Marjolijn

'1117638' door Marjolijn '1117638' door Marjolijn

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Theetuin Nijeholtpade

Marjolijn

Nu we door corona steeds meer ons eigen land gaan ontdekken en doordringen tot in de haarvaten van ons land, kom ik ook in bekende omgeving nog steeds op onbekende plekken. Vorig weekend maakte ik een tochtje door het coulisselandschap van Stellingwerf, en kwam voor een kopje koffie terecht bij deze charmante theetuin in Nijeholtpade, een dorp in de gemeente Weststellingwerf, ten oosten van Wolvega. Het dorp ligt op een uitloper van het Drents plateau, tussen de (gekanaliseerde) rivieren de Linde en de Tjonger. De Tjonger maakte ooit deel uit van de Friese waterlinie, en is, voor mensen met een boot, onderdeel van de turfroute.

'1116911' door Marjolijn '1116911' door Marjolijn

Groot-BrittanniëBelfast

Groot-BrittanniëBelfast

Belfast Botanic...Gar

Marjolijn

Mijn laatste buitenlandse reis was september vorig jaar, een rondreis door Ierland inclusief Noord Ierland. Onze laatste stop was Belfast, waar we een hotel hadden in Queen's Quarter, de wijk rond Queen's University. Dat bood na aankomst op het eind van de dag nog de gelegenheid voor een wandeling door de botanische tuin. Niet helemaal de geschikte tijd van het jaar en van de dag (sluitingstijd), maar deze gerestaureerde kas, het Palm House, van de hand van architect Charles Lanyon vond ik wel een foto waard. De koningin die de universiteit en wijk haar naam gaf is uiteraard koningin Victoria, het oude Belfast is echt een Victoriaanse stad. Queen's Quarter heeft als studentenwijk voldoende leuke restaurantjes en café's.

'1116381' door Marjolijn '1116381' door Marjolijn

RuslandMoskou

RuslandMoskou

Zarjadjepark

Marjolijn

Dit jaar geen voorjaarsvakantie in het buitenland, dus ben ik nog maar eens in de foto's van vorig jaar gedoken. Ook in Moskou staat de tijd en stadsontwikkeling niet stil, in 2017 werd het moderne geavanceerde Zarjadjepark geopend, een themapark waarin de vier klimaatzones van Rusland worden nagebootst. Een 70 meter lange betonnen promenade voert door het park en biedt een fantastisch uitzicht op het park en de stad, op de rivier de Moskva en op het Kremlin. Op de foto kijken we richting Kremlin, Rode Plein en, prominent in beeld, de kleurrijke Basiliuskathedraal, beeldbepalend voor Moskou.

'1116247' door Marjolijn '1116247' door Marjolijn

VietnamMekong Delta

VietnamMekong Delta

Vietnamese vis

Marjolijn

Ergens in de Mekong delta, tijdens de lunch. De vis, geen idee meer welke soort, komt op tafel staande in een standaard. De bedoeling is er stukjes af te trekken, en de vis dan samen met andere ingrediënten in een opgerold rijstvel te eten.

'1116004' door Marjolijn '1116004' door Marjolijn

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Friese kliffen

Marjolijn

Tot slot van mijn kleine serie over Laaksum, het kleinste vissersdorp van Europa, nog een blik landinwaarts op het dorp. Eerder gaf ik al aan dat Laaksum in het westen van Gaasterland ligt, een heel ander landschap dan de overwegend vlakke rest van Friesland, door de gaasten, in de ijstijd opgestuwde keileemruggen. De keileemruggen waren een natuurlijke zeewering tegen het water van de Zuiderzee. Als je heel erg goed kijkt zie je ook nog het uilenbord (ûleboerd) van de boerderij, een dakschild voor ventilatie en tegen inwatering). Iedere streek heeft zijn eigen kenmerkende uilenborden.

'1115945' door Marjolijn '1115945' door Marjolijn

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Haventje Laaksum

Marjolijn

Na mijn vorige foto van de oude gerestaureerde zoutloods bij de haven van Laaksum dan nu ook maar het haventje zelf. De haven is in 1912 aangelegd als vluchthaven aan toen nog de Zuiderzee, nu het IJsselmeer. Ik geloof dat hier nog twee broers actief zijn als (paling)visser, een paar jaar geleden heeft Volkskrant Magazine er aandacht aan besteed. Overigens geen betere en lekkerder paling dan IJsselmeerpaling. Voor meer informatie over Laaksum zie mijn vorige foto. Laaksum ligt ten zuiden van Warns (en van Stavoren).

'1115896' door Marjolijn '1115896' door Marjolijn

NederlandFriesland

NederlandFriesland

De Hang Laaksum

Marjolijn

De afgelopen dagen heb ik weer wat door Friesland getoerd. De Hang is een oude zoutloods aan het haventje van Laaksum, aan het IJsselmeer. Hier werd paling gezouten en gerookt en vis verhandeld. Het gebouw raakte in verval, maar, voor mij nieuw: het is nu gerestaureerd en in januari van dit jaar geopend als viswinkel met kleinschalige horeca. Al bekend bij mij was terras Overwijk, waar we heerlijke kibbeling aten en heerlijke gerookte paling meenamen voor thuis, een aanrader. Laaksum wordt wel het kleinste vissersdorp van Europa genoemd. Vanaf 1900 groeide hier de visserij en in 1912 kreeg het dorp een eigen vluchthaven, maar na de bouw van de Afsluitdijk zakte de visserij weer in. Laaksum is nu een bescheiden attractie voor dagtoeristen. Laaksum ligt in het westen van Gaasterland. Gaasterland heeft een heel ander landschap dan de overwegend vlakke rest van Friesland, door de gaasten, in de ijstijd opgestuwde keileemruggen overdekt met zand. Rond 1900 zijn veel van deze keileemruggen door Staatsbosbeheer beplant met bos om zandverstuivingen tegen te gaan. De keileemruggen waren een natuurlijke zeewering tegen het water van de Zuiderzee en zijn dat nu nog voor het IJsselmeer. Bekend zijn het Mirnser Klif en vlakbij Laaksum het Roode Klif.

'1115381' door Marjolijn '1115381' door Marjolijn

ItaliëTurijn

ItaliëTurijn

Terrasje pakken

Marjolijn

Vandaag was het dan eindelijk zover, de mogelijkheid om na de lockdown weer een terrasje te pakken. Het weer was er in elk geval goed voor. Zelf heb ik nog even bij het eigen balkon gehouden, maar toch een terras-foto, van 2 jaar geleden, toen een reisje naar Italië nog heel gewoon was. Dit terras staat in Turijn, op het San Carloplein, het is het terras van Caffè San Carlo. Zoals je ziet is Turijn een monumentale stad met ruime grote straten en pleinen, en statige gebouwen. Het is ook een stad met een traditionele koffiecultuur. Rond 1850 had Turijn zo'n 200 koffie-café's, en ook nu nog zijn er veel café's met een historisch 19e eeuws interieur. Caffè San Carlo is één van de bekendste. De 19e eeuwse grandeur is hier nog volop aanwezig, met grote spiegels met vergulde lijsten en een spectaculaire kroonluchter van Murano-glas. Twee jaar geleden plaatste ik al eens een foto van een barista in dit spectaculaire interieur. Overigens is ondanks de grandeur de koffie hier niet of nauwelijks duurder dan op andere plekken in Italië.

'1115311' door Marjolijn '1115311' door Marjolijn

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Panorama kasteel...He

Marjolijn

Vraag een kind een kasteel te tekenen, en je krijgt het soort kasteel te zien dat al 700 jaar in Helmond staat, de grootste waterburcht van Nederland. Het had ietsje verderop een houten voorloper, het Oude Huys, en is in verschillende bouwfasen in de loop der eeuwen af een toe uitgebreid tot zijn huidige vorm. Het was lang particulier bezit in handen van verschillende families, tot het in 1923 gekocht werd door de gemeente, ik heb nog meegemaakt dat de raadsvergaderingen hier gehouden werden, maar nu is het museum, waar je het kasteelverhaal kunt leren kennen en beleven. Vlakbij heeft het museum ook een moderne dependance, de Kunsthal. Het kasteel is goed bereikbaar, het ligt op maximaal 10 minuten lopen van het station en vlakbij is een parkeergarage. Vanuit het kasteel loop je ook zo het centrum van Helmond in. Wat wel jammer is, is dat bij de verkoop van het kasteel door de laatste particuliere bezitter een deel van de kasteeltuin is verkocht aan textielfabrikant Vlisco, van de kleurige, in Afrika geliefde stoffen, de fabriek staat dus in de achtertuin van het kasteel. Aan de andere kant is de tuin in de jaren 60 van de vorige eeuw doorsneden door de Traverse, waar de N270 dwars door de stad over de Zuid-Willemsvaart gaat, letterlijk en figuurlijk een splijtzwam, maar andere oplossingen zijn tot nu toe steeds afgeketst. Ik heb met tussenpozen wel eens foto’s van het kasteel geplaatst, maar niet eerder een panorama, waar het kasteel in zijn omgeving zichtbaar wordt.

'1115291' door Marjolijn '1115291' door Marjolijn

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Boscotondo vanuit de.

Marjolijn

Voor vandaag een laatste blik op het Boscotondo-complex in Helmond, ditmaal vanuit de kasteeltuin van kasteel Helmond, een middeleeuwse waterburcht. Achter mijn rug niet op de foto het kasteel, voor ons het bronzen beeld Vrouwelijk naakt van Rien Derks, meestal van de andere kant gefotografeerd, het zou het mooiste kontje van Helmond zijn. Op de achtergrond achter het beeld een felblauwe vlek, dit is een pomp gemaakt in de Begemann-fabriek die daar vroeger stond. En helemaal achterin de foto het Boscotondo-complex (voor meer informatie over dit complex zie mijn eerdere foto Boscotondo).

'1115290' door Marjolijn '1115290' door Marjolijn

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Lucas van Gassel in..

Marjolijn

Zoals beloofd nu een foto met toelichting waarin de Kunsthal van Museum Helmond centraal staat. We zijn door de poort op de vorige foto het Boscotondo-complex binnengegaan. Links het bestuursgebouw, in het midden het beeld De Waterman van Saskia Pfaeltzer en rechts de Kunsthal. Op 1 juni mag het museum gelukkig weer open, en ik zou zeggen: ga erheen als het kan, want er loopt een prachtige tentoonstelling over Lucas van Gassel van Helmond, meester van het Landschap. Ik heb hem zelf gezien op de dag voordat het museum moest sluiten vanwege de coronamaatregelen, vette pech voor het museum want aan deze tentoonstelling is veel werk besteed om schilderijen in bruikleen te krijgen. De tentoonstelling was bovendien gepland als onderdeel van een heel palet aan stadsactiviteiten, bedoeld om een ode te brengen aan deze meester van het landschap, geboren en getogen in Helmond, ter herdenking van zijn 450ste sterfjaar. Voor actuele informatie: www.lucasgassel.nl. Lukt een bezoek aan het museum nu niet, kijk dan later nog eens, er zijn vaak goede foto-tentoonstellingen van beroemde fotografen.

'1115289' door Marjolijn '1115289' door Marjolijn

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Boscotondo panorama

Marjolijn

De laatste tijd zijn er hier wat foto’s langsgekomen van Helmond, toevallig mijn woonplaats. Dat motiveerde me om vandaag ook de camera maar weer eens mee te nemen de stad in, aanvankelijk vooral voor foto’s van de zaterdagmarkt, maar ik kwam ook terecht bij de Traverse over de Zuid-Willemsvaart, waar ameerakker stond. Mij gaat het minder om technisch perfecte foto’s (daar ben ik niet zo goed in), maar om indrukken van een plek en het verhaal bij die plek. In dit panorama kijken we op het Boscotondo-complex, een woon-werkcomplex in het centrum van Helmond, tussen 1999 en 2001 gebouwd op het voormalige fabrieksterrein van Begemann. Het complex is ontworpen door de Italiaanse architect Adolfo Natalini, die in Nederland ook het Waagstraatcomplex in Groningen ontwierp, en in Den Haag een deel van de Resident. Boscotondo bestaat uit appartementen, de Kunsthal van museum Helmond (waarover in de volgende foto meer), een bioscoop, een parkeergarage en een bestuursgebouw, met de stadswinkel (links in de foto) waar ik volgende week mijn nieuwe rijbewijs ga ophalen.

'1114815' door Marjolijn '1114815' door Marjolijn

NederlandFriesland

NederlandFriesland

De Poarte Uniastate

Marjolijn

Mijn vorige foto was een overzichtsfoto van de Uniastate in Bears, Friesland. Alleen het historische poortgebouw is bewaard gebleven, verder is de state nu een stalen reconstructie. Daarom nog een foto van dit poortgebouw. Het is gebouwd in 1616 door Tjaerd Tyara, die de state overnam van de familie Van Unia. Boven de poort een gevelsteen met het alliantie(huwelijks)wapen van Tjaerd Tyara en zijn vrouw Ydt Burgers. Ik moest het in deze coronatijd met de buitenkant doen, mogelijk gaat de state 1 juni weer open voor bezoekers.

'1114758' door Marjolijn '1114758' door Marjolijn

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Luchtspiegeling...Uni

Marjolijn

Niet bij mij om de hoek, maar min of meer om de hoek bij familie waar ik regelmatig kom: Uniastate, in Bears, Friesland. Ik heb er hier op deze site al een aantal keren een foto van zien langskomen, dus tijd om zelf ook maar eens te gaan kijken. Op de middeleeuwse Friese terpen stond vaak een stins, een woontoren met dikke muren ter verdediging van de terpbewoners in tijden van gewapende strijd. Daar is er nog maar één van over, de Schierstins in Feânwalden (Veenwouden). Veel stinzen zijn afgebroken, maar vaak ook breidde de bewoner zijn huis uit tot een groter wooncomplex, de state. Goede informatie vind je op de site van de Stichting Staten en Stinzen, www.statenstinzen.nl. Die toont een kaart met veel states, door aanklikken krijg je meer informatie over het gebouw. Op die kaart kun je zien dat je ook best een tijdje zoet kunt zijn met het zoeken en bezoeken van alle Friese states en landhuizen, het zijn er heel veel. Van de Uniastate is de oude poort nog bewaard gebleven, de state is verdwenen en nu vervangen door een stalen reconstructie, een “luchtspiegeling” van de oude state. Het is een goed startpunt voor een verkenning van de states, want in de ernaast gelegen monumentale kerk is een permanente expositie over de Friese states en stinzen, in corona-tijd helaas gesloten. Voor kinderen is er een speeltuin met speeltoestellen in de vorm van oude meubelen uit de state, en bruidsparen kunnen hier ook terecht, Uniastate is een officiële trouwlocatie. Op deze foto zie je (nog net) het poortgebouw, de luchtspiegeling, en het landschap, waarin je ook ziet dat de state net iets hoger ligt dan de omliggende weilanden.

'1114484' door Marjolijn '1114484' door Marjolijn

IerlandCork

IerlandCork

Bantry House

Marjolijn

Bladerend door mijn foto's van Ierland van vorig jaar september kwam ik deze nog tegen: Bantry House. Bantry House is een begin 18e eeuws landhuis met tuinen die in terrasvorm zijn aangelegd boven Bantry Bay. Het huis vond ik niet zo bijzonder, de ligging wel: een prachtige locatie, maar voor mij was wel zichtbaar dat het onderhoud van huis en tuinen veel geld kost, wat er kennelijk niet altijd is/was. Op Wikipedia lees ik nu ook dat huis en tuinen in 1997 in verval raakten en dat in 2000 met Europese subsidie aan restauratie is begonnen. We maakten na de eenvoudige lunch hier een boottochtje in Bantry Bay om zeehonden te spotten, helaas nogal verregend maar zeehonden hebben we wel gezien.

'1114383' door Marjolijn '1114383' door Marjolijn

NederlandZeeland

NederlandZeeland

Arsenaal Vlissingen

Marjolijn

Niet bij mij om de hoek, maar als we weer wat meer bewegingsvrijheid krijgen wel een geschikte bestemming voor een dagje uit in eigen land, Vlissingen. Op de foto het Arsenaal, nu, voor kinderen en hun vaders, piratenavontuur en zeeaquarium. Ook nog te zien op de foto de Oranjemolen.

'1114368' door Marjolijn '1114368' door Marjolijn

PortugalAzoren

PortugalAzoren

Afgelegen eilanden

Marjolijn

Deze week ben ik begonnen in het boek De Atlas van Afgelegen Eilanden, Vijftig eilanden waar ik nooit ben geweest en ook nooit zal komen, van Judith Schalansky, atlaskind en leunstoelreiziger, een echte leestip voor coronatijden lijkt me zo. Van eilanden waar ik nooit ben geweest heb ik natuurlijk geen foto's, daarom een foto van een afgelegen eilanden-groep waar ik wel ben geweest, in 2017, de Azoren...…………………………..en toen was de tekst die ik 3x heb opgeslagen weer weg en lukt het niet meer om hem op te slaan.

'1113518' door Marjolijn '1113518' door Marjolijn

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Japanse sferen in...B

Marjolijn

Nu de lockdown langer duurt merk ik dat ik steeds meer thuis blijf, zomaar wat wandelen of rondfietsen zonder concreet doel vind ik lastig. Deze foto is dan ook van het begin van de lockdown, toen ik door kreeg dat mijn reis naar Japan dit jaar niet door zou gaan en ik in eigen stad (Helmond) op zoek ging naar Japanse sferen. Deze bomen vol bloesem staan langs De Middenloop in de wijk Brouwhuis, een wijk waar ik nauwelijks kom omdat ik aan de andere kant van de stad woon, maar mijn fietstocht verraste me in positieve zin, er blijkt een prachtig park met vijver te zijn, van waar deze Middenloop naar het winkelcentrum leidt. Het historische gehucht Bruheze ontwikkelde zich tot een dorp, Brouwhuis, dat verdeeld was over verschillende heerlijkheden en parochies, en later de gemeenten Bakel en Vlierden. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd het een eigen parochie en zelfs een bescheiden bedevaartsoord, voor Gerardus Majella, maar in 1968 werd Brouwhuis geannexeerd door de gemeente Helmond, en nu is dit voormalige kerkdorp helemaal opgeslokt door de nieuwbouw van Helmond. Deze bloeiende Middenloop ontdekte ik overigens via instagram, #everydayhelmond. Na de exit-strategie, als we ook in eigen land weer kunnen reizen?? , kun je Brouwhuis ook per trein bereiken, Helmond heeft maar liefst vier treinstations, waaronder Helmond Brouwhuis, De Middenloop is op loopafstand van het station.

'1113014' door Marjolijn '1113014' door Marjolijn

IerlandLimerick

IerlandLimerick

Appeltaart

Marjolijn

Nu we allemaal aan huis gebonden zijn leek me dit wel een toepasselijke huiselijke foto. Gemaakt op mijn laatste reis, in het najaar, Ierland, in Bunratty Folk Park, een openluchtmuseum waar laat- 19e eeuwse boerderijen, huizen en winkels zijn gereconstrueerd. In deze grote boerderij kon je een kijkje nemen in de keuken waar twee dames Ierse appeltaart aan het bakken zijn, lekker, het resultaat kon geproefd worden. Eerder plaatste ik al eens een panorama van de dorpsstraat. Er is ook een oud kasteel, Bunratty Castle, ’s avonds worden voor de toeristen in het kasteel middeleeuwse maaltijden bereid.

'1111177' door Marjolijn '1111177' door Marjolijn

IerlandConnemara NP

IerlandConnemara NP

Romantiek en tragedie

Marjolijn

Het coronavirus maakt reizen voorlopig onmogelijk, maar vroeger kon een ziekte op reis je ook fataal worden. Afgelopen najaar bezocht ik in Ierland Kylemore Abbey, een landgoed met een geschiedenis van romantiek en tragedie. Kylemore Abbey werd gebouwd door Mitchell Henry voor zijn vrouw Margaret. Tijdens hun huwelijksreis in Connemara werd Margaret zo verliefd op dit gebied, dat Mitchell een stuk land kocht en er een landhuis op bouwde. Helaas heeft Margaret er niet lang van kunnen genieten, in 1874 liep ze op reis in Egypte dysenterie op, een ziekte waar destijds nog geen remedie tegen bestond, ze stierf op 45-jarige leeftijd. In 1920 werd het landhuis een klooster voor Benedictijnse nonnen. Zij hadden hier van 1923 tot 2010 een internationaal meisjesinternaat, en ook nu wonen er nog nonnen die zich richten op het beheer van huis en tuin. De abdij ligt prachtig aan een meer en de Victoriaanse ommuurde tuin is zeker de moeite waard, maar het is een flinke publiekstrekker, niet echt een bestemming buiten de gebaande paden.

'1110882' door Marjolijn '1110882' door Marjolijn

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Slangenvereerders

Marjolijn

Een foto die ik ooit klaargezet heb maar toen niet geplaatst. Nu ik in het thema eilanden weg van de massa af en toe het eilandje Nainativu langs zie komen lijkt het me een goed moment om de foto alsnog te plaatsen. Voor de kust bij Jaffna liggen veel eilanden en eilandjes. Voor Nederlanders interessant is het eiland Delft, de naam herinnert aan ons koloniale, VOC-verleden in Sri Lanka. Op de terugtocht van Delft naar Jaffna deden we ook het eilandje Nainativu aan, waar twee belangrijke tempels staan, een Hindoetempel en een boeddhistische tempel. De naam van het eiland Nainativu verwijst naar de inheemse Naga stam, een stam van slangenvereerders. Niet zo gek als je bedenkt dat in Sri Lanka nog relatief veel mensen overlijden door slangenbeten. Deze foto van een afbeelding van een meerkoppige slang is genomen in de hindoetempel, de Naga Pooshani Amman Kovil, gewijd aan Parvati en Shiva. Tamil Hindoes zien de cobra als een goddelijk wezen.

'1110712' door Marjolijn '1110712' door Marjolijn

IerlandGalway

IerlandGalway

Claddagh-ring

Marjolijn

Na mijn straatmuzikanten in Galway nog een foto uit Galway. De stad is ook bekend door de Claddagh-ring, een traditionele Ierse liefdesring. De ring verbeeldt twee handen die een hart met een kroon vasthouden. Het hart staat voor liefde, de handen voor vriendschap en de kroon voor loyaliteit. Aan de manier hoe mensen de ring dragen, kun je zien of de drager verliefd, verloofd, getrouwd of vrijgezel is. Zo kun je laten zien dat je gelukkig getrouwd bent door de ring te dragen aan de linkerhand met de punt van het hart naar je toe, vrijgezellen dragen de ring aan de rechterhand met de punt van zich af. Ierland zou Ierland niet zijn als de ring niet verbonden zou zijn met een groot aantal verhalen en mythen. De naam komt van het vissersdorpje Claddagh, dat ligt op het punt waar de rivier Corrib en de Galwaybay elkaar ontmoeten. De meest prozaïsche verklaring is dan ook dat het een vissersring is. Een meer romantisch verhaal gaat over een prins die verliefd werd op een dienstmeid. Om haar vader te overtuigen van zijn oprechte gevoelens, ontwierp de prins de ring en vroeg met deze ring het meisje ten huwelijk. Aan de ring wordt ook een christelijke betekenis toegeschreven: de Vader (de kroon), de Zoon (de linkerhand) en de Heilige Geest (de rechterhand) die zorgen voor de mensheid (het hart). Een voorchristelijke Keltische duiding mag dan ook niet ontbreken: rechts de oppergod Dagda, links de vruchtbaarheidsgodin Danu, het hart datgene wat eeuwige muziek naar de Kelten stuurt. Historisch het dichtst bij de waarheid is waarschijnlijk dat de ring ontworpen is door Richard Joyce, een goudsmid die de ring ontwierp na vrijgekocht te zijn uit Moorse slavernij. Op de foto één van de oudste winkels van Galway, Thomas Dillon’s uit 1750, waar de ring wordt verkocht en waar achterin de winkel een klein museumpje is gevestigd over de Claddagh-ring.

'1110460' door Marjolijn '1110460' door Marjolijn

IerlandGalway

IerlandGalway

Straatmuzikanten...Ga

Marjolijn

Galway is een voor Ierse begrippen grote stad aan de westkust van Ierland. Het is het bestuurlijk centrum van het westen van Ierland, en universiteitsstad. Mede door de aanwezigheid van de universiteit heeft de stad veel pubs, met zoals gebruikelijk in Ierland, een levendig muziekleven. Ieder jaar in juli is er het Galway Arts Festival. Het is dan ook een populaire bestemming, ook voor de Ieren zelf. Bovendien is het een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan een van de mooiste gebieden van Ierland, Connemara, waar relatief weinig accommodaties zijn. Ook de Burrren en de Cliffs van Moher zijn vanuit Galway goed bereikbaar. Ik was er een halve dag (in september), helaas erg verregend, maar tussen de buien door werd er op straat muziek gemaakt. Galway is dit jaar (2020) ook Culturele Hoofdstad van Europa.

'1110137' door Marjolijn '1110137' door Marjolijn

RuslandNovgorod

RuslandNovgorod

Stadsstrand Novgorod

Marjolijn

Maar even een zonnige foto, om de stemming wat op te peppen nu het hier de hele dag nat en grijs is. Mei vorig jaar heb ik een rondreis gemaakt door Rusland. Daarbij viel me op dat veel steden stadsstranden hebben. Zelf had ik jammer genoeg te weinig tijd om er gebruik van te maken maar ze zagen er best aantrekkelijk uit. Op dit panorama zie je het strand van Novgorod, aan de rivier de Volkhov. De foto is genomen vanaf de rondvaartboot naar het grote Ilmenmeer niet ver van de stad. Deze boten vertrekken vanaf een steiger naast het strand aan de andere kant van de (voetgangers)brug. Novgorod is waarschijnlijk de oudste stad van Rusland. Ryuriyk, of Rurik, aanvoerder van Zweedse Noormannen, vestigde hier een nieuwe stad, in het Russisch: Novgorod. De onderling verdeelde Slaven vroegen Rurik om hun leider te worden, en zo werd hij de grondlegger van wat nu Rusland en Oekraïne zijn, en stamhouder van het vorstengeslacht dat Rusland tot in de late middeleeuwen bestuurde, aanvankelijk vanuit Kiev. Sinds de stad Gorki haar oude naam Nizjni Novgorod terugkreeg heet Novgorod Novgorod Veliki, de grote. De stad werd in WO II verwoest, maar tegenwoordig beheerst het “kreml”, de citadel, weer trots de linkeroever van de rivier de Volkhov. Op de rechteroever was de handelskant, de overslagmarkt, en ook het vorstenhof van Yaroslav de Wijze.

Community updates

BLOGS
20-09-2020 Heb jij de survey al ingevuld? (zie het bericht van 15/9) Zodra we eind van de week alle inzendingen binnen hebben, zullen we nogmaals kijken wat de wensen over de blogs zijn. De reeds geplaaste blogs zijn hier nog terug te lezen. Deze zullen binnenkort nog wel per land zichtbaar blijven. Houd deze rechterkolom de komende tijd in de gaten, om op de hoogte te blijven van onze nieuwtjes ...

JOUW MENING TELT!
15-09-2020 Om beter inzicht te krijgen in hoe leden de Columbus Community gebruiken en ervaren, en om de belangrijkste wensen in kaart te brengen, nodigen wij je graag uit om deel te nemen aan de Columbus Community Survey. De survey zal ong. 10 minuten in beslag nemen. Doe mee

WEBSITE UPDATE
14-09-2020 Alle landen -en onderliggende bestemmingspagina's hebben inmiddels een totale make-over gekregen. Mocht je tijdens je bezoek tegen fouten aanlopen op de website, laat het ons dan weten via communityhost@columbusmagazine.nl

OPROEP: FOTOWEDSTRIJD GRIEKSE GEHEIMEN
11-09-2020 Meedoen kan nog t/m 30 september! Verklap ook jouw grootste Griekse geheim en win een reis naar Kreta! Zo doe je mee 
Deze communityleden gingen je voor >> 

week 37 | Community toppers

Ongerept Ndutu Foto: Ellen69

1. Topreview: Namibië • Twyfelfontein door Barga
2. Topfoto & tip: Ongerept Ndutu door Ellen69
3. Topblog: n.v.t.
4. Communitylid van de week: LRison
5. Nieuwkomer: A.debeen

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

GRIEKSE GEHEIMEN
Dat verscholen baaitje op Kreta, dat fantastische dakterras in Athene of die heerlijke wandelroute in de bergen van Epirus – elke Griekenlandganger heeft zijn eigen favoriete reisgeheim. Verklap jouw grootste Griekse geheim aan ons en maak kans op een volledig verzorgde reis naar Kreta. Je zal een week lang door Columbus in de watten worden gelegd en je foto's worden gepubliceerd in ons blad! Natuurlijk heeft elk geheim bewijs nodig dus vragen we je om je tip te vergezellen van een duidelijke en liefst inspirerende foto. Zo doe je mee >

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik