lsteentjes

'1111862' door lsteentjes '1111862' door lsteentjes

Colombia

Colombia

Blue

lsteentjes

Deze mijnheer maakt elke ochtend het zwembad schoon van het Decameron Isla Baru hotel. Samen met het geometrische patroon op de bodem zorgde dit voor een bijzonder beeld.

'1111436' door lsteentjes '1111436' door lsteentjes

Nederland

Nederland

Lente!

lsteentjes

Het corona virus legt het leven in veel landen plat en zeker het reizen op dit moment. Maar de natuur houdt daar geen rekening mee, de lente is vroeg en uitbundig van start gegaan. Deze halsbandparkiet genoot van de bloesemknopjes in de bomen....achter mijn huis. Ontdek je eigen plekje!

'1110652' door lsteentjes '1110652' door lsteentjes

Colombia

Colombia

Murals Getsemani

lsteentjes

Getsemani is de voormalige rosse buurt van Cartagena, maar is nu gedeeltelijk opgeknapt. Zoals in veel van dit soort wijken in de Colombiaanse steden, kom je ogen te kort om alle streetart en murals te bewonderen.

'1110418' door lsteentjes '1110418' door lsteentjes

Colombia

Colombia

Ochtend in Getsemani

lsteentjes

Het kan erg warm worden in Colombia en in Getsemani (een kleurrijke wijk van Cartagena) is dat niet anders. Wat heerlijk als je dan als bewoner lekker op je stoeltje voor je huisje in de schaduw kan zitten en gewoon van een langslopende fruitverkoper wat sappigs kan kopen.

'1110091' door lsteentjes '1110091' door lsteentjes

Colombia

Colombia

Blue

lsteentjes

De oude stad van Cartagena is bijzonder kleurrijk. speciaal de voormalige rosse buurt Getsemani. Nu is deze wijk opgeknapt en bevinden zich hier veel galeries, winkeltjes en kleinschalige logeeradressen.

'1109813' door lsteentjes '1109813' door lsteentjes

Colombia

Colombia

Fruitdames van...Cart

lsteentjes

Cartagena heeft behalve een modern nieuw gedeelte ook een oude volledig ommuurde binnenstad uit de Spaans koloniale tijd. Het is er verboden voor auto's, je kunt dit gedeelte lopend verkennen of per koetsje. De straatjes en pleintjes zijn zeer sfeervol en pittoresk en 's avonds is het sprookjesachtig verlicht. Deze vrolijke dames verkopen heerlijk fruit bij de hoofdingang van de oude stad, zeer welkom na een warme dag wandelen.

'1109393' door lsteentjes '1109393' door lsteentjes

Colombia

Colombia

Oud en nieuw in...Car

lsteentjes

Castillo San Filipe de Barajas ligt op een heuvel in Cartagena en is het grootste fort dat ooit gebouwd is door de Spanjaarden . Het stamt uit de 17e eeuw. Het is goed bewaard gebleven en je kunt er heerlijk dwalen door de tunnels en bovenlangs, waar de torentjes en kanonnen goed bewaard zijn gebleven. Het ligt tegenwoordig te midden van moderne wolkenkrabbers, dus het contrast tussen oud en nieuw is bijzonder om te zien.

'1109001' door lsteentjes '1109001' door lsteentjes

Colombia

Colombia

Tayrona National Park

lsteentjes

Tayrona National Park is een van de mooiste Nationale Parken in Colombia en het ligt iets ten oosten van Santa Marta richting de grens met Venezuela. Het is eigendom van de Tayrona indianen, die er ook nog wonen. Een maand per jaar is het park dicht, zodat de indianen er hun rituelen kunnen uitvoeren om het park spiritueel te reinigen; meestal in februari. De hike door de jungle naar Cabo San Juan duurt ongeveer 2,5 uur enkele reis en onderweg zie je prachtige vergezichten, planten, bloemen en vogels. Je kunt er ook heel basic overnachten, in een tent of hangmat, deze kunnen niet van te voren geboekt worden, dus vol = vol. Voor het park is een gele koorts vaccinatie verplicht.

'1108568' door lsteentjes '1108568' door lsteentjes

Colombia

Colombia

Tayrona meisje

lsteentjes

Het Tayrona National Park dankt haar naam aan de Tayrona indianen die er leven. Sommigen leven hoog in de bergen en komen nooit naar beneden. Anderen, zoals dit meisje met haar familie, lopen op de dag naar een wandelroute en verkopen kokosmelk aan de wandelaars die door dit park hiken. 's Avonds keren ze weer terug naar hun dorp in de bergen.

'1108189' door lsteentjes '1108189' door lsteentjes

Colombia

Colombia

Streetart Medellin 2

lsteentjes

In de sloppenwijk Communa 13 hoog boven Medellin kijk je je ogen uit, niet alleen omdat de wijk een bijzonder mooi uitzicht heeft over de andere delen van de stad, maar met name vanwege de prachtige streetart overal. Een thema wat veel terugkomt treurige ogen in kleurrijke gezichten. Jaren geleden was deze wijk de gevaarlijkste van Medellin en nog steeds is het niet 100% veilig, maar met een tour is het prima te doen.

'1107733' door lsteentjes '1107733' door lsteentjes

Colombia

Colombia

Streetart Medellin

lsteentjes

De sloppenwijk Communa 13 hoog boven Medellin is veilig te bezoeken, maar uiteraard wel met een lokale gids. Deze vertelt veel over de geschiedenis van de wijk, de bewoners en leidt je langs de meest bijzondere streetart. Hiermee is ooit begonnen om de arme wijk wat meer kleur te geven (de bewoners hielpen zelf mee met het verven) en inmiddels hebben zich hier vele artiesten gevestigd. Tip: zorg dat je om 0900 uur al in de wijk bent, dan ben je er alleen met de bewoners.

'1107274' door lsteentjes '1107274' door lsteentjes

Colombia

Colombia

Graffity

lsteentjes

Communa 13 is een sloppenwijk in Medellin hoog boven de stad. Roltrappen verbinden de wijk met het centrum beneden en de inwoners kunnen nu snel en veilig (!) tussen het centrum en hun huis reizen. Maar wij kunnen deze roltrap ook nemen om deze wijk te bezoeken. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de stad en kun je genieten van de vele prachtige graffiti kunstwerken die deze wijk rijk is.

'1106865' door lsteentjes '1106865' door lsteentjes

Colombia

Colombia

Plaza Botero Medellin

lsteentjes

Fernando Botero is een Colombiaanse schilder en beeldhouwer met een herkenbare stijl; dikke mensen en dieren met opgezwollen ledematen. Aan het Plaza Botero in Medellin ligt het museum de Antioquia met veel van zijn werken. Op het plein zelf staan echter ook 23 van zijn sculpturen, gedeeltelijk aan de stad geschonken door de kunstenaar zelf.

'1106530' door lsteentjes '1106530' door lsteentjes

Colombia

Colombia

Schilderijtjes van...

lsteentjes

Op deze foto zijn de kunstige en kleurrijke mini-schilderijtjes goed te zien die op de meeste huizen van Guatape geschilderd zijn. Het is een aangename verrassing om door dit dorpje te wandelen.

'1106187' door lsteentjes '1106187' door lsteentjes

Colombia

Colombia

Kerk Guatape

lsteentjes

Guatape is een dorpje op 2 uur rijden van Medellin. Het hele dorpje is bijzonder kleurrijk beschilderd en de huizen zijn versierd met een soort schilderijtjes. En zelfs de kerk is niet overgeslagen!

'1105820' door lsteentjes '1105820' door lsteentjes

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Kleurrijk Guatape

lsteentjes

Guatape ligt op maximaal 2 uur rijden van Medellin en is waarschijnlijk het meest kleurrijke dorpje van Colombia, dat toch al een heel kleurrijk land is. Alle muren, deuren, bloembakken en lantaarnpalen zijn geschilderd in alle kleuren van de regenboog en op de huizen staan vaak complete schilderijtjes. Je komt ogen te kort!

'1105454' door lsteentjes '1105454' door lsteentjes

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

Uitzicht vanaf La...P

lsteentjes

Natuurlijk wil je de rots La Piedra via de ingenieuze trap met 650 treden beklimmen! En wat is dan het fenomenale uitzicht 360 graden? Groene bergen en een enorm meer met overal eilanden. Eilanden? Nee, geen eilanden; het meer is ontstaan doordat er in de buurt een stuwdam is aangelegd, dus de eilanden zijn de toppen van de onderwater gelopen bergen! Er zijn hierdoor ook wat dorpen verdwenen, als je goed kijkt zie je ergens midden op het meer nog een kruis van een voormalige kerk.

'1105122' door lsteentjes '1105122' door lsteentjes

ColombiaMedellin

ColombiaMedellin

La Piedra

lsteentjes

Op de weg van Medellin naar Guatape kom je langs deze 385 meter hoge rots, inmiddels bekend door het programma "Wie is de mol?". Je kunt deze rots beklimmen via een ingenieuze trap van 650 treden en vanaf de top heb je een prachtig uitzicht over de lagune en de heuvels rondom de rots. Grappig weetje: op de rots staat GI geschilderd, dit is eigenlijk een G en halve U. De bewoners van Guatape en Penol maken al tijden ruzie van welk stadje de rots was en de inwoners van Guatape besloten om de naam van hun dorp op de rots te schilderen, maar de inwoners van Penol konden dat op tijd stoppen.

'1104057' door lsteentjes '1104057' door lsteentjes

ColombiaSanta Marta

ColombiaSanta Marta

Eerbetoon indianen

lsteentjes

Langs de boulevard van Santa Martha staan verschillende grote beeldengroepen die scenes uitbeelden van de daar nu nog steeds levende indianen bevolking. Deze zijn als eerbetoon bedoeld.

'1103625' door lsteentjes '1103625' door lsteentjes

ColombiaSanta Marta

ColombiaSanta Marta

Arhuacos vrouw op het

lsteentjes

Een lang gekoesterde wens komt uit in maart dit jaar: Colombia! We starten in Santa Marta, waar we deze Arhuacos vrouw met haar familie op het strand zagen in hun traditionele kleding en mand om het hoofd. Onze gids vertelde, dat deze familie waarschijnlijk verstoten is door de indiaanse gemeenschap die in de bergen leeft rondom Santa Marta.

'1102852' door lsteentjes '1102852' door lsteentjes

Nederlandse AntillenSt. Eustatius

Nederlandse AntillenSt. Eustatius

Concordia Bay

lsteentjes

In het noorden van St. Eustatius ligt het Boven National Park, waar wel gehiked kan worden, maar het is erg bergachtig en volledig zonder bomen, dus erg heet. De zee aan die kant is erg ruw, je mag er niet zwemmen en duiken. De baaien Venus Bay, Great Bay en op de foto Concordia Bay zijn wel erg mooi en rustig. Op weg naar deze kant kom je langs de ezelopvang, het asiel en het bedrijf Zagen en Schaven, waar de lokale bevolking hun hout en verf kan kopen met korting om hun huizen op te knappen na de schade van orkaan Irma.

'1102495' door lsteentjes '1102495' door lsteentjes

Nederlandse AntillenSt. Eustatius

Nederlandse AntillenSt. Eustatius

Fort de Windt

lsteentjes

St. Eustatius had vroeger vele forten, de best bewaarde is Fort Oranje in de hoofdstad. Op de foto staan de overblijfselen van Fort de Windt en deze ligt aan de voet van de vulkaan de Quill op het zuidelijkste puntje van het eiland. Het uitzicht op de White Cliffs en de verderop gelegen eilanden Saint Kitts en Nevis is prachtig.

'1102218' door lsteentjes '1102218' door lsteentjes

Nederlandse AntillenSt. Eustatius

Nederlandse AntillenSt. Eustatius

The Quill

lsteentjes

The Quill is een slapende vulkaan van 600 meter hoog aan de ene kant van het eiland. Het maakt onderdeel uit van het Quill/Boven National Park en er zijn verschillende hiking routes uitgezet. Degene die in de vulkaan leidt kan het best met een gids gedaan worden; de verschillende klimaatzones en vele soorten planten maakt dit zeer de moeite waard. De route om de krater kan niet meer gewandeld worden, delen van het pad zijn weggeslagen door orkaan Irma. Wij hebben de hike naar de top gedaan: pittig, maar vanaf daar is het uitzicht meer dan de moeite waard!

'1101953' door lsteentjes '1101953' door lsteentjes

Nederlandse AntillenSt. Eustatius

Nederlandse AntillenSt. Eustatius

Oud kerkhof

lsteentjes

Hoog boven Oranjestad ligt dit oude kerkhof met een prachtig uitzicht over de benedenstad, een deel van het eiland en de zee. De graven zijn niet echt goed onderhouden, al staan hier en daar wel bloemen op de graven.