stefanborkos

'1110216' door stefanborkos '1110216' door stefanborkos

TurkijeCappadocië

TurkijeCappadocië

Blakend wit

stefanborkos

Cappadosië. Elke bezoeker zal zich verbazen over deze wonderlijke bergen, Bergen geslepen door de wind eeuwen heen. Elke bezoeker zal die kleuren echt bewonderen, Bewonderen om zijn veelvoud. Een enkele bezoeker zei eens tegen mij, Als ik thuis kom kan ik alleen maar bergen laten zien. Een enkele bezoeker zei eens tegen mij, Hier is bijna geen vertier om je te vermaken. Tja het is in midden van dit grote land, En voor vertier moet je de kust steken bezoeken. Hier is het leven nog echt en soms armoedig, Menigeen woont hier nog in die oude grotten. Hier waar ook de tijd niet heeft stilgestaan, Mede door de natuur met zijn uitgesleten rotsen. Hier zie je nog het licht in vele kleuren. Hier in blakend wit.

'1110160' door stefanborkos '1110160' door stefanborkos

TurkijeCappadocië

TurkijeCappadocië

Duivenland

stefanborkos

Cappadosië - Gõrome. Een groot openluchtmuseum dat is het, Dat is het buiten kijf. Een groot gebied tussen steile hellingen, Van een oud Christendom. Mooie fresco's zijn er dan ook te vinden, In de vele oude kerken. Woonverblijven in zijn oude staat, Behouden voor het nageslacht. De vergezichten zijn hier dan ook schitterend, Maar dan moet je wel een kleine klim wagen. Duiven zie je hier dan vaak ook overal, Voor de mest eens en nu om te gebruiken. Ze fladderen dan ook werkelijk overal om je heen. Cappadosië een duivenland als voorheen.

'1110112' door stefanborkos '1110112' door stefanborkos

TurkijeCappadocië

TurkijeCappadocië

Erfgoed met waarde

stefanborkos

Cappadosië. Je voelt je klein in deze verloren stad, Een stad met wonderlijke bergen. Je voelt nog even die oude geschiedenis, Die geschiedenis van weleer. Je voelt nog even het grootste, Van wat het ooit geweest was. Je voelt en ziet die kleuren, Kleuren nu nog vandaag. Cappadosië wat ben je prachtig, En met recht een wereld erfgoed. Een erfgoed met waarde om eens te bezoeken.

'1110081' door stefanborkos '1110081' door stefanborkos

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

In de winter

stefanborkos

Atlas gebergte boven Marrakesh. Echt een hoog berggebied boven de grote stad Marrakesh, Een totale rust na die drukte van die stad met zijn wonderlijke leven. Vanuit Algerije en Tunesië begint hier deze lange hoge bergketen, Het noordelijkste deel van Afrika met vele besneeuwde toppen. Het is nu winter en de bomen zijn op enkele kaal, Het geeft een gevoel van innige pauze overal. Maar het leven gaat door ook in kleine dorpen, Simpele dorpen vaak door Berbers bewoond. Knalharde kleuren kan je dan in de winter vaak vergeten. Mistige soms dwalende wolken zijn hier dan elke dag te zien. Temperaturen soms zeer koud tot zeer behaaglijk, Soms een jas en soms een vest om je warm te houden. Ik hou hier zo van, Van dit echte. Het echte Marokko in de winter.

'1110047' door stefanborkos '1110047' door stefanborkos

TurkijeCappadocië

TurkijeCappadocië

Hier

stefanborkos

Cappadosië. Hier in deze totaal oude verlaten stad, Hier tussen alle brokstukken. Hier waar eens het christendom heerste, Hier vervallen de vele oude gebouwen. Hier waar de wind en de regen zijn best doet, Hier om alles langzaam te verwoesten. Hier waar eens vele mensen woonden, Hier vervallen kerken in de strakke wind. Hier waar je nog met je eigen tempo goed kunt wandelen, Hier waar de vormen van het kalksteen steeds ronder worden. Hier waar het instortingsgevaar steeds erger wordt, Hier en wie weet welke tijd en hoelang nog. Hier waar die oude rotswoningen nu onbewoond zijn, Hier waar eens het volle christelijke leven bloeide. Hier midden in Turkije in deze mooie streek. Hier waar eens het leven goed was. Hier.

'1110008' door stefanborkos '1110008' door stefanborkos

TurkijeCappadocië

TurkijeCappadocië

Pasteltinten

stefanborkos

Cappadosië. Midden in dit toch grote land ligt dit gebied, Het gebied met zijn wonderbaarlijke rotsformaties. Een echt landklimaat doet hier elke dag zijn ronde, Dus heel anders dan de vele zonnige kustplaatsen. Wij waren hier in juni en alles bloeide als in de lente, Wolken vlogen boven ons heen en een regenbui is niet vergeten. Maar toch de kleuren boeiden ons veel meer, Van roestig bruin, ijzig wit tot wel pastel groen. Echt een reisje om er jaren daarna met genoegen aan terug te denken, Denken aan al die schoonheid die dit landschap te bieden heeft. Pasteltinten.

'1109961' door stefanborkos '1109961' door stefanborkos

MarokkoMarrakesh

MarokkoMarrakesh

Om nooit te vergeten

stefanborkos

Marrakesh / de Orika vallei. Hoog in de Atlas ligt de Orika vallei, De plaats aan de rivier voor zeer warme dagen in de zomer. In die zomer bezoeken veel bewoners van Marrakesh deze vallei, Om koelte te zoeken aan de rivier en hangend en etend op vele bankstellen. Maar helaas nu is het winter en de toppen zijn bedekt met sneeuw, Koel is het zeker maar wel goed voor een stevige wandeling. Strompelend over natte gladde paden en dan omhoog, Omhoog over rotsen tot aan een prachtige heldere waterval. En hoe nu verder? Een gammele trap omhoog om de weg te volgen, Maar het loonde met deze langzame afdaling vanuit besneeuwde toppen. De uitzichten vertoonden verschillende mooie ver weg gelegen oude dorpen, Klein omlaag naast reusachtige kleurige bergen die zich daar boven verheven. Wat een wonderwandeling of wel geklauter over een rotsachtig pad. Om nooit weer te vergeten.

'1109916' door stefanborkos '1109916' door stefanborkos

SpanjeLa Palma

SpanjeLa Palma

Laatste moment

stefanborkos

Santa Cruz de la Palma - Los Cancajos. Het is een zeer mooi wandelpad tussen deze plaatsen, Het wandelpad met zijn indrukwekkende vergezichten. Het is voor menigeen goed te doen, Maar dan wel zonder rollator. Vele hoge trappen veranderen je zicht, Het zicht op diverse bruine lava rotsen. En het gaat maar door met zijn licht, Het licht van die grote verre hete zon. Wolken en wind geven hier het spel, Het spel van die oneindige oceaan. Verrassend mooi is dan ook het einde van de dag, Die dag ondanks dat met zeer veel zonneschijn. En ineens een vuurbal als geen ander. Die zon op zijn bijna laatste moment.

'1109890' door stefanborkos '1109890' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Op naar lente en zome

stefanborkos

Dalyan, het centrum. Wie wil dit nu niet? Heerlijk wandelen aan deze kade. Wie wil dit nu niet? Even weg van wind en regen. Wie wil dit nu niet? Maar hier in Dalyan is het nu ook winter. Rest ons toch maar om even te wachten, Tot deze droevige maanden voorbij zijn. Rest ons de komst van de tulpen af te wachten, En die kwamen van oorsprong uit Turkije. Wachten op een betere weersvoorspelling, Een voorspelling die iedereen even blij maakt. Op naar de lente en zomer. Dan ligt Dalyan er weer fris bij.

'1109851' door stefanborkos '1109851' door stefanborkos

SpanjeLa Palma

SpanjeLa Palma

Plaza España

stefanborkos

Santa Cruz De La Palma - Plaza España. Weliswaar het mooiste plein van deze stad, Door zeer oude gebouwen omgeven. Weliswaar een zeer lange straat die dwars door de stad loopt, Overdag druk bezocht door vele boot toeristen. In de avond verdwijnen die weer naar die grote aangemeerde boot, Gelukkig om 's avond plaats te maken voor vermaak voor de locale bevolking. (En voor ons) En als dan de lichtjes branden dan schuifelen ze van her naar der, Oud en zeer jong hebben dan hun vertier. (En wij ook) Muziek en kunsten worden op vele plaatsen vertoond, En dat alles voor een zeer vermakelijke sfeer. (En dat was genieten) Door omstandigheden waren wij 4 dagen in deze stad, En totaal geen spijt en het was zeer goed bevallen. In die dagen proefden we die ongedwongenheid van deze stad, Van super rustig bij het ontwaken tot het drukker begon te worden. Echt een must is dan ook dit bijzondere mooie plein. Het plein de Plaza España.

'1109824' door stefanborkos '1109824' door stefanborkos

SpanjeLa Palma

SpanjeLa Palma

Bijzonder mooi

stefanborkos

Santa Cruz De La Palma Een stad met vele straatjes, Tevens ook hoge kleurrijke gebouwen. Een stad met een oud verleden, Wat ook echt Spaans aandoet. Een stad met heerlijke terrasjes overal, Voor de winkelende mens is er ook veel te doen. Een stad gebouwd in een oude krater, Dus wegen gaan dan ook vaak omhoog. Een stad met een prima centrum, Het centrum bij deze oude kerk. Een stad met overvolle toeristen overdag, In de avond de heerlijkheid van de vele locals. Vooral dit magische plein is om te bewonderen, Om zijn schoonheid en zijn ligging. Dit hoge plein met zijn oude huizen en kerk, Die kerk met zijn mooie inhoud en deuren. Santa Cruz De La Palma je bent bijzonder. Bijzonder mooi.

'1109772' door stefanborkos '1109772' door stefanborkos

TunesiëTunesische Sahara

TunesiëTunesische Sahara

Vooral genieten

stefanborkos

Tataouine. Het land was jarenlang onbereikbaar door toestanden, Maar nu weer in kleine schaal aanwezig. Het land heeft mij altijd blijven boeien , En vooral het zuidelijke gedeelte richting de Sahara. Het land met zijn vele niet te overtreffen gezichten, Gezichten van rust en zijn kaalheid op enkele plekken na. Het land met zijn vele goede stranden met soms wier, Maar het binnenland is zeker veel aantrekkelijker. De stad Tataouine is er 1 van om eens te bezoeken, Omringd door vele tafelbergen rond er om heen. Ik sta hier bij oude graanschuren hoog boven de stad, Om het toch van alle kanten hier van te bewonderen. Genieten van die verre verte. Genieten van het weidse blik. Geniet van die sirene rust. Vooral genieten.

'1109719' door stefanborkos '1109719' door stefanborkos

TunesiëDjerba

TunesiëDjerba

Leegte

stefanborkos

Onder Zarzis. Vanuit Djerba bezochten wij het zuiden, Het zuiden met de kale tafelbergen. Vanuit Zarzis ontdekten wij dit grote meer, Meer van zout wel te noemen. Zinderend is hier de natuur in al zijn vormen, Vormen van geel zout tot heel wit en het zachte blauw. Uitgestrektheid tot in de verte, Die verte bijna onzichtbaar. Trillende verschijnselen zie je dan, In deze totale stilte. Een stilte van zeer weinig kleur, Maar die er zijn die zijn erg mooi. Eenvoudig vastgelegd in bewondering, Bewondering over dit toch zeer mooie land. Zinderend warm en zijn leegte. leegte.

'1109631' door stefanborkos '1109631' door stefanborkos

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Verrassend

stefanborkos

Lanzarote het noorden. Verrassend dat is zeker het noorden, Het woeste en onherbergzame landschap. Verrassend is zeker even wandelen door het oceaan nat, Het nat van vele vulkaanrotsen en natuurlijk wit zand. Verrassend is zeker die hoge branding in de verte, Afgezwakt bij je voeten maar onheilspellend sterk. Verrassend is zeker die heldere blauwe kleuren, Kleuren die je hier in het noorden overal ziet. Verrassend is dan ook die winderige eenzaamheid, Eenzaamheid en volledig verbonden met de natuur. Verrassend mooi.

'1109550' door stefanborkos '1109550' door stefanborkos

SpanjeLanzarote

SpanjeLanzarote

Brekende wolken

stefanborkos

Lanzarote - op weg naar Tequise. Donkere wolken ineens, De zon prikt er met vlagen door. Donkere vergezichten ineens, Het groen en het bruin heeft bijna geen kleur. De zeespiegel in de verte veranderd in grijs, Zo zie je wat ineens de zon met de wolken doet. Brekende wolken met zachte witte strepen van die zon, Die probeert nog heel even zijn kracht te tonen. Toch een wonderbaarlijk schouwspel zo op je pad, Een pad van goede begaanbare wegen overal. Brekende wolken ineens.

'1109488' door stefanborkos '1109488' door stefanborkos

TurkijeSide

TurkijeSide

In herinnering

stefanborkos

Side. Wie echt van resten van de oudheid houd is Side een must, Resten in deze stad zijn hier overal vol te bewonderen. Wie echt een liefhebber is zal het met me eens zijn, Turkije bied de meeste resten uit een ver verleden. Side is er één van naast alle niet vergeten resten en oude steden, Oude zuilen laten dan een enkel beeld zien hoe groots het eens was. Marmeren zuilen in vele kleuren geven nog een enkel beeld, Een beeld van hoe eens een stad er uit heeft gezien. Met een beetje fantasie zie je nog de karren rijden op een oude weg. Met die fantasie hoor je nog die geluiden van weleer. Verloren maar nog steeds bij ons. In herinnering.

'1109441' door stefanborkos '1109441' door stefanborkos

SpanjeLa Palma

SpanjeLa Palma

Belevenis in volle...

stefanborkos

La Palma - La Fajana. Het woeste hoge noorden, Het noorden van de woeste branding. Die steile hoge wanden in een plons zeewater soms gevangen, En dan duikt die nevelige wolk weer langzaam neer. Een winderige plek zeker in december om toch even te zien, Bijna onbevolkt in deze tijd dus wij waren bijna alleen. Hier zie je echt de kracht van die grote oceaan in zijn wilskracht, Een wilskracht van kolkende en beukende golven. Tevens brachten wij een bezoek aan die oude zoutpannen. Pannen die in de zomer als een goed gevuld zwembad rustiger vullen. Ook hier natuurlijk nu totaal verlaten door menig een, Wat wil je ook met al dat bruisende gespetter om je heen. Maar toch een heerlijke belevenis. Een belevenis in volle wind.

'1109399' door stefanborkos '1109399' door stefanborkos

DuitslandRhineland-Palatinate

DuitslandRhineland-Palatinate

Monumentaal geheel

stefanborkos

Koblenz - Lahnstein. Een juweeltje dat is het zeker, Dit oude gele slot aan de Rijn. Monumentaal dat is het zeker, Dit prachtige slot uit midden 1800. Goed onderhouden door restauratie en het nodige, Zoals deze foto toch weergeeft boven de trappen. Deze prachtige hoge trappen galerij, Met zijn heldere blauwe gewelven. De toegang tot de schattige binnentuin, Gevuld met bloemen, planten en fonteinen. De mooie gele zuilen beschilderd met het oude rood, Het rood wat zeer afsteekt naast het vele geel. Het was toen echt de mode en een kijk naar het verleden, Verleden van die oude landschap bouwkunst uit Engeland. Hoe wil je ook anders dit slot was eens van 1 van de oude nazaten, Nazaten van koningin Victoria met haar kinderen en vele kleinkinderen. Een monumentaal juweel op een schitterende locatie. Bijna helemaal alleen.

'1109350' door stefanborkos '1109350' door stefanborkos

DuitslandRhineland-Palatinate

DuitslandRhineland-Palatinate

Wondertje

stefanborkos

Koblenz - Lahnstein. Een prachtig geel bouwwerk staat hoog aan de oevers van de Rijn, Hoog met zijn uitzichten van her naar der. Het is omgeven door een prachtige exotische bloeiende tuin, Natuurlijk wel in de zomer als die planten er goed tegen kunnen. Overal zijn er zitplaatsen om van dit moois te genieten, Genieten van de bouw van dit bijzondere gebouw. Binnentuin en daarbuiten worden zeer goed onderhouden, Je waant je echt bijna 2 eeuwen terug in de tijd. Je ziet hier hoe een oud vervallen oud slot is omgetoverd tot een juweeltje, Een juweeltje van zowel van binnen als buiten hoe men toen leefde. Vooral dit kleine kapelletje met zijn slanke torens is een meesterwerkje, Een meesterwerkje van vakmanschap en binnen is het ook zo gebleven. Een wondertje.

'1109298' door stefanborkos '1109298' door stefanborkos

DuitslandRhineland-Palatinate

DuitslandRhineland-Palatinate

Rozen om te kussen

stefanborkos

Schloss Solzenfels. Tegenover Lahnstein ligt dit hoge slot op een hoogte aan de Rijn. Met zijn wondermooie vergezichten links en rechts en vooruit. Onder Koblenz wel te verstaan kan je het vinden na een lange wandelweg omhoog, Omhoog vanaf de Rijn met een stevige wandeling ver door het mooie groen en beekjes. En daar is hij dan die verbouwde kolos van een eens oud kasteel en nu in het geel, Een echt prachtige ligging met zijn mooie ommuurde tuinen vol met planten en bloemen. Je kan hier echt alles goed bekijken zowel van binnen als buiten en het is de moeite waard, Waard om te zien hoe eens hier de belangrijkste familieleden van de Duitse keizer woonden. Bijzonder is tevens de bouw van het binnenplein en de aangrenzende kapel met zijn slanke torens, Zoals als hier te zien in een wolk van rode rozen en de binnenkant laat de geschiedenis zien. Een pracht van een locatie. Een pracht van vele bloemen. Rozen om te kussen.

'1109264' door stefanborkos '1109264' door stefanborkos

DuitslandRhineland-Palatinate

DuitslandRhineland-Palatinate

Lichtgeel paleisje

stefanborkos

Koblenz - Schloss Stolzenfels. Het hoeft niet altijd ver te zijn om mooi te zijn, Dat is het zeker wel. Het hoeft niet altijd verre landen te zijn, Om iets bijzonders te zien. Het hoeft altijd niet altijd een ver land te zijn, Met vreemde gezichten en vreemde dieren. Het hoeft niet altijd een verre reis te zijn, Ons buurland Duitsland is echt dichtbij. Het hoeft niet altijd een overwinnend plaatje te zijn, Want het allermooiste ligt soms voor je deur. Het hoeft niet altijd een andere rots of rivier te zijn, Wat dacht je van deze Rijn in zijn oude luister. Het hoeft niet altijd echt truttig te zijn, Zo vond ik echt deze omgeving echt niet. Zie wat je wil zien. Het heerlijke Schloss Stolzenfels. Hoog op een heuvel. Mooie gezichten over de Rijn. Een oude plek van vele oude Duitse heersers. Mooie aangelegde tuinen in het hoge groen. Een lichtgeel paleisje.

'1109193' door stefanborkos '1109193' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

De distel

stefanborkos

Marmaris - Dalyan. Het Iztuzu strand staat gelukkig bekend om zijn geborgenheid, Geborgenheid voor bescherming voor al dat moois. Het heeft dan ook gelukkig zijn oude karakter goed in stand gehouden, Behouden op vele plekken met uitzondering van de 2 aanwezige bad aangelegenheden. Het heeft gelukkig de broed plekken van Catetta Caretta schildpadden goede bescherming geboden, Geboden door een onbevolkt strand zoals je hier dan ook ziet. Het heeft tevens ook een centrum voor zieke aangetaste schildpadden, Overdag graag te bewonderen voor al dit goede dagelijkse werk. Het heeft tevens nog die oude natuurlijke omgeving, Een omgeving van zomaar een distel in het vele onbevlekte zand. Eenzaam alleen in dit gele zand. Een schoonheid in zijn leegheid en kleur. De distel.

'1109092' door stefanborkos '1109092' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Kilometers helderheid

stefanborkos

Marmaris - Dalyan. Kilometers zand ligt er voor je voeten, Dus even met je voetjes door dat zand. Kilometers strand staat je dan te verwachten, Dus dan gauw even een plonsje wagen. Kilometers ver kan je dan ook kijken, Aan de ene kant de zee en aan de andere kant de lagune. Kilometers rust en stilte kom je hier tegen, Zoals dit plaatje dan ook laat zien. Kilometers strand en zeer zanderig aflopend, Langzaam aflopend in het heldere nat. Kilometers vreugde voor hart en ziel, Want hier wordt je toch even vrolijk van. Kilometers helderheid.

'1109045' door stefanborkos '1109045' door stefanborkos

TurkijeMarmaris

TurkijeMarmaris

Verdroging overal

stefanborkos

Dalyan. Iztuzostrand. Nabij Marmaris ligt Dalyan, Een heerlijke plek om even te vertoeven. Nabij Dalyan ligt het mooie strand Iztuzu, Een strand met het in acht nemen voor het behouden van de natuur. Nabij dit mooie bijna verlaten strand ligt een groot binnenmeer, Een binnenmeer met zijn vele vegetatie van onder andere wilde oleander. Nabij dit wonderschone bijna uitgedroogde meer zie je op afstand de volle zee, Hier vliegen nog de vlinders om je heen in dit prachtige gebied in juni. Een heerlijke foto wandeling door een sompige bodem en dan weer in het zand, Zand van die heerlijke aanblik in deze volle natuur en zijn gezichten. Gezichten van verdroging overal.