wisseschout

'1108323' door wisseschout '1108323' door wisseschout

Mongolië

Mongolië

De duinen van Khongo.

wisseschout

Het was even een dingetje om bij deze zandduinen te komen [ Khongo Khan Uul] We hebben echt wel moeten zoeken om een begaanbaar pad voor onze camper te vinden. Het bijzondere waren de kleuren in de bergen op de achtergrond. Morgen vertrekken we voor een paar maanden naar Marokko en hoop ik ook daar in de woestijn weer wat mooie foto's te maken. Bedankt voor alle reacties de afgelopen tijd. Diegene met rode sterren gefeliciteerd. En tot ziens op de site.

'1108301' door wisseschout '1108301' door wisseschout

MongoliëUlaanbatar

MongoliëUlaanbatar

De dag voor Naadaam

wisseschout

De dag voor de opening van het Naadaam feest is er op het grote plein en Ulaanbatar een grote militaire parade en daarna komen er hele families paraderen in traditioneel kostuum. En die willen wat graag op de foto.Aansluitend is er ook nog een presentatie van traditionele kostuums op een catwalk.. Ik had een mooi plaatsje gevonden om te fotograferen. Moest wel wat klauteren. Ben wel weggestuurd, omdat dit de plaats voor de persfotograaf was. Ik balen.

'1108061' door wisseschout '1108061' door wisseschout

Mongolië

Mongolië

Chinggis Khan

wisseschout

Het 40 meter hoge beeld van glimmend roestvrijstaal is gebouwd ter verering aan Chinggis Khan. Eerst ga je met een lift omhoog en dan klim je tot in het hoofd van het paard. Een prachtig uitzicht is je beloning. Er is ook nog een expositie met voorwerpen uit die tijd.

'1108014' door wisseschout '1108014' door wisseschout

RuslandAltaj-gebergte

RuslandAltaj-gebergte

Uitzichtpunt

wisseschout

Rijdend van Kost-Agach richting Shebalino zien we een uitzichtpunt bij de rivier de Chuya, die hier samen met de rivier de Katun samenvloeit. Daar staan ook veel kraampjes waar veel Russen zich tegoed doen aan allerlei lekkers. Een kleine wandeling brengt ons naar een soort uitzichtpunt over de rivier. Er hangt nog steeds een sluier van de vele bosbranden die Siberië teisterden in afgelopen juli. En verder rijden we door de Altai door een fascinerend natuurgebied.

'1107973' door wisseschout '1107973' door wisseschout

Mongolië

Mongolië

Mongoolse fluithaas

wisseschout

De Mongoolse fluithaas die zijn naam dankt aan het geluid dat hij maakt is ernstig bedreigd. Hij wordt ook wel Pika genoemd. In de zomer verzamelen ze grassen om de lange winter door te komen. We hebben ze regelmatig gezien. Ik was verliefd op hun oortjes.

'1107925' door wisseschout '1107925' door wisseschout

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Yak poep

wisseschout

Omdat er weinig bomen groeien gebruiken de nomaden Yak en koeien poep om de kachel te laten branden. Vaak zie je een gedroogde hoop liggen naast een yurt.

'1107912' door wisseschout '1107912' door wisseschout

MongoliëCentraal Mongolië

MongoliëCentraal Mongolië

Pas op ik kan stinken

wisseschout

Heel veel hoppen gezien in Mongolië. De vrouwtje van de hop heeft tijdens de broedperiode een verdedigingswapen tegen andere vogels en rovers die haar nest/hol willen binnendringen. Ze heeft tijdens deze periode een vergrote vetklier waarmee de geur van rottend vlees wordt afgescheiden.

'1107894' door wisseschout '1107894' door wisseschout

Mongolië

Mongolië

Genoeg te zien

wisseschout

Onderweg richting Tariat. We passeren een meer en zien middenin een vulkaankegel ? liggen. Er hoort een legende bij. Een locale held heeft met zijn pijl en boog een topje van een berg afgeschoten. Dan zien we ook nog kraanvogels, adelaars en heel veel edelweiss . En dan is het weer tijd om hier in de buurt een overnachtingsplaatsje te vinden.

'1107869' door wisseschout '1107869' door wisseschout

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Vogels spotten.

wisseschout

Nooit gedacht dat we zoveel verschillende vogels zouden spotten in Mongolië. Deze monniksgieren hebben we vaak gezien. Meestal in een groepje. Met een spanwijdte van 2.50 tot bijna 3 meter een flinke vogel. En met die snavel kunnen ze een kadaver gemakkelijk ontleden.

'1107862' door wisseschout '1107862' door wisseschout

MongoliëNoord Mongolie

MongoliëNoord Mongolie

Duimpje omhoog

wisseschout

Onderweg krijgen we regelmatig een duimpje omhoog van de altijd vriendelijke Mongolen. Het leukste is toch wel dat hun cultuur geen deuren kent. Ik bedoel hiermee dat als onze camperdeur open stond er in no time een paar Mongolen binnen kwamen om te kijken. Lachen hoor. En ja wat vinden ze dan zo bijzonder. Niet de douche, bed, w.c of keuken, maar wel het vuilnisbakje dat aan de binnenkant van de deur hangt.

'1107843' door wisseschout '1107843' door wisseschout

MongoliëUlaanbatar

MongoliëUlaanbatar

De dag voor het Naada

wisseschout

De dag voor het nadat festival [ nationaal feest van Mongolië ]is er een militaire parade op het grote plein. Ik heb mijn ogen uitgekeken naar de parade van dames in militair uniform [ in rokjes] mannen met maskers voor in camouflage kleding, blauwhelmen, militaire politie, en ook al hebben ze hier geen zeemacht, toch hebben ze een marine. Op de foto de nationale garde. Verder veel geschreeuw en mannen met hun uniform vol medailles die in een open jeep rondgereden werden. En daarna was het de buurt aan de mensen om in traditionele kleding te flaneren.

'1107813' door wisseschout '1107813' door wisseschout

Kirgizië

Kirgizië

Golden Eagle

wisseschout

Vroeger hadden de mensen geen geweren en waren ze voor ander vlees dan b.v geiten afhankelijk van de adelaar. Die ving dan vossen, konijnen, jakhalzen en zelfs wolven. Vanaf de grond kunnen ze 4 a 6 kilo tillen en vanuit de lucht 20 a 25 kilo. Ze jagen met vrouwtjes, want die zijn sterker. Tegenwoordig is het een sport. Het kost jaren om ze te trainen. Zijn ze een jaar of 11 dan worden ze vrijgelaten om voor nageslacht te zorgen. Hier zie je hoe een Golden Eagle zich op een prooi stort nadat de Eagle hunter haar hoog in de berg had losgelaten. Deze vos bestaat uit het opgevulde bont van het dier, dat iemand op de grond aan een touw voorttrekt. Maar ze gebruikten ook levende konijnen als demonstratie voor ons.

'1107807' door wisseschout '1107807' door wisseschout

Mongolië

Mongolië

Mongoolse landschappe

wisseschout

En zo crossen we met onze eigen camper en heel veel kilometers van huis over de eindeloze steppe's van Mongolië. Het worden veel fotostops. Zeker nu er van die prachtige soms dreigende wolkenluchten zijn. Voelen we ons ontdekkingsreizigers. Zeker, want vanaf hier gaan we off road en dus weg van de weg.

'1107779' door wisseschout '1107779' door wisseschout

Rusland

Rusland

Kleurrijk Rusland.

wisseschout

Toch best wel wat stops gemaakt om die mooie houten en zeer kleurrijke huizen te fotograferen. Zeker de ramen met het houtsnijwerk eromheen waren een foto waard. Zoals ik al eerder schreef is het jammer dat er veel verdwijnen doordat ze helemaal scheefzakken en vergaan. [ geen fundering en als de permafrost smelt zakt het huis weer iets verder ] Opknappen is kostbaar.

'1107770' door wisseschout '1107770' door wisseschout

Rusland

Rusland

Oudgelovigen dorpjes.

wisseschout

Nadat in de 17e eeuw een groep gelovigen zich tegen de hervormingen in de kerk keerden, werden veel van deze " Oudgelovigen " naar Siberië verbannen. Nu zijn er nog enkele van deze gemeenschappen over die in kleine dorpjes bij elkaar wonen. De huizen zijn zeer kleurrijke en hebben prachtig bewerkte ramen. Ongeveer 50 km zuidelijk van Oelan - Oede. o.a in Bolshoy Kunaley en in Tarbagatay staat nog een oudgelovigen kerk.

'1107746' door wisseschout '1107746' door wisseschout

Mongolië

Mongolië

Boogschieten

wisseschout

Zoals ik al eerder bij foto's schreef waren er volop activiteiten en feestelijkheden bij er rond het Erdene Zou klooster. Boogschieten b.v. De boogschutters staan op 75 meter afstand van een doel. Het schijnt heel zwaar te zijn om de boog te spannen. Het doel is een rij zwarte potjes, met een oranje pot als roos. Bij de roos staan een rij mannen en vrouwen. Als ze zien dat de schutter zijn of haar boog aanspant beginnen ze te zingen. Als de pijl aankomt gaan ze soms een stapje opzij om niet door de pijl geraakt te worden. Soms zingen ze harder. Of ze daarmee de richting van de pijl aangeven zodat de schutter weet hoe beter te mikken ???

'1107717' door wisseschout '1107717' door wisseschout

Mongolië

Mongolië

Een bijzondere dag

wisseschout

Zoals ik al eerder schreef waren er festiviteiten rond en in het Erdene Zou klooster de dagen dat wij daar waren. Ook de monniken liepen rondjes en speelden daarbij op muziekinstrumenten. Dat is het nadeel van geen gids hebben. We kamen niet achter de betekenis van deze dagen.

'1107707' door wisseschout '1107707' door wisseschout

Mongolië

Mongolië

Maskerdansen

wisseschout

Dichtbij Kharkhorin ligt het Erdene Zou klooster en de dagen dat wij er waren hadden we geluk dat er allerlei festiviteiten bij er rond de kloosters plaatsvonden. Een ervan waren maskerdansen. Wat het voorstelde, geen idee. Deze had allemaal doodskoppen op zijn hoofd. Ook was er live muziek bij en ook dat was heel bijzonder. Ik denk dat deze festiviteiten niet bekend waren bij toeristen omdat er alleen locale mensen rondliepen.

'1107680' door wisseschout '1107680' door wisseschout

OezbekistanFergana vallei

OezbekistanFergana vallei

Zijdefabriek bezoeken

wisseschout

In Margilan bezoeken we een zijdefabriek. De larve van een zijderups eet moerbijbladeren. Als de larve in een pop verandert, gaat hij via zijn speekselklieren vloeibare zijde afscheiden, dat als het in aanraking komt met lucht een ragfijne draad vormt, die hij om zich heen wikkelt als een cocon. Om te voorkomen dat de larve een mot wordt koken ze de cocons. De draden van 30 tot 50 cocons voeren ze tegelijk door een gaatje naar de spoel. Een enkele draad van een cocon kan negen voetbalvelden lang zijn.

'1107632' door wisseschout '1107632' door wisseschout

Mongolië

Mongolië

Vroeg uit bed.

wisseschout

Niet zover van de Russische grensovergang naar Mongolië kamperen we met onze camper aan de Kharaa rivier. We zijn al vroeg wakker en hollen bijna naar buiten als we de dreigende luchten, een zonnestraal en een regenboog zien. Vlak voor ons liggen mensen te slapen in en voor de laadbak van hun vrachtauto. Die worden helaas wakker van de enorme bui die losbreekt. Maar wij hadden geluk met ons vroege gouden uurtje

'1107619' door wisseschout '1107619' door wisseschout

Mongolië

Mongolië

15 en 16 juli was het

wisseschout

We blijven een aantal nachten bij het Erdene Zou klooster staan in Kharkhorin en genieten 2 dagen lang van allerlei festiviteiten die hier plaats vinden. Boogschieten is er een van. Vanaf een galopperend paard moeten ze een doel zien te raken en liefst zes doelen in één ronde. Zowel mannen als vrouwen, die er meer dan behendig in zijn. Wij vinden het leuker dan het beroemde Nadaam festival in Ulaan Baatar. Geen toerist te zien en je kunt ronddwalen en alles rustig bekijken.

'1107594' door wisseschout '1107594' door wisseschout

Rusland

Rusland

Het Sjamanistische...

wisseschout

We hebben Lake Baikal achter ons gelaten en zijn op weg naar Oelan-Oede. We stoppen bij een uitzichtpunt. Het Sjamanistisch geloof zien we hier in de vorm van aan de bomen geknoopte reepjes stof. Het Sjamanisme is ongelooflijk complex en niet goed te doorgronden voor buitenstaanders. Het is geen eenheidsreligie, maar een reeks geloofsovertuigingen, waarbij vooral de spirituele relatie tussen de natuur en de mens belangrijk is.

'1107560' door wisseschout '1107560' door wisseschout

RuslandAltaj-gebergte

RuslandAltaj-gebergte

Pétrogliefen

wisseschout

Deze dag laten we de camper staan en gaan met een Russisch " broodje " [ de stoere alleskunner ] het Altai gebergte in. Omdat het nog niet door vervuiling is aangetast, toerisme in de kinderschoenen staat, bijzondere diersoorten herbergt, hoge bergen, schone rivieren, veel wilde bloemen, restanten van oeroude culturen te vinden zijn en bol staat van de pure energie, is het vlgs vele het mooiste gebied op aarde. En het staat op de werelderfgoed lijst. Toevallig is er een medewerkster van een universiteit onderzoek aan het doen en het in kaart brengen van de vele rotstekeningen. Onze gidsen vinden het ook heel interessant. Maar helaas. Er zijn plannen om een pijpleiding aan te leggen en zal ook deze natuur aangetast worden.

'1107544' door wisseschout '1107544' door wisseschout

RuslandKazan

RuslandKazan

Kazan bezoeken

wisseschout

Kazan is een moderne stad met veel grote imposante gebouwen en ruim opgezet, gelegen aan de oever van de Wolga en heeft een Kremlin [ ommuurde stad ]dat werelderfgoed is. 's avonds sprookjesachtig verlicht. Op de foto de grootste moskee van Rusland, de Qolsärif moskee. Opvallend detail was dat ik als vrouw tijdens een gebed dienst naar binnen mocht en alles kon gadeslaan, maar dan wel boven vanaf een balkon. p.s foto rechtzetten viel niet mee. Straten liepen schuin dus mij op moskee geconcentreerd. Ook gebouw erachter leip schuin met straat mee.