Martinhectors

'1114874' door Martinhectors '1114874' door Martinhectors

Verenigde StatenRocky Mountain NP

Verenigde StatenRocky Mountain NP

Rocky Mountain NP

Martinhectors

Rocky Mountain NP ligt in het noorden van de staat Colorado. Bear Lake Road is een van de meest populaire routes in het park. Jaarlijks maken ongeveer 1 miljoen bezoekers gebruik van deze weg. Het aantal wandelpaden hier is enorm groot. Vooral de hikes naar Bear Lake en andere meren zijn geweldig. Je komt dan ook verschillende prachtige uitzichten tegen.

'1114873' door Martinhectors '1114873' door Martinhectors

Costa RicaWestkust Costa Rica

Costa RicaWestkust Costa Rica

Op wandel langs het..

Martinhectors

Het plaatsje Dominical is vooral bekend omwille van de vele surfers. Wij besloten om hier naar toe te gaan voor de zonsondergang. We waren niet de enigen want veel locals en toeristen trekken namelijk naar Playa Dominical voor de prachtige zonsondergang. Toen zag ik verderop verschillende gieren op het strand zitten. Vooral dit duo vond ik leuk wandelen langs het strand.

'1114689' door Martinhectors '1114689' door Martinhectors

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Karstformaties

Martinhectors

Het natuurpark El Torcal de Antequera in Andalusië ligt bij de A-45, op loopafstand van de dorpjes La Joya en Villanueva de la Concepción, of de stad Antequera. Torcal is één van Spanje's meest spectaculaire en mooiste natuurgebieden vanwege de merkwaardige rotsen en karstformaties. Het karstgebied staat bekend om de vreemde rotspieken, waarbij het lijkt of de stenen ooit door iemand zijn opgestapeld. Wie gaat wandelen in El Torcal begeeft zich tussen hoge, door erosie uitgesleten karstrotsen. Het park werd gevormd in de Jura. Je vindt er talrijke grotten (simas) en spelonken en er zijn resten van grotten die bewoond zijn geweest door de Romeinen en de Moren. Wandelroutes gaan van makkelijk tot moeilijk. Er zijn 3 routes van 1,5 km, 2,5 km en 4,5 km.

'1114687' door Martinhectors '1114687' door Martinhectors

BelgiëAntwerpen omgeving

BelgiëAntwerpen omgeving

Wereld bijendag

Martinhectors

Vandaag is het Wereld Bijendag en wordt internationaal de rol van de bij gevierd. Deze dag werd in 2017 door de Verenigde Naties in het leven geroepen. Er is daarbij juist voor deze datum gekozen omdat dit de geboortedag is van Anton Janša (1734), ook wel bekend als een pionier in de imkerij. We zetten deze diertjes vandaag dus 'in de bloemetjes' met een passende foto ;)

'1114662' door Martinhectors '1114662' door Martinhectors

BelgiëLimburg

BelgiëLimburg

Boomkikkertje

Martinhectors

Vorig jaar ging ik naar het vijvergebied 'De Wijers' in Hasselt (Limburg) om boomkikkertjes te zoeken. De vijvers – in Hasselt noemen ze wijers – zijn een paradijs voor heel wat zeldzame planten en dieren. Het is er prachtig om te wandelen. En ik had geluk want er zaten toen veel boomkikkertjes tussen de bramenstruiken.

'1114608' door Martinhectors '1114608' door Martinhectors

Verenigde StatenArizona

Verenigde StatenArizona

Lower Antelope Canyon

Martinhectors

In het rotslandschap van Zuidwest-Amerika komen veel ravijnen voor, en een bijzondere vorm daarvan is de slot canyon. Het woord ‘slot’ betekent ‘smalle gleuf’; een slot canyon is een kloof met hoge verticale wanden die erg dicht bij elkaar staan. Antelope Canyon in Arizona vlakbij Page bestaat uit 2 delen: Upper en Lower Antelope Canyon. Wij bezochten de Lower Canyon. Deze is 400 m lang. Je gaat via een stalen trap naar beneden de canyon in. Je hebt hier verschillende hoogteverschillen en nauwe doorgangen. De structuur van de wanden is veel gevarieerder dan bij Upper en adembenemend mooi. Toen wij er waren hadden we niet gereserveerd op voorhand en met een groepje van slechts 6 personen gingen we met onze gids op verkenning.

'1114492' door Martinhectors '1114492' door Martinhectors

BelgiëAntwerpen omgeving

BelgiëAntwerpen omgeving

Grutto

Martinhectors

Gelukkig mogen we ons terug met de wagen verplaatsen om naar een bos of natuurgebied te gaan wandelen. Regelmatig trek ik dan ook naar het Turnhouts Vennengebied. Dit is een prachtig en uniek natuurgebied van meer dan 200 ha bestaande uit vennen, heide en graslanden. Vorig jaar in april zaten er verschillende grutto's op de graslanden.

'1114490' door Martinhectors '1114490' door Martinhectors

Verenigde Statencanyonlands-np

Verenigde Statencanyonlands-np

Grand View Overlook

Martinhectors

Canyonlands ligt in het zuidoosten van de staat Utah. Het park wordt door de Colorado River en de Green River verdeeld in drie districten. Verder behoort ook nog een klein apart liggend gebied tot Canyonlands National Park. Je hebt: - het Island in the Sky district - het Needles district - het Maze district - de Horseshoe Canyon Unit. In 2014 hebben we het Needles district bezocht en in 2016 het Island in the Sky district. Je rijdt het Island in the Sky district binnen via de UT-313. De weg loopt ongeveer 6 mijl het park in, en splitst zich daar. De weg gaat rechtsaf nog 5 mijl verder, naar Upheaval Dome. En linksaf gaat de weg nog 6 mijl verder, naar Grand View Point Overlook. Dit is een eenvoudige wandeling tot het uiterste einde van de Island in the Sky mesa. Op de voorgrond ligt Monument Basin, dat vol staat met hoge stenen pilaren. Daarachter daalt het landschap trapsgewijs af naar Green River en de Colorado River, die in de verte samenvloeien.

'1114472' door Martinhectors '1114472' door Martinhectors

CubaTrinidad

CubaTrinidad

Cubaans plaatje

Martinhectors

Vanuit Trinidad vertrekt een stoomtrein die een stop maakt van ongeveer een uur bij Manaca Iznaga. Onderweg heb je mooie uitzichten over de velden vol suikerriet en je passeert enkele prachtige hoge bruggen. De Manaca Iznaga is een haciënda uit de 19de eeuw. Het behoorde tot een van de rijkste families van Trinidad. Op het buitenterrein staat een 44 meter hoge toren die je kunt beklimmen (entree 1 CUC) voor een geweldig uitzicht over de omgeving. Vroeger werd de toren gebruikt om toezicht te houden op alle slaven die aan het werk waren op de plantages rondom de haciënda. Ik wou net een foto nemen van de trein, toen deze oldtimer het spoor over reed.

'1114447' door Martinhectors '1114447' door Martinhectors

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Gestroomlijnd

Martinhectors

Je kunt in de autonome regio Andalusië in Zuid Spanje op twee plaatsen flamingo´s spotten. Eén plek is het Nationaal Park Doñana en de andere is de Fuente de Piedra. Laguna de Fuente de Piedra is een beschermd natuurreservaat en heeft het grootste zoutmeer van Spanje én heeft de grootste kolonie flamingo’s van Europa! Na een winterseizoen met veel regen kunnen hier wel 20.000 flamingo paren broeden. Behalve flamingo’s vind je hier vele andere trek- en broedvogels en deze zijn makkelijk te observeren vanuit de vogelkijkhut rond het meer. Je ziet er strandplevieren, meerkoeten, lachsternen, kraanvogels, zwaluwen, meeuwen en nog veel meer vogelsoorten. Kortom het is een paradijs voor vogel- en natuurliefhebbers. De lagune (2,5 km breed en 6,5 km lang) is het enige zoutmeer in Spanje dat ook ’s zomers niet helemaal droogvalt. Deze kwam mooi strak aangevlogen.

'1114423' door Martinhectors '1114423' door Martinhectors

Verenigde StatenYellowstone NP

Verenigde StatenYellowstone NP

Mammoth Hot Springs

Martinhectors

In het noordelijk deel van het Yellowstone NP ligt de Mammoth Hot Springs Area. In deze omgeving bevinden zich onder de grond grote hoeveelheden calciumcarbonaat. Doordat het water onder de grond heet is, kan het - in tegenstelling tot koud water -gemakkelijk calciumcarbonaat oplossen en mee omhoog voeren. Boven de grond koelt het water echter af. Het calciumcarbonaat kristalliseert dan als witte kalksteen uit en vormt allerlei terrassen, waarover het water uitstroomt. Geschat wordt dat er in totaal per minuut bijna 2000 liter water uit de heetwaterbronnen van Mammoth Hot Springs stroomt. Per dag voert dit water ongeveer 2000 kg kalksteen mee omhoog. De terrassen veranderen dan ook voortdurend van vorm. Sommige van de terrassen zijn mooi gekleurd. Dit wordt veroorzaakt door de algen en bacteriën die in het warme water leven. Als er onder of boven de grond echter iets gebeurt, en er stroomt geen heet water meer over de terrassen, dan krijgen de terrassen de kleur grijs en verliezen ze hun schoonheid. Best even openen.

'1114346' door Martinhectors '1114346' door Martinhectors

TanzaniaNgorongoro krater

TanzaniaNgorongoro krater

Ik kan smullen...

Martinhectors

Als je op safari gaat is het altijd spannend afwachten wat je te zien gaat krijgen. We waren 's morgens vroeg op pad in de Ngorongoro krater en hadden het geluk dat we een troep leeuwen zagen die een zebra gedood hadden. Zo te zien hadden zij hun buikje al goed gevuld en wat later waren de aaseters van de partij. De jakhalzen stonden op vinkenslag, de gieren kwamen aangevlogen en in de verte kwamen de hyena's aangelopen. De welpen en leeuwinnen dropen af. Enkel 'the King' lag nog bij het kadaver. Het is toch opmerkelijk hoe brutaal de hyena's zijn om hun deeltje van de buit mee te pikken. Deze had een mooi stukje kunnen bemachtigen en ging er mee aan de haal.

'1114326' door Martinhectors '1114326' door Martinhectors

Costa RicaCentraal Costa Rica (hoogland)

Costa RicaCentraal Costa Rica (hoogland)

Gefladder

Martinhectors

Tijdens onze rondreis in Costa Rica verbleven we de laatste dagen in San Gerardo de Dota. Hier zouden we op zoek gaan naar de quetzal. Gelukkig hebben we die ook gezien. Bij onze lodge zaten er ook verschillende soorten kolibries die over en weer vlogen. Dit is de vulkaankolibrie. Het is een zeer kleine vogel met glanzend groene bovenzijde en overwegend witte onderzijde. Hij heeft een korte zwarte staart met bruine randen en een dunne zwarte rechte snavel. Hij is ongeveer 8 cm groot.

'1114273' door Martinhectors '1114273' door Martinhectors

ThailandSukhothai

ThailandSukhothai

Sukhothai

Martinhectors

Het Historisch Park Sukhothai in het noorden van Thailand omvat de ruïnes van de hoofdstad van het Koninkrijk Sukhothai. Het staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Koninkrijk Sukhothai was een koninkrijk in noord-centraal Thailand. Het bestond van 1238 tot 1438. Van de toenmalige hoofdstad Sukhothai, twaalf kilometer ten westen van het huidige Sukhothai zijn nog slechts ruïnes over in een historisch park. Het is er heerlijk fietsen tussen de verschillende ruïnes.

'1114261' door Martinhectors '1114261' door Martinhectors

Verenigde StatenUtah

Verenigde StatenUtah

Devils Garden

Martinhectors

Voluit heet het gebied Devils Garden Outstanding Natural Area; het wordt beheerd door het Bureau of Land Management. Devils Garden bestaat uit een verzameling grillig gevormde zandstenen rotssculpturen, die het resultaat zijn van wind- en watererosie. Er zijn drie verschillende zandsteenlagen, en je kan heel goed zien dat de eroderende krachten op elke laag een ander effect hebben gehad. De onderste laag vormt een soort van sokkel, waarop korte hoodoos staan die bestaan uit een smalle donkere laag met daarboven een bredere kap die veel lichter gekleurd is. Behalve de hoodoos zie je nog allerlei andere kleine rotsformaties.

'1114208' door Martinhectors '1114208' door Martinhectors

TanzaniaZanzibar eiland

TanzaniaZanzibar eiland

No stress....

Martinhectors

We logeerden in Jambiani op het eiland Zanzibar. Je kan er heerlijk langs het strand wandelen. Maar een bezoek aan het dorpje dat achter onze lodge lag, was ook best interessant. Je slentert hier door de straatjes. Hier gaat alles polé polé (langzaam). Deze twee dames hadden er genoeg van en gingen er bij liggen/zitten. Misschien moesten ze de buitenmuren schilderen en zagen ze het niet zitten????

'1114164' door Martinhectors '1114164' door Martinhectors

TanzaniaLake Manyara

TanzaniaLake Manyara

Niet zo onschuldig al

Martinhectors

De masaigiraffe is één van de grootste soorten giraffen en is ook het langste landzoogdier. Deze soort komt voor in Kenia en Tanzania. Geregeld zie je deze dieren met ossenpikkers op hun rug of kop. Je zou denken dat het dier baat heeft bij het verwijderen van parasieten, maar niets is minder waar. Want wat blijkt nu dat ossenpikkers zich ook als parasieten gedragen en wonden bij de zoogdieren opzettelijk vergroten om er bloed uit te drinken en dat zij weliswaar teken verwijderen, maar dan vooral teken die zich al met bloed hebben volgezogen, zodat er weinig preventieve werking van uitgaat.

'1114144' door Martinhectors '1114144' door Martinhectors

Costa RicaArenal Volcano

Costa RicaArenal Volcano

Blue Jeans kikkertje

Martinhectors

Toen we in Arenal verbleven hadden we het geluk dat er een grote tuin aan onze lodge was. Het was zalig om hier in rond te wandelen. Met behulp van onze tuinman konden we dit kleine kikkertje spotten. Hij wist gelukkig de plekjes waar we moesten zijn. De aardbeikikker: een knalrode minikikker met blauwe pootjes. Het is een kleine giftige kikker van 3 cm uit de familie pijlgifkikkers. In het Engels wordt hij ook wel blue jeans genoemd. In principe is het niet gevaarlijk om ze aan te raken, tenzij je een wondje op je handen hebt. Zolang het gif niet in je bloed terecht komt, is het geen probleem. Deze kwam net even boven het blad piepen.

'1114022' door Martinhectors '1114022' door Martinhectors

Verenigde StatenArizona

Verenigde StatenArizona

Coal Mine Canyon

Martinhectors

Coal Mine Canyon ligt in het noorden van de staat Arizona, dicht bij de plaats Tuba City. De Navajo indianen gaven Coal Mine Canyon de naam Honoo Jί. Dat betekent ‘zaagtandvormig’, ‘met scherpe kartelranden’. De canyon staat dan ook vol met grillig gevormde hoodoos en rotspilaren, die veel gelijkenis vertonen met de hoodoos die in het bekende Bryce Canyon National Park te vinden zijn. Wat Coal Mine Canyon zo speciaal maakt zijn de kleuren: de heldere rode, bruine, witte, grijze en zelfs blauwe tinten zorgen voor een geweldig schouwspel. Helemaal bovenin de canyon vind je ook een gitzwarte laag, dat is de koollaag waaraan de canyon haar naam te danken heeft.

'1114021' door Martinhectors '1114021' door Martinhectors

CubaHavana

CubaHavana

Callejón de Hamel

Martinhectors

Callejón de Hamel vormt een steegje van twee straatblokken lang en ligt op zo’n 10 minuten loopafstand ten zuiden van Malecón en ten noordoosten van de Universiteit van Havana. Het steegje is beroemd omwille van de muren die met talrijke graffitiwerken opgesmukt zijn. Beeldhouwer en schilder Salvador Gonzáles gaf in 1990 de aanzet voor het project om op die manier de belangrijke Afrikaanse invloeden op de Cubaanse cultuur weer te geven. Elke zondagmiddag worden er rumbasessies georganiseerd waarop toonaangevende bands het beste van zichzelf geven. Elke laatste vrijdag van de maand wordt de straat omgetoverd tot een podium voor poëzie, recitals en traditionele muziek.

'1113274' door Martinhectors '1113274' door Martinhectors

CubaVinales

CubaVinales

Museumstuk

Martinhectors

We reden naar Viñales waar we een bezoekje brachten aan een tabaksplantage. Na de uitleg van de lokale tabaksboer konden we nog even rondkijken op zijn erf. Hier zag ik dit museumstuk 'goed afgedekt in de garage' staan. Ik vermoed dat hij al lang niet meer gereden heeft.

'1113269' door Martinhectors '1113269' door Martinhectors

SpanjeAndalusie

SpanjeAndalusie

Los Molinos de Viento

Martinhectors

Vejer de la Frontera is een charmant wit dorpje, gelegen op een heuvel. Het is gemakkelijk te voet te verkennen en je kan hier rustig rondslenteren in de smalle straatjes. 'Los Molinos de Viento de Vejer de la Frontera' vormen een attractie die je moet gezien hebben. Het gaat om 3 prachtexemplaren op de heuveltop net achter het historische gedeelte. Net als de kasteelruïnes maken ze het verleden van het stadje tastbaar: in de 19de eeuw had het dorp nog verschillende windmolens om graan en maïs te malen van de omliggende boerderijen.

'1113199' door Martinhectors '1113199' door Martinhectors

NamibiëKolmanskop

NamibiëKolmanskop

Vergane glorie

Martinhectors

Kolmanskop is een heuse spookstad, midden in de woestijn van Namibië. Ooit werden hier diamanten gevonden, maar die tijd is voorbij. Wie hier naar toe reist ziet hoe de woestijn het land weer op eist. Hier kan je je als fotograaf uitleven! Het stadje werd naar Duits voorbeeld gebouwd. Op z’n hoogtepunt was er een ziekenhuis, een dancing, een elektriciteitscentrale, een school, een kegelbaan, een theater en een spoorbaan te vinden. 10 jaar later aan het eind van de Eerste Wereldoorlog daalde de diamantprijs enorm, wat het begin van het einde inluidde voor Kolmanskop. In 1936 werden grotere hoeveelheden en waardevollere diamanten gevonden dicht bij de kust. Het gevolg: de mijnwerkers verkasten naar de nieuw gestichte stad Oranjemund. Tegen 1950 was Kolmanskop helemaal verlaten en viel het ten prooi aan het woestijnzand. Moeder Natuur neemt het stadje langzaam over.....

'1113198' door Martinhectors '1113198' door Martinhectors

IndonesiëBali

IndonesiëBali

Mount Batur

Martinhectors

Wie naar Bali gaat heeft zeker een bezoek gebracht aan Kintamani. Dit staat bekend om de nog steeds actieve Mount Batur vulkaan met zijn kratermeer en het prachtige landschap eromheen. De eerste eruptie van de torenhoge Mount Batur was in 1804 en sindsdien is hij nog verschillende keren uitgebarsten, waarbij iedere keer het omringende landschap vervormd werd. De laatste keer was in 2000. Je hebt het beste uitzicht op de Batur vulkaan op een heldere dag, zodat je ook het hele Kintamani gebied en het Batur meer kunt zien, de grootste krater op het eiland.

Community updates

WINNAAR GRIEKSE GEHEIMEN
23-10-2020 De afgelopen maanden vroegen we Columbus-fans om hun Griekse reisgeheimen met ons te delen. Dat hebben we geweten! Wat een geweldige tips hebben jullie ingestuurd! De stemronde is afgelopen en de winnaar is bekend! Nieuwsgierig wie de winnaar is geworden? Laat hier je felicitaties achter >

ONZE NIEUWSTE EDITIE #94
23-10-2020 Vandaag valt Columbus-editie 94 op de mat bij abonnees, met een nieuwe rubriek over de Columbus Community. Met aandacht voor bijzondere Communityleden, hun reiservaringen en beste fotografietips. Vanaf nu in elke Columbus-editie!

REIZIGER VAN DE WEEK
16-10-2020 Ben jij de volgende Reiziger van de Week? Elke week zet de Columbus-redactie een reiziger in het zonnetje: iemand die een reisdroom heeft waargemaakt. Deze Reiziger van de Week  ontvangt een Osprey-tas cadeau en een ereplekje op deze webpagina en in ons blad. Je mag jezelf of iemand anders nomineren. Verras ons!

9-10-2020 De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

week 43 | Community toppers

On top of Lassen Peak Foto: JoshuaX

1. Topreview: Kloven in Marokko door Agrotewal
2. Topfoto & tip: On top of Lassen Peak door JoshuaX
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: ManonVerijdt
5. Nieuwkomer: DeOpschepper

Doe mee aan onze fotowedstrijden

Op dit moment is er geen fotowedstrijd.

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik