medendorpa

'1095434' door medendorpa '1095434' door medendorpa

MaltaValetta

MaltaValetta

Stedelijk Malta

medendorpa

Valetta is een onneembare vesting. De muren zijn niet alleen hoog en dik, de huizen zijn er ook meerdere rijen dik boven elkaar gebouwd. Vanaf het water krijg je een goede indruk van deze stad. Excursies vertrekken onder andere meerdere keren per dag uit Sliema.

'969647' door medendorpa '969647' door medendorpa

GroenlandOostkust Groenland

GroenlandOostkust Groenland

Magische ijsberg

medendorpa

Op expedite in Groenland neem je bij voorkeur de hondenslede, het traditionele vervoermiddel van de Inuit. Met een gemiddelde snelheid van 9 km/u rennen de honden enthousiast voort. Het beste tijdstip is april, als het ijs voldoende dik is en de dagen weer wat langer worden. Onderweg trekken de meest surrealistische en verstilde iisbergen aan je voorbij. Met een beetje geluk zijn sommige ijsbergen zelfs te beklimmen.

'505879' door medendorpa '505879' door medendorpa

OmanMuscat

OmanMuscat

Jarige Sultan

medendorpa

Tijdens de 44e verjaardag van het bewind van Sultan Qaboos, mochten alle Omani's hun auto versieren. Deze eigenaar van een stoere range rover heeft het wel heel bont gemaakt. Overigens moest de versiering na een maand wel weer verwijderd worden, op straffe van een fikse boete. Er zijn tenslotte regels.......

'505476' door medendorpa '505476' door medendorpa

TanzaniaSerengeti

TanzaniaSerengeti

Leeuw

medendorpa

De Serengeti is een ideale plek om leeuwen te spotten. Dit jonge mannetje was duidelijk verrast door onze aanwezigheid. Maar na even opgekeken te hebben ging hij weer lekker languit liggen.

'478612' door medendorpa '478612' door medendorpa

Servië

Servië

Met de bus van Kosovo

medendorpa

Er lopen verschillende wegen vanuit Kosovo naar het westen, de meeste naar Albanie. Slechts een weg leidt naar Montegro. Aangezien auto-huur tussen Kosovo en Montegro niet mogelijk is ben je of op alternatieven aangewezen. Ik heb nog geprobeerd te liften, een Porsche Cayenne wilde mij wel een lift geven maar ging niet ver genoeg Montenegro in. Gelukkig zijn er busverbindingen. Veel Kosovaren werken aan de kust in het zuiden van Montenegro, waar ook Albanees gesproken wordt. De bus vertrekt uit Pristina met een tussenstop in Peje/Pec. Vandaar is het 5 uur naar Podgorica, de hoofdstad van Montenegro. Direct na Peje gaat de weg omhoog slingeren en ga je via een nagenoeg verlaten grensovergang (wel een uurtje voor uittrekken, alle paspoorten van de passagiers moeten immers twee keer gecheckt en van stempel worden voorzien). Eenmaal in Montenegro rij je bijna 3 uur door een mooi berglandschap. In Podgorica buigt de bus af naar Ulcinj in het zuiden van Montenegro. Ik heb daar op het centrale busstation een overstap gemaakt op een bus naar Budva, het toeristencentrum van Montenegro. Al met al prima te doen, de bussen zijn afgedankte toeringbussen uit West-Europa, maar vooral omdat de mensen in de bus uitermate vriendelijk zijn. Het meisje naast mij sprak geen woord over de grens maar was wel zo vriendelijk om haar eten met mij te delen. Onderweg was er namelijk niet veel soeps te koop. En tijdens de spaarzame stops wordt je gelijk aangesproken door nieuwsgierige Kosovaren die wel een woordje duits of engels spreken.

'327583' door medendorpa '327583' door medendorpa

Servië

Servië

Kosovo, dorpsbeeld

medendorpa

Het plaatsje Istog ligt in het westen van Kosovo. Vanuit het dorp heb je een mooi uitzicht op de bergketen die Kosovo van Montenegro scheidt. Het centrum van het dorp is een nieuw hotel-restaurant complex, waar het sociale leven van de beter bedeelde Kosovaren zich afspeelt. Het hotel is overigens schitterend aangelegd en serveert vis uit de eigen kweekvijver. Een welkome verrassing in een land waar je vlees op je menu verwacht.

'325219' door medendorpa '325219' door medendorpa

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Aalscholver op...visv

medendorpa

De visvangst in het Er Hai meer bij Dali gebeurt nog op de ouderwetse manier, per gedresseerde aalscholver. Het is spectaculair om te zien wat voor grote vissen zo'n aalscholver uit het water plukt. Helaas voor de vogel, moet hij de vis inleveren bij zijn baasje. Als beloning krijgt hij gelukkig wel een wat kleinere en dus behapbare vis terug. Chinezen zouden echter geen chinezen zijn als ze hier geen toeristen-show van hebben gemaakt. In felkeurige oranje reddingsvesten worden de toeristen in bootjes gehezen om het spektakel van dichtbij mee te mogen maken.

'325007' door medendorpa '325007' door medendorpa

NoorwegenZuid- en westkust Noorwegen

NoorwegenZuid- en westkust Noorwegen

Brandblusser

medendorpa

Industrieel erfgoed kan fraaie plaatjes opleveren. Zo is de oude, niet meer in gerbuik zijnde waterkracht centrale nabij Odda volledig gerenoveerd. Een complete hal met blauwe turbines en dan deze rode brandbluser......

'325002' door medendorpa '325002' door medendorpa

NoorwegenBergen

NoorwegenBergen

Bruiloft

medendorpa

Kort geleden heb ik het voorecht gehad een bruiloft te mogen bijwonen in Bergen. Het bijzondere is dat er nog echt klederdracht gedragen wordt door een groot deel van de gasten. De kleding gaat gewoonlijk van generatie op generatie over en de Noren zijn er dan ook tercht trots op.

'324940' door medendorpa '324940' door medendorpa

Montenegro

Montenegro

Budva in spiegeling

medendorpa

Budva is een mooi historisch stadje aan de Montenegrijnse kust, die helaas ook ontdekt is door de toeristen, En dan met name de oost-europese. In de weerspiegeling van het zwembad van het het avala resort komt deze tegenstelling tussen toerisme enauthenticiteit prachtig tot uitdrukking.

'298355' door medendorpa '298355' door medendorpa

Zweden

Zweden

Thai tempel in sneeuw

medendorpa

Winter in Zweden en onderweg in het hoge noorden werd ik opeens geconfronteerd met een Thaise tempel. Dat is wel het laatste wat je daar verwacht aan te treffen. Waarschijnlijk was het voor de monikken ook te koud, want de tempel was gesloten en er was niemand te bekennen. Voor de liefhebber, de tempel is te vinden bij het dorp Ragunda, op een zijweg van de route Solloftea-Ostersund in de provincie Hälsingerland.

'296742' door medendorpa '296742' door medendorpa

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Stop !

medendorpa

Arches National Park is een combinatie van waanzinnige rotsformaties en rotsbogen. Als je het park binnen rijdt wordt je getrakteerd op een stopbord. Een beetje overdreven lijkt me. Er is bijna geen auto te bekennen, of zijn ze soms bang dat die kolossale rotsformatie aan de wandel gaat?

'296584' door medendorpa '296584' door medendorpa

Verenigde StatenLas Vegas

Verenigde StatenLas Vegas

Vrijheidsbeeld

medendorpa

Dat ze in Las Vegas alles kopieren mag duidelijk zijn als je deze foto bekijkt. Het "vrijheidsbeeld" maakt onderdeel uit van hotel New York. Het meest bizarre aan dit hotel is misschien wel de achtbaan. Je stapt binnen in het hotel op en vervolgens maak je aantal duizelingwekkende duikelingen rondom het hotel. Daar kan geen pretpark tegenop, maar eigenlijk is Las Vegas natuurlijk een groot pretpark.

'294680' door medendorpa '294680' door medendorpa

ChinaKanton

ChinaKanton

Bruid

medendorpa

In een van de vele tuinen in en rond Guangzhou kwamen we deze prachtige chinese bruid tegen. Ze wilde met alle plezier ook voor ons op de foto. Rood is de traditionele bruidskleur in China.

'292921' door medendorpa '292921' door medendorpa

JemenSuqutra en eilanden

JemenSuqutra en eilanden

Stuck in desert

medendorpa

Aan de zuidkust van Socotra bevindt zich het grootste stuk woestijn van het eiland. Onze chauffeur heeft hier maximaal doorgereden, totdat de auto voor ons gevoel vast in het zand zat........

'292914' door medendorpa '292914' door medendorpa

MarokkoAtlas gebergte

MarokkoAtlas gebergte

Geiten op de uitkijk

medendorpa

Terwijl we door een klein dorpje in het Atlas gebergte liepen werden we plots gadegeslagen door twee lokale bewoners. Een praatje maken was lastig, maar ze wilden wel op de foto.

'292898' door medendorpa '292898' door medendorpa

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Vuurwerk

medendorpa

Tijdens de eindejaar festiviteiten van het schooljaar in Sint Petersburg wordt er om 2 uur 's nachts een groot vuurwerk afgestoken boven de Neva. Ook langs de grachten in de stad is het vuurwerk goed te zien.

'476971' door medendorpa '476971' door medendorpa

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Mensenmassa en...vuur

medendorpa

In juni vindt elk jaar een groot feest plaats om het einde van het schooljaar te vieren. Dit feest is onderdeel van de zogenaamde witte nachten, waarin de zon bijna niet onder gaat. Tijdens die happening lopen er honderdduizenden uitgelaten (jonge) Russen door de binnenstad. Werkelijk een belevenis om in de mensenmasa op te gaan en je gewoon te verwonderen aan al die verschillende, vrolijke en soms ook dronken Russen. Op het plein voor de Hermitage is die nacht een groot concert van een voor Russen bekende band. Om 2uur 's nachts, als de nacht op zijn donkerst is, zie je een mooie vuurwerkshow boven de Neva. Ik heb het geluk gehad dat ik toevallig in St. Petersburg was tijdens die avond die ik niet snel zal vergeten. De precieze datum fluctueert.

'292699' door medendorpa '292699' door medendorpa

RuslandSint Petersburg

RuslandSint Petersburg

Gouden fontein

medendorpa

Een excursie naar het zomerpaleis in St. Petersburg is zeer aan te raden. Alleereerst de tocht met vleugelboot naar het paleis (opstappen achter de Hermitage). Het paleis is een en al glitter en goud met vele mooi fonteinen. Zoals deze langs de belangrijkste trap naar het paleis.

'292678' door medendorpa '292678' door medendorpa

ChinaYunnan

ChinaYunnan

Slapende official

medendorpa

Chinezen beheersen de kunst van overal kunnen slapen. Je kunt het zo gek niet bedenken, of Chinezen kunnen wel ergens slapen. Zo ook hier op het vliegveld van Kunming, waar de dame op de achtergrond even een tukje doet. Haar collega is overigens ook niet echt met zijn werk bezig....

'476949' door medendorpa '476949' door medendorpa

ChinaHongkong

ChinaHongkong

Een toilet met het...

medendorpa

Het Peninsula hotel is een van de chiqueste, zo niet het chiqueste hotel van Hong Kong. Niet een plek waar je als toerist zomaar even binnenwandelt. Toch is het zeker de moeite waard. Alleen de lobby is al een bezichtiging. Maar waarvoor je hier gekomen bent bevindt zich op de bovenste verdieping, bar/lounge Felix. Deze bar heeft een fantastsiche glazen wand over de gehele lengte, waarvandaan je uitzicht hebt over de sky line van Hong Kong. Een drankje kost wel een rib uit je lijf, maar dat uitzicht.... En dan de topper, vooral even naar het toilet gaan. Hier opnieuw een glazen wand, nu met uitzicht over Kowloon. En de stijlvolle urinoirs zijn zo opgesteld dat je ook echt naar buiten kunt kijken. En na afloop wordt de kraan van de wasbak voor je open gedraaid en krijg je na het handen wassen een handdoekje aangereikt. Tja als dat geen ervaring is. Hoe de dames wc's erbij staan kan ik je helaas niet vertellen. Ik hou me aanbevolen als iemand hier het antwoord op weet.

'292545' door medendorpa '292545' door medendorpa

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Rotsformatie

medendorpa

Deze waanzinnig rotsformatie domineert National Park Capitol Reef. Het ene na het andere wonder der natuur komt hier aan je voorbij. Je kunt in Capitol Reef ook prima een wandeling maken tussen de rotsen door of in het dal langs het beekje. Zoals alle parken ook hier een prima camping.

'292519' door medendorpa '292519' door medendorpa

Wit-RuslandOost Wit-Rusland

Wit-RuslandOost Wit-Rusland

Tsjerno Cantarellen

medendorpa

Onderweg in Wit Rusland kom je veel verkopers van canterellen en blauwe bessen tegen langs de hoofdwegen. In de regio die veel geleden heeft onder de radioactieve regens van Tsjernobyl wordt het door buitenlanders afgeraden deze te kopen. De witrussen zelf trekken zich hier overigens weinig van aan. Zo'n 60 km westelijk van de stad Mogilev was het "veilig" en besloot ik deze cantarellen te kopen. Deze vrouw verkocht cantarellen per 5 kilo minimale afname, die ik een plastic tasje meekreeg. Ze smaakten heerlijk en zeker zo belangrijk, ik licht nog niet op in het donker.

'291741' door medendorpa '291741' door medendorpa

JemenSanaa

JemenSanaa

Open lucht

medendorpa

Vlak bij Sana'a ligt een verlaten Joods dorp. De Joden zijn hier eind jaren 60 uit weggetrokken en sindsdien zijn de huizen in verval. Ik ben een aantal huizen binnengelopen en vond deze opening in het dak. De foto in kleur vind ik te gewoon, zwart-wit was te somber, maar in sepia komen de zandstenen kleur van de bakstenen en de hitte van de zon goed tot zijn recht.