trudyvermeij

'1110226' door trudyvermeij '1110226' door trudyvermeij

Ethiopië

Ethiopië

Rijdend door het...Am

trudyvermeij

We rijden in het noorden van Ethiopië door het Amharagebied als we dit tafereel tegenkomen. Twee tegenstrijdigheden; de grote vrachtwagen waar zoveel mogelijk op en in wordt gepropt en een soort van tuktukachtig vervoermiddel waar ook zoveel mogelijk mee wordt vervoerd. Een beeld dat we vaak tegenkomen op onze reizen en dat we eigenlijk stiekem maar al te graag zien.

'1109096' door trudyvermeij '1109096' door trudyvermeij

Ethiopië

Ethiopië

Bete Ghiorghis van...

trudyvermeij

De rotskerken van Lalibela zijn een complex van 11 monolithische kerken in het noorden van Ethiopië. De 11 kerken zijn met grote zorgvuldigheid uitgehouwen uit de rotsen, sommige van de top naar beneden en anderen gebeiteld in kliffen. Deze kerk is de Bete Giorghis (Saint George) en is 15 meter hoog en van buiten en van binnen uitgehouwen uit een rots in de vorm van een Grieks kruis. Het is ook de kerk die het best bewaard is gebleven, een bijzondere plek om te bezoeken!

'1108787' door trudyvermeij '1108787' door trudyvermeij

Ethiopië

Ethiopië

Jeugdsamenscholing in

trudyvermeij

In en om de rotskerken van Lalibela in het noorden van Ethiopië vindt je veel verschillende soorten mensen. Naast de toeristen heb je er priesters, pelgrims en andere gelovigen. De rotskerken zijn een complex van 11 monolithische kerken in het Amharagebied in het noorden van Ethiopië. Het wordt soms ook wel het achtste wereldwonder genoemd en de kerken staan sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Wellicht waren deze meisjes er met een schoolreisje. Ik vond Lalibela een hele bijzondere plek, een heerlijke plek om rond te dwalen tijdens de ceremonie.

'1108525' door trudyvermeij '1108525' door trudyvermeij

Ethiopië

Ethiopië

Met volle overgave in

trudyvermeij

We hebben de eer om in Lalibela een ceremonie met priesters, wierrook en gezang mee te maken, wat een geweldige sfeer, vooral de rust die hier vanuit straalde vond ik heel bijzonder. Dit groepje mannen zong met volle overgave.

'1104745' door trudyvermeij '1104745' door trudyvermeij

Ethiopië

Ethiopië

Een jong Gelada...man

trudyvermeij

Dit Gelada mannetje had het wat hogerop gezocht om wat meer overzicht te hebben. De Gelada aap lijkt qua uiterlijk het meest op een baviaan en komt alleen voor in het noorden van Ethiopië. Het is duidelijk te zien dat dit mannetje nog niet de volle manen heeft van een volwassen mannetje en zijn haren rechtop en een beetje punkerig staan. Ik vond het een bijzondere ervaring deze apen in het wild te mogen bewonderen, een om van mijn 'bucket lijst' af te halen!

'1101090' door trudyvermeij '1101090' door trudyvermeij

Ethiopië

Ethiopië

Rustmoment in lalibel

trudyvermeij

In Lalibela in het noorden van Ethiopië komen pelgrims, monniken en andere gelovigen bij elkaar om hun geloof aan te hangen. Ceremonies worden uitgevoerd, zeer indrukwekkend om mee te maken. Ethiopië is een zeer gelovig land en Lalibela is na Aksum de belangrijkste heilige plaats in het land. Deze man doet het even rustig aan terwijl wij het geluid van de ceremonie op de achtergrond nog kunnen horen.

'1100566' door trudyvermeij '1100566' door trudyvermeij

EthiopiëAmhara

EthiopiëAmhara

Al lopend door het...

trudyvermeij

Soms is het fijn om wanneer je een lange dag onderweg bent even de benen te strekken of een flink stuk te lopen ipv van in het busje of auto te zitten. Vaak komt de plaatselijke bevolking even kijken en zeker de kinderen zijn erg nieuwsgierig en willen graag een stukje met je meelopen. Het is ook gelijk een mooie gelegenheid om wat foto's te nemen van de omgeving en al het moois dat Ethiopië te bieden heeft.

'1099473' door trudyvermeij '1099473' door trudyvermeij

Ethiopië

Ethiopië

In het prachtige...Am

trudyvermeij

Rijdend door het Amhara gebied in het noorden van Ethiopië kom je prachtige landelijke taferelen tegen. Deze man zit iets te lezen, wellicht is het de bijbel want Ethiopië is een heel gelovig land, maar het kan natuurlijk ook iets anders zijn. De omgeving bij de rivier en de paarden erbij vind ik een rustgevend beeld.

'1096461' door trudyvermeij '1096461' door trudyvermeij

Groot-BrittanniëKanaaleilanden

Groot-BrittanniëKanaaleilanden

Wandelparadijs Herm

trudyvermeij

De eilanden Herm en Sark zijn de kleine broertjes van Jersey en Geurnsey, maar zeker de moeite waard. Wat zo fijn is dat het een geweldige natuur heeft en op beide eilanden geen gemotoriseerde voertuigen zijn. Herm is zo'n 2,5 km lang en 800 meter breed en is dagelijks bereikbaar met de boot vanaf Geurnsey, een aanrader voor een dagtocht!

'1096398' door trudyvermeij '1096398' door trudyvermeij

EthiopiëBahir Dar

EthiopiëBahir Dar

De Blauwe...Nijlwater

trudyvermeij

De Blauwe Nijlwatervallen zijn na de Victoriawatervallen in Zuidelijk Afrika de meest indrukwekkende watervallen. De Blauwe Nijl ontspringt uit het Tanameer in Ethiopië. De kloof die de Blauwe Nijl in de Ethiopische hoogvlakte heeft ingesleten is 1400 meter diep. De rivier is ongeveer 1600 kilometer lang. Bij de stad Khartoem in Soedan vloeit de Blauwe Nijl samen met de Witte Nijl en vormen zij de Nijl. De watervallen liggen niet ver van het Tanameer en Bahir Dar en het stuk ernaartoe lopen vanaf het dorpje is al een hele belevenis, van over bruggetjes lopen tot land bewerken met de ossen, altijd leuk om te zien!

'1096330' door trudyvermeij '1096330' door trudyvermeij

Italië

Italië

Uitzicht vanaf Erice

trudyvermeij

De oude stad Erice ligt op een hoogte van 750 meter in de provincie Trapani, op de top van de Monte San Giuliano. De stad is met een kabelbaan verbonden met de voet van de berg waar frazione Casa Santa is gelegen, grenzend aan Trapani. Het uitzicht vanaf de berg over Trapani, de zoutpannen en de Egadische Eilanden behoort tot de mooiste van Sicilië. Erice was samen met Segesta de belangrijkste stad van het oude Siciliaanse volk de Elymiërs dat hier rond de 5e eeuw v.Chr. leefde. Aan de noordzijde van de stad ligt nog een deel van een Cyclopische stadsmuur die door de Feniciërs werd gebouwd. Het overgrote deel van het historische centrum van de stad dateert uit de middeleeuwen. Wanneer je in Sicilië bent niet vergeten even de kabelbaan te nemen voor een waanzinnig uitzicht!

'1096020' door trudyvermeij '1096020' door trudyvermeij

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Bij Ait Ben Haddou

trudyvermeij

Ait Ben Haddou is een plek waar menig wereldberoemde films zijn opgenomen. En niet alleen is het een filmlocatie van wereldfaam, je kunt in de omgeving ook prachtig wandelen en de dorpjes verkennen. Ik vond het een fijne omgeving na het drukke Marrakesh.

'1095911' door trudyvermeij '1095911' door trudyvermeij

EthiopiëTanameer

EthiopiëTanameer

In het Ura Kidane...M

trudyvermeij

Het Ura Kidane Mehret- klooster werd in de 14e eeuw gesticht door de heilige Betre, hoewel de huidige circulaire kerk dateert uit de 16e eeuw. Het interieur is versierd met talloze muurschilderingen die tussen de 100 en 250 jaar geleden werden geschilderd; onderwerpen zijn Negus Tekle Haymanot van Gojjam en zijn volgelingen. De belangrijkste werden geschilderd door Alaqa Engida tijdens het bewind van keizer Menelik II . De kerk heeft zijn schatkamer in een nabijgelegen bijgebouw, dat de rijkelijk geborduurde gewaden van Negus Tekle Haymanot en zijn vrouw Laqetch Gegre Mehdin bevat. Ik vond het een verrassend mooi kleurrijk interieur.

'1093005' door trudyvermeij '1093005' door trudyvermeij

Ethiopië

Ethiopië

In de graanschuur

trudyvermeij

In de graanschuur waar allerlei soorten graan verwerkt worden tot meel nemen wij even een kijkje. dat is niet alleen heel interessant voor ons maar ook voor de plaatselijke bevolking en zeker voor kinderen die je overal kunt vinden als er een paar toeristen langskomen. Vooral een leuke foto als ze zelf niet in de gaten hebben dat ze op de foto gezet worden!

'1092524' door trudyvermeij '1092524' door trudyvermeij

Ethiopië

Ethiopië

Een typisch Ethiopisc

trudyvermeij

Een beeld dat je in Ethiopië maar in heel Afrika kunt vinden; een typisch dorpsbeeld, een paar nieuwsgierige kinderen, een koe en een huisje met een vuurtje waarop iets van etenswaar aan het pruttelen is. Voor mij een geweldig beeld van het onderweg zijn waarbij ik de geuren en kleuren van Afrika in me opneem.

'1091477' door trudyvermeij '1091477' door trudyvermeij

Ethiopië

Ethiopië

Een indrukwekkend...l

trudyvermeij

Rijdend door het Amharagebied in het noorden van Ethiopië krijg je het ene na het andere prachtige landschap te zien. De mensen zijn ook nog eens ontzettend aardig, de kinderen komen aangesneld als je uitstapt om een fotostop te houden, geen straf om door Ethiopië te rijden!

'1090807' door trudyvermeij '1090807' door trudyvermeij

EthiopiëGondar

EthiopiëGondar

Het maken van injera

trudyvermeij

Injera is het meest gegeten voedsel in Ethiopië en meerdere Oost-Afrikaanse landen zoals Somalië, Noord-Kenia en Eritrea. De beste injera wordt gemaakt van de onderhoudende kleine graansoort teff. Injera is een pannenkoek en wordt met de rechterhand gegeten en fungeert tegelijkertijd als bestek, voedsel en bord, je scheurt stukken van de injera af en gebruikt dit om het voedsel mee op te pakken. Hier is een Ethiopische vrouw bezig met het maken van de injera en natuurlijk zijn kinderen altijd in de buurt!

'1090588' door trudyvermeij '1090588' door trudyvermeij

Ethiopië

Ethiopië

Onderweg naar een doo

trudyvermeij

Ethiopië is een heel gelovig land en dan hoort een bezoek aan Lalibela daar eigenlijk als vanzelfsprekend bij. In het noorden van Ethiopië liggen de wereldberoemde rotskerken van Lalibela, ook wel het achtste wereldwonder genoemd, waar menig priester, monnik of pelgrim naartoe afreist. Deze priesters in lalibela zijn onderweg naar de doop van een baby. Ik vond het een geweldige sfeervolle en vredige plek zeker tijdens een ceremonie waar de monotone klanken van de priesters en monniken zeer rustgevend zijn.

'1090016' door trudyvermeij '1090016' door trudyvermeij

Ethiopië

Ethiopië

Vroeg in de morgen

trudyvermeij

We zijn om zes uur in de ochtend vertrokken vanuit Dessie om naar Addis Abeba te gaan. Sowieso vond ik het rijden door Ethiopië alleen maar geweldig, maar zo vroeg in de morgen, dit was zo rond half acht, wanneer voor mijn gevoel heel de bevolking inclusief kinderen en vee en in dit gedeelte van het land ook de kamelen op pad zijn en zo tussen de bergen rijdend één groot feest. Dit was overigens één van de betere wegen, het is in Ethiopië heel gewoon om over een stuk van een paar honderd kilometer een hele dag te doen. maar dat mag zeker de pret niet drukken!

'1089470' door trudyvermeij '1089470' door trudyvermeij

Ethiopië

Ethiopië

In de grotkerk van...

trudyvermeij

Lalibela is eigenlijk een groot openluchtmuseum van grotkerken, het wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd. Je vindt ze in de grond maar ook in de wanden van de grotten. De priesters en monniken zijn altijd bereidt een rondleiding te geven, zoals hier in een wandgrot, waar overigens een waterval overheen valt, geen grote maar het heeft wel een mooi effect. Een mooie en bijzondere plek!

'1089238' door trudyvermeij '1089238' door trudyvermeij

Letland

Letland

Geboorte van...Christ

trudyvermeij

De kathedraal van de Geboortekerk van Christus in Riga , werd tussen 1876 en 1883 naar een ontwerp van Nikolai Chagin en Robert Pflug gebouwd in een neo-Byzantijnse stijl, met decoraties gemaakt door de firma van augustus Volz , in de periode dat het land deel uitmaakte van het Russische rijk . Het is de grootste orthodoxe kathedraal in de Baltische provincies, gebouwd met de zegen van de Russische tsaar Alexander II op initiatief van de plaatselijke gouverneur-generaal Pjotr ​​Bagration en bisschop Veniamin Karelin . De kathedraal van de Geboortekerk van Christus staat bekend om zijn iconen , waarvan sommige werden geschilderd door Vasili Vereshchagin . Tijdens de Eerste Wereldoorlog bezetten Duitse troepen Riga en maakten van haar grootste Russisch-orthodoxe kathedraal een Lutherse kerk. In onafhankelijk Letland werd de kathedraal van de Geboortekerk van Christus in 1921 opnieuw een orthodoxe kathedraal. Aartsbisschop Jānis Pommers , een geboren Letland, speelde een sleutelrol in de verdediging van de kathedraal, inclusief de verdediging van de Letse regering die buitengewoon onvriendelijk was voor de orthodoxe kerk in de eerste jaren van een onafhankelijk Letland. In het begin van de jaren zestig sloten de Sovjetautoriteiten de kathedraal en veranderden het gebouw in een planetarium . De kathedraal is gerestaureerd sinds Letland in 1991 onafhankelijk werd van de Sovjet-Unie. In Letland is het over het algemeen niet zo zonnig, wij hadden echter het geluk een hele zonnige dag te hebben.

'1086486' door trudyvermeij '1086486' door trudyvermeij

Ethiopië

Ethiopië

Onverstoorbaar lezend

trudyvermeij

De kerken van lalibela zijn verdeeld in twee groepen. In de Noordelijke groep bevindt zich Bete Medhane Alem (Huis van de Redder van de Wereld), naar verluid de grootste rotskerk ter wereld. Aan de buiten- en binnenkant bevindt zich een lange rij dikke zuilen, met daartussen kleine raampjes in diverse vormen. Binnen zijn verschillende ruimten, en aan de wanden vele muurschilderingen, helaas enigszins verweerd. In de kerken is het een drukte met pelgrims. monniken en priesters, als je op het goede tijdstip bent kun je ook nog een ceremonie meemaken, heel indrukwekkend met een bijzondere sfeer.

'1085083' door trudyvermeij '1085083' door trudyvermeij

Ethiopië

Ethiopië

Ezelparkeerplaats

trudyvermeij

We komen bij een schuur in het Amharagebied waar de bevolking uit de gehele omgeving komt om hun graan te laten verwerken tot meel. Al dat graan wordt vervoerd per ezel, hier staan de ezels, geladen of al verlost van hun lading, bij elkaar op de ezelparkeerplaats. De herder op de achtergrond bekijkt het allemaal op zijn gemakje. Ethiopië is een land van veel landbouw en heel veel veeteelt. het graan wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van injera, de typische Ethiopische pannenkoek.

'1082986' door trudyvermeij '1082986' door trudyvermeij

Ethiopië

Ethiopië

De nieuwe en oude bru

trudyvermeij

De Blauwe Nijl ontspringt uit het Tanameer in Ethiopië en over deze rivier liggen nu twee bruggen, de linker is de oude brug en de rechter is de nieuwe brug, de oude brug is alleen toegankelijk voor voetgangers en de nieuwe brug voor de rest van al het verkeer. Vanaf de oude brug kun je dus een wandeling maken met zicht op de rivier, de nieuwe brug en de mooie groene vallei en de bergen in de verte. Niet ver hier vandaan vindt je ook de Blauwe Nijl watervallen.