petervanderwaal

'513809' door petervanderwaal '513809' door petervanderwaal

PortugalPeneda-Gerês NP

PortugalPeneda-Gerês NP

Kaarsje opsteken

petervanderwaal

Sao Bento da Porta Aberta....een van die kerkjes in Porugal die gebombardeerd is tot bedevaartsoord....Armen, benen, ruggen, van wax worden geofferd en een rondje om de kerk op je knietjes en alle kwalen van het deel dat je hebt geofferd zijn over.... Mooi om te zien hoe men daar toch in op gaat en het traditioneel kaarsje opsteken is hier meer een grote wal van vuur en kaarsen...

'511385' door petervanderwaal '511385' door petervanderwaal

PortugalMinho

PortugalMinho

Viana by night

petervanderwaal

Eigenlijk zou ik deze plek niet moeten verklappen, maar aangezien Columbus toch van gebaande paden afwijkt..... Viana do Castelo....in het uiterste noorden van Portugal is zo'n plek....Een havenstadje wat op sommige plekken niet echt bijzonder lijkt, maar er hangt een heerlijke sfeer. Overdag in de zomer veel zon...maar aangenaam en 's avonds koelt het er heerlijk af naar zelfs frisse temperaturen....Het centrum van het stadje is fraai en als je dan zo 's avonds over straat slentert... De versiering en verlichting is elke zomer in augustus aanwezig vanwege het grootste 5 daagse feest van Noord-Portugal...Romaria de nossa senhora da Agonía...probeer het mee te maken.....je zult verbaast zijn !

'510253' door petervanderwaal '510253' door petervanderwaal

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

In plaats van...verli

petervanderwaal

Op de weg van Marvao naar Castel de Vide is de weg wat aan de smalle kant en onverlicht. Daar is wat op gevonden ....alle bomen een wit jasje geven om zodoende de weg te accentueren. Gelukkig niet al te druk dus alle tijd om even uit te stappen en een foto te schieten....

'510252' door petervanderwaal '510252' door petervanderwaal

PortugalAlto Alentejo

PortugalAlto Alentejo

Als de tijd heeft sti

petervanderwaal

Castelo de Vide is zo'n typisch Portugees stadje in de Alentejo. Soms lijkt de tijd stil gestaan te hebben...zeker als je de stad vanuit het fort bekijkt lijken de middeleeuwen niet ver weg....Wees gerust...Castelo is ook wel gewoon mee gegaan met z'n tijd, maar ik vond deze foto in zwart wit de moeite waard.

'510177' door petervanderwaal '510177' door petervanderwaal

PortugalPorto

PortugalPorto

Kleurig palet

petervanderwaal

Porto,....een heerlijke stad om doorheen te slenteren, te eten, te drinken, te genieten. Rauwer en meer Portugal dan Lisboa (wat daardoor zeker niet minder is) , maar het compacte van de stad maakt het erg aantrekkelijk om alles te voet te doen. Als je dan de Douro oversteekt en je kijkt richting het oude centrum....kleurige huizen geven de stad een prachtige aanblik ..

'510176' door petervanderwaal '510176' door petervanderwaal

NederlandMaastricht

NederlandMaastricht

Terug in de tijd...in

petervanderwaal

Iets dichter bij huis, maar zeker als thema voor deze maand....Het Kruisheren hotel in Maastricht. Wat een toplocatie....Niet goedkoop, maar als je het over luxe hebt...prachtige kamers in het voormalige klooster en in de kerk het 'zwevende restaurant' . Bijzonder omdat allerlei reglementen voorschrijven dat er niets in de 'muren geboord' mag worden, dus zweeft of 'staat' alles in de ruimte. Als een kamer iets teveel van het goede is....je kunt er ook heerlijk eten of even wat drinken.

'510175' door petervanderwaal '510175' door petervanderwaal

PortugalMadeira

PortugalMadeira

Er zijn slechtere...p

petervanderwaal

In het kader van het maandthema 'Luxe reizen'.... Madeira wordt vaak gezien als ouderen' eiland...Geheel onterecht gezien de prachtige onderkomens ( en natuur ) die er op Madeira te vinden zijn en alles behalve 'bejaardheid' uitstralen. Een ervan is Estalagem Ponta del Sol. Een fantastische op een rots gelegen hotel, waarbij het uitzicht spectaculair is. http://www.pontadosol.com/

'510071' door petervanderwaal '510071' door petervanderwaal

PortugalLissabon

PortugalLissabon

Drieluik

petervanderwaal

Lissabon en trams....het is een bekend stadsbeeld. Prima vervoer in deze prachtige stad. Probeer de drukke lijnen in het hoogseizoen te vermijden, want dan is de tram niet zo prettig....Lopend deze stad verkennen is ook altijd een goede optie en het levert soms dan weer een leuk plaatje op met drie trams in een beeld....

'510070' door petervanderwaal '510070' door petervanderwaal

Portugal

Portugal

Sereen

petervanderwaal

Het Klooster van Alcobaça is een cisterciënzer klooster uit de 12e eeuw. In zowel de kerk als het klooster hangt een, hoe kan het anders, serene rust. Ook in het hoogseizoen 'loop' je niet over de mensen... De geschiedenis van het klooster is nauw verbonden met het Portugese koningshuis en de strijd om de Moren terug te drijven. Kerk en klooster zijn de eerste gotische gebouwen in Portugal en zeker de kerk kenmerkt zich door de strakke lijnen. Sinds 1989 op de werelderfgoed lijst.

'509829' door petervanderwaal '509829' door petervanderwaal

PortugalDouro

PortugalDouro

The luxury life

petervanderwaal

In de Douro vallei 'barst' het van de Quinta's waar fantastische porten, maar vooral ook wijnen worden gemaakt. Quinta do Crasto is een van deze producenten die fantastische wijnen maakt. Je kunt er op afspraak lunchen (op tijd bellen of mailen) en ook overnachten al is dat niet gebruikelijk. De 'infinity pool' van de Quinta ligt fantastisch boven de vallei en geeft je het luxury life gevoel....

'509827' door petervanderwaal '509827' door petervanderwaal

Portugal

Portugal

Kleurig schouwspel

petervanderwaal

In het district Leiria ligt het Mosteiro Batalha. Het gebouw is één groot kunstwerk en bevat veel elementen van de Portugese laatgotische stijl, de manuelstijl. Sinds 1983 staat het Klooster van Batalha op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is sinds 1910 een nationaal monument. Daarnaast werd het in 2007 in Portugal uitgeroepen tot één van de zeven wonderen van Portugal. Als je op het goede tijdstip komt...na de middag....dan schijnt de zon door de vele prachtige ramen.

'509464' door petervanderwaal '509464' door petervanderwaal

PortugalSantarém

PortugalSantarém

Eindeloos....

petervanderwaal

In Convento do Cristo zijn de kloostergangen eindeloos.....het prachtige licht zorgt voor een mooie sfeer in een van de mooiste kloosters van Portugal. Naast de kathedraal in het klooster , zijn de gedeelten waar de monniken wonen / woonden zeer fraai. Mooi in al zijn eenvoud.

'509460' door petervanderwaal '509460' door petervanderwaal

PortugalSantarém

PortugalSantarém

Azulejos

petervanderwaal

Convento do Cristo in Tomar staat op de Werelderfgoedlijst. Een van de mooiste van Portugal waar je Romaanse en Mauel stijl , maar ook veel Azulejos ( het bekende Portugese tegelwerk ) tegenkomt. Neem de tijd voor dit klooster want je komt ogen tekort. Zelfs in het hoogseizoen is het er....zoals op zoveel plekken in Portugal...erg rustig.

'421875' door petervanderwaal '421875' door petervanderwaal

PortugalAlto Douro

PortugalAlto Douro

Zonsopgang in de...Do

petervanderwaal

Even wakker worden om 5.30 uur 's ochtends heeft zo z'n voordelen om een mooi schouwspel te zien. Daarna nog even heerlijk in slaap gevallen met dit op m'n netvlies...

'318088' door petervanderwaal '318088' door petervanderwaal

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Ochtendgymnastiek

petervanderwaal

Zoals op vele plekken in China wordt in de vroege ochtend de edele kunst van het Thai Chi beoefend. Zeker als een groep het doet ziet het er fraai uit en het valt me telkens op dat het vooral de 'ouderen' zijn die zich hieraan wagen.

'317841' door petervanderwaal '317841' door petervanderwaal

MongoliëOost Mongolie

MongoliëOost Mongolie

Vrij worstelen !

petervanderwaal

In het kader van het maandthema een sportief plaatje. Op een 'mini' Nadaam festival bestreden diverse worstelaars elkaar om de zognoemde eer. Kleine mannetjes, maar o zo pezig en sterk. Ik heb niet aangeboden als deelnemer :-)

'316151' door petervanderwaal '316151' door petervanderwaal

MongoliëNoordwest Mongolie

MongoliëNoordwest Mongolie

Eindeloze wegen

petervanderwaal

Nog even op de valreep een foto voor het maandthema..... Mongolie, prachtige landschappen, mooie riviertjes, eindeloze zandwegen waar het stof dan lekker opwaait als er weer zo'n Sovjet Jeep overheen dendert.....

'313382' door petervanderwaal '313382' door petervanderwaal

MongoliëGobiwoestijn

MongoliëGobiwoestijn

Eindeloos.....

petervanderwaal

In Mongolie zijn de vlakten eindeloos.....de wegen dus ook....en zeker als er een busje in de verte komt aangereden lijkt het allemaal nog grootser .....leek me een mooie start voor het maandthema.

'309512' door petervanderwaal '309512' door petervanderwaal

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Mongools hoofddeksel

petervanderwaal

In de categorie hoofddeksels m'n eerste plaatje....was even weg ivm verbouwingen etc , maar nu weer wat tijd om me weer in het reisgewoel te storten ! Mongolie.....prachtige koppen,prachtige hoofddeksels !

'306901' door petervanderwaal '306901' door petervanderwaal

IndiaRajasthan

IndiaRajasthan

Bye bye !

petervanderwaal

In de prachtige Jain tempel van Ranakpur liep ik voorbij deze dames en in het passeren maakte ik een foto van deze vrolijke dames. Een van indiaas accent voorzien Bye bye en deze mooie lach waren mijn deel !

'305997' door petervanderwaal '305997' door petervanderwaal

Sri LankaSigirya

Sri LankaSigirya

Genieten van het...ui

petervanderwaal

Een meisje bemerkte dat ik een foto van haar klas nam die van het uitzicht van de Leeuwenrots stond te genieten in Sigirya.Een mooie glimlach leverde het in ieder geval op.

'305783' door petervanderwaal '305783' door petervanderwaal

CambodjaNoordoost Cambodja

CambodjaNoordoost Cambodja

Verlegen....

petervanderwaal

In de buurt van Ratanakiri, stond dit meisje bij een klein tempelcomplex. Ze volgde ons de gehele rondgang door de tempel en probeerde met wat woorden engels het gesprek aan te knopen. Bij een kraampje langs de weg kochten we wat eten voor haar ( en de familie die verderop , dakloos rondliep ) en een mooie verlegen blik was de beloning. Let ook op de vele insectenbeten op haar lichaam.....

'305562' door petervanderwaal '305562' door petervanderwaal

ChinaBeijing

ChinaBeijing

Betrapt !

petervanderwaal

Deze krasse oude baas was op de vroege zondagochtend heerlijk met Tai Chi oefeningen bezig toen hij mij de foto zag maken en zich 'betrapt' voelde.....we konden er beiden smakelijk om lachen !

'305103' door petervanderwaal '305103' door petervanderwaal

MongoliëWest Mongolie

MongoliëWest Mongolie

Verlegen....

petervanderwaal

Dit mooi aangklede Mongoolse meisje was erg verlegen toen ik haar op de foto zette. Het bezoek vervolgens aan de ger waar zij woonde was indrukwekkend....