passiefoto

'491786' door passiefoto '491786' door passiefoto

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Kinderarbeid in Nepal

passiefoto

Wat een indringend kijkende ogen! Kinderarbeid is door de regering van Nepal in 2002 verboden, en men heeft ook vele internationale verdragen tegen kinderarbeid ondertekend, maar volgens UNICEF in 2011 kent Nepal het hoogste percentage kinderarbeid in Zuid-Azië: één op de drie kinderen werkt. Eerlijk gezegd heb ik dat niet kunnen constateren. Wel zag ik heel veel kinderen naar school gaan.

'491470' door passiefoto '491470' door passiefoto

MongoliëUlaanbatar

MongoliëUlaanbatar

Detail deur

passiefoto

Deze deur is de toegang van een tempel in de hoofdstad van Mongolië. De (liggende) swastika zie je veel vaker in Azië en wordt bij boeddhisten gezien als symbool van de zon. In het oude China staat de swastika symbool voor de oriëntering naar de vier windstreken.

'491466' door passiefoto '491466' door passiefoto

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Volle winkel

passiefoto

Deze man wordt volledig omringd door al zijn verkoopwaren. Tansen is een belangrijke handelsstad. De handelsroute tussen India en Tibet loopt door deze stad via Maligandaki River en Mustang. Het voormalige paleis van de vroegere koning was hier gevestigd.

'491021' door passiefoto '491021' door passiefoto

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Verwoest durbar plein

passiefoto

Nepal heeft nog veel te bieden, maar heeft onze steun nu hard nodig. In 1934 en 1988 kende Nepal ook al aardbevingen, maar is te arm om tijdig maatregelen te treffen. Een Durbar-plein is een plein tegenover een oud paleis. Vroeger bestond Nepal uit verschillende koninkrijkjes met ieder een eigen paleis. Rondom die paleizen waren pleinen gebouwd met tempels, fonteinen en godenbeelden. De overgebleven Durbar-pleinen zijn dus de restanten van de oude koninkrijken van Nepal.

'490540' door passiefoto '490540' door passiefoto

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Beschadigd gebouw

passiefoto

Dit gebouw in Tansen vertoonde ten tijde van de foto (2011) al vele scheuren..... Zou het er nu nog staan? Het is verschrikkelijk wat al die vriendelijke mensen van Nepal nu moeten doorstaan.

'490468' door passiefoto '490468' door passiefoto

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Verwoestende...aardbe

passiefoto

Hoe zou het nu zijn met al deze mensen en gebouwen..... de aardbeving heeft al meer dan 900 doden veroorzaakt en dat wordt helaas nog veel meer. Op dit moment zelfs een negatief reisadvies, maar het land heeft toeristen hard nodig en heeft ook zo veel te bieden.. Verschrikkelijk. Ook het Durbar square, hier op de foto, schijnt getroffen te zijn.

'490211' door passiefoto '490211' door passiefoto

MongoliëUlaanbatar

MongoliëUlaanbatar

Contrast oude tempel.

passiefoto

De oude Tempel van de Lama Choijin(uit 1904) is onderdeel van een boeddhistisch klooster in de koudste hoofdstad van de wereld. De moderne flat heet "de blauwe toren van de hemel". Ik vind het wel een mooi contrast.

'490095' door passiefoto '490095' door passiefoto

Zuid-AfrikaAddo NP

Zuid-AfrikaAddo NP

Ik wil er door...

passiefoto

Deze zebra's waren een genot om te zien. Dat zijn ze toch zo ook al, maar het was niet al te warm weer en zij waren nogal bewegelijk. De achterste wilde tussen de anderen door en zodoende gingen ze allemaal rennen. Een schitterend gezicht!

'490087' door passiefoto '490087' door passiefoto

NepalOost Tarai

NepalOost Tarai

Winkel in Tansen

passiefoto

Oude winkels bekijken in openluchtmusea is leuk, maar in Nepal vind je ze overal. Als je toch in Tansen bent, breng dan ook een bezoek aan de pottenbakkers van Ghorabanda, een plaats langs de weg naar Pokhara, drie km ten noorden van de afslag naar Tansen. Goedkope accommodatie kun je in Tansen niet vinden, vooral in vergelijking met druk bezochte plaatsen. De meeste onderkomens van Tansen liggen rond het lawaaiige busstation, dat een flink stuk uit het centrum ligt. Ook qua restaurants heb je in Tansen weinig keuze. De meesten serveren enkel daal bhat, de typisch Nepalese maaltijd. Zorg ervoor dat je een directe bus naar Tansen neemt, anders word je bij de afslag afgezet en moet je nog 3 km lopen, waarvan het eerste stuk bergopwaarts gaat.

'489992' door passiefoto '489992' door passiefoto

NepalOost Tarai

NepalOost Tarai

Even administratie...

passiefoto

In de buurt van Lumbini (geboorteplaats Boeddha) ligt Tansen. Deze stad geeft een authentiekere indruk van het land dan het noordelijker gelegen Pokhara. Tansen is een goed uitgangspunt voor wandelingen in het omringende heuvellandschap. Interessante tochten voeren van Tansen naar de nabijgelegen Srinagar Hill en het verder gelegen Ridi Bazaar (13 km) of Rani Ghat (14 km). Bijzonder is de Dhaka, een stof in fraaie geometrische patronen, die in Tansen en omgeving gewoven wordt en in wereldwinkels wordt verkocht.

'489979' door passiefoto '489979' door passiefoto

NepalOost Tarai

NepalOost Tarai

Rust in kleurrijke...

passiefoto

In Tansen komen niet veel toeristen, maar er is toch veel te zien. Hier valt op dat het huis zo netjes is geschilderd, het typische hoofddeksel van de man (met schoenen), de hurkende vrouw (geen schoenen) en de rustende vrouw. Overigens zie je wel vaker mensen gewoon op straat slapen.

'489870' door passiefoto '489870' door passiefoto

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Bloemen als welkom

passiefoto

Het belangrijkste doel waar men in Nepal bloemen voor gebruikt zijn de vele religieuze rituelen. Naast de religieuze toepassing van bloemen worden er, bij wijze van welkom, bloemen in kleine koperen vaasjes neergezet bij de entree van het huis. Bloemen, kleurstof, shawls kaarsjes (zoete) rijst en wierook, vormen de belangrijkste ingrediënten bij veel Hindoe rituelen. Bloemen worden nauwelijks gebruikt als decoratie van de woonkamer, zoals bij ons. Wel heeft men graag kleurrijke bloemen in de tuin en versiert men de ingang van het huis of de winkel tijdens de feestdagen met bloemen. Vaak zijn dat afrikaantjes.

'489865' door passiefoto '489865' door passiefoto

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Straatbeeld kinderen

passiefoto

Er zijn verhoudingsgewijs twee keer zo veel kinderen (jonger dan 15 jaar) in Nepal in vergelijking met Nederland (35% resp. 17% van de bevolking. Dat levert veel leuke foto's op. Op deze foto valt op, dat ze allemaal een andere uitdrukking hebben: vrolijk lachend, serieus, ontwijkend, observerend enz.

'489333' door passiefoto '489333' door passiefoto

NepalBhaktapur

NepalBhaktapur

Bloemen meisjes Nepal

passiefoto

Bijna iedere maand zijn er een of meerdere feesten (behalve december/januari) in Nepal. De meeste festivals in Nepal zijn religieus van aard, ze hebben te maken met het Hindoeïsme of het Boeddhisme. De Nepalezen en Tibetanen delen geschiedenis, waardoor ook de meeste van de rituelen. Bloemen horen hierbij en dat hebben deze meisjes dus in hun haar en delen ze uit.

'489331' door passiefoto '489331' door passiefoto

NepalBhaktapur

NepalBhaktapur

Kleurrijke markt

passiefoto

De stad heeft een rijke cultuur en is opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Van oudsher lag de stad op de handelsroute tussen Tibet en India. De gunstige ligging op de karavaanroute maakte de stad erg welvarend en rijk. Die handelsgeest is niet alleen op deze markt goed te zien, maar werkelijk in alle straten die naar het centrum leiden.

'489290' door passiefoto '489290' door passiefoto

NepalBhaktapur

NepalBhaktapur

Nog BBQ vlees nodig?

passiefoto

Op vele plekken in Bhaktapur wordt vlees buiten geslacht en te koop aangeboden. Hier ziet het er nog netjes uit, maar soms is het erbarmelijk. De voor ons ouderwetse weegschaal zie je hier overal.

'489275' door passiefoto '489275' door passiefoto

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Zuid-AfrikaKwaZoeloe-Natal

Leeuw verdwenen door.

passiefoto

Deze leeuw viel bijna niet op vanwege zijn schutkleur. Door de felle kleur van zijn prooi zagen we dat er iets aan de hand was. Dieren in hun natuurlijke omgeving observeren en als het kan fotograferen, is natuurlijk fantastisch.

'489224' door passiefoto '489224' door passiefoto

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

DuitslandNoord Rijnland-Westfalen

Botanische tuin

passiefoto

In Bieleveld vind je een alleraardigste botanische tuin, welke gratis is te bezoeken. Hij ligt tegen een heuvel aan, zodat je tevens mooi uitzicht hebt over de stad. Daarnaast is er in deze omgeving een gratis te bezoeken dierentuin, welke ruim is opgezet. Bovendien is er een goed aangegeven wandelpad over de heuvels, welke de dierentuin doorkruist.

'489221' door passiefoto '489221' door passiefoto

TaiwanKaohsiung

TaiwanKaohsiung

Tijger en draak pagod

passiefoto

Een pagode is een boeddhistische tempel in de vorm van een toren waarbij elke verdieping een eigen dak heeft. Hier zijn twee torens te zien met elk een efteling-achtige ingang.... Als je door de draak en de tijger loopt, zie je allemaal bijzondere schilderingen. In Nederland vind je in Almere-Buiten ook een pagode. Kaohsiung is de tweede grootste stad in Taiwan. Het jaarlijkse Kaohsiung Lantern Festival wordt aan de oevers van de rivier "de Liefde" gehouden. Er vindt dan een prachtige rivier-side laser-, vuurwerk en water- fonteinshow plaats. De oevers worden geflankeerd met folk optredens, muziek of dans shows, stands van traditionele ambachten en lekkere hapjes. De bomen langs de oevers zijn bedekt met glinsterende lantaarns, waarvan het licht reflecteert op het kabbelende water van de rivier.

'489185' door passiefoto '489185' door passiefoto

TaiwanKaohsiung

TaiwanKaohsiung

Draak en tijger pagod

passiefoto

Een detail van de ingang van deze tempel, welke representatief is voor de traditionele cultuur in Kaohsiung. De tempel bestaat uit twee torens met 7 verdiepingen (en een dubbele wenteltrap voor stijgende en dalende bezoekers) en daarbinnen vele schilderijen. o.a. van Confucius. Hoewel deze foto wellicht associaties oproept met Efteling-achtige attracties, is een bezoek aan deze tempel zeker de moeite waard.

'489105' door passiefoto '489105' door passiefoto

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Drie maal wassen

passiefoto

Wandelend van Nagargot naar Dhulikel kom je echt de mooiste taferelen tegen. Hier worden de waterbuffels gewassen door de mannen, de vrouw wast de kleren en de kinderen wassen zichzelf. Maar eigenlijk moet ik de volgorde precies andersom vermelden, gezien de stroming van het water..... gelukkig maar!

'488996' door passiefoto '488996' door passiefoto

TaiwanTaitung

TaiwanTaitung

Volgeling van God...H

passiefoto

Dit is één van de vele volgelingen. (zie vorige foto). De God Handan, die wordt bestookt met vuurwerk, draagt slechts een rode broek, een rode hoofddoek en een amulet op zijn blote borst. Een Banyan boom tak heeft hij bij zich om zijn ogen te beschermen. In Taitung in het zuiden van Taiwan viert de lokale bevolking het Lantaarn Festival door het gooien van vuurwerk naar Master Handan. Een andere legende (lees tekst bij vorige foto) zegt dat deze viering een jaarlijkse gewoonte is geworden toen Taitung werd verlost van besmettelijke ziekten. Sommigen geloofden dat de hitte en de rook van het vuurwerk de verspreiding van de ziekte heeft gestopt. Maakt niet uit hoe het is ontstaan, locals doen dit al sinds het Japanse koloniale tijdperk (1895-1945).

'488995' door passiefoto '488995' door passiefoto

TaiwanTaitung

TaiwanTaitung

Kleurrijk exotisch...

passiefoto

Ten tijde van het Lantaarn festival vinden er veel meer kleurrijke en exotische festivals plaats. Het Bombing God Handan festival is wel een heel bijzondere culturele traditie. Tijdens een processie wordt Handan (gespeeld door een sjamaan) bestookt door rotjes en vuurwerk. Het verhaal wil dat de rijke God Handan het altijd koud heeft. Daarom willen de volgelingen hem met vuurwerk “verwarmen” om zodoende zijn gunst te winnen. Hoe meer vuurwerk hoe gelukkiger en welvarender het komende jaar zal zijn. Het is werkelijk een vreemd en onvergetelijk spektakel, maar wel prachtig om te zien hoe iedereen zich heeft uitgedost.

'488556' door passiefoto '488556' door passiefoto

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Kleurstof voor...ritu

passiefoto

Bloemen, kleurstof, shawls kaarsjes (zoete) rijst en wierook, vormen de belangrijkste ingrediënten bij veel Hindoe rituelen. En hoewel deze man nu geen klandizie heeft, in Nepal is er iedere maand wel wat te vieren. Deze kleurstoffen zie je dan ook vaker verkocht worden. Wat de betekenis is van de tekening op de muur weet ik niet. Iemand anders wel?

Community updates

FOTOWEDSTRIJD
07-08-2020 Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee

DRONEFOTOWEDSTRIJD
23-07-2020 KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe nu mee via dronewedstrijd.nl

week 31 | Community toppers

Zonsondergang bij Lake Mutanda. Foto: MirandaNoomen

1. Topreview: Bosnië-Herzegovina door Dianadm
2. Topfoto & tip: Zonsondergang bij Lake Mutanda door MirandaNoomen
3. Topblog: Niet smeren? ... door Elleke
4. Communitylid van de week: Dannyvdm
5. Nieuwkomer: PeggyA

Doe mee aan onze fotowedstrijd!

DRONEFOTOWEDSTRIJD
Alle dronefotografen opgelet! KIJK en Columbus Travel organiseren samen een dronefotowedstrijd. Deel jouw mooiste dronefoto in het binnen- of buitenland met ons en maak kans op prijzen van ongekende hoogte! Doe mee via dronewedstrijd.nl De wedstrijd loopt t/m 22 augustus.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik