silver

'1116987' door silver '1116987' door silver

MexicoIsla Holbox

MexicoIsla Holbox

Na regen komt de...mo

silver

Op Isla Holbox zijn maar enkele straten van asfalt voorzien. Als het er dan eens goed regent dan zijn de zandwegen dagen later nog vol met waterplassen. Een golfcar is niet echt waterdicht en de plassen kunnen behoorlijk diep zijn. Dus oppassen welke route je kiest. 3 Dagen na een flinke bui moesten we nog door plassen waden die meer dan kniehoogte diep waren en over de hele breedte van de weg, dus je moest er wel doorheen. Maar met 35 graden en lekker warm water is dat geen straf. De meesten deden niet eens moeite om hun kleren droog te houden. Het droogt zo weer op. Op het eiland is er altijd wel wat wind.

'1116808' door silver '1116808' door silver

MexicoIsla Holbox

MexicoIsla Holbox

Wat eten we vandaag?

silver

Op Holbox rijden geen auto's of brommers of zo iets. Nee alles met de fiets of de golfcar. Maar wat als je veel wil vervoeren? Dan pak je toch de kruiwagen. De strandverkopers op dit eiland gebruiken bijna allemaal een kruiwagen. Makkelijk, en geen herrie of benzine kosten. Het viel wel op dat ze alleen mango verkochten. Het zal er wel aan liggen wat ze gekregen hebben die week of wat de oogst is op dat moment. Op het eiland zelf is niet veel. Alles moet met de boot komen. Vandaar dat de prijzen op het eiland niet de meest gunstige zijn, maar ons nog wel goed te doen.

'1116666' door silver '1116666' door silver

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Canyons en bergen in.

silver

Doordat we overal in ons land bezig zijn met het land tegen hoogwater te beschermen zijn er veel werkzaamheden die met water te maken hebben. In mijn omgeving gebeurt dit onder het project Mooder Maas. Oude Maasarmen worden weer in ere hersteld en mogen weer water voeren. Landbouwgronden worden weer natuur. Op mijn foto is een kleine beek te zien die nu zijn eigen weg mag gaan zoeken. Als je dan iets met je camera zakt en over het water heen schiet is het net alsof je ergens op een wilde rivier in de bergen bent met je vlot. Mochten we de komende dagen een flinke bui krijgen dan zal de plek er heel anders uitzien. Dit is een landschap in beweging. Een van de mooie dingen van nieuwe natuur, ze is nooit lang het zelfde.

'1116396' door silver '1116396' door silver

MexicoIsla Holbox

MexicoIsla Holbox

Wachten op klanten.

silver

Isla Holbox een tropische bestemming, een eiland. Het zal er wel vol zijn en een strand stoel niet te krijgen. Nou nee hoor de stoelen staan leeg en plek genoeg. Er staan heel wat hotels op dit relax eiland maar ik heb het geen dag als druk ervaren. 2 uur wandelen en 3 a 4 mensen ontmoeten en dat voor dit kleine eiland, niet gek. Zelfs aan de drukke kant met zijn hotels tot aan het water was het goed te doen.

'1116171' door silver '1116171' door silver

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Verjaardag maal

silver

Het is de dag dat ik weer een jaar ouder ben. We logeren bij onze chauffeur. We waren al eens eerder op Bali geweest en hadden toen contact gekregen met deze man. Al snel waren we goed bevriend en van het een kwam het ander. Wat adviezen en wat hulp en ja hij durfde het wel aan om bij zijn huis een logeerkamer in te richten. Toen alles klaar was waren wij zijn eerste gasten en ook nog eens de eerste buitenlanders die in zijn dorp verbleven. Hij wist mijn verjaardag en wist dat ik hun ontbijt prefereer boven een boterham. Dus toen die dag aanbrak werd ik gewekt om aan een feestelijk ontbijt te komen deelnemen. Zijn vrouw had speciaal voor mij een feestontbijt klaar gemaakt. Dit is echt genieten, dit zijn kleine dingen die je nooit vergeet. Alles was zo als zij het eten en niet aangepast aan toeristen, voor mij echt genieten. 2 Dagen later zijn we samen naar de markt gegaan hebben van alles ingekocht en samen een avondmaal gaan maken. Genieten in het kwadraat

'1116096' door silver '1116096' door silver

MexicoIsla Holbox

MexicoIsla Holbox

The Birds

silver

lekker wandelen over het strand altijd leuk. Wij wisten niet of er genoeg te krijgen was aan het strand. Dus voordat we vertrokken maar wat broodjes en drinken gehaald. Later op de middag was het zover, honger en nergens wat te koop. Dus ons noodrantsoen werd te voorschijn gehaald. Waar ze het van wisten weet ik niet maar voordat wij de zak van de broodjes weer hadden opgeborgen en nog geen hap hadden genomen waren de meeuwen er al. Krijsend boven ons hoofd brutaal dichtbij. Even een stukje brood de lucht in en het was oorlog. Die dag maar de meeuwen wat gevoerd. Wat een brutale beesten ze halen het brood nog net niet uit je mond.

'1116057' door silver '1116057' door silver

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Mooie vennen in...Ois

silver

Vandaag een leuke wandeling gemaakt bij de Oisterwijkse vennen en bossen. Een mooi gebied met de nodige grotere waterplassen en de nodige kleinere vennen. Het begon goed maar later toch net iets te veel water van boven. Maar ja de natuur wil het wel hebben.

'1115870' door silver '1115870' door silver

MexicoIsla Holbox

MexicoIsla Holbox

Altijd wel een blik o

silver

Verblijf je op Holbox dan zal je wel regelmatig lopen of fietsen. Het eiland is niet al te breed en straten zijn er ook niet veel. Ga je aan de wandel dan zal je regelmatig doorkijkjes hebben waar je de zee ziet. Ook kan het dan zijn dat je grote groepen vogels voorbij ziet trekken. Voor de natuurliefhebber is er van alles te vinden op Holbox, en dat allemaal onder een lekker zonnetje.

'1115636' door silver '1115636' door silver

MexicoIsla Holbox

MexicoIsla Holbox

Kan ik nog wel visser

silver

Deze tekening is een van de vele op Isla Holbox. Ik moest meteen denken, waarom kijk hij met deze blik? Alsof hij zich al aan het afvragen is waar het naar toe moet met onze wereld. Het water stijgt alsmaar hoger, en we vissen de zee steeds leger. Nu al zijn er vissers die niet eens meer genoeg vangen voor hun eigen gezin, laat staan dat ze kunnen verkopen om van te leven. Ik hoorde dit al in Cuba in Nicaragua op Sint Maarten maar ook in Sri Lanka, Indonesië en Maleisië. Wij (Westerlingen, Chinezen en Japanners) vissen zo professioneel en zo ver weg van huis dat we de gewone visser alles afnemen. Ook daar moeten wij in onze zogenaamde super efficiënte maatschappij eens bij stil staan. Maar ja dan even later bedenk je dat het ook wel een mooie tekening is. Je pakt weer een lekker drankje op het terras en eet een vis waarvan je niet weet waar hij vandaan komt. Ook al beweren ze dat het allemaal vers gevangen is. En morgen komt de zon weer op. :-))

'1115607' door silver '1115607' door silver

MexicoIsla Holbox

MexicoIsla Holbox

Vis op het droge

silver

Lekker wandelend langs de waterkant en zoekend naar leuke schelpen kom ik dit monster tegen. Nader onderzoek leert dat het om een egelvis zou gaan. Helaas is hij dood. Het was toch wel vreemd opkijken omdat hij in een beetje water lag dacht ik dat hij gewoon niet weg kon. Helaas was hij niet meer te redden. Maar ja toch weer eens iets gezien wat ik zo nog niet was tegen gekomen.

'1115544' door silver '1115544' door silver

MexicoIsla Holbox

MexicoIsla Holbox

Great White Heron

silver

In een echte toeristen gebied verwacht je niet direct veel bijzondere vogels. Op Holbox kan je toch het een en ander spotten. Ook omdat een groot deel van het eiland natuurgebied is waar niemand zomaar komen kan en mag. Deze reiger vond het wel goed dat we bleven mee kijken waar hij op aan het jagen was. In het kristal heldere water zagen wij de vissen al op enkele meters afstand aankomen. Zijn hoofd ging dan een beetje scheef en met een snelle uithaal greep hij in de voorbij flitsende groep. Niet altijd met succes. Het beest is als hij rechtop staat zeker 1 1/2 meter hoog. Prachtig om te zien hoe hij zijn maal verschalkt.

'1115469' door silver '1115469' door silver

MexicoIsla Holbox

MexicoIsla Holbox

Met 7 in het huisje

silver

Op Isla Holbox wonen nog veel oorspronkelijke bewoners. Ondanks dat er veel toeristen komen en er pracht hotels staan zijn er ook nog diverse oorspronkelijke huizen. Op de foto zie je een woning in redelijk oorspronkelijke staat. Zo maakten in vroeger tijden de Maya hun huizen. Alleen zij hadden geen ramen en deuren. Dat waren gewoon openingen. De voor en de achter deur (opening) stonden tegen over elkaar. Dit was voor als er een storm of orkaan over kwam. Op die manier werd het dak niet van hun huis af geblazen. De wind kan dan gewoon door het huis, er ontstaat dat geen drukverschil. Op Holbox zijn er nog steeds mensen die alleen in dit soort huizen willen wonen. Ook willen ze geen bed maar een hangmat. In dit huisje leeft een familie van pa , ma en 5 kinderen. Elke avond worden de hangmatten uitgehaald en opgehangen als er iemand wil gaan slapen. Leven doe je buiten een heel groot huis heb je dus niet nodig. Regelmatig als we langs kwamen zagen we moeders dan ook buiten bezig om de was te doen of het eten te bereiden.

'1115380' door silver '1115380' door silver

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Eindelijk ook een...m

silver

Nadat er onze woonplaats jarenlang diverse murals van discutabele kwaliteit verschenen hebben we er nu een die ik wel kan waarderen. Vaak hadden we vreemde spreuken in schreeuwende kleuren. Of er waren vreemde figuren die niemand begreep. Wel knap gedaan maar toch minder gewaardeerd dan dit werk.

'1115320' door silver '1115320' door silver

MexicoIsla Holbox

MexicoIsla Holbox

De oude dame

silver

Op Isla Holbox zijn heel wat murals te vinden. Waaronder deze dame op een winkelmuur in het centrum. De meeste zijn best knap gemaakt, niet van die schuttingwoorden die we gewend zijn van ons land. Hoewel ik langzaamaan een kentering bespeur en er steeds meer echt mooi werk op muren wordt gezet.

'1115288' door silver '1115288' door silver

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Zonsondergang op Bali

silver

Als je dicht bij de evenaar verblijft dan gaat de zon niet alleen vroeg onder maar ook snel. Wij verbleven onze laatste dagen op Bali in de buurt van Candidasa. We hadden een verbouwde rijstschuur als slaapplaats, best bijzonder. Een steile trap op en een een niet al te grote maar wel leuke kamer met balkon en uitzicht op zee. En elke avond de zon zien zien zakken in de zee met de meest prachtige kleur overgangen. Je had ongeveer 20 minuten en dan was het donker. Maar wat hebben we genoten. Ik kan Lumbung Damuh wel aanbevelen als je goed ter been bent. Bijzondere verblijf, plek lekker aan zee met goed snorkelplekje en een strand zonder toeristen maar wel vriendelijke lokale mensen. Vlak bij de stad maar ver genoeg weg om er niets van te merken.

'1115277' door silver '1115277' door silver

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Kameleons in Nederlan

silver

Voor een Kameleon hoef je niet perse ver weg. Ook in ons land leven ze. Alleen hebben wij dan de Kameleon spin en die is dan wel anders. Maar ook deze past zich een beetje aan, aan zijn omgeving. Ik wilde een foto van een van mijn vele klaprozen maken en dacht dat er een vuiltje op zat. Bleek dat vuiltje te kunnen bewegen. Bij nader onderzoek bleek het de gewone kameleon spin te zijn. Ze wordt maar 1cm groot en maakt geen web maar verstopt zich in een bloem. Het gif is zo sterk dat ze zelfs grote bijen en hommels kunnen doden. Ze valt onder de krabspinnen omdat ze net als krabben ook zijwaarts kunnen lopen.

'1115259' door silver '1115259' door silver

MexicoIsla Holbox

MexicoIsla Holbox

Degenkrab

silver

Loop je lekker over het strand zie je zo maar een schild van een degenkrab liggen. Ik had al verschillende stukjes bruin schild zien liggen maar wist niet waar het van was. Totdat ik deze complete schaal zag liggen. Verder lopend zag ik er nog meer maar deze waren meer beschadigd.

'1115183' door silver '1115183' door silver

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Voor de collectie die

silver

Geweldig wat er allemaal gespot wordt in ons land. Het gaat niet goed met onze insecten. Maar om de een of andere reden zien we nu op onze site steeds meer van vreemde maar prachtige wezentjes getoond. Nou voor hen die denken dat er alleen ver weg wat moois te zien is, wordt hier aangetoond dat wij ook het een en ander hebben. Als je maar wil zien. Dit zou volgens mijn insectenboek een zweefvlieg moeten zijn namelijk de Episyrplus balteatus, ja helaas is het geen piet of jan. ;-) Deze zou ook larven van luizen eten maar is nu zeker even aan het snoepen. Als iemand denkt dat het een andere is laat maar weten insecten is niet mijn specialiteit.

'1115120' door silver '1115120' door silver

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Vuur zonder brandt

silver

Had ik gisteren zomaar een vuurjuffer voor de lens. Nu ik verplicht thuis werk kan ik tijdens de pauze in mijn tuin zitten. Ik zie de gekste insecten door mijn tuin crossen. Dan neem ik deze vuurjuffer waar die op de bloem van de aronskelk gaat zitten. Snel de camera erbij en knippen maar. Nu had ik dus vuur in de de tuin zonder dat er ook maar ergens brandt te bespeuren was.

'1115073' door silver '1115073' door silver

MexicoIsla Holbox

MexicoIsla Holbox

Hier is 1 1/5 meter..

silver

Via de digitale wegen hadden we vernomen dat het in ons thuisland niet echt pluis was vanwege Covid 19. Wij zaten op een eiland in Mexico en in Mexico waren nog geen besmettingen bekend. Even dag dromen, hoe lang houden wij het op dit eiland vol als we er niet af mogen? Nou daar waren we snel uit. Laat ons maar hier op het eiland zitten als we dan toch in quarantaine moeten. Er is makkelijk aan diverse regels te voldoen. Lekker weertje elke dag en een strand waar je makkelijk 15 tot 50 m. uit elkaar kan blijven. Maar of ons dat na 2 maanden ook nog zou bevallen dat weet ik ook niet. Holbox is zeker geen verkeerde plek om vast te zitten als het dan toch moet. Maar beter is dat niemand dat hoeft mee te maken we gewoon kunnen gaan en staan waar we willen. Groeten aan al die Columbus reizigers die ergens vast zitten en maar moeten wachten op wat komen gaat. Hou vol en blijf gezond er komen zeker betere tijden.

'1114969' door silver '1114969' door silver

MexicoIsla Holbox

MexicoIsla Holbox

En de zeespiegel...bl

silver

Wij zien het aan onze kust niet zo zeer. Of ik kom niet op de juiste plekken, dan kan ook. Maar hier is het goed te zien, de uitzichtplek voor de strandwachten is duidelijk niet meer op de juiste plek. Ook zie je goed het het verval al langer bezig is. Het is niet het gevolg van een enkele storm of zo. Nee de zeespiegel staat duidelijk al een hele tijd hoger dan jaren geleden toen de torens gebouwd werden. Hoeveel hoger ben ik helaas niet achter gekomen. Maar uit gesprekken werd duidelijk dat de plaatselijke bevolking wel merkte dat het al enige jaren speelde. Maar ook de visvangst is minder en anders van samenstelling. Maar of wij mensen er ons echt druk over maken? Ik weet het niet, ik merk er naar mijn mening te weinig van. We doen gewoon zo als we altijd al deden, ik zelf in kluis. Hoewel ik er wel vaker mee bezig ben en er meer op let tegenwoordig. Dus het begin is er, nu nog wat doen.

'1114853' door silver '1114853' door silver

MexicoIsla Holbox

MexicoIsla Holbox

Hoezo drukte?

silver

Isla Holbox is een echte toeristenplek staat in de reisgidsen. En ja, buiten toerisme is er op het eiland niet zo gek veel te doen. Maar om nu te zeggen het is net Volendam of Amsterdam met Koningsdag, nou nee. En zo druk als bij de Keukenhof is het zeker niet. Nee toen wij er waren eind februari begin maart was het er aangenaam vertoeven. Gezellig druk en zeker niet vol. Niet eens alle restaurants waren open en diverse zaken hielden er de laag seizoen tijden op na. Wat inhield dat ze later open gingen en vroeger dicht of zelfs diverse dagen helemaal dicht waren. Ze zijn wel zo slim om het hele jaar door de kamer prijzen gelijk te houden. Op dit eiland doe je alles te voet, per fiets of met een golfcar. Deze zijn op diverse plaatsen te huur net als de fietsen. Veel hotels hebben zelfs fietsen die je gratis mag gebruiken. Dat het er erg druk kan zijn zie je wel aan de foto. Deze is gemaakt bij Playa Tortuga. Samen met Punta Cocos een van de drukkere stranden. Vanuit het centrum goed te voet te doen. Je kan het makkelijk in een half uur halen, te voet. Maar als net als ik overal wel wat leuks ziet dan duurt het wel langer. Neem zelf eten en drinken mee, het is niet gezegd dat je iets kan kopen. Loop over de straat naar een van de stranden en langs het strand terug. Daar kan je dan altijd bij een van de barretjes nog wat nuttigen.

'1114794' door silver '1114794' door silver

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Even genieten.

silver

Even weg van alle dag drukte? lekker wandelen in Geijsteren bij de Rosmolen. Deze molen is overigens geen rosmolen en ook nooit geweest. Het is een watermolen. Geijsteren was ooit een heerlijkheid en ze kregen zelfs stadsrechten aangeboden. Gelukkig voor ons hebben ze dat nooit aangenomen. Nu is het dorp een kleine kern met pit. Helemaal omsloten door bossen en landbouwgronden waar je heerlijk kan wandelen en fietsen. De oude zandverstuivingen zijn nu voor een groot deel bebost maar je kan er ook nog prachtige stukken met Jeneverbes en heide aantreffen. Dit gebied heeft er ooit voor gezorgd dat stichting het "Limburgs Landschap" werd opgericht en van daaruit kwamen door het hele land dit soort verenigingen. Te midden van al dat schoons staat deze prachtige oude molen die nog regelmatig werkt ook. Bij bakkers in de buurt is er dan ook speciaal brood te koop waarvan het meel uit deze molen komt.

'1114791' door silver '1114791' door silver

MexicoIsla Holbox

MexicoIsla Holbox

Bij de bakker

silver

Even broodjes halen bij de plaatselijke bakker. Oeps, te vroeg, buiten het seizoen gaat de zaak pas om 9.00 uur open. Nou dan maar een half uurtje wachten. Bij deze bakker kan je ook ontbijten op een gezellig terras in tropische sfeer. Na wat rond kijken zie ik iets heel snel bewegen in de struiken. Zelden dat ik zonder kiekjes machine op weg ga, dus apparaat in de aanslag en zoeken. Diverse knipsels later toch een redelijke plaat van deze supersnelle Kolibrie.

Community updates

COLUMBUS 15 JAAR
09-06-2020 Sinds 2005 biedt Columbus een tegenantwoord op massatoerisme. Door onvergetelijke reiservaringen met hart voor de lokale cultuur en natuur in kaart te brengen en een eerlijke dialoog aan te gaan over de impact van reizen. Met veel plezier en gepaste trots kijken we deze zomer terug op 15 jaar reisontdekkingen.

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 26 | Community toppers

Slaapplaats in Dallol. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Openluchtmuseum in Rusland door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Slaapplaats in Dallol door Dreamer666
3. Topblog: Een avond op de Noordpier door TravelGoom
4. Communitylid van de week: Ellen69
5. Nieuwkomer: n.v.t.

week 25 | Community toppers

Ethiopië Mursi. Foto: Ameerakker

1. Topreview: Agadir van ait kine, Marokko door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Ethiopië Mursi door Ameerakker
3. Topblog: Verloren in zand door Agrotewal
4. Communitylid van de week: E.J.
5. Nieuwkomer: Annaspets62

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

FOTOWEDSTRIJD: Culinair
Vreemde gerechtjes proeven, aparte drankjes proberen, nieuwe smaken en geuren ontdekken: het hoort er allemaal bij op reis. Deel nu je culinaire reisfoto's met ons en maak kans op publicatie in Columbus Travel én extra profielpunten.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik