Whelder

'1116107' door Whelder '1116107' door Whelder

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Help!

Whelder

Kunnen we eindelijk weer wat meer door de natuur dwalen, gaat de eikenbladprocessierups op sjouw. Oppassen want de netelharen van die beestjes kunnen behoorlijk kriebelen weet ik uit ervaring. In Zuid-Holland zijn de processierupsen dit jaar massaal aanwezig. Maar afgezien van dat leed, ziet het er toch ook wel mooi uit. Hettrosje rupsen op een boomstam stond op uitbarsten. De koppies kwamen al boven het web uit.

'1115688' door Whelder '1115688' door Whelder

OmanMuscat

OmanMuscat

Portugees oorlogsschi

Whelder

Ik loop graag een stuk over het strand. Je komt er vaak de prachtigste fotomotieven tegen. In Oman vond ik vooral het strand bij Qurum, een voorstadje van Muscat erg mooi en gevarieerd. Op dat strand vond ik dit zeer bijzondere wezen. Het is een Portugees Oorlogschip. Het lijkt een soort kwal, maar het is een complexe kolonie van honderden poliepen van vier typen. Gelukkig heb ik de tentakels niet aangeraakt want daar kun je behoorlijk last van hebben. Op het strand kom je nauwelijks toeristen tegen. Heel Oman is nog behoorlijk authentiek en onontdekt.

'1113714' door Whelder '1113714' door Whelder

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Waarom naar de...Cama

Whelder

Aan het begin van onze fietsreis vanuit huis naar de Camargue belanden we voor onze eerste overnachting op natuureiland Tiengemeeten in het Haringvliet. Het is er prachtig en je kunt er minstens zo dicht bij de halfwilde paarden komen als in de Camargue. Een overnachting op dit eiland is zeer aan te raden. Als alle dagjestoeristen met de laatste boot vertrokken zijn daalt er een enorme rust over Tiengemeeten neer. Wij waren er hoogzomer als enige kampeerders op het gewone kampeerterrein. Het natuurkampeerterrein was wel wat drukker. Dat biedt hier dus geen meerwaarde.

'1113597' door Whelder '1113597' door Whelder

IJslandWestfjorden

IJslandWestfjorden

Opklaringen

Whelder

De donkere wolken van de Coronacrisis lijken langzamerhand weer een beetje op te trekken. Laten we er allemaal aan mee werken dat het anders dan op deze foto langdurig opklaart. De foto is genomen op Westfjorden. Een plek met waanzinnig mooi landschap maar ook waanzinnig instabiel weer.

'1113538' door Whelder '1113538' door Whelder

FrankrijkMarseille

FrankrijkMarseille

Dromerig Martigues

Whelder

Martigues ligt niet ver van Marseille aan het begin van het kanaal dat het Etang van Berre verbindt met de Middellandse Zee. Het plaatsje wordt met forse overdrijving wel eens het Venetië van de Provence genoemd. Wij arriveerden er op een oktoberavond na een zonovergoten wandeling. In het warme avondlicht was het er prachtig. Zeker omdat de hordes toeristen die Venetië kent hier totaal ontbraken.

'1113396' door Whelder '1113396' door Whelder

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Ring of Brodnar

Whelder

Dat de Orkneys niet op het lijstje met highlights van Reisreporter staan is een vergissing. Het is een geweldige plek. Wel oppassen dat je er niet vanaf waait. De lokale quizvraag is: Wat gebeurt er als de wind eens een keer wegvalt? Het antwoord: de bewoners vallen om. Maar alle gekheid op een stokje. Voor runen en voor neolitische steencirkels zit je hier goed. De ring van Brodnar staat met enkele andere steentijdresten op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

'1113131' door Whelder '1113131' door Whelder

LitouwenZuid Litouwen

LitouwenZuid Litouwen

Druskininkai, een...p

Whelder

Druskininkai is een plaatsje in het zuiden van Litouwen vlakbij de Witrussische grens. De plaats is bekend geworden dankzij zijn geneeskrachtige zoutwaterbronnen. De rijkdom van het plaatje heeft gezorgd voor mooie gebouwen zoals villa's. Het mooiste bouwwerk vond ik dit fraaie houten Russisch-Orthoxe kerkje. Het plaatsje wordt tegenwoordig bepaald niet overlopen door toeristen vanwege de ligging in een uithoek van Litouwen.

'1113001' door Whelder '1113001' door Whelder

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Middeleeuwse...torenm

Whelder

De middeleeuwse torenmolen van Zeddam behoort tot de oudste van ons land. De molen maakt deel uit van de bezittingen van de graven van Bergh. Zeddam ligt aan de rand van het Montferland. Wij waren er in februari en toen was er geen toerist te bekennen. De streek is zeker een aanrader voor het nieuwe reizen in eigen land. De anderhalvemeternorm kun je hier moeiteloos handhaven terwijl het heuvelachtige gebied bepaald attractief is.

'1109079' door Whelder '1109079' door Whelder

PeruColca Canyon

PeruColca Canyon

Met de kids door de..

Whelder

Met de kids trekken we drie dagen door de Colca Canyon. Voor ons allevier een groot avontuur. Wat een overweldigend landschap. De condors die zo af en toe boven ons hoofd zweven versterken het gevoel dat je op een bijzondere plek bent. De dorpjes met hun eenvoudige onderkomens voor de nacht maken het avontuur ook met kids behapbaar. Je kunt daardoor trekken zonder zware rugzak. De mensen zijn aardig en zien er prachtig uit in hun traditionele kleding. Wandelen is niet de grootste hobby van onze 12-jarige dochter en en 10- jarige zoon maar in dit landschap is alles anders. Ondanks de inspanning en de grote hoogte voelen we ons ook helemaal niet moe.

'1109051' door Whelder '1109051' door Whelder

MaleisiëMalakka

MaleisiëMalakka

Zelfs als het een...b

Whelder

Zelfs als het soms een beetje misgaat blijft reizen met kinderen een genot. Onze dochter zit hier met haar voet in een plastic zak in de riksja. Die zak zit er omheen omdat haar voet in het gips zit. Enkele dagen geleden heeft ze haar grote teen gebroken. Gelukkig een prima ziekenhuis in Malakka. We hebben zojuist een tochtje met de riksja gemaakt naar het museum. Nu mag onze zoon er nog even op zitten. Iedereen is aardig voor ons en wij genieten.

'1106539' door Whelder '1106539' door Whelder

Nieuw-ZeelandBay of Plenty, Coromandel, Eastland

Nieuw-ZeelandBay of Plenty, Coromandel, Eastland

Varens in de...Coroma

Whelder

De reuzenvarens van Nieuw Zeeland zijn uniek. Nergens zijn ze mooier dan op het Coromandel schiereiland tegenover Auckland. Deze foto is genomen bij het plaatsje Coromandel zelf. Het is een prachtige ervaring om zo onder een mozaiek van groen te staan.

'1102947' door Whelder '1102947' door Whelder

IJslandSkaftafell

IJslandSkaftafell

Het mysterie van de..

Whelder

Vanaf het bezoekerscentrum bij Skaltafell kun je een eenvoudige wandeling maken van een uur heen en een uur terug naar de gletsjermond. Hoewel de wandelingen naar boven veel meer spektakel bieden met prachtige uitzichten op de gletsjer moet je deze wandeling ook niet overslaan. In tegenstelling tot veel plaatsen op IJsland heeft zich hier veel zwart vulkanisch zand verzameld op de gletsjertong. Dat geeft fraaie effecten op het ijs alsof iemand er met een heel groot potlood op aan het krassen is geweest. Het contrasteert mooi met het blauwe ijs dat je meestal ziet. Het zwart geeft wel een mysterieus tintje aan de plek maar in feite is het niet zo'n goed teken. Door wegsmelten van de gletsjer blijft de ondergrond achter en die bestaat hier uit los zwart gruis. Dat stuift makkelijk tegen de gletsjer aan. Zwart absorbeert het zonlicht minder goed en daardoor gaat de gletsjer nog harder smelten.

'1102840' door Whelder '1102840' door Whelder

FinlandWest Finland

FinlandWest Finland

Molen bij Vaasa

Whelder

In het uiterste westen van Finland, aan het smalste stukje van de Botnische golf ligt Vaasa. De stad heeft Zweedse roots en ook tegenwoordig is naast Fins Zweeds gesproken. In Vaasa wordt jaarlijks een driedaagse wandeltocht georganiseerd met veel internationale deelnemers. Op één van de wandeldagen kom je langs deze prachtige molen.

'1102225' door Whelder '1102225' door Whelder

PeruNazca

PeruNazca

Apetrots

Whelder

Apetrots ben ik dat een foto van mij van de kolibri in Nazca geplaatst is als wegdromer in nummer 85 van Columbus Magazine. De geoglyphen van Nazca zijn zo mysterieus. Wat is hun boodschap? Je kunt ze alleen vanuit de lucht goed zien en toch zijn ze honderden jaren geleden gemaakt. Deze is mijn favoriet. Volgens mij is zijn staart de voorloper van het bekende apenstaartje dat we best vaak gebruiken als we tegenwoordig een boodschap willen overbrengen.

'1102196' door Whelder '1102196' door Whelder

NoorwegenFlåm

NoorwegenFlåm

Zonsopkomst flamfjord

Whelder

Het Flamfjord behoort tot de mooiste van Noorwegen. Bij mooi weer is de zonsopkomst over het fjord fantastisch. Die kun je het beste zien vanaf een cruiseboot want die ligt afgemeerd aan het uiteinde van het fjord. Je hebt dan wel een cruise nodig die overnacht in Flam. Doordat wij vanwege storm moesten uitwijken uit Schotland hadden we dat geluk. De foto is begin mei gemaakt. De afgelopen 2 jaar had je in mei en juni fantastisch weer in Zuid Noorwegen met temperaturen tot boven de 25 graden. Omdat er dan hoog op de bergen nog sneeuw ligt en de watervallen op volle kracht het smeltwater afvoeren is dit een perfecte periode voor het bezoeken van het fjordengebied. Je kunt in deze regio ook prima wandelen. Als je een beetje een avontuurlijke route kiest, kom je na 10 minuten al nauwelijks cruisereizigers tegen en andere reizigers zijn er in deze periode ook nog niet veel.

'1101194' door Whelder '1101194' door Whelder

IJslandJökulsárlón

IJslandJökulsárlón

IJsmonster van...Joku

Whelder

Bij gunstig tij ligt de branding en het strand bij het beroemde ijsmeer van Jökulsarlon vol met grote en kleine stukken ijs. Met wat fantasie kun je er allerlei figuren in herkennen. Dit stuk in de vorm van de kop van een monster zag ik in de branding. Door het water en de juiste lichtval kwamen de kleuren van het ijs en de stenen op het zwarte zand goed tot hun recht. Het loont trouwens om meerdere keren naar Jökulsarlon te gaan want zelfs in een dag kan het aanzicht van het meer en zeker het strand met de ijsschotsen enorm veranderen.

'1096338' door Whelder '1096338' door Whelder

OmanMuscat

OmanMuscat

Met open mond

Whelder

Met open mond heb ik staan staren naar de prachtige kleuren van dit koraal. De koralen hebben trouwens zelf ook hun mond open om zeewater te filteren en daar hun voedsel uit te halen. De foto is genomen in heupdiep water tijdens een strandpauze van een snorkeltour vanuit Muscat. Deze tocht was zeer de moeite waard. We hebben ook schildpadden zien zwemmen. We waren hier samen met slechts één andere toeriste.

'1095471' door Whelder '1095471' door Whelder

SpanjeSevilla

SpanjeSevilla

Palm en wolk

Whelder

De schitterende paleistuin van het Alcazar en Sevilla is heel fotogeniek. Er staan ook superhoge palmbomen. Daarvoor is het leuk om je lens naar boven te richten. Zeker als er net één van de weinige wolkjes van de dag op de plaats van de palmboom komt. De foto is genomen in maart van dit jaar. Met 25 graden en vel zon was Sevilla toen een uitstekende plek voor een bezoek.

'1090911' door Whelder '1090911' door Whelder

Nieuw-ZeelandTongariro Crossing

Nieuw-ZeelandTongariro Crossing

Tongarira crossing,..

Whelder

De Tongariro-crossing heet één van de mooiste dagwandelingen van de wereld. Helaas beschouwen veel vooral jonge mensen het als een soort prestatietocht. Bij de echte highlights maken ze nog even een foto (liefst selfie) met hun mobiel maar de tijd nemen om even om zich heen te kijken is er niet bij. Dat is jammer want ook als je over de top heen bent zoals bij deze foto valt er nog genoeg te genieten. Bijvoorbeeld van dit landschap met rookpluimen die nog altijd napruttelen van de uitbarsting van 2012.

'1090036' door Whelder '1090036' door Whelder

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Romeins dorp in...Ori

Whelder

Tussen Nijmegen en Groesbeek in het dorpje Heilig Landstichting vind je het museumpark Oriëntalis. Het is gesticht om mensen een indruk te geven van plekken uit de bijbel maar de opzet is breder geworden. De huisjes die je hier op de foto ziet zijn ingericht als Romeins Dorp. Ik vond dit één van de mooiste plekjes van het museumpark. Als je daar uitgekeken bent kun te ook prima wandelen in de heuvelrijke omgeving.

'1090013' door Whelder '1090013' door Whelder

NederlandUtrecht

NederlandUtrecht

Herfstwater

Whelder

Het Julianapark in Utrecht is een ideale plek voor het maken van abstracte foto's van waterspiegelingen. Er zijn veel verschillende boomsoorten die in de herfst fraaie kleuren krijgen. De fontein zorgt voor mooie golfjes in de vijver en op een heldere dag krijg je dan fraaie kleureffecten.

'1087266' door Whelder '1087266' door Whelder

AustraliëCanberra

AustraliëCanberra

Slangenhals met vis

Whelder

Hoewel ik zeker 10 minuten heb staan kijken heb ik nooit meer dan de hals van deze slangenhalsvogel gezien. Wadend door het water verschalk hij zijn zijn prooi. Hij kan dit door zijn lange hals in veel dieper water doen dan andere waadvogels. Het is een succesvolle strategie zoals je op de foto ziet. Het blijft wel raar om steeds alleen maar een hals boven het meer te zien uitsteken. Het duurde even voordat ik doorhad dat het hier om een vogel ging. de foto is genomen bij het meer van Canberra. Canberra is een verrassend leuke stad die ten onrechte door de meeste reizigers over het hoofd wordt gezien. Er zijn interessante musea en de natuur is ook interessant. Er komen veel kangoeroes voor.

'1083633' door Whelder '1083633' door Whelder

FrankrijkRhone vallei en Provence

FrankrijkRhone vallei en Provence

High key panorama van

Whelder

Kijken naar de flamingo's in de Camargue verveelt niet snel. Deze foto is gemaakt bij Saintes Maries de la Mer waar de flamingo's in de zomer in grote aantallen voorkomen. Het winstille weer dat ik trof samen met het zomerlicht maakte een experiment van een panorama in high key aantrekkelijk. De foto is gemaakt langs het fietspad richting Port Saint Louis. door het ontbreken van autoverkeer een relatief rustige locatie.

'1082262' door Whelder '1082262' door Whelder

OmanJebel Akhdar

OmanJebel Akhdar

Akhdar (de groene...b

Whelder

Al Jebel al Akhdar betekent letterlijk de groene berg. Het gebied ligt boven de 2000 meter hoogte. Naar Omaanse begrippen valt hier veel regen al is het nog niet de helft van wat er in Nederland valt. Toch is het genoeg om op de landbouwterrassen groenten en veevoer te laten groeien. Het is een fotogeniek gebied dat vanuit Nizwa met een goede asfaltweg bereikt kan worden. Vanwege de steilte van de weg zijn alleen 4wheeldrives toegestaan.

Community updates

UPDATE
27-11-2020 Sinds deze week zijn de aantallen voor favorieten onder een individuele foto weer zichtbaar.

REIZIGER VAN DE WEEK
27-11-2020 Verdien jij ook een rugzak van Eastpak? Elke week geven we een Eastpak-rugzak cadeau aan iemand die een reisdroom heeft waargemaakt: de Reiziger van de Week. Ben jij de volgende gelukkige? Je hebt nog t/m maandag 30 november 23:59:59 om jezelf of iemand anders te nomineren voor de huidige nominatieronde! Stuur hier je nominatie in.

FOTOWEDSTIJD
06-11-2020 Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

week 48 | Community toppers

Kampeer in Kakadu. Foto: Ellen69

1. Topreview: Het Cathedral Gorge State Park, Nevada door Martinhectors
2. Topfoto & tip: Kampeer in Kakadu door Ellen69
3. Communitylid van de week: RobHoekstra
4. Nieuwkomer: Henk Martens

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik