neretslok

'1110166' door neretslok '1110166' door neretslok

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Lauca

neretslok

Het blijft boeien, iedere meter die je reist door het Lauca NP. Van Putre naar Salar Surire is het ruim 100 kilometer genieten. Deze foto is ergens halverwege geschoten.

'1110136' door neretslok '1110136' door neretslok

Chili

Chili

Piedras Rojas

neretslok

Vanaf San Pedro de Atacama gerekend, rijden we nu al 150 kilometer door de mooiste landschappen die je kunt bedenken. In de richting van de grens met Argentinië moet Piedras Rojas liggen. Het is een eenzame lange weg, en het is echt iets voor de doorzetters. Net als we denken dat we helemaal verkeerd gereden zijn, en we overwegen om maar om te keren en terug te rijden, slaan we een bocht om en hebben dan volkomen onverwacht een onbeschrijfelijk mooi panorama voor ons liggen. We zijn er stil van: we weten niet wat we zien. De bergen lijken te vlammen in rode, bruine, oranje en paarse pasteltinten. De omgeving is puur, leeg, ijzingwekkend stil. We wandelen hier en staan in verrukking overal rond te kijken. Wat is dit gaaf!

'1109850' door neretslok '1109850' door neretslok

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Prairiehond

neretslok

In de staat South Dakota, maar eigenlijk in alle staten met veel prariegrasland, kom je ze tegen: de prairiehonden. Ze wonen in steden die grotendeels onder de grond zijn gebouwd. Als het veilig is, komen de meesten boven en je ziet ze dan ook bij honderden tegelijk. Ze komen uit de familie van de eekhoorns. Prairiehonden bevolkten ooit in zeer grote getale de graslanden van Noord-Amerika, maar na de komst van de vele kolonisten is hun aantal sterk gedaald.

'1109764' door neretslok '1109764' door neretslok

Griekenland

Griekenland

Trein in Pilion

neretslok

Van de stad Volos naar het dorpje Milies in het achterland van het schiereiland Pilion, loopt een oude spoorlijn die in 1903 is aangelegd en op een gegeven moment niet meer werd gebruikt. Nu wordt het weer gebruikt, door een zgn toeristentreintje. Maar toeristentreintje of niet, het mag de pret niet drukken: je tuft door een prachtig Grieks landschap naar een steeds hoger gelegen punt. Een aanrader.

'1109762' door neretslok '1109762' door neretslok

Griekenland

Griekenland

Milies

neretslok

Pilion is een schitterend schiereiland, dat veel door de Grieken zelf wordt bezocht en wat minder door de buitenlanders. Hier tref je vruchtbare berghellingen en heuvels, mooie kleine baaitjes en typisch Griekse dorpjes. In Milies, een beetje in de bergen gelegen, zag ik dit fraaie kapelletje.

'1109522' door neretslok '1109522' door neretslok

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Op de altiplano

neretslok

Bij de tien mooiste en leukste dingen die ik op mijn reizen heb gedaan staat zeker het rondrijden over de Boliviaanse hoogvlakte. Schitterend om hier rond te toeren door de mooiste landschappen ter wereld. Als ik naar de pick-up op de foto kijk, wil ik morgen weer!

'1109512' door neretslok '1109512' door neretslok

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Verrassende altiplano

neretslok

De altiplano (hoogvlakte) van Noord Chili blijft verbazen en verrassen. Tussen de lagunes, zoutvlakten, bergen, woestijn en vulkanen kom je bijvoorbeeld ook dit tegen: verrassende kliffen en grillige rotsen, die een beetje aan Bryce Canyon in de USA doen denken (rotspieken). Dit is in het Vicuna NP, onderdeel van Lauca NP.

'1109317' door neretslok '1109317' door neretslok

Verenigde Staten

Verenigde Staten

Mount Rushmore

neretslok

Mount Rushmore in de Black Hills van South Dakota. Voor veel Amerikanen is dit het summum als het gaat om plaatsen waar je geweest moet zijn. Vier hoofden van presidenten werden hier tussen 1929 en 1941 uitgehouwen in de rotsen. Het zou een mooie quizvraag zijn: welke vier presidenten zijn dat? George Washington (foto) is de meest linker presidentskop, gevolgd door Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln.

'1109134' door neretslok '1109134' door neretslok

Tanzania

Tanzania

Avond in Afrika

neretslok

Als ik het me goed herinner is deze foto genomen in of nabij het Tarangire Park in Tanzania. De avond zal weldra vallen en dan zal de nacht pikkedonker zijn. Nu zijn de silhouetten van het landschap nog net te zien, zo ook de twee zebra's rechts onder.

'1108693' door neretslok '1108693' door neretslok

Ecuador

Ecuador

Voorzichtig!

neretslok

Op de Galapagos eilanden moet je heel voorzichtig zijn met je stappen. Voor je het weet sta je boven op een dier. Er zijn er zo veel! Dit geldt zeker voor de zeeleguanen, het krioelt er op sommige plaatsen van en ze hebben altijd voorrang! Een bijzondere belevenis.

'1108300' door neretslok '1108300' door neretslok

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

Doodstil

neretslok

Nog één keer de Maanvallei in de Atacamawoestijn, omdat het er zo mooi is. De meeste bezoekers komen 's avonds tegen zonsondergang omdat de kleuren dan mooi zijn, maar het is dan wel een heksenketel, zo druk is het er. Wij waren er 's middags, en er was niemand maar dan ook niemand om ons heen. Zo maakt het voor ons althans toch wel meer indruk.

'1108280' door neretslok '1108280' door neretslok

ChiliValle de la Luna

ChiliValle de la Luna

Maanvallei

neretslok

De Maanvallei in de Atacamawoestijn bij San Pedro de Atacama is helemaal niet zo groot qua oppervlakte. Kleiner dan je zou verwachten in ieder geval. Toch heeft het steeds wisselende uitzichten en beelden. Om iedere hoek bij wijze van spreken is het weer anders. Daardoor blijft het boeien.

'1108260' door neretslok '1108260' door neretslok

Australië

Australië

Moeilijke tijden

neretslok

De koala had het begin vorige eeuw heel moeilijk. Dit buideldier was bijna uitgestorven maar door speciale bescherming en fokprogramma's nam het aantal koala's weer wat toe. Vooral op Kangaroo Island. En laat nu net daar het Australische inferno van eind 2019/begin 2020 het hardst hebben toegeslagen. Er zijn duizenden, zo niet enkele tienduizenden koala's omgekomen. Of dat goed gaat moeten we maar afwachten. Deze koala kwamen we tegen in de heuvelachtige bossen even buiten de stad Adelaide.

'1108187' door neretslok '1108187' door neretslok

NamibiëSwakopmund

NamibiëSwakopmund

Gefrituurde rupsen en

neretslok

Na een interessant bezoek aan Mondesa, de township van Swakopmund, belandden we tot slot in een plaatselijke kroeg. We werden getrakteerd op zelf gebrouwen bier en gefrituurde rupsen en de kids van de township hadden speciaal voor ons een dansje ingestudeerd. Het werd een mooi feest! :-) (en daarna lieten de kinderen zich maar wat graag fotograferen door ons, het was nog lang onrustig in Mondesa). NB. Even extra openen omdat de foto in 1e instantie niet goed opent).

'1108153' door neretslok '1108153' door neretslok

IndonesiëJava

IndonesiëJava

Feest?

neretslok

Op Java kwamen wij in een klein bergdorp deze feestelijkheden tegen. Het bleek een besnijdenisfeest te zijn. Voor vele dorpelingen blijkbaar reden om een feestje te vieren, behalve voor de jongen helemaal links op de leeuw. Hij is waarschijnlijk het 'slachtoffer'. Hij kijkt in ieder geval behoorlijk benauwd en ik kan wel met hem meevoelen. Mooie bonte stoet!!

'1108051' door neretslok '1108051' door neretslok

Canada

Canada

Pacific Rim

neretslok

Pacific Rim is een nationaal park dat zich over 40 kilometer uitstrekt langs de westkust van Vancouver Island tussen de dorpjes Tofino en Ucluelet. Je kunt hier langs de ruige kustlijn genieten van al haar glorie. Je kunt slenteren langs Long Beach, of een van de vele andere brede zandstranden, op zoek gaan naar spelende zeeleeuwen, zeehonden of schelpen. Je kunt hier hiken over een netwerk van trails. In Pacific Rim heerst een aparte fijne sfeer, het is de streek waar je louter natuurliefhebbers en sporters vindt, en het landschap is bijzonder mooi. Het regenwoud is indrukwekkend. Door de vele regen die hier valt (3 tot 4 keer zo veel als in Nederland) is het hier heel dicht begroeid met van alles en nog wat: bomen, struiken en varens dicht op elkaar, alles overdekt met wilde slierten mos. Je kunt hier eindeloos wandelen. Er zijn zeker 10 populaire trails die je hier kunt lopen. Wij liepen in ieder geval de Wild Pacific Trail in Ucluelet, een dorp op 40 kilometer ten zuiden van Tofino. Je loopt hier langs de ruige kust en soms door het regenwoud. Soms denk (hoop) je om de volgende bocht een beer tegen te komen, maar in de praktijk laten ze zich op dit soort - voor hen vrij ‘drukke’ - trajecten niet zo gemakkelijk zien. Maar de kans is er altijd….. Even verderop, voorbij Little Beach loopt de trail door, over zo’n 5 km tot aan Rocky Bluffs. Geweldig wandelen hier, waarbij je soms stijgend en soms dalend langs kust, over het strand en de rotsen, en dan weer door het regenwoud wandelt.

'1108029' door neretslok '1108029' door neretslok

NepalKathmandu

NepalKathmandu

'Kleine zelfstandige'

neretslok

Deze dame is bezig met het bewerken van zaadjes voor de vele duiven op Durbar Square, die zij te koop aanbiedt. Zo probeert iedereen, hoe kleinschalig ook, hier wat geld (bij) te verdienen. Een stad met veel 'kleine zelfstandigen' dus, zoals in zoveel derde wereldlanden.

'1107992' door neretslok '1107992' door neretslok

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Adembenemend mooi

neretslok

Adembenemend mooi is het hier, in het zuidwesten van Bolivia. Figuurlijk en vooral letterlijk, op 4250 meter hoogte. Langzaam lopen en genieten is hier het devies. Ik vind het een plek om heel erg stil van te worden.....

'1107948' door neretslok '1107948' door neretslok

BoliviaPotosi Department

BoliviaPotosi Department

Een van de mooiste...

neretslok

Een van de mooiste landschappen ter wereld zag ik in Bolivia: het Eduardo Abaroa National Park. Dit park kent vele hoogtepunten, onder andere de Laguna Verde (groen meer), de Dali Desert (die zo heet omdat het landschap lijkt op de surrealistische landschappen die de Spaanse kunstschilder Dali schilderde), de Termas de Polques (hot springs), de "Sol de Manana" geiser en Laguna Colorada (rood) met de sodium sulfaat eilanden in het noordoosten en zuidoosten. Je zit hier op 4250 meter. Op de foto de flamingo's in Laguna Colorada.

'1107877' door neretslok '1107877' door neretslok

Bolivia

Bolivia

Sol de Manana

neretslok

In het uiterste zuidwesten van Bolivia ligt het Eduardo Abaroa National Park. Dit park kent vele hoogtepunten, onder andere de Laguna Verde (groen meer), de Dali Desert (die zo heet omdat het landschap lijkt op de surrealistische landschappen die de Spaanse kunstschilder Dali schilderde), de Termas de Polques (hot springs), de "Sol de Manana" geiser en Laguna Colorada (rood) met de sodium sulfaat eilanden in het noordoosten en zuidoosten. Je zit hier op 4250 meter. Op de foto de Sol de Manana geiser. Ik kwam op het idee om deze te plaatsen nadat ik de prachtige foto van RR Sidonius van hetzelfde geisergebied vandaag voorbij zag komen.

'1107873' door neretslok '1107873' door neretslok

Spanje

Spanje

Getxo

neretslok

De Viscayabrug is een van de bijzondere attracties van Getxo, een stad in Baskenland. Het is een oude transportbrug van staal. Het doet denken aan de Eifeltoren en dat is niet zo gek, omdat de ontwerper een vriend van Eifel was. Het imposante rood geverfde bouwwerk bestaat uit twee hoge stalen torens. Helemaal bovenaan loopt een ‘overkapping’, die te bewandelen is, van de ene toren naar de andere aan de overkant. Het overspant de rivier de Nervion. De ‘brug’ is gebouwd tussen 1890 en 1893 en is fraai voorbeeld van industriele architectuur. Het stalen geraamte is 63 meter hoog en 160 meter lang. Onder aan de brug hangt een gondel, die per keer een aantal personen en enkele auto’s naar de overkant brengt. De overtocht kost 1,65 voor een auto, en 0,40 voor een persoon. Wil je naar boven met een lift, waarna je over de passage op 60 meter hoogte loopt, en dan aan de overkant de lift weer naar beneden neemt, dan ben je 7 euro kwijt. Een bijzondere ervaring!

'1107854' door neretslok '1107854' door neretslok

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

Het kruithuis

neretslok

Een kruithuis is een gebouw waar vroeger het buskruit voor de kanonnen en geweren werd bewaard. Het kruithuis van Brielle staat op het Bastion II, één van de negen bastions die de vestingstad Brielle telt. Het is omgeven door een kleine gracht. Zo kon men snel water halen uit de gracht om eventuele beginnende branden te blussen. Een kruithuis moet je immers niet te lang laten branden (!). Het kruithuis is 400 jaar geleden gebouwd op een veilige afstand van de huizen. Het kruitmagazijn was van oorsprong een gewelfde bunker met een rechthoekige plattegrond en is gecamoufleerd als een woonhuis. Slim bedacht van die vroegere Briellenaren. In 1975 is het toen vervallen gebouw prachtig opgeknapt. Het is toen ook wit geschilderd. Tegenwoordig valt er binnen een expositie te zien over de 1 aprilvieringen in de loop van de tijd in Brielle. Brielle is sowieso een stad om lekker op je gemak te verkennen. Het heeft veel bezienswaardigheden.

'1107847' door neretslok '1107847' door neretslok

ChiliAtacama

ChiliAtacama

Laguna Miscanti

neretslok

Op 131 kilometer van het toeristenplaatsje San Pedro de Ataacama liggen - te bereiken via een schitterende route - de twee meren Lago Miscanti en Lago Miniques. Ze liggen bij de twee vulkanen Miscanti (5622 meter hoog) en Miniques (5910 meter hoog). De meren steken diepblauw af tegen de wazige omgeving. Ze liggen naast elkaar. Op de foto Laguna Miscanti.

'1107617' door neretslok '1107617' door neretslok

PeruEl Valle Sagrado

PeruEl Valle Sagrado

Landschap

neretslok

Het Andesgebergte is ongeveer 7000 km lang en strekt zich uit langs de hele westkust van Zuid-Amerika. De hoogte is maximaal ruim 6500 meter. Hier, in de heilige vallei in de Cusco provincie, zitten ze in het midden, ongeveer 3200 meter. Een boeiend berglandschap en mooi om door heen te rijden of lopen.