yuri

'480930' door yuri '480930' door yuri

Saudi-ArabiëAsh-Sharqiyah

Saudi-ArabiëAsh-Sharqiyah

Tarout island: dhow..

yuri

Aan de Saoedi-Arabische kust, ten oosten van Qatif, op drie kwartier rijden van de grote kustplaats Dammam ligt het zeer boeiende Tarout island. Door haar strategische ligging heeft het eiland een geschiedenis die zelfs teruggaat tot 5000 voor Christus tijdens de prehistorische Obeidcultuur. Op het hoogste punt van het eiland vind je het oude centrum, Deerah, met als hoogtepunt het Tarout Fort. Dit (modder)stenen fort is door de Portugezen gebouwd midden 16e eeuw bovenop veel oudere vestingwerken. Eromheen vind je tevens nog circa 50 modderstenen huizen die minstens dezelfde leeftijd hebben. Helaas is er in het (recente) verleden veel geruimd voor nieuwbouw en er zijn ook veel huizen ingestort door weersinvloeden en verwaarlozing. Om het fort staat sinds kort een hekwerk, maar aan de zijkant van het terrein loop je zo naar binnen. Iedere local die ik vertelde dat ik toerist was wees me graag en vrijblijvend de weg, ook als ze geen Engels spraken. En geen opdringerigheid, alleen respect, toeristen kennen ze nog niet in Saoedi Arabië! Op de Zuidwestpunt van het eiland vind je de vissershaven Dareen. Dit was het handelscentrum tussen het Arabische schiereiland, India, China en de Afrikaanse Oostkust. Er werd o.a. gehandeld in parfum, textiel, kruiden & specerijen, edelstenen, ivoor, zijde en hout. Rond 1880 werd de haven de belangrijkste in de Perzische golf, voornamelijk door de vondst van parels in dit gebied. Tegenwoordig wordt de haven als vissershaven gebruikt, men zeilt veelal nog met traditionele vissersboten waaronder de dhow. In de haven aan de pier vindt nog productie en reparatie van traditionele houten dhows plaats. De agent aan het begin van de haven is een beetje allergisch voor camera’s, dus ben een beetje voorzichtig met foto’s maken. De vis die wordt gevangen wordt op diverse (markt)plaatsen op het eiland en omgeving aangeboden. Hoe kom je hier? Het makkelijkste is per taxi (het eiland is bereikbaar via een brug), je huurt dan een auto met chauffeur vanuit een van de grotere hotels. Geef direct aan dat je geen speciale wensen hebt qua auto, anders betaal je meteen meer, alle standaard taxi’s en auto’s in Saoedi-Arabië zijn al groot, de meeste zijn Amerikaanse SUV’s. Je kunt er ook met de bus komen (met Saudi Public Transport Co ([url="http://www.saptco.com.sa " target="_blank"]link[/url]).

'480851' door yuri '480851' door yuri

Saudi-ArabiëAsh-Sharqiyah

Saudi-ArabiëAsh-Sharqiyah

Al Hofuf: 3 miljoen..

yuri

Hofuf ligt in de Al-Ahsa oase middenin de woestijn in de meest Oostelijke provincie van Saoedi Arabië op ~160 km van de dichtstbijzijnde grote plaats (Dammam). Denk nou niet dat wegnummer 615 van Dammam naar Hofuf saai is, integendeel! De eerste paar kilometers zie je vooral uitbreidingswerkzaamheden aan het enorme oliepijpleidingennetwerk, maar al snel word je overdonderd door het fantastische woestijnlandschap dat er na iedere kilometer weer anders uitziet. Langs deze weg (neem eens een van de onverharde zijweggetjes) vind je ook bedoeïenendorpjes en veel dromedarissen. Het eerste dat opvalt als je de oase inrijdt zijn de vele dadelpalmbomen, je vindt er in dit gebied 3 miljoen, de dadels uit deze oase behoren tot de beste van de wereld. Ik heb overigens geen enkele andere toerist gezien in dit gebied. In het centrum van Hofuf vind je het Ibrahim Palace, gebouwd in 1555 tijdens de Ottomaanse overheersing. In dit enorme in zeer goede staat verkerende fort (ondanks de zachte modderstenen waaruit het bestaat) vind je o.a. de Al-Qubbah moskee uit 1571, de oude barakken, een lounge, een voormalig (Turks) stoombad en wapendepot. Als je zegt dat je ‘visitor’ bent uit het buitenland mag je zo naar binnen. De bewakers bij de poort vinden alles ok, als je maar even een praatje met ze maakt (in gebroken Engels en 2 woorden Arabisch). De grote binnenplaats wordt soms ook gebruikt om shows op te voeren. Vanaf de verdedigingsmuur heb je een super uitzicht! Vlakbij dit fort vind je tevens moderne en traditionele souqs ((openlucht)markten), de mooiste zijn Souq Sweiq en Souq Qaisariah. Houdt er rekening mee dat deze van 13.00 tot 16.00 uur gesloten zijn. Aangename verkoeling vind je bij de Qara Mountain, een spectaculaire rotspartij/canyon met grotten, aan de oostzijde van de oase. Als je een onbewaakt moment kunt vinden loop/klim dan omhoog en geniet van het uitzicht van de miljoenen palmbomen tot aan de horizon! Hoe kom je hier? Het makkelijkste is per taxi, je huurt dan een auto met chauffeur vanuit een van de grotere hotels. Geef direct aan dat je geen speciale wensen hebt qua auto, alle standaard taxi’s en auto’s in Saoedi Arabië zijn al groot, anders betaal je extra. Je kunt er ook met de bus komen (niet het hele jaar door); met Saudi Public Transport Co. ([url="http://www.saptco.com.sa " target="_blank"]link[/url]), en met de trein; met Saudi Railways ([url="http://www.saudirailways.org" target="_blank"]link[/url]).

'359727' door yuri '359727' door yuri

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Lucht happen!

yuri

Duiken op Curacao is geweldig, dat heb ik al vaker geroepen. Deze foto is echter genomen vanuit de branding met gevaar voor een natte camera. Terwijl we op het onbewoonde Klein Curacao zaten te genieten van een BBQ kwamen af en toe schildpadden langszwemmen, er naartoe zwemmen was geen optie, want ze zijn pijlsnel in het water. Dus zat er niets anders op dan geduldig af te wachten totdat er eentje niet te ver van het strand bovenkwam om snel lucht te happen. En ja, het water is daar echt zo blauw, dus het was geen straf om urenlang te wachten om deze foto te maken :-)

'350090' door yuri '350090' door yuri

Verenigde Arabische EmiratenZuid V. Arabische Emiraten

Verenigde Arabische EmiratenZuid V. Arabische Emiraten

Dromedarissen on the.

yuri

Direct buiten de metropool Abu Dhabi begint de woestijn al. Maar dan is het overal nog vlak. Op weg naar de Rub' al Khali woestijn, bestaande uit veranderlijke honderden meters hoge zandduinen, verandert het landschap langzaam naar heuvelachtiger gebied. Op zo’n 200 km van Abu Dhabi kwamen deze dromedarissen tevoorschijn vanachter een heuvel. Deze dieren lopen het liefste zo weinig mogelijk bergop en bergaf, simpelweg omdat ze daar niet goed in zijn en om energie te besparen. En dat laatste daar zijn ze erg goed in, met zo weinig mogelijk middelen zo ver mogelijk komen!

'349020' door yuri '349020' door yuri

Verenigde Arabische EmiratenZuid V. Arabische Emiraten

Verenigde Arabische EmiratenZuid V. Arabische Emiraten

Empty Quarter

yuri

De Rub' al Khali ofwel de Empty Quarter woestijn is een van de grootste zandwoestijnen in de wereld en begint op ongeveer 250 kilometer rijden ten zuiden van Abu Dhabi bij de Liwa oase. Ik was al vaker in woestijnen geweest maar ik was echt overdonderd door de uitgestrektheid en kleuren van de soms wel 300 meter hoge zandduinen. Urenlang reden we rond dwars door de duinen zonder ook maar iemand tegen te komen. En de kleuren bleven maar veranderen afhankelijk van de stand van de zon. Een onbeschrijflijke ervaring!

'343404' door yuri '343404' door yuri

EgypteEl Gouna

EgypteEl Gouna

Door de vissen het...

yuri

Het duiken in de Rode Zee rondom El Gouna is minder bekend en veel minder toeristisch dan andere duiksteden in de directe omgeving zoals Hurghada en Sharm El Sheikh. Maar daarom zeker niet minder mooi, integendeel, regelmatig zagen we “door de vissen het koraal niet meer”.

'341591' door yuri '341591' door yuri

Verenigde Arabische EmiratenAbu Dhabi

Verenigde Arabische EmiratenAbu Dhabi

Spiegelende kerstbal?

yuri

Een paar weken geleden was ik in Abu Dhabi, mijn hotel was vlak bij dit geweldig mooie gebouw: 's werelds eerste cirkelvormige wolkenkrabber! Behalve van een UFO heeft ie ook wel wat weg van een platgeslagen kerstbal. Fijne kerstdagen allemaal!!!!

'336046' door yuri '336046' door yuri

ChinaGuangxi en Guizhou

ChinaGuangxi en Guizhou

Tempo !

yuri

Ondanks het koude en natte weer tijdens ons verblijf in het winterse Karstgebergte hebben we ons ontzettend goed geamuseerd in dit schitterende gebied. Ook een tochtje per vlot op de Li rivier mocht niet ontbreken, en wat was het heerlijk rustig, geen toerist te bekennen. Onze 'kapitein' zetten er meteen een enorme vaart in, gelukkig hebben we het wel droog gehouden!

'333090' door yuri '333090' door yuri

ItaliëToscane

ItaliëToscane

Mag het een onsje mee

yuri

We zijn net een week terug van het fantastisch mooie Toscane en Umbrie. Vooral de dorpjes met locale marktjes vond ik geweldig, bijvoorbeeld dit dorp Monte San Savino waar ik de grootste salami zag die ik ooit heb gezien. Heerlijk!

'332465' door yuri '332465' door yuri

Duitsland

Duitsland

Licht

yuri

De havenstad Kiel is in de tweede wereldoorlog behoorlijk platgebombardeerd. Toch zijn er genoeg sfeer plekken te vinden rondom het vele water in Kiel. Je kunt er overigens ook erg goed eten!

'329227' door yuri '329227' door yuri

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Goatfish

yuri

Yellowfin goatfish is de officiele naam van deze kleurrijke vis. Vaak zag ik ze onderwater, maar dan met of een egale witte buik of een roze, maar nooit zo gevlekt als deze. Ze heten overigens Goatfish omdat ze net als geiten ontzettend veel grazen en bijna alles opeten wat ze tegenkomen.

'328367' door yuri '328367' door yuri

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Laarzen voor iedereen

yuri

Overal in Nashville vind je naast goeie live muziek (en niet alleen country muziek) heel veel laarzen. Zowel mannen met cowboy hoeden als vrouwen met hotpants dragen ze!

'478651' door yuri '478651' door yuri

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Burgess Falls State..

yuri

Een kleine anderhalf uur ten oosten van Nashville ligt het Burgess Falls State Natural Area. Dit gebied ligt precies op de oostelijke rand van een immens plateau met de naam “Highland Rim”. Door het hoogteverschil vind je hier een supersteile gorge waar de “Falling Water River” zich doorheen slingert met maar liefst vier watervallen. Over een goed begaanbaar pad genaamd “Ridge Top Trail” kun je door een schaduwrijk en verrassend koel en winderig bos langs de rand van gorge wandelen en de watervallen een voor een aan je voorbij zien gaan over een lengte van enkele mijlen. Vroeger was dit het gebied van de Cherokee-, Creek- en Chickasaw-indianenstammen. Vlakbij het parkeerplaatsje vind je al de eerste waterval, een cascade waterval. Daarna volgen Little Falls, van ongeveer 9 meter, en Middle Falls, welke in totaal ongeveer 24 meter hoog is. De meest spectaculaire is echter de laatste waterval van zo’n 41 meter; van de rand van de gorge op zo’n 80 meter hoogte kijk je neer op deze schitterende waterval. Misschien dat ik deze nog wel indrukwekkender vond dan de Niagara Falls, vooral omdat je het niet verwacht en vooral omdat er geen toeristen in de buurt waren, laat staan toeristenboten en casino’s o.i.d. Via een steil pad kun je ook afdalen naar de bodem van de gorge en de voet van de grootste waterval om een verfrissende duik te nemen. Dit steile pad kan echter glad zijn en zelfs gesloten zijn, vooral na zware regenval, goede schoenen zijn een must. Er bevindt zich overigens ook een vlindertuin vlakbij de parkeerplaats. Toen wij er waren (afgelopen vrijdag) stonden er welgeteld drie (locale) auto’s op de parkeerplaats. Heerlijk rustig dus. En hier en daar vind je een picknicktafel inclusief BBQ! Met een vergunning mag je ook overal vissen. Dus dan kun je je verse vangst meteen bereiden. Hoe kom je er? Het makkelijkste per (huur)auto. Wij huurden voor $30 (excl. verzekeringen) een auto bij Budget Rent-A-Car, 1816 Church Street, Nashville - (615) 366-0806. Vanaf de I-40 neem afslag 286 in zuidelijke richting en volg highway 135 ongeveer 7-8 mile en volg de bordjes met Burgess Falls. Je kunt het niet missen. Adres: 4000 Burgess Falls Drive, Sparta TN 38583. Zie ook [url="http://tn.gov/environment/parks/BurgessFalls/index.shtml " target="_blank"]BurgessFallsPark[/url] voor meer info.

'327825' door yuri '327825' door yuri

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Nashville skyline

yuri

Het enige dat ik wist van Nashville voordat ik me er verder in verdiepte is dat het de hoofdstad van Tennessee maar vooral de hoofdstad van de country muziek is. Maar de stad, die overigens als een dorp aandoet, heeft veel meer te bieden. O.a. deze skyline by night genomen vanaf de Shelby Street Bridge.

'325135' door yuri '325135' door yuri

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Azuurblauw!

yuri

Op ongeveer 2 uur varen van Curacao ligt dit onbewoonde eilandje met de naam Klein Curacao. Je vindt er enkele hutjes en een vuurtoren maar er woont verder niemand. Het strand is supermooi en het snorkelen en duiken top! O.a. met de Mermaid Boat (http://www.mermaidboattrips.com/nl/) kun je een dagje naar dit paradijsje. Als je met hun gaat dan kun je op het strand ook nog genieten van een heerlijke BBQ met een koud biertje!

'324645' door yuri '324645' door yuri

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

French Grunts

yuri

De French Grunt komt vrij veel voor in het Caraibisch gebied, ze hangen graag in scholen rond koraal. Maar als je ze benadert zwemmen ze langzaam maar zeker van je weg. Tenzij je veel geduld hebt. M'n buddy werd helemaal gek omdat ik zolang bleef stilhangen vertelde hij later toen we terug op de boot waren. Deze prima duiksite is aan de Westkant van Klein Curacao.

'478493' door yuri '478493' door yuri

Turkije

Turkije

Lowcost naar Turkije.

yuri

Ben vorige week heel goedkoop naar Turkije gevlogen met Anadolujet in een halfvol vliegtuig. AnadoluJet is een Turkse lowcost-luchtvaartmaatscha?ppij, 3 jaar geleden opgericht, en tevens een dochteronderneming van Turkish Airlines. Prima vliegtuigen, goed op tijd, geen geweldig eten en een beetje weinig, maar dat kun je zelf meenemen :-) Ze vliegen o.a. vanaf Amsterdam, Brussel en Dusseldorf naar verschilllende bestemmingen in o.a. Turkije. Voor hun website (sinds kort ook in het engels ipv Turks): [url="http://www.anadolujet.com/aj-EN/index.aspx" target="_blank"] http://www.anadolujet.com/aj-EN/index.aspx[/url] Ik vloog voor 200 euro naar Ankara. In Turkije heb je overigens tevens erg goede luxe busverbindingen tussen de vele steden. Vaak met gratis internet aan boord. Voor meer info zie: [url="http://www.turkeytravelplanner.com/trans/Bus/" target="_blank"] http://www.turkeytravelplanner.com/trans/Bus/[/url]

'323904' door yuri '323904' door yuri

TurkijeAnkara

TurkijeAnkara

Geel Ankara

yuri

Ongeveer een uurtje geleden maakte ik vanuit de 125 meter hoge Atakule Toren vlak voordat de zon helemaal onder was deze foto van het glooiende Ankara. Overigens kun je ook eten in deze toren in een draaiend restaurant of een biertje pakken in het UFO cafe. Als enige buitenlandse toerist. Overigens zijn buitenlandse toeristen sowieso niet te vinden in Ankara. Heerlijk!

'323042' door yuri '323042' door yuri

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Spotted cleaner shrim

yuri

Er zitten nogal wat kleine visjes en andere miniatuurbeestjes in het schitterende koraal rondom Curacao. Tijdens mijn zoektocht naar nemo vond ik deze spotted cleaner shrimp in een van de anemonen. Maar het schuwe beestje vastleggen tussen de bewegende tentakels viel nog niet mee!

'321709' door yuri '321709' door yuri

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Rusteloze schoonheid

yuri

Helemaal gek werd ik van deze libelle. Hij vloog steeds langs alsof ie wilde zeggen: “pak me dan als je kunt”. Hij ging steeds een fractie van een seconde ergens op een wiebelende tak zitten en vloog weer weg met de wind. Als ik ook maar een beetje in de buurt kwam was ie weg. Maar ik heb ‘m wel vast weten te leggen, “de aanhouder wint” zullen we maar zeggen.

'321185' door yuri '321185' door yuri

Nederlandse AntillenWillemstad

Nederlandse AntillenWillemstad

Kleurrijk!

yuri

Willemstad, de enige stad van Curaçao staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit unieke stukje Nederlands koloniaal erfgoed in het Caribische gebied telt namelijk honderden monumenten. De vele gekleurde huisjes van Willemstad vallen direct op. Maar hoe komen die zo gekleurd? Een vroegere gouverneur van Curaçao vroeg de bewoners hun huizen te verven omdat hij door een oogziekte zogenaamd niet tegen de reflectie van de witte huizen kon. Onzin natuurlijk, want de man bleek tevens directeur te zijn van een verffabriek…maar het levert wel een kleurrijk plaatje op!

'320100' door yuri '320100' door yuri

Dominicaanse RepubliekPuerto Plata

Dominicaanse RepubliekPuerto Plata

Grotduiken

yuri

Grotduiken is een specialiteit binnen de duiksport. Om echt ver grotten in te mogen heb je speciale brevettering nodig. Ik heb deze niet, maar beperkte toegang tot grotten en tunnels is wel toegestaan onder begeleiding van een ervaren grotduik-gids die de locale plekken onderwater goed kent. Hier zwemt zo’n locale gids voor me uit richting de uitgang van de grot in de mooie onderwaterwereld van de Dominicaanse republiek.

'317927' door yuri '317927' door yuri

Nederlandse AntillenCuracao

Nederlandse AntillenCuracao

Tafelberg op Curacao?

yuri

Iedereen heeft wel eens gehoord van de Tafelberg in Zuid-Afrika. Velen zijn er ook geweest, en ook ik ben er geweest enkele jaren terug. Maar vorige week was ik op Curaçao en wat schetst mijn verbazing; daar hebben ze een gelijkvormige en gelijknamige berg! Overigens heb ik deze foto genomen op een rustig stukje privé terrein, vandaar de uitzonderlijk goede staat van de weg in tegenstelling to de meeste openbare wegen. Miljoenen jaren geleden ontstond deze Tafelberg door krachten waar wij geen voorstelling van kunnen maken, en hij werd vroeger voornamelijk afgegraven voor het winnen van fosfaten. Tegenwoordig gebruikt men de ‘holle kies’ methode bij het afgraven om in ieder geval het aanzicht van deze mooie berg te behouden. Nu wordt vooral kalksteen en bouwzand gewonnen van hoge kwaliteit. Ook voor de export. Ik hoop dat ze de ‘kies’ niet teveel uithollen want dan zou deze schitterende berg voorgoed verdwijnen.

'315149' door yuri '315149' door yuri

JordaniëJordanië Woestijngebied

JordaniëJordanië Woestijngebied

Irak rechtdoor

yuri

Deze weg ligt in het uiterste oosten van Jordanie, misschien wel de meest aparte snelweg waar ik ooit op gereden heb, in een stokoude Mercedes Diesel model 1980 natuurlijk, op weg richting richting Saudie Arabie en Irak. Maar als "Iraq" dan ook nog op een bord verschijnt dat het rechtdoor is terwijl je alleen maar rechtdoor kunt is dat wel grappig. Je weet in iedere geval dat je niet verkeerd rijdt ;-) Overigens geen fata morgana's gezien, wel veel trillend asfalt.