Ambassadeur sidonius

'1110039' door sidonius '1110039' door sidonius

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Red in red, flamingo'

sidonius

Op de befaamde Altiplano in het zuiden van Bolivia tref je verschillende gekleurde zoutmeren aan: wit, blauw, groen en rood. Allemaal heten ze Laguna met de kleur in het spaans daarachter. Op de foto de Laguna Colorada, wat mij betrfet de mooiste en kleurrijkste van allemaal. Het water kleurt vuurrood door de aanwezige mineralen. Met de rood-rose flamingo's is het een compositie in rood geworden. Je kunt dit nationale park van Zuid Bolivia bezoeken met een meerdaagse expeditie per FWD. Er zijn slechts autosporen, je rijdt off road en niet al te comfortabel. Maar als je van ruige en unieke landschappen houdt en van avontuur, dan is deze 3- of 4 daagse trip zeker een aanrader. Te boeken in Uyuni (Bolivia) of in San Pedro de Atacama (Chili).

'1109085' door sidonius '1109085' door sidonius

Chili

Chili

Tijd voor een saffie

sidonius

Soms zie je een beeld op straat waarbij je een grote glimlach op je gezicht krijgt. Dat had ik met dit beeld. Twee bouwvakkers in Santiago vinden het tijd voor een sigaretje, voor een saffie. Hoe relaxed wil je het hebben?

'1108863' door sidonius '1108863' door sidonius

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Gordes in de Vaucluse

sidonius

Op het eerste gezicht lijkt dit een stadje in Italie. Het is Gordes, hooggelegen in de Vaucluse. Dit westelijke gedeelte van de Provence is niet zo toeristisch, en zeker niet in het voorjaar. In juni is het er prima toeven, met veel bloeiende bloemen. Op weg naar het Abbaye Notre-Dame de Sénanque om deze abdij met bloeiende lavendelvelden te bewonderen, kwamen we langs dit dorp Gordes. Prachtig gelegen boven het Coulondal. Je kunt je auto langs de weg parkeren en te voet het plaatsje verkennen. Zeker een aanrader.

'1108832' door sidonius '1108832' door sidonius

FrankrijkProvence

FrankrijkProvence

Les Dentelles de...Mo

sidonius

Het blijft maar grijs, dus vandaag een zonnige foto uit de Provence. Uit de Vaucluse om precies te zijn. De Dentelles vormen een prachtige en voor mij onbekende bergketen ten zuiden van Vaison-La-Romaine. De drie kammen van kalksteen met ruige toppen lijken volgens de Fransen op kantwerk (dentelles). Bij slecht weer lijken ze meer op tanden. Je kunt er wandelen, en de steile rotswanden trekken ook klimmers aan. Wijnliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen; aan de westkant liggen pittoreske wijndorpen zoals Beaume-de-Venise, Gigondas en Séguret. De combinatie van wijnroute en bergketen is goed voor een prachtige dag in dit gebied. In juni bloeit de gele brem volop.

'1108742' door sidonius '1108742' door sidonius

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Fruitverkoopster in..

sidonius

Pondicherry (vroegere Indiase benaming is Puduchcheri) ademt nog een Franse sfeer. Straatnamen zijn er nog in het Frans. Pondicherry werd de zetel van de Compagnie francaise des Indes orientales die in 1654 werd opgericht. De Franse aanwezigheid duurde precies 300 jaar, tot 1 november 1954. Maar het blijft natuurlijk India, dus de fruitkarren vullen het straatbeeld, kenmerkend hier met die grote wielen.

'1108700' door sidonius '1108700' door sidonius

IndiaKerala

IndiaKerala

Woonboten in...Backwa

sidonius

Langs de kust van zuidwest India vind je het watergebied Backwaters. Het bestaat uit een uitgebreid netwerk van meren, lagunes en kanalen die worden gebruikt voor transport van waren en goederen. Op de foto zie je de kettuvalam, traditionele vaartuigen die dienen als woonboot, maar ook worden geexploiteerd om toeristen door het gebied te vervoeren. Je kunt bij voorbeeld een meerdaagse vaartocht boeken en overnachten op de boot. Een belangrijk vertrekpunt voor die vaartochten is Alleppey. Kerala is een Indiase provincie waar je prima met kinderen naar toe kunt gaan. Zo´n vaartocht in Backwaters is leuk voor kinderen. Het ligt aan de kust, met mooie stranden. Het is er veel minder druk en vies dan in het noorden, met minder schrijnende armoede. In het binnenland zijn theeplantages te bezoeken en het Periyar Wildpark met tijgers is goed te bereiken.

'1108278' door sidonius '1108278' door sidonius

IndiaKerala

IndiaKerala

Chinese visnetten in.

sidonius

De Chinese visnetten in Kochi (Cochin in de nieuwe spelling) zijn hier vaker voorbij gekomen. En terecht, want ze zijn zeer fotogeniek. Ze heten Chinese vissersnetten omdat deze manier van vissen door de Chinezen is geïmporteerd. De netten zijn aan een simpele houten constructie opgehangen en worden met een touw, met daaraan grote keien als contragewicht, opgehesen en neergelaten. Tot zover de techniek. Nu even een tip voor het fotograferen: kies de kant van het Cochin Fort om te fotograferen bij zonsopkomst. Dan is het nog een beetje heiig en kun je de lelijke bouwwerken aan de overkant van het water een beetje verdoezelen. Ik koos voor de zonsondergang. Dan kun je beter de veerpont nemen naar de overkant en daar positie kiezen. Vraag aan een aanwezige visser of je op zijn steiger mag wachten tot de mooiste sunset. Niet iedereen zal instemmen, maar ik had het geluk dat het wel mocht. Dan heb je én de zon, én een vrije horizon. En nog een leuk vaartochtje als bonus.

'1108151' door sidonius '1108151' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Aboriginal in India

sidonius

In de bergen van de regio Karnataka, ergens tussen Kozhikode en Mysore, wonen in een aantal dorpen nog afstammelingen van Australische aboriginals. Lang geleden zijn zij hier terecht gekomen. In India worden ze tot de 'primitieve stammen' gerekend en ze leven vrij geisoleerd. Toeristen komen hier niet of nauwelijks. Het staat ook niet in mijn reisgids, maar we hadden een uitstekende Indiase reisbegeleider. Die weet de plekken. We maken een wandeling van 2 uur om het gebied te bereiken. De mensen in de dorpen krijgen financiele ondersteuning van de Indiase regering. Maar desondanks leven ze heel sober. Ze verbouwen graan en groenten en hebben wat koeien. Er zijn afstammelingen van 5 verschillende stammen. Wij bezoeken enkele bewoners van de Paniyar stam. De mensen zijn heel verlegen, maar fotograferen wordt toegestaan. Contact maken is moeilijk, ik geef de vrouw een bloem. Voelt toch wat ongemakkelijk.

'1108042' door sidonius '1108042' door sidonius

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Drie vicuna´s op een.

sidonius

Het is jammer dat het Eduardo Avaroa National Reserve de Fauna Andina niet bij de highlights van Bolivia staat. Veel foto´s worden in dit buitenaardse gebied in het zuiden van het land gemaakt. Het is er dan ook prachtig als je van leeg, ruig, vulkanisch en uniek houdt. Op deze foto zie je drie vicuna´s (een lamasoort) die langs het Laguna Colorada lopen. In het meer zie je een groep flamingo´s staan. De kleur rood van dit zoutmeer wordt veroorzaakt door mineralen.

'1107921' door sidonius '1107921' door sidonius

Nieuw-ZeelandFox en Franz Josef gletsjers

Nieuw-ZeelandFox en Franz Josef gletsjers

Fox Glacier vanuit de

sidonius

Eén van de hoogtepunten van onze reis door Nieuw Zeeland in 2018 was de helicoptervlucht boven de Fox Glacier. Letterlijk. Je vliegt zo'n twintig minuten boven de gletsjer, maakt op de gletsjer een landing en daar kun je je vergapen aan het sneeuwlandschap. Je kunt ook een langere vlucht maken en dan ook over de Franz Jozef gletsjer vliegen. Op de terugweg mocht ik naast de piloot zitten en kon ik deze foto maken met nog een deel van de Fox gletsjer en het turquoise meer in beeld. Wij waren er in de tweede helft van februari en de eerste helft van maart. De seizoensdrukte was toen duidelijk voorbij. Pas op om naar Nieuw Zeeland te gaan als het Chinees Nieuwjaar is; dan zijn er erg veel Chinese toeristen want die hebben dan een langere vakantie en brengen die graag in Nieuw Zeeland door.

'1107863' door sidonius '1107863' door sidonius

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Sol de Manana geísers

sidonius

De Morning Sun Geysers (Sol de Mañana Geísers) kom je tegen in het nationale park Eduardo Avaroa de Fauna Andina. Prachtige kleuren in het geothermische landschap, met borrelende en bruisende geisers en geisertjes. Slechts een enkel bordje waarschuwt je voor de gevaarlijke situatie, verder moet je zelf uitkijken waar je loopt. Geen hekken of touwtjes, dat kan daar nog. Het landschap doet denken aan plaatjes van de Maan, maar dan kleurrijker. De grijze poelen borrelen en blubberen, de grijze brei is kokend heet. Eigenlijk levensgevaarlijk voor fotografen, maar fascinerend mooi.

'1107835' door sidonius '1107835' door sidonius

IndiaTamil Nadu

IndiaTamil Nadu

Brihadishwara Shiva..

sidonius

In februari/maart 2019 maakten we een rondreis door Zuid India. Een ontdekking van de culturele rijkdom van het hindoeisme dat je hier kunt bewonderen. Eén van de eerste grote tempels die we bezochten was deze in Thanjavur gewijd aan Shiva, de Brihadishwara Temple. Het is een van de mooiste bouwwerken uit het Chola-rijk in de 10e eeuw, rijk aan details. Het is nog altijd bekend als de Big Temple en behoort tot het Unesco werelderfgoed. De hoge muur die rond het tempelcomplex is gebouwd heeft veel nandi´s bovenop, de bekende heilige stier. Nandi is volgens de hindoe mythologie het rijdier van Shiva. Ook op het centrale plein staat een uit één granietblok gehouwen Nandi. Als je meer te weten wilt komen over de cultuur van het hindoeisme is een reis door het zuiden van India een aanrader. We zijn niet veel westerse toeristen tegengekomen, wel veel uit India zelf, en dan vooral uit het Noorden. Noordelijke Indiers gaan graag naar het groenere, schonere en rustiger zuiden op vakantie. Zo wil ik wel toeristen op mijn foto´s hebben, met die kleurrijke sari´s. De rood-gele kleur daarvan duidt erop dat deze vrouwen een bedevaart houden, het zijn de heilige kleuren.

'1107795' door sidonius '1107795' door sidonius

ArgentiniëMendoza San Juan La Rioja

ArgentiniëMendoza San Juan La Rioja

Rotsformaties in...Ta

sidonius

Het Parque Nacional Talampaya is een redelijk bekend natuurpark in noordwest Argentinie. Je vindt er rotsformaties in allerlei poses (voor wie het leuk vindt om allerlei figuren te herkennen in de rotsen). Een kathedraal, een adelaar, een monnik, een kasteel, noem maar op. Ik ben daar niet zo van, maar ik houd wel van dit type landschap. De rode aarde doet denken aan natuurparken in Utah in de VS. Talampaya is het werkterrein van vele geologische en archeologische onderzoekers, die op zoek gaan naar de talrijke fossielen die hier te vinden zijn. En sporen van eerste menselijke bewoning tot 3000 jaar geleden. Je kunt dit park niet op eigen gelegenheid bezoeken. Je bent verplicht om aan te sluiten bij de 4x4 pick-up truck die door het gebied rijdt, of een eigen gids te huren als je wilt wandelen.

'1107709' door sidonius '1107709' door sidonius

IndiaKarnataka

IndiaKarnataka

Hoysala tempels in...

sidonius

In de provincie Karnataka kun je in twee plaatsen belangrijke meesterwerken van oude Indiase architectuur en beeldhouwkunst bewonderen: in Belur en in Halebid. Ongeveer 30 kilometer ten noorden van Hassan. Beide plaatsen zijn goed in één dag te bezoeken. De tempels in Belur werden in de 12e eeuw gebouwd door de Hoysala-dynastie als herinnering aan een overwinning op een naburige stam. De Hoysala-kunst heeft een aantal bijzondere kenmerken: de tempels zijn gebouwd op een grondplan in de vorm van een ster. Zo ontstaat er meer muuropppervlak, belangrijk voor het prachtige en verfijnde beeldhouwwerk dat in de muren is aangebracht. Ook in de tempels is veel van dit beeldhouwwerk te bewonderen, in de vele zuilen en sculpturen. De verfijnde stijl is mogelijk doordat speksteen is gebruikt voor de bouw. Dat is relatief gemakkelijk te bewerken en wordt uiteindelijk steeds harder door contact met de lucht. Als je Belur en Halebid gaat bezoeken is het aan te raden er goed de tijd voor te nemen, en oog te hebben voor details.

'1107687' door sidonius '1107687' door sidonius

India

India

Kleurrijke processie

sidonius

Op de eerste reisdag in Zuid India vielen we al met onze neus in de boter: een jaarlijkse processie in één van de dorpen onderweg. In de ´tent´ bevindt zich een heiligdom dat in deze mobiele tempel wordt rondgereden. Voorop gaat een auto die water op de weg spuit om verkoeling te bieden aan de blote voeten. Dan volgt een aantal mannelijke muzikanten met trommels en trompetten, vervolgens de mannen en tenslotte de vrouwen die aan twee touwen de processiewagen voorttrekken. Zo gaat het van huis naar huis, waar gebeden en geofferd wordt voor een voorspoedig jaar. Elk dorp houdt jaarlijks zo´n processie. Bijzonder om mee te maken. Zuid India is prima te bereizen met kinderen. Het is er rustig, de binnenwegen bieden veel om te zien, zowel op de weg als in de dorpen langs de weg en de mensen zijn uiterst gastvrij en vriendelijk. Er zijn veel kinderen in de dorpen waar, als je rustig reist en pauzes neemt, gespeeld kan worden op de diverse speelveldjes. De tempels zijn interessant voor wat grotere kinderen, de mooie stranden voor alle leeftijden.

'1107577' door sidonius '1107577' door sidonius

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Desolaat mijnstadje

sidonius

Naast de schoonheid van het landschap biedt het zuiden van Bolivia zo af en toe ook een desolate aanblik. We stoppen onderweg naar Uyuni in het verlaten mijnstadje Julaca om de chauffeur een uurtje rust te gunnen. Het is niet helemaal verlaten, er zijn twee uitspanningen die nog het best te omschrijven zijn als oude Amerikaanse saloons. Er is koffie en cola te krijgen. En het plaatsje blijkt niet helemaal verlaten, er zit een groepje jongeren voor één van de saloons. Het is mij een raadsel waar je in dit desolate, buitenaardse gebied van moet leven. Zo te zien is het een mijnstadje, de rails glimmen in de lage namiddagzon dus er komt hier af en toe een trein langs. De dreigende lucht die even later zal uitmonden in een hoosbui maakt de troosteloosheid af. Dit is niet bepaald een bestemming om met kinderen naar toe te gaan.

'1107499' door sidonius '1107499' door sidonius

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Laguna Blanca

sidonius

Vanuit San Pedro de Atacama in Chili of vanuit Uyuni in Bolivia kun je meerdaagse expedities boeken voor een off-roadtrip door het uiterste zuiden van Bolivia. Dit gebied is inmiddels een National Park met de mooie lange naam `Eduardo Avaroa National Reserve de Fauna Andina`. De entree tot dit nationale park is 150 Bs (bolivianos) oftewel zo´n 15 euro. Je gaat met een 4WD en een chauffeur, want zelfstandig rijden is geen optie. Er zijn, als je de mooiste plekken wilt bezoeken, geen echte wegen. Autosporen is het enige houvast. Wie de weg niet weet is verloren. Dat maakt de expeditie avontuurlijk. Je moet wel kunnen afzien tijdens de lange hobbelige autoritten, maar de beloning bestaat uit onweerstaanbare landschappen van lagunas in verschillende kleuren (zoutmeren), vulkanen, geisers, veelkleurige bergen en dieren als lama´s, vicuna´s en alpaca´s. Op de foto de Laguna Blanca in het uiterste zuiden.

'1107181' door sidonius '1107181' door sidonius

ArgentiniëMendoza San Juan La Rioja

ArgentiniëMendoza San Juan La Rioja

Argentijnse Maanvalle

sidonius

Ook in Argentinie bestaat een Maanvallei: het Parque Provincial Ischigualasto. Het ligt in de provincie San Juan aan weg nr 150. Het gebergte heeft veel weg van Badlands dat je in de VS staat South Dakota kunt bewonderen. Licht van kleur, met verschillende sedimentaire lagen in diverse kleuren. In een ver verleden leefden hier dinosauriers, waarvan de fossielen tot de dag van vandaag hier te vinden zijn. Je kunt onder begeleiding van een gids een bezoek brengen aan dit natuurfenomeen. Je maakt een toer van een uur of twee. Bij het informatiecentrum is een museum ingericht waar replica's van dinosariers en fossielen te bewonderen zijn. Veel toerisme is hier nog niet; dat is fijn maar nadeel is dat alle teksten in het museum uitsluitend in het Spaans zijn.

'1107156' door sidonius '1107156' door sidonius

ArgentiniëHumahuacavallei

ArgentiniëHumahuacavallei

On the road in 2020

sidonius

Hopelijk kunnen we ook in 2020 weer mooie reisroutes afleggen. De weg is vaak leuker dan de bestemming, is mijn bescheiden mening. Ik houd van onderweg zijn, liefst over spannende wegen (of karresporen) door ruig landschap. Als je hiervan houdt kom je in noordwest Argentinie wel aan je trekken. Op de foto de bergroute van het plaatsje Humahuaca naar een bijzonder en veelkleurig gebergte genaamd Cerro del Hornocal. Ik plaatste hiervan al eerder een foto. Met deze weg overbrug je een hoogteverschil van 1600 meter, van 3000 naar 4600 meter. Op 4200 meter kun je stoppen om deze overzichtsfoto te maken.

'1107116' door sidonius '1107116' door sidonius

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

Laatste licht over...

sidonius

Het laatste licht van de dag valt over de Valle de la Luna, de Maanvallei in noordoost Chili. De zon geeft het landschap een rose gloed. De wolken lichten op terwijl de zon achter de horizon is verdwenen. Het einde van 2019 nadert, de zon gaat hier ook onder, we zien de laatste stralen van 2019. Ik wens iedereen een heel gezond en inspirerend 2020 toe, en natuurlijk mooie reizen ver weg of dicht bij. Fijne jaarwisseling!

'1106726' door sidonius '1106726' door sidonius

ChiliAtacama

ChiliAtacama

Kerstmis in adobe...k

sidonius

Vandaag, of liever gezegd vanavond, zou ik wel in San Pedro de Atacama willen zijn. Ik dit fraaie kerkje zal dan ongetwijfeld een Kerst nachtmis worden gehouden. Het is een bijzondere kerk, want gemaakt van adobe. Dat is een bouwmateriaal dat bestaat uit zand, klei, water en organisch materiaal zoals stro en zelfs mest. Ook de (meeste) huizen, restaurants en hotels in San Pedro zijn opgetrokken uit adobe, dat geeft het stadje een bijzonder en authentiek aanzien. Deze kerk is slechts enkele uren per dag geopend voor bezichtiging. Het interieur is sober en intiem. De kerk is te vinden aan het centrale plein van San Pedro. Hierbij wens ik alle reisreporters fijne feestdagen toe, en een gezond en inspirerend (reis)jaar 2020!

'1106646' door sidonius '1106646' door sidonius

ChiliAtacama

ChiliAtacama

Vredesboodschap

sidonius

In Chili is het al een tijdje onrustig, en ook in Bolivia. Als je er zelf bent valt het op dat de berichtgeving hier toch anders is dan de werkelijkheid daar. Zo wordt er veel aandacht besteed aan de rellen in Santiago. Wij zaten met ons hotel er midden in. Er wordt vreedzaam gedemonstreerd door jongeren maar ook door families met kinderen, er staat een ijskraampje, totdat om 18 uur de politie er met geweld een einde aan maakt. Traangas en waterkanonnen worden ingezet. Dat lokt rellen met vooral jongeren uit. In San Pedro de Atacama waren we getuige van een demonstratie vol muziek. Het leek eerder een carnavalsoptocht dan een demonstratie. De vlaggetjes op het centrale plein getuigen van de boodschap van de demonstranten: We zijn niet in oorlog, we zijn verenigd. Ik hoop dat de demonstranten aan het langste eind zullen trekken, voor meer onderwijs en meer rechtvaardigheid (zoals ook op de vlaggetjes staat). Happy New Year.

'1106631' door sidonius '1106631' door sidonius

ArgentiniëNoordwest Argentinie

ArgentiniëNoordwest Argentinie

Cerro del Hornocal

sidonius

Cerro del Hornocal (ook wel het gebergte met de 14 kleuren genoemd) is een heel bijzonder gebergte in het uiterste noordwesten van Argentinië. Het verhaal gaat dat zelfs Máxima hier met haar nieuwe vriendje Willem Alexander naar toe ging toen ze hem de bijzonderheden van haar land wilde laten zien. Het bijzondere zit in de kleuren en vormen in het gebergte, de kleurrijke zigzaglijnen die uniek zijn. En betrekkelijk nieuw voor de toeristen die hier komen. In mijn Trotter Argentinië reisgids van 2004/2005 staat het niet eens vermeld! Je komt er door met een 4WD vanuit het plaatsje Humahuaca de bergen in de trekken via een smalle steile bochtige route (nr 73). Het is een flinke klim want Humahuaca ligt op 3000 meter hoogte en de Cerro del Hornocal op maar liefst 4600 meter. Op 4200 meter is een mooi uitzichtpunt waar je een fantastisch zicht hebt op de kronkelweg die je net hebt afgelegd. Op de foto zie je linksonder een pad waarop mensen lopen. Je kunt nog een aardig stuk de bergen in lopen via dat pad, maar op die hoogte is dat vermoeiend. Je daalt eerst een stuk, maar dan moet je terug natuurlijk weer omhoog en op 4600 meter is dat heftig. Wij kozen ervoor om gewoon een tijdje te genieten van dit fabelachtige uitzicht.

'1106452' door sidonius '1106452' door sidonius

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Flamingo's aan het...

sidonius

Het Laguna Colorada spreekt tot de verbeelding, alleen al door de naam (vind ik). Al vaker foto's er van hier voorbij zien komen, en dat wakkerde de wens om het eens met eigen ogen te zien alleen maar verder aan. In november kwam het er dan van, en ik ben niet teleurgesteld. De rode gloed is al van verre zichtbaar, en we hadden het geluk dat er veel flamingo's waren. Je komt van bovenaf aanrijden, zodat je een abstracter shot vanuit vogelperspectief kunt maken. De flamingo's worden dan stipjes. (even vergroten voor beter resultaat)