neretslok

'1115536' door neretslok '1115536' door neretslok

NepalChitwan NP

NepalChitwan NP

Sauraha

neretslok

Niet ver van het nationale park Chitwan ligt het dorp Sauraha. Een, ondanks het toerisme, nog redelijk authentiek dorp met in ieder geval een prachtige omgeving om te wandelen. Deze foto is 's morgens vroeg genomen, de rivier is de Rapti.

'1115439' door neretslok '1115439' door neretslok

NepalLumbini

NepalLumbini

Lumbini

neretslok

Lumbini is een onooglijk plaatsje, enkele kilometers verwijderd van de grens tussen Nepal en India. Een verzameling kleine huisjes langs een doorgaande weg, met knusse rommelige erven, waarop altijd wel mensen en vee rondscharrelen. Enkele kleine hotels en winkeltjes completeren het oord. Lumbini zou totaal onbekend zijn gebleven als men rond 1970 niet bedacht had dat de geboorteplaats van Boeddha meer grootsheid en bekendheid verdiende. Hier moest een indrukwekkende wereldplek van te maken zijn. Want zoals de Christenen hun Bethlehem hebben en de moslims Mekka, zo hebben de Boeddhisten recht op hun Lumbini, was de terechte gedachte. Lumbini ontwikkelde zich – met behulp van veel buitenlands geld - tot de belangrijkste bedevaartplaats voor Boeddhisten. Vlakbij het dorpje verrees op een immens terrein een eerbetoon aan Boeddha, dat beslist de moeite van een bezoek waard is. Toeristen heb ik hier niet veel gezien, maar des te meer pelgrims uit Nepal en India.

'1115392' door neretslok '1115392' door neretslok

SpanjeCom. Valenciana

SpanjeCom. Valenciana

De beul

neretslok

Dreigend kwam deze beul, met in zijn gevolg de meest vreemde middeleeuwse figuren, op mij afgelopen. In Spanje is men gek op feestjes, ieder dorp en iedere stad heeft er meerdere per jaar. Vooral ' middeleeuwse' feesten zijn zeer populair. Achtergrond is de glorieuze overwinning van de Christenen op de islamieten ergens in de 15e of 16e eeuw. Vaak worden er naast de optochten en andere feestelijkheden, ook veldslagen gespeeld die dit moeten uitbeelden. Deze foto is genomen in Villena.

'1115376' door neretslok '1115376' door neretslok

Verenigde Arabische EmiratenAbu Dhabi omgeving

Verenigde Arabische EmiratenAbu Dhabi omgeving

Hou je vast!!!!!

neretslok

Het kan maar op enkele plaatsen, de woestijn wil je immers zo veel mogelijk in tact laten. Toch is dit vreselijk leuk: met een jeepie door de woestijn van Abu Dhabi en dan af en toe al slippend en gassend ' de heuvel nemen'.

'1115345' door neretslok '1115345' door neretslok

NepalKathmandu

NepalKathmandu

Nepal heeft het...onn

neretslok

Hoewel het met de coronacijfers in Nepal, voor zover die betrouwbaar zijn, meevalt (men spreekt over 0-6 doden en enkele honderden besmettingsgevallen) is de lockdown totaal en bijzonder streng, al maanden lang. 2020 zou een jaar moeten worden waarin Nepal er na de zware ramp in 2015 weer bovenop zou komen door de toeristen. Het tegendeel blijkt waar: het land is zwaar getroffen door de lockdown. Veen Nepalezen zijn dagloners en na enkele dagen niet werken, laat staan na maanden niet werken, is het geld op en men heeft niet kunnen sparen. Niet naar buiten (want zware straffen, zoals stokslagen), geen werk, geen eten. De spanning zal er groot zijn en de tijd zal leren of Nepal dit kan doorstaan. Het lijkt twijfelachtig. Voor wie het niet herkent: op de foto zien we Durbar Square in Kathmandu, in een tijd waarin er weer hoop was (2018).

'1115008' door neretslok '1115008' door neretslok

Zuid-AfrikaWestern Cape

Zuid-AfrikaWestern Cape

Look at me!

neretslok

Kijk mij eens, lijkt deze struisvogel te zeggen. Erg gemakkelijk is het niet om ze te fotograferen, ze zijn nogal beweeglijk. Maar met het nodige geduld wordt je uiteindelijk beloond.

'1114224' door neretslok '1114224' door neretslok

Zuid-AfrikaKrugerpark

Zuid-AfrikaKrugerpark

Badderen

neretslok

We hebben het al enkele malen meegemaakt tijdens een gamedrive: een familie olifanten die een bad nemen. Leuk om daar een tijd naar te kijken. Oud en jong, iedereen geniet er van. En als de kleine is ' uitgebadderd ' dan sjokken we weer gewoon achter moeder aan, zoals altijd.

'1114160' door neretslok '1114160' door neretslok

BirmaIndein

BirmaIndein

Vergankelijkheid

neretslok

Het dorpje Indein, dat iets ten zuiden van het Inlemeer ligt, herbergt op een heuvel even buiten het dorp ruim 1000 half vervallen ruïnes van tempeltjes en pagodes. Het doet in de verte aan Angkor Wat denken: boomstronken en –takken groeien langs en door de ruïnes heen. Er wordt weinig aan onderhoud gedaan en het ene exemplaar verkeert in een betere staat dan het andere. Veel tempels zijn half overwoekerd door de jungle. Geen loketten, geen toegangshekken, geen bordjes, geen verkopers. Eigenlijk is er niemand die er om maalt. Het staat er zoals het er staat.

'1113889' door neretslok '1113889' door neretslok

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Eenzaam maar niet...a

neretslok

Vorige week plaatste ik een opname van twee dikhoornschapen die aan de rand van een ravijn over de woestenij van Badlands, South Dakota,keken. Dit schaap troffen wij een stuk verderop aan. Hij kijkt over het rotsachtige landschap, afgewisseld met stukken groen (sappig grasland/prairie). Deze wilde ik jullie niet onthouden.....

'1113731' door neretslok '1113731' door neretslok

PeruCusco

PeruCusco

Plaza de Armas

neretslok

Bijna iedere Zuid-Amerikaanse stad of dorp heeft een centraal plein dat Plaza de Armas heet. De stad Cusco dus ook. En het is best een gezellig plein. De oude kathedraal staat eveneens aan dit plein.

'1113706' door neretslok '1113706' door neretslok

Verenigde Arabische EmiratenAbu Dhabi omgeving

Verenigde Arabische EmiratenAbu Dhabi omgeving

Kameel kopen

neretslok

Dit gezin is op bezoek bij een kamelenboerderij, ergens in de woestijn, zo'n 100 km vanaf Abu Dhabi, op zoek naar een nieuwe kameel. Eigenlijk moet ik zeggen: dromedaris hoewel de bevolking het zelf ook over 'camels' heeft. De dromedaris is in het binnenland blijkbaar nog een belangrijk vervoermiddel, in tegenstelling tot de stad waar je de duurste bolides ziet rond rijden.

'1113601' door neretslok '1113601' door neretslok

BirmaShan

BirmaShan

Visjes kopen

neretslok

Op de markt van Kalaw worden de visjes nauwgezet afgewogen. De zwerfhonden van de stad hebben een grote belangstelling voor deze plek. Hopelijk scoren zij ook iets.

'1113571' door neretslok '1113571' door neretslok

Verenigde StatenWyoming

Verenigde StatenWyoming

Grand Teton

neretslok

Grand Teton National Park is een nationaal park in Wyoming in de Verenigde Staten. Het ligt even ten zuiden van Yellowstone en is niet zo groot als zijn noorderbuur maar wel nog altijd zo groot als de provincie Utrecht. Het park is genoemd naar de Grand Teton, een van de bergen van het Tetongebergte, 4197 meter hoog en de hoogste berg van het park. Het park omvat een groot deel van de onderliggende vallei, de Jackson Hole. In die vallei ligt het vriendelijke stadje met dezelfde naam. Wij verbleven hier enkele dagen.

'1113531' door neretslok '1113531' door neretslok

ArgentiniëVuurland

ArgentiniëVuurland

Vuurland

neretslok

Vuurland had ook Guurland kunnen heten. Het weer is er zoals bij ons op een slechte Novemberdag, en dan het hele jaar door. De wind blijft maar blazen, de striemende regen trekt over het land en heel soms piept de zon er even tussen door, dit alles bij een temperatuur tussen de 0 en 5 graden. Zelfs de bomen staan in een hoek van bijna 90 graden, door die altijd maar doorstaande (harde) wind. Maar mooi dat het er is!!!

'1113511' door neretslok '1113511' door neretslok

ChiliAtacama

ChiliAtacama

Piedras Rojas

neretslok

Vanuit San Pedro de Atacama leidt een lange en lege weg door de barre woestijn naar de Argentijnse grens. Na bijna 200 kilometer bereik je dan het gebied Piedras Rojas. Veel verder van het gebaande pad kun je niet zijn, en o, wat is het er mooi! Het is een hele rit er naar toe, een eenzame rit, maar wat is het fijn om hier te rijden.

'1113471' door neretslok '1113471' door neretslok

Verenigde StatenArizona

Verenigde StatenArizona

Canyon big horn

neretslok

De klimgeiten op mijn Badlandsfoto van vanmiddag worden per abuis voor dikhoornschapen aan gezien. Het zijn toch echt berggeiten. Ter vergelijking heb ik hier een foto van een dikhoornschaap geupload. Deze kwamen wij tegen op het wandelpad langs de Great Rim bij de Grand Canyon. Hij bleef op een afstand van twee meter roerloos staan en had geen enkele haast of zin om weg te komen.

'1113445' door neretslok '1113445' door neretslok

MarokkoRabat

MarokkoRabat

Ergens in Rabat

neretslok

In Rabat, Marokko's hoofdstad, kwam ik deze heren tegen. Mogelijk zaten zij hier voor de toeristen, hoewel ze niet erg gretig werden toen ik voorbij kwam en foto's begon te maken. Ze vonden het eigenlijk wel best. In ieder geval is het een kleurrijk gezicht.

'1113392' door neretslok '1113392' door neretslok

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

Badlands

neretslok

De Amerikanen noemen gebieden waar je 'niets aan hebt en niets mee kunt' en waar het voor normale mensen niet echt leefbaar is, Badlands. Een van die Badlands ligt in South Dakota. Deze foto is na flinke slagregens en onweer genomen. Dan ziet het er nog net iets 'badder' uit. Later scheen de zon en zag de wereld er hier weer wat vriendelijker uit. Een aanrader, dit NP!

'1113373' door neretslok '1113373' door neretslok

Verenigde StatenSouth Dakota

Verenigde StatenSouth Dakota

What a view!

neretslok

Badlands was het woongebied van de Lakota/Dakota indianen, die hier een hard en ruig leven leidden. Het was ' mensonvriendelijk ' en onvruchtbaar, vandaar de naam: land waaraan men niets had. Het park is 1.000 vierkante kilometer groot (bijna de provincie Utrecht) en bestaat uit prachtige kleurige rotsformaties met verschillende lagen, afgewisseld met prairie landschappen. Het is nauwelijks te beschrijven hoe bijzonder, hoe bijna buitenaards, dit landschap is: groene prairievlakten die diep worden doorsneden door kleurige rotsen, ravijnen en canyons, waarvan je de verschillende gekleurde lagen goed kunt zien. Deze berggeiten boffen maar: zij hebben de hele dag het mooiste uitzicht dat je maar kunt bedenken (maar ze beseffen het jammer genoeg niet...).

'1112227' door neretslok '1112227' door neretslok

NederlandFlevoland

NederlandFlevoland

Geen Schotland, maar.

neretslok

Het ziet er naar uit dat we tot aan de herfst zeker niet naar een buitenland kunnen. Als het geen Schotland kan worden, dan maar Schokland. Voor ons is dat naast de deur. Schokland was vroeger een langgerekt eiland in de Zuiderzee, dat Emmeloord heette in het noorden en Ens in het zuiden (de gelijknamige dorpen bestonden toen nog niet). Emmeloord behoorde aan Amsterdam en was rooms katholiek, Ens behoorde bij Overijsel en was protestants. Het eiland had veel te lijden van noodweer en stormen en kalfde steeds verder af. In 1869 werd het ontruimd. Alle 650 inwoners moesten vertrekken omdat het te gevaarlijk werd. Nu is het een deel van de Noordoostpolder, in 1942 raakte Schokland zijn eilandstatus kwijt. Het ligt tussen Nagele en Ens en is een bezoekje zeker waard.

'1111163' door neretslok '1111163' door neretslok

ChiliAtacama

ChiliAtacama

Salar de Surire

neretslok

Rijden door de Salar de Surire betekent een lange rit maar de route is prima te rijden. Een prachtige weg, waar je bijna niemand anders tegen komt, leidt vanaf San Pedro naar het zuiden. We krijgen hier al snel weer helemaal het ‘Atacama-gevoel’. Na vijftig kilometer volgt de woestijnoase Tocanao. Het is bijzonder rustig, alsof het een spookstad is. Die liggen hier wel, maar Tocoano is nog wel degelijk een bewoond dorp. Het dorp Socaire volgt na honderd kilometer. Ook dit dorp is nog bewoond. Na 131 kilometer bereiken we wat voor de meeste bezoekers het eindpunt van deze route is, de twee meren Lago Miscanti en Lago Miniques. Ze liggen bij de twee vulkanen Miscanti (5622 meter hoog) en Miniques (5910 meter hoog). De meren steken diepblauw af tegen de wazige omgeving. Ze liggen naast elkaar. Flamingo’s staan ook hier weer in grote aantallen in het water. Het is het ultieme plaatje van de Altiplano. Op de foto Laguna Miscanti.

'1110713' door neretslok '1110713' door neretslok

BoliviaPotosi

BoliviaPotosi

Eduardo Abaroa...Nati

neretslok

Het uiterste zuidwesten van Bolivia wordt in beslag genomen door het Eduardo Abaroa National Park. Hier een dag rondrijden is een bijna verheven ervaring, ook letterlijk. Op zo'n 4300 meter hoogte val je hier van de ene (landschappelijke) verbazing op de volgende.

'1110316' door neretslok '1110316' door neretslok

ChiliEl Norte Grande

ChiliEl Norte Grande

Wie van de drie (of..

neretslok

De kameelachtigen in Noord Chili leven vaak door elkaar. Daarom is het soms lastig te zien of je nu met lama's, vicuna's of alpaca's te maken hebt. En dan heb je ook nog de guanaco. Hier in het Vicunas National Park was er geen twijfel mogelijk: dit zijn twee vicunas. Ze staan op een mooi hoog punt om de boel een beetje in de gaten te houden. Niet dat er veel gebeurt, maar zo heel af en toe komen er van die rare toeristen langs rijden.

'1110166' door neretslok '1110166' door neretslok

ChiliLauca NP

ChiliLauca NP

Lauca

neretslok

Het blijft boeien, iedere meter die je reist door het Lauca NP. Van Putre naar Salar Surire is het ruim 100 kilometer genieten. Deze foto is ergens halverwege geschoten.

Community updates

WEBSITE UPDATE
03-06-2020 De thumbnail van bewerkte foto's worden weer in de juiste kleur weergegeven, zoals het origineel. Daarnaast zijn de punten die sinds afgelopen weekend onverwachts stil stonden weer met terugwerkende kracht bijgeschreven. Mochten jullie nog opmerkingen rondom de update hebben, mail dan naar communityhost@columbusmagazine.nl

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 22 | Community toppers

Op ontdekkingstocht. Foto: Antwan

1. Topreview: Delft-eiland, Sri Lanka door Graaf
2. Topfoto & tip: Op ontdekkingstocht langs onbekende Filipijnse eilandjes door Antwan
3. Topblog: Slapen in de jungle van Bardiya door DeReisdame
4. Communitylid van de week: Kikienroute
5. Nieuwkomer: T.Luiten

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

FOTOWEDSTRIJD: op ontdekking in Nederland
Waar haal jij een ‘frisse neus’? Laat ons zien welke bijzondere plek jij bij jou om de hoek hebt (her)ontdekt tijdens de coronacrisis. Wij zijn benieuwd naar de mooiste plekjes in Nederland weg van de massa.
Deze wedstrijd is inmiddels afgelopen

Eind deze week zal er een nieuwe fotowedstrijd starten met als thema: culinair.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je wat inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik