wisseschout

'1115102' door wisseschout '1115102' door wisseschout

KirgiziëIssyk-Kul meer

KirgiziëIssyk-Kul meer

Het Issyk Kulmeer [..

wisseschout

Het Yssyk Kul meer is circa 25 miljoen jaar oud, ligt 1606 meter boven de zeespiegel en met zijn 185 km lengte en 60 km breedte het een na grootste bergmeer van de wereld. In het meer zouden oude ruïnes van de zijderoute steden liggen [ 6000 jaar oud ] Is een biosfeer reservaat en enigszins zilt. Er is geen uitstroom maar wordt gevoed door bronnen [ en geisers ] rivieren en sneeuw die altijd op de bergtoppen blijft liggen. Ysykköl betekend warm meer. Het bevriest nooit. Ooit was de noordkant een belangrijk vakantieoord voor de rijke Russen. Nu is het toerisme ingestort. Aan de verschillende kleuren in het water is goed te zien waar er een rivier het meer instroomt. Aan de zuidkant waar deze foto is genomen is erg veel te bezoeken. Eeuwenoude begraafplaatsen, heilige bronnen en diepe canyons in allerlei kleuren.

'1115069' door wisseschout '1115069' door wisseschout

Mongolië

Mongolië

Een droom van een...s

wisseschout

Als we nu van deze weg afgaan en een stukje richting bergen rijden. Kijk dat is ook een leuk weggetje. Sla dat eens in. O maar als we nu over het gras die kant oprijden. En zo komen we hier al hobbelend hier terecht en hebben wij ons droomplekje voor de nacht gevonden. Als je goed kijkt zie je onze camper in de laatste zonnestralen staan. Hier vieren we met z'n tweetjes de verjaardag van mijn man. Het werd een stille nacht en we dachten dat we helemaal alleen waren, maar de volgende morgen liepen er kamelen rond. Een herder zal dan ook wel in de buurt zijn geweest.

'1114997' door wisseschout '1114997' door wisseschout

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Thee drinken

wisseschout

Thee drinken in Marokko is ook een soort ritueel. Muntthee [ NANA] of ook wel Berberwiskey genoemd. Eerst handen wassen. Dan groene thee die uit China komt in de pot en een beetje kokend water erop. Dit walsen en water weer weggooien omdat de thee best bitter is. Flinke brok suiker erbij, heet water en laten trekken. Soms verschillende keren van glas in pot visie versa. De pot goed hooghouden bij het inschenken. Dat heeft met respect voor de gast te maken en er komt een mooi schuimlaagje op de thee. En dan de mierzoete thee drinken en als het goed is krijg je vele kopjes. Ook dat is respect hebben voor je gast. En soms heb je geluk en mag je dit hele ritueel fotograferen.

'1114977' door wisseschout '1114977' door wisseschout

Marokko

Marokko

Onderweg van Igherm..

wisseschout

De weg van Igherm naar Tata [ R 109 ] is bijzonder afwisselend, erg stil en erg mooi. Er volgen vele stops en zien regelmatig eekhoorntjes wegschieten. De weg is prima en we vragen ons af waarom ze zoveel geld in het asfalteren hebben gestopt als er toch niemand overheen rijdt. Maar in vergelijk met 4 jaar geleden zijn er erg veel wegen bijgekomen die nu asfalt hebben i.p.v gravel. Zelfs de locale RR weggetjes hebben ze meegenomen. Dus als je landelijk Marokko zonder toeristen wil zien pak die dan. Gegarandeerd zie je een hele dag alleen locale mensen die heel blij zijn met een lift omdat de busjes ook niet vaak rijden.

'1114945' door wisseschout '1114945' door wisseschout

Marokko

Marokko

Eeuwenoude waterklok

wisseschout

Om een eerlijke verdeling van water voor de irrigatie van de velden te garanderen gebruiken ze op sommige plaatsen nog een waterklok. Dit eeuwenoude systeem is al in de 14 eeuw voor Christus in gebruik genomen, o.a in het oude Perzië. Een kom wordt gevuld met water en daarbovenop een schaal met gat gezet. Is deze vol dan is er een half uur verstreken. Deze man zit erbij om te noteren hoeveel uur je je akker hebt laten bevloeien. Naast dit gebouw was een schuif die opengezet werd om water door te laten. Uiteraard moet je ook betalen voor deze service en water. Wij konden er alleen met de fiets komen [ of lopend maar ver] In de buurt van Tata is een oase en alleen door steeds te vragen kwamen we hier uit. Een wirwar van paadjes dus navigatie mee ! [ Tip gekregen van campingbaas waar we altijd vragen wat hij bijzonder in zijn buurt vindt. ] Dit systeem ook gezien voor graanopslag, maar daar plaats ik later nog een foto van.

'1114931' door wisseschout '1114931' door wisseschout

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Vogels spotten in...M

wisseschout

Ook om vogels te spotten is Marokko een geweldig land. Met ongeveer 450 verschillende soorten [ ongeveer net zoveel als in Nederland ] is er genoeg te zien. In het voorjaar zijn er veel trekvogels. Goede spotplaatsen zijn de Oukaimeden, de Ourikavallei, de zuidflank van de Atlas, kust en met name de riviermondingen van de Souss, Wadie's in de woestijn en dan vaak in de buurt waar de kamelen staan, de kustgebieden, meren en b.v ook middenin Marrakech is genoeg te zien. Dit is de Diadeemroodstaart die je heel veel tegenkomt in de Atlas en zuid-Marokko

'1114912' door wisseschout '1114912' door wisseschout

Marokko

Marokko

Kom maar binnen

wisseschout

Niet ver van Tagmoute kun je de Agadir van Ait- Kine bezoeken. Dit is de sleutelbewaarder die ons een rondleiding gaf. Een vriendelijke man die alle tijd nam voor ons.

'1114897' door wisseschout '1114897' door wisseschout

Marokko

Marokko

Van de weg af dwalen.

wisseschout

We rijden over de N12 van Tata naar Tissint in het zuiden van Marokko en wanneer we stoppen voor koffie dwalen we een stukje van de weg af en komen ineens voor deze kloof te staan. Niet gezien vanaf de weg,

'1114876' door wisseschout '1114876' door wisseschout

MarokkoTafraout

MarokkoTafraout

Vallei van Aït-...Man

wisseschout

Via een heel smal en af en toe steil weggetje kom je in de Gorges van Aït Mansour. Een weinig bezochte vallei en we stonden dan ook alleen hier. Een vallei die dus rustig en wonderschoon is met een riviertje die erdoorheen kronkelt en met prachtige wandel en fiets mogelijkheden.

'1114857' door wisseschout '1114857' door wisseschout

OezbekistanAralmeer

OezbekistanAralmeer

Aral meer bezoeken

wisseschout

Moynaq was ooit een bloeiende vissershaven, maar sinds het Aralmeer voor 90 % gekrompen is, een arme stad. Nu ligt het aan een droge woestenij en het zand heeft een soort duinen gevormd. Nu ligt er een vloot van verroeste schepen in het zand. De meeste hebben ze helaas in nette rijtjes bij de voormalige haven neergelegd. Gelukkig kun je er nog een paar zien zoals ze drooggevallen zijn, als je de moeite neemt om af te dalen en een stukje te lopen. De Sovjet-Unie vond de katoenbouw, die heel veel water vergt belangrijker dan het voortbestaan van het meer. Ook wordt er veel landbouwgif gebruikt en in de magen van pinguïns op Antarctica is dit gif terug gevonden. Een bizarre plaats en omgeving.

'1114828' door wisseschout '1114828' door wisseschout

MarokkoMerzouga

MarokkoMerzouga

De woestijn heeft vel

wisseschout

Na een dag en een nacht een zandstorm getrotseerd te hebben loop ik die morgen naar de rand van de woestijn en zie deze pasteltinten. De woestijn laat weer een heel ander gezicht zien.

'1114812' door wisseschout '1114812' door wisseschout

Marokko

Marokko

Wat zijn ze toch...ko

wisseschout

Ik denk dat dit de Afrikaanse grondeekhoorn is, maar daar zijn ook weer ondersoorten van dus welke precies kom ik niet goed achter. Hij ging wel mooi poseren in het zonlicht. En bleef eigenlijk ook eens zitten, want vaak spurten ze weg als ze je horen of zien.

'1114792' door wisseschout '1114792' door wisseschout

Kazachstan

Kazachstan

On the road

wisseschout

Als je aan het einde van de dag over zo'n mooie en lege geasfalteerde weg mag rijden en de zonsondergang tegemoet, dan krijg ik toch een soort dubbelstemming. Onderweg naar de Sharyn Canyon.

'1114783' door wisseschout '1114783' door wisseschout

MarokkoMerzouga

MarokkoMerzouga

En toen waren ze weg

wisseschout

Het was een aparte ervaring om de woestijn hier zonder toeristen te zien. Dromedarissen in het begin nog wel gezien, maar al snel werden die naar een meer een stuk verderop gebracht. Er moesten er meer dan 500 lopen, maar toen wij gingen kijken waren ze al weer verder getrokken. Deze hadden Anta en ik Blondie gedoopt. Blondie zal nu wel van zijn vrijheid genieten.

'1114669' door wisseschout '1114669' door wisseschout

KirgiziëSeven Bulls

KirgiziëSeven Bulls

Bezoek de zeven...sti

wisseschout

In de vallei van Jeti-ögüs liggen rood geërodeerde rotsen. Het is een beschermde vallei en op de foto zijn de zeven stierenkoppen te zien die hun naam danken aan een legende. Het is een prachtige vallei waar je door de bergen kunt wandelen en kamperen langs de rivier of in een van de resorts kunt overnachten. Wij kamen alleen Kirgiezen zelf tegen dus veel toerisme zal hier nog niet komen.

'1114614' door wisseschout '1114614' door wisseschout

MarokkoMerzouga

MarokkoMerzouga

HONGER !!!

wisseschout

Vanuit mijn stoel kan ik goed de bedelende jonge musjes gadeslaan. Ja als je toch een maand noodgedwongen op dezelfde plaats moet blijven en het te heet is voor andere activiteiten is dit geen straf.

'1114595' door wisseschout '1114595' door wisseschout

Kirgizië

Kirgizië

Verliefd

wisseschout

De demonstratie van hoe er met een adelaar gejaagd wordt kregen we van een man die zijn zoon had meegenomen. Deze jongen was duidelijk verliefd op zijn eigen adelaar. Ik kon mijn ogen niet afhouden van dit knuffelende stel. Ook de adelaar vondt het duidelijk heerlijk. Zo heb ik er een hele serie foto's aan over gehouden.

'1114572' door wisseschout '1114572' door wisseschout

KirgiziëIssyk-Kul Region

KirgiziëIssyk-Kul Region

Mobiele bijenkassen

wisseschout

Heel wat keren zagen we hoe er vrachtauto's met hele lange opleggers vol met bijenkassen langs de weg stonden of midden in het landschap. Vaak meerdere bij elkaar en dan had je zo een honderd bijenkassen bij elkaar. Uiteraard kon je ook honing proeven en kopen. Moeilijk om te kiezen want ik heb nog nooit zoveel verschillende soorten/smaken bij elkaar gezien.

'1114554' door wisseschout '1114554' door wisseschout

Mongolië

Mongolië

Prachtige plek om een

wisseschout

Een dagje staan aan het Khyargas meer was beslist geen straf. Alleen kwamen we wel vast te zitten in deze losse keitjes, maar na wat graven en duwen kwamen we gelukkig los. Met op de achtergrond wat nomaden tenten en een prachtig blauw meer voor ons. Een nadeel zijn de muggen 'avonds, maar ja je kan niet alles hebben :)

'1114542' door wisseschout '1114542' door wisseschout

Marokko

Marokko

Bezoek oase de...Tigh

wisseschout

Oase de Tighmert niet ver van Guelmine is een gemoedelijke oase waar je doorheen kan wandelen en fietsen [ o.a naar de blauwe bron ] en er zijn verschillende overnachtingsmogelijkheden en campings. Er is ook een klein maar interessant Berber museumpje. En we hadden steeds prachtige zonsondergangen.

'1114513' door wisseschout '1114513' door wisseschout

Marokko

Marokko

Voor de lock down

wisseschout

Van kennissen thuis horen we dat er een lock-down in Marokko is afgekondigd en we zoeken een "veilige" plaats om te blijven, want naar huis kan ineens niet meer. We rijden weg uit de bergen richting woestijn en hebben wat vervelende ontmoetingen onderweg. Ineens slaat de sfeer om en wordt mijn man zelfs een winkel uitgejaagd terwijl ze Corona, corona roepen. Ook onderweg worden we nageroepen. Geen fijn gevoel dus.

'1114487' door wisseschout '1114487' door wisseschout

MongoliëUlaanbatar

MongoliëUlaanbatar

De parade is begonnen

wisseschout

De dag voor het grote nationale feest van Mongolië [ het Nadaam feest ] is het een grote parade van verklede mensen op het grote plein in de hoofdstad. Ze zijn er dol op zich te verkleden in klederdrachten van vroeger. De een nog mooier dan de andere.

'1114455' door wisseschout '1114455' door wisseschout

Portugal

Portugal

Het aquaduct van Toma

wisseschout

Het 6 km lange aquaduct dat het convent de Cristo in het plaatsje Tomar van water moest voorzien is in 1593 gebouwd en op sommige plaatsen 30 meter hoog en heeft 58 bogen. Een deel is nu monument. Loop een stuk langs en over het aquaduct en ga naar het klooster. Allebei de moeite waard.

'1114441' door wisseschout '1114441' door wisseschout

PortugalAveiro

PortugalAveiro

Het oude treinstation

wisseschout

svp openen Het oude treinstation van Aveiro zit vol met azulejus tegeltjes en is in 1864 gebouwd. Dit is de voorkant, maar ook de achterkant is prachtig maar dan heb je voor een foto heel veel storende dingen in beeld.

Community updates

DE GROTE COLUMBUS TRAVEL QUIZ: SPEEL LIVE MEE EN VAL IN DE PRIJZEN!
25-05-2020 Om de nieuwe werkelijkheid waarin we met z’n allen leven een klein beetje draaglijker te maken organiseren wij op 1 juni de Grote Columbus Travel Quiz 2020. In tweehonderd vragen reizen we de wereld rond. Reis je mee?

CORONAVIRUS
23-03-2020 Als reizigers in hart en nieren worden we allemaal zwaar op de proef gesteld door het coronavirus (COVID-19). Vakantieplannen worden afgeblazen, dromen uitgesteld. Namens het volledige Columbus-team willen wij jou en je dierbaren de komende tijd veel sterkte toewensen!

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 21 | Community toppers

Black Death. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Agadir van Ait Kine, Marokko door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Black Death door Dreamer666
3. Topblog: Pats! door Doppie
4. Communitylid van de week: Jomo01
5. Nieuwkomer: DeReisdame

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

FOTOWEDSTRIJD: op ontdekking in Nederland
Waar haal jij een ‘frisse neus’? Laat ons zien welke bijzondere plek jij bij jou om de hoek hebt (her)ontdekt tijdens de coronacrisis. Wij zijn benieuwd naar de mooiste plekjes in Nederland weg van de massa.
Doe mee

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je wat inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik