Photofreak

'571193' door Photofreak '571193' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Hartendief

Photofreak

Deze man wil ook erg graag op de foto. Hij heeft de grootste lol als hij de foto op het schermpje ziet. Hij geeft mijn reisgenote en mij een peertje, wat een lieverd. In zijn jongere jaren is hij zeker een hartendief geweest met zijn reebruine ogen. Update schouder: spier geïrriteerd die drukt op de onderliggende zenuw. Zo min mogelijk computergebruik :-( dus helaas nog steeds geen reacties van mij.

'571110' door Photofreak '571110' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Trotse blik

Photofreak

Als je van portretten houdt dan zit je goed in Georgië. Zodra ze zien dat je een camera bij je hebt dan vragen ze om een foto. Ze vinden het prachtig om zichzelf terug te zien op het schermpje. Zo ook deze groentenverkoper op de markt in Ninotsminda.

'571053' door Photofreak '571053' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Groente stilleven op.

Photofreak

Eten doen Georgiërs veel, vaak en meestal ook gedurende langere tijd. Ze eten drie keer per dag een warme maaltijd gekenmerkt door veel vlees en deegwaren. In de zeer veelzijdige keuken vind je de sporen terug van zowel de Turkse als de Perzische en Russische bezetters. De meeste gerechten zijn authentiek en je vindt ze uitsluitend in Georgië zelf. Veel gebruikte kruiden in de Georgische keuken zijn koriander, dille, tarchoen (dragon), saffraan en peterselie. Daarnaast wordt ook op grote schaal gebruikgemaakt van aubergine, paprika, knoflook en walnoten. Traditioneel kennen Georgische maaltijden een keur aan koude en warme voorafjes, die men meestal tegelijkertijd op tafel zet.

'570986' door Photofreak '570986' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Vrolijke dame

Photofreak

In Ninotsminda zie ik deze dame bezig met tuinafval in de container te gooien. De mensen in Georgië zijn vriendelijk en hebben geen bezwaar als je foto's maakt. Sommige vragen je zelfs om een foto te maken. Het is wel met handen en voeten je verstaanbaar maken want ze kennen geen Engels, behalve hello en welcome.

'570914' door Photofreak '570914' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Overzicht grottenstad

Photofreak

Vanaf de overkant heb je een goed overzicht van deze indrukwekkende grottenstad. Wat een geweldige plek om rond te lopen. Het vergt wel enig klim- en klauterwerk maar dat is het absoluut waard.

'570856' door Photofreak '570856' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Verboden terrein

Photofreak

Dit is het gedeelte van grottenstad Vardzia waar je als toerist niet mag komen. In dit gedeelte wonen op dit moment 7 monniken. Ik vind het er wel knus uit zien met die plantjes. Wat zou ik daar graag na sluitingstijd op dat bankje willen zitten om de zon onder te zien gaan. Die monniken hebben wel een mooi plekje uitgezocht.

'570791' door Photofreak '570791' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Onderaardse gang...gr

Photofreak

Het grottencomplex bestaat uit verschillende verdiepingen die met elkaar zijn verbonden via trappen en onderaardse gangen. De gangen zijn verlicht maar het is wel raadzaam om een zaklamp mee te nemen want sommige gedeeltes zijn behoorlijk donker. De treden zijn door de jaren behoorlijk afgesleten en ook erg ongelijk. Voor wat lange mensen is dit trouwens wel lastig lopen want de gangen zijn op sommige plekken niet erg hoog. Bezoek je Vardzia ga dan vooral verder dan de kerk, waar de meesten stoppen, want dit is juist een leuk gedeelte om te ontdekken. Samen met een medereiziger waren wij de enigen die deze kant bezochten, heerlijk rustig. Wat een bijzondere plek en dan te bedenken dat dit allemaal in de 12e eeuw is uitgehouwen. Wat een werk moet dat geweest zijn.

'570678' door Photofreak '570678' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Grotwoning Vardzia

Photofreak

In de grottenstad Vardzia zijn nog zo'n 600 grotruimtes intact, die vooral dienst hebben gedaan als woning. Je kunt er heerlijk rondstruinen, al moet je wel uitkijken dat je nergens in- of afvalt, aangezien er maar weinig aan veiligheidsvoorzieningen is gedaan. Sommige woningen zijn best wel groot met meerdere ruimtes.

'570600' door Photofreak '570600' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Muurschildering...gro

Photofreak

Ondanks dat de Maria Hemelvaart grotkerk in de 12e eeuw is gebouwd zien de muurschilderingen er nog redelijk goed uit. Zoals je kan zien is er wel gerestaureerd, vooral de scheuren in de muren die ontstaan zijn door een aantal aardbevingen. Deze grotkerk is ook de drukst bezochte plek van Vardzia, terwijl de omliggende grotwoningen ook erg interessant zijn. Maar de meeste toeristen gaan niet verder dan de kerk. Waarschijnlijk omdat ze er tegenop zien om al die trappetjes op en af te gaan. Maar ik kan je verzekeren, het is echt de moeite waard.

'570539' door Photofreak '570539' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Vardzia met Maria...H

Photofreak

Aan de rechterkant, bij die grote opening, is de Maria Hemelvaart rotskerk. Ondanks dat deze in de 12e eeuw is gebouwd ziet het er van binnen nog goed uit, met mooie fresco's. Ook is op deze foto goed te zien hoe alles met elkaar verbonden is via trappetjes. Het is telkens klimmen en dalen maar absoluut de moeite waard. De meeste bezoekers gaan niet verder dan deze kerk maar het gedeelte verderop is ook mooi, inclusief tunnels. O ja, de vlekjes in de lucht zijn allemaal vogels. Ook zie je er veel roofvogels. Helaas kan ik weer een paar dagen geen reacties geven, vandaag weer bij de fysio geweest en mag zo min mogelijk computeren om mijn schouder (beknelde zenuw) rust te geven :-(

'570461' door Photofreak '570461' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Grottenstad Vardzia

Photofreak

De in een rotshelling uitgehouwen grottenstad Vardzia zie je al van enige afstand liggen. Je kan met een busje een gedeelte naar boven gebracht worden, de rest moet je naar boven lopen. Vardzia is in de 12e eeuw door koning Georgi III als fort gebouwd. Zijn legendarische dochter koningin Tamar heeft er een klooster van gemaakt. In hoogtijdagen woonden en werkten hier zo'n 2000 monniken. Vardzia groeide zo uit tot het belangrijkste religieuze centrum van Zuidwest-Georgië. Een reeks aardbevingen en een aanval door buitenlandse troepen hebben halverwege de 16e eeuw een einde gemaakt aan de bloei van dit klooster. Tijdens de Sovjet-periode was het zelfs decennialang verboden gebied. Inmiddels is het complex weer teruggegeven aan de kerk en is het weer toegankelijk voor publiek. Er wonen tegenwoordig 7 monniken in een, voor toeristen, niet toegankelijk gedeelte. Op de foto is goed te zien hoe deze stad uit de rotsen is gehouwen.

'570394' door Photofreak '570394' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

In the middle of...no

Photofreak

Als we van Akhaltsikhe richting Vardzia rijden volgen we in feite de rivier de Koera, die constant in zicht is. Af en toe zie ik een huisje in the middle of nowhere staan, zoals hier op de foto. Het landschap vind ik prachtig maar om daar zo afgelegen te wonen lijkt me niet echt handig. Aangezien de gids niet vaak wil stoppen of soms pas na 10 minuten nadat je het gevraagd hebt, en het bewuste plaatje al voorbij is, heb ik een aantal foto's, waaronder deze, vanuit de bus genomen.

'570352' door Photofreak '570352' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Bijzondere baan

Photofreak

Deze mannen zijn de muur aan het instrijken met één of ander goedje maar wel op een erg gevaarlijke manier. De man onderaan houdt de touwen vast waaraan die stellages hangen waar ze op staan maar dat lijkt niet helemaal goed te gaan, zo te zien. Ik hoop dat ze goed verzekerd zijn.

'570287' door Photofreak '570287' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

St. Peter's kerk

Photofreak

Akhaltsikhe is ook een leuke stad om doorheen te wandelen. Zo kwam ik langs deze mooie kerk, de St. Peters. Met op de voorgrond een standbeeld van Koningin Tamar. Koningin Tamar (c. 1160 – 18 januari 1213), was heerseres over Georgië gedurende de zogenoemde Georgische Gouden Eeuw, die duurde tussen ongeveer 1100 en 1225. Gedurende haar regering beleefde het Georgische rijk zijn hoogtepunt, zowel politiek als cultureel. Zij was een afstammeling van David de Bouwer van de Bagrationi-dynastie, met wie de bloei van het Georgische rijk was begonnen. Zowel door haar rol als vrouwelijke heerser als vanwege de bloei van het koninkrijk is zij een belangrijke figuur gebleven in de Georgische geschiedenis en populaire cultuur. In 1915 werd een Orde van Sint-Tamara ingesteld. info: Wikipedia

'570219' door Photofreak '570219' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Straatbeeld

Photofreak

Dit straatbeeld zie je veel in Georgië. Dit is in de hoofdstraat van Akhaltsikhe. De huizen zien er niet echt goed onderhouden uit, ze kunnen wel een likje verf en een nieuw dak gebruiken. Maar toch hebben ze wel een moderne auto voor de deur staan. Dat is daar blijkbaar toch belangrijker. Vanaf nu zal ik niet meer reageren op foto's (tenminste de komende dagen) want ik heb teveel last van mijn nek/schouder/arm. Ga niet zoveel computeren en vooral rust nemen. Wel zal ik elke dag een foto plaatsen. En hopelijk z.s.m. weer op jullie foto's (kunnen) reageren.

'570109' door Photofreak '570109' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Rabat

Photofreak

Hier sta ik bovenop het oude stadscentrum, Rabat. Het voorste gedeelte is gerestaureerd en achterin zie je de 18e eeuwse moskee met z'n gouden koepel. Zoals je ziet is het er erg rustig want het is deze dag 34 graden. Het is leuk om deze plek te bezoeken en te bekijken. Als het te warm wordt zijn er ook terrasjes waar je een koel drankje kan nuttigen.

'570043' door Photofreak '570043' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Akhaltsikhe stadsbeel

Photofreak

We rijden Akhaltsikhe binnen. Vroeger was dit het centrum van de Mescheten, in de 17e eeuw tot islam bekeerde Georgiërs. Tijdens de 2e wereldoorlog is deze bevolkingsgroep op last van Stalin gedeporteerd naar Centraal-Azië, waarna ze nooit meer mocht terugkeren naar haar geboorteland. Bovenop de heuvel zie je Rabat, het oude stadscentrum, dat gedeeltelijk is gerestaureerd.

'569941' door Photofreak '569941' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Koeien uitlaten?

Photofreak

Na een half uurtje rijden zien we opeens een kudde koeien langs de kant van de weg. Je zou ze verwachten in het weiland maar deze staan, heel onhandig, op ruig terrein. De eigenaren staan achteraan, onder de boom, in de schaduw. Misschien dat de koeien hier komen om even wat te drinken. Het levert wel een bijzonder plaatje op. Wel even openen.

'569887' door Photofreak '569887' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Herfsttinten

Photofreak

Soms kom je langs velden waar je echt even moet stoppen. Zoals hier, met die herfsttinten. Ik denk dat van Gogh er een mooi schilderij van had kunnen maken.

'569842' door Photofreak '569842' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Modern bushokje

Photofreak

Als we het dorp uitrijden zie ik opeens dit moderne, pas gebouwde, bushokje. Het draaihek hebben ze geplaatst zodat er geen koeien het hokje in gaan om daar te schuilen of gewoon te luieren. Vind het wel een grappig gezicht.

'569807' door Photofreak '569807' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Dorpshuis

Photofreak

Nadat ik het Zarzan klooster heb bezocht ga ik nog even het dorp in. Het is maandag maar het is erg rustig in het dorp. Ik kom geen mens tegen. Dit is een typisch dorpshuis in deze buurt. Gemaakt van recycle hout en golfplaten. Als je goed kijkt zie je twee koeien in de 'tuin'.

'569765' door Photofreak '569765' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Doorkijkje Zarzan...k

Photofreak

Achter de kerk ligt een mooie aangelegde tuin. Daar hebben ze een soort van prieeltje gebouwd maar dan van steen. Aan de zijkanten een bankje om te gaan zitten en dan met dit uitzicht. Niet verkeerd toch?

'569671' door Photofreak '569671' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Bezoekers Zarzan kerk

Photofreak

Terwijl ik de kerk sta te bewonderen zie ik opeens een moeder met drie kinderen naar binnen komen. De twee oudste kinderen steken een kaarsje aan en gaan netjes, met hun zusje, voor hun moeder poseren. Ik vraag de moeder of ik ook een foto mag maken. Ze knikt en straalt van trots.

'569575' door Photofreak '569575' door Photofreak

GeorgiëKaukasus gebergte

GeorgiëKaukasus gebergte

Zilveren icoon

Photofreak

In het Zarzan klooster is veel te zien. Zoals mooie muurschilderingen maar ook deze mooie zilveren icoon. Eerst vond ik die lampjes storen in het beeld maar achteraf voegt het eigenlijk wel wat toe aan het beeld.

Community updates

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Er besloten om binnenkort het onderdeel  'Blogs' niet meer mogelijk te maken, omdat helaas de afgelopen jaren, er wekelijks te weinig nieuwe blogs worden gedeeld. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 36 | Community toppers

De toppers van week 37 zullen dit weekend bekend worden gemaakt.

Fjadrárgljúfur kloof. Foto: Wkerkhof

1. Topreview: Sofia, Bulgarije door Agrotewal
2. Topfoto & tip: Fjadrárgljúfur kloof door Wkerkhof
3. Topblog: Into The Wild ... door Nick_VL
4. Communitylid van de week: Kburgers1
5. Nieuwkomer: SerenavanBeek

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik