Mo7ster

'1094158' door Mo7ster '1094158' door Mo7ster

AzerbeidzjanBakoe

AzerbeidzjanBakoe

Het eeuwige vuur

Mo7ster

Een heel bijzonder verschijnsel zijn de brandende rotsen van de Yanardag in Azerbeidzjan. Het ligt net buiten Baku en de rit ernaar toe is heel bijzonder vanwege de vele oliepompen in het landschap. Een bizar gezicht! Uit de dunne lagen poreus zandsteen van deze berg komt op natuurlijke wijze brandend gas tevoorschijn. Vandaar de vlammen die uit de Yanardag slaan. De vlammen branden onder alle omstandigheden en bij regen veranderen ze van kleur. Het leukst is om dit verschijnsel aan het eind van de dag te bezoeken nog net bij licht. Dan een traditionele Azerçay (thee) bestellen en wachten tot de zon onder gaat! Heel sfeervol!

'1093881' door Mo7ster '1093881' door Mo7ster

Verenigde StatenCalifornie

Verenigde StatenCalifornie

Yosemite Nat. Park

Mo7ster

De route naar Yosemite National Park via de Tioga Road vanaf Lee Vining is prachtig. Een hele afwisselende route met verschillende landschappen en schitterende uitzichten. Dat was dus om de haverklap stoppen!

'1093170' door Mo7ster '1093170' door Mo7ster

ItaliëRome

ItaliëRome

Forum bij avond

Mo7ster

Dat Rome een prachtige stad is, is alom bekend! Vele historische bezienswaardigheden, prachtige cultuur, musea, kerken, talloze gezellige pleintjes en niet te vergeten het heerlijke Italiaanse eten. De toeristische plekken zijn overdag erg druk maar in maart was het nog te doen. Mijn advies is om 's avonds met camera en statief op pad te gaan. Alles is prachtig verlicht en levert mooie plaatjes op. Op deze foto een stukje van het Forum Romanum nl. het Foro Traiano.

'1093120' door Mo7ster '1093120' door Mo7ster

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Brommers wassen

Mo7ster

Zoals in zoveel landen wordt de rivier overal voor gebruikt. Van het wassen van de kleren tot het schoon poetsen van je brommer. Deze Sumatraanse jongens hebben niets in de gaten als ik een foto van ze maak. Ze gaan helemaal op in hun werk!

'1093040' door Mo7ster '1093040' door Mo7ster

NederlandZuid-Holland

NederlandZuid-Holland

"Dubbel"

Mo7ster

Op de valreep van overgang winter naar voorjaar nog even een foto gemaakt op een prachtige winterdag met de hele dag een mooi zonnetje. Dit plaatje is gemaakt bij de Dobbeplas tussen Pijnacker en Nootdorp. Een niet zo'n grote plas maar wel een plek waar je heerlijk kan wandelen. Aan het eind van de middag zorgt de ondergaande zon voor schitterende reflecties dus met een hoop foto's naar huis gegaan waaronder deze.

'1092964' door Mo7ster '1092964' door Mo7ster

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Puerto de la Peña

Mo7ster

Het oude vissersdorpje Puerto de La Peña ligt halverwege de westkust van Fuerteventura. Het is nu onderdeel van het landinwaarts gelegen boerendorpje Ajuy. Tegenwoordig wonen er nauwelijks meer beroepsvissers maar fungeren de meeste huizen als tweede woning die alleen in het weekend gebruikt worden en de eigenaren komen vissen. Behalve dat het een leuk klein plaatsje is om even doorheen te slenteren is het ook een prima start om het "Monumento Natural de Ajuy " te verkennen. Het is een 32 ha groot natuurmonument waar een beschermde, bizarre kuststrook is met zeldzame rotsformaties en de oudste fossielenrijke kalk uit de krijtperiode is te zien. Je kunt kijken naar de branding die op de resten van een oude haven beukt, wandelen langs de wilde kust naar de mirador de Ajuy en voor grotonderzoekers onder ons een grot verkennen met een zaklantaarn over een lengte van 70 m. Moe van al die indrukken is het heerlijk om nog wat te eten in het dorpje aan het zwarte strand.

'1092907' door Mo7ster '1092907' door Mo7ster

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Zion Canyon

Mo7ster

We bezoeken tijdens onze campertrip ook het Zion National Park. De natuur is schitterend en we hebben er ook prachtige wandelingen gemaakt. Deze foto is van de Zion Canyon. Deze kloof is wel 24 km lang en 800 m diep. Het ravijn is uitgesleten door de Virgin River door de jaren heen.

'1092454' door Mo7ster '1092454' door Mo7ster

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Minangkabau-huis

Mo7ster

Tijdens onze trip door Indonesië verblijven we 3 dagen in Bukkitingi. Deze bergstad op het eiland Sumatra is het centrum van de Minangkabau-cultuur. Volgens oude verhalen is de naam "Minangkabau" afgeleid van een overwinning (menang) in een gevecht dat lang geleden plaats vond tussen een Sumatraanse en een Javaanse karbouw (waterbuffel). De Sumatranen wilden bloedvergieten voorkomen toen de Javanen op een dag verschenen en stelden voor een wedstrijd tussen twee waterbuffels te houden. De Javanen brachten een sterke mannelijke waterbuffel in de strijd en de Sumatranen een kalf dat al dagen lang niets te drinken had gehad en waarvan de hoorns waren voorzien van ijzeren pinnen. Het uitgehongerde kalf ging gelijk op zoek naar melk en doorboorde zo de buik van de Javaanse karbou. De Javanen keerden terug naar huis en lieten de Minangkabauers met rust. Op zoek naar deze bijzondere cultuur en roots van mijn man's ouders doen we dan ook een Minangkabau-tour langs allerlei bijzondere plekken, huizen en ambachten van deze cultuur. De gewelfde daken in de vorm van buffelhoorns zijn het belangrijkste kenmerk van de MInangkabau-huizen.

'1092260' door Mo7ster '1092260' door Mo7ster

TsjechiëPraag

TsjechiëPraag

Nationaal Museum

Mo7ster

Tijdens onze stedentrip naar Praag in de herfst van 2008 hadden we enorm geluk met het weer. Het leek wel lente. Heerlijke omstandigheden om deze prachtige, afwisselende stad te verkennen. Wandel door de oude stad met het mooie stadhuis, de astronomische klok, de prachtige gevels van de historische gebouwen. Ontdek de nieuwe stad, de Praagse burcht, de Karelsbrug, de Joodse wijk en de Sint-Vituskathedraal. En ook 's avonds is de stad heel sfeervol en fotogeniek zoals op deze foto het Nationaal Museum aan de Moldau.

'1092229' door Mo7ster '1092229' door Mo7ster

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Cirque de Trimbolocci

Mo7ster

Als je naar het Noorden van Corsica gaat is de Vallée de l'Asco (de D147) vanaf het plaatsje Ponte Leccia een aanrader. De 30 km lange route loopt door één van de meest geïsoleerde gebieden van Corsica. De weg door het dal volgt de bochtige loop van de rivier de Asco naar de opvallendste bergketen van Corsica. Deze bergketen wordt gedomineerd door de Monte Cinto met de hoogste top van het eiland op 2706 m. In het open deel van het dal ligt het dorp Asco, later kom je bij een plek waar je een prachtig uitzicht hebt op de Cirque de Trimbolocciu in de Haut-Asco.

'1092172' door Mo7ster '1092172' door Mo7ster

SpanjeAlhambra

SpanjeAlhambra

Palacio de los Leones

Mo7ster

Prachtige details van het grote Alhambracomplex in Granada. In dit geval één van de meest weelderige plafonds in Nasrid-en Mudéjarstijl in de Leeuwenhof of ook wel Palacio Los Leones. Het is het best bewaarde middeleeuwse middeleeuwse paleis van de wereld en een mix van Moorse invloeden , islamitische kunst en cultuur.

'1091630' door Mo7ster '1091630' door Mo7ster

FrankrijkCorsica

FrankrijkCorsica

Bijzondere kalksteen.

Mo7ster

Tijdens de boottrip van Bonifacio naar het onbewoonde eiland Iles Lavezzi vaar je langs de kust van Corsica. De witte kalksteen kliffen hebben bijzondere vormen en behoren tot de beroemdste plekjes op Corsica. De kliffen zijn ook heel speciaal want op dit eiland van graniet komt nauwelijks kalksteen voor.

'1091031' door Mo7ster '1091031' door Mo7ster

NederlandDen Haag

NederlandDen Haag

Chinees Nieuwjaar

Mo7ster

Ook ik ben net zoals Corrie naar het Chinees Nieuwjaar geweest maar niet in Rotterdam maar in Den Haag. De festiviteiten vonden plaats in het Atrium in het stadhuis en op het Plein. Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met draken-en leeuwendansen. Over het ontstaan van de leeuwendans bestaan verschillende verhalen. Oorspronkelijk werd die alleen opgevoerd voor de keizer maar in de loop van de jaren verspreidde de dans zich via het leger naar de burgers. Zo werd het steeds meer een onderdeel van het Chinese leven. Nu is de dans niet meer weg te denken. Iedere feestdag, elke opening of het nu gaat om een gebeurtenis of een bedrijf, altijd wordt de leeuwendans opgevoerd. Deze verjaagd immers de boze geesten en brengt geluk. Deze jongen speelde een grote rol in de dans. Hij stuurde, regisseerde de 3 leeuwen op het podium en bewoog er springend tussendoor met soms zoals op deze foto een soort bal in zijn hand. Die bal werd later ook aan de leeuwen gegeven. De betekenis van dit ritueel met de bal is mij echter onbekend.

'1090973' door Mo7ster '1090973' door Mo7ster

NoorwegenZuid- en westkust Noorwegen

NoorwegenZuid- en westkust Noorwegen

Noors meertje

Mo7ster

Tijdens onze campertrip overnachten we op verschillende plekken. Op een kleine camping, ergens bij de boer of het allerleukste gewoon vrij in de natuur. Dit keer staan we direct aan het water op een camping en zien aan het eind van de middag een prachtige lucht bij een ondergaande zon.

'1090938' door Mo7ster '1090938' door Mo7ster

SpanjeValencia

SpanjeValencia

Spiegelglad!

Mo7ster

Slecht voorbereid d.w.z. weinig gelezen en opgezocht gingen we op pad in Valencia. Wel eens een foto van de "City of the Art of Sciences" voorbij zien komen en enthousiaste verhalen over deze stad in het algemeen gehoord maar verder geen idee wat ons te wachten stond. De eerste kennismaking met dit unieke stukje Valencia was toen we door het Turiapark fietsten richting de kust. Overdonderd door al het moois hebben we daar een flinke tijd rond gekeken en foto's gemaakt. Vanavond terug! Dit willen we ook in het donker zien! Maar één probleem, geen statief meegenomen. Weinig plekken waar je je fototoestel op kon leggen. Dus met hulp van takjes, steentjes, sjaal enz. en ongelooflijk veel engelengeduld alle foto's genomen. En wat hadden we een geluk, windstil deze avond. Het spiegelgladde water zorgde voor prachtige reflecties!

'1090868' door Mo7ster '1090868' door Mo7ster

SpanjeFuerteventura

SpanjeFuerteventura

Uitzicht op Lanzerote

Mo7ster

In het Noorden van Fuerteventura ligt het plaatsje Corralejo. Het oorspronkelijke vissersplaatsje is uitgegroeid tot een groot vakantieoord en plek voor velen om te overwinteren. Maar het heeft nog steeds een hele leuke oude stad met boetiekjes en cafés en een gezellige haven met slingerende kustlijn. Het is een prima uitvalsbasis in het Noorden om van daaruit van alles te ondernemen en er is veel meer te ontdekken dan wij verwacht hadden. Op deze foto vanaf Corralejo uitzicht op het eiland Lanzerote waar je met veerdiensten naar toe kunt.

'1090745' door Mo7ster '1090745' door Mo7ster

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Cassave 2

Mo7ster

Gisteren plaatste ik een foto waarop te zien was dat de cassave lag te drogen in de zon. Maar voor het zover is, wordt eerst de cassave gekleurd en pas dan geschaafd tot plakken. Deze vrouw op de foto zorgde voor het schaven en weer iemand anders haalde alle plakken uit elkaar om ze vervolgens te kunnen drogen. Een intensief klusje dus voor het in onze mond gaat.

'1090680' door Mo7ster '1090680' door Mo7ster

IndonesiëSumatra

IndonesiëSumatra

Cassave 1

Mo7ster

We verblijven een paar dagen in Bukkitingi, het centrum van de Minangkabau cultuur. We gaan dan ook onder begeleiding van onze gids een Minangkabau-tour doen en bezoeken o.a. een Sumatraanse familie die nog op de traditionele manier cassave kroepoek produceert. Eerst wordt de cassave-wortel gekleurd en daarna met de hand in dunne plakken geschaafd. Vervolgens worden de plakken te drogen gelegd op grote stukken doek buiten in de zon. In dit geval direct aan de weg en dat levert vrolijk gekleurde beelden op.

'1090634' door Mo7ster '1090634' door Mo7ster

Verenigde Arabische EmiratenDubai

Verenigde Arabische EmiratenDubai

"Geploeter"!

Mo7ster

Wat een geploeter om de Burj Khalifa helemaal op de foto te krijgen. Beetje meer naar voren, toch maar wat naar achter. Ietsje naar links? Nee, toch beter wat meer naar rechts. Zal ik iets op de voorgrond nemen of toch niet. Stijve nek van het omhoog kijken door m’n camera. Nou dan maar op de grond liggen. Men had een film van me kunnen maken maar het is gelukt!

'1090608' door Mo7ster '1090608' door Mo7ster

Verenigde StatenCalifornie

Verenigde StatenCalifornie

Tioga Road naar...Yos

Mo7ster

We gaan voor de 2de keer naar het Yosemite National Park maar willen nu via de Tioga Road vanaf Lee Vining (bij Mono Lake) het park ingaan. In de wintermaanden is dat vaak niet mogelijk vanwege de vele sneeuw. Maar ook nu (begin mei) is het nog even spannend. Het plaatselijke VVV-bureautje laat ons weten dat er die dagen nog wat sneeuw was gevallen en de pas afgesloten was. Nou duimen dan maar! De volgende ochtend wij weer op naar het bureau en het bleek dat de weg toch weer open was. Jippie, dat scheelt een heleboel omrijden. De route vanaf deze kant was prachtig, hele afwisselende landschappen en in combinatie met de nog gevallen sneeuw helemaal bijzonder!

'1090323' door Mo7ster '1090323' door Mo7ster

GriekenlandCorfu

GriekenlandCorfu

Witte kliffen!

Mo7ster

In het Noord-Westen van Corfu ligt het dorpje Perouládes ongeveer 3 km ten Westen van Sidari. Als je het dorpje uitrijdt volg je de bordjes "Logas the sunset beach". Er is daar een panoramacafé waar je uitzicht hebt op de prachtige witte kliffen en op de eilandjes Mandraki en Erikousa. Het strand van Logas kun je bereiken via een trap naar beneden. Een geweldige plek om een dagje te chillen!

'1090241' door Mo7ster '1090241' door Mo7ster

PortugalSintra

PortugalSintra

Natuurlijk zwembad

Mo7ster

De kustweg van Lissabon naar het plaatsje Caiscais is een druk en volgebouwd stukje kust. Neem je echter van Cascais de kustweg richting Colares naar het Noorden veranderd de sfeer direct. Bezoek de Cabo da Roca waar een vuurtoren op een 140 m hoge klif het westelijkste puntje van het Europese vasteland aangeeft. Ietsje verder kom je bij het plaatsje Azenhas do Mar. Het is een schilderachtig dorpje dat bovenop de rotsen ligt. Het heeft een natuurlijk zwembad in de rotsen die zich bij vloed met zeewater vult.

'1090152' door Mo7ster '1090152' door Mo7ster

Noorwegen

Noorwegen

't Boerenleven!

Mo7ster

Behalve prachtige natuur, talloze fjorden, gletsjers, bergen, ruige kust, gezellige havenplaatsjes zie je ook veel van het dagelijkse leven in Noorwegen. Op deze foto een boerenbedrijf typerend voor dit land zoals je ze vaak tegen komt. De specifieke bouw, kleuren en de manier waarop ze hier het gras drogen. Ook opvallend zijn de hellingen die ze gemaakt hebben om zodoende de schuur in te kunnen rijden.

'1090067' door Mo7ster '1090067' door Mo7ster

PolenKrakau

PolenKrakau

Kunst of kitsch?

Mo7ster

We lopen door het prachtige oude centrum van Krakau als ik 2 nonnen aan zie komen. Ze hebben net als wij ook belangstelling voor de kunst-schilderwerken. Als de andere toeristen weg zijn kan ik ze mooi fotograferen tegen deze kleurrijke achtergrond!

Community updates

ONZE NIEUWSTE EDITIE #94
22-10-2020 Morgen (vrijdag) valt Columbus-editie 94 op de mat bij abonnees, met een nieuwe rubriek over de Columbus Community. Met aandacht voor bijzondere Communityleden, hun reiservaringen en beste fotografietips. Vanaf nu in elke Columbus-editie!

REIZIGER VAN DE WEEK
16-10-2020 Ben jij de volgende Reiziger van de Week? Elke week zet de Columbus-redactie een reiziger in het zonnetje: iemand die een reisdroom heeft waargemaakt. Deze Reiziger van de Week  ontvangt een Osprey-tas cadeau en een ereplekje op deze webpagina en in ons blad. Je mag jezelf of iemand anders nomineren. Verras ons!

9-10-2020 De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

week 41 | Community toppers

IJsvogel in de vlucht Foto: Antwan

1. Topreview: Bayuda Volcanic-field, Soedan door Dianadm
2. Topfoto & tip: IJsvogel in de vlucht door Antwan
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: Hestermaasdam
5. Nieuwkomer: Reisdromen

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Op dit moment is er geen fotowedstrijd.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik