Ambassadeur sidonius

'1100593' door sidonius '1100593' door sidonius

FinlandOost Finland

FinlandOost Finland

Vissen op het...Nuasj

sidonius

We verblijven aan het Nuasjarvi (jarvi=meer in het Fins) bij het wintersportplaatsje Vuokatti. Het plaatsje zelf stelt niet veel voor, het is een verzameling bungalowparken en sportfaciliteiten waaronder een hoge skischans en langlaufloipes. Het is een geliefde plek voor sportscholen en wintersporters om te trainen. Wij genoten in een prachtig hotel aan het meer van de fraaie zonsondergang. De zon ging bloedrood onder, en omdat het 1 augustus was werd het daarna verrassend genoeg weer lichter en blauwer: de midzomernacht was nog niet zo lang daarvoor. Leuk voor het plaatje was het bootje met vissers dat voorbij voer.

'1100570' door sidonius '1100570' door sidonius

FinlandLapland

FinlandLapland

Indrukwekkende geweie

sidonius

Een tip: ga eens in de zomer naar Fins Lapland. Je waant je wat de aanblik van de meren betreft in Canada, zo verstild en spiegelend. Maar ook de wildlife die je onderweg tegenkomt is niet te versmaden, elanden lopen over de weg en je kunt ze spotten in de weilanden langs de route. Zoals deze twee, met hun indrukwekkende geweien. In de winter is het toeristische hoogseizoen in Finland, en dat is te merken aan de vele reclameborden voor huskeytochten door de sneeuw, skiscooters etcetera. Ongetwijfeld avontuurlijk en mooi. Maar ook druk. In de zomer zijn er nauwelijks toeristen te vinden, en tot mijn verbazing worden de meren ook niet voor recreatie gebruikt. Waarschijnlijk is het water te koud. Je ziet wel vissers op de oevers, en leuke vissershuisjes van de locals. Wil je genieten van de prachtige natuur van Finland, van het gevoel alleen op de wereld te zijn, ga dan in de zomer! Ga bij voorkeur met je eigen auto, dat scheelt weer een vliegreis. En nog een tip: als je een roadtrip maakt door Scandinavië, ga dan eerst naar Finland en dan pas naar Noorwegen. Als je andersom rijdt valt Finland wellicht wat tegen omdat het landschap daar minder spectaculair is dan in (het noorden van) Noorwegen.

'1100272' door sidonius '1100272' door sidonius

MongoliëHustai NP

MongoliëHustai NP

Mysterieuze...gedenks

sidonius

Mongolië is een bijzondere bestemming, vooral omdat we zo weinig over het land weten. Dat maakt een bezoek alleen maar interessanter, want nieuwsgierigheid is meer wat mij drijft dan kennis van de bestemming. Voor mij is onbekendheid een aanbeveling. Onze rondreis door Centraal Mongolië in 2011 was dan ook een aaneenschakeling van verrassingen, ik heb er drie blogs voor Columbus over geschreven. Een mysterie is ook een plek in het Hustai Nationaal Park waar Turkse gedenkstenen te vinden zijn. Waar ze precies voor staan weet niemand, maar bekend is dat het een Turks monument is uit de tijd dat er een Turkse gemeenschap in dat gebied woonde. Ik heb er geen nadere informatie over kunnen vinden, ook niet in reisgidsen (wel dat ze er zijn) dus dat maakt het mysterie alleen maar groter. Dat is wat reizen zo leuk en verslavend maakt.

'1100100' door sidonius '1100100' door sidonius

NoorwegenNordland

NoorwegenNordland

Tussen Alta en...Finn

sidonius

Het mooiste stuk van onze roadtrip door Finland en Noorwegen, verleden jaar zomer, vond ik de route tussen Alta en Finnsnes in het uiterste noorden van Noorwegen. Wij kwamen vanaf het noorden. In Alta hadden we een interessant museum bezocht dat een goed beeld geeft van de geschiedenis van Alta en omgeving en waar rotstekeningen te bewonderen zijn van de oudste bewoners die hier 11.000 jaar geleden leefden (tevens Unesco Wereld Erfgoed). De kustweg van Alta naar Finnsnes brengt je langs prachtige fjordenkusten met steeds de bergen van de kustlijn op de achtergrond. Het water is vanwege smeltend ijswater turkoois van kleur en steekt mooi af tegen de donkere wolkenluchten en de donkere bergen. Ik ga zeker terug naar Noorwegen, en dan opnieuw naar het uiterste noorden, het land van de Sami´s. Wat een schoonheid, wat een ruimte. #mynorwaystories

'1100012' door sidonius '1100012' door sidonius

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Zoutwinning

sidonius

Tussen Mamallapuram en Puducherry aan de oostkust van Tamil Nadu tref je een uitgebreid zoutwinningsgebied aan. Zout water wordt in bekkens gedroogd en het zout dat achterblijft wordt bijeen geschraapt en op hoopjes verder gedroogd. Zwaar werk is het, maar mooi om te zien hoe alles met de hand wordt gedaan.

'1099956' door sidonius '1099956' door sidonius

Nieuw-ZeelandMilford Sound

Nieuw-ZeelandMilford Sound

Milford Sound

sidonius

Milford Sound is één van de bekendste highlights van Nieuw-Zeeland op het Zuidereiland. En dat is niet voor niets. Het is de mooiste en indrukwekkendste ´sound´ (fjord) van het land. Men doet moeite om bezoekers naar andere sounds te trekken, bij voorbeeld Doubtful Sound, maar dat lukt nog niet zo goed omdat Milford Sound veel spectaculairder is. Maar wil je weg van de massa, ga dan naar Doubtful Sound. Of ga, zoals wij, naar Milford Sound buiten het hoogseizoen. Er waren nauwelijks toeristen toen wij er begin maart waren. Op de foto zie je het beginpunt van de Sound, vanwaar je vertrekt en door de fjord tot aan de open zee vaart (en terug). Milford is ook een aanrader vanwege de prachtige route er naar toe van Te Anau naar Milford. Je kunt er ook de Milford Track wandelen, een vierdaagse tocht van 55 kilometer.

'1099927' door sidonius '1099927' door sidonius

NederlandDe waddeneilanden

NederlandDe waddeneilanden

Droogvallen op het Wa

sidonius

In de Columbussen van de laatste tijd wordt er meer promotie gemaakt voor duurzaam reizen en avontuur in eigen land. Een goed idee om het aantal vliegreizen per jaar enigszins te beperken en daarmee een bijdrage te leveren aan klimaatverbetering. Lastig trouwens voor enthousiaste reizigers als wij zijn... Ik prijs mij gelukkig dat ik in Friesland woon, met prachtige natuurgebieden, veel evenementen en relatief weinig toeristische drukte. Nergens is het rustiger dan op het Wad, zeker als je je in je bootje laat 'droogvallen'. Zo heet het als het eb wordt en je met je boot op de zandplaten blijft steken. Niet erg, gewoon wachten tot het weer vloed wordt en verder varen. No stress, rust en stilte (op het geluid van het Wad zelf en de vogels na, maar dat wil je juist horen). Je bent overgeleverd aan de elementen, wat mij betreft een ontdekkingsreis in eigen land. Op de foto twee drooggevallen bootjes voor de kust van Schiermonnikoog.

'1099575' door sidonius '1099575' door sidonius

NoorwegenLofoten

NoorwegenLofoten

Nusfjord

sidonius

Nusfjord is één van de best bewaarde oude vissersdorpjes op de Lofoten. Het heeft een prachtige ligging ten oosten van hoge bergen, waardoor het wordt beschermd tegen de koude westenwinden. De authentieke rode houten vissershuisjes liggen in een halve cirkel rond de haven. Het gele gebouw links op de foto is een leuk vissersmuseum. Er is ook een heerlijke bakker waar je beslist even een koffie met lekker taartje moet nemen. De vissers in het dorp zijn nog actief, regelmatig vaart er een boot uit. De gevangen vis hangt er - in de juiste tijd van het jaar, januari tm maart - te drogen. Wij waren er in augustus, en er hingen nog steeds vissenkoppen.

'1098977' door sidonius '1098977' door sidonius

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Colorado de Rustrel

sidonius

Een on-Frans landschap tref je aan bij het stadje Rustrel (bij Apt) in de Vaucluse. In dit gebied werd oker uit de grond gewonnen. Prachtige rode en okergele kleuren maken dat je je hier in Utah of Arizona waant, en dat gewoon in Frankrijk. In deze Colorado de Rustrel (of Colorado de Provence) kun je een prachtige wandeling maken van anderhalf à twee uur. Bij Rustrel staat goed aangegeven (langs de D22) hoe je er komt, bij het parkeerterrein krijg je een routekaartje. Toen wij er eind juni waren was het erg rustig en hebben we een heerlijke wandeling gemaakt.

'1098641' door sidonius '1098641' door sidonius

NoorwegenJotunheimen NP

NoorwegenJotunheimen NP

Jotunheimen

sidonius

Jotunheimen is een bekend wintersportgebied, maar ook in de zomer is het er prachtig. Het is een berggebied met de hoogste toppen van Noorwegen. Ideaal voor bergsport en wandeltochten. Wij troffen het niet toen we er waren, van de drie weken Scandinavië hadden we hier een van de weinige regendagen. Niet gewandeld, maar wel de omgeving verkend en dat smaakt naar meer. Prachtig landschap met meertjes en wilde bloemen. Weg nr 51, van Randen naar Fagernes gaat dwars door NP Jotunheimen waar ook deze foto is genomen. We zagen er ook rendieren.

'1098609' door sidonius '1098609' door sidonius

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Rousillon

sidonius

Rousillon is een leuk stadje in de Vaucluse. Het ligt in een gebied met (voormalige) okermijnen, en dat is te zien aan de muren van de huizen. De mensen hebben allerlei tinten oker op hun huizen aangebracht, en dat geeft het stadje een warme aanblik. In de omgeving kun je prachtig wandelen in een bijzonder landschap met rood-aarden kliffen en canyons als gevolg van het winnen van oker uit de grond.

'1098563' door sidonius '1098563' door sidonius

NoorwegenNoordkaap

NoorwegenNoordkaap

Op weg naar de...Noor

sidonius

Tijdens onze roadtrip door Scandinavië, zomer 2018, mocht een bezoek aan de Noordkaap natuurlijk niet ontbreken. De route er naar toe, komend vanuit Fins Lapland, is bijzonder mooi én stil. Er gaat maar één weg naar de Kaap, de E69, met fabelachtige uitzichten en ook vele tunnels. Onderweg naar het Noorden kwam de bewolking opzetten, op de Noordkaap hadden we mist en regen. Maar ook dat hoort bij Noorwegen. Wat mij betreft is de route belangrijker dan de bestemming. We hebben de gehele roadtrip genoten van het landschap, de ruimte, de ongereptheid en de stilte. #mynorwaystories

'1098550' door sidonius '1098550' door sidonius

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Lavendelblauwe luiken

sidonius

In de Vaucluse lijkt men wel met elkaar te hebben afgesproken dat de luiken aan de ramen in de kleur (lavendel)blauw worden geschilderd. Verreweg de meeste huizen hebben deze mooie heldere kleur. Het steekt mooi af tegen de warm gele kleur van de stenen waarmee de huizen zijn gebouwd. Ik hou ervan om op reis op deze details te letten en ze ook vast te leggen, als iets wat typisch hoort bij de regio of het land.

'1098517' door sidonius '1098517' door sidonius

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Gorges de la Nesque

sidonius

We hebben in anderhalve week Provence (Vaucluse) weer veel nieuwe mooie plekken ontdekt. Eén daarvan is de Gorges de la Nesque, aan de zuidkant van de Mont Ventoux. Deze gorges beslaan 20 kilometer tussen de dorpen Villes-sur-Auzon en Monieux, ten westen van Sault. De rotswanden lopen 300 meter de diepte in, maar nergens is de rivier de Nesque echt te zien. De route (per fiets of per auto, maar ook te wandelen) is een aftakking van de D942. Kom je vanaf Sault neem dan de D1 en sla bij Monieux linksaf naar de D942 . Sault is ook bekend vanwege de vele lavendelvelden die je hier hebt, vanaf eind juni. Een rit langs de Gorges de la Nesque is heel goed te combineren met de route over de Mont Ventoux, en dan heb je een leuke dagtocht.

'1098457' door sidonius '1098457' door sidonius

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Paars!

sidonius

Het is in de tweede helft van juni en in de Vaucluse, omgeving Bonnieux, begint de lavendel al mooi paars te kleuren. Prachtig om te zien, die vele paarse velden. In juli zijn ze op z'n mooist, maar dan is het ook een stuk heter in het zuidelijke deel van Frankrijk. Dus mijn tip is: ga voor de lavendel in de tweede helft van juni naar de Provence en geniet!

'1098281' door sidonius '1098281' door sidonius

FrankrijkProvence-Alpes-Côte d'Azur

FrankrijkProvence-Alpes-Côte d'Azur

Colorado en France

sidonius

Dank zij voorbereidende research op deze site kwam ik achter Le Colorado de Provence, een bijzonder gebied in de Vaucluse bij het plaatsje Rustrel. In dit gebied bevinden zich rode rotsformaties die op sommige plekken niet onderdoen voor Utah, VS. Hier werd, en wordt nog steeds heel beperkt, oker gewonnen. Okerafgravingen in alle tinten rood, oranje en okergeel kun je hier bekijken tijdens een rondwandeling van een kilometer of vijf, waar je ongeveer 1,5 uur over doet. De start is langs de D22 bij Rustrel, het staat goed met borden aangegeven. Er is een parkeerterrein, je krijgt een routebeschrijving mee. Heel bekend is dit niet, er waren nauwelijks toeristen en ik had er zelf ook nog nooit van gehoord. Zeker de moeite van een wandeling waard.

'1098237' door sidonius '1098237' door sidonius

FrankrijkVaison-la-Romaine

FrankrijkVaison-la-Romaine

Vaison-la-Romaine

sidonius

Vaison-la-Romaine is een bekend stadje in de Vaucluse, vooral vanwege de overblijfselen uit de Romeinse tijd die je er aantreft. Het was druk toen wij er waren vanwege de markt, en zijn vooral gaan ronddwalen in het hooggelegen oudste deel van het stadje. Dit beeld heb je vanaf de centrale oude Romeinse brug waarlangs je de stad binnen komt.

'1098210' door sidonius '1098210' door sidonius

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Wielrenners op de Mon

sidonius

Vorige week hadden we een heerlijke vakantie in de Provence, na 18 jaar weer eens terug naar deze streek. De Mont Ventoux is een bekende en markante landmark in de streek de Vaucluse, waar we grotendeels verbleven. De Kale Berg, zoals hij ook wel genoemd wordt, is geliefd en gevreesd onder wielrenners. Wij reden de berg op vanaf de Noordkant, de meest vriendelijke kant met relatief veel boomgroei. De zuidelijke flank is de kale kant, die je tot ver in de omgeving herkent. Op de foto zie je het laatste stukje vlak onder de top, aan de noordkant. Vanwege een wielerwedstrijd (!) konden we niet verder dan de top en moesten daarna weer afdalen. Jammer, want het is een mooie tour over en rond de Mont Ventoux (op de fiets of met de auto) met in juni volop bloeiende lavendelvelden in de omgeving.

'1097014' door sidonius '1097014' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Zegening van een Jain

sidonius

Gisteren plaatste ik een foto van de voor Jains heilige pelgrimsplaats Sravanabelagola. Als je de trap van 700 treden beklommen hebt, kom je bij het standbeeld van Lord Gomateshvara waar je desgewenst gezegend kunt worden door een priester. Zoals deze mevrouw. Het viel mij in India op hoe sterk religie verweven is met het alledaagse leven van de mensen.

'1096996' door sidonius '1096996' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

700 traptreden naar d

sidonius

Het plaatsje Sravanabelagola, ten noorden van Mysore, is één van de oudste en belangrijkste pelgrimsoorden van het Jainisme in heel India. Het Jainisme is een religie die vooral in het westen van India veel aanhangers heeft en o.a. geweldloosheid aanhangt. Mahatma Ghandi liet zich erdoor inspireren voor zijn geweldloze strijd voor onafhankelijkheid van Groot Brittannië. Bovenop een berg staat de tempel, met een 17 meter hoog standbeeld van Lord Gomateshvara. Deze is poedelnaakt afgebeeld. Om er te komen moet je op blote voeten (of bij grote hitte op sokken) de stenen trap met 700 treden beklimmen. Dat is zeker de moeite waard, niet alleen vanwege de tempel en het standbeeld, maar ook vanwege het prachtige uitzicht op de terugweg.

'1096844' door sidonius '1096844' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Verborgen parel Hampi

sidonius

Ook na 10 jaar actief op Columbus was Hampi voor mij een complete verrassing. Er komen niet veel foto´s voorbij van deze bijzondere archeologische site in de deelstaat Karnataka. Het gebied is 30 km2 groot en telt rond de 400 tempelruïnes in een landschap van granieten rotsen. Hampi was in de 15e eeuw een rijke en bruisende handelsstad die wedijverde met Varanasi en Beijing. Het bereikte zijn hoogtepunt rond 1530. De hindoeïstische maharadja´s van Zuid India hadden een rijke dynastie opgebouwd, dat leidde tot jaloezie bij de islamitishce moguls in het Noorden. Zij vielen het zuiden aan en verwoestten onder andere Hampi (1565). Op de een of andere manier is Hampi vrij onbekend onder westerse toeristen. Die zul je hier nauwelijks aantreffen. Wel bezoekers uit eigen land India. Tip: bezoek Hampi bij zonsopkomst en vroege ochtend, dan is het licht heel mooi en zijn er nog weinig mensen.

'1096828' door sidonius '1096828' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Tussen het fruit

sidonius

Eén van de mooiste markten van Zuid India is de Devarajamarkt in de stad Mysore. Je vindt er onder andere prachtige groentekramen, of hoekjes zoals deze mevrouw. Ondanks dat ze geen mooie kraam heeft, heeft ze de moeite gedaan om haar groenten en fruit mooi op te stapelen. En zelf ziet ze er ook fleurig uit.

'1096766' door sidonius '1096766' door sidonius

NoorwegenNoord Noorwegen

NoorwegenNoord Noorwegen

Het mooie noorden van

sidonius

Tijdens onze roadtrip door Scandinavië in de zomer van 2018 ontdekten we het uiterste noorden van Noorwegen. Wat een stilte, ruimte en schoonheid. Vooral het stuk van Alta naar Finnsness (regio Finnmark maar dat staat niet bij de regio's op deze site) vond ik prachtig. Een turkoois blauwe zee, mooie vergezichten, verstilde fjorden zoals op de foto. Puur genieten. #mynorwaystories

'1095933' door sidonius '1095933' door sidonius

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Het is bijna voorbij

sidonius

Het is al weer bijna voorbij, de bloeiende tulpenvelden. Deze foto maakte ik afgelopen woensdagavond in de omgeving van Leeuwarden, voor mij dicht bij huis. Er was onweer op komst, en dat leverde mooie wolkenluchten op waar de zonnestralen nog net doorheen piepten. De tulpenbloemen waren al over hun hoogtepunt heen, ik ben benieuwd of ze er nu nog staan. Direct na de bloei worden de bloemen afgesneden en moeten we weer een jaar wachten... Vanaf nu zijn de mooie gele koolzaadvelden nog wel te bewonderen, al zijn die dit jaar vroeg. Te zien in Friesland, Groningen en de Noordoostpolder (in ieder geval).