saskiahamminga

'1111654' door saskiahamminga '1111654' door saskiahamminga

NederlandUtrecht

NederlandUtrecht

Wandelen door je eige

saskiahamminga

Nu we door de coronacrisis aan huis gekluisterd zijn, wandelen we iedere avond even door onze buurt. Je komt dan langs plekken waar je normaal gesproken zonder echt te kijken heel hard langsfietst. Nu genieten we er extra van. We lopen dan altijd even langs een van de mooiste plekjes van Utrecht: het Muntgebouw aan het Merwedekanaal in Utrecht. Dit bijzondere en monumentale pand behoort tot de mooiste gebouwen van Utrecht en is meer dan honderd jaar oud. De Koninklijke Nederlandse Munt produceert hier nog steeds euro- en herdenkingsmunten, maar dat duurt helaas niet lang meer. Vanaf medio 2020 wordt het gebouw volledig evenementenlocatie en verhuist de KNM naar Houten.

'1110919' door saskiahamminga '1110919' door saskiahamminga

AustraliëFraser Island

AustraliëFraser Island

Per 4x4 over Fraser..

saskiahamminga

Wat een bijzondere gewaarwording is op Fraser Island, is dat je hier met de auto op het strand mag rijden. Hier gelden dezelfde regels als op de weg en onderweg zien we zelfs politie controleren. Er staan langs het strand borden hoe hard je mag rijden: sommige stukken 40 km p/u en op andere stukken 80 km p/u. Het is niet druk, maar wel apart om regelmatig een tegenligger tegen te komen. Ook moeten we op sommige stukjes wachten, omdat er een vliegtuigje moet landen.

'1110805' door saskiahamminga '1110805' door saskiahamminga

AustraliëFraser Island

AustraliëFraser Island

Helder Lake McKenzie

saskiahamminga

Vanaf River Heads bij Hervey Bay steken we met de ferry over naar Fraser Island, een mooie overtocht van ruim een half uur. We gaan eerst naar Lake McKenzie, een van de 40 zoetwatermeren op het eiland. Dit meer is werkelijk adembenemend mooi, met het witte zand en kraakheldere water, en is omringt door dichte bossen...Ik lees dat het zachte, pure zand als een filter werkt en het water van het meer helder houdt. Het is een mooie plek om even een duik te nemen of te picknicken. Pas wel goed op: overal staan waarschuwingsborden 'pas op voor dingo’s'. Dit zijn wilde honden die hier leven en vrij agressief kunnen zijn. Fraser Island is het grootste zandeiland ter wereld. Het ligt voor de oostkust van Australie in Queensland. Het eiland is 122 km lang en 5 tot 25 km breed en heeft een tropisch klimaat. Het het landschap is zeer afwisselend:, met mangrovebossen, tropische regenwouden, eucalyptusbossen en duinen. Er leven veel soorten vogels en maar weinig zoogdieren.

'1110804' door saskiahamminga '1110804' door saskiahamminga

AustraliëFraser Island

AustraliëFraser Island

Een laatste duik...

saskiahamminga

Tijdens een rondreis door Australië in onze zomermaanden mag een walvistocht langs de kust bij Fraser Island niet ontbreken. Wij maakten deze tocht vanuit Hervey Bay. Op zoek naar de vele walvissen, die hier in juli en augustus migreren. En inderdaad, we keken werkelijk onze ogen uit: zo dichtbij als hier hebben we deze bultrugwalvissen nooit eerder gezien. Het leek wel een show: koprollen, spetteren, stiekem boven water kijken, prachtig om te zien! En dan een laatste duik, speciaal voor ons...vlak naast de boot....met staart....zo mooi!

'1110800' door saskiahamminga '1110800' door saskiahamminga

MalawiMulanje

MalawiMulanje

Klaslokaal in de...bu

saskiahamminga

Tijdens een bezoek aan een school in de regio Mulanje in Zuid Malawi krijgen we een uitgebreide rondleiding van de trotse schooldirecteur. Hij laat ons de klaslokalen zien en zijn kantoortje. Ook vertelt hij hoe belangrijk het is voor de toekomst van Malawi dat kinderen naar school gaan. Op school krijgen deze kinderen eten van het WFP, wat een positieve uitwerking heeft op het aantal schoolgaande kinderen. We lopen langs een groep kinderen die buiten les krijgen. Er zijn te weinig klaslokalen voor het aantal kinderen, best confronterend om te zien. Maar de kinderen hebben er plezier in en lijken zich er weinig van aan te trekken dat hun "klaslokaal" zich buiten bevindt. Als wij langslopen ontstaat er een vrolijke onrust 'in de klas' en is iedereen even afgeleid. We lopen snel door, zodat de docent weer verder kan gaan met de les...

'1110563' door saskiahamminga '1110563' door saskiahamminga

Verenigde StatenCalifornie

Verenigde StatenCalifornie

Zeeolifanten op het..

saskiahamminga

Tijdens een rondreis van 6 weken door Californië rijden we over de Highway 1, op weg van San Francisco richting Santa Barbara. We komen langs Point Piedras Blancas, vlakbij San Simeon, waar een enorme kolonie zeeolifanten ligt. Het is bijzonder om hier te staan en deze dieren te bewonderen: hier liggen zo ontzettend veel zeeolifanten; je weet niet waar je kijken moet. Ze liggen te zonnen op het strand, spelen in de branding, duiken onder water in zee, maken vreemde geluiden en schuifelen voort. Het uitzicht op de Pacific is prachtig, evenals deze hele route. Aan deze kust kan van het een op het andere moment de mist opzetten; in de verte zie je deze al dichterbij komen. Vanachter een balustrade kun je op je gemak naar de zeeolifanten kijken, en als je geluk hebt zijn er rangers om je meer te vertellen over deze enorme kolonie van soms wel 17.000 dieren.

'1110559' door saskiahamminga '1110559' door saskiahamminga

NederlandDe waddeneilanden

NederlandDe waddeneilanden

Hollandse luchten op.

saskiahamminga

Weer of geen weer: uitwaaien op de Wadden is altijd fijn. Lange wandelingen op het brede strand, fietsen door de duinen, op warme dagen een duik nemen in zee, of schelpen zoeken op het drooggevallen wad. Dit verveelt nooit. Hier lopen we op het prachtige en verlaten strand van Schiermonnikoog, weg van de massa...

'1110553' door saskiahamminga '1110553' door saskiahamminga

AustraliëQueensland

AustraliëQueensland

De mangrove

saskiahamminga

Vanuit ons verblijf in het regenwoud van Daintree Rainforest rijden we naar het plaatsje Cape Tribulation. ' Cape Trib' ligt in het noorden van Queensland middenin een prachtig ongerepte jungle. Het is een unieke plek op deze wereld, aangezien het (naar schatting) 180 miljoen jaar oude regenwoud hier samenkomt met parelwitte stranden. Heel bijzonder: hier kruisen hier 2 UNESCO Werelderfgoed locaties: het Great Barrier Reef en de Daintree Rainforest. Nadat we geparkeerd hebben lopen we over een houten 'boardwalk' door het mangrovebos naar het strand. Overal staan borden 'beware, crocodile', dus dat maakt dit uitstapje extra spannend. We speuren tussen de wortels en takken naar krokodillen, maar zien er (helaas?) geen. Na een wandeling door dit fascinerende landschap komen we op een prachtig strand. We zoeken kokosnoten en schelpen en wanen ons op een onbewoond eiland...

'1110506' door saskiahamminga '1110506' door saskiahamminga

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

Spelende olifantjes

saskiahamminga

We hebben geluk. Bij de waterplaats Okaukuejo, in Etosha National Park, zien we een grote familie olifanten drinken en spelen. Er zijn ook een aantal kleintjes bij, die zich vermaken met op de grond rollen, elkaar uitdagen en stof gooien. Geweldig om naar te kijken.

'1109975' door saskiahamminga '1109975' door saskiahamminga

OostenrijkDachstein Gletsjer

OostenrijkDachstein Gletsjer

Op de suspension brug

saskiahamminga

Adembenemend....het uitzicht vanaf de 'suspension bridge', op 2.700 meter hoogte op de Dachstein gletsjer. Dit is de hoogste hangbrug in Oostenrijk. Na een tochtje met de gondel, tegen de steile bergwanden aan, kom je tussen de indrukwekkende bergpieken van de Dachstein terecht. Toen we hier aankwamen hing de brug nog vol in de wolken, maar na een uurtje trokken deze weg, en hadden we schitterend uitzicht over de omgeving. Vooral geschikt voor mensen zonder hoogtevrees....

'1109974' door saskiahamminga '1109974' door saskiahamminga

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

Ruzie in Etosha

saskiahamminga

We rijden met onze huurauto door Etosha National Park. Onderweg, hobbelend over een slechte gravelweg, richting de Etosha zoutpan, zien we opeens 2 mannetjes springbokken vechten. Het gaat hard tegen hard. De hoorns kletteren tegen elkaar. We hoorden al eerder dat het paartijd is, en de mannetjes hun territorium verdedigen. We blijven een tijdje stilletjes staan kijken, tot een van de twee het opgeeft en langzaam afdruipt...Indrukwekkend om te zien!

'1109932' door saskiahamminga '1109932' door saskiahamminga

MalawiMulanje

MalawiMulanje

Stenen bakken

saskiahamminga

Tijdens een bezoek aan een schooltje in Zuid Malawi laat de directeur van de school tijdens een rondleiding ons trots zijn 'bakstenen bakkerij' zien. In deze' oven' worden op houtvuur van leem bakstenen gebakken, waar ze weer huizen en klaslokalen van kunnen bouwen. Indrukwekkend om te zien hoe ze dit doen.

'1109865' door saskiahamminga '1109865' door saskiahamminga

AustraliëGreat Barrier Reef

AustraliëGreat Barrier Reef

De Whitsundays

saskiahamminga

Zo onwerkelijk en mooi: daar vliegen we dan, per helikopter vanuit Airlie Beach, over de Whitsunday Islands en Inlet, op weg naar Whitehaven Beach. Onder ons zien we turquoise blauw water, koraalriffen, witte stranden, groene bossen en miniatuur zeilbootjes. Na een korte vlucht landen we op Whitehaven Beach, een parelwit strand, met turquoise water waar we de pijlstaartroggen langs zien zwemmen. Een onvergetelijke tocht.... De Whitsundays liggen aan de Oostkust van Australie, en bestaan uit 74 eilanden, waarvan er maar een paar bewoond zijn en een groot deel National Park is.

'1109864' door saskiahamminga '1109864' door saskiahamminga

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Met de Jacobite...sto

saskiahamminga

Als je in de Schotse Hooglanden bent is een trip met de The Jacobite Steam Train, van Fort William naar het leuke havenplaatsje Mallaig, een echte aanrader. Deze treinrit gaat dwars door de Highlands met steeds weer schitterend uitzicht op bergen en meren, en een stuk langs de kust: je kijkt je ogen uit. Voor kinderen is deze tocht ook bijzonder: de stoomtrein en het beroemde Glenfinnan Viaduct, waar de trein overheen rijdt, worden gebruikt in de Harry Potter-films. Wij hadden het geluk in de achterste wagon te zitten, waardoor we in bochten mooi zicht op de trein hadden. De rit duurt zo'n 2,5 uur. Tip: het is wel handig om van te voren te reserveren. De trein zit helemaal vol, en iedereen geniet volop, waardoor de sfeer heel leuk is.

'1109768' door saskiahamminga '1109768' door saskiahamminga

NederlandDe waddeneilanden

NederlandDe waddeneilanden

Uitwaaien op Schier

saskiahamminga

Wat is het toch heerlijk om uit te waaien op de Wadden. Welk jaargetijde het ook is, op de eilanden is het altijd genieten. Hier wandelden we op het brede strand van Schiermonnikoog, vol tegen de wind in. Het zand zat in onze oren, in onze neus, overal, maar wat was het heerlijk. Donkere wolken kondigen de volgende bui aan. En wat is het mooi: het zand stuift over het strand, zo mooi om te zien!

'1109674' door saskiahamminga '1109674' door saskiahamminga

Groot-BrittanniëSchotland

Groot-BrittanniëSchotland

Met de Jacobite...sto

saskiahamminga

Vanuit Fort William maken we een mooie tocht met de beroemde Jacobite stoomtrein. Deze trein rijdt over het beroemde 'Harry Potter-viaduct" en dwars door de Highlands. Ook rijden we een stuk, net voor eindbestemming Maillaig, langs de ruige Schotse westkust. Voor deze kust liggen de Hebriden, waaronder het eiland Skye. Vanuit Maillaig vertrekt de veerboot naar dit prachtige stukje Schotland. Vanuit de trein heb je prachtig uitzicht op de kustlijn.

'1109666' door saskiahamminga '1109666' door saskiahamminga

NederlandDe waddeneilanden

NederlandDe waddeneilanden

Zandduinen op Schier

saskiahamminga

Weer of geen weer, de Wadden zijn altijd geweldig. Letterlijk uitwaaien op het strand, genieten van de rust en ruimte, de enorme weidsheid en de prachtige natuur. Door de harde wind ontstaan kleine zandduinen op het brede strand van Schiermonnikoog, mooi om te zien...

'1109664' door saskiahamminga '1109664' door saskiahamminga

CanadaBanff National Park

CanadaBanff National Park

Roadtrip door de...Ro

saskiahamminga

Wat is het toch genieten om met een camper of huurauto door de Rocky Mountains te rijden. Hier rijden we van Peter Lougheed Provincial Park richting Banff. De wegen zijn eindeloos en na iedere bocht wacht weer een verrassing: een prachtig blauw meer, een waterval, een immense bergwand, een gletsjertong of een beer of eland langs de weg. Zo kun je toch dagen doorrijden?

'1109516' door saskiahamminga '1109516' door saskiahamminga

NamibiëEtosha

NamibiëEtosha

Voorzichtig drinken

saskiahamminga

Tijdens een reis door Namibië mag Etosha National Park niet ontbreken. Je kunt hier eenvoudig rondrijden met je eigen auto. Neem hiervoor rustig de tijd: steeds wordt je weer verrast door meer wilde dieren: zebra's, kuddes olifanten, een leeuw in het hoge gras, een langs rennende struisvogel, of bij een waterplaats samen drinkende dieren. Zoals hier een giraf, samen met een groep springbokjes, die de omgeving goed in de gaten houden en waarschuwen als er gevaar dreigt. De giraf is erg kwetsbaar als hij drinkt, hij moet zijn lange voorpoten wijd uitspreiden en kan veel minder snel vluchten als hij wordt aangevallen. Voordat hij begint met drinken kijkt hij een hele tijd behoedzaam om zich heen en begint dan, een beetje onzeker en nerveus, te drinken. Prachtig om te zien...

'1109420' door saskiahamminga '1109420' door saskiahamminga

SpanjeIbiza

SpanjeIbiza

Sunset op Ibiza

saskiahamminga

Op deze grauwe, grijze dag mijmer ik terug naar afgelopen oktober, toen we na een heerlijke dag op het strand en een (hele) late lunch (helemaal aangepast aan de Spaanse tijden...) bij een strandtent op het mooie zandstrandje Cala Tarida naar de mooie zonsondergang keken. Als de zon eenmaal onder is kleurt de lucht roze, paars en blauw, en is het tijd om naar huis te gaan. Over een paar uur 'moeten' we weer uit eten...:-)

'1109388' door saskiahamminga '1109388' door saskiahamminga

Verenigde StatenSan Francisco

Verenigde StatenSan Francisco

Mooi San Francisco

saskiahamminga

Als je San Francisco bezoekt is het eigenlijk een must om een fiets te huren en over de Golden Gate Bridge naar het leuke plaatsje Sausalito aan de overkant van de baai te fietsen. Hier kun je leuk aan het water lunchen en heb je prachtig uitzicht op de skyline van San Francisco. Je kunt met de boot dan weer terugvaren naar de stad, waarbij je langs het beroemde Alcatraz vaart. San Francisco staat bekend op de opeens opkomende witte mist vanuit zee. Wij zaten hier eerst nog heerlijk in het zonnetje, maar zagen de mist al snel dichterbij komen... Wat heerlijk om hier te wonen en in het weekend vanuit de stad te kunnen zeilen....

'1109373' door saskiahamminga '1109373' door saskiahamminga

IJslandJökulsárlón

IJslandJökulsárlón

De lagune...Jökulsárl

saskiahamminga

Wat zou ik hier graag nog eens naar terug gaan. Zo mooi: de lagune Jökulsárlón. Deze lagune, vol met drijvende ijsschotsen, beslaat een oppervlakte van bijna 20 vierkante kilometer. De stukken ijs zijn afkomstig van de gletsjertong Breiðamerkurjökull, wat een uitloper is van de Vatnajökull-gletsjer. Dit is de grootste gletsjer van IJsland met een oppervlakte van 8100 km². De grootsheid van dit landschap en deze gletsjer op de foto krijgen of thuis uit te leggen is bijna niet te doen. Het heeft iets magisch om daar te staan en dit prachtig landschap op je in te laten werken. Zodra het warmer is en er minder ijsschotsen drijven kun je hier ook met een bootje het meer op. Toen wij er waren was dat helaas onmogelijk...

'1109371' door saskiahamminga '1109371' door saskiahamminga

AustraliëKakadu NP

AustraliëKakadu NP

Bee-eater in Mary...R

saskiahamminga

We verblijven in Mary River National Park, in The Northern Territories van Australië. We zien hier, naast de leuke wallabies, ongelofelijk veel soorten vogels. Zo ook vele bee-eaters, prachtig om te zien!

'1109287' door saskiahamminga '1109287' door saskiahamminga

AustraliëKakadu NP

AustraliëKakadu NP

Uitzicht vanaf Ubirr

saskiahamminga

In Kakadu National Park bezoeken we Ubirr. Deze magische plek, zeker voor de aboriginals, is een steenformatie en gebied in het Nationaal park Kakadu in het Noordelijk Territorium van Australië. Dit gebied staat op de Unesco Werelderfgoedlijst en is vooral bekend door de rotsschilderingen van de aboriginals. Ubirr ligt ongeveer 40 km van Jabiru en is in periodes van hevige regen beperkt is toegankelijk. Er is een wandelroute die bezoekers leidt langs de belangrijkste rotsschilderingen. Na de mooie en warme wandeling langs de rotstekeningen beklommen we een enorme rots, vanaf waar we schitterend 360 graden uitzicht over de omgeving hadden, zo mooi! In de verte zagen we wilde zwijnen drinken bij een waterplas en ontelbare vogels vliegen. Wat een mooi gebied.