silver

'1111661' door silver '1111661' door silver

Mexico

Mexico

Popocatépetl

silver

Ik ben gek van vulkanen. Een vulkaan bezoek is te gek, zeker als hij nog werkzaam is. Bezoek je Puebla dan zal je zeker een keer Popocatépetl zien. Een van de bekendste en meest werkzame vulkaan van Mexico. Het weer moet mee werken en je zal op een hoger gelegen plek moeten zijn. Ik had dit geluk. Helaas waren er geen excursies omdat hij te actief was.

'1111602' door silver '1111602' door silver

MexicoPuebla

MexicoPuebla

Ondergronds in Puebla

silver

Bezoek je Puebla in Mexico vergeet dan de ondergrondse tunnel niet. Je gaat niet al te diep maar wel 500 m lang onder de stad door. Onderweg krijg je veel over de geschiedenis te zien. Op een leuke en leerzame manier ga je door +/- 200 jaar geschiedenis van deze stad. Er is overal net genoeg ligt om het niet angstig te maken maar wel spannend. De ingang is net een metro ingang en de uitgang is in Zona Histórica de Los Fuertes dit is een heel groot park waar ook van alles te beleven is. Ook kan je hier dan bij goed weer Popocatépetl met zijn rookpluim zien. Vanuit het park is het ongeveer een half uur lopen naar het oude centrum.

'1111539' door silver '1111539' door silver

MexicoPuebla

MexicoPuebla

Straatjes van Puebla

silver

Op ongeveer 3 uur rijden ten zuiden van Mexico city vind je Puebla. Het heeft een pracht historisch centrum waar je veel van deze kleurrijke straatjes aantreft. Het was vroeger een rijke stad waar de adel verbleef. Dit is goed terug te zien aan de mega gebouwen. Nu staan er meer dan 2000 gebouwen onder het unesco erfgoed ingedeeld. als je hier rondloopt snap je waarom. Komend van Mexico city heb je grote kans dat je langs de vele fabrieken van VW komt die nu weer voor rijkdom zorgen in deze omgeving.

'1111478' door silver '1111478' door silver

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Traditionele dansen

silver

In het stadsdeel Coyoacán kan je op zondag in het oude centrum nog veel mensen zien dansen als de Maya's vroeger deden. Zij voelen zich Maya en willen de oude gebruiken in ere herstellen. Hele families zie je verkleed en wel deelnemen. Een hele belevenis. Dit gebeurt in het stadsdeel Coyoacán daar waar ook het Frida Khalo museum is gevestigd. Dit is goed met de turibus te doen. Vanuit het oude centrum van DF zoals Mexico City genoemd wordt is het meer dan een uur rijden. Onderweg is er zat te zien. Je moet de groene route nemen, route zuid (SUR).

'1111422' door silver '1111422' door silver

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Verticale tuin

silver

Wat mij in Mexico city of te we DF zoals het daar genoemd wordt, waren de vele horizontale tuinen. Zoals deze met fiets en al. Een muur van +/- 15 bij 4 helemaal vol planten. Helaas waren er ook die op afstand goed uitzagen maar van dichtbij nep bleken. Maar mooi is het wel. Die echte zijn helemaal mooi. De neppers zijn pas van dichtbij van echt te onderscheiden. Later zagen we de winkels waar dit nep spul verkocht werd, ik moest toegeven van prima kwaliteit. Gelukkig was dit een echte en de andere muren in deze straat vlak bij de Zocalo ook. Heel gezellig met veel terrasjes en cafeetjes.

'1111354' door silver '1111354' door silver

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Teotihuacan

silver

Bij een bezoek aan Mexico city hoort ook een bezoek aan de grote opgraving van Teotihuancan. Een bezoek kan je regelen met openbaar vervoer, uber of als combitour. Vanuit het centrum nog zeker een uur rijden als het niet druk is, maar dan zie je ook wat. Onderweg zie je dan ook hoe groot Mexico city is. Ik heb al heel wat opgravingen in Mexico bezocht, maar deze is wel heel groot. Voor mij niet de mooiste maar wel enorm indrukwekkend door zijn grote. Als het kan breng een bezoek in de vroege morgen dit vanwege de warmte. Schaduw is er niet te vinden en het beklimmen vraagt wel energie. Het kan er behoorlijk druk worden. Jammer van de verkopers die veelal het zelfde verkopen, maar ja dat overal zo.

'1111291' door silver '1111291' door silver

MexicoIsla Holbox

MexicoIsla Holbox

Hoe druk wil je het..

silver

Velen denken bij Holbox aan een druk overbevolkt eiland. Nou wij waren er 5 dagen en vroegen ons af waar al die toeristen dan zouden zijn. Ja er staan best wel wat hotels, maar veel te veel voor het aantal bezoekers. Enkele weken per jaar is het er drukker dan normaal als iedereen komt om met de walvishaaien te zwemmen of met de mantas. Nu in februari lopen we 3 uur langs het strand en zijn blij als we iemand zien, oh we zitten nog goed :-). Wij hebben een slaapplek net buiten het centrum. Dit centrum is een plein ter grote van een gemiddeld dorpsplein in Nederland. Hier is het in de avond dan ook te doen. Overal genoeg plek om te eten of wat te drinken, lekker gezellig tot zelfs ongezellig omdat er niets te doen is. Op Holbox is amper verkeer het meeste gaat per golfcar, je auto blijft op het vaste land. Hierdoor valt al een heel grote groep mensen af. Lopen of fietsen tijdens je vakantie, ja duu! Nou heerlijk dus lekker wandelen naar Cocobeach, van uit ons plekje normaal 45 minuten wij dik 2 uur. Overal is er wat leuks te zien of pak je een ander straatje omdat dat er zo leuk uit ziet. Omdat het daags voor onze aankomst geregend had stonden enkele straten nog onder water, dus tot ver over je knieën door het water het droge zoeken. Heerlijk toch. En als je dan op een van de drukste stranden van het eiland komt kan je dit soort foto's maken. En nee ik heb niet gefotoshopt om er iemand af te krijgen dat was niet nodig net als het niet nodig was om te wachten tot er niemand in beeld was. Waren wij dan helemaal alleen? Nee er lagen wel wat mensen te zonnen maar naar verhouding heeeeel erg weinig. Voor ons is Holbox een eiland om goed te doen, waar je nog lekker weg kan van de drukte maar in de avond wel wat gezelligheid kan vinden. Restaurantjes en slaapplekken genoeg alleen zijn ze niet altijd open, houd daar rekening mee als je gaat lopen zorg voor voldoende drinken.

'1111247' door silver '1111247' door silver

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Hallo G bel mijn...mo

silver

Lopend door Mexico city kom ik bij een omsloten kinderspeelplaats uit. Omdat er op de buitenmuur prachtige schilderingen stonden wilde ik de binnenmuren ook zien. Deze trof mij wel even. Even de moeders en natuurlijk ook de vaders er op duiden dat ze hier met hun kinderen zijn en niet om met hun apps te spelen. Het was een pracht van een speelplek helemaal en ook nog vol met de mooiste tekeningen alleen daarvoor wil hier al komen zitten en genieten. Maar dat het ook hier nodig is om de ouders te laten weten waarom ze hier zijn komt wel even binnen. Zelf ben ik niet zo van de mobile eenheid maar om mij heen zie ik het steeds meer, het menen dat je zonder niet bestaat. Nou mensen ik heb nieuws, 3 weken zonder gaat heel goed, je beleefd je wereld nog veel intenser dan met. Hoewel je overal waar je komt erop gewezen wordt dat digitaal aanwezig zijn kan. Overal borden met wifiplek of koop hier je mb s enz. Heerlijk op vakantie en minimaal digitaal aanwezig, zalig. Deze tekening is +/- 3 hoog en 7 meter lang.

'1111227' door silver '1111227' door silver

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Wifi op het paard

silver

In Mexico hebben ze voor alles een eigen politie. Zo is er speciale toeristenpolitie maar ook bijzondere parkpolitie. Deze trof ik in het Alameda central park vlak bij het museum van de schone kunsten aan. Het is best een redelijk groot park, maar of het echt nodig is om dit op een paard te bewaken? Maar ja wifi heeft het paard nog niet dus fff verzamelen bij het wifi punt. Zonder dat kan de moderne politie niet. Wifi is op veel plaatsen in Mexico city gratis ter beschikking.

'1111165' door silver '1111165' door silver

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Alles is er groot in.

silver

In Mexico city is alles groot, nee niet als groot maar als onbevattelijk groot. Je kent ze wel de grote gebouwen in Amsterdam, Wenen, Praag, Madrid of Rome. Vergeet je norm voor groot, hier in Mexico city wordt je norm opnieuw ingesteld. Ik heb bewust het plein en de mensen richting het Nationaal museum van de revolutie op de foto laten staan om een indruk te geven van de immense grote van zowel de omgeving om het museum als het museum zelf. Ik kwam hier helaas alleen met de Turi-bus voorbij en kon helaas ook niet veel foto's maken en al zeker niet zo als ik ze graag zou willen maken. Maar een indruk geeft het wel.

'1111134' door silver '1111134' door silver

MexicoMexico City

MexicoMexico City

Mega tekeningen

silver

Lopend door Mexico city vallen mij de mega grote muurtekeningen (Street-art) op. Ik heb prachtige gezien in Penang maar deze mogen er zeker ook zijn. Details in gezichten, uitdrukkingen van ogen geweldig zo mooi zo echt. Je kon de pijn en het verdriet voelen. Alleen de tekeningen is het al waard om een dag in deze stad te verblijven, ze pakken je ze vertellen een geschiedenis van een een stad door de eeuwen heen tot het heden.

'1109587' door silver '1109587' door silver

Dominica

Dominica

Geologie langs het pa

silver

Wandelend door de jungle in Dominica kom ik zomaar langs deze wand. Een natuurlijke breuk in de aardkorst. Vreemd om te zien. De stenen zijn op een natuurlijke manier in elkaar gedrukt en blijven zo hangen en vormen een enorme berg. Hoe deze rechte breuk is kunnen ontstaan is mij een raadsel als je ziet hoe de berg is opgebouwd. Dit soort rechte breuken kwam ik diverse malen tegen. Ook de flora is anders boven en onder breuk. Wandelen op Dominica blijft verbazen.

'1109459' door silver '1109459' door silver

Dominica

Dominica

Dominica is niet de..

silver

Dominica wordt vaak verward met de Dominicaanse republiek. Ok het zijn beiden eilanden en ze liggen in het Caribisch gebied. Maar dan is het vergelijken ook wel voorbij. Dominica is klein en vredig je kan er overal zonder vrees rondwandelen Dus al een groot verschil met de republiek. De stranden van Dominica zijn heel diverse van donker zand tot grind. Maar allemaal heel rustig. Kilometers wandelen en denken dat je alleen op de wereld bent. Het kan je zo maar gebeuren dat je op een hele dag strand niemand ziet. Je denk dat de aarde verlaten is en dat ze jou vergeten zijn mee te nemen. Het reizen is wel een dingetje een auto huren kan tegen redelijke prijzen maar kies wel voor een 4 wheeldrive het eiland is alles behalve plat. De wegen zijn smal en niet altijd voorzien van asfalt. Maar wil je weg van de gebaande paden dan moet je hier zijn. Men zegt dat Dominica het enige eiland is dat Columbus nog zou herkennen van alle plekken die hij ooit ontdekt heeft, als hij eens terug mocht komen. Als je hier op het forum zoekt moet je goed opletten Dominica en de Republiek staan vaak door elkaar wat foto s en verhalen betreft.

'1108219' door silver '1108219' door silver

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Sinaasappeltje voor d

silver

Reizend door Yucatan moet je de toeristische plekken eigenlijk mijden. Een stad als Valladolid wordt door de touroperators wel aangedaan, maar voor een tussenstop of pauze. Iedereen uit de bus en even een rondje om de kerk en het centrale plein. Kom je hier op eigen gelegenheid dan is er veel te ontdekken. Veel meer dan alleen dat leuke plein en die ene kerk. Lopen door de straten tref je de straat verkopers aan. Dorst, koop dan een zak sinaasappelen voor een prikkie. Ik weet niet waarom maar daar smaken ze beter en je hoeft ze zelf niet van hun schil te ontdoen. Dat hebben ze al mooi voor je gedaan. Probeer hier maar eens zo'n zak te kopen voor 1 euro. Koop op straat en je help meteen 2 personen, je zelf omdat het goedkoop is en de verkoopster omdat het hier vaak de armsten betreft die op deze manier geld verzamelen om voedsel voor hun gezin te kunnen kopen. (even openen is in portret stand)

'1107778' door silver '1107778' door silver

Nederland

Nederland

Nederlandse landgeit

silver

Geiten zijn er genoeg in ons land maar dit ras is niet zo goed vertegenwoordigd. De Nederlandse Landgeit is het enige oorspronkelijke Nederlandse geitenras en is vaak te zien op schilderijen uit de periode 1200-1900. Zij waren ‘de koe van de arbeider’. Wandelend door het noordelijk deel van de Maasduinen of in de Maria Peel kan je ze van dichtbij zien. Ze zien er erg vriendelijk en grappig uit met hun kuifje en sikje.

'1107557' door silver '1107557' door silver

BelgiëLuik

BelgiëLuik

Luik anders.

silver

De meeste mensen die Luik bezoeken gaan voor de binnenstad met zijn mooie station en oude gebouwen. Ik zocht het aan de andere kant. Een park dat is ontstaan rondom een oude kazerne een plek die terug gaat tot de tijd Nederland en België nog één waren. In dit park staan nog wat gebouwen die aan het vervallen zijn. In België doen ze niet zo moeilijk je moet zelf maar opletten of iets veilig is om te betreden of niet. Ik vind dit ook daar leer je meer van dan dat betuttelende in ons land. Voor de urbex liefhebbers is het er heel leuk. Zeker voor je eerste stappen op urbex gebied, je hoef namelijk niet stiekem ergens naar binnen.

'1107242' door silver '1107242' door silver

NederlandGelderland

NederlandGelderland

Vulkaan in Gelderland

silver

Wandelend door de Hatertse Vennen werd ik verrast door dit beeld. De wolken vormden een bergachtige achtergrond alsof ik op de savanne in Afrika loop en naar de Kilimanjaro kijk. Of zou er zo maar een vulkaan zijn ontstaan en moeten we vrezen voor toestanden als op Bali of bij Popocatépetl? Toen even later er iets van wind was werd ik weer terug op mijn voetjes gezet en was die geheimzinnige berg weer weg. Maar toch op de foto meen ik echt een berg of vulkaan te zien. En dat in Nederland. Dus ook ons eigen land blijft verbazen.

'1107161' door silver '1107161' door silver

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Het licht van 2020...

silver

De Hatertse Vennen in de buurt van Nijmegen - Wijchen zijn een pracht natuurgebied. Mooie wandelingen kan men er maken in een niet vlak landschap, lekker heuvel op en heuvel af. Vaak met mooi zicht op een of meerdere van de vele vennen. Ik was er al eens met zonsopkomst enkele maanden geleden, dan is het er rustig. Maar op een dag als vandaag 1 januari wil iedereen er lopen denk ik zo. Een foto maken zonder volk erop wordt dan wat lastiger. Maar het kan. Hier lopen we het nieuwe licht van 2020 tegemoet.

'1106708' door silver '1106708' door silver

MexicoYucatan

MexicoYucatan

Bezoek de...buitenwij

silver

Ben je in een vreemd land blijf dan niet hangen in de folder aangeprezen items. Bezoek de buitenwijken en laat je verrassen door wat de bevolking zoal dagelijks doet. Bij een van onze bezoeken aan Yucatan deden we voor de 2e x Valladolid aan. Bij de toeristen politie een wandelkaart gehaald met de kerkenroute. Niet omdat we zo van de kerk zijn maar omdat de meest afwijkende route was. Veel plaatsen waar de gemiddelde toerist niet komt. Dat hebben we geweten. Mensen die je nakijken met een blik van "die zijn verdwaald" maar voor ons geweldig. We komen midden in een kerkelijke processie terecht. Met zelfgemaakt vuurwerk en al. Eerst dachten we nog dat er geschoten werd. Prachtig om mee te maken de mensen in hun eigen kleding en met hun ding bezig en wij de enige toerist in de hele buurt. Helaas is ook Valladolid al sterk veranderd onder de toeristenstroom. Je zal steeds verder van het centrum moeten om het echte leven te beleven. Let wel bij het centrum kun je met engels je weg vinden maar +/-500m buiten het centrum wordt dit moeilijk. Dan is het Spaans of handen en voetenwerk of eten aanwijzen dat bij een ander op tafel staat aanwijzen wil iets te eten krijgen. Het is wel zo dat de mensen er alles aan doen om je te helpen. We maakten al mee dat alle aanwezigen, een man of 10 kwamen helpen met de juiste keuze maken, en niemand spraak iets anders dan Spaans. Helaas spreken wij geen Spaans. Geweldig, de tijd vliegt dan voorbij en het is echt genieten. Oh ja en altijd lekker eten gehad.

'1106238' door silver '1106238' door silver

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Het einde van België

silver

Wandelend van Thorn naar Kessenich kan je voor een kleine omweg door een natuurgebied kiezen. Het leuke van die route is dat je door een bevergebied loopt waar goed zijn werkzaamheden te zien zijn. Maar je komt ook bij de grens tussen België en Nederland, en daar staat een bord met de tekst "Het einde van België" het is natuurlijk net hoe je het lezen wil. Maar bedoeld wordt het uiterste noord-oostelijke puntje van België. Wij zaten op een bankje vlak bij lekker te genieten van het uitzicht, maar telkens als iemand voorbij kwam en een blik op het bord wierp zagen we de glimlach op de gezichten. Wat kunnen woorden toch leuk gebruikt worden. Ik heb de markering op de kaart op de plek van het bord geplaatst. Het gebied waar de wandeling doorheen gaat is een voormalige grindafgraving.

'1105946' door silver '1105946' door silver

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Thorn een stuk...gesc

silver

Als je bezoek brengt aan het witte stadje Thorn voel je gewoon over geschiedenis. Loop je over de straten voel je overal de keien en zie je de oude huizen zoals ook de vele steegjes en doorgangen. Heel vaak heb je ook zicht op de kerk. Veel huizen zijn wit. In een bepaalde periode werd een belasting ingevoerd op basis van de omvang van de ramen. De arme bevolking metselde deze dicht om de belastingaanslag te beperken. Om de 'littekens van de armoede' te verbergen, werden de huizen wit gekalkt. Vanaf toen kreeg het historisch centrum van Thorn zijn kenmerkende witte kleur.

'1105498' door silver '1105498' door silver

NicaraguaGranada

NicaraguaGranada

Nicaragua Lago...Coci

silver

Bij een bezoek aan Nicaragua is een must Granada en het daarbij liggende meer Cocibolca. Een bezoekje met de boot natuurlijk. Je ziet dan veel van de mooie natuur. Maar ook de kleine eilandjes breng je een bezoek en je krijgt veel info over de mensen die die deze eilanden bewonen. (als je de juiste gids hebt natuurlijk) Jammer is dat Nica nu niet echt goed te bezoeken is vanwege politieke onlusten. Maar als het weer rustig is dan moet je het zeker eens bezoeken. Een land waar men zich nog verbaast over toeristen. Waar je het echte leven nog kan volgen en niet op elke straathoek uitgemolken wordt. Waar heel vriendelijke en behulpzame mensen wonen.

'1104504' door silver '1104504' door silver

NederlandLimburg

NederlandLimburg

Maasduinen in herfst

silver

NP de Maasduinen is ook in de herfst weer een pracht gebied om te bezoeken. Niets platteland je moet de ene duin na de andere beklimmen. Het Np loopt Gennep tot aan Venlo en is opgesloten tussen de Mas en de Duitse grens. Dus ook voor de kilometervreters is er uitdaging genoeg. Loopt er over echte duinen zo ver van zee. Een bijzonder landschap dat in elk jaargetijde een bezoek waard is.

'1104453' door silver '1104453' door silver

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Maasheggen

silver

Ja niet de Maasduinen maar de Maasheggen in de omgeving van Groeningen. Aan de andere kant van de Maas tegenover de Maasduinen heb je een gebied met heggen. Hier heeft de mens al voor de tijd van de Romeinen geboerd. Heggen van doornenstruiken bakenden hun gebied en beschermde tegen wilde dieren en weglopen van eigen vee. Door struiken in te kappen ze te buigen en de takken te vlechten maakte men stevige afrasteringen. Nadat de prikkeldraad zijn intrede deed is dit gebruik verloren gegaan. Nu wil men deze unieke heggen weer in ere herstellen. Elk jaar worden er weer wedstrijden gehouden in heggenvlechten. Het is een bijzonder gebied uniek voor Nederland. Veel kleine weides of akkers omgeven door diverse soorten struiken en bomen. De bomen waren soorten die hout leverden voor gereedschap of stal en of huizenbouw.