marjolijn

'1114815' door marjolijn '1114815' door marjolijn

NederlandFriesland

NederlandFriesland

De Poarte Uniastate

marjolijn

Mijn vorige foto was een overzichtsfoto van de Uniastate in Bears, Friesland. Alleen het historische poortgebouw is bewaard gebleven, verder is de state nu een stalen reconstructie. Daarom nog een foto van dit poortgebouw. Het is gebouwd in 1616 door Tjaerd Tyara, die de state overnam van de familie Van Unia. Boven de poort een gevelsteen met het alliantie(huwelijks)wapen van Tjaerd Tyara en zijn vrouw Ydt Burgers. Ik moest het in deze coronatijd met de buitenkant doen, mogelijk gaat de state 1 juni weer open voor bezoekers.

'1114758' door marjolijn '1114758' door marjolijn

NederlandFriesland

NederlandFriesland

Luchtspiegeling...Uni

marjolijn

Niet bij mij om de hoek, maar min of meer om de hoek bij familie waar ik regelmatig kom: Uniastate, in Bears, Friesland. Ik heb er hier op deze site al een aantal keren een foto van zien langskomen, dus tijd om zelf ook maar eens te gaan kijken. Op de middeleeuwse Friese terpen stond vaak een stins, een woontoren met dikke muren ter verdediging van de terpbewoners in tijden van gewapende strijd. Daar is er nog maar één van over, de Schierstins in Feânwalden (Veenwouden). Veel stinzen zijn afgebroken, maar vaak ook breidde de bewoner zijn huis uit tot een groter wooncomplex, de state. Goede informatie vind je op de site van de Stichting Staten en Stinzen, www.statenstinzen.nl. Die toont een kaart met veel states, door aanklikken krijg je meer informatie over het gebouw. Op die kaart kun je zien dat je ook best een tijdje zoet kunt zijn met het zoeken en bezoeken van alle Friese states en landhuizen, het zijn er heel veel. Van de Uniastate is de oude poort nog bewaard gebleven, de state is verdwenen en nu vervangen door een stalen reconstructie, een “luchtspiegeling” van de oude state. Het is een goed startpunt voor een verkenning van de states, want in de ernaast gelegen monumentale kerk is een permanente expositie over de Friese states en stinzen, in corona-tijd helaas gesloten. Voor kinderen is er een speeltuin met speeltoestellen in de vorm van oude meubelen uit de state, en bruidsparen kunnen hier ook terecht, Uniastate is een officiële trouwlocatie. Op deze foto zie je (nog net) het poortgebouw, de luchtspiegeling, en het landschap, waarin je ook ziet dat de state net iets hoger ligt dan de omliggende weilanden.

'1114484' door marjolijn '1114484' door marjolijn

IerlandCork

IerlandCork

Bantry House

marjolijn

Bladerend door mijn foto's van Ierland van vorig jaar september kwam ik deze nog tegen: Bantry House. Bantry House is een begin 18e eeuws landhuis met tuinen die in terrasvorm zijn aangelegd boven Bantry Bay. Het huis vond ik niet zo bijzonder, de ligging wel: een prachtige locatie, maar voor mij was wel zichtbaar dat het onderhoud van huis en tuinen veel geld kost, wat er kennelijk niet altijd is/was. Op Wikipedia lees ik nu ook dat huis en tuinen in 1997 in verval raakten en dat in 2000 met Europese subsidie aan restauratie is begonnen. We maakten na de eenvoudige lunch hier een boottochtje in Bantry Bay om zeehonden te spotten, helaas nogal verregend maar zeehonden hebben we wel gezien.

'1114383' door marjolijn '1114383' door marjolijn

NederlandZeeland

NederlandZeeland

Arsenaal Vlissingen

marjolijn

Niet bij mij om de hoek, maar als we weer wat meer bewegingsvrijheid krijgen wel een geschikte bestemming voor een dagje uit in eigen land, Vlissingen. Op de foto het Arsenaal, nu, voor kinderen en hun vaders, piratenavontuur en zeeaquarium. Ook nog te zien op de foto de Oranjemolen.

'1114368' door marjolijn '1114368' door marjolijn

PortugalAzoren

PortugalAzoren

Afgelegen eilanden

marjolijn

Deze week ben ik begonnen in het boek De Atlas van Afgelegen Eilanden, Vijftig eilanden waar ik nooit ben geweest en ook nooit zal komen, van Judith Schalansky, atlaskind en leunstoelreiziger, een echte leestip voor coronatijden lijkt me zo. Van eilanden waar ik nooit ben geweest heb ik natuurlijk geen foto's, daarom een foto van een afgelegen eilanden-groep waar ik wel ben geweest, in 2017, de Azoren...…………………………..en toen was de tekst die ik 3x heb opgeslagen weer weg en lukt het niet meer om hem op te slaan.

'1113518' door marjolijn '1113518' door marjolijn

NederlandNoord Brabant

NederlandNoord Brabant

Japanse sferen in...B

marjolijn

Nu de lockdown langer duurt merk ik dat ik steeds meer thuis blijf, zomaar wat wandelen of rondfietsen zonder concreet doel vind ik lastig. Deze foto is dan ook van het begin van de lockdown, toen ik door kreeg dat mijn reis naar Japan dit jaar niet door zou gaan en ik in eigen stad (Helmond) op zoek ging naar Japanse sferen. Deze bomen vol bloesem staan langs De Middenloop in de wijk Brouwhuis, een wijk waar ik nauwelijks kom omdat ik aan de andere kant van de stad woon, maar mijn fietstocht verraste me in positieve zin, er blijkt een prachtig park met vijver te zijn, van waar deze Middenloop naar het winkelcentrum leidt. Het historische gehucht Bruheze ontwikkelde zich tot een dorp, Brouwhuis, dat verdeeld was over verschillende heerlijkheden en parochies, en later de gemeenten Bakel en Vlierden. In de jaren 30 van de vorige eeuw werd het een eigen parochie en zelfs een bescheiden bedevaartsoord, voor Gerardus Majella, maar in 1968 werd Brouwhuis geannexeerd door de gemeente Helmond, en nu is dit voormalige kerkdorp helemaal opgeslokt door de nieuwbouw van Helmond. Deze bloeiende Middenloop ontdekte ik overigens via instagram, #everydayhelmond. Na de exit-strategie, als we ook in eigen land weer kunnen reizen?? , kun je Brouwhuis ook per trein bereiken, Helmond heeft maar liefst vier treinstations, waaronder Helmond Brouwhuis, De Middenloop is op loopafstand van het station.

'1113014' door marjolijn '1113014' door marjolijn

IerlandLimerick

IerlandLimerick

Appeltaart

marjolijn

Nu we allemaal aan huis gebonden zijn leek me dit wel een toepasselijke huiselijke foto. Gemaakt op mijn laatste reis, in het najaar, Ierland, in Bunratty Folk Park, een openluchtmuseum waar laat- 19e eeuwse boerderijen, huizen en winkels zijn gereconstrueerd. In deze grote boerderij kon je een kijkje nemen in de keuken waar twee dames Ierse appeltaart aan het bakken zijn, lekker, het resultaat kon geproefd worden. Eerder plaatste ik al eens een panorama van de dorpsstraat. Er is ook een oud kasteel, Bunratty Castle, ’s avonds worden voor de toeristen in het kasteel middeleeuwse maaltijden bereid.

'1111177' door marjolijn '1111177' door marjolijn

IerlandConnemara NP

IerlandConnemara NP

Romantiek en tragedie

marjolijn

Het coronavirus maakt reizen voorlopig onmogelijk, maar vroeger kon een ziekte op reis je ook fataal worden. Afgelopen najaar bezocht ik in Ierland Kylemore Abbey, een landgoed met een geschiedenis van romantiek en tragedie. Kylemore Abbey werd gebouwd door Mitchell Henry voor zijn vrouw Margaret. Tijdens hun huwelijksreis in Connemara werd Margaret zo verliefd op dit gebied, dat Mitchell een stuk land kocht en er een landhuis op bouwde. Helaas heeft Margaret er niet lang van kunnen genieten, in 1874 liep ze op reis in Egypte dysenterie op, een ziekte waar destijds nog geen remedie tegen bestond, ze stierf op 45-jarige leeftijd. In 1920 werd het landhuis een klooster voor Benedictijnse nonnen. Zij hadden hier van 1923 tot 2010 een internationaal meisjesinternaat, en ook nu wonen er nog nonnen die zich richten op het beheer van huis en tuin. De abdij ligt prachtig aan een meer en de Victoriaanse ommuurde tuin is zeker de moeite waard, maar het is een flinke publiekstrekker, niet echt een bestemming buiten de gebaande paden.

'1110882' door marjolijn '1110882' door marjolijn

Sri LankaJaffna

Sri LankaJaffna

Slangenvereerders

marjolijn

Een foto die ik ooit klaargezet heb maar toen niet geplaatst. Nu ik in het thema eilanden weg van de massa af en toe het eilandje Nainativu langs zie komen lijkt het me een goed moment om de foto alsnog te plaatsen. Voor de kust bij Jaffna liggen veel eilanden en eilandjes. Voor Nederlanders interessant is het eiland Delft, de naam herinnert aan ons koloniale, VOC-verleden in Sri Lanka. Op de terugtocht van Delft naar Jaffna deden we ook het eilandje Nainativu aan, waar twee belangrijke tempels staan, een Hindoetempel en een boeddhistische tempel. De naam van het eiland Nainativu verwijst naar de inheemse Naga stam, een stam van slangenvereerders. Niet zo gek als je bedenkt dat in Sri Lanka nog relatief veel mensen overlijden door slangenbeten. Deze foto van een afbeelding van een meerkoppige slang is genomen in de hindoetempel, de Naga Pooshani Amman Kovil, gewijd aan Parvati en Shiva. Tamil Hindoes zien de cobra als een goddelijk wezen.

'1110712' door marjolijn '1110712' door marjolijn

IerlandGalway

IerlandGalway

Claddagh-ring

marjolijn

Na mijn straatmuzikanten in Galway nog een foto uit Galway. De stad is ook bekend door de Claddagh-ring, een traditionele Ierse liefdesring. De ring verbeeldt twee handen die een hart met een kroon vasthouden. Het hart staat voor liefde, de handen voor vriendschap en de kroon voor loyaliteit. Aan de manier hoe mensen de ring dragen, kun je zien of de drager verliefd, verloofd, getrouwd of vrijgezel is. Zo kun je laten zien dat je gelukkig getrouwd bent door de ring te dragen aan de linkerhand met de punt van het hart naar je toe, vrijgezellen dragen de ring aan de rechterhand met de punt van zich af. Ierland zou Ierland niet zijn als de ring niet verbonden zou zijn met een groot aantal verhalen en mythen. De naam komt van het vissersdorpje Claddagh, dat ligt op het punt waar de rivier Corrib en de Galwaybay elkaar ontmoeten. De meest prozaïsche verklaring is dan ook dat het een vissersring is. Een meer romantisch verhaal gaat over een prins die verliefd werd op een dienstmeid. Om haar vader te overtuigen van zijn oprechte gevoelens, ontwierp de prins de ring en vroeg met deze ring het meisje ten huwelijk. Aan de ring wordt ook een christelijke betekenis toegeschreven: de Vader (de kroon), de Zoon (de linkerhand) en de Heilige Geest (de rechterhand) die zorgen voor de mensheid (het hart). Een voorchristelijke Keltische duiding mag dan ook niet ontbreken: rechts de oppergod Dagda, links de vruchtbaarheidsgodin Danu, het hart datgene wat eeuwige muziek naar de Kelten stuurt. Historisch het dichtst bij de waarheid is waarschijnlijk dat de ring ontworpen is door Richard Joyce, een goudsmid die de ring ontwierp na vrijgekocht te zijn uit Moorse slavernij. Op de foto één van de oudste winkels van Galway, Thomas Dillon’s uit 1750, waar de ring wordt verkocht en waar achterin de winkel een klein museumpje is gevestigd over de Claddagh-ring.

'1110460' door marjolijn '1110460' door marjolijn

IerlandGalway

IerlandGalway

Straatmuzikanten...Ga

marjolijn

Galway is een voor Ierse begrippen grote stad aan de westkust van Ierland. Het is het bestuurlijk centrum van het westen van Ierland, en universiteitsstad. Mede door de aanwezigheid van de universiteit heeft de stad veel pubs, met zoals gebruikelijk in Ierland, een levendig muziekleven. Ieder jaar in juli is er het Galway Arts Festival. Het is dan ook een populaire bestemming, ook voor de Ieren zelf. Bovendien is het een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan een van de mooiste gebieden van Ierland, Connemara, waar relatief weinig accommodaties zijn. Ook de Burrren en de Cliffs van Moher zijn vanuit Galway goed bereikbaar. Ik was er een halve dag (in september), helaas erg verregend, maar tussen de buien door werd er op straat muziek gemaakt. Galway is dit jaar (2020) ook Culturele Hoofdstad van Europa.

'1110137' door marjolijn '1110137' door marjolijn

RuslandNovgorod

RuslandNovgorod

Stadsstrand Novgorod

marjolijn

Maar even een zonnige foto, om de stemming wat op te peppen nu het hier de hele dag nat en grijs is. Mei vorig jaar heb ik een rondreis gemaakt door Rusland. Daarbij viel me op dat veel steden stadsstranden hebben. Zelf had ik jammer genoeg te weinig tijd om er gebruik van te maken maar ze zagen er best aantrekkelijk uit. Op dit panorama zie je het strand van Novgorod, aan de rivier de Volkhov. De foto is genomen vanaf de rondvaartboot naar het grote Ilmenmeer niet ver van de stad. Deze boten vertrekken vanaf een steiger naast het strand aan de andere kant van de (voetgangers)brug. Novgorod is waarschijnlijk de oudste stad van Rusland. Ryuriyk, of Rurik, aanvoerder van Zweedse Noormannen, vestigde hier een nieuwe stad, in het Russisch: Novgorod. De onderling verdeelde Slaven vroegen Rurik om hun leider te worden, en zo werd hij de grondlegger van wat nu Rusland en Oekraïne zijn, en stamhouder van het vorstengeslacht dat Rusland tot in de late middeleeuwen bestuurde, aanvankelijk vanuit Kiev. Sinds de stad Gorki haar oude naam Nizjni Novgorod terugkreeg heet Novgorod Novgorod Veliki, de grote. De stad werd in WO II verwoest, maar tegenwoordig beheerst het “kreml”, de citadel, weer trots de linkeroever van de rivier de Volkhov. Op de rechteroever was de handelskant, de overslagmarkt, en ook het vorstenhof van Yaroslav de Wijze.

'1109846' door marjolijn '1109846' door marjolijn

Egypte

Egypte

Trein Aswan

marjolijn

Inmiddels al weer een tijdje geleden (2007), maar hier zijn we in onze rondreis Egypte net aangekomen op het station van Aswan, met de nachttrein vanuit Caïro. Onze lokale gids controleert of alle bagage goed is aangekomen. Vanuit Aswan gaan we de “Nubische monumenten” bezoeken, de tempels van Aboe Simbel (per bus, in konvooi) en de tempel van Philae (per boot).

'1109566' door marjolijn '1109566' door marjolijn

BirmaShan

BirmaShan

Station Kalaw

marjolijn

Na mijn vorige foto zijn we hier nu op het station van Kalaw. Er blijkt in elk geval wel degelijk een dienstregeling te zijn, met wat handgeschreven aanvullingen/ wijzigingen.

'1109535' door marjolijn '1109535' door marjolijn

Birma

Birma

Trein Kalaw

marjolijn

Kalaw is een hooggelegen plaats (1316 meter) aan de rand van het Shan-plateau. Het is er dus koeler dan in de lager gelegen gebieden, en de plaats was bij de Britse kolonisten dan ook een geliefd “hill station”. Kalaw ligt aan een spoorlijn en heeft een station. Zelf heb ik in Myanmar geen gebruik gemaakt van de trein, maar de tocht omhoog met de “slow train” vanuit Shwenyaung bij het Inle meer schijnt een belevenis te zijn. Terwijl we buiten aan de thee zaten bij het koloniale houten Kalaw Hotel kwam de trein beneden langs. Mogelijk is de dienstregeling wat onregelmatig, want onze Birmese gids was helemaal opgetogen door het feit dat de trein langs kwam.

'1109383' door marjolijn '1109383' door marjolijn

IndiaVaranasi

IndiaVaranasi

Trein Varanasi

marjolijn

Op onze rondreis door India deden we het traject Varanasi naar New Delhi per nachttrein. Minder comfortabel dan in bijvoorbeeld Thailand, maar beter dan ik op basis van informatie vooraf had verwacht. Omdat het instappen hectisch ging heb ik geen foto's van onze trein. In plaats daarvan deze vanuit de bus in Varanasi.

'1108223' door marjolijn '1108223' door marjolijn

Ierland

Ierland

Japans labyrint?

marjolijn

Nu ik me wat meer verdiep in labyrinten en doolhoven kom ik tot de ontdekking dat ik onderweg van Dublin naar Kildare, een groot haagdoolhof heb gemist. “The Kildare Maze” (Ballinafagh, Prosperous, County Kildare) is een “family activity park” met een grote doolhof, gebaseerd op het patroon van het St. Brigid’s Cross (voor meer info zie mijn foto Saint Brigid), en ook nog een houten doolhof, en een zip wire, ruim genoeg dus voor een dagje uit met kinderen (thema reizen met kinderen!). Wat ik iets buiten de stad Kildare wel heb gezien is de Japanse tuin van de Irish National Stud, die je met wat goede wil misschien ook als een Japans labyrint zou kunnen zien? Deze tuin is tussen 1906 en 1910 aangelegd door de Japanse tuinarchitect Tassa Eida. De tuin symboliseert het verhaal van het leven, met paden en knooppunten, waar soms ook een keuze gemaakt moet worden tussen verschillende paden. Vanaf de heuvel van de ambitie is de volgende etappe het theehuis bij de bron der wijsheid. Op de foto het theehuis, ik denk gefotografeerd vanaf de brug van het leven die leidt naar de stoel van de ouderdom. De Irish National Stud is een grote stoeterij, maar de peperdure dekhengsten waren niet aanwezig, wat het bezoek voor mij, toch al geen paardenfan, wat minder interessant maakte.

'1108026' door marjolijn '1108026' door marjolijn

IerlandDublin

IerlandDublin

Labyrint The Iveagh..

marjolijn

Een paar maanden geleden plaatste ik al eens een foto van een redelijk verborgen plek in Dublin. de Iveagh Gardens. Nu nog een foto uit dit park in mijn serie doolhoven en labyrinten. Na klassieke en middeleeuwse labyrinten, die waarschijnlijk een spirituele en devotionele betekenis hadden, ontstond na de middeleeuwen vooral belangstelling voor romantische doolhoven, vaak als tuindecoratie, meestal in vorm van haagdoolhoven. Deze zijn arbeidsintensief in onderhoud waardoor er ook veel weer verdwenen zijn. De Iveagh Gardens liggen een straat verder dan het bekende park St. Stephens Green. Ze zijn veel minder bekend, en ook lastiger te vinden omdat de tuinen omsloten zijn door gebouwen, dus ook veel minder druk bezocht. Het park is in 1865 ontworpen in een stijl die het midden houdt tussen de formele Franse stijl en de Engelse landschapsstijl.

'1107870' door marjolijn '1107870' door marjolijn

Ierland

Ierland

Labyrint Dublin Chris

marjolijn

Na mijn labyrint bij Glendalough nu een foto van het labyrint bij Christ Church Cathedral in Dublin. Dit labyrint is te bekijken vanaf een uitzichtplatform, het ligt er pas sinds najaar 2018, reden misschien waarom de bezoekersgids van de kerk (behorend tot de Anglicaanse Church of Ireland) er nog geen aandacht aan besteedde. Maar gelukkig hebben we het internet! De aanleg van het labyrint maakt deel uit van een groter project. In Dublin is een aantal “trails”, wandelingen uitgezet om op eigen gelegenheid de geschiedenis van de stad te ontdekken (https://www.visitdublin.com/see-do/dublin-discovery-trails). Christ Church is opgenomen in de Dubline Trail, die een deel van de oude weg door het hart van de stad volgt. Het labyrint grijpt terug op een middeleeuwse traditie, waarin in veel kerken en kathedralen labyrinten werden aangelegd. Zulke labyrinten werden gelopen en mogelijk ook gedanst als gebedsgang, en als vervanging van een pelgrimstocht. Ze worden dan ook soms “chemins de Jérusalem” of de “mijl van Jeruzalem” genoemd. Christ Church is het oudste gebouw van Dublin dat altijd in gebruik is geweest. In 1030 bouwden de Vikingen op deze plek de eerste kerk. In de twaalfde en dertiende eeuw herbouwden de Anglo-Normandiërs de kathedraal, die vervolgens in 1870 nog eens ingrijpend is gerestaureerd. Je vindt er onder meer de graftombe van Richard de Clare aka Strongbow, de leider van de Anglo-Normandische invasie in Ierland, de “foxy friars” vloertegels, met vossen gekleed als pelgrims, het hart van Laurence O’Toole, patroonheilige van Dublin, en een crypte met schatkamer.

'1107580' door marjolijn '1107580' door marjolijn

Ierland

Ierland

Labyrint Glendalough

marjolijn

Nadat ik in december geen foto's meer kon uploaden nu, vanaf positie 1855, maar weer eens een nieuwe poging. Nog steeds met problemen want ik kan de regio/highlight niet aanklikken (en ook geen tags plaatsen). Maar oké, hier is ie dan. September 2019 was ik in Ierland, en vielen me opeens veel labyrinten (en doolhoven) op. Ik heb geprobeerd wat te lezen over labyrinten, maar veel blijft voor mij onduidelijk. Duidelijk is wel dat over de hele wereld gebouwen, gangenstelsels en spiralen van stenen zijn gevonden die een labyrint voorstellen, en ook rotstekeningen en andere afbeeldingen van labyrinten, soms al duizenden jaren oud. Een labyrint heeft, anders dan een doolhof, één opening en één weg. Als verklaring wordt vaak de spirituele betekenis genoemd. Wie binnengaat in een labyrint, is op weg naar zijn uiteindelijke bestemming: het midden, de kern van zijn wezen. De oudste labyrinten zouden ook zijn gebruikt om de slingerbeweging tussen geboorte en dood weer te geven. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon plezier beleven aan een wandeling door een labyrint, zoals dit jongetje, in het labyrint dat aangelegd is bij het bezoekerscentrum van Glendalough. In het bezoekerscentrum is de Hollywood Stone te vinden, een middeleeuwse steen met daarop een labyrint. Al moet ik eerlijk toegeven dat ik die niet gezien heb, ik ben een paar keer in Glendalough geweest, maar buiten is zoveel te zien dat het bezoekerscentrum er steeds bij in is geschoten.

'1105598' door marjolijn '1105598' door marjolijn

Groot-BrittanniëNoord Ierland

Groot-BrittanniëNoord Ierland

Giant's Causeway

marjolijn

De Giant's Causeway is een unieke geologische formatie van veelhoekige basaltzuilen. Bij mijn vorige foto, ruzie tussen reuzen, schreef ik al iets over het ontstaan en over de mythen en legenden die rond dit natuurverschijnsel zijn gesponnen. Hier een bovenaanzicht van dit UNESCO Werelderfgoed. Het centrale gedeelte (op de foto de punt die het verst uitsteekt in zee) is onderlangs te bereiken per pendelbus of te voet, maar ook van bovenaf. Je loopt dan over de kliffen wat voorbij het meest bezienswaardige stuk om dan af te dalen. Nadat ik een paar keer over de rand had gekeken en onder andere deze foto had gemaakt, vond ik dat voor mijzelf opeens niet zo'n goed plan meer, dus ik ben omgekeerd en beneden langs gegaan. Volgens mijn reisgids is de formatie in 1692 ontdekt door de bisschop van Derry. Vanaf de Victoriaanse tijd trok het verschijnsel veel bezoekers, maar waren de wegen nog zo primitief dat dat een hele expeditie was. Nu komen er uit alle delen van de wereld jaarlijks 750000 bezoekers hier naar toe.

'1105504' door marjolijn '1105504' door marjolijn

Groot-BrittanniëNoord Ierland

Groot-BrittanniëNoord Ierland

Ruzie tussen reuzen

marjolijn

Waar een ruzie tussen reuzen al niet toe kan leiden… Het verhaal gaat dat de Giant’s Causeway gemaakt is door de Ierse reus Finn McCool. Geprovoceerd door geschreeuwde beledigingen van de Schotse reus Benandonner wierp Finn een voetpad van rotsen in zee, om met Benandonner op de vuist te kunnen gaan. Dat bleek een misrekening, in Schotland aangekomen ziet Finn dat Benandonner nog een formaatje groter is dan hij, en vlucht terug naar Ierland. Daar vraagt hij zijn vrouw om hem snel te vermommen als baby. Als Benandonner in Ierland aankomt, schrikt hij van de grootte van de “baby”, neemt aan dat vader Finn vele malen groter is dan hij, en keert spoorslags terug naar Schotland, en vernielt op zijn vlucht het pad. Alleen de uiteindes, in Ierland en in Schotland (op het eiland Staffa) blijven bewaard. Geologen vertellen een ander verhaal. In het Tertiair lag Ierland bij de evenaar, bij vulkaanuitbarstingen kristalliseerde de lava als het ware door langzame afkoeling en door het contact met zeewater, waarbij tenslotte veelhoekige basaltzuilen ontstonden. Het gebied staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en trekt zo’n 750000 bezoekers per jaar. Vanaf het fraai in de kliffen weggewerkte bezoekerscentrum met grasdak kun je in 20 minuten naar het centrale gedeelte lopen, maar veel bezoekers nemen de pendelbus. Een wat rustiger mogelijkheid is bovenlangs, waarbij je vanaf de kliffen van bovenaf mooi uitzicht hebt, maar uiteindelijk durfde ik (hoogtevrees) de afdaling naar beneden niet aan.

'1105205' door marjolijn '1105205' door marjolijn

IerlandCork

IerlandCork

Jameson Midleton

marjolijn

Het Ierse klimaat maakt dat je af en toe wel een opkikkertje kan gebruiken. Er wordt dan ook op ruime schaal whiskey gedistilleerd (met een e, in tegenstelling tot de Schotse whisky). Een bezoek aan een whiskey stokerij is in een rondreis door Ierland dan ook onvermijdelijk. Na eerdere bezoeken aan stokerijen in Ierland en Schotland biedt het productieproces voor mij weinig geheimen meer, maar de bezoekerscentra zijn vaak gevestigd in de oude fabrieksgebouwen, dus interessant industriëel erfgoed. Dat is ook het geval in de oude distilleerderij van Jameson, de best verkochte Ierse whiskey, in Midleton, county Cork. Jameson begon in 1780 in Dublin, maar ging in de tweede helft van de vorige eeuw samenwerken met Cork Distillers. Het merk is nu in handen van het Franse Pernod Ricard.

'1105102' door marjolijn '1105102' door marjolijn

IerlandGlendalough 

IerlandGlendalough 

Blik op Glendalough

marjolijn

Drie jaar geleden, mei 2016, was ik hier al wat langer en uitgebreider: Glendalough. Voor mij toen wel het hoogtepunt van mijn reis door Ierland. Wat een feest om nu, september 2019, hier weer heel even terug te zijn. In dit gletsjer"dal van de twee meren", een prachtige plek in de Wicklow Mountains, vestigde zich ooit de heilige Kevin als kluizenaar. Na zijn dood groeide de plek uit tot een kloosterstad, waar in de bloeitijd (7e t/m 13e eeuw) tot 3000 mensen woonden. De meeste restanten staan bij het benedenmeer, tussen grafstenen die dateren van de 18e eeuw tot nu. Hier een eerste blik op dit gedeelte, in de warme najaarszon, als je van de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum naar de ruïnes wandelt. Meer foto's heb ik in 2016 al geplaatst.

Community updates

DE GROTE COLUMBUS TRAVEL QUIZ: SPEEL LIVE MEE EN VAL IN DE PRIJZEN!
25-05-2020 Om de nieuwe werkelijkheid waarin we met z’n allen leven een klein beetje draaglijker te maken organiseren wij op 1 juni de Grote Columbus Travel Quiz 2020. In tweehonderd vragen reizen we de wereld rond. Reis je mee?

CORONAVIRUS
23-03-2020 Als reizigers in hart en nieren worden we allemaal zwaar op de proef gesteld door het coronavirus (COVID-19). Vakantieplannen worden afgeblazen, dromen uitgesteld. Namens het volledige Columbus-team willen wij jou en je dierbaren de komende tijd veel sterkte toewensen!

Nog geen abonnee van Columbus?


Kun jij thuis wel wat extra leesplezier gebruiken? Bestel dan hier een speciaal proefabonnement (stopt automatisch): 3x Columbus Travel voor € 18,75 + tijdschriftenpakket naar keuze CADEAU. TIP! Ook leuk als cadeau-abonnement voor een mede-thuisblijver.

week 20 | Community toppers

Geel en oranje. Foto: Travelbag

1. Topreview: Telegraph Cove, Canada door Saskiahamminga
2. Topfoto & tip: Geel en oranje door Travelbag
3. Topblog: Viermaal scheepsrecht door Wisseschout
4. Communitylid van de week: Bowral
5. Nieuwkomer: Puck Roodenburg

Doe mee aan onze fotowedstrijden!

FOTOWEDSTRIJD: op ontdekking in Nederland
Waar haal jij een ‘frisse neus’? Laat ons zien welke bijzondere plek jij bij jou om de hoek hebt (her)ontdekt tijdens de coronacrisis. Wij zijn benieuwd naar de mooiste plekjes in Nederland weg van de massa.
Doe mee

Onze Community-experts

Ben je een reis aan het plannen en heb je wat inspiratie of handige tips & tricks nodig? Vraag het aan onze Community-experts!

Paul de Roos aka Bowral
Fransje Grisnich aka Sidonius
Corrie de Winter aka Corriedewinter
Sylvia Overkamp aka Silly
Elaine Springford aka Everlasting
Mieke de Haas aka MiekeDeHaas
Hans Moerkens aka JMoerkens
Wies Kerkhof aka WKerkhof
Marc van Kessel aka Marcvankessel
Thijs van den Burg aka ThijsVdenBurg
Erik Joosten aka Deerik