Ambassadeur Silly

'1102861' door Silly '1102861' door Silly

SpanjeCom. Valenciana

SpanjeCom. Valenciana

El Garbi

Silly

Natuurlijk kun je heerlijk ronddwalen door de mooie stad Valencia maar wil jij toch voor een iets uitdagendere wandeltocht gaan? Dat kan! Net buiten de stad bevinden zich prachtige landschappen en gebieden om een dag te gaan hiken.Een perfect beginpunt is het dorpje Serra, centraal gelegen .Wil je een mooi maar relatief niet te groot rondje lopen? Dan is de hike naar Castell de Serra een aanrader! Deze kasteelruïne ligt op een bergtopje naast Serra. Over een goed begaanbaar pad loop je in 45 minuten naar het oude kasteel, waar je geniet van een fantastisch panoramisch uitzicht. Ben je met het openbaar vervoer en hoef je niet terug naar het startpunt? Dan zou je vanaf hier verder door kunnen lopen naar Mirador del Garbí, misschien wel het meest bekende plekje in deze bergachtige omgeving, met fenomenale uitzichten op Sagunto, Valencia en de zee. Na een pauze op deze prachtige rotspartij daal je in een uurtje af naar treinstation Estivella-Albalat, waar je de trein of bus terug naar Valencia pakt.

'1099319' door Silly '1099319' door Silly

IerlandSkellig-eilanden

IerlandSkellig-eilanden

Beehives

Silly

Great Skelig kun je bezoeken en heeft een rijke geschiedenis wat zich afspeelt 600 jaar na Christus.In deze tijd waren de strafwetten in het leven geroepen en werd het geloof en de rechten van vele Katholieke Ieren onderdrukt. Hierdoor werd Skellig Michael een veilige haven voor één van de eerste monastieke nederzettingen. De monniken van St. Fionan’s klooster hadden een simpel en sober leven op het eiland Skellig Michael en leefden in bijenkorf-vormige stenen hutten welke zij zelf hadden gebouwd. Het leven van de monniken bestond uit een dagelijkse tocht naar de zee voor verse vis, studeren, bidden in de kerk en het bijhouden van hun tuinen. In de 13e eeuw verlieten de monniken het eiland en werd het een eiland van bedevaart. Op het eiland zijn nog steeds vele overblijfselen te vinden van de monniken, waaronder hun stenen hutten en de vele paden welke zij hadden aangelegd. Vandaag de dag wordt het eiland bewoond door vele soorten vogels waaronder de bekende Puffins, die hier vaak aan het eind van de lente te vinden zijn.

'1099260' door Silly '1099260' door Silly

IerlandSkellig-eilanden

IerlandSkellig-eilanden

Papegaaiduikers

Silly

Mijn adem stokte toen ik duizenden papegaaiduikers zag broeden en bewegen op Skelig eiland. Ik ontdek dat ze nog grappiger zijn dan ik me had voorgesteld. Op foto’s zien ze er beeldschoon en dapper uit, maar in het echt maak ik kennis met een groep gevleugelde komieken.Het zijn pinguïnachtige vogels met vrolijke snavels en droevige ogen, die regelmatig de show stelen in natuurdocumentaires of fotoreportages. De vogel is al jaren een van mijn willekeurige dierenobsessies. En eindelijk voor het eerst in mijn leven ontmoet ik ze in het echt, ik kan uren kijken naar hoe grappig ze bewegen en luisteren naar de indrukwekkende geluidjes die ze maken.

'1099188' door Silly '1099188' door Silly

IerlandSkellig-eilanden

IerlandSkellig-eilanden

Skelig

Silly

De Skellig Islands liggen op ongeveer 12 km voor de kust van het dorp Portmagee in county Kerry. De eilanden zijn toegankelijk met de boot vanaf Portmagee. Boek vooral maanden vooraf een bezoek aan dit eiland, omdat er maar 12 boten per dag mogen aanmeren. Neem de allereerste boot van 8.00 in de ochtend, zodat je alle toeristen voor bent. In juni en juli broeden hier duizenden papegaaiduikers.

'1099102' door Silly '1099102' door Silly

IerlandDingle, verborgen paradijs aan het eind van Europa

IerlandDingle, verborgen paradijs aan het eind van Europa

Magisch

Silly

De Wild Atlantic Way is een sensationele reis langs torenhoge kliffen en levendige dorpen en steden, langs verborgen stranden en prachtige baaien.De weg voert je vlak langs de kustlijn, zigzaggend over kliffen die hoog boven de Atlantische Oceaan uitsteken,De route is 2500km lang, en hiervan deden wij de uitersten zuidwestelijke schiereilanden. Werkelijk adembenemend .

'1093826' door Silly '1093826' door Silly

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Maagdentoren

Silly

In de Bosporus niet al te ver van de Aziatische zijde van Istanbul staat op een klein eilandje de Maagdentoren of Kiz Kulesi. Deze toren werd voor het eerst gebouwd in het begin van de vijfde eeuw. Dit gebeurde destijds om het scheepsverkeer in de gaten te houden en de tol te heffen. Eeuwen later toen de toren ondertussen was vervallen werd hij herbouwd door Byzantijnse koning Alexius Komnenos. Er worden over de toren twee legendes verteld. De eerste gaat over de non Hero die verliefd werd op Leander. Deze liefde was zo sterk dat Leander iedere avond naar het eiland zwom om bij zijn geleide Hero te zijn. Aphrodite kreeg hier lucht van en doofde het vuur boven in de toren zodat Leander niet meer wist waar hij heen moest zwemmen. De volgende ochtend werd zijn levenloze lichaam gevonden door Hero waarna zij zichzelf van de toren in de zee stortte. De andere legende gaat over gaat over de dochter van de sultan die door haar vader in de toren moest wonen. Dit omdat volgens een voorspelling de dochter tijdens haar achttiende levensjaar zou sterven. Om haar te beschermen liet hij haar in de toren wonen. Tragisch genoeg werd zij gebeten door een gifslang die tussen het fruit zat dat naar het eiland werd gebracht en overleed toen ze achttien was. Tegenwoordig is er een restaurant gevestigd in de maagdentoren. De ideale plaats om van de zonsondergang in Istanbul te genieten.

'1093748' door Silly '1093748' door Silly

TurkijeIstanbul

TurkijeIstanbul

Gezellige chaos

Silly

Zojuist teruggekomen van een heerlijke citytrip naar Istanbul.Wat een geweldige en indrukwekkende stad. Wat mij het meeste opviel was de vriendelijkheid van de mensen. Het is een zeer drukke stad met wel 15 miljoen inwoners. Dit is het uitzicht op de stad vanaf de Galatabrug waar je een heerlijk broodje vis kunt kopen bij alle standjes op het plein.

'1090738' door Silly '1090738' door Silly

GambiaBanjul

GambiaBanjul

Trots

Silly

Op de markt in Banjul kijk je je ogen uit, er is zoveel te zien. De mensen zijn er zeer vriendelijk, deze man had net al zijn vis verkocht en trots poseerde hij voor mijn camera :)

'1000200' door Silly '1000200' door Silly

KroatiëDubrovnik

KroatiëDubrovnik

Old city Dubrovnik

Silly

Zojuist teruggekomen van een bezoek aan Dubrovnik, wat een schitterende plek... in twee uurtjes vliegen vanaf Rotterdam...Dubrovnik, dat gelegen is onder de berg Srđ, wordt als een van de mooiste steden van de Adriatische kust beschouwd en daarom ook wel de 'Parel van de Adriatische Zee' genoemd. De oude, compleet ommuurde vestingstad van Dubrovnik staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

'889783' door Silly '889783' door Silly

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Vissen

Silly

Deze jongen kwam ik tegen vlakbij Galibi , een afgelegen natuurgebied in de monding van de Marowijne rivier.Het Galibi Natuurreservaat ligt aan de noordoostkust van Suriname ten westen van de monding van de Marowijne en heeft een oppervlakte van 4000 ha.De reis is al een ervaring op zich. Onderweg in de boot werden we behoorlijk nat van de golven maar het is warm water dus who cares?Deze jongen liep op het strand en wilde net gaan vissen...

'869433' door Silly '869433' door Silly

SurinameMarowijne en Galibi

SurinameMarowijne en Galibi

Ogen zijn de spiegels

Silly

Ogen zijn de spiegels van de ziel.... dit meisje met haar prachtige lieve bruine ogen kwam ik tegen in het dorpje Bigiston vlakbij Galibi. Zei is een inheemse indiaanse en een zogeheten Kalinja oftewel Caraïben

'863935' door Silly '863935' door Silly

SurinameParamaribo

SurinameParamaribo

Arya Dewaker tempel

Silly

Een van de grootste hindoetempels van Suriname is de Arya Dewaker Tempel in Paramaribo. Arya Dewaker wat ‘Arische zon’ betekend, is de hoofdtempel van de hindoes die behoren tot deze hindoeïstische hervormingsbeweging geïnspireerd door Swami Dayananda Sarasvati. De tempel die gebouwd is door de Nederlandse architect Arthur E. de Groot is een achthoekig gebouw van twee verdiepingen. Daardoor lijkt het gebouw rond, wat verwijst naar de ronde vorm van de zon, de maan en de aarde. De drie torens verwijzen naar de drie eeuwige grootheden die samen het geheel van onze werkelijkheid vormen: God, mens en natuur.

'861989' door Silly '861989' door Silly

SurinameGalibi

SurinameGalibi

Galibi

Silly

De enige 'echte' strandbestemming van Suriname is Galibi, een afgelegen natuurgebied in de monding van de Marowijne rivier. Het Galibi Natuurreservaat ligt aan de noordoostkust van Suriname ten westen van de monding van de Marowijne en heeft een oppervlakte van 4000 ha. De typische vegetatie bestaat uit kust- en oeverwalbossen. Het gebied wordt beheerd door Stichting Natuurbehoud Suriname. De belangrijkste legstranden voor zeeschildpadden in de West-Atlantische regio komen voor in Galibi. De legstranden staan bekend om de grote populaties van lederschildpadden (Dermochelys coriacea), die daar en in het Amana Natuurreservaat in het naburige Frans-Guyana hun eieren leggen. Bijna de helft van 's werelds gezonde populaties komt hier nesten. Ook aan het ten westen van Galibi aan de Surinaamse kust gelegen Matapica-strand komen zeeschildpadden aan land. De andere soorten zeeschildpadden die hier nesten, zijn de soepschildpad (Chelonia mydas, Surinaams: krapei), de warana (Lepidochelys olivacea) en de karet (Eretmochyles imbricata), welke ook in het Amana Natuurreservaat voorkomen. De grootste bedreigingen voor de zeeschildpadden zijn het ongecontroleerd rapen van eieren en incidentele vangst in visnetten. (bron; wiki)

'860294' door Silly '860294' door Silly

SurinameMarowijne

SurinameMarowijne

Vangst

Silly

Een bezoek aan Galibi is zeker de moeite waard, hier leggen schildpadden hun eieren in de avond rond 20.00 uur. Deze bezigheid neemt zeker wel 2 uur in beslag. Ook de omgeving is erg mooi, deze man had net vis gevangen en in zijn bootje schoongemaakt.

'856388' door Silly '856388' door Silly

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Kampong

Silly

Achter plantage Peperpot bevind zich een kampong waar vroeger de arbeiders (slaven) woonden van de koffieplantage. Het is of de tijd er heeft stilgestaan en alles ziet er nog net zo uit als vroeger , een van de bewoners liet mij foto's zien hoe hij hier al 60 jaar woonde , zijn vouw lag heerlijk op de veranda in haar hangmat en lachte mij vriendelijk toe.

'852706' door Silly '852706' door Silly

SurinameCommewijne

SurinameCommewijne

Plantage Peperpot

Silly

Plantage Peperpot is een oude koffie- en cacaoplantage, en een van de oudste plantages uit de Surinaamse geschiedenis. Peperpot ligt net als de meeste plantages in Commewijne, wat bereikbaar is met kleine korjaaltjes, waarin je ook je fiets kunt meenemen maar ook via de in 2000 geopende Wijdenboschbrug. In het historische dorp Peperpot staan nog veel van de oude plantage woningen, maar ook de werknemers kazerne (“kampong”) is nog steeds aanwezig in relatief goede staat. Commewijne is erg leuk om met de fiets te ontdekken!

'850495' door Silly '850495' door Silly

Suriname

Suriname

Karaïben vrouw

Silly

In Suriname wonen nog zo’n 20.000 indianen, de oorspronkelijke bewoners van het land. Al duizenden jaren wonen de Inheemse samen met de planten en dieren. Zij leven van het land en van de jacht. Vrij van een materialistische wereld zoals wij die kennen.De Karaïebse dorpen liggen voornamelijk aan de Marowijnerivier, de oostelijke grensrivier met Frans-Guyana, aan beide zijden van de monding, met als voornaamste nederzetting aan Surinaamse kant Galibi en aan Frans-Guyanese kant Awala-Yalimapo.Deze dame is 99 jaar en door de manier van leven met de natuur en gezond eten worden deze mensen veel ouder... en ook zeker geen stress!

'844513' door Silly '844513' door Silly

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

El Roccio

Silly

Elk jaar met Pinksteren vindt de Romeria del Rocio plaats. Een bedevaart naar dit dorp in het zuiden van Andalusie. Vanuit heel Spanje trekken zo'n honderd broederschappen naar de regio om op de woensdag voor Pinksteren te beginnen aan hun laatste etappe, de tocht naar het heiligdom zelf. Te voet, per paard of in een huifkar worden de laatste kilometers afgelegd .Vanuit drie richtingen wordt El Rocio benaderd, en elke groep moet er op een bepaalde tijd aankomen. Het is een prachtig gezicht, deze kleurrijke linten van wagens, paarden en mensen. De meeste huifkarren zijn mooi opgetuigde en met bloemen versierde woonwagens, Carriolas genaamd.. Elke broederschap, hermandad, voert een schrijnwagen met zich mee waarin zich het vaandel, El Simpecado, bevindt. Traditioneel wordt deze zilverkleurige kar met houten wielen voortgetrokken door twee grote ossen. Gelijkmatig zwoegen ze voort, met elkaar verbonden door een houten juk dat om de horens gebonden is. Een indrukwekkende aanblik.

'572988' door Silly '572988' door Silly

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Plein Burg

Silly

Op het moment dat je je in de binnenstad van Brugge begeeft dan lijkt het wel alsof je een openluchtmuseum binnenwandelt. De historische binnenstad is een grote verzameling van oude straten, sfeervolle pleinen en prachtige gevels die je terug lijken te voeren naar vroegere tijden.Het geluid van de paarden die nog steeds door de straten van Brugge lopen versterkt dit gevoel.De historische binnenstad van Brugge staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.Dit is De Burg , een plein en voormalige vesting in Brugge. Oorspronkelijk was hij voorzien van toegangspoorten. Hij behoort tot de oudste kern van de stad.

'572931' door Silly '572931' door Silly

BelgiëBrugge

BelgiëBrugge

Trapgeveltjes

Silly

Gisteren een heerlijke romantische dag in Brugge doorgebracht. Het was koud maar rustig, in de zomermaanden kan het hier vol met toeristen zijn. De Markt is een prachtig marktplein in Brugge. De Markt bevindt zich in het hart van de historische binnenstad en heeft een oppervlakte van ongeveer 1 ha. Aan de zuidkant van het plein staat een van de bekendste monumenten van de stad, het 12de-eeuwse belfort (Halletoren).De noordkant van de Markt wordt gekenmerkt door de typische huizen met trapgevels. Waar nu brasserie La Civiere d´Or is, was vroeger het gildehuis van de vissers en visverkopers. Vóór dit gildehuis werd eeuwenlang vis verkocht, tot de visverkoop in 1745 verhuisde naar de Vismarkt.

'572827' door Silly '572827' door Silly

SurinameParamaribo

SurinameParamaribo

Kruidenmarkt

Silly

Op de kruidenmarkt in Paramaribo wat plaatsvind in een grote hal aan de Waterkant, staan alleen vrouwen met allerlei soorten kruiden te koop.Je mag hier echt geen foto's maken, dan worden ze erg boos... tenzij je eerst wat kruiden koopt en het netjes vraagt. Loango of loangotei is een lange liaan en wordt verkocht in bijeengebonden vorm, als hij nog dun is. De botanische naam voor deze plant is Aristolochia consimilis. Het is een liaansoort met een geurig schors. De plant ligt bij tientallen kraampjes op de medicijnmarkt van Paramaribo. Loango is een kruid dat de menstruatie bevordert. Veder gaat het pijn, buikpijn, hoge bloeddruk tegen. In Nederland is het officieel verboden om te verkopen omdat er aristolochiazuur in zit.

'572769' door Silly '572769' door Silly

SurinameParamaribo

SurinameParamaribo

Groentemarkt

Silly

De belangrijkste markt in Paramaribo is de Centrale Markt. Je kan er terecht voor al je dagelijkse boodschappen en vindt er onder andere ook een apart vis- en vleesgedeelte, haarproducten, kleding, stoffen en muziek. Links van de grote hal, is er ook een gedeelte waar vooral vrouwen zitten die producten verkopen als oso dresi (geneeskrachtige kruiden die je oplost in sterke drank), hei gron alesi (oerrijst), aardvruchten en plantaardige oliën. Op de Centrale Markt proberen veel marktkooplui je naar hun kraampje te trekken. Dat zijn niet de enigen die je iets willen ‘aansmeren’, er lopen ook meerdere mensen rond die je grote plastic (Jumbo Supermarkt!) tassen willen verkopen om al je boodschappen makkelijker te kunnen dragen. De markt is elke dag open behalve op zondag en ligt aan de Waterkant

'572628' door Silly '572628' door Silly

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Witte dorpjes

Silly

Andalusië vond ik een prachtige provincie, gelegen in het zuiden van Spanje. Door de provincie loopt er een route van witte dorpjes, La Ruta de los Pueblos Blancos. Deze prachtige route voert je van de Atlantische kust naar de kust van de Middellandse Zee via het binnenland van de streek. Hierbij leidt de route je door een groen, dunbevolkt berglandschap met pijnboom- en kurkeikbossen langs tal van witte dorpjes. Daarnaast passeer je veel grote olijfgaarden.Tijdens de route passeer je tientallen mooie dorpjes die bebouwd zijn met allemaal witte huizen. Verspreid over de hele regio zijn er 25 witte dorpjes. De witte huizen in de dorpen zijn wit beschilderd met kalk om warmte af te weren. De witte kalk zorgt ervoor dat de zon weerkaatst wordt. Elk voorjaar worden de witte huizen opnieuw gekalkt. Hiermee luiden de inwoners van de witte dorpen het voorjaar in.Dit is het uitzicht op Ronda..

'572214' door Silly '572214' door Silly

MadagaskarNosy Be

MadagaskarNosy Be

Blik!

Silly

Vanaf Madagaskar is het zeker de moeite waard om een van de omringende eilanden te bezoeken.In het noordwesten van Madagascar ligt Nosy Be, een geweldig tropisch eiland met witte zandstranden, palmbomen en kraakhelder water. Kenmerkend zijn de geurige bloemen van de ylang ylang boom die gebruikt worden voor het maken van parfum. Hierdoor heeft Nosy Be ook wel de bijnaam parfumeiland gekregen, en zodra je voet zet op het eiland merk je waarom. Het fraaie eiland heeft van alles te bieden. Dit kleine meisje kwam ik tegen in een van de dorpen op Nosy Be.

Community updates

BLOGS
20-09-2020 Heb jij de survey al ingevuld? (zie het bericht van 15/9) Zodra we eind van de week alle inzendingen binnen hebben, zullen we nogmaals kijken wat de wensen over de blogs zijn. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 37 | Community toppers

Ongerept Ndutu Foto: Ellen69

1. Topreview: Namibië • Twyfelfontein door ... (wil de Communitylid zich op het profiel vd redactie melden? De naam zal z.s.m. weer zichtbaar worden.)
2. Topfoto & tip: Ongerept Ndutu door Ellen69
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: LRison
5. Nieuwkomer: A.debeen

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik