Mulderlis

'328866' door Mulderlis '328866' door Mulderlis

MaliDogonland

MaliDogonland

Kleermaker

Mulderlis

Deze kleermaker zit lekker buiten met z'n naaimachine aan zijn creaties te werken. Niets geen massaproductie, maar maatwerk. Leuk dat is in sommige landen mannenwerk is. Hij heeft trouwens een gewaad van een populair stofje aan...er staat afbeeldingen van de president op.

'327944' door Mulderlis '327944' door Mulderlis

CubaHavana

CubaHavana

Echtpaar op balkon

Mulderlis

In Havana kijk je je ogen uit. Prachtige (soms vervallen) gebouwen, te gekke oldtimers en de Cubanen die vaak lekker buiten voor hun huis zitten. Dit vrolijke, oudere echtpaar hield de straat vanaf hun balkon goed in de gaten.

'326537' door Mulderlis '326537' door Mulderlis

JapanTokio

JapanTokio

Green Tea

Mulderlis

Op elke straathoek in Japan heb je drankautomaten. Vanaf water tot koffie, van cola tot drankjes waarvan je niet weet wat hoe ze smaken. Dit hippe meisje in de wijk Shibuya heeft net een flesje groene thee uit de autormaat gehaald.

'325800' door Mulderlis '325800' door Mulderlis

IranYazd

IranYazd

Honingraat

Mulderlis

In Iran zie de moskeeen met de meest fantastische mozaieken. Vaak is azuurblauw de hoofdkleur, de motieven verschillen van abstracte figuren tot bloemen. De poort van de moskee heeft soms een heel kunstig gemaakt honingraat ontwerp.

'325652' door Mulderlis '325652' door Mulderlis

EthiopiëAmhara

EthiopiëAmhara

Kruis

Mulderlis

In het noordelijk deel van Ethiopie zijn veel inwoners zeer gelovig. Zij zijn vaak orthodox christelijk. Je hebt er prachtige kerken, soms zelfs uit de rotsen gehouwen. Deze vrouw heeft zelfs een kruis op haar voorhoofd getatoeerd.

'324610' door Mulderlis '324610' door Mulderlis

IndiaNew Delhi

IndiaNew Delhi

In de rij

Mulderlis

Bij de India Gate in New Delhi zag ik dit schoolklasje staan. Keurig wachtend in de rij totdat de juf aangaf dat ze mochten volgen. Er zaten natuurlijk wel een paar nieuwsgierige kinderen bij.

'322528' door Mulderlis '322528' door Mulderlis

CubaHavana

CubaHavana

Chevrolet

Mulderlis

Cuba is een paradijs voor liefhebbers van oldtimer. Hoewel ik dat eigenlijk niet echt ben, heb ik me ook vergaapt aan de mooie auto's. Vooral de details op de auto's vallen op. Ook heel bijzonder hoe ze ze rijdend weten te houden.

'321199' door Mulderlis '321199' door Mulderlis

IranIsfahan

IranIsfahan

Lichtspel

Mulderlis

Detail in de prachtige Sheikh Lotfollah moskee op het Imama Square in Isfahan. Je licht het zonlicht door één de ramen in de koepel schijnen op de karakteristieke perzische mozaieken...een mooi lichtspel.

'320009' door Mulderlis '320009' door Mulderlis

CubaCamagüey

CubaCamagüey

Homerun!

Mulderlis

Honkbal is dé volkssport in Cuba. Het wordt dan ook vaak gewoon op straat voor het huis gespeeld. Hoewel de meeste kinderen niet een echte knuppel of bal hebben, verzinnen ze daar wel iets op. Deze jongens gebruiken een buis of stok als knuppel en een pingpong balletje of kokertje als bal. Als je goed kijkt kun je de "ballen" op de foto zien.

'319669' door Mulderlis '319669' door Mulderlis

IranShiraz

IranShiraz

Schommelen

Mulderlis

Deze kinderen mochten van hun moeders na schooltijd nog even spelen voordat ze op weg naar huis gingen. Terwijl de jongetjes lekker een sapje nuttigen, zorgt een van de meisjes de schommel goed heen en weer gaat.

'317753' door Mulderlis '317753' door Mulderlis

Iran

Iran

Vader en dochter

Mulderlis

Onderweg naar Takab in het noord-westen van Iran kwamen we een zeer vriendelijke Koerdische familie tegen. De trotse vader en 1 van zijn dochters gingen graag op de foto. De Koerdische vrouwen zijn ten opzichte van Iraanse vrouwen goed herkenbaar aan hun gebloemde hoofddoek en de manier van dragen ervan.

'317036' door Mulderlis '317036' door Mulderlis

CubaHavana

CubaHavana

Vergane glorie?

Mulderlis

In de achteraf straatjes in het oude centrum van Havana kun je wat mij betreft echt sfeer proeven. Prachtige gebouwen, maar dan wel wat vervallen, met afbladerende verf. En daar ontbreken de geweldige oldtimers natuurlijk er ook niet.

'315770' door Mulderlis '315770' door Mulderlis

NamibiëCentraal Namibie

NamibiëCentraal Namibie

Oneindig lang

Mulderlis

In Namibie rijd je over oneindig lange en rechte wegen. Het zijn veelal onverharde grint / zand wegen, omringd door prachtige landschappen. In deze leegheid heb je echt het gevoel ver weg op reis te zijn.

'314991' door Mulderlis '314991' door Mulderlis

IranGhom

IranGhom

Zilver en blauw

Mulderlis

Op de binnenplaats van het Hazrat-e Masumeh in Qom is de prachtig met zilveren spiegeltjes bedekte gevel van het gebouw met het graf van Fatima (de zus van imam Reza) te zien. Daar omheen de bekende blauwe Perzische mozaieken. Als niet-moslim heb je helaas geen toegang tot het graf. Op de binnenplaats moet je je "gedragen", dus oppassen voor de bewakers met plumeaus (!)

'314266' door Mulderlis '314266' door Mulderlis

MaliCentraal Mali

MaliCentraal Mali

Dirt Road

Mulderlis

In Mali rij je vaak op onverharde wegen door een meest fantastische landschappen. Zo ook hier in de buurt van Hombori. Een jeep is op dit soort wegen de beste manier van vervoer. In de verte zie je de stofwolken van een voorligger, dus een beetje afstand houden is wel aan te raden...

'313979' door Mulderlis '313979' door Mulderlis

CubaPinar del Río

CubaPinar del Río

Sigaar rollen

Mulderlis

De Vinales vallei staat bekend om zijn tabakteelt. Overal zijn kleine boerderijen te vinden die tabak verbouwen. De tabak wordt van november t/m februari geoogst. Hierna worden de tabaksbladeren gedroogd in speciale schuren. Eenmaal gedroogd kunnen de sigaren gerold worden.

'309693' door Mulderlis '309693' door Mulderlis

TibetXigaze

TibetXigaze

Geelkap

Mulderlis

Het Tashilhunpo klooster in Shigatse is een belangrijke bestemming voor pelgrims in Tibet. Het klooster behoort toe aan de orde van geelkap monnikken, die onder leiding staat van de Dalai Lama (daarnaast heb je de roodkappen). Ik was net toen de monnikken in vol ornaat aan kwamen voor de middag gebedsdienst, dus kon ik ze prima met hun hoofddeksel vastleggen.

'305284' door Mulderlis '305284' door Mulderlis

JapanKyoto

JapanKyoto

Buigzaam Bamboe

Mulderlis

Bamboe, ook wel "gras van staal" genoemd, is zowel krachtig als buigzaam. Sommige soorten groeien maar liefst 1 meter per dag. Ik hoop dat de Japanners ook over deze eigenschappen beschikken om de vreselijke aardbeving en tsunami te boven te komen. Deze foto is genomen in het prachtige (torenhoge) bamboe bos in Arashiyama - net buiten Kyoto.

'304338' door Mulderlis '304338' door Mulderlis

ArgentiniëAtlantische kust en Pampa

ArgentiniëAtlantische kust en Pampa

Eitje uitbroeden

Mulderlis

In Punta Tombo aan de Atlantische Oceaan is een grote kolonie van Magallan pinguins. De eerste pinguins komen hier in september aan land en blijven er tot ongeveer half maart. In het begin van de lente (oktober) zijn de pinguins druk met het uitbroeden van de eieren. Vader en moeder wisselen elkaar hierbij af.

'304048' door Mulderlis '304048' door Mulderlis

Tibet

Tibet

Vlam in pan

Mulderlis

Deze kok in Gyanze maakt er echt een show van. In het eenvoudige keukentje zette hij z'n wok in de vlam. Het eten was heerlijk en vooral vers. Na het bestellen van het eten werden de groenten nog even snel van de markt gehaald.

'303714' door Mulderlis '303714' door Mulderlis

VietnamSapa

VietnamSapa

Verontwaardigd!

Mulderlis

Haar gezichtsuitdrukking en lichaamshouding spreken boekdelen! Handen in de zij en een vertrokken blik. Deze dame op de Flower Hmong weekmarkt in Bac Ha lijkt duidelijk verontwaardigd over iets...

'302947' door Mulderlis '302947' door Mulderlis

India

India

Ritueel bad

Mulderlis

Miljoenen hindoes nemen jaarlijks een ritueel bad in de Ganges bij Haridwar om hun zonden weg te wassen. Haridwar is een van de zeven heilige plaatsen in India voor hindoes. Deze foto is genomen tijdens het Kumbh Mela festival dat eens in de 12 jaar gehouden worden, dan is het extra druk.

'302808' door Mulderlis '302808' door Mulderlis

LaosVientiane

LaosVientiane

Geluksbandje

Mulderlis

De Wat Si Muang speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van de Laotianen. Ze komen op elk moment van de dag om te offeren en te bidden. Deze kleurrijke tempel is vooral beroemd vanwege het geluk en de voorspoed voor vrouwen die zwanger willen worden. Voor de ingang van de tempel worden bloemen, wierrook en andere offerandes verkocht.

Community-updates

NIEUW MAANDTHEMA VAN START!

01-06-2021 We trappen af met het thema voor juni: roadtrips in tijden van corona! Let wel: je hoeft niet alleen maar foto's van auto's of wegen te uploaden; het kan om alles gaan wat je tijdens een autovakantie het afgelopen jaar gezien of beleefd hebt (auto's en wegen mogen dus ook ;-). En onthoud: de begeleidende tekst zal een belangrijke rol spelen in de beoordeling! Lees alles over de wedstrijd

WINNAAR MAANDTHEMA MEI BEKEND

01-06-2021 De winnaar van de maandwedstrijd van mei, met als thema 'Steden in tijden van corona', is Dreamer666 met haar foto 'Overal mondmaskers in het straatbeeld van Lissabon'! Deze foto heeft alles in zich: het toont een heel bekend reisbeeld op een andere manier, zonder allerhande locals en toeristen maar wél net met die ene man met een mondkapje op. Over tig jaar zullen we deze foto nog steeds herkennen als Lissabon in coronatijd. Bovendien - en niet onbelangrijk - is de begeleidende tekst heel duidelijk en informatief. Gefeliciteerd, Jessi!

COMMUNITYLEDEN IN THE SPOTLIGHT

13-05-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 99, met daarin een prachtige selectie communitybeelden. Deze editie vind je de mooiste foto's terug van Corriedewinter, Antwan, Zandkorrel, Mirandanoomen, Esthers, Ameerakker en Wisseschout. Verder trakteren we je op de mooiste verhalen uit onder andere Brazilië, Griekenland, Marokko en Papoea-Nieuw Guinea en geven we volop tips hoe je een wereldreis aanpakt. Veel lees- en kijkplezier alvast! 

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 23 | Community-toppers


Stalker Castle. Foto: Antwan
1. Topfoto & -tip: Stalker Castle door Antwan
2. Review: ManonVerijdt
3. Communitylid van de week: Stefanborkos
4. Nieuwkomer: Stephaniedentek

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN JUNI: ROADTRIPS IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van juni is: roadtrips. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN VAKANTIE NAAR KROATIË

Turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen, schilderachtige middeleeuwse dorpjes en prachtige natuur: Kroatië is the place to be en er valt nog zó ontzettend veel te ontdekken! Wij zijn op zoek naar jullie ontdekkingen. Deel je mooiste Kroatië-foto met tip en wie weet sturen we jou terug op vakantie! Doe mee >

WIN EEN VERBLIJF IN HET SANI RESORT IN GRIEKENLAND

Doe de Grote Griekse Kennisquiz en maak kans op een verblijf in het vijfsterren Sani Resort in Kassandra, verkozen tot het beste luxe ecoresort ter wereld. Het resort, met een prachtlocatie bij geurige dennenbossen, gouden zandstranden en het kristalheldere water van de Egeïsche Zee, nodigt uit tot buitenactiviteiten voor het hele gezin. Doe mee >

WIN EEN WEEKENDJE WEG

Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om onvergetelijke reiservaringen te hebben. Waar ga jij in eigen land graag naartoe voor een dagje, weekendje of weekje weg om even te reconnecten met de natuur? Stuur ons een leuke foto van jouw favoriete Nederlandse reistip. Elke maand belonen we de beste tip met een avontuurlijk weekendje weg in Nederland. Deze maand maak je kans op een avontuurlijk weekendje weg + een Natuurhuisje in Drenthe. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik