Ambassadeur Sidonius

9
Mongolië
Sidonius was hier 30 Jun 2011
De jaarlijkse viering van het Nadaamfestival in de hoofdstad UlaanBaatar is een belevenis en trekt massa's mensen, zowel locals als toeristen. Het is alsof je de opening van de Olympische Spelen meemaakt, in het klein. De openingsceremonie vindt plaats in het stadion met een feestelijk programma van een uur. De president opent het festival, er is veel eerbetoon vooral aan de beroemde worstelaars, veel muziek, zang en dans. Mensen kleden zich in traditionele kostuums, er is een groot orkest met traditionele muziek en muziekinstrumenten. Jongeren dansen op het binnenterrein, waar na de ceremonie de worstelwedstrijden worden gehouden. Deze openingsceremonie bijwonen is een fantastische ervaring. Elk jaar in de tweede week van juli wordt het Nadaamfestival gehouden met paardenraces, worstelen, handboogschieten als de drie nationale sporten. Het hele jaar zijn er selectiewedstrijden, de besten strijden tijdens Nadaam om de eeuwige roem.
Land
  • Geweldig evenement om mee te maken
  • Geeft een goed beeld van Mongoolse cultuur
  • Gemoedelijke sfeer
  • Geen minpunten
Review geplaatst op 2017-07-07
9
Belize Caye Caulker
Sidonius was hier 30 Jun 2013
Caye Caulker is een prettige relaxte bestemming aan het einde van een enerverende Mayaroute door verschillende landen. Dan ben je wel toe aan een paar dagen genieten van zon, zee en strand. Bovendien kun je hier prachtig snorkelen en avontuurlijk zwemmen met haaien en roggen. Er zijn snorkeltochten te boeken in het dorp met haaien en roggen inbegrepen. Je vaart dan een stuk uit de kust naar een zandplaat, hier is het ondiep en kun je te water met verpleegstershaaien en pijlstaartroggen. Ze komen op de boot af zwemmen omdat ze wat voer aangeboden krijgen, en je kunt overboord gaan om een stukje met de dieren te zwemmen. Je kunt hier staan, en dat is wel prettig. Voor de kust ligt een koraalbank met mooi koraal en kleurrijke vissen. In de nabijgelegen Blue Hole kun je fantastisch duiken. Dit is voor duikkenners één van de mooist hotspots ter wereld, heb ik me laten vertellen.
Regio
  • Relaxte plek na een enerverende reis
  • Mooie snorkel/ en duiklocatie
  • Mooi zandstrand
  • Beetje toeristisch (Amerikanen)
Review geplaatst op 2017-07-04
9
Venezuela
Sidonius was hier 30 Jun 2007
Een té gekke outdoorervaring is een (duo)sprong paragliding! De omgeving van Mérida in de Andes (Venezuela) is één van de beste paraglidinglocaties ter wereld. Je zweeft op de thermiek een half uur boven een prachtige vallei. Vanuit je hotel in Merida kun je vragen naar een organisatie, er zijn er meerdere, die paragliding organiseren. Het mooiste is om het aan het einde van de middag te doen, dan "vlieg" je tegen zonsondergang in de lucht. De locatie is een uurtje rijden vanuit Merida. Er is misschien wat lef voor nodig om dit te gaan doen, maar eenmaal in de lucht is het super relaxed. Je springt niet van de berg, maar je wordt door de wind opgetild en zweeft al op het moment dat je 'van de berg af loopt'. Aarzel niet als je in de gelegenheid bent, gewoon doen!
Land
  • Te gekke ervaring
  • Merida is een mooie stad
  • Geweldig uitzicht over de stad
  • Er is wel wat lef voor nodig om te paragliden
Review geplaatst op 2017-07-01
10
Argentinië Glaciares
Sidonius was hier 30 Nov 2008
Een icetrekking op de gletsjer Viedma bij El Chaltèn is een absolute aanrader. Met speciale spikes onder je schoenen trek je ongeveer 2 uur over een gedeelte van de gletsjer en je valt van de ene verbazing in de andere. Je want je in een ijslandschap, met heuvels, riviertjes, kloven en prachtige vergezichten. In de ijskloven kleurt het ijs helder blauw als gevolg van zuurstofgebrek. Die is er door de druk van het ijs uitgeperst, hetgeen de mooie blauwe kleur oplevert. Bij harde wind kan het gevaarlijk zijn; als je in een diepe kloof valt is dat levensgevaarlijk. Het is niet echt zwaar, je moet vooral geconcentreerd zijn. Icetrekkings zijn te boeken bij de vele hotels en boekingskantoortjes in het toeristische El Chaltèn. Je kunt trouwens ook op de Perito Moreno een icetrekking doen, bij El Calafate.
Regio
  • Avontuurlijke tocht
  • Prachtig ijslandschap
  • Fotogeniek ijs
  • Een beetje lef is wel nodig
Review geplaatst op 2017-07-01
10
Tibet
Sidonius was hier 31 May 2007
Eén van de mooiste trekkings die ik heb gemaakt is de driedaagse trekking langs het Yamdrok Tso, een groot meer in de omgeving van Nagartse, Tibet. Het meer is heilig voor Tibetanen, en wordt ook wel Schorpioenmeer genoemd naar de vorm met verschillende 'armen'. Het water is turquoise, omringd door eeuwig besneeuwde bergen want de gemiddelde hoogte is rond de 4000 meter. De trekking loopt voor het overgrote deel langs het meer, je passeert drie passen van rond de 4400 meter. De uitzichten over het meer zijn fenomenaal, de stilte oorverdovend. Hier kom je geen toeristen tegen. Er zijn geen voorzieningen onderweg, dus kleine tentjes en voedsel mee. Wij liepen een georganiseerde trekking met een kok die voor het eten zorgde en koepeltentjes die werden vervoerd met een busje. Vanwege de hoogte heb je aan je dagrugzak wel genoeg om zelf te sjouwen. NB: Ik was hier in mei 2004, dat kan ik niet aangeven dus heb ik juni 2007 aangevinkt.
Land
  • Adembenemende omgeving
  • Ver weg van gebaande paden
  • Rust en stilte
  • Activiteit
  • Je moet tegen de hoogte kunnen
Review geplaatst op 2017-07-01
8
Nederland Zuid-Holland
Sidonius was hier 31 Mar 2017
Dordrecht is een mooie stad voor een weekendje weg in eigen land. Het is de oudste stad van Holland met stadsrechten vanaf 1220, gebouwd op een eiland tussen brede rivieren als de Oude Maas en de Merwede. En met een rijke geschiedenis waaraan herinnerd wordt door o.a. een groot standbeeld van de gebroeders De Witt. Als je van monumenten houdt is Dordrecht the place to be: er zijn maar liefst 1600 historische panden en kerken. Dordrecht heeft geen grachten, maar havens. In de historische binnenstad kun je wandelen langs de vele boten die hier aangemeerd liggen. Ben je meer een shopper dan kun je je hart ophalen: nergens zoveel kleine bijzondere winkeltjes gezien als in Dordrecht. Bepaald geen eenheidsworst! Op cultureel gebied heeft Dordrecht een paar mooie musea, waaronder het Nederlands Onderwijsmuseum. Overnachten kun je te kust en te keur, maar een aanrader is Villa Augustus, een hotel in een 19e eeuwse watertoren met rondom mooie tuinen. Kortom: Dordrecht is een aanrader voor een weekendje weg in eigen land. Een combinatie met een wandeling of rondvaart door de Biesbosch is gemakkelijk te doen met de waterbus die vaart van Dordrecht naar Sliedrecht en onderweg stopt bij de Biesbosch. Gewoon te doen met je ov-kaart.
Regio
  • Historische binnenstad
  • Gezellige winkelstraten en markten
  • Goede combi met bezoek Biesbosch
  • Leuke musea
  • Bep[erkt uitgaansleven
Review geplaatst op 2017-04-11
8
Kaapverdië Sao Vicente
Sidonius was hier 31 Jan 2017
Sao Vicente is één van de Kaapverdische eilanden die zeker een bezoek waard zijn, voor een aantal dagen. De hoofdplaats Mindelo heeft een mooie haven, leuke restaurantjes en barretjes met veel live muziek. Hier waan je je in Braziliaanse sferen, vooral in de Carnavalstijd. Carnaval wordt in Mindelo uitbundig gevierd, het is een aanrader om in die tijd deze stad te bezoeken. Salamansa is een fotogeniek strand met een mix van wit zand en zwart lavazand, rotsen en duinen. Er staat een vrij sterke stroming maar je kunt er heel goed een prachtige strandwandeling langs de baai maken. Een stukje verderop bij Ponta Marigou zijn twee restaurantjes en kun je wel goed zwemmen. Voor een fabelachtig uitzicht kun je Monte Verde bezoeken, het hoogste punt van Sao Vicente (750 meter). Je volgt vanaf Mindelo een prachtige weg door de bergen. Men is op dit moment bezig om er een restaurantje of bezoekerscentrum te bouwen. Je hebt er een mooi zicht op Baía Norte, waar zich het strandleven van Sao Vicente afspeelt. Als je naar Kaapverdie gaat, neem dan Sao Vicente op in je programma. Januari t/m mei is een hele goede periode, met heerlijke zomerse temperaturen en een lekker windje. Vooral een aangename winterbreak.
Regio
  • Mindelo met leuke barretjes en live muziek
  • Braziliaans sfeertje
  • Fraaie vergezichten op Monte Verde
  • Mooie stranden bij salamansa en Baía Norte
  • Aangename winterbreak door het heerlijke weer
  • In een paar dagen heb je het eiland wel verke
Review geplaatst op 2017-03-07
8
Kaapverdië Sao Vicente
Sidonius was hier 31 Jan 2017
Dit review is tevens een tip. Want wat ik niet wist toen ik de reis naar Kaapverdië boekte was dat vooral in Mindelo uitgebreid carnaval wordt gevierd. Daar kwamen we achter toen we er waren, en we misten uiteindelijk op één dag de Grote Parade. Dus mijn tip is: ga je naar Kaapverdië, kies dan voor de carnavalstijd (als je van dat spektakel houd) en zorg dat je in Mindelo bent. In de week voorafgaand aan carnaval was er wel een kindercarnaval met optochten door de stad. Daarin liepen ook volwassenen met een verstandelijke beperking mee met hun begeleiders, een vrolijke boel. Zo proefden we toch iets van de sfeer. En overal livemuziek in de vele restaurantjes en barretjes. Dat is sowieso de sfeer in Mindelo. Een leuk stadje voor een paar dagen verblijf, en zeker in de carnavalstijd. Op het vliegveld zagen we op de TV schermen uiteindelijk de generale repetitie van de Grande Parade, een dag vóór de echte parade. En wat we zagen was een pure Braziliaanse show door de straten van Mindelo, met veren en al. Prachtig.
Regio
  • Gezellig stadje met veel restaurants en bars
  • Braziliaanse carnavalssfeer
  • Mooie ligging aan een baai met jachthaven
  • Heerlijk klimaat in februari
  • Geen
Review geplaatst op 2017-03-07
9
Kaapverdië Fogo
Sidonius was hier 31 Jan 2017
Fogo is één van de mooiere eilanden van Kaapverdie. Het bestaat voor het overgrote deel uit vulkaan, met de Pico de Fogo als hoogste krater (2829 meter hoog). Sportieve reizigers kunnen hier prachtige vulkaanbeklimmingen maken, naar de Pico maar ook naar de kleinere krater Pico Pequeno op 1920 meter hoogte. Wil je het rustiger aandoen dan kun je ook wandelen in de Caldeira, de enorme krater in het midden van het eiland waar de beide Pico´s weer inliggen. Het vulkaanlandschap is adembenemend mooi. Behalve de vulkanen heeft Fogo meer te bieden± het leuke stadje Sao Filipe met een grote centrale markthal. Hier is het vooral ´s ochtends een kleurrijk geheel van handel in groeten, fruit, vis en vlees. Rond de markthal wordt ook nog van alles op straat verkocht. Sao Filipe heeft een aantal leuke restaurantjes, waarvan Pipi´s een aanrader is. Het enige hotel is ook erg goed: Hotel Xaguate met uitzicht op zee en een fantastisch zwembad. Nog een must-do is een autorit naar Ponta da Salina in het noorwesten. Een mooie bergroute voert er naar toe (neem de weg via Sao Lourenco voor een bezoek aan de kerk en de bijzondere begraafplaats)en biedt prachtige vergezichten. Ponta da Salina is een fotogeniek vissersplaatsje waar je goed kunt zwemmen in natuurlijke bassins, gevormd door gestold lava dat hier tot in zee stroomde. In het weekend is het een geliefde zwemplek voor locals. Door de week tref je er hooguit wat vissers aan. Fogo is een aanrader als je naar Kaapverdie gaat.
Regio
  • Fascinerend vulkaanlandschap
  • Spörtieve wandelingen naar kraters
  • Heerlijk zonnig klimaat het hele jaar
  • Mooie vergezichten
  • Leuk stadje Sao Filipe
  • Nog nauwelijks toeristen
  • Alleen te bereiken per vliegtuig
Review geplaatst op 2017-03-06
8
Kaapverdië
Sidonius was hier 31 Jan 2017
Een leuke trip op het eiland Fogo is een bezoek aan het vissershaventje Ponta da Salinas. Een mooie route van Sao Filipe, via Sao Lourenco en Ponta Verde voert naar de noordwestkust. Ponta da Salinas is fotogeniek met de mooie, kleurrijke vissersboten en de opslagplekken voor de vissers, opgetrokken van lavasteen met alle deuren in verschillende kleuren. Het is één van de weinige plekken op Fogo waar je goed kunt zwemmen, het water is aangenaam. Door rotspartijen is een natuurlijk bassin ontstaan zonder de sterke en gevaarlijke stroming van de oceaan. Verder is er niets te beleven en ook niets te krijgen. Het is een leuke tocht voor een halve dag om tezwemmen en een zelfmeegebrachte lunch te nuttigen. Een relaxplek dus.
Land
  • Fotogeniek haventje
  • Traditionele vissersboten
  • Goede plek om te zwemmen in zee
  • Je komt er geen toeristen tegen
  • Mooie route er naar toe
  • Er is verder helemaal niets te doen
Review geplaatst op 2017-03-07
9
Kaapverdië
Sidonius was hier 31 Jan 2017
We waren twee weken naar Kaapverdië. Een absoluut hoogtepunt vond ik een tocht door de Caldeira op het vulkaaneiland Fogo, een enorme vulkaankrater met daarin weer nieuwe kraters. In 2014 vond de laatste uitbarsting plaats, je ziet de lavastromen duidelijk en ze voelen nog erg warm aan. Als je een paar dode takjes in een holte van de lava legt vatten ze binnen een minuut vlam. Bizar om te zien is dat de lavastroom een heel dorp heeft overstroomd; slechts de daken zijn nog zichtbaar, en een enkel huis dat overeind is gebleven. Ondanks het gevaar zijn de mensen verknocht aan het leven in de Caldeira, en trekken er steeds weer naar terug. Er worden o.a.druiven, fruit en mais verbouwd, er is zelfs een wijncoöperatie. De wijn uit Fogo is prima. Je kunt twee vulkaankraters bereiken met een gids. De klim naar de hoge krater, de Pico de Fogo op 2829 meter,neemt ongeveer 6 uur in beslag en is een pittige klim. De tocht naar de kleinere krater op 1920 meter, Pico Pequeno, duurt 2,5 uur. Vanaf de kraters heb je een magnifiek uitzicht op de hele Caldeira met de verse lavastromen. Je eindigt in het dorpje Portela, waar je veel huizen zult zien die overspoeld zijn door de lavastroom. Van veel huizen zijn slechts de daken nog zichtbaar. In het stadje Sao Filipe kun je wandeltochten met gids regelen via je hotel. Bij voorbeeld Hotel Xaguate. www.capeverde.co.uk/hotel-xaguate
Land
  • Bijzondere locatie
  • Buiten de gebaande paden
  • Spectaculair landschap
  • Staan op de rand van de krater
  • Sportieve activiteit
  • Goede conditie nodig
Review geplaatst op 2017-03-06
8
Madagaskar
Sidonius was hier 30 Jun 2012
Vlak bij het dorpje Ifaty vind je een mooie natuurpark: Reniala. Ook wel het Woud van Baobabs genoemd. Behalve de verschillende soorten baobabs is er ook een botanische tuin met geneeskrachtige planten en de endemische flora van zuid-west Madagaskar. Je krijgt wer rondleidingen met een deskundige gids die van alles kan vertellen over de bomen en planten en hun herkomst. Het is beslist heel interessant. Je kunt een aparte afspraak maken voor een tocht om bijzondere vogels en andere fauna te spotten. Een bezoek aan Reniala en andere eromheen liggende parken is een aanrader voor natuurliefhebbers. En buiten de gebaande paden. Reniala is dagelijks geopend van 7-12 uur en van 14-17.30 uur. Toegangsprijs tussen de 3 en 6 euro, afhankelijk van het type rondleiding dat je wilt.
Land
  • Heel bijzondere bomen en planten
  • Leerzaam
  • Buiten de toeristische trekpleisters
  • Deskundige begeleiding
  • Geen
Review geplaatst op 2017-02-11
8
Verenigde Staten
Sidonius was hier 31 May 2015
De Kennecott Kopermijn bij Salt Lake City is de grootste mijn ter wereld (zegt de folder) en, met de Great Wall in China, en enige door mens gecreeerde objecten die zichtbaar zijn vanuit een space shuttle. Je kunt een excursie naar deze mijn regelen bij je hotel in Salt Lake City. Een combinatie met een bezoek aan The Great Salt Lake. Kijk ook eens op www.saltlakecitytours.org Denk niet dat je de mijn zelf kunt bezoeken, zoals bij de zilvermijnen in Bolivia. Nee, je rijdt naar de top van een naastgelegen berg met een fantastisch uitzicht op de open mijn. Wij waren er aan het eind van de middag, met mooi warm licht, en nog volop bedrijvigheid in de mijn. Vrachtwagens zie je als kleine dinkytoys rijden in de diepte. De trip Great Salt Lake plus Kennecott Copper Mine neemt een halve dag in beslag (van 14.30 - 19.00 uur) en kost 55 dollar.Dagelijks te boeken tussen april en oktober.
Land
  • Spectaculair uitzicht op de open kopermijn
  • Fotogenieke plek
  • Interessante en indrukwekkende excursie
  • Bezoek aan het zoutmeer valt wat tegen
  • je kunt niet in de mijn
Review geplaatst op 2017-02-01
9
IJsland Oostland
Sidonius was hier 31 Jul 2014
Het oosten van IJsland is beslist een bezoek waard. Er zijn schitterende fjorden die hier veel steilere en hogere rotskusten hebben dan in de rest van IJsland. Verstilde oude vissersplaatsjes met karakteristieke rode houten huizen herinneren aan een bloeiende haringvisserij van weleer. Dromerige vissershaventjes. Rotskusten met de grappige papegaaiduikers vind je bij Hofn in het noordoosten. De route erheen via weg 94 is al een avontuur op zichzelf, maar nog wel te doen zonder 4x4. Een prima verblijf heb ik in het plaatsje Eskifjordur aan de Reydarfjordur (fjord). Guesthouse Mjóeyri heeft comfortabele kamers en een gezellige eetkeuken. Op het terrein staan ook een tiental zomerhuisjes te huur. Natuurlijk is er een hot tub in de tuin, in dit geval gemaakt in een oude houten boot met uitzicht op de fjord. Via het guesthouse kun je allerlei activiteiten ondernemen zoals paardrijden, kajakken, vogels kijken, een groy bezoeken, wandelen in de prachtige omgeving. Ontdek op een relaxte manier een stukje IJsland buiuten de gebaande paden. Guesthouse Mjóeyri, Strandgata 20, Eskifjordur www.mjoeyri.is
Regio
  • Schitterende omgeving en landschap
  • Weinig toeristen
  • Gelegenheid voor sportieve activiteiten
  • Historische haringvissersdorpjes
  • Geen minpunten
Review geplaatst op 2017-01-30
9
IJsland Noordland Oost
Sidonius was hier 31 Jul 2014
De Diamanten Route is een niet-toeristisch en uitstekend alternatief voor de bekende Golden Circle, en wat mij betreft veel mooier. Deze route vind je in het noordoosten. Je kunt de route beginnen bij de waterval Godafoss, ten oosten van Akureyri aan de hoofdweg R1. Neem de afslag links naar weg 85 richting Husavik. Dit is een leuk plaatsje en een goede uitvalsbasis voor walvistochten. Vervolg de 85 tot aan Asbyrgi en breng een bezoek aan het mooie bezoekerscentrum van het nationaal park Vatnajokull. Neem vervolgens de onverharde weg nr 864 en je rijdt door het onwaarschijnlijk mooie maanlandschap van dit nationale park, met aan je rechterhand de canyon van de rivier de Jokulsá. Hier vind je een aantal spectaculaire watervallen, waarvan de Dettifoss de grootste is, tevens de grootste waterval van Europa. Onwaarschijnlijk zijn de kleuren van de verschillende steensoorten die je hier aantreft, en de diepte van de canyon. Veel toeristen zul je hier niet aantreffen. Om je Diamant Circle af te maken sla je bij aankomst op de R1 rechtsaf richting Namaskard en Myvatn met de spectaculaire geothermische velden en Kraflakrater. In Myvatn is een heerlijk alternatief voor de beroemde maar zeer commerciele Blue Lagoon.....de themische baden van Myvatn. Met de Diamanten Route heb je Ijsland in een notendop, en buiten de gebaande paden. Een 4x4 is niet nodig, maar af en toe hobbelt de onverharde weg wel wat. Geen probleem voor avonturiers.
Regio
  • Spectaculaire watervallen
  • Schitterend landschap
  • Weinig toeristen
  • Je klunt dicht bij de watervallen komen
  • Fotogeniek gebied
  • De route is af en toe wat hobbelig
Review geplaatst op 2017-01-30

Community updates

NIEUWE FOTOWEDSTIJD
04-12-2020 In december maak je wederom kans op fantastische prijzen door een mooie foto van jouw favoriete bos of boservaring in te sturen. Wat dacht je van wandelschoenen van Grisport en The North Face, rugzakken van Vaude en Kapten & Son, een winterjas van Regatta en natuurlijk weer een prachtig natuurhuisje in het bos?!  Zo doe je mee >

REIZIGER VAN DE WEEK
30-11-2020 De Reiziger van de Week is Sarah Roers. Heb jij net als Sarah ook een reisdroom waargemaakt en ben jij de volgende gelukkige? Nomineer jezelf of iemand anders en win een Eastpak-rugzak! Stuur hier je nominatie in.

UPDATE
27-11-2020 Sinds vandaag zijn de aantallen voor favorieten onder een individuele foto weer zichtbaar.

week 49 | Community toppers

Verstilt. Foto: Wisseschout

1. Topreview: Verenigde Staten • Bisti-Badlands door Henneke
2. Topfoto & tip: Verstilt door Wisseschout
3. Communitylid van de week: Afpmvannunen
4. Nieuwkomer: Elisabeth-Nicole

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Deel jouw favoriete bosfoto en laat zelf zien hoe mooi en bijzonder bos is! Wie weet win jij één van de fantastische prijzen. Van weekendjes weg in een natuurhuisje in het bos tot privé-excursies met natuurexperts.  Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik