nigelenjitske

'282470' door nigelenjitske '282470' door nigelenjitske

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Boedhistische monnik.

nigelenjitske

Tijdens ons bezoek aan de Djakar Dzong worden we verrast door dansende monniken, die ter voorbereiding op een festival helemaal op gaan in hun dans. We hebben genoten van dit prachtige schouwspel, wat nauwelijks in beeld is vast te leggen.

'282469' door nigelenjitske '282469' door nigelenjitske

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Dansende monniken in.

nigelenjitske

Tijdens ons bezoek aan de grote Djakar Dzong in de Bumthang vallei werden we verrast door deze dansende monniken. Ze waren zich aan het voorbereiden op een grootfestival wat binnenkort zou plaatsvinden. Op dit moment staan de monniken even op de plaats en vulden ze de ruimte met een indringende zang. ps; de foto is gemaakt met een speciale techniek, genaamd HDR, wat de grote detaillering en verzadiging geeft. Het is een samengestelde foto uit 3 vlak achter elkaar genomen foto's, zodoende dat ze even stil moesten staan.

'282468' door nigelenjitske '282468' door nigelenjitske

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Mediterende Bhutanese

nigelenjitske

Deze dame zat op haar gemak te chanten & mediteren bij een van de oudste tempels in Bhutan. Tijdens het chanten of mediteren wordt de kralenketting ter hand genomen en wordt de gebedsmolen rondgeslingerd, voorzien van de nodige teksten (over het algemeen spreuken van Boedha). De Crocs zijn inmiddels veelvoorkomend schoeisel in Bhutan viel ons op.

'282467' door nigelenjitske '282467' door nigelenjitske

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Vreugdedansje!

nigelenjitske

Naast boogschieten is een groot uitgevallen dartsport de populairste traditionele sport in Bhutan. Op zondag troffen we deze heren aan bij het spelen van dit dartspel, waar we naast een spannend potje reuze dart werden getrakteerd op vreugdedans en -zang.

'282466' door nigelenjitske '282466' door nigelenjitske

BhutanBumthang

BhutanBumthang

Oogsttijd in de...Bhu

nigelenjitske

Tijdens onze rondreis door de Bhumtang vallei kwamen we deze heer tegen, die bezig was met het oogsten van zijn groenten. Door de grote hoogte groeien hier maar een beperkt aantal planten en is het met regelmaat erg fris. Uiteraard is de oogstende man gehuld in de traditionele Gho.

'282465' door nigelenjitske '282465' door nigelenjitske

BhutanBumthang

BhutanBumthang

De beroemde meisjes..

nigelenjitske

Onze gids was verheugd dat we naar de Bumthang vallei reisden. Hier wonen immers de mooiste meisjes van het land, door ons al snel 'Bumthang-girls' genoemd, in het deuntje van het liedje 'uptown girls' :-) Deze dame was van Jak-wol kleding aan het weven.

'282364' door nigelenjitske '282364' door nigelenjitske

BhutanThimphu

BhutanThimphu

3 heren op een rij

nigelenjitske

Na de leuke reacties op een ander geplaatst portret heb ik besloten deze ook aan jullie te gunnen :-) Hij stond al bij een van de reisblogs, maar dan komen ze niet automatisch ook hier heb ik gemerkt. Deze heren zaten lekker te keuvelen in het stadje Paro in Bhutan. Een foto maken werd erg gewaardeerd, zolang de heren naderhand het resultaat maar even mochten aanschouwen.

'282324' door nigelenjitske '282324' door nigelenjitske

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Portret van een jonge

nigelenjitske

Na een lange reis kwamen we aan op ons logeeradres (in Bhutan, bij Wangdue) voor de avond - een traditionele boerderij. Al snel werden we omringd door nieuwsgierige kinderen, die maar al te graag wilden laten zien en horen wat voor liedjes en dansjes ze zoal op school geleerd hebben. Dit is een van de foto's die ik heb gemaakt.

'282322' door nigelenjitske '282322' door nigelenjitske

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Een mooi portret in..

nigelenjitske

Een oudere heer in het plaatsje Wangdue (je zegt 'wang-die'), tussen de Bumthang vallei en Thimpu in. Weliswaar getekend door de tijd, maar nog altijd enthousiast en positief - zoals eigenlijk alle mensen in Bhutan.

'282321' door nigelenjitske '282321' door nigelenjitske

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Een geluks fallus op.

nigelenjitske

In Bhutan schilder je voor goed geluk een flinke fallus op de muur. Daarbij kun je felgekleurde houten fallussen boven je deur hangen, om de mensen die de deur passeren van een flinke dosis geluk te voorzien. Voor ons een vreemde gewaarwording, daar afbeeldingen van een penis in het openbaar niet bepaald gebruikelijk is, maar daarom uiteraard niet minder leuk.

'282316' door nigelenjitske '282316' door nigelenjitske

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Een merkwaardige...we

nigelenjitske

Er gaat 1 weg van west naar oost in Bhutan. Wat doe je dus als je een boom ergens langs de kant van de weg moet halen die je naar een verderop gelegen Dzong moet brengen? Jawel, je gaat gewoon aan de slag! Hierop boden veel wachtende omstanders een helpende hand en werd er druk gediscussieerd over de beste werkwijze. Na twee uur en een onderbreking door de komst van de moeder van de huidige koning (die mocht uiteraard passeren), konden we onze weg door bochtig Bhutan eindelijk vervolgen...

'282315' door nigelenjitske '282315' door nigelenjitske

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Docent geeft les op..

nigelenjitske

In Bhutan is het een grote eer als je wordt toegelaten op de Arts & Crafts school. Waar Europese artistieke opleidingen naast vakkundigheid ook om expressie en creativiteit gaat, draait het in Bhutan om het zo correct, accuraat en 'waarheidsgetrouw' mogelijk de beelden weer te geven. Er wordt in een periode van 4 tot 6 jaar steeds verder ingegaan op de details van de klassieke beelden van Boedha, halfgoden en guru's. In deze afbeelding is een docent te zien die correcties aanbrengt op een werkstuk van een student in het tweede jaar.

'281669' door nigelenjitske '281669' door nigelenjitske

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Tempel op berg (3650m

nigelenjitske

Wat is er nu mooier dan na een lange, zware, wandeling de berg op even tot rust te komen in een tempel, onder het genot van chants. Na een rondleiding door de hoofdmonnik volgde een inzegening en gingen we weer op onze weg....

'281223' door nigelenjitske '281223' door nigelenjitske

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Boedhistische...gebed

nigelenjitske

Gebedsvlaggen op een bergtop nabij een Boedhistisch klooster in Bhutan, genomen na een zware wandeling de berg op. De vlaggen zijn bedrukt met uitspraken van en gebeden aan Boedha en worden zo meegevoerd met de wind. Je treft ze dan ook in valleien, nabij rivieren, op bergtoppen en bergpassen en natuurlijk nabij kloosters. Witte gebedsvlaggen worden meestal in 108-voud geplaatst ter nagedachtenis of uit respect voor iemand. 108 is dan weer het heilige getal voor Boedhisten, wat te maken heeft met de Tibetaanse kalender (kom je dus niet in alle Boedhistische landen tegen).

'281067' door nigelenjitske '281067' door nigelenjitske

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Bhutaanse nationale..

nigelenjitske

Onderweg treffen we een boogschiet wedstrijd aan, de nationale sport in Bhutan. Over een afstand van 140 meter wordt er - inmiddels met zeer kostbare moderne - bogen geschoten op een doel niet groter dan twee velletjes A4. De schutters dagen elkaar uit met leuke dans en zang gecombineerd met de nodige strijdkreten. Er is veel vertrouwen in elkaars kunnen, want de schutters staan tot een meter naast het doel om te kijken of de pijl doel treft. Indrukwekkend! Navraag leert verder dat de betere schutters vrij krijgen van hun werk om deel te kunnen nemen aan de competitie. Zie ons blog voor de ervaringen in Bhutan, waar we uiteindelijk ook getrouwd zijn.

'281065' door nigelenjitske '281065' door nigelenjitske

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Mediterende Bhutanees

nigelenjitske

We zouden deze dag eigenlijk trouwen in deze tempel, maar helaas was een hoogwaardigheidsbekleder ons 'voor'. In de tuin van de tempel verzamelde allerlei mensen zich die massaal toe zijn gestroomd om te chanten en te mediteren. We kregen van een paar vrouwen een stuk karton om op te zitten en hebben ademloos zitten kijken en genieten van dit schouwspel. Zie ook ons reisblog over onze ervaringen in Bhutan - waar we uiteindelijk ook getrouwd zijn.

'476431' door nigelenjitske '476431' door nigelenjitske

BhutanThimphu

BhutanThimphu

GSM telefonie in...Bh

nigelenjitske

Het is al voorbijgekomen, maar dit ter aanvulling: GSM telefonie doet het in het dekking gebied van 1 provider over het algemeen wel goed. Thimpu (incl vallei), Paro (incl vallei), Wangdue en Punakha. Richting Bumthang houdt het dan echt op en zul je of een lokale SIM moeten kopen, of, het thuisfront op de hoogte houden via internet. De gids en chauffeur zijn altijd voorzien van telefoons die het wel doen, want ze hebben onderling verbazend veel contact over de toestand op de weg, hotelkamerbezetting en wat al niet meer.

'476430' door nigelenjitske '476430' door nigelenjitske

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Internet: Veelal...(g

nigelenjitske

In veel hotels konden we gratis (of soms een kleine vergoeding) gebruik maken van de aanwezig wifi. Zelfs in het afgelegen Bumthang had ons hotel (Rinchenling) een open, goed werkende, WIFI-internet verbinding. We hebben zo dus veel plezier gehad van onze iPad, waarmee we direct foto's vanaf de camera naar de thuisblijvers konden sturen. Veel smartphones hebben ook Wifi en zo kun je makkelijk checken of er een accespoint is, even lief vragen aan de receptie om toegang te krijgen was in 4 van de 5 gevallen voldoende om kosteloos toegang te krijgen. Alleen in Paro moesten we 200 Ngultrum betalen (3,5 euro) voor de sleutel. Internet op de vaste pc's kost meestal enkele euro's per kwartier tot een uur.

'476429' door nigelenjitske '476429' door nigelenjitske

BhutanThimphu

BhutanThimphu

Neem contant geld mee

nigelenjitske

Je leest er weliswaar over - dat geld opnemen in Bhutan lastig is - maar lastig is nog altijd niet onmogelijk. Helaas bleek geld opnemen met een pinpas of creditcard onmogelijk, alleen travellers checks zijn bruikbaar. Gelukkig heb je niet veel geld nodig - als je naar Bhutan reist zal je gebruik maken van de verplichte dagbesteding en verder 'all inclusive' reizen. Maar, toch iets om rekening mee te houden voor fooi, een biertje of je soeveniers.

Community updates

WEBSITE UPDATE
03-06-2020 De thumbnail van bewerkte foto's worden weer in de juiste kleur weergegeven, zoals het origineel. Daarnaast zijn de punten die sinds afgelopen weekend onverwachts stil stonden weer met terugwerkende kracht bijgeschreven. Mochten jullie nog opmerkingen rondom de update hebben, mail dan naar communityhost@columbusmagazine.nl

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 22 | Community toppers

Op ontdekkingstocht. Foto: Antwan

1. Topreview: Delft-eiland, Sri Lanka door Graaf
2. Topfoto & tip: Op ontdekkingstocht langs onbekende Filipijnse eilandjes door Antwan
3. Topblog: Slapen in de jungle van Bardiya door DeReisdame
4. Communitylid van de week: Kikienroute
5. Nieuwkomer: T.Luiten

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

FOTOWEDSTRIJD: op ontdekking in Nederland
Waar haal jij een ‘frisse neus’? Laat ons zien welke bijzondere plek jij bij jou om de hoek hebt (her)ontdekt tijdens de coronacrisis. Wij zijn benieuwd naar de mooiste plekjes in Nederland weg van de massa.
Deze wedstrijd is inmiddels afgelopen

Eind deze week zal er een nieuwe fotowedstrijd starten met als thema: culinair.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je wat inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik