Ambassadeur sidonius

'1114824' door sidonius '1114824' door sidonius

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Fietsen door een...ve

sidonius

Terwijl het nieuws werd gedomineerd door de drukte in de Randstad en aan de Zeeuwse kust, maakten wij een prachtige fietstocht in de omgeving van Leeuwarden waar het heerlijk rustig was. Natuurlijk kwamen we meer fietsers tegen, zo af en toe. En er voeren wat meer bootjes in de bredere wateren dan op een gewone dag, maar het was heerlijk. We hoorden meer kikkergekwaak dan mensengeluiden. Volgens mij zijn er dit voorjaar veel meer kikkers, en ook meer reigers, dan voorgaande jaren. Op de foto het weidse landschap tussen Wyns en Oenkerk, iets ten noorden van Leeuwarden.

'1114709' door sidonius '1114709' door sidonius

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Bronzen beeldjes

sidonius

Onderweg in Tamil Nadu bezoeken we een kleine ambachtelijke bronsgieterij. Hier worden bronzen beeldjes gemaakt met behulp van kleimallen. Eerst wordt het beeldje van was geboetseerd. Dat wordt met klei bekleed, de klei droogt op en wordt hard. De was wordt vervolgens verhit, wordt vloeibaar en uit de mal van harde klei gehaald. Intussen heeft iemand een bronslegering gesmolten van 5 soorten metaal. We zien ook hoe dat gebeurt op een open vuurtje. De vloeibare hete bronslegering wordt vervolgens in de mal gegoten en gebakken. Na het bakken bikt men de klei er af en het bronzen beeldje blijft over. Op de foto zie je hoe zo'n beeldje wordt afgewerkt en een beetje bijgevijld. Ik heb er een paar Ganeshabeeldjes gekocht, mooie abstract van vorm.

'1114666' door sidonius '1114666' door sidonius

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Ton sur Ton 2

sidonius

Ook deze man matcht wel goed met zijn omgeving, speciaal voor Paul de Roos in een iets uitdagender pose. Ik kwam hem tegen bij de Shivatempel in Thanjavur. Overigens een schitterende Brihadishwara-tempel, gebouwd in opdracht van koning Raja Raja van de Chola dynastie (1000-1300 na Christus)..

'1114621' door sidonius '1114621' door sidonius

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Ton sur Ton

sidonius

Vooral in India is me opgevallen dat mensen vaak zo goed harmoniëren met hun omgeving, qua kleur. Je ziet het vaak op straat en ook op markten. Deze man is daarvan ook een voorbeeld, vind ik. De kleuren van zijn kleding passen mooi bij het huis en de trap. Zelfs de stip op zijn voorhoofd is ton-sur-ton. Tsja, het zijn soms kleine dingen die mij blij kunnen maken...

'1114603' door sidonius '1114603' door sidonius

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Arc de Triomph

sidonius

Op onze 4-daagse expeditie door het zuiden van Bolivia kwamen we op de tweede dag langs de Tambo Valley, een gebied met prachtige geërodeerde rotsformaties. Tegen de knalblauwe lucht die je vaak ziet op grote hoogte komen de kleuren van het gesteente goed tot hun recht. Je kunt je fantasie wel loslaten op die verschillende vormen. In deze zag ik de (een) Arc de Triomph.

'1114569' door sidonius '1114569' door sidonius

BoliviaUyuni

BoliviaUyuni

Treinenkerkhof

sidonius

In Uyuni, Zuid Bolivia, kun je een treinenkerkhof bezoeken. Het ligt naast het dorp op een afgelegen plek, er is geen entree of iets dergelijks, je kunt er gewoon naar toe. Voor de liefhebbers van oude roestige karkassen, soort van urbexfotografie. We troffen er geen andere mensen aan. Ik vind het heel leuk om die oude treinstellen te fotograferen, en vooral om doorkijkjes zoals deze te maken.

'1114357' door sidonius '1114357' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Mysterieus Hampi

sidonius

Eén van de verrassingen tijdens onze reis door Zuid India was Hampi, de oude handelsstad van de Vijayanagar dynastie. Ten tijde van die dynastie in de 14e en 15e eeuw, was Hampi een bloeiende stad die wedijverde met Benares en Beijing. Het verhaal gaat dat de moslimleiders in het Noorden van India zó jaloers waren op de rijkdom in het Zuiden, dat ze ten strijde trokken en Hampi in 1565 plunderden en verwoestten. wat restte waren honderden ruïnes. Hampi raakte in de vergetelheid, totdat een Engelsman in de 19e eeuw op basis van verhalen van hindoepelgrims op zoek ging naar de ruines en ze beschreef. Nog pas een eeuw later slaagden de Franse archeoloog Pierre Filliozat en zijn Indiase echtgenote Vasundhara er in deze bijzondere ruïnestad aan de vergetelheid te onttrekken. In 1987 zette de Unesco Hampi op de Werelderfgoed lijst. Tip: probeer er te zijn als de zon op komt. Dan baden de ruïnes in het mooie warme ochtendlicht.

'1114292' door sidonius '1114292' door sidonius

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Onverstoorbaar

sidonius

We maakten een 4-daagse expeditie door het uiterste zuiden van Bolivia. Tegenwoordig is dat een nationaal park met de fraaie naam Eduardo Abaroa Nationaal Reserve de Fauna Andina. Op de tweede dag kwamen we langs deze plek waar een grote kudde lama's liep tussen mooie rotsformaties. Er is ook een mooi meertje, verscholen tussen de rotsen. Dat meertje heet dan ook Laguna Catal, mysterieus meer. Jammer genoeg liepen de lama's net niet bij dat meertje, dat komt dus nog met een andere foto. Deze lama's trokken zich niets van ons aan en graasden onverstoorbaar door. Zuid Bolivia is magisch, met zijn laguna's, zoutmeren, zoutvlakte, flamingo's, lama's, vulkanen...terecht dat ze dit gebied zo'n mooie naam hebben gegeven.

'1114279' door sidonius '1114279' door sidonius

Nederlandtexel

Nederlandtexel

De Geul

sidonius

Op Texel kun je prachtige wandelingen maken in diverse lengtes. De routes zijn zó uitgezet dat je gemakkelijk een paar kortere routes kunt combineren tot een langere. Deze foto maakte ik tijdens een wandeling door de duinen en het natuurgebied De Geul, in het zuidwesten van het eiland. Je kunt de route goed combineren met die rond de zogenoemde Horsmeertjes, rijk aan verschillende soorten vogels. Gegarandeerd dat je niet meer dan zo'n 5 à 10 andere mensen tegenkomt gedurende een wandeltocht van enkele uren. Als je een dagtocht wilt doen kun je nog een uitstapje maken naar De Hors, een enorme zandvlakte (heel breed strand) dat het gevolg is van zandvorming aan de zuidwest kant van het eiland. In het noorden wordt het eiland juist smaller, de vorm verandert dus gedurende de tijd. Tijdens de wandeling rond de Horsmeertjes kom je strandpalen tegen die markeren waar honderd jaar geleden de vloedlijn liep. Onvoorstelbaar als je daar nu loopt.... er is kilometers strand bijgekomen.

'1114221' door sidonius '1114221' door sidonius

Nederlandtexel

Nederlandtexel

Kluut

sidonius

Texel wordt ook wel het vogeleiland genoemd. Ontelbare vogels kiezen voor het eiland om te broeden en te verblijven. Langs de waddendijk ten noorden van Oudeschild is een waterrijk gebied waar veel steltlopers broeden en waar je ook lepelaars kunt spotten. Toen ik er verleden week was waren er vooral veel kluten actief. Een kluut vind ik een prachtige vogel met zijn scherpe zwart-witte tekening en mooie gebogen snavel. Hij foerageert door in ondiep water met die snavel over de bodem te zoeken naar kleine diertjes. Een mooie sierlijke vogel. De kluut wordt tot 45 cm groot. Hij overwintert langs de kust van de Middellandse zee. Broeden doet hij het liefst op zandvlaktes en in kolonies. Het nest bevindt zich op de grond in een kuiltje, versierd met schelpen en grasstengels. Het legsel bestaat meestal uit 4 zandkleurige of grijsgroene eieren met donkere vlekken.

'1114210' door sidonius '1114210' door sidonius

Nederlandnp-alde-feanen

Nederlandnp-alde-feanen

Met een kano door...N

sidonius

Zoek je een vakantiebestemming in eigen land? Dan is Friesland een aanrader (niet allemaal tegelijk!). Op een vrij klein oppervlak vind je verrassend veel verschillende landschappen. Ideaal voor een wandel- of fietsvakantie of voor watersport. In het nationaal park De Alde Feanen kun je fantastisch kanoën door de smalle en wat bredere wateren. Op een mooie warme zomerdag waan je je in een mangrovebos. Friesland heeft nog meer te bieden. Zo zijn er natuurlijk de Waddeneilanden en het hele Waddengebied met zijn magische licht. De vele meren voor de watersport, het glooiende bijna on-nederlandse landschap van Gaasterland in het zuiden, de bossen, heidevelden en zandverstuivingen in het oosten van de provincie, het IJsselmeer. Daartussen in het hart van de provincie vind je de zogenoemde greiden, weilanden vol weidevogels, met binnendijkjes en verstilde dorpen. En natuurlijk de hoofdstad Leeuwarden met een mooie historische binnenstad. Je hoeft je absoluut niet te vervelen.

'1114191' door sidonius '1114191' door sidonius

Nederlandtexel

Nederlandtexel

Lijnen op het strand

sidonius

Verleden week was ik op Texel, en heb weer genoten van alles wat dat eiland te bieden heeft. Het strand trekt altijd, zeker aan het eind van een zonnige dag. Je weet nooit wat je aantreft. Dit keer was het terugtrekkend water, het werd eb. Dan krijg je mooie lijnen en vormen op het nog natte zand, die opgloeien door de ondergaande zon. Wat wil een mens nog meer, alles binnen bereik in eigen land.

'1114188' door sidonius '1114188' door sidonius

Nieuw-ZeelandTongariro Crossing

Nieuw-ZeelandTongariro Crossing

Waarschuwing voor de.

sidonius

Elleke geeft in haar topfoto/toptip van de week een aantal goede tips voor wie de Tongariro Alpine Crossing wil gaan lopen. Ik heb dat twee jaar geleden gedaan, een paar weken na mij 65e verjaardag. Dit voor degenen die wat ouder zijn, het graag zouden willen doen en daar tegenop zien. In ons hotel moesten we de avond van te voren onze trailoutfit laten checken: schoenen, jas, handschoenen. Als die door de hotelcheck werd afgekeurd kon je niet mee naar het startpunt. Dat startpunt was de kant waar je begint aan de trappen. De ochtend van de trail motregende het, en onze chauffeur heeft er alles aan gedaan om ons (we waren met 6 wandelaars) te ontmoedigen. Uiteindelijk zijn er twee afgehaakt. Na een kilometer of twee, drie en aan de start van de steile klim, stond dan ook nog eens dit bord voor degenen die toch nog een beetje twijfelden. Go Back! Nou ja, ik heb de trail van 19,5 km gelopen in 7 uur, in de regen en op de top een snijdende koude en harde wind. De krater op de foto van Elleke heb ik niet gezien, en de beroemde gekleurde meertjes in een dikke mist (we waren er bijna aan voorbij gelopen), maar ik had het voor geen goud willen missen. Dit zijn de krenten in mijn reispap!

'1113595' door sidonius '1113595' door sidonius

SpanjeMallorca

SpanjeMallorca

Het meest noordelijke

sidonius

Deze vuurtoren staat op het meest noordelijke puntje van Mallorca, het einde van het schiereiland Formentor. Dit was voorlopig even ons laatste uitstapje buiten Nederland, de tweede week van maart. Net op tijd konden met de reguliere vlucht terug, op al uitgestorven vliegvelden. We hadden een heerlijk zonnig weekje. Met onze huurauto verkenden we het eiland en bezochten dus ook het noordelijkste puntje, ik hou ervan die uitersten op te zoeken. Het schiereiland is spectaculair, met diepe kliffen, mooie diepliggende baaitjes en als klapstuk deze vuurtoren met een terras. Van daar heb je een fraai uitzicht over de kustlijn en de zee.

'1113560' door sidonius '1113560' door sidonius

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Wadlopen, een avontuu

sidonius

Als je van avontuur en sportief houdt, en in eigen land iets leuks zoekt, dan kan ik je het Wadlopen aanraden. Er zijn tochten in verschillende gradaties van zwaarte, van enkele uren tot een hele dagtocht. Altijd met een gids! Kijk eens op www.wadlopen.net of oriënteer je bij het Wadloopcentrum Fryslan. Je kunt ook wadlopen in Groningen, en op Texel. Wat je nodig hebt zijn geschikte schoenen, en dat zijn eigenlijk alleen maar stoffen enkelhoge gympen met veters. Die kun je goed vast veteren en na de tocht wassen in de wasmachine. Geen laarzen, want die blijven vastzitten in het slik. Ik heb deze foto met mijn telefoon gemaakt, ik vond het te riskant om mijn camera mee te nemen. Het zou kunnen dat je tot borsthoogte in het water komt te staan. Dat gebeurde op mijn tocht niet, maar wel staken we een slenk over met water tot behoorlijk boven de knie. De ervaring van ruimte, stilte en rust is overweldigend. En toch ook spanning, je weet niet altijd wat je tegen gaat komen qua weersomstandigheden. Avontuur in eigen land!

'1113512' door sidonius '1113512' door sidonius

ArgentiniëMendoza San Juan La Rioja

ArgentiniëMendoza San Juan La Rioja

Kleurrijk gebergte

sidonius

Als je van kleurrijk en ruig berglandschap houdt, ver weg van het toerisme, is het noordwesten van Argentinië echt een aanrader. Je treft hier de meest uiteenlopende landschappen die variëren in vormen en kleuren. Het is helemaal genieten als onderweg een prachtige laguna (zoutmeer) voor je oog opduikt. Op de foto zie je een stukje van de fraaie route naar de Laguna Brava, een onbekende parel in dit landschap. We volgden vanuit Villa Unión, een klein dorpje met een goed hotel, route nr 76 in noordelijke richting. Vanaf Villa San José de Vinchina sla je af naar links en dan begint een oogverblindende route tot aan de Laguna. De guanaco's die in het landschap rondlopen zijn de kersen op de taart.

'1113433' door sidonius '1113433' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Ja, ik zie er nog een

sidonius

Op de tempels in Zuid India stikt het van de apen. Grappig om te zien. Ze zijn altijd met elkaar bezig en trekken zich niet zoveel aan van toeristen. Deze twee zijn geconcentreerd bezig met vlooien. Ze namen uitgebreid de tijd. Gezien in Hampi, prachtige historische tempelsite.

'1113360' door sidonius '1113360' door sidonius

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

Detail van het Cerro.

sidonius

Cerro del Hornocal (ook wel het gebergte met de 14 kleuren genoemd) is een heel bijzonder gebergte in het uiterste noordwesten van Argentinië. Het verhaal gaat dat zelfs Máxima hier met haar nieuwe vriendje Willem Alexander naar toe ging toen ze hem de bijzonderheden van haar land wilde laten zien. Het bijzondere zit in de kleuren en vormen, de kleurrijke zigzaglijnen die uniek zijn. En betrekkelijk nieuw voor de toeristen die hier komen. In mijn Trotter Argentinië reisgids van 2004/2005 staat het niet eens vermeld. Je komt er door met een 4WD vanuit het plaatsje Humahuaca de bergen in te trekken via een smalle steile bochtige route (nr 73). Het is een flinke klim want Humahuaca ligt op 3000 meter hoogte en de Cerro del Hornocal op maar liefst 4600 meter. Op 4200 meter is een uitzichtpunt waar je een fantastisch zicht hebt op de kronkelweg die je net hebt afgelegd. Je kunt nog een aardig stuk de bergen in lopen via een pad, maar op die hoogte is dat vermoeiend. Je daalt eerst een stuk, maar dan moet je terug natuurlijk weer omhoog en op 4600 meter is dat heftig. Wij kozen ervoor om gewoon een tijdje te genieten van dit fabelachtige uitzicht.

'1113339' door sidonius '1113339' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Paleis van de...Mahar

sidonius

In Mysore bezoeken we het voormalige paleis van de maharadja. Een overweldigend gebouw, zeg maar bouwwerk vol pracht en praal, waarin de voormalige vorsten (maharadja's) leefden. Op de foto één van de mooiste zalen vol fraai bewerkte zuilen, plafond en mozaïekvloer. Op zondagavond wordt het paleis verlicht met duizenden lampjes. Het paleis is oorspronkelijk van de Wodeyar dynastie. Men beweert dat een nazaat nog ergens in het paleis woont, maar ik ben hem/haar niet tegen gekomen.

'1113304' door sidonius '1113304' door sidonius

IndiaKerala

IndiaKerala

Rietsuikerblokken

sidonius

Ergens onderweg in de provincie Kerala komen we langs een suikerrietfabriekje. Het is eigenlijk meer een werkplaats, waar blokken rietsuiker worden gemaakt uit suikerriet. Buiten staat een persmachine waar met de hand suikerrietstengels doorheen worden geduwd en het geperste sap wordt opgevangen. Binnen wordt het sap in bakken gegoten waar het verder indroogt. Van de gedroogde rietsuiker maakt met stroken, en daarvan weer blokken. Op de markten zie je vaak van die gele blokken suiker liggen, nu weet je hoe dat gemaakt wordt.

'1113281' door sidonius '1113281' door sidonius

IndiaMadurai

IndiaMadurai

Bananenmarkt

sidonius

Madurai is een aangename stad om te verblijven. Mooie tempels, een koninklijk paleis en natuurlijk prachtige markten. Er is een aparte bananenmarkt, waar uitsluitend bananen worden verkocht in allerlei soorten en maten. Gele, groene en rode bananen. Een overdekt gedeelte en een aantal straten daar omheen. Heel leuk om te bezoeken.

'1113200' door sidonius '1113200' door sidonius

NederlandGroningen

NederlandGroningen

Imker aan het werk

sidonius

In Oost Groningen zijn op dit moment prachtige koolzaadvelden te bewonderen. Zeeën van geel strekken zich voor je uit. Het was verleidelijk om zo'n gele zee foto te plaatsen, maar ik heb gekozen voor een imker aan het werk. Dat zie je niet zo vaak. Bij steeds meer koolzaadvelden wordt bijen koolzaadhoning gewonnen. Ik wilde dichterbij de imker komen, maar werd belaagd door woedende bijen. Meestal hoor je de bijen in het koolzaadveld wel rondzoemen, maar heb je er geen last van. Dus wel als een imker bezig is de honing uit de korven te halen. Ik wist niet hoe snel ik weer in mijn auto moest komen en ben toch ook gestoken. Fotograferen kan levensgevaarlijk zijn :-)

'1112958' door sidonius '1112958' door sidonius

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Rotsformaties in Tamb

sidonius

In de buurt van Villamar, een gehucht in het zuiden van Bolivia, tref je de rotsformaties van Tambo Valley. Door eeuwenlange invloed van weer en wind zijn deze formaties gevormd. Fascinerend om te zien, en fotogeniek met die grote gele graspollen die je hier overal ziet.

'1112917' door sidonius '1112917' door sidonius

BoliviaSalar de Uyuni

BoliviaSalar de Uyuni

Isla del Pescado...of

sidonius

In november bezochten we voor de tweede keer het Salar d'Uyuni. In 2000 kwamen we vanuit het noorden, nu vanuit het zuiden van Bolivia. Het was een grote wens om nog een keer naar dit gebied terug te gaan, en nu dus vanaf de andere kant. Het zuiden van Bolivia is van een onaardse schoonheid. Verstilde zoutmeren, spiegelende vulkanen, flamingo's, lama's, onwerkelijke kleuren in het ruige landschap, precies waar ik van hou. Ik heb genoten. De expeditie Zuid Bolivia eindigde op het Salar d'Uyuni, en vandaar weer terug naar Chili. De eerlijkheid gebied te zeggen dat het Salar, vergeleken met 20 jaar geleden, behoorlijk te lijden heeft van het inmiddels flink toegenomen toerisme. Tijdens de 4 dagen door het zuiden viel het niet op, maar op het Salar kwamen alle FWD's samen en schrok ik toch. Veel jonge reizigers die alleen maar geïnteresseerd lijken in het maken van selfies en groepsfoto's. De FWD's trokken lelijke zwarte sporen op het maagdelijk witte zout. Natuurlijk gun ik iedereen zijn reiservaringen, maar toch.... Het bekende Isla del Pescado, het cactusseneiland midden op de zoutvlakte, heet inmiddels Inca Huasi Island en heeft nu een aangelegd wandelpad, toiletblokken, bewaking en een toegangsprijs. Toen wij er aankwamen bleek er een tentenkamp te zijn opgezet door een groep toeristen die er hadden overnacht. De ongereptheid van 2000 was verdwenen. Gelukkig stonden de cactussen in bloei. Het is misschien niet helemaal eerlijk om te vergelijken, maar ik heb opnieuw de conclusie getrokken dat ik niet meer terugga naar waar ik het ooit fantastisch vond. De eerste ervaring is en blijft de beste en de mooiste. Zuid Bolivia zagen we dus wel voor het eerst, en dat vond ik helemaal geweldig. Welk cijfer moet ik nou geven? Zuid Bolivia een 10, het Salar een 7. Gemiddeld toch bijna een 9. Columbusfactor toch maar 4.

Community updates

DE GROTE COLUMBUS TRAVEL QUIZ: SPEEL LIVE MEE EN VAL IN DE PRIJZEN!
25-05-2020 Om de nieuwe werkelijkheid waarin we met z’n allen leven een klein beetje draaglijker te maken organiseren wij op 1 juni de Grote Columbus Travel Quiz 2020. In tweehonderd vragen reizen we de wereld rond. Reis je mee?

CORONAVIRUS
23-03-2020 Als reizigers in hart en nieren worden we allemaal zwaar op de proef gesteld door het coronavirus (COVID-19). Vakantieplannen worden afgeblazen, dromen uitgesteld. Namens het volledige Columbus-team willen wij jou en je dierbaren de komende tijd veel sterkte toewensen!

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 21 | Community toppers

Black Death. Foto: Dreamer666

1. Topreview: Agadir van Ait Kine, Marokko door Wisseschout
2. Topfoto & tip: Black Death door Dreamer666
3. Topblog: Pats! door Doppie
4. Communitylid van de week: Jomo01
5. Nieuwkomer: DeReisdame

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

FOTOWEDSTRIJD: op ontdekking in Nederland
Waar haal jij een ‘frisse neus’? Laat ons zien welke bijzondere plek jij bij jou om de hoek hebt (her)ontdekt tijdens de coronacrisis. Wij zijn benieuwd naar de mooiste plekjes in Nederland weg van de massa.
Doe mee

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je wat inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik