Wisseschout

9
Marokko Fezna
In Fezna gelegen aan de R 702 tussen Tinnerhir en Erfoud kun je in de 10 meter diepe eeuwenoude irrigatiekanalen afdalen met een gids.[ Khattara's] Bij een bron in de bergen is een gat gegraven van 100 meter diepte. Om de 10 meter vervolgens gaten van 10 meter diep. De gaten dienen voor aanvoer van mens en materialen en afvoer van zand en rotsblokken. Verder zorgen ze voor zuurstof en licht. De kanalen moesten wel met elkaar verbonden worden en dat was gevaarlijk werk. Het water ging dan immers stromen en instortingsgevaar dreigde. Nu zie je dus duizenden hopen aarde in het landschap liggen en dat betekend dus allemaal schachten de diepte in. Een soort enorme mierenhopen. 65 jaar geleden stond er nog zo'n 3 meter water in, maar na aanleg van een dam zijn de ondergrondse kanalen droog gevallen en kan je er dus in afdalen en doorheen wandelen. De omgeving is ook erg mooi met rode zandduinen en na een flinke wandeling een rivier en als je nog verder wandelt een vreemd kunstwerk van een Duitser [ wat dat daar doet in de middle off nowhere ] Een trap van steen eindigend als een uitzichtpunt? Gebouwd in een soort piramide achtig blok. Zomaar verlaten van alles in het landschap. En met zonsondergang de rode duinen ingewandeld samen met de eigenaar en zijn kamelen en vele liters berber thee gedronken.
Highlight
  • De verassing van " de stairway to heaven " in de middel of nowhere
  • Toen wij er waren maar 2 andere toeristen gezien
  • Je mag er met je camper bij blijven overnachten voor een gering bedrag
  • Prachtige omgeving
  • Kleinschalig door de plaatselijke bevolking gerund en onderhouden
Review geplaatst op 2020-06-28
10
Rusland Openluchtmuseum-van-taltsy
De sovjet-unie bouwde een waterkrachtcentrale in de Angara rivier en zo ontstond een enorm stuwmeer. De vele oude gebouwen moesten worden verplaatst en zo ontstond in de jaren 60 een volkenkundig openluchtmuseum. Wij reden er met onze eigen camper ernaartoe. Maar er gaan ook excursies vanuit Irkoetsk ongeveer 60 km hiervandaan. Het is een uiteenlopende verzameling van houten huizen, fort, kerken, watermolens, schuren, houten yurts. Eerst loop je door een schitterend bos met veel uitleg over de gebruiken van de Siberische stammen die hier leefden. Er zijn restaurantjes en je kunt zelfs naar een strandje en zwemmen. In de winkels worden typische Russische dingen verkocht zoals huiden en bontmutsen. In de kerk waren ze Russische liederen aan het zingen. Wij betaalden ongeveer 3 euro p.p, Rij je nog 30 km verder dan sta je aan het Baikalmeer.
Highlight
  • Heerlijk eten en drinken.
  • Dichtbij het Baikalmeer.
  • Goedkoop
  • Erg rustig.
  • Veel bloemen waaronder orchideeën in het bos.
  • In mooie omgeving
  • Goede uitleg in het Engels.
  • Slechte weg ernaar toe
Review geplaatst op 2020-06-17
10
Marokko Agadir-van-ait-kine
Van de eigenaar waar we onze camper op zijn binnenplaats mochten zetten kregen we de volgende tip. Aan een doodlopende weg iets buiten Tagmoute aan de R 109 neem je de afslag RP1895. Je komt dan in een soort middeleeuws dorpje aan een oase en helemaal van leem gebouwd met een gerestaureerde Agadir [ graanschuur] Vraag aan een inwoner waar de sleutelbeheerder woont en die zal je dan een rondleiding geven. De Agadir heeft 8 uitkijktorens waarvandaan vroeger de graanschuur bewaakt werd. Je komt via een fraai bewerkte deur op een binnenplaats. Daar zijn 76 luikjes die bereikbaar zijn door op een houten boomstam omhoog te klimmen en via een piepklein luikje kun je dan je kostbaarheden [ en dat was graan ] laten bewaken en bewaren. Het is nog steeds in gebruik. Een soort berberbank dus. Ook de eeuwenoude perkament rollen [ 700 jaar ]waarop alles werd bijgehouden zijn nog te bewonderen. Betalen doe je per 30 minuten die ze aflezen door een schaal met water te vullen en daarin een schaal met gat. Is die bovenste schaal vol dan zijn er 30 minuten om. Een soort zandloper, maar dan met water. Een donatie is gewenst en als je genoeg betaald krijg je thee en een rondleiding in een fraai oud huis, zie je een olijfpers door ezels aangedreven en een pers d.m.v mankracht. Toeristen komen er heel weinig vlgs de eigenaar.
Highlight
  • mooie oase
  • Prachtige omgeving
  • Dorpje waar je je in de middeleeuwen waant
  • Geweldige uitleg
  • Geen toeristen
Review geplaatst op 2020-05-22
10
Noorwegen Bleik
In de haven van Bleik kun je een Puffin safari [ papegaaiduikers] boeken met een kleine vissersboot naar een beschermde vogelrots waar + 10 000 muffins broeden. Ook zie je veel zeearenden en zeehonden. De kapitein/gids is zeer gedreven en doet alle moeite om je zoveel mogelijk te laten zien. De vaartocht zelf naar de rots toe is ongeveer 10 minuten. Geweldig leuk om al die duizenden papegaaiduikers te zien zwemmen rond de boot en met visjes te zien bovenkomen. Ogen kom je te kort want ook in de lucht gebeurde natuurlijk ook genoeg. Verder heeft Bleik, een camping en hotelletje. Het dorpje zelf is piepklein. ook is hier het langste zandstrand van Noorwegen.
Activiteit Highlight Blog
  • Rustig
Review geplaatst op 2019-01-22
9
Marokko Tamellalt
De Dadès kloof is minder bekend dan de Todra kloof, ook omdat er geen grotere stad in de buurt ligt en dus moeilijker bereikbaar. De ingang ligt bij Boulmane du Dadès en een 60 km lange asfaltweg slingert door een aan beide kanten omsloten ravijn met rood, bruine rotswanden, vervallen kashba's en oases. Aan het einde van de vallei kun je kiezen om terug te draaien of verder het Atlas gebergte in te rijden. In de vallei groeien veel vijgen, amandel en walnootbomen. De rotsen hebben soms vreemde vormen en bekend zijn de z.g.n apenvinger rotsen of de hersenen van de Atlas. Het is goed wandelen hier. Loop door de akkertjes en probeer ergens de rivier over te steken. Er is ook een spectaculaire kloof die evenwijdig aan de Dadès loop. De canyon de Dadès. Loop deze niet zonder gids. Is n.l heel moeilijk. Je moet elkaar echt helpen anders kom je er niet. De toeristen die we gezien hebben komen gauw op een bepaald punt foto's nemen en rijden weer door.
Stad
  • Ook in het voorjaar niet te heet
  • Weinig toeristen
  • Veel afwisseling in natuur
  • Goede wandelmogelijkheden
  • Genoeg restaurantjes, campings en hotels
  • Zou het niet weten
Review geplaatst op 2016-10-22
8
Marokko Pottenbakkerswijk
Safi heeft een grote vissershaven waar veel sardines worden aangevoerd. Maar het is vooral bekend om zijn pottenbakkerswijk " Collines des Portiers" Het ligt gebouwd op een heuvel en het is leuk dwalen door de smalle straatjes en langs de pottenbakkers. Natuurlijk wordt je uitgenodigd binnen om het proces van kleien, draaien en bakken te bekijken, want ach er miet ook hopelijk wat verdiend worden. De mannen aan de draaischijf zitten met hun benen in een soort put, omdat de schijven zelf ook grotendeels onder de grond gebouwd zijn. Er staat nog overal in de boeken dat de potten in traditionele ovens worden gebakken, maar wij begrepen dat dat eigenlijk bijna niet meer gebeurd, omdat het hout voor de ove s veel te duur is en men massaal overschakelde op gasovens. De oude koepelvormigmige ovens staan nog wel overal en leuk om te zien. Safi schijnt bijzondere klei in de bodem te hebben. De kleuren groen ( koper ) blauw ( kobalt) geel ( chroom) en bruin ( mangaan ) worden gebruikt. Wij hebben bekers gekocht en al gauw sneuvelde er eentje. Komen we in Nederland dezelfde (uit Safi) tegen in een Marokaans winkeltje. Vraag even waar de wijk is, en omdat het hoog ligt zie je altijd weer welke richting je terug moet lopen.
Stad
  • Geen toerist te zien
  • Leuk om wonen en werken door elkaar te zien
  • Stukje traditie bekijken
  • Warm in de zomer
Review geplaatst op 2016-10-23
9
Marokko El Jadida
De versterkte havenstad El Jadida is gesticht door de Portugezen in de 16e eeuw en staat op de lijst van Unesco. Loop eens over en langs de muren en de overgebleven vier bastions en geniet van het uitzicht op het stadje, de zee en de haven. De oude Kashba is een wirwar van smalle en soms doodlopende straatjes waar je vriendelijk wordt begroet door de bewoners. De oude moskee heeft w.s als enige in de wereld een vijfhoekige minaret die mooi wit en bruin afsteekt tegen een hopelijk blauwe lucht. Ga tegen de avond samen met de bewoners flaneren over de muren en zitten en genieten van de zonsondergang aan de kust. De topattractie is de cisterne wat vroeger werd gebruikt als ondergrondse wateropslagplaats. In dit decor werd ook de film van Othello opgenomen. Doordat er ook natuurlijk licht van boven invalt is het goed mogelijk om foto's te maken. Het staat goed aangegeven hoe er te komen. Wij liepen hier helemaal alleen dus veel toeristen trekt het ( nog ) niet.
Stad
  • Weinig toeristen
  • Mooi ommuurde stad
  • Oude Kashba
  • De Cisterne
  • Relaxte bevolking
  • Lekker en goedkoop eten
  • Zou het niet weten
Review geplaatst op 2016-10-22
10
Tanzania Sitalike
Het Katavi N.P is de derde in grootte van de N. P in Tanzania en een van de rijkste wildlive area's. Het heeft de grootste concentratie nijlpaarden en krokodillen. Grote kuddes olifanten [ 6500]en veel katachtigen zoals leeuwen, luipaarden, maar ook de caracal,serval en cheeta komen er voor. Wilde honden, zebra's, buffels, antilopen, puku's, enz enz. De Katuma rivier stroomt erdoor heen,er zijn moerassen, bossen, Chada meer en open grasvlaktes. Dit alles trekt ook veel verschillende vogels aan. Gemiddeld komen niet meer dan100 toeristen per jaar. [ volgens de website ] Er mogen ook maar een bepaald aantal bezoekers toegelaten p.d. De slechte bereikbaarheid is hier debet aan, maar je hebt dan ook het wild voor jezelf alleen. Toen wij er waren hebben we gekampeerd, maar dat doe je zonder bewaking. Ook het rondrijden door het park is zonder parkwachter. We zijn dan ook een keer verdwaald. Er is ook een kleinschalige accommodatie Er is een vliegveldje dus invliegen is de snelste optie, omdat de wegen ernaartoe een drama zijn en alleen met een truck te doen is. [ hebben wij gedaan] Dus gaan en je hebt een onaangetast wildernis voor jezelf alleen
Stad
  • Enorme hoeveelheden wild
  • Verscheidenheid aan wild
  • Gevoel dat je alleen bent in dit enorme gebied
  • Moeilijke bereikbaarheid
  • Het kost veel om er te komen
Review geplaatst op 2016-09-03
9
Marokko
De Dadès kloof is minder bekend dan de Todra kloof, ook omdat er geen grotere stad in de buurt ligt en dus moeilijker bereikbaar. De ingang ligt bij Boulmane du Dadès en een 60 km lange asfaltweg slingert door een aan beide kanten omsloten ravijn met rood, bruine rotswanden, vervallen kashba's en oases. Aan het einde van de vallei kun je kiezen om terug te draaien of verder het Atlas gebergte in te rijden. In de vallei groeien veel vijgen, amandel en walnootbomen. De rotsen hebben soms vreemde vormen en bekend zijn de z.g.n apenvinger rotsen of de hersenen van de Atlas. Het is goed wandelen hier. Loop door de akkertjes en probeer ergens de rivier over te steken. Er is ook een spectaculaire kloof die evenwijdig aan de Dadès loop. De canyon de Dadès. Loop deze niet zonder gids. Is n.l heel moeilijk. Je moet elkaar echt helpen anders kom je er niet. De toeristen die we gezien hebben komen gauw op een bepaald punt foto's nemen en rijden weer door.
Land
  • Ook in het voorjaar niet te heet
  • Weinig toeristen
  • Veel afwisseling in natuur
  • Goede wandelmogelijkheden
  • Genoeg restaurantjes, campings en hotels
  • Zou het niet weten
Review geplaatst op 2016-10-22
10
Marokko
Amellago is een klein Berberdorpjes in het Atlas gebergte en ligt in de vallei van de rivier de Ghris en is omgeven door prachtige kloven en hoge bergen. In het dorpje is een leuke auberge van Moha die ook klimlessen geeft en klimspullen verhuurt. Aangezien wij niet klimmen gaf hij ons de raad om in de kloof waar hij klimt te gaan fietsen. Deze prachtige kloof ( gorges d'Imiter ) waar bijna geen verkeer doorheen komt en je het leven en werken van de bevolking kan gadeslaan is een echte aanrader. De bevolking die duidelijk geen toeristen is gewend groet je vriendelijk en van de dames die bezig waren met het binnenhalen van de oogst mocht ik ongestoord foto's nemen. Verder kun je ook door de Gheriskloof kloof naar Goulmina rijden. Ook deze is bijna verkeerloos en wonderschoon met bijzondere rotsformaties en kleuren. Wij mochten met onze camper op de binnenplaats van het hotelletje staan.
Land
  • Onontdekt
  • Vriendelijke bevolking
  • Wandelen en fietsen door kloven.
  • Hoog gelegen dus niet heet in voorjaar
  • leuk hotelletje
  • Zou geen minpunt weten
Review geplaatst op 2016-10-22
8
Marokko
Ongeveer 10 km van Sidi Ifni en 120 km onder Agadir ligt Leghzira met zijn prachtige stranden en kustlijn van rode rotsen en een schitterende rotsboog. Helaas het waren er twee, maar ik Kees net dat er eentje door erosie is ingestort. Toch is het nog steeds de moeite waard om hier te gaan kijken. Een lange trap voert je naar het strand waar ook eetgelegenheid is. Weinig toeristen, maar wel veel Marokanen zelf die hier komen zwemmen, wandelen of Quat rijden. Let wel even op de getijden.
Land
  • Schitterende kustlijn
  • Mooi strand
  • Prachtige rotsboog
  • Weinig tot geen toeristen
  • Lees net dat een van de bogen is ingestort
Review geplaatst op 2016-10-26
10
Marokko Oukaimeden
Vanuit Marrakech volg je de P2030 75 km lang door de Hoge Atlas naar het skigebied de Oukaïmeden wat op 2650 meter hoogte heel mooi tussen de hoge bergtoppen ligt. Onderweg kom je langs op sawa's gelijkende akkertjes die tegen de berghellingen zijn aangeplakt. Het dorp zelf heeft wat hotels en restaurants ( net Oostenrijkse berghutten ) maar is heel klein. Er is ook een gedeelte met roodleren huizen die slechts in de zomer worden bewoond. Met een kabelbaan kom je tot 3270 meter en er zijn 15 pistes. Ga je in de winter dan kun je zeggen dat je in Afrika geskied hebt. Wij waren er in April en toen was het meer dan stil en rustig. De weiden stonden vol met narcissen en we hebben veel verschillende vogels zoals Alpenkauwen, kraaien, rotslijster, rosse waaierstaart en tapuiten gespot. Het is ook een prachtig wandelgebied met rondrennende grondeekhoorntjes en besneeuwde toppen. Met een gids kun je nog prehistorische rotstekeningen gaan bezoeken. Dat hebben wij niet gedaan. Wij hebben er rustig en veilig in het " wild " gekampeerd aan de rivier die hier stroomd. Niemand kwam ons lastigvallen.
Regio
  • Prachtige natuur
  • Mooie omgeving
  • Veel bloemen en vogels
  • Goed wandelgebied
  • Absoluut rustig in April
  • Ook in April is het nog flink koud snachts op
Review geplaatst op 2016-10-22
8
Marokko
Safi heeft een grote vissershaven waar veel sardines worden aangevoerd. Maar het is vooral bekend om zijn pottenbakkerswijk " Collines des Portiers" Het ligt gebouwd op een heuvel en het is leuk dwalen door de smalle straatjes en langs de pottenbakkers. Natuurlijk wordt je uitgenodigd binnen om het proces van kleien, draaien en bakken te bekijken, want ach er miet ook hopelijk wat verdiend worden. De mannen aan de draaischijf zitten met hun benen in een soort put, omdat de schijven zelf ook grotendeels onder de grond gebouwd zijn. Er staat nog overal in de boeken dat de potten in traditionele ovens worden gebakken, maar wij begrepen dat dat eigenlijk bijna niet meer gebeurd, omdat het hout voor de ove s veel te duur is en men massaal overschakelde op gasovens. De oude koepelvormigmige ovens staan nog wel overal en leuk om te zien. Safi schijnt bijzondere klei in de bodem te hebben. De kleuren groen ( koper ) blauw ( kobalt) geel ( chroom) en bruin ( mangaan ) worden gebruikt. Wij hebben bekers gekocht en al gauw sneuvelde er eentje. Komen we in Nederland dezelfde (uit Safi) tegen in een Marokaans winkeltje. Vraag even waar de wijk is, en omdat het hoog ligt zie je altijd weer welke richting je terug moet lopen.
Land
  • Geen toerist te zien
  • Leuk om wonen en werken door elkaar te zien
  • Stukje traditie bekijken
  • Warm in de zomer
Review geplaatst op 2016-10-23
9
Marokko
De versterkte havenstad El Jadida is gesticht door de Portugezen in de 16e eeuw en staat op de lijst van Unesco. Loop eens over en langs de muren en de overgebleven vier bastions en geniet van het uitzicht op het stadje, de zee en de haven. De oude Kashba is een wirwar van smalle en soms doodlopende straatjes waar je vriendelijk wordt begroet door de bewoners. De oude moskee heeft w.s als enige in de wereld een vijfhoekige minaret die mooi wit en bruin afsteekt tegen een hopelijk blauwe lucht. Ga tegen de avond samen met de bewoners flaneren over de muren en zitten en genieten van de zonsondergang aan de kust. De topattractie is de cisterne wat vroeger werd gebruikt als ondergrondse wateropslagplaats. In dit decor werd ook de film van Othello opgenomen. Doordat er ook natuurlijk licht van boven invalt is het goed mogelijk om foto's te maken. Het staat goed aangegeven hoe er te komen. Wij liepen hier helemaal alleen dus veel toeristen trekt het ( nog ) niet.
Land
  • Weinig toeristen
  • Mooi ommuurde stad
  • Oude Kashba
  • De Cisterne
  • Relaxte bevolking
  • Lekker en goedkoop eten
  • Zou het niet weten
Review geplaatst op 2016-10-22
8
Marokko
Het natuurreservaat van Oues ( Souss ) Massa is 33.800 hectare groot en ligt ongeveer maar 45 km van Agadir af. Volg de N1 en sla af bij het bord dat naar reservaat verwijst. Je komt in het dorp Massa en gewoon de borden blijven volgen. Je rijd vervolgens langs de rivier Oued Souss en dan kom je vanzelf op de parkeerplaats bij de ingang. Je mag gratis het park in, maar je kunt hier ook een officiële vogelgids nemen, Dit is de z.g.n zuidelijke ingang en de mooiste. Want naar dit park ga je voor de bijzondere vogels. ( heremietibissen, veel waadvogels, woestijnzandhoen, dwergstern enz ens. ) maar wij hebben ook een mangoest gezien en er zitten ook zwijnen en gazelle's. Je volgt de rivier tot het mooie en heel stille strand. Zandduinen, rotsige stukken en allerlei soorten planten zoals cactussen kom je tegen. Er lopen ook paden door een soort moerasachtig gebied. Er zijn ook nog authentieke berberdorpjes in het park en je kunt ook een cultuurtour boeken en slapen bij een familie. Maar dat heb ik gelezen en niet zelf gedaan. Wij hebben hier alleen maar een groepje Engelse vogel spotters gezien.
Land
  • Rustig
  • Veel vogels
  • Heel interessant voor vogelliefhebbers
  • Prachtig stuk strand
  • De bevolking die op ezeltjes je pad kruist.
  • Zou het niet weten
Review geplaatst op 2016-10-23

Community updates

BLOGS
20-09-2020 Heb jij de survey al ingevuld? (zie het bericht van 15/9) Zodra we eind van de week alle inzendingen binnen hebben, zullen we nogmaals kijken wat de wensen over de blogs zijn. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 37 | Community toppers

Ongerept Ndutu Foto: Ellen69

1. Topreview: Namibië • Twyfelfontein door ... (wil de Communitylid zich op het profiel vd redactie melden? De naam zal z.s.m. weer zichtbaar worden.)
2. Topfoto & tip: Ongerept Ndutu door Ellen69
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: LRison
5. Nieuwkomer: A.debeen

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik