Marjolijn

9
Ierland
Marjolijn was hier 20 Sep 2019
The Wild Atlantic Way. West-Ierland heeft spectaculaire Atlantische kusten. Het is dan ook geen wonder dat de Ieren een 2500 kilometer lange toeristische autoroute hebben ontworpen, langs de westkust en delen van de noord- en zuidkust. De route werd in 2014 officiëel ingehuldigd. De route is opgedeeld in 6 zones, elk met een eigen karakter, er zijn (188) discovery points, “ontdekkingspunten”, met fotopunten en informatieborden. Sommige ontdekkingspunten zijn van een buitencategorie, de signature discovery points, zoals bijvoorbeeld de Skellig eilanden met kloosterruïnes en populaties Jan-van-Genten en papegaaiduikers, de beroemde Cliffs of Moher en Malin Head, het meest noordelijke punt. Er schijnt zelfs een paspoort te bestaan waar je de ontdekkingspunten op kunt laten afstempelen, maar die had het Iers Toeristenbureau niet toegezonden. Er is een officiële website, https://www.discoverireland.ie/wild-atlantic-way, met suggesties voor activiteiten, accommodatie enz. Deze website biedt ook suggesties voor wandelen, fietsen en watersport. Verder zijn er nog allerlei gerelateerde websites, zoals https://www.activeme.ie/guides/wild-atlantic-way-scenic-drive-west-of-ireland/, waar je ook gratis reisgidsen, routekaart en GPS informatie van af kunt halen. Dit klinkt misschien toeristisch en binnen de gebaande paden, maar Ierland is ruim en dunbevolkt en trekt geen massa-toerisme. Je kunt binnen de aangeboden route en informatie goed zelf keuzes maken en eigen accenten leggen.
Land
  • ook leuke steden en plaatsen
  • binnen route eigen tempo en keuzes mogelijk
  • overwegend rustig, soms wat drukker
  • goed beschreven route, multimediaal
  • ook cultuur, archeologische vondsten
  • spectaculaire natuur
  • het weer zit niet altijd mee (maar dan is er de pub)
Review geplaatst op 2021-03-29
8
Ierland County Offaly
Marjolijn was hier 01 May 2016
Tuinen van Ierland, Birr Castle. Bij Ierland is je eerste gedachte misschien ruige landschappen en steile kliffen, maar er is ook een lieflijker kant. De van oorsprong vaak Engelse landadel legde bij de landhuizen fraaie tuinen aan. Bekende publiekstrekkers zijn bijvoorbeeld de Powerscourt Gardens niet ver van Dublin, en Kylemore Abbey in het westen (Connemara). Zelf was ik ook gecharmeerd van de tuinen van Birr Castle in het hart van Ierland (county Offaly). Er zijn verschillende wandelingen uitgezet door het 40 hectare grote park met meer dan 100 verschillende bomen en struiken. In de lente is er een laan omzoomd met bloeiende kersenbomen, er zijn eeuwenoude hoge buxushagen en een kleine formele tuin. De bewoners, de familie Parsons, graven van Rosse, hadden een zwak voor de wetenschap. In de tuin staat dan ook een telescoop uit plusminus 1840, gebouwd door William Parsons, derde graaf van Rosse. In de oude stallen van het kasteel is een museum gevestigd, het Historic Science Centre, met onder meer de donkere kamer van Mary, de echtgenote van William. Aanvankelijk wilde zij vooral het werk van haar echtgenoot vastleggen, later verlegde ze haar aandacht naar andere thema’s.
Regio
  • op 1 dag te combineren met Clonmacnoise
  • (bescheiden) horeca
  • doka in museum
  • leuk science museum
  • beroemde telescoop
  • folder met wandelingen
  • mooie landschapstuin
  • het weer in Ierland
Review geplaatst op 2021-03-17
9
Rusland Novgorod
Marjolijn was hier 01 May 2019
Mei 2019 maakte ik een rondreis van Moskou naar Sint Petersburg, langs de steden van de “Gouden Ring”, een verzameling historische steden in een ring rond Moskou. Zou je vragen naar welke plaats ik nog wel een paar dagen terug zou willen, dan staat Suzdal op één, maar Novgorod is een goede tweede. Kleine kanttekening: we hadden mooi zonnig weer, dat scheelt natuurlijk in de beleving. Novgorod is de oudste stad van Rusland. Ryuriyk, of Rurik, aanvoerder van Zweedse Noormannen, vestigde hier een nieuwe stad, in het Russisch: Novgorod. De onderling verdeelde Slaven vroegen Rurik om hun leider te worden, en zo werd hij de grondlegger van wat nu Rusland en Oekraïne zijn, en stamhouder van het vorstengeslacht dat Rusland tot in de late middeleeuwen bestuurde. Sinds de stad Gorki haar oude naam Nizjni Novgorod terugkreeg heet Novgorod Novgorod Veliki, de grote. De stad werd in WO II verwoest, maar tegenwoordig beheerst het “kreml”, de citadel, weer trots de linkeroever van de rivier de Volkhov. Op de rechteroever was de handelskant, de overslagmarkt, en ook het vorstenhof van Yaroslav de Wijze.
Highlight
  • Ligt mooi aan rivier Volchov/Imenmeer
  • Compact stadshart aan weerszijden van rivier
  • Mooi ommuurd Kremlin
  • Binnen muren Kremlin veel te zien: Sofiakerk, museum, Millenniummonument
  • Rond Kremlin veel groen en zandstrandje
  • Boottochtjes mogelijk
  • Voldoende restaurants, soms met Engelstalig menu
  • Nog restjes Sovjetmentaliteit
Review geplaatst op 2020-02-22
9
Rusland Soezdal
Marjolijn was hier 30 Apr 2019
De Gouden Ring is een verzameling historische steden, in een halve ring ten oosten van Moskou. Het is steeds meer een bekende toeristische route, sinds de Russische historicus Yuri Bychkov in 1967 een reeks essays schreef over deze steden. Het meest aantrekkelijk is misschien wel Suzdal, dat sinds 1992 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Ik had er in elk geval graag nog wat meer tijd doorgebracht. Zelfs in de Sovjettijd durfden stadsontwikkelaars hier geen grote fabriekscomplexen en flats neer te zetten, waardoor Suzdal zijn authentieke karakter heeft weten te bewaren. Het is een soort levend openluchtmuseum, een rustige plaats (met bij de volkstelling van 2002 rond de 12000 inwoners), idyllisch gelegen aan de rivier de Kamenka, waarlangs kwistig een groot aantal historische gebouwen en complexen zijn gestrooid. Hoogtepunten tussen de vele bezienswaardigheden zijn het Sint Euphimiusklooster (Spaso Evfimiev), een groot weerklooster met een imposante vestingmuur, en het Kreml, de oude citadel met in het oude aartsbisschoppelijk paleis een fraai historisch museum en een museum voor Oudrussische iconen gevestigd. Maar je ziet in de houten huizen en de boerenmarkt ook nog iets van het dagelijks leven op het Russische platteland. Wij logeerden in hotel Sokol, een prettig hotel, een voormalig herenhuis van een koopmansfamilie, centraal gelegen. Schuin aan de overkant van het hotel, in de oude overdekte winkelgalerijen, zit een prima restaurant (kaart ook in Engels).
Highlight
  • compact, alles is te belopen
  • rustige plaats
  • mooi gelegen aan rivier Kamenka
  • veel bezienswaardigheden
  • UNESCO Werelderfgoed
  • dagelijks leven: houten huizen, markt
  • aanrader: hotel Sokol
  • goede restaurants/terrasjes
  • compact, maar je moet mobiel zijn
  • miste iets van OV of fietsverhuur
  • ga NU, voor het te toeristisch is
  • openingstijden niet altijd duidelijk
  • soms nog minder klantgericht, Sovjet-mentaliteit
Review geplaatst op 2019-08-03
9
Thailand Noordoost Thailand
Marjolijn was hier 31 Jan 2018
Cambodja ontbreekt nog in mijn lijstje van bezochte landen, en Angkor Wat heb ik dus ook nog niet bezocht. Maar tot mijn verrassing vind je ook in Noordoost Thailand meer dan tweehonderd Khmer-tempels, een groot deel van Noordoost-Thailand maakte ooit deel uit van het Khmer-rijk met hoofdstad Angkor. De 11e eeuwse Khmer-ruïnes Prasat Hin Phimae liggen iets ten noorden van Khorat. Dit complex is mooi gerestaureerd door dezelfde experts die ook verantwoordelijk waren voor de restauratie van de Angkor Wat in Cambodja. Er is ook een fraai infocentrum. Toen wij er waren waren we de enige bezoekers, Noordoost Thailand is helemaal nog weinig toeristisch, dus beslist een aanrader.
Regio
  • nog weinig toeristen
  • alternatief(je) voor Angkor Wat
  • mooi gerestaureerde Khmertempel
Review geplaatst op 2019-02-13
9
Birma Yangon
Marjolijn was hier 31 Jan 2014
Yangon, de voormalige hoofdstad van Myanmar (Birma), is een drukke, vrij modern ogende miljoenenstad (>5 miljoen inwoners). Een leuke manier om ontspannen een eerste indruk van de stad en directe omgeving te krijgen is een rit met de “circular train”. Dit forensenspoornet is zo’n 45 kilometer lang, en doet een kleine 40 stations in Yangon en de randgemeenten aan. Voor een habbekrats maak je kennis met de stad en met de lokale bevolking die veel gebruikt maakt van deze trein. Het hele rondje (met de klok mee of tegen de klok in) duurt een uur of drie, maar je kunt ook een taxi nemen naar een stationnetje in de buurt van je hotel, en dan op Central Station uitstappen om de stad verder te voet te verkennen.
Stad
  • ontspannen
  • Yangon in vogelvlucht
  • ook randgemeenten/platteland
  • kennismaken met locals
  • supergoedkoop
  • de trein is basic, maar netjes
  • even puzzelen waar op te stappen
  • vaak wel taxi nodig naar station(s)
Review geplaatst op 2017-03-07
9
Portugal Porto
Marjolijn was hier 31 Aug 2015
Voor een (reis)fotograaf is een fotomuseum natuurlijk altijd interessant. Daarom zeker bezoeken in Porto: het Centro Portugues de Fotografia. Een fotomuseum/expositieruimte in een wel heel bijzonder gebouw: het Centro Portugues de Fotografia is gehuisvest in de voormalige gevangenis van Porto. Tot 1974 was dit nog een gevangenis, daarna werd het gebouw gesloten, en in 1997 werd het heropend als Portugees centrum voor fotografie. Op de bovenste verdieping veel (echt heel veel) oude camera's, beneden prachtige grensverleggende foto-tentoonstellingen. En ook het gebouw is interessant, je ziet nog goed dat dit een gevangenis is geweest.
Stad
  • bijzonder gebouw (oude gevangenis)
  • veel te zien: camera's, foto's
  • historische foto's, en nieuw werk
  • gratis
  • in het centrum van Porto
  • geen
Review geplaatst op 2016-12-25
10
Kroatië Porec
Marjolijn was hier 31 Aug 2016
In mijn ogen zeker zo mooi als Ravenna, de Byzantijnse mozaïeken in de Euphrasiusbasiliek in Porec. Deze topbezienswaardigheid staat dan ook terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In Porec zelf zie je in het stratenplan nog de oude romeinse kolonie terug. Vanaf de toren bij de basiliek heb je een mooi uitzicht over de stad. De basiliek dateert uit de 6e eeuw, en is gebouwd op de plek waar eerder een romeinse villa stond, de mozaïekvloer van deze villa is nog te zien. De basiliek werd gebouwd door bisschop Euphrasius, die op het mozaïek in de apsis te zien is met de kerk in zijn handen. Trek voldoende tijd uit voor het complex, dat naast de toren en de basiliek onder andere ook een doopkapel en een bisschoppelijk paleis/museum omvat. Entree is 40 kuna, ruim 5 euro. Hoewel Porec zelf een drukke toeristenplaats is, is het in de basiliek heel rustig, dit complex trekt alleen enkele echt geïnteresseerde bezoekers.
Stad
  • mooi Byzantijns kerkcomplex
  • prachtige Byzantijnse mozaïeken
  • vanaf de toren uitzicht over de stad
  • rustig complex in een toeristenstad
  • geen
Review geplaatst op 2016-11-05
8
Kroatië Split
Marjolijn was hier 31 Aug 2016
Het uitgebreide paleiscomplex van een gepensioneerde romeinse keizer, in de middeleeuwen omgebouwd tot een heuse stad, hoe uniek is dat! Split staat dan ook terecht op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Diocletianus groeide op in een eenvoudig Dalmatisch gezin, maakte een bliksemcarrière als militair en werd op 39-jarige leeftijd keizer. Zijn voorgangers stierven in het ambt, maar Diocletianus koos voor pensioen, en liet daarvoor een paleis bouwen. Later veranderde het paleis in een echte stad, doordat vluchtelingen uit door piraten geplunderde steden in de omgeving zich hier vestigden. Een romeinse tempel, een middeleeuwse kathedraal, resten van een joodse wijk, een moskee, getuigenissen van een lange geschiedenis worden hier gemixed met het bruisende leven van alledag: winkeltjes, markt, barretjes, eetgelegenheden, terrasjes. In trek bij toeristen, maar toch een “normale”, relaxte sfeer. De meningen hierover verschillen, maar ik vond het er prettiger dan in Dubrovnik.
Stad
  • Veel te zien
  • toch overzichtelijk
  • Levendig, geen openluchtmuseum
  • Zeepromenade met terrasjes
  • redelijk prijspeil
  • Cruiseschepen voeren veel toeristen aan
  • het kan erg warm zijn
  • In deze regio waait soms de borawind
Review geplaatst op 2016-10-13
9
Sri Lanka North Central Province
Marjolijn was hier 31 Jan 2015
Voor de liefhebbers van cultuur is een bezoek aan Anuradhapura een must. Het is één van de punten van de “Culturele Driehoek”, gevormd door de voormalige hoofdsteden Kandy, Polonnaruwa en Anuradhapura. Door grote waterbouwkundige prestaties en goed watermanagement, waarbij de moessonregens in grote bassins werden opgevangen voor irrigatie van de rijstvelden, konden in het oude Sri Lanka grote steden tot bloei komen. Anuradhapura is de oudste, in de hoogtijdagen woonden hier 2 miljoen mensen, onder wie tienduizenden monniken in vele kloosters. In de 11e eeuw werd de stad verlaten en raakte overwoekerd door de jungle, tot de Britten de stad in de 19e eeuw herontdekten. Wij verkenden de stad een middag per fiets, veel te kort voor deze uitgestrekte stad!
Regio
  • gevariëerd
  • ruïnes van paleizen
  • waterpartijen
  • geen dode stad, veel pelgrims
  • veel tempels/stoepa's
  • uitgestrekt, plan voldoende tijd!
  • Geschikt voor kinderen
  • bij weinig tijd keuzes maken
  • huurfietsen Sri Lanka slecht
  • mensen soms moeilijk te peilen
Review geplaatst op 2018-01-19
9
Bulgarije
Marjolijn was hier 30 Apr 2015
Plovdiv wordt in 2019 één van de Culturele Hoofdsteden van Europa (met het Italiaanse Matera). Maar waarom tot 2019 wachten? Plovdiv is de één na grootste stad van Bulgarije. De stad heeft een lange geschiedenis, waarvan je de resten nog terugvindt: van een Romeins theater, een Turkse moskee tot Bulgaarse Wedergeboorte-architectuur. Veel te zien kortom. De oude stad is één van de schilderachtigste historische stadscentra van Bulgarije, en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Gebouwd op een aantal heuvels is het met zijn steile, met kinderkopjes geplaveide straatjes een leuke plek om rond te dwalen (wel goede schoenen aan dus!). Maar Plovdiv is ook een bruisende moderne stad, een bestuurlijk, industrieel en cultureel centrum, met universiteiten, congresfaciliteiten, voldoende hotelcapaciteit en een internationale luchthaven. Het moderne centrum met winkels en eetgelegenheid is autovrij.
Land
  • schilderachtige historische oude stad
  • Bulgaarse Wedergeboortehuizen
  • UNESCO Werelderfgoed
  • ook levende moderne stad
  • congresfaciliteiten, hotels, vliegveld
  • autovrije moderne winkelstraten
  • gee
Review geplaatst op 2017-11-23
8
Italië Sicilië
Marjolijn was hier 30 Apr 2010
Syracuse heeft een rijk verleden, onder meer als machtige Griekse kolonie. Het archeologische park met resten uit de Griekse en ook Romeinse tijd is bij de meeste bezoekers wel bekend. Veel minder bekend is een overblijfsel uit de vroeg-christelijke tijd: niet alleen in Rome maar ook in Syracuse kun je afdalen in de catacomben!. De catacomben van San Giovanni zijn zelfs de grootste catacomben buiten Rome, en ook deze uitgestrekte dodenstad is open voor publiek. De catacomben dateren uit de tijd toen de eerste christenen al niet meer vervolgd werden. Er zijn verschillende typen graven te zien. In de oorlog dienden ze als schuilplaats voor de inwoners van Syracuse. Te vinden tussen het archeologisch park en het Regionaal Archeologisch Museum.
Regio
  • relatief onbekend bij toeristen
  • rustig, weinig bezoekers
  • grote ondergrondse dodenstad
  • geen
Review geplaatst op 2017-06-07
8
Marokko
Marjolijn was hier 31 Jan 2009
Net buiten de stadspoort, in het zuidoosten van Rabat, hooggelegen achter een okergele muur, vind je de Chellah. De eerste kalief van de Meriniden koos deze plek in de 13e eeuw voor een moskee, en voor het graf van zijn vrouw. Er volgden meer graven, ruim 30. Na plunderingen en aardbevingen verviel de dodenstad tot een ruïne. Het is nu een prettige groene plek, met prachtige vergezichten over het dal van Wadi Bou Regreg. In het voorjaar hoor je overal het geklepper van de ooievaars die nestelen in de bomen en op de vervallen minaretten. De lokale bevolking wandelt graag in de tuin, ik zag toen ik er was veel gezinnen en ook veel schoolkinderen op excursie. Er zijn namelijk allerlei legenden ontstaan rond deze necropool. De heilige palingen in de bron bij de moskee zouden voorspoed brengen aan vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen, en er zijn, verspreid over de tuin, veel maraboets, graftombes van heiligen. In de volkse islam speelt de verering van heiligen en heilige plaatsen een belangrijke rol. De maraboet, al-murabit, waren oorspronkelijk monnik-soldaten die Marokko islamiseerden. De maraboet is een geestelijk leider. Veel mensen in Marokko geloven in de zegenende kracht van de maraboets en de baraka, een goddelijke kracht die wonderen kan veroorzaken. Maraboets kunnen baraka overdragen, en dus worden hun graven bezocht door mensen die op zoek zijn naar genezing van ziekten en klachten van psychische of sociale aard.
Bergen Lekker Eten & Drinken Kunst & Cultuur
  • groene oase aan de rand van stad
  • prachtige vergezichten
  • vooral lokale bevolking komt hier
  • plaats voor recreatie, educatie
  • spirituele plek, maraboets
  • geen
Review geplaatst op 2017-04-26
8
Nederland
Marjolijn was hier 31 Mar 2015
Openluchtmuseum? Dan is mijn eerste gedachte Arnhem of Enkhuizen. Een leuke verrassing dus om te ontdekken dat ook Joure een “buitenmuseum” heeft. Misschien wel te danken aan ons dagelijkse kopje koffie! Douwe Egberts begon, net als zijn vader Egbert Douwes, een zaak in koloniale waren in Joure (1788). De nazaten bouwden de winkel uit tot een internationaal concern. Het museumcomplex omvat 10 gebouwen, zoals de eerste DE-fabriek, en ook het geboortehuis van Egbert Douwes. Er is een koperslagerij waar koperen geschenkartikelen, voor de gespaarde DE-punten!, werden gemaakt, een klokkenmakerij en een zilversmederij. In de geelgieterij van Metaalwarenfabriek Keverling zit het Fries Grafisch Museum met een drukkerij met machines van omstreeks 1900 die nog werken. Tot slot: een grote tuin, een koffie- en theehuis en in museumwinkel De Witte Os gaat nog steeds versgebrande koffie, thee en ouderwets snoepgoed over de toonbank.
Reizen Met Kinderen Kunst & Cultuur
  • leuk museum over oude ambachten
  • soms kun je zelf aan de slag (drukkerij)
  • goede schaal: niet te groot/klein
  • geschikt voor jong en oud
  • koffie-/theehuis voor consumpties
  • leuke museumwinkel
  • geen
Review geplaatst op 2017-03-25
5
Birma
Marjolijn was hier 31 Jan 2014
Een museum(?)in een oud teakhouten paleis. Schuin tegenover ons hotel in Nyaungshwe bij het Inle-meer, en wat tijd over: aanleiding voor een bezoekje aan het Teak Paleis museum. Dit was het paleis van de saw-bwa’s (ook wel saopha), de voormalige vorsten van het Shan-volk. Ik blijk na openingstijd te komen, maar tijd is hier rekbaar, ik mag naar binnen. Daar blijkt dat het gebouw zelf de grootste bezienswaardigheid is, er hangen wat familiefoto’s en portretten van de laatste vorsten, maar verder zijn de ruimtes en de vitrines leeg, de collectie is kennelijk inmiddels elders ondergebracht. Het is best leuk om- moederziel alleen- door het lege paleis te dwalen en je fantasie de ruimte te geven over het leven van de laatste vorsten, maar het woord museum doet meer verwachten.
Land
  • mooi teakhouten gebouw
  • flexibele openingstijden
  • vriendelijke ontvangst
  • geen collectie, lege vitrines
Review geplaatst op 2017-03-08

Community-updates

COMMUNITYHOST SAPHIRA IS TERUG!
17-06-2021 Sinds vorige week heeft Saphira weer rustig de draad opgepakt bij Columbus Travel:
"Ik heb de afgelopen maanden in een rollercoaster gezeten, waarbij nieuw leven en de dood heel dichtbij elkaar stonden. In februari ben ik bevallen van een 2e prachtige en gezonde dochter (Ghislaine), waarna eind april, ik mijn moeder geheel onverwachts heb verloren ... Zo kan het mooie leven ineens z'n ups en downs hebben. Het leven gaat door: stel nooit iets uit tot ooit, geniet en leg de mooie momenten vast!

Ik zal geleidelijk de taken voor de Community weer overnemen van Vellah, zodat zij andere redactionele taken bij Columbus kan blijven doen. Ik heb er weer zin in, dus jullie zullen mij online weer vaker voorbij zien komen!"

NIEUW MAANDTHEMA VAN START!

01-06-2021 We trappen af met het thema voor juni: roadtrips in tijden van corona! Let wel: je hoeft niet alleen maar foto's van auto's of wegen te uploaden; het kan om alles gaan wat je tijdens een autovakantie het afgelopen jaar gezien of beleefd hebt (auto's en wegen mogen dus ook ;-). En onthoud: de begeleidende tekst zal een belangrijke rol spelen in de beoordeling! Lees alles over de wedstrijd

WINNAAR MAANDTHEMA MEI BEKEND

01-06-2021 De winnaar van de maandwedstrijd van mei, met als thema 'Steden in tijden van corona', is Dreamer666 met haar foto 'Overal mondmaskers in het straatbeeld van Lissabon'! Deze foto heeft alles in zich: het toont een heel bekend reisbeeld op een andere manier, zonder allerhande locals en toeristen maar wél net met die ene man met een mondkapje op. Over tig jaar zullen we deze foto nog steeds herkennen als Lissabon in coronatijd. Bovendien - en niet onbelangrijk - is de begeleidende tekst heel duidelijk en informatief. Gefeliciteerd, Jessi!

COMMUNITYLEDEN IN THE SPOTLIGHT

13-05-2021 Morgen valt hij bij de abonnees op de mat: Columbus editie 99, met daarin een prachtige selectie communitybeelden. Deze editie vind je de mooiste foto's terug van Corriedewinter, Antwan, Zandkorrel, Mirandanoomen, Esthers, Ameerakker en Wisseschout. Verder trakteren we je op de mooiste verhalen uit onder andere Brazilië, Griekenland, Marokko en Papoea-Nieuw Guinea en geven we volop tips hoe je een wereldreis aanpakt. Veel lees- en kijkplezier alvast! 

EEN KLEINE INTRODUCTIE ...
11-01-2021 Nu Saphira hopelijk lekker met de voetjes omhoog zit te genieten van haar verlof, wil ik graag de kans aangrijpen om mezelf even te introduceren bij jullie als tijdelijk vervangster van Saphira. Een aantal van jullie zal me (hopelijk) nog herinneren, want ik heb van 2008 tot 2011 jullie ook mogen helpen bij het wel en wee van de community. Na omzwervingen via o.a. National Geographic en Riksja Travel ben ik terug bij Columbus en zal ik jullie het komende half jaar zoveel mogelijk met raad en daad bijstaan. Heb je vragen, opmerkingen, kritiek of complimenten: mail me gerust! Ik zal m'n best doen je zo snel mogelijk te beantwoorden. Hartelijke groet, Vellah

week 24 | Community-toppers


Gordon Dam, Tasmanië. Foto: Mitevisuals
1. Topfoto & -tip: Gordon Dam door Mitevisuals
2. Review: Catania door Gillian
3. Communitylid van de week: Antwan
4. Nieuwkomer: Shirley Peperkamp

Doe mee aan onze fotowedstrijden

THEMA VAN JUNI: ROADTRIPS IN TIJDEN VAN CORONA

Columbus Travel wil graag een tijdsdocument maken om de wereld in tijden van corona vast te leggen en dat willen we doen met behulp van de community. We willen heel graag jullie foto’s zien die reflecteren hoe de wereld er sinds maart 2020 uit is gaan zien. Daarom kunnen jullie elke maand binnen een bepaald thema foto’s uploaden die geschoten zijn tussen 13 maart 2020 en 31 december 2021. Het thema van juni is: roadtrips. Lees meer over de wedstrijd >

WIN EEN VAKANTIE NAAR KROATIË

Turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen, schilderachtige middeleeuwse dorpjes en prachtige natuur: Kroatië is the place to be en er valt nog zó ontzettend veel te ontdekken! Wij zijn op zoek naar jullie ontdekkingen. Deel je mooiste Kroatië-foto met tip en wie weet sturen we jou terug op vakantie! Doe mee >

WIN EEN VERBLIJF IN HET SANI RESORT IN GRIEKENLAND

Doe de Grote Griekse Kennisquiz en maak kans op een verblijf in het vijfsterren Sani Resort in Kassandra, verkozen tot het beste luxe ecoresort ter wereld. Het resort, met een prachtlocatie bij geurige dennenbossen, gouden zandstranden en het kristalheldere water van de Egeïsche Zee, nodigt uit tot buitenactiviteiten voor het hele gezin. Doe mee >

WIN EEN WEEKENDJE WEG

Je hoeft niet naar het buitenland te gaan om onvergetelijke reiservaringen te hebben. Waar ga jij in eigen land graag naartoe voor een dagje, weekendje of weekje weg om even te reconnecten met de natuur? Stuur ons een leuke foto van jouw favoriete Nederlandse reistip. Elke maand belonen we de beste tip met een avontuurlijk weekendje weg in Nederland. Deze maand maak je kans op een avontuurlijk weekendje weg + een Natuurhuisje in Drenthe. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik