorie een blijvende zorg, al wordt deze minder vaak als primaire angst genoemd dan meer alledaagse zorgen als ziekte of diefstal.

Om te zorgen dat je in het geval van calamiteiten op reis goed bijgestaan wordt, kun je overwegen met een reisorganisatie te reizen. Boeken via een reisorganisatie versus zelf regelen: zo maak jij de juiste keuze.


10. Oplichting en fraude

Van fake taxichauffeurs tot creditcardfraude of misleidende accommodatieboekingen: veel reizigers hebben een verhaal of kennen iemand die slachtoffer is geworden van een scam. Uit onderzoek van de Fraudehelpdesk in samenwerking met Airbnb blijkt zelfs dat een derde van de Nederlanders weleens is opgelicht tijdens het boeken van een vakantie of accommodatie. 

Hoewel er geen specifieke cijfers bekend zijn over de percentages reizigers die zich laten weerhouden door angst, staat oplichting hoog op de lijst van zorgen. Van fake taxichauffeurs tot creditcardfraude of misleidende accommodatieboekingen: veel reizigers hebben een verhaal of kennen iemand die slachtoffer is geworden van een scam. Uit onderzoek van de Fraudehelpdesk in samenwerking met Airbnb blijkt zelfs dat een derde van de Nederlanders weleens is opgelicht tijdens het boeken van een vakantie of accommodatie. En ook gehackt worden tijdens je vakantie vormt tegenwoordig een serieus gevaar. Reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, reisforums en apps als TripAdvisor kunnen helpen om risico’s te beperken.

Dit zijn de 12 grootste oplichtingspraktijken op reis (en hoe je die kunt voorkomen)


Wat betekent dit voor de reiziger van nu?

De zorgeloze vakantieganger van vroeger heeft plaatsgemaakt voor een meer weloverwogen, voorbereide reiziger. Angst is geen reden om thuis te blijven, maar wel een uitnodiging om je reis bewuster te plannen.

Enkele concrete tips om met deze angsten om te gaan:

  • Check voor vertrek het reisadvies via Nederlandwereldwijd.nl;
  • Kies voor bestemmingen buiten het hoogseizoen om kosten en drukte te vermijden;
  • Sluit een reisverzekering af die medische hulp, bagage en annulering dekt;
  • Sla kopieën van belangrijke documenten op in de cloud én offline;
  • Reis met een powerbank, medische basisset en een internationaal werkende bankpas;
  • Download betrouwbare offline kaarten en vertaalsapps voor noodgevallen.

Met de juiste voorbereiding vergroot je je flexibiliteit en zelfredzaamheid en kun je, ondanks zorgen en risico’s, met vertrouwen de wereld blijven ontdekken.


Volg Columbus Travel op FacebookInstagramSpotify en/of YouTube en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Lees ook

Zo weet je of een kwal gevaarlijk is of niet (ook in Nederland)

Karavaan van kamelen trekt door een oranje gekleurde woestijn bij zonsopkomst in Noord-Afrika

Reizen in de Arabische wereld: wat je écht moet weten over cultuur, veiligheid en gebruiken

Dit zijn de 15 veiligste landen voor reizigers in 2025